UA-50457385-1

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Αποχαιρετισμός στα όπλα


 Είναι δύσκολο να παραδεχθείς ένα λάθος σου.

Σήμερα δυστυχώς είναι μια από τις μέρες αυτές που δεν μπορείς άλλο να προσποιείσαι ότι δεν έχεις κάνει λάθος σε κάποια επιλογή σου.

Μετά από 4 χρόνια κατοχής και χρήσης πλαστικών κυψελών (7 πλαστικές κυψέλες αγορασμένες και όχι χαρισμένες!) και χάσιμο μέσα από αυτές 19 μελισσιών (!!!!!) συνολικά σε αυτό το χρονικό διάστημα ήρθε η ώρα να αποσυρθούν από την χρήση τους ως κυψέλες για μελίσσια και στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν μόνο ως τρικυψελίδια (αφού κάνω μια πατέντα για να τα μετατρέψω, βλέπετε οι δικές μου είναι η πρώτη φουρνιά και δεν έχουν τις ειδικές υποδοχές για να γίνονται τρικυψελίδια ή πενταράκια! Κάποιοι ξέρετε δεν ανακάλυψαν χθες την Αμερική! Πρόκοψαν! Δοκίμασαν πρώτοι και φάγανε την φόλα πρώτοι χα χα χα).Και αυτό γιατί δεν θέλω να έχουν μελίσσια μέσα τους το φθινόπωρο και τον χειμώνα γιατί τότε παρατηρώ τις μεγαλύτερες απώλειες μελισσιών μέσα από αυτές.

Απώλειες που τις έχω υποστεί και σε τοποθετήσεις στα πεύκα και στις σουσούρες. Κυψέλες με 5-6 πλαίσια γεμάτα μέλι και καμιά  μέλισσα μέσα (ούτε καν πτώμα από μέλισσα! Σας θυμίζει τίποτα αυτό?). Στις ίδιες τοποθετήσεις έχω υπερεικοσαπλάσιες ξύλινες κυψέλες και δεν έχω παρατηρήσει το αντίστοιχο φαινόμενο σε καμία από αυτές! Μάλιστα πέρσι είχα χάσει 4 στα 4 στις πλαστικές στην τοποθέτηση μου στα πεύκα (τα είχα κρατήσει μέχρι 6 Γενάρη εκεί) και  3 στα 3 πάλι στις πλαστικές στις σουσούρες (τα είχα κρατήσει μέχρι 8 Γενάρη εκεί). Μέσα στα 4 χρόνια απώλειες 19 μελισσιών (που άμα τα κοστολογήσω με 100 ευρώ το ένα μας κάνει απώλεια 1900 ευρώ χωρίς να υπολογίσω και τα κέρδη που χαθήκανε σε μέλι καθώς και σε ζωικό κεφάλαιο που δε μπόρεσα να το αναπαράγω) και αυτό αν προστεθεί στο αυξημένο κόστος των κυψελών* μου δημιουργεί μια εκροή πόρων μεγάλη και τουλάχιστο υπολογίσιμη (για μένα) μπορώ να πω. Από τα αρχικά μελίσσια που έχω βάλει μέσα στις πλαστικές κανένα δεν έχει επιζήσει μέχρι τώρα (οι απόγονοί του δηλαδή) και σχεδόν κάθε 2 χρόνια βάζω νέο μελίσσι μέσα τους (παραφυάδα). Επίσης προτού πάλι βιαστεί κάποιος να μιλήσει θα αναφέρω ότι οι τοποθετήσεις μου είναι στον νομό Θεσσαλονίκης στα ορεινά και στην Χαλκιδική, το χωρίο μου είναι δίπλα στην Βόλβη (που είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα οπότε όπως καταλαβαίνετε εδώ Βρέχει! Πολύ πολύ! Δεν ξέρω σε τι ερήμους τις έχουν άλλοι αλλά υπάρχουν και μέρη που βρέχει και στην Ελλάδα. Αυτά τα μέρη ονομάζονται Βόρεια  Ελλάδα χα χα χα).


*Κάτι σχετικό με αυτό, βλέπω όλους τους μεγαλομελισσοblogger να υποτιμούν το κόστος της πλαστικής κυψέλης όταν κάνουν την παρουσίαση της (και μάλιστα αναφέρουν ως κόστος της ξύλινης τα 35 ευρώ -έχω βρει και με πολύ λιγότερα χρήματα ξύλινες εγώ!-  και της πλαστικής στα 45 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) αλλά χωρίς τελάρα! Τελάρα που το καθένα κάνει 0,7 ευρώ άρα τα 20 τελάρα μας κάνουν άλλα 14 ευρώ! Επίσης ενώ δεν ξεχνούν να υπολογίσουν το κόστος από μπογιές και λάδια για τις ξύλινες (ενώ δεν υπολογίζουν το κόστος των τελάρων στις πλαστικές χα χα χα) και αναφέρουν και το πόσο χρονικό διάστημα θέλει για να βαφεί μια ξύλινη κυψέλη που δεν το θέλει η πλαστική ωστόσο ξεχνούν να αναφέρουν ότι η ξύλινη παραφιναρισμένη κυψέλη και θέλει ελάχιστο χρόνο για να παραφιναρισθεί και ελάχιστο είναι και το κόστος του παραφιναρίσματος (και για να μην έχουμε πάλι τις υστερίες σχετικά με τα υλικά κατασκευής και συντήρησης αναφέρω την παραφίνη που είναι κατάλληλη για τρόφιμα, ξέρετε εκείνη που είναι στα κασέρια! Για να μην ξεχνιόμαστε!). Παιδιά δεν ξέρω πως ορίζετε εσείς την αντικειμενικότητα αλλά κάπου ο δικός σας ορισμός της σαν να μην στέκει! Καλά είναι τους αναγνώστες σας να τους αντιμετωπίζετε ως νοήμονα άτομα σαν και εσάς, και όχι σαν χαμηλής νοημοσύνης ή σαν πιθηκοειδή! Κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα θα ακολουθήσει και ανάρτηση σχετική με το κόστος του κάθε τι, αλλά επειδή δεν έχω κανένα γκαϊλέ ούτε με τις πλαστικές ούτε με τις ξύλινες θα την ετοιμάσω όταν θα έχω την άνεση του χρόνου μέσα στα καλά τα κρύα για να ζεσταθούμε και λίγο χα χα χα. Απλώς αναφέρω επίσης το θέμα που εσείς το περνάτε στο ντούκου, το κόστος δηλαδή αυτής της αγοράς στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων το θεωρούν σαν το σημαντικότερο κριτήριο που προσδιορίζει την ζήτηση ενός προϊόντος! Αλλά μάλλον δεν ξέρουν τίποτα αυτοί ε? 



Οπότε σήμερα με αφορμή την μετάγγιση που έκανα από τις πλαστικές στις ξύλινες πριν τις μεταφέρω στα πεύκα (όπου και ανάμενονταν απώλειες μεγάλες οπότε η μόνη πραγματική λύση που σκέφτηκα ήταν αυτή!) αποφάσισα να πω τις διαπιστώσεις μου και να μοιραστώ τις εμπειρίες μου (που είναι πλέον πολλών χρόνων!) με τις πλαστικές κυψέλες.

Αλλά προτού συνεχίσω μερικές διευκρινήσεις!

Δεν έχω καμία σχέση με κατασκευαστές ξύλινων κυψελών, ούτε με κατασκευαστές πλαστικών κυψελών, έχω αγοράσει και πλαστικές κυψέλες και ξύλινες, κανένας δεν μου χάρισε ποτέ τίποτα (και ούτε πρόκειται!). Επίσης έχω δοκιμάσει και κυψέλες παλιού τύπου, και παραφιναρισμένες, με σταθερό πάτο και με κινητό πάτο, με σήτα καθώς και χωρίς (και προτού βιαστείτε να πείτε κάτι, στις πλαστικές μου όλες έχουν κινητό πάτο και οι 5 από τις 7 έχουν σήτα!).

Επίσης ήδη έχω δαπανήσει χρήματα  για να αγοράσω πλαστικές κυψέλες (και έχω χάσει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό σε μελίσσια!), δηλαδή οι πλαστικές για μένα ήταν μια επένδυση με σημαντικό κόστος, δεν έχω κανένα λόγο να μην ήθελα να μου βγει αυτή η επένδυση!!! Το ότι δε μου βγήκε αυτή η επιλογή περισσότερο από όλους πονάει εμένα (ο οποίος είναι και αυτός που πλήρωσε για τις κυψέλες), και κανείς περισσότερο από μένα θα ήθελε να του βγει αυτό το ρίσκο! Κίνητρο κανένα δεν έχω να θέλω να βγάλω τις πλαστικές ως ακατάλληλες! Και μπορεί για άλλους να είναι κατάλληλες ή για άλλες συνθήκες να είναι υπέροχες, για μένα όμως πλέον δεν είναι!

Κανένα επιχείρημα από οποιοδήποτε δεν μπορεί να μου αλλάξει την γνώμη μου για αυτές γιατί απλούστατα δεν στηρίζεται η γνώμη μου σε επιχειρήματα αλλά σε γεγονότα! Αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει αυτή την διαφορά δεν χρειάζεται καν να ασχοληθώ μαζί του χα χα χα. 


Σχετικά με τις δύο εταιρίες (μπορεί και στο μέλλον και άλλες να μπουν στο παιχνίδι) που τις εμπορεύονται, επισημαίνω ότι παρουσιάζω την περίπτωση μου σχετικά με αυτές (τις πλαστικές κυψέλες) μέσα στο Blog μου όπου είναι ένας προσωπικός χώρος οπού μπορώ να μοιράζομαι τα προσωπικά μου βιώματα ως μελισσοκόμος και ως πελάτης, η άποψη μου καθώς και τα βιώματα μου δεν αποτελούν ούτε επίθεση προς αυτές και τα προϊόντα τους αλλά ούτε και δυσφήμιση, είναι απλώς το τι έχω ζήσει και τι άποψη έχω διαμορφώσει σύμφωνα με την εμπειρία μου, ελευθερία λόγου έχουμε και είναι ένα δικαίωμα το οποίο δε το απεμπολώ για κανένα λόγο! Τα λέω αυτά για να μην έχουμε πάλι απειλές για μηνύσεις από κάποιους, κάποιους (όχι φυσικά από τις εταιρίες! Από κάποιους άλλους αυτά τα είχαμε!) . Στο δικό μου το Blog Δερμέναγα στο τι λέω δεν θα έχω! 

Επίσης πιστεύω ότι οποιοδήποτε πρόβλημα θα αναφέρω εδώ μπορεί να το λύσουν οι παραπάνω εταιρίες (και πιστεύω θα το κάνουν). Επίσης τους εύχομαι αν βελτιώσουν το προϊόν τους να κυριαρχήσουν στην αγορά των κυψελών (φυσικά εμένα πάλι πελάτη τους να με έχουν  θα είναι κάτι το δύσκολο μετά από αυτή την εμπειρία!). Και επίσης εύχομαι και περιμένω με το καλό να πέσει η τιμή του πετρελαίου οπότε θα αναμένουμε υποθέτω και μια αντίστοιχή πτώση της τιμής των πλαστικών κυψελών (υποθέτω και το περιμένω, αυτό φυσικά δε σημαίνει και ότι θα γίνει χα χα χα).    


Και μερικά σημεία που τα ψιλοαναφέρουν όσοι κάνουν Test drive των πλαστικών κυψελών (παράξενο! εγώ θυμόμουν από τους 4 τροχούς το περιοδικό όταν ήμουν μικράκι όταν έκαναν Test drive ένα αυτοκίνητο χτυπούσαν 5000-15000 χιλιόμετρα με αυτό και μετά λέγανε τις εντυπώσεις τους, δεν έβγαζαν φιρμάνι για το πόσο καλό είναι απλώς βλέποντας το παρκαρισμένο χα χα χα. Όπως και θυμάμαι ότι τα αυτοκίνητα που τα κάνανε Test drive τα γυρίζανε πίσω όταν τελείωνε η δοκιμή, δεν θυμάμαι ποτέ κανένας να τους χάρισε το αυτοκίνητο όταν τελείωνε η δοκιμή! Χα χα χα.) αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ασήμαντα όσο θέλουν να λένε! Τα παραπάνω είναι καπάκια από πλαστικές κυψέλες από την μέσα μεριά, και αυτό το αναφέρουν (όσοι το αναφέρουν!) ως ελαφρά μούχλα! Αν έτσι ορίζουν την ελαφρά μούχλα να μην πάμε ποτέ να φάμε μέσα στο σπίτι τους χα χα χα. 


Άλλο σημείο, αυτό το αναφέρουν ως ελαφρά υγρασία! Λυπάμαι αλλά τέτοια υγροποίηση σε ξύλινες κυψέλες στις ίδιες τοποθετήσεις εγώ δεν έχω δει!


Το κατουρημένο παντελόνι το βλέπετε? 

Είναι από το χείμαρρο που έτρεξε από την πλαστική κυψέλη όταν την μετέφερα στο τρέιλερ αφού τελείωσα τις μεταγγίσεις στις ξύλινες. 

Σε διαλόγους που είχα παλιά με τους παραπάνω μελισσοblogger πάντα αμφισβητούσαν αυτό το γεγονός (ένας μάλιστα και με ειρωνεία!) αλλά επειδή εγώ λόγια του αέρα δεν λέω, τσάκου και την φωτογραφία για να μάθετε ότι ο κόσμος μιλάει με στοιχεία και όχι κουτουρού!



Πορτάκι σπασμένο γιατί μετά από 4 χρόνια στον ήλιο έκανα το λάθος μέσα στην νύχτα όταν ήταν να τις μετακινήσω να το πατήσω και έσπασε!!!! Αυτό μου έχει συμβεί φέτος 2 φορές και μια ακόμα φορά μου έσπασε γιατί έβαλα περισσότερη δύναμη για να το κλείσω (φυσικά σαν αρκούδα που είμαι είμαι και χειροδύναμος φαίνεται! Χα χα χα). Για την ιστορία λέω ότι με υπερεικοσαπλάσια ξύλινα πορτάκια ακόμα κανένα δεν μπόρεσα να το σπάσω! Και ξέρετε το να σπάσεις πορτάκι στην μετακίνηση και μετά να είσαι υποχρεωμένος να κλείσεις την είσοδο με χόρτα και ξυλοταινία δεν είναι και ότι το καλύτερο! Αλλά ασφάλεια πφφφφφφ! Ασήμαντο πράγμα σύμφωνα με μερικούς! 


Και δυο ντάνες με πλαστικές κυψέλες έτοιμες για απόσυρση!

Μα θα μου πείτε εσύ λες έχεις 7 πλαστικές μάγκα!

Πού είναι η άλλη?

Η άλλη παλικάρια ήδη έχει αποσυρθεί εδώ και δυο μήνες, είχε μια παραφυάδα μέσα της η οποία εγκατάλειψε και αυτή το καράβι! Βλέπετε το φετινό το καλοκαίρι ήταν λίγο βροχερό ε? Αυτά είδα και έκανα τις μεταγγίσεις στις ξύλινες και όχι γιατί είμαι σαδιστής και θέλω να βασανίζω τα μελίσσια μου! 

Α ναι αν παρατηρήσετε τις κυψέλες έχουν αρχίσει ελαφρώς να αποχρωματίζονται! 

Στα υπόψη και αυτό!


Μια εικόνα που μου προκαλεί θλίψη!

Πραγματικά θα ήθελα να μου είχε βγει αυτό το πείραμα και η επιλογή μου να είναι σωστή, δε μου βγήκε, και έκανα λάθος! 

Πληρώνω το κόστος και συνεχίζω.

Ελπίζω να μου βγει το πείραμα να τα μετατρέψω σε τρικυψελίδια μόνος μου και να τα λειτουργώ μόνο άνοιξη, καλοκαίρι χωρίς προβλήματα (στο μέλλον οι σχετικές αναρτήσεις).

Γιατί αλλιώς η μόνη επιλογή που μου μένει είναι να τις χρησιμοποιώ μόνο για να μεταφέρω τρυγημένα πλαίσια με μέλι!

Και αυτό θα είναι πολύ κρίμα! 

Θα δούμε, μακάρι να πάνε όλα καλά

Μέχρι τότε όμως.......

Adios Amigos!




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 20/09/2014

Υστερόγραφο

Δεν έχω κανένα σκοπό να έρθω σε αντιπαράθεση με κανένα, παραθέτω γεγονότα και απόψεις μόνο, σε ατέρμονες συζητήσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπω, όσοι έχετε αγοράσει ξύλινες κυψέλες καλά κάνατε και δίκιο έχετε, όσοι αγοράσατε πλαστικές κυψέλες καλά κάνατε και δίκιο έχετε! Ο καθένας κάνει ότι νομίζει καλό για αυτόν. Ενήλικοι είσαστε κανένας δε θα σας πει τι θα κάνετε, για κάθε αγορά σας, και επιλογή σας, η ευθύνη (και το κόστος!) είναι δικιά σας και μόνο! Αυτά! Χα χα χα. 

14 σχόλια:

  1. Λάζαρε γραψε και κατι για τους πλαστικούς πάτους και τροφοδότες οροφής γιατί με ενδιαφέρει η γνώμη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα όπου έχω χρησιμοποιήσει πλαστικούς πάτους με ξύλινους ορόφους δεν συνάντησα πρόβλημα υγρασίας, πρόβλημα συναντώ μερικές φορές στην μεταφορά όταν με το σώμα μου πιέζω τον πάτο (όταν δεν είναι σφιγμένος τελείως) και υποχωρεί ελάχιστα αλλά τόσο όσο να δημιουργείται κενό ανάμεσα στο πορτάκι και στην είσοδο (από όπου φεύγουν και μέλισσες μετά). Θα μου πεις να είσαι πιο προσεκτικός, θα σου πω όταν έχεις μέσα σε μια νύχτα να μεταφέρεις 100 κυψέλες 300 χιλιόμετρα μακρυά να τις φορτώσεις και αντίστοιχα να τις ξεφορτώσεις η κούραση σε κάνει να είσαι απρόσεκτος! Άλλο η θεωρία άλλο η πράξη! Επίσης είναι λάθος και ο συνδετήρας εκεί που είναι (στο κέντρο της εισόδου), όπως και είναι πολύ εύκολο αν δεν τον σφίξεις σαν τρελός να ανοίξει (έχω και το καροτσάκι της Ανελ, το χρησιμοποίησα μόνο 5 φορές στην ζωή μου, στις 5 κυψέλες που το χρησιμοποίησα μου ανοίξανε από κάτω οι δύο με κινούμενο πάτο μετά από αυτό το χουνέρι και το καρότσι και ο κινούμενος πάτος πήραν την ρετσινιά από μένα ως άχρηστα και επικίνδυνα χα χα χα). Τροφοδότες οροφής τώρα έχω 70 από την εταιρία που πήρα και τις πλαστικές κυψέλες, είναι καλοί βοηθάνε στο να τροφοδοτείς γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να έρχεσαι σε μεγάλη επαφή με τις μέλισσες, επίσης πέρσι διαπίστωσα σε πείραμα που έκανα στα μελίσσια μου ότι όπου άφησα τον τροφοδότη επάνω διαχειμώνιασαν καλύτερα από αυτά που είχαν απλώς κερόπανο (ίσως καλύτερα και από τις παλιού τύπου!), αλλά με κόστος 6 ευρώ ανά τροφοδότη είναι λίγο δύσκολο να εξοπλίσεις όλες τις κυψέλες σου με αυτό (ιδίως όταν με ένα 1,5 λίτρο μπουκάλι αναψυκτικό μπορείς αφού καταναλώσεις το αναψυκτικό να κάνεις και 2 τροφοδότες!). Έχω ξαναγράψει και αλλού ότι αυτοί οι 70 τροφοδότες που είχα πάρει είχαν ένα κόστος 15-17 κυψελών και δεν είμαι σίγουρος ότι το πλεονέκτημα που προσφέρουν (γιατί ναι προσφέρουν) είναι αντίστοιχο με την αγορά, χρήση, και εκμετάλλευση ενός τόσο μεγάλου αριθμού κυψελών επιπλέον.

      Διαγραφή
  2. Ίσως θα έπρεπε να προσθέσεις και το παρακάτω στα μείον .
    ενημέρωση 29/8: το μελίσσι στη πλαστική δεν μαζεύει πρόπολη στη παγίδα που του έβαλα,σε αντίθεση με τις άλλες κυψέλες που μαζεύουν κανονικά. Από http://beeprerss.blogspot.gr/2014/08/blog-post_16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει και άλλα μειονεκτήματα που δεν τα ανάφερα Άγγελε για να μην με αρχίσουν στην καταιγίδα με σκατά που αρπάζει όποιος δεν πάει με τα νερά κάποιων. Τα μειονεκτήματα που έχω παρατηρήσει εγώ (να φεύγει το μελίσσι!) νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικότερα από την λίγη πρόπολη στις σήτες πρόπολης, το γέμισμα της σήτας πάτου με ακαθαρσίες και πτώματα που είναι πηγή μολύνσεως, το ότι τα πλαίσια δεν μπορούν εύκολα να "τσουλίσουν" πάνω στις υποδοχές πλαισίων όταν κάνεις επιθεώρηση και σκουντάς προς τα πίσω τα πλαίσια, μικρολεπτομέρειες που τις παρατηρείς μόνο με το πέρασμα του χρόνου, και σε εκνευρίζουν αφάνταστα. Α ναι και το κυριότερο έχουν διαφορετικό μέγεθος από τις ξύλινες και όταν τις φορτώνεις δημιουργούν πρόβλημα στην σωστή τοποθέτηση τους!

      Διαγραφή
  3. Νταχ μου εσωσες 53 € ! ελεγα να παρω μια για δοκιμη ! κερναω καφε τωρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι λέτε τέτοια να αρπάξω καμία μήνυση για διαφυγόντα κέρδη από τους κυψελοδεινόσαυρους χα χα χα

      Διαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΣΥΝΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ.ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΞΥΛΗΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 35 ΕΥΡΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Δημήτρη αν πας στο Μέτσοβο θα βρεις καλές κυψέλες με 28 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), τώρα να δώσω ονόματα δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω γιατί δεν διαφημίζω κανένα εδώ μέσα, απλώς θέλει λίγο ψάξιμο και τρέξιμο. Μισή μέρα έρευνα αγοράς με τηλεφωνήματα σε όλους τους κατασκευαστές κυψελών και ταυτόχρονη καταγραφή των προσφορών τους για να κάνεις σύγκριση στο τέλος και θα σας βγάλει πολλά λαβράκια (και όχι μόνο στις κυψέλες αλλά σε όλα τα μελισσοκομικά υλικά που χρειαζόμαστε). Ερευνάτε και μην πιστεύετε!

      Διαγραφή
  5. Θέλω να σου πω απλά μπράβο,για όλον αυτόν τον προσωπικό χρόνο που έχεις στερήσει απο κάπου αλού για να τον αφιερώσεις σε αυτό το blog και ένα ευχαριστώ γιατί οι αναρτήσεις σου βοηθάνε πολύ εμάς τα (μωρά) Μελισσοκόμους, πολύ καλή δουλειά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνος που δόθηκε για να βοηθήσει κάποιους ποτέ δεν είναι χαμένος, το να ξέρω ότι πραγματικά βοήθησα κάπως έστω 2-3 μελισσοκόμους (νέους ή και μη δεν έχει σημασία) και αυτοί το εκτιμήσαν είναι μια αξία ανεκτίμητη (που λέει και η διαφήμιση χα χα χα).Αυτές είναι οι στιγμές που πραγματικά χαίρεσαι που γράφεις στο blog. Εγώ σε ευχαριστώ για την υπομονή σου να διαβάζεις το blog μου.

      Διαγραφή