UA-50457385-1

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Κυρά των λογισμών μου (Πάθος)



Κυρά των λογισμών μου.

Μου λείπεις και θέλω πάλι
να σπάσω στον τοίχο το κεφάλι.

Μου λείπουν τα μάτια τα καστανά σου
μου λείπουνε τα  χείλη τα γλυκά σου  
μου λείπει η βραχνή φωνή σου
μου λείπει η γλυκιά οσμή σου

Κυρά των λογισμών μου.

Προχθές έσπασα όλα τα δάχτυλα μου
στου ψυγείου την πόρτα με τα καμώματα μου.

Μου λείπει η τρέλα η δική σου
μου λείπει το ξέσπασμα η οργή σου
μου λείπει ο απότομος τσαμπουκάς σου
μου λείπει ο παράλογος νταλγκάς σου

Κυρά των λογισμών μου.

Στο τραπέζι τζάμι πια δεν έχει
το χέρι μου ράμματα πλέον όμως έχει.

Μου λείπει η καυτή αγκαλιά σου
μου λείπει η θερμή φωλιά σου
μου λείπει το χάδι το απαλό σου  
μου λείπει το δάκρυ το πικρό σου

Κυρά των λογισμών μου.

Η φωνή μου και σήμερα δεν βγαίνει
λαιμός και φάρυγγας είναι και οι δύο φραγμένοι.

Μου λείπουν οι δυνατές φωνές σου
μου λείπουν οι σκληρές προσβολές σου
μου λείπουν τα κατσαρά μαλλιά σου
μου λείπει ο καυτός σεβντάς σου

Κυρά των λογισμών μου.

Το πόδι μου πονεί και κουτσαίνει
και η καρέκλα από πόδια πλέον χωλαίνει.  

Μου λείπει η ζεστασιά σου
μου λείπει η δαγκωματιά σου
μου λείπει η αδύναμη γροθιά σου
μου λείπει η ύπουλη αγκωνιά σου

Κυρά των λογισμών μου.

Το χέρι μου την βαριά με μένος κοπανάει
το βλέμμα μου την αντοχή του πατώματος μετράει.

Μου λείπει το πάθος το δικό σου
μου λείπει το ήθος το σκληρό σου
μου λείπει η άγρια η ματιά σου
μου λείπει το χαράκωμα από τα νύχια τα μικρά σου

Κυρά των λογισμών μου.

Γύρνα τώρα δίπλα στο πλευρό μου
από την μανία μου κινδυνεύει το σπιτικό μου
γύρνα  γρήγορα κοντά μου
προτού στερέψουν τα λογικά μου.  


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 28/10/2014

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Παγίδευση κεφαλαίου


Διαρκώς βλέπω μέσα στις μελισσοκομικές ομάδες συζητήσεις σχετικά με εξοπλισμό (ο οποίος είναι αναγκαίος τις περισσότερες φορές για τους μελισσοκόμους κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις) ο οποίος είναι και πανάκριβος και άχρηστος από ένα επίπεδο μεγέθους μελισσοκομικής επιχείρησης και κάτω. 

Ναι παίδες ένα Inox Ζυμωτήριο είναι κάτσε καλά! Και ένα φορτηγό τεράστιο με γερανό επάνω (ή και υδραυλική πόρτα) είναι και αυτό μπερεκέτι, ακόμα και ένα Κλαρκ είναι κάτσε καλά περίπτωση! Και οι πλαστικές κυψέλες μια χαρά χαρακτηριστικά έχουν (ίσως χα χα χα). Ναι κανένας δεν αμφιβάλει ότι το κάθε ένα από αυτά έχει πλεονεκτήματα που μπορούν να είναι χρήσιμα σε μια μελισσοκομική επιχείρηση.

Αλλά εκτός από πλεονεκτήματα έχουν και ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό. 

Έχουν και κόστος! 

Κόστος που πολλές φορές (όχι πολλές φορές, τις περισσότερες φορές!) είναι δυσανάλογα μεγάλο με την ωφέλεια που θα προσφέρουν.Ναι μεν ένα Inox ζυμωτήριο αλλά και 3.000-4.000 ευρώ! Ναι μεν τεράστιο φορτηγό με γερανό αλλά θέλει 40.000-50.000 ευρώ (και βάλε)! Ναι μεν πλαστικές αλλά στις 100-150 κυψέλες μιλάμε για 2.500-3.000 ευρώ παραπάνω!!! Κεφάλαιο (χρήματα) το οποίο δεν είναι οικονομικός πόρος εν αφθονία για τους περισσότερους! Και μια επένδυση σε κάτι τέτοιο αποτελεί και παγίδα κεφαλαίου. 

Και με την έννοια παγίδα κεφαλαίου εννοούμε την άστοχη επένδυση σε πάγιο ή τεχνικό εξοπλισμό (και σε ζωικό κεφάλαιο μερικές φορές!) η οποία αφαιρεί χρηματικούς πόρους από την επιχείρηση μας και τους δεσμεύει σε κεφάλαιο που υπολειτουργεί (υπερεπένδυση σε ένα τομέα της επιχείρησης μας) και ταυτόχρονα στερεί τους αντίστοιχους χρηματικούς πόρους από άλλους τομείς της επιχείρησης μας που έχουν πιο άμεσες ανάγκες για χρηματοδότηση και επένδυση (υποεπένδυση).



Η κάθε επένδυση που θα κάνετε στην επιχείρηση σας θα φροντίζετε να είναι πάντα τέτοια που να καλύπτει τις άμεσες ανάγκες σας καθώς και τις ανάγκες στο εγγύς μέλλον, αλλά όχι και τις ανάγκες σας στο απώτερο μέλλον! Ένα ζυμωτήριο Inox είναι καλή περίπτωση για κάποιον που έχει 1000 κυψέλες (και έχει τα χρήματα να το αγοράσει) ή για μια εταιρία που παράγει μελισσοκομικές τροφές (και είναι υποχρεωμένη από αγορανομικές διατάξεις να έχει μόνο τέτοιο εξοπλισμό) αλλά δεν είναι καλή ιδέα για κάποιον που έχει 150-300 κυψέλες. Το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης θα είναι απαγορευτικό για το μέγεθος μιας τέτοιας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης (μονάδας) σε σχέση με την ωφέλεια που θα αποκομίσει αυτή η εκμετάλλευση με αυτή την  επένδυση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρει πιο φθηνές λύσεις για να κάνει την ίδια δουλειά αυτή η μελισσοκομική μονάδα (πχ ένα μεταχειρισμένο ζυμωτήριο από φούρνους-αρτοπωλεία  που δεν θα είναι μεν Inox με ένα κλάσμα μόνο δε της τιμής του Inox ζυμωτηρίου -βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα ). 

Καλό ένα φορτηγό με γερανό αλλά κοστίζει τόσα που με μέγεθος μελισσοκομικής εκμετάλλευσης 150-300 κυψελών η απόσβεση του μπορεί να μην γίνει στην διάρκεια της δικής σας ζωής (τα παιδιά σας ίσως να το αποσβέσουν χα χα χα). Εδώ έχουμε την υποκατάσταση κεφαλαίου με εργασία δηλαδή  αντικαθιστούμε την απουσία κεφαλαίου με εργασία (προσωπική, εργατικά σε τρίτους). Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια πιο ευέλικτη στρατηγική που δεν απαιτεί τόση παγίδευση κεφαλαίου (πχ στις 8-10 μεγάλες μετακινήσεις  κάθε χρονιάς μπορείς να παίρνεις μερικά άτομα να σε βοηθήσουν χειρωνακτικά- και να μένει και αυτή η αξία στον τόπο σου, και με αυτά τα λεφτά όλο και κάποιος θα αγοράσει από το μέλι σου- αντί να δώσεις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για φορτηγό με όλα τα κομφόρ μέσα-που η αντίστοιχη αξία θα πάει σε ένα μακρινό μέρος από σένα, ένα μέρος που δεν θα αγοράζουν το μέλι σου χα χα χα- ). Αν στο μέλλον πάει καλά η επιχείρηση σου και αυξάνεις διαρκώς τις κυψέλες σου κάνεις το αντίθετο. Υποκατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, μια επιχείρηση που είναι εντάσεως εργασίας (χειρωνακτική μελισσοκομία) την μετατρέπεις σε εντάσεως κεφαλαίου (μηχανοκίνητη μελισσοκομία), αλλάζεις δηλαδή το μείγμα των συντελεστών παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γη, τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) μέσα στην επιχείριση σου. Αλλά αυτό θα το κάνεις στην ώρα του και όταν οι ανάγκες (τωρινές ή άμεσες μελλοντικές) είναι τέτοιες που θα πιέζουν για αυτή την αλλαγή!

Και φτάνουμε δηλαδή στην ιεράρχηση των αναγκών,οι ανάγκες μιας επιχείρησης (και όχι μόνο) είναι τεράστιες και διαρκώς δημιουργούνται και άλλες, το να τις καλύψεις όλες είναι αδύνατο με τους πόρους που μπορείς να έχεις (και αυτοί πάντα είναι περιορισμένοι!), οπότε θα πρέπει να κάνεις μια επιλογή με ποια σειρά θα καλυφθούν αυτές (ή αν θα τις καλύψεις και όλες!). Και αυτή είναι μια δυναμική διεργασία, καθώς θα αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης θα αυξάνονται και οι χρηματικοί πόροι της (αν όλα πάνε καλά!) αλλά ταυτόχρονα θα αυξάνονται και οι ανάγκες της επιχείρησης. Οπότε διαρκώς θα πρέπει να γίνεται αυτή η ιεράρχηση των αναγκών! 

Ένα παράδειγμα ιεράρχησης αναγκών είναι και το παρακάτω: πχ το να πάρεις 100-150 πλαστικές κυψέλες μπορεί να σου δώσει και κάποια πλεονεκτήματα (εγώ δεν τα έχω δει! Βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Αποχαιρετισμός στα όπλα ) αλλά ταυτόχρονα θα στερήσει από την μελισσοκομική σας επιχείρηση και 2.500-3.000 ευρώ παραπάνω! Και τι σημάνει αυτό το ποσό? Τα μισά χρήματα για να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο φορτηγό με καρότσα που θα χωρά 60-80 (μονές) κυψέλες!Ένα μεταχειρισμένο ζυμωτήριο (από αυτά που λέγαμε παραπάνω!) μαζί με μύλο για ζάχαρη καθώς και τις πρώτες ύλες για να κάνεις τροφές για μια χρονιά (ίσως και για περισσότερες χρονιές)! Μια γραμμή παραγωγής βασιλοτροφίας με τρικυψελίδια, πενταράκια, συστήματα easy quinn (και όχι μόνο), αντλίες κενού, διαφράγματα, βέργες, ψυγεία και χίλια και δυο ακόμα καλούδια! Έναν πλήρες ψυκτικό θάλαμο για να μπορείς να αποθηκεύεις και να ψύχεις μερικές χιλιάδες πλαίσια κάθε χρονιά! Τα καύσιμα για να κάνεις πολλαπλές μετακινήσεις για 2-3 χρονιές (και με αυτά τα χρήματα να βρίσκεις ανθοφορίες διαρκώς, το οποίο είναι και το σημαντικότερο στην νομαδική μελισσοκομία)! Ή μπορείς να αγοράσεις ακόμα 60-80 ξύλινες κυψέλες για να τις εντάξεις στην παραγωγική σου διαδικασία! 

Παίδες ξέρω το να μπαίνεις στις ιστοσελίδες των προμηθευτών είναι σαν να μπαίνει ένα παιδάκι μέσα σε ζαχαροπλαστείο, το στόμα φτάνει μέχρι εκεί κάτω στο πάτωμα και το μόνο που σκέφτεσαι είναι Θέλω! Θέλω! Θέλω! Ιδίως αν σε έχουν και στο πιπίλισμα από αριστερά και δεξιά κοίτα και αυτό, πάρε και εκείνο, μην αμελήσεις να προμηθευτείς και αυτό! Αλλά το έχω πει και αλλού αυτό (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χαμένος στο λαβύρινθο) μην μπερδεύετε τα θέλω των προμηθευτών σας (και των πωλητών τους - διαφημιστών τους) με τα θέλω τα δικά σας! Άλλο το ένα άλλο το άλλο, και συνήθως είναι και αντικρουόμενα αυτά τα δύο! 

Ιεράρχηση αναγκών, αντικατάσταση συντελεστών παραγωγής μεταξύ τους μόνο όταν πρέπει, και προσοχή στην παγίδα κεφαλαίου!  Αυτά να θυμάστε και όλα καλά θα πάνε.

Και με αυτή την ανακεφαλαίωση αποφωνούμε και αυτή την ανάρτηση.

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση που μάλλον θα είναι μετά τους τρύγους του πεύκου.


Adios Amigos



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 27/10/2014

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ελευθερία




Τι είναι η ελευθεριά?

Ελευθερία είναι να ορίζεις εσύ την πραγματικότητα σου, το τι θα σκέφτεσαι, το τι θα λες, με ποιους θα συναναστρέφεσαι, το πως θα συμπεριφέρεσαι, το που θα ορίζεις τα όρια των ανοχών σου, σε τι θα ελπίζεις, και τι θα προσδοκάς.

Ελευθερία είναι να μπορείς να δίνεις σε όλα μια κλωτσιά όταν σε υποβιβάζουν, σε περιορίζουν, και σε προσβάλουν, και να λες εγώ δεν γουστάρω, τα παρατάω όλα, φεύγω και ξαναχτίζω ότι  γουστάρω, όπου γουστάρω, όπως γουστάρω, και για όσους γουστάρω. 

Ελευθερία είναι να μπορείς να βλέπεις τον καθρέπτη και να μην αποστρέφεις το βλέμμα σου, να ξέρεις ότι δεν έκανες ποτέ ατιμωτικούς συμβιβασμούς, ποτέ δεν ανέχτηκες καταστάσεις άρρωστες, σιχαμερές, και βρόμικες, ποτέ δεν διαιώνισες οικτρές συμπεριφορές, δεν αποδέχτηκες να σου επιβάλουν το ζυγό τους όσοι ως τύραννοι σου θαρρούν ότι μπορούν να σταθούν. 

Ελευθερία είναι να μπορείς να πληρώνεις το τίμημα να είσαι ελεύθερος, να μένεις μόνος σου για ότι πιστεύεις, να διαλέγεις να πορευτείς όπως σου ορίζει η συνείδηση σου και ας μην υπάρχει κανείς στο πλευρό σου, να αντικρίζεις μόνο ανοιχτούς ορίζοντες ακόμα και αν είναι έρημοι από άλλες υπάρξεις. 

Ελευθερία είναι να είσαι ολόκληρος, να μην αφήνεις την μιζέρια των άλλων να σε καταβροχθίζει, να ατενίζεις ένα μέλλον φωτεινό, μακριά από τις βρόμικες υπάρξεις των κακότροπων και των κακόβουλων.

Ελευθερία είναι να υπάρχεις έτσι όπως είσαι, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Να ανασάνεις τις πνοές σου, να βαδίζεις τα βήματα σου, να χαίρεσαι τις σκέψεις σου, να γεύεσαι τα συναισθήματα σου, αδιαφορώντας για ότι αποτελεί εμπόδιο στις ψυχές των άλλων, ξέροντας ότι οτιδήποτε και να γίνει σήμερα αύριο ο ήλιος πάλι θα ανατείλει.

Ελευθερία είναι αυτό που δεν θα γευτούν οι πολλοί ζητώντας την αποδοχή των πολλών, αγνοώντας την αποδοχή του εαυτού τους.

Ελευθεριά είναι το μόνο δώρο που μπορείς πραγματικά να χαρίσεις στον εαυτό σου.


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 25/10/2014 

Ξεκολλήστε απο την πάρτη μου



Επιτέλους ξεκολλήστε από την πάρτη μου!

Bear's Nest

Never Never Land 25/10/2014

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Νίπτω τας χείρας μου



Παιδες μερικές διευκρινήσεις γιατί μερικοί αν δεν τους τα ζωγραφίσεις δεν τα πιάνουν. 

-Δεν με νοιάζουνε τα κλικ! Το μόνο κλικ που με ενδιέφερε ήταν το περιοδικό Κλικ στις αρχές της δεκαετίας του 80 προτού γίνει μάπα και αυτό και την δει Opinion Maker. Δεν επιδίωξα ποτέ να έχει το Blog μου επισκεψιμότητα (και ούτε θέλω να έχει! Έτσι είμαστε εμείς οι παλιοί! Δεν θέλουμε να μαθαίνουν πολλοί νέοι τα μυστικά μας χα χα χα), ούτε πρόκειται να το επιδιώξω! Δεν έχω κανένα κέρδος από αυτά! Μην κρίνετε από τον εαυτό σας και τις στρατηγικές σας και νομίζετε ότι και όλοι οι άλλοι έτσι σκέφτονται! 

-Το Blog μου το έκανα για αντίδραση στο "Δεν βοηθούν αυτοί που ξέρουν!" και στο "Βοήθα πρώτα και εσύ και μετά κάνε κριτική!". Πλέον θεωρώ ότι έχω βοηθήσει αρκετά (όσους τουλάχιστο με διαβάζουν, για τους υπόλοιπους θα πω "Λυπάμαι παιδιά αλλά δεν θα σας πυροβολήσω αυτά που ξέρω μέσα στο κεφάλι σας, εγώ το καθήκον μου το έκανα, γνώσεις παράθεσα, βρείτε τες μόνοι σας!"), και μπορώ πλέον χωρίς καμία τύψη ή ενοχή να εκφέρω άποψη για τα κακά της μελισσοκομίας όπως και για τα καλά, χωρίς κανένας να μπορεί να μου πει "Και τι πρόσφερες εσύ για την διάχυση της γνώσης και μιλάς?".

-Γουστάρω ένα θέμα να το αναπτύσσω μέχρι τελικής πτώσης σε μια ανάρτηση μου και να καθαρίζω πλέον με αυτό το θέμα! Δεν γουστάρω να ξαναγυρνώ και να λέω τα ίδια και τα ίδια διαρκώς ελαφρά παραλλαγμένα.Αν αυτό με κάνει να γράψω 100-150 μόνο μελισσοκομικές αναρτήσεις και να ξεμπερδεύω (ναι ξεμπερδεύω! Θέλω να ξεμπερδεύω με ένα θέμα την φορά! Πρήζω αρχίδια λόγου μεγέθους σε κάθε θέμα για να το αναπτύσσω, αλλά δεν πρήζω αρχίδια για να λέω τα ίδια και τα ίδια διαρκώς για να κερδίζω κλικ!) ας είναι τόσες οι μελισσοκομικές αναρτήσεις που θα γράψω! No problem! 

-Μιλάω μόνο για πράγματα που τα έχω κάνει στην μελισσοκομία, για τίποτα άλλο. Παπάρας και ξερόλας μελισσοκόμος εγώ δεν είμαι, και ούτε θέλω να γίνω, οπότε φρου φρου και αρώματα αναρτήσεις με το πως ξύνουν τα αρχίδια τους οι μέλισσες ή μεθόδους Καζαγκούγκου για να κατεβάζουν ακόμα και γάλα οι μέλισσες από μένα μην περιμένετε! 

-Την θεματολογία μου την ορίζω εγώ και μόνο εγώ! Το αν θα γράφω μελισσοκομικές αναρτήσεις ή θα γράφω αναρτήσεις σχετικά με την βελτιστοποίηση δικτύων διανομών, ή εξισώσεις υπολογισμού αστρικής μάζας, ή αναλύσεις γεωπολιτικής σημασίας, ή ακόμα και ποίηση είναι δικό μου θέμα και μόνο.  Μπορώ να γράφω για πολλά θέματα γιατί και τα ενδιαφέροντα μου είναι πολλά. Δεν είδα το "Φως το Αληθινό" με την μελισσοκομία και πλέον γράφω μόνο για αυτή με θρησκευτική ευλάβεια και θρησκευτικό φανατισμό ταυτόχρονα. Δυστυχώς, ευτυχώς μπορώ να γράψω για πολλά πολλά ακόμα ενδιαφέροντα μου! Αυτός είμαι! Όποιος γουστάρει διαβάζει ότι θέλει. Αλλά επίσης όποιος γουστάρει γράφει ότι θέλει. Νταβάδες στο τι θα γράψω εγώ δε δέχομαι! 

-Ο χρόνος είναι πολύτιμος και λίγος.Και τον χρησιμοποιούμε για να κάνουμε ουσιαστικά πράγματα στην ζωή μας και να τον ξοδεύουμε με όσους αγαπάμε, και όχι για να παίζουμε την κολοκυθιά και το παιχνίδι της ίντριγκας και του  "διαλέγω στρατόπεδα". Πάντα ήμουν πλειοψηφία (μειοψηφία) του Ενός! Και έτσι θα παραμείνω! Αν είχα χρόνο θα γινόμουν ένας από τις φυλές των "δεν γαμιέστε όλοι σας" μελισσοκόμων (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Οι φυλές των Ελλήνων μελισσοκόμων) αλλά δεν τον έχω, και από του χρόνου δεν θα τον έχω ακόμα περισσότερο καθώς αυξάνει ο όγκος της εργασίας μου και θα μπω και εγώ στην φυλή των "δεν προλαβαίνω τίποτα" μελισσοκόμων! Αλλά προτού μπω σε αυτή την δοξασμένη φυλή μελισσοκόμων και επειδή κάποιοι μου ζάλισαν τον έρωτα και επειδή είμαι Άντρας, και από τον Βορρά, και Μακεδόνας (και Παοκτζής!) θα σας το πω με αντρικές (και Παοκτσίδικες χα χα χα) κουβέντες το παρακάτω "Βρε άντε και γαμηθείτε που νομίζετε ότι αξίζετε να ασχοληθεί κάποιος μαζί σας! Ξεκαβαλικέψτε επιτέλους!". Έτσι μιλάνε στον Βορρά οι Βάρβαροι οι Δωριείς! Σε όποιον αρέσουμε! 

-Κριτική μόνο στον Θεό δεν κάνουμε, σε όσους είναι ξεσηκωμένοι και νομίζουν ότι πιάσανε τον Θεό από τα αρχίδια κριτική ναι! Κάνουμε! Ή θα κάναμε αν είχαμε χρόνο να σπαταλήσουμε μαζί τους. Δυστυχώς οι Άντρες παιδάκια μου παίζουν μόνο ένα παιχνίδι και αυτό το παιχνίδι ονομάζεται επιβίωση, χρόνο και γκαϊλέ για τίποτα άλλο δεν έχουν. 

-Είμαι ορμητικός και τρελός (και Παοκτζής!) και πολύ πολύ διπλωματικότητα και πλάγιους τρόπους μην περιμένετε από μένα (ναι γαμήθηκες μαλάκα και εσύ στην διπλωματικότητα, ούτε ο Τζέκινς Χαν τόσο διπλωματικός δεν θα ήταν χα χα χα), παντελόνια φοράμε και τα τιμάμε.   

-Αυτά είχα να πω από Θεσσαλονίκη, και ερωτήσεις στον ερυθρόλευκο Άγιο Βασίλη σας εγώ δεν έχω, αυτά , άντε γεια σας και περαστικά σας, και του χρόνου!

Χα χα χα.  

Νίπτοντας τας χείρας του αποχώρησε Πιλάτος Πόντιος!



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 23/10/2014 

Για να σοβαρευτούμε μην σας πάρει ο διάολος!



Έχω γράψει ή όχι την εξής προειδοποίηση στο Blog μου?

"Αν παρατηρήσατε όλες οι αναρτήσεις μου είναι πρωτότυπες, πολλές από τις θεωρίες μου είναι αποκλειστικά δικές μου, παρατηρήσεις συμπεράσματα, πορίσματα, αποτελέσματα και έρευνες και αυτά είναι και πρωτότυπα και αποκλειστικά δικά μου, θεωρώ ότι όποιος θελήσει να τα χρησιμοποιήσει μπορεί να το κάνει (ακόμα και για ερευνητική εργασία! Αν και σε αυτή την περίπτωση πρώτα θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει με εμένα για να δοθεί η αντίστοιχη άδεια!), αλλά θεωρώ ότι είναι και υποχρεωμένος να αναφέρει από που τα πήρε ως ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού για την εργασία που έχω κάνει. Διάδοση της γνώσης παντού, αλλά και ένας ελάχιστος φόρος τιμής για αυτούς που την δημιουργούν.Απλά πράγματα, αυτονόητα, για να μην έχουμε και παρεξηγήσεις!

Γιατί όταν οι αρκούδες δαγκώνουν τα σαγόνια τους κλείνουν σαν παγίδα για αρκούδες!"

Είναι δυνατό να με παίρνει στις 1 το βράδυ τηλέφωνο κάποιος φίλος μου την ώρα που κοιμάμαι γιατί θα ξυπνούσα στις 4 το πρωί για να πάω για τρύγο στην Χαλκιδική (άσχετα που μας τα χάλασε η βροχή) για να μου πει ότι κάποιος έχει αναρτήσει σε ομάδα που δεν συμμετέχω ένα δικό μου κείμενο (δικό μου κείμενο και όχι δικό μου σύνδεσμό από το Blog μου!!!!) και να ρωτάει εάν είμαι εγώ αυτός πίσω από αυτό το προφίλ!!!! Και εγώ να προσπαθώ να τον πείσω ότι υπάρχει μόνο ένας Μότσανος Λάζαρος με το Bear's Nest το μόνο του προφίλ στο Facebook και τις ΜΕΛΙΣΣΟΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ το μόνο του Blog! Με την συμμετοχή μου πλέον στις μελισσοκομικές ομάδες, σελίδες, Forum και Blog να είναι μηδενική (δεν σχολιάζω πουθενά!) και η μόνη μου ενασχόληση είναι στο προφίλ μου και στο Blog μου! Αυτό με οδήγησε σήμερα να ψάξω το θέμα και μια που δεν μπορώ να μπω στην μελισσοκομική ομάδα που μου επισήμανε (δεν καταδέχομαι καν να μπω!) βρήκα το συγκεκριμένο προφίλ που έκανε την ανάρτηση και είδα ότι έχει αντιγράψει και το κείμενο μου στον τοίχο του (και μάλιστα 3 συνεχόμενες φορές). Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις δεν έχω καμία σχέση με τον κάτοχο αυτού του προφίλ, δεν είναι καν φίλος μου στο Facebook (και ούτε πρόκειται να τον κάνω βλέποντας αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά από μέρος του!), και δεν ζήτησε την άδεια μου για να κάνει αυτή την ενέργεια του (όσοι έχουν αναρτήσει μέρος ή εικόνες από τις αναρτήσεις μου που έχω στο Blog έχουν ζητήσει και έχουν πάρει την άδεια μου, τουλάχιστο για όσα έχω στα υπόψη μου, γιατί το διαδίκτυο είναι τεράστιο και έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε και μια ζωή να ζήσουμε, δεν θα ασχολούμαστε μόνο με αυτό!).

Περιμένω η λογοκλοπή να διαγραφεί, περιμένω συγνώμη, και μην περιμένετε καμία ανοχή σε τέτοιες οικτρές συμπεριφορές. Ο επόμενος που θα κάνει κάτι τέτοιο (όπως και ο συγκεκριμένος αν δεν συμμορφωθεί) θα έχει τις συνέπειες των πράξεων του στο έπακρο. Αν ήμουν κανένας "καλούλης" του κλότσου και του μπάτσου θα είχα σαν εικόνα προφίλ τον Τουίτη και όχι μια πολική αρκούδα!

Σοβαρευτείτε γιατί εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους που τους φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει για να αποκτήσουν μερικά ακόμα κλικ!


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 23/10/2014       

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Δωρική Μαντινάδα


Όποιος γυναίκας καρδιά αρνηθεί και το παιδί από μέσα του πνίξει 


μήτε ποτέ του γλυκού παραδείσου την θήρα να διαβεί 


μήδε στης κόλασης της θέρμες την ψυχή του να ζεστάνει 


μονάχα της ψυχρής του της καρδιάς τα δόντια να γευτεί.


και από τον πόνο τον βαθύ ποτέ του να μη γιάνει. 




Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 19/10/2014

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Μπατσαριαν εν έτη άγριαν και ανήσυχαν



Στις 7 Απριλίου του 1923, o Υπαστυνόμος Κιλκίς Ιωάννης Πετράκης κάνει την εξής επίσημη έγγραφη αναφορά για ένα περιστατικό:
 Λαμπιριζουσης και σελαγιζουσης της Σεληνης παρα λιμνην Δοϊρανης εωρακαμεν τους ληστας.Κραζων δε "Σταθειτε ρε πουστηδες γαμω το σταυρο σας" και απαντησαντων αυτων "Κλαστε μας τα αρχιδια ρε",απεδρασαν
Ακολουθεί το αντίστοιχό άσμα Α.Μάνθος που εξυμνεί το περιστατικό εν λίμνη Δοϊράνης.  

Προς απάσας τας Αρχάς του Κράτους, Νομάρχας και Δημάρχους της υπ’ εμού Αστυνομικής Περιφερείας της πόλεως Δημητσάνης: 
Άρθρον 1ον :
Παρακαλούνται πάντες και πάσαι όπως μεθαύριον Πέμπτην 6ην Δεκεμβρίου ε.ε. κατά την πανηγυρικήν εορτήν του Αγίου Νικολάου και επί τη εσχάτη ευκαιρεία της συγκεντρώσεως των ξένων , οι κάτοικοι της δικαιοδοσίας μου εκτελέσωσι γενικήν καθαριότητα των δρόμων ,της εγχωρίου ταύτης κωμοπόλεως.
Άρθρον 2ον
Να ενώσωσι δια στερεών αλύσεων τους κύνας και τους σκύλους και άπαντα τα κακοποιά στοιχεία, τα τυχόν δυνάμενα να προσβάλλωσι την εγχωρίαν αιδώ.
Άρθρον 3ον 
Να θέσωσι φίμωτρα ανά τα στόματα των φωνασκούντων εμψύχων ζώων και κτηνών διαφόρων καταγωγών γένους και φύσεως ή και ανθρωπογυναίων ακαταλλήλων συμπεριφοράς εις ξένους κατά την υπερτελουμένην ενθάδε πανήγυριν.
Άρθρον 4ον
Να εμποδιστούν βία το γκάρισμα των όνων και μουλαριών , το χλιμίντρισμα των ίππων και γαλών , δηλαδή των κατσουλιών.
Άρθρον 5ον 
Θα τους πεθάνω δι' άρθρων. Τι νομίζουν πως είναι οι αυγοπώλαι, φαρμακοπώλαι , οινοπώλαι , σιδηροπώλαι, λαχανοπώλαι, εστιάτορες , οπωροπώλαι, μη εξαιρουμένων των γνωστών εν γένει εμπορευμένων. Να τηρήσουν άκραν κάθαρσιν, καλήν ζύγισην , αρίστην ποιότητα και να σκευάσουν δικαιοστασίων των ζυγαριών των , των σταθμών και μέτρων, προς τα συμφέροντα της υπηρεσίας . Οι παραβάται της διατάξεως ταύτης θα τιμωρηθώσιν κατά το άρθρον 272 της αστυνομικής ταύτης διατάξεως και του άρθρου 272 του ποινικού νόμου περί βλάβης ηθών και τιμής.
Άρθρον 6ον 
Απαγορεύεται το πτύσιμον εν τη θαλάσση άνευ αδείας . Επίσης η είσοδος αμφοτέρων των γενών και ουδετέρων εις θερμούς λουτήρας καθ' όλην την διάρκειαν της εορτής. Ωσαύτως, η διανυκτέρευσις και μετάβασις προς ρεμβασμόν εις τους πρόποδας της θαλάσσης και παρά τη θαλάσση αμφοτέρων των γενών προς αποφυγήν εκουσίου απαγωγής μεταξύ των.
Άρθρον 7ον 
Όσοι παρ' εμού οφθώσι και των οργάνων μου εργολαβούντες άρρενες μετά θηλέων , θέλουσι ραβδισθή ανελλιπώς εν τω κρατητηρίω.
Άρθρον 8ον
Απαγορεύεται η διέλευσις ανθρώπων επί κτηνών, προς αποφυγήν καταπάτησιν παίδων ως και ρυτήρος ελαύνοντος πόδας των κτηνών και ως λόγου χάρι είδον άρρενα τινά σπεύδοντα ψιτ, ψιτ, ψιτ, όπισθεν θηλέου τινός ούτινος οι πόδες ηστόχησαν και κατεπάτησαν την εσθήταν του ποδός ταύτης και ας είναι άλλην ημέραν θα εξετάσω και δια το σπουδαίον τούτο ζήτημα. Και δια να είμεθα εντάξει , οι παραβάται θα διώκωνται βάσει του άρθρου 1072 ως ποινικού νόμου.
Άρθρον 9ον 
Το κλείσιμο των καταστημάτων κανονίζω πλην των λεσχών , την δύσιν του ηλίου των οινοπωλείων την 11ην της νυκτός των δε θεαμάτων την 12ην μεταμεσονυκτίου, πλην του δημοσίου θεάματος της Καραγκιοζαρίας, την πρωίαν περί το λυκαυγές , τουτέστιν άμα τη εμφανίσει του ηλίου εις την γην των Αβδηρητών κοινοτήτων. Και αυτό διότι, θα παρίσταται ο υποφαινόμενος εν μεγάλη στολή και παρασημοφορία.
Άρθρον 10ον 
Απαγορεύονται αι σεισμικαί δονήσεις προς αποφυγήν καταπλήξεως του λαού και χάριν της τηρήσεως αναψυχής.
Άρθρον 11ον 
Απαγορεύεται ενώπιον ξένων η μαγκουροφορία, ο πυροβολισμός δια διμούτσουνης , το απότομον βήξιμον , η εκκαθάρισης ρινών (επιτρεπομένου τούτου εν απομεμακρυμένη συνοικία και περί λύχνων αφάς , όπως λέγουσι οι παπούδες μας.)
Άρθρον 12ον
Απαγορεύεται το συνομιλείν εντός του λουτήρος με άτομα και περί άλλους λουτήρας ως και το τάραγμα του ύδατος δι' αερίων(εφεδρoνοκρουσιών)
Άρθρον τελευταίον
Περί την μεσημβρίαν ψαλήσεται μεγάλη παράκλησις προς απομάκρυνσιν πάσης ασθενείας ζώων ανθρώπων, γυναικών περονοσπόρου, ποδάγρας κ.λ.π.

Εν Δημητσάνα τη 3η Δεκεμβρίου 1883
Ο Αστυνομικός Διοικητής
Εμμανουήλ Λαγoυδάκης
Υπενωματάρχης 
.


Προς απάσας τας αρχάς που διοικούν το χωρίον Ματαράγκα Καρδίτσης:Δήμαρχο, ιερέα του χωριού, Δάσκαλο και άπαντας τους προύχοντας του χωρίου.

Ήρθα εις Ματαράγκαν κατόπιν διαταγής του διοικητού μου μετά ενός χωροφύλακος προς επιβολήν της τάξεως, από άκρου εις άκρον του χωρίου, άνευ χρονοτριβής και άμεσα.
Διότι προχθές στο σιργιάνη μετά την Θίαν και Ιεράν Λιτουργίαν εν τω ναό όταν έπεζαν τα κλαρίνα και τα όργανα ο Κώστας (ας μην αναφέρο το ονομά του) χόρεβε σινέχεια μπροστά χορίς να αφίνη και τους άλους να χορέψουν μπροστά με κατά συνέπια παραξιγιθήκατε και πλακoθίκατε στο ξίλο με τα παλούκια και τα μαχέρια με αποτέλεσμα και κατά σινέπια να τραβματιστούν πολλοί άνθροποι.
Πάραφτα να εφαρμόσετε απάσας τα εξίς διαταγάς μου:
1) Αν ξανασιμβή τιάφτη πράξης εν τω χωρίο να γνορίζετε ότι θα σας συλλάβω και άνεφ χρονοτριβής αμέσος θα σας κλείσο στη φυλακή. Όταν πέζουν τα κλαρίνα και τα μουσικά όργανα στο σιργιάνη στο πανιγίρη και στο γάμο πρέπη να χορέβουν μπροστά άπαντες που επιθιμούν να χορέψουν και όχι μόνο ο ίδιος άνθροπος. Αφτό είνε γαηδουριά.
2) Μου αναφέρθικε ότι ο γάηδαρος του χαντζόπουλου τον Σεπτέμβριο μπίκε στο καλαμπόκι του Βάϊου (ας μην αναγράψο το επίθετο) και ο Βάϊος εκνεβρίστικε και κάρφοσε τον γάηδαρο με την αξάλη στο ένα καπούλι. Καταλαβένετε ο γάηδαρος δέν είναι όνος αλά ο Βάϊος. Άνεφ πολόν σκέψεον καταλαβένη κανής ότι το κεφάλη δεν έχει μιαλό αλά κολοκιθόσπορο. Απαγορεύετε να ξαναγίνη εκ νέου τέτιο απαράδεκτο ή παρόμιο πράγμα.
3) Πίγα στο μαγαζή για καφέ και από έξο βρομούσε κατρουλιό. Απαγορεύετε νά κατουράτε έξω στον τίχο του μαγαζιού.
4) Απαγορεύετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενίου το ανεμίζιν διότι είναι χιμόνας και εσθάνετέ τις αποφορά από τι βρόμα. Όστις επιθιμή να ανεμιστή να εξέρχετε έξοθεν του καφενίου.
5) Ίδα πολλές γυνέκες να πιάνουν τη σιγκούνα μετά του υποκαμίσου να το τραβούν πρό το έμπροσθεν να ανίγουν τα πόδια και να ουρούν ορθίος. Το τιούτον είναι απαράδεκτο και πρέπη άνεφ χρονοτριβίς να τις βρακόσετε άπαξ και διαπαντός.
6) Όταν λίαν προίαν πάτε τα γελάδια στο γελαδάρη και γιρίζοντας πρέπη ανιπερθέτος να μαζέβετε τις βονιές των ζώον από το δρόμο, το ίδιο να κάνετε και το βράδη διότι δεν έχη που να πατίση όστις βαδίζη εις τας οδούς του χωρίου. Και εκτός του τιούτου σας χριάζοντε αι βονιές να ζεστένεστε στο μπουχαρί το χιμόνα με τα κρία.
7) Σε κάθε πανιγίρι αποκριές πάσχα και γάμους που βαδίζη καλοντιμένος ο κόσμος πάι στην Εκλισία και μετά χορέβη στα σιργιάνια και στους γάμους πρέπη άπαντα τα σκυλιά να είναι δεμένα διά χονδρόν αλισίδεον και σχινίον προς αποφιγίν ατιχιμάτων εκ τον σκιλοδακομάτων.
8) Να μιν πίνετε πολί ινοπνεμβατόδη ποτά τσίπουρα και ίνους και μετά ξερνοβολάτε και κάνετε χαζαμάρες.
9) Να τιρίσετε άνεφ αντιρίσεος και χρονοτριβής την άνοθεν τάφτην διαταγήν μου άνθροπη σκύλη και γινέκες διότι όπιος συληφθή παραβάτις θα τον σιλάβο θα τον κλίσο στο σχολίο και αλίμονό του θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο.
Να με σιγχορίτε αν έκανα κάπιο σιντακτικό λάθος καθότι τελίοσα και εγώ την Τρίτη του Δημοτικού σχολίου διότι δεν με έστιλε ο πατέρας μου από το χωρίον εις τιν Λάρισσαν για να μάθο περισσότερα γράματα. Σαν γκαραγκούνις που είμε και εγό καταλαβένετε άπαντες τας γραφάς μου τας οπίας θέλετε δεν θέλετε να τας τιρίσετε ανιπερθέτος.

Εν Ματαράγκα τη 8η Δεκεμβρίου 1907
Ο διοικητής του χωρίου
Νικόλαος Παπακωνσταντίνου
Υπονοματάρχης 


Μοτσανος Λάζαρος 
Σοχός 17/10/2014

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Eξέλιξη και σμηνουργία


Παιδιά ποιος σας είπε ότι στην φύση λάθη δεν γίνονται? 

Ξέρετε η εξέλιξη λειτουργεί βάση της διαδικασίας Σωστού - Λάθους. Λάθος τακτικές σιγά σιγά εξαφανίζονται ή αν είναι τελείως λάθος εξαφανίζονται γρήγορα γρήγορα! 


Το ότι οι μέλισσες κάνουν φωλιές μέσα σε απροσδόκητα μέρη δεν σημαίνει αυτό ότι και  είναι σωστό και ότι δεν θα έχει συνέπειες για αυτές, απλώς θα έχει είτε ταχύτατες αρνητικές συνέπειες (αν κάνουν φωλιές σε καμινάδες από τζάκια που λειτουργούν), είτε μπορεί να έχουν αργές αρνητικές συνέπειες αν κάνουν τις φωλιές τους μέσα σε ελαστικά ή σε πλαστικά. Για να βγάλετε συμπέρασμα αν είναι σωστή χωρίς αρνητικές συνέπειες ή όχι μια τέτοια τοποθέτηση θα πρέπει να περάσουν εκατομμύρια χρόνια ώστε να παρατηρηθούν  αρνητικές ή και θετικές συνέπειες σε σύγκριση με τις τοποθετήσεις που μέχρι τώρα προτιμούσαν οι μέλισσες (δέντρα, βράχοι).



Μην κάνετε λάθη λογικής και μπερδεύετε το αίτιο με το αιτιατό! 

Η εξέλιξη είναι η μόνη που μπορεί να μας δείξει αν μια τακτική στο ζωικό ή στο φυτικό βασίλειο είναι ορθή και δίνει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα ή είναι λάθος και οδηγεί σε ένα εξελικτικό αδιέξοδο, και αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ή και εκατομμύρια χρόνια. Το πλαστικό έχει μόνο μερικές εκατονταετίες ύπαρξης και τα μέταλλα μερικές χιλιετίες, ελάχιστο χρόνο για να εκδηλώσει η εξέλιξή την άποψη της για οποιαδήποτε επιλογή θα κάνουν τα μικρά πλασματάκια μας. Η εξέλιξη δεν βαδίζει ούτε σύμφωνα με τις απόψεις σας, αλλά ούτε ακολουθεί και τακτικές marketing!

Επιτέλους μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο! 


Μότσανος Λάζαρος

Σοχος 16/10/2014

Θεραπείες μελισσιών

Σήμερα αυτός που ορκίστηκε ποτέ να μην μιλήσει για θεραπείες μελισσιών θα μιλήσει για θεραπείες μελισσιών!!!!!

Φυσικά!

Οι όρκοι είναι για να τους πατάμε!

Χα χα χα.

Όχι πουλάκια μου δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσω για σκευάσματα και φάρμακα, για μεθόδους και τρόπους εφαρμογής θεραπειών, για δοσολογίες και αποτελεσματικότητες, για κάθε τι που δεν είμαι ειδικός για να μιλήσω.

Τι να κάνουμε το κράτος αναγνωρίζει ότι για να χορηγεί φάρμακα κάποιος στα φυτά θα πρέπει να είναι γεωπόνος (ή για να δίνει συμβουλές σε όσους τα χορηγήσουν), για να χορηγεί  κάποιος φάρμακα σε ζώα θα πρέπει να είναι κτηνίατρος, για να χορηγεί κάποιος φάρμακα σε ανθρώπους θα πρέπει να είναι φαρμακοποιός!

Το να χορηγείς ή να συμβουλέψεις για μελισσοκομικές θεραπείες το λογικό θα είναι να έχεις και ένα διδακτορικό στην μελισσολογία σύμφωνα με αυτή την οπτική. Οπτική που εμένα με βρίσκει τελείως σύμφωνο και την επικροτώ πλήρως. Και για αυτό έχω θέσει ως απαγόρευση στην θεματολογία μου να μιλώ για θεραπείες!

Το γιατί υπάρχουν χιλιάδες μελισσοκόμοι που δε νιώθουν αυτή την ανάγκη να θέσουν όρια στην θεματολογία στην οποία εκφέρουν γνώμη και πληροφόρηση είναι θέμα της ψυχιατρικής και το έχω αναπτύξει σε προηγούμενη ανάρτηση μου (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Οι φυλές των Ελλήνων μελισσοκόμων).

Χα χα χα. 

Το πως τώρα κάποιος από την πλευρά του βασίζεται σε κάποιον άγνωστο για να του δώσει τα "φώτα" του σχετικά με θεραπείες που αφορούν το ζωικό του κεφάλαιο και το μέλλον της επιβίωσης οικογενείας του είναι κάτι που με αφήνει διαρκώς άναυδο! Δηλαδή ρε παίδες πες ότι έχετε ένα μικρό κοριτσάκι που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, τι ακριβώς θα κάνετε? Θα βγείτε στο Facebook ή θα πάρετε σβάρνα τα Blog και θα ρωτάτε ή θα ψάχνετε για θεραπείες για το παιδάκι σας? Θα βασιστείτε σε ότι θα σας πει ένας παντελώς άγνωστος για το πως θα το θεραπεύσετε? Και μάλιστα ένας άγνωστος που ούτε ιατρός είναι, ούτε φαρμακοποιός, ούτε ερευνητής της ιατρικής ή της φαρμακολογίας? 

Πείτε μου που διαφέρει η υγεία του παιδιού σας που μπορεί να το πάρει στο λαιμό του οποιαδήποτε άστοχη συμβουλή από κάποιον που την έχει δει γιατρός, από την ευημερία και την επιβίωση ολόκληρης της οικογενείας σας (και το παιδάκι σας και αυτό μέσα σε αυτά είναι) που μπορεί να την πάρει στο λαιμό του οποιαδήποτε άστοχη συμβουλή από κάποιον που την έχει δει διδάκτορας της μελισσολογίας (παρόμοιο προβληματισμό αναπτύσσω σε προηγούμενη ανάρτηση Αλλεργικό σοκ και ο Μπλέζ Πασκάλ)?  

Υπάρχει στην πραγματικότητα καμία διαφορά? 

Ειλικρινά τώρα, μαζί μιλάμε! 

Τώρα που το ξανασκέφτεστε δεν βλέπετε την ομοιότητα στις δύο περιπτώσεις?   

Ζημία που μπορεί να φτάσει στον θάνατο στην μια περίπτωση, ζημία που μπορεί να φτάσει στην οικονομική καταστροφή στην άλλη (που μπορεί να οδηγήσει σε μιζέρια, φτώχεια και θανάτους στο τέλος).  

Είναι ένα θέμα που χρίζει επιπολαιότητας στην αντιμετώπιση του? 

Και από τις δύο πλευρές! 

Και από σένα που θα τους ακούσεις και μπορείς να καταστραφείς, και από σένα που θα δώσεις απλόχερα τις γνώσεις σου και μπορείς να καταστρέψεις ζωές (σε προηγούμενη ανάρτηση μου -βλέπετε Ξεχειμώνιασμα μελισσιών- έχω τονίσει ότι και πολλές φορές αυτός που ζητά την βοήθεια μας δε μπορεί να την χρησιμοποιήσει σωστά ,στα υπόψη και αυτό!).

Οπότε ρε μεγάλε εσύ που μας τα λες χύμα και τσουβαλάτα επί Άμβωνος τι να κάνουμε?

Η δικιά μου συμβουλή το λοιπόν (ή μόνη που θα δώσω) σχετικά με τις θεραπείες είναι απλούστατα να ρωτάμε τους ειδικούς και να συμβουλευόμαστε μόνο αυτούς!

Συγκεκριμένα μια που έχω προσωπική εμπειρία (και για αυτό προτείνω, μιλώ πάντα μόνο για ότι ξέρω και για τίποτα άλλο, αυτό μόνο να μπορούσα να το βάλω μέσα στην σκέψη του κάθε Έλληνα μελισσοκόμου -και όχι μόνο- θα έλεγα ναι ρε πούστη μου πρόσφερα και εγώ κάτι σε αυτό τον κλάδο! Προφανέστατα θα πεθάνω προσπαθώντας χα χα χα) συμβουλεύω κάθε έναν που θέλει να μάθει για μελισσοκομικές θεραπείες να επισκεφτεί  την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας Σηροτροφίας του ΑΠΘ (έχω τον σύνδεσμό να οδηγεί κατευθείαν στις θεραπείες) για να βλέπει τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που τους έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια άλλοι μελισσοκόμοι (και όχι μόνο για θεραπείες, υπάρχει ένας τρομερός θησαυρός γνώσεων εκεί μέσα). Άλλωστε όλοι σχεδόν οι αξιόπιστοι Bloggers από εκεί αντλούν τις γνώσεις τους (αξιόπιστοι Blogger είπα! Όχι όσοι ταΐζουν με μπανάνες τις μαϊμούδες στο τσίρκο! Χα χα χα). 

Έχετε καμία απορία πάνω σε αυτά που γράφουν? 

Ωραία! 

Εκτός από την φοβερή εφεύρεση που είναι το διαδίκτυο υπήρχε παλιότερα ακόμα μια φοβερή εφεύρεση που λεγόταν τηλέφωνο (τώρα νομίζω το λένε Smart Phone! Χα χα χα), πάτε εκεί που λέει επικοινωνία βρίσκετε τα τηλέφωνα από το εργαστήριο μελισσοκομίας σηροτροφίας παίρνετε ένα τηλέφωνο και ρωτάτε οτιδήποτε θέλετε, είμαι τελείως σίγουρος ότι τα παιδιά εκεί θα σας βοηθήσουν σε κάθε πρόβλημα σας (όπως και να κάνουν και ανάλυση του προβλήματος σας σε δείγμα που θα τους στείλετε, κάτι που κανένας, μα κανένας! Από εμάς τους μελισσοκόμους δε μπορεί με τίποτα να το κάνει!!!!!). 

Μετά από αυτή την τρομερή μου συμβολή στο τεράστιο θέμα των θεραπειών μελισσιών νομίζω ότι μπορώ να αποσυρθώ για πάντα από αυτή την θεματολογία!

Τιτάνιο έργο και σήμερα επιτέλεσα! Πάω να βάψω μερικές δεκάδες κάγκελα με αστάρι (ουχχχχχχχχχ ή χειρότερη δουλειά με τεράστια διαφορά, γαμώ το μυαλό το κλούβιο των γυναικών και τα καγκελάκια τους χα χα χα).

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.


Adios Amigos!   



Μότσανος Λάζαρος 

Σοχος 16/10/2014

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Περι Ανωνυμίας και περι αξιοπιστίας


Για να κάνουμε μια τελευταία ανάρτηση για τους προφήτες της μελισσοκομίας.

Τελευταία ανάρτηση που θα ασχοληθώ μαζί σας θα είναι, σας το υπόσχομαι, άλλωστε η βλακεία είναι κουραστικό πράγμα και εγώ δεν έχω και τόσο ανοχή σε αυτό το είδος νοημοσύνης, η απάθεια μου θα είναι από εδώ και πέρα η στάση μου σε ότι αφορά το τσίρκο που έφτασε στην πόλη χα χα χα. 

Και επειδή έχουμε ασχοληθεί με κάποιους υπερβολικά περισσότερο από ότι αξίζουν (και από ότι έχουν ονειρευτεί!) ας πάμε γρήγορα γρήγορα στο κυρίως θέμα γιατί έχουμε και σημαντικότερα θέματα για να ασχοληθούμε από τα διάφορα "ψώνια" του διαδικτύου.  

Παραπάνω παιδάκια μου είναι η ρύθμιση που έχω στο Blog μου σχετικά με το ποίος μπορεί να σχολιάζει τις αναρτήσεις μου. Δέκα λεπτά αφού είχα δημιουργήσει το Blog μου (και χωρίς να έχω καμία προγενέστερη εμπειρία πάνω στα Blog) "ανακάλυψα" την ρύθμιση για το ποίος μπορεί να σχολιάζει τις αναρτήσεις μου (σοβαρή ανακάλυψη!!! χα χα χα Ακόμα και ηλίθιο οκτάχρονο με σοβαρά προβλήματα όρασης θα χρειαζόταν λιγότερο χρόνο για να το "ανακαλύψει" χα χα χα). Από ότι βλέπετε το μόνο που χρειάζεται είναι να τσεκάρεις ένα από τα 4 κουμπιά που έχει ως επιλογές (αυτό σε περιβάλλον Blogger, σε περιβάλλον Wordpress (η άλλη πλατφόρμα για Blogs δηλαδή) με την τρομερή παραμετροποίηση που διαθέτει όπως λένε αυτοί που το χειρίζονται υποθέτω θα έχει κάτι αντίστοιχο (και πιθανότατα και καλύτερο!)). Και τι βλέπουμε εδώ? Ότι υπάρχουν 4 επίπεδα σχολιασμού, ένα για οποιοσδήποτε, ένα για όσοι είναι εγγεγραμμένοι και έχουν OpenID (μην με ρωτάτε ποίοι είναι απλώς σε αυτό το επίπεδο διασφαλίζεις ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε ανώνυμος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο χα χα χα), ένα για να σχολιάζουν μόνο όσοι έχουν λογαριασμό Google+, καθώς και ένα τελευταίο επίπεδο που επιτρέπει σχολιασμό μόνο σε όσους είναι μέλη του παραπάνω Blog. Οπότε μπορείτε να δείτε ότι είναι εκπληκτικά εύκολο για τον διαχειριστή οποιουδήποτε Blog να μην αφήνει την επιλογή να σχολιάζουν οτιδήποτε χαζό θέλει ο Οποιοσδήποτε, φυσικά με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί να σχολιάζει και ο ίδιος στο Blog του ως ανώνυμος! Φυσικά παίδες δεν μπορείς να κερδίζεις παντού χα χα χα.

Το γιατί κάποιοι από τους bloggers δεν επιλέγουν αυτή την ρύθμιση είναι δικό τους θέμα και μπορεί να έχει πιθανότατα σχέση με το ότι θέλουν να έχουν περισσότερη επισκεψιμότητα στα Blog τους (ένα νταβατούρι με σχόλια διαρκώς ανεβάζει τα κλικ στα ύψη, μια ανάρτηση που θα την βλέπανε φυσιολογικά 500 άτομα αν αρχίσει ένα πανηγύρι στα σχόλια της μπορεί άνετα να φτάσει στις 5000-8000 προβολές!!!). Και από άποψη επισκεψιμότητας το αν στα σχόλια κάποιος σου λέει "Μα τι υπέροχος είσαι!" ή αντίθετα σου λέει "Μα τι μαλάκας είσαι!" δεν έχει καμία σημασία, ένα κλικ το ένα, ένα κλικ και το άλλο. Επίσης μπορεί να αφήνει το περιθώριο στον διαχειριστή του Blog να εξυμνεί τον εαυτό του για να δημιουργήσει κλίμα υπέρ του ή υπέρ τον απόψεων του! Προσοχή η εποχή της αθωότητας και τον καλών προθέσεων στο διαδίκτυο έχει περάσει ανεπιστρεπτί, το να είσαι ανυποψίαστος πλέον δεν είναι χαρακτηριστικό νοήμονα ανθρώπου!

Φυσικά αυτή η ρύθμιση δεν σε προστατεύει απόλυτα από άτομα που θα σχολιάζουν αβέρτα ότι γουστάρουν (όπως και το ίδιο μπορεί να κάνει και ο διαχειριστής!) με ψεύτικα προφίλ. Και δυστυχώς αν έχει και την τακτική να χρησιμοποιεί αυτά τα προφίλ μόνο από υπολογιστές σε Internet cafe και το να γνωρίζεις την IP πρόσβασης αυτού του υπολογιστή είναι άχρηστο (αυτό για τους Ποιμένες που μάθανε το διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια). Επίσης μπορεί να χρησιμοποιεί και λογισμικό κάποιος για να κρύβει τα ίχνη του (φυσικά κανένας δεν θα μπει στον κόπο να κάνει όλα τα παραπάνω για να σου πει απλώς μέσα από τα σχόλια του το πόσο μαλάκας είσαι χα χα χα). Η διαδικασία τώρα όταν υπάρχει πλαστογραφία της ταυτότητας κάποιου ή ακόμα η διαδικασία όταν κάποιος σε προσβάλει και σε απειλήσει μέσα από τα σχόλια είναι να γίνει μήνυση στο σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για να μεριμνήσει καταλλήλως (τώρα με το θέμα της τελευταίας "πλαστοπροσωπίας" που ανέκυψε φυσικά και περιμένουμε όλοι μας να δούμε αυτή την διαδικασία μέσα από τις αναρτήσεις των Blog που επηρεάζει βήμα προς βήμα, πχ να δούμε την ίδια την μηνυτήρια αναφορά στο σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, την δικογραφία που σχηματίστηκε, και γενικά όλη την πορεία της υπόθεσης αλλά όχι με δελτία τύπου αλλά με επίσημα έγραφα του ελληνικού κράτους, για να μην υπάρχει καμία υποψία ότι το όλο θέμα είναι ένα κόλπο που σκοπό έχει να αυξήσει την επισκεψιμότητα κάποιων συγκεκριμένων Blog!!!! Δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν κάποιους άλλους ως άτομα που δεν χρίζουν εμπιστοσύνης, και όχι αδικαιολόγητα!).

Το γιατί θέλουν επισκεψιμότητα στα Blog τους τώρα είναι ένα θέμα που αφορά αυτούς και μόνο αυτούς, μπορεί να βάζουν Banners (διαφημίσεις) και να παίρνουν αμοιβή ή και μπορεί να μην παίρνουν (ναι κάτι τέτοιο είναι πιθανό θεωρητικά, και να ανατείλει ο ήλιος από την Δύση και αυτό θεωρητικά επίσης πιθανό είναι χα χα χα ), το αν παίρνουν χρήματα ή δεν παίρνουν από αυτούς που διαφημίζουν δεν με αφορά εμένα καθόλου και υποθέτω και κανένα άλλο (εκτός ίσως από το ΣΔΟΕ αν παίρνουν "μαύρα" χρήματα από αυτές τις διαφημίσεις και δε κόβουν τα αντίστοιχα παραστατικά χα χα χα). Εγώ από την πλευρά μου δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω αυτό.

Επίσης μπορεί να κάνουν γκρίζα διαφήμιση μέσα από άρθρα - δελτία τύπου των εταιριών και τον προμηθευτών μελισσοκομικών προϊόντων, αυτό έχει ένα τεράστιο θέμα δεοντολογίας και συναδελφικότητας ανάμεσα στους συναδέλφους μελισσοκόμους τους. Και αφορά την αξιοπιστία τους ως ανεξάρτητες φωνές μέσα στο μελισσοκομικό χώρο και στον χώρο τον Bloggers. Από την πλευρά μου ούτε θα προβώ ποτέ σε αυτή την τακτική την οποία θεωρώ αηδιαστική και ανήθικη!

Τώρα σχετικά με τον ορισμό της αξιοπιστίας δεν θα τον δώσω, είτε τον ξέρεις είτε δεν τον ξέρεις , απλώς θα δώσω κάποια παραδείγματα το τι δεν είναι αξιοπιστία.

Αξιοπιστία δεν είναι να έχεις εδώ και ένα χρόνο 2 κυψέλες και να το παίζεις ειδήμονας στην μελισσοκομία.

Αξιοπιστία δεν είναι στις 10 τελευταίες σου αναρτήσεις οι 5 και παραπάνω να είναι διαφημίσεις (πληρωμένες ή όχι δεν έχει καμία απολύτως σημασία!) και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές να είναι για τροφές μελισσών (στα μελισσοκομικά Blog δεν μπαίνουν μόνο μελισσοκόμοι μπαίνουν και καταναλωτές! Και αν το μόνο που βλέπουν εκεί μέσα είναι μελισσοκομικές τροφές, μελισσοκομικές τροφές, μελισσοκομικές τροφές, είναι εκπληκτικά δύσκολο μετά να τους πείσεις ότι κύριο μέλημα των μελισσοκόμων δεν είναι το πως θα νοθεύουν το μέλι τους, ήδη εγώ έχω για ορισμένους μελισσοκόμους αμφιβολία για το τι μέλι προσφέρουν αν πράγματι έχουν δοκιμάσει όλες αυτές τις τροφές  τις οποίες και εγκωμιάζουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα!).

Αξιοπιστία δεν είναι να βγάζεις θεωρίες σχετικά με τροφές (πχ καραμέλα) οι οποίες με το HMF που έχουν μέσα τους σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε "μάγειρα" με τεράστιο Εγώ και ένα πληκτρολόγιο στα χέρια μπορούν να είναι τοξικές για τις μέλισσες και όταν σε εκθέτουν οι έρευνες από τους αρμόδιους φορείς του Ελληνικού κράτους να αμφισβητήσει αυτούς που κάνανε τις έρευνες και τις δημοσιοποίησαν (παρόλο που τώρα παροδικά δέχεσαι ότι έχουν κάποιο "μικρό" κύρος! Όχι φυσικά όσο ένας μεγαλοBlogger! Χα χα χα).

Αξιοπιστία δεν είναι αναρτήσεις παραπλανητικές με τεράστιους τίτλους "Έρχονται μαύρες μέρες για την Ελληνική μελισσοκομία!", " Φοβερή αποκάλυψη!", "Η νέα υπερτροφή για πολλούς γόνους", "Η μέθοδος για πολλά μελάκια". Αυτά μπορεί να είναι τακτικές στα πρωινάδικα και στις κουτσομπολίστικες εκπομπές στην τηλεόραση αλλά όχι για Blog που υποτίθεται έχουν σκοπό να ενημερώνουν κόσμο.

Αξιοπιστία δεν είναι να ξεσπαθώνεις και να βγάζεις Φιλιππικούς ενάντια στις πλαστικές κυψέλες με επιχειρήματα  σχετικά με την ποιότητα τους και την ακαταλληλότητα διαβίωσης των μελισσών μέσα σε αυτές και μετά από 2-3 εβδομάδες να βγάζεις Φιλιππικούς σχετικά με την υπεροχή των πλαστικών κυψελών αφού έκανες Test Drive των κυψελών που σου χάρισε (!!!!!!!!!) κάποια εταιρία.

Αξιοπιστία δεν είναι να σου χαρίζουν τα προϊόντα στα οποία θα κάνεις Test Drive (όπως και Dest Drive κυψελών μέσα σε 1-2 μήνες ούτε πάλι γίνεται! θέλει χρόνια για να βγάλεις ένα πόρισμα αν αξίζουν ή όχι!!!!)!. Επίσης Test Drive προϊόντων στα οποία όσα μας ικανοποιούν τα εγκωμιάζουμε και όσα δεν μας ικανοποιούν απλώς δεν λέμε την γνώμη μας δεν γίνεται!!!! Αξιοπιστία στην πραγματικότητα είναι να λες την γνώμη σου για τα προϊόντα που δεν σε ικανοποιούν για να μπορέσεις και να προειδοποιήσεις τους υπόλοιπους, και να δώσεις με την κριτική σου την πίεση στις εταιρίες να βελτιώσουν το προϊόν τους (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Αποχαιρετισμός στα όπλα)! Το να εκθειάζεις απλώς προϊόντα δεν είναι ενημέρωση, είναι απλώς αντιγραφή δελτίων τύπου των εταιριών που εμπορεύονται τα παραπάνω προϊόντα.

Αξιοπιστία δεν είναι να να προτείνεις θεραπείες οι οποίες δεν έχουν από πίσω τους το επιστημονικό υπόβαθρό για να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα τους ή την βλαπτικότητα τους ως προς τις μέλισσες, Όπως αξιοπιστία δεν είναι να δίνεις δελτία τύπου σχετικά με το ποιες περιοχές δίνει η ανθοφορία τους χωρίς να έχεις προσωπική άποψη  για ένα ζήτημα που δεν χωράει προβλέψεις και βεβαιότητα σχετικά με το αν θα συνεχίσει να δίνει ή όχι και να παίρνεις κόσμο στον λαιμό σου με λάθος τοποθετήσεις (όπως και αξιοπιστία δεν είναι να "προβλέπεις" ότι ο περυσινός χειμώνας θα ήταν ο χειρότερος ποτέ ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο θερμότερος ποτέ χα χα χα. Άλλη μια γαργάρα για αναρτήσεις εντυπωσιασμού και μόνο!).

Αξιοπιστία δεν είναι να θεωρείς ότι είσαι αλάθητος στην μελισσοκομία (χωρίς καν να έχεις δεκαετίες στην πλάτη σου ως μελισσοκόμος ή να έχεις διδακτορικό στην μελισσολογία και δεκάδες εργασίες στο ενεργητικό σου!!!!). Αξιοπιστία δεν είναι να θεωρείς τον εαυτό σου Αυθεντία σε κάτι (Αυθεντίες δεν υπάρχουν πουθενά!) χωρίς καν να έχεις το στοιχειώδες υπόβαθρό που θα σε ωθούσε να  έχεις αυτή την λανθασμένη άποψη για τον εαυτό σου, εκτός και αν η ύπαρξη ενός φουσκομένου και ξεσηκωμένου Εγώ αποτελεί από μόνο του την μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή την άποψη!!!

Αξιοπιστία επίσης δεν είναι πολλά, πολλά, ακόμα αλλά πραγματικά νομίζω ότι ασχολήθηκα υπερβολικά πολύ με άτομα και καταστάσεις που δεν αξίζουν καθόλου της προσοχής μου.

Α και κάτι τελευταίο Αξιοπιστία δεν είναι να λες σαν παιδάκι "εγώ είμαι αξιόπιστος","εγώ είμαι αξιόπιστος","εγώ είμαι αξιόπιστος" μέχρι να βρεθεί να το εμπεδώσει αυτό κάποιος έστω και αν αυτός ο κάποιος είσαι μόνο εσύ στο τέλος!

Από την πλευρά μου αυτή είναι η τελευταία μου φορά που ασχολούμαι με ένα θέμα που μου προκαλεί αηδία, τους τρελούς προφήτες και τις παραφυάδες τους, και τους πραματευτές (εμπόρους) και τους παρατρεχάμενους τους, έχετε το ελεύθερο από μένα να κάνετε ότι θέλετε, αδιαφορία και μόνο από μένα πια.

Στους νεότερους μελισσοκόμους που σκοπεύουν να κάνουν Blog με την σειρά τους τους εφιστώ στην προσοχή τους τις παρακάτω αναρτήσεις αυτού  του Blog αν θέλουν να αποφύγουν κακοτοπιές και σφάλματα που θα είναι αδύνατο να διορθωθούν μετά (βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις Φύκια για μεταξωτές κορδέλεςΣυμβουλές σε ένα νεο blogger,).

Για τους νέους μελισσοκόμους που λόγου απειρίας είναι εύκολο να υποκύψουν στις διάφορες σειρήνες που λυμαίνονται την Ελληνική μελισσοκομία (διαδικτυακή ή και πραγματική) σας προτείνω να διαβάσετε τις προηγούμενες αναρτήσεις του Blog μου έχοντας την ελπίδα να μπορέσετε να μην πέσετε τελείως μέσα στα νύχια του κάθε επιτήδειου (βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις Χαμένος στο λαβύρινθο, Μελισσοκομική βιβλιοθήκηΜελισσοκομία στην πράξηΗ ευθύνη του νέου μελισσοκόμου Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκεφτόμαστε λογικά?)

Για τους παλιούς δεν δίνω καμία συμβουλή! Αυτοί τα φάγανε όλα στην μάπα και ξέρουν πλέον τι να κάνουν!

Χα χα χα.

Και τέλος για μένα με συμβουλεύω να μην ασχολούμαι πλέον με το τι ζημία μπορούν να προκαλέσουν στον κλάδο άτομα που δεν τα έχω σε καμία εκτίμηση, να μην σπαταλώ τον χρόνο μου και την προσοχή μου σε θέματα και καταστάσεις ασήμαντης σπουδαιότητας για εμένα, να μην κάνω τον κόπο και την προσπάθεια να δώσω ένα άλλο τρόπο σκέψης σε νεότερους μελισσσοκόμους από μένα, ούτε την ορθολογική, νοήμονα και διαυγή σκέψη είναι υποχρέωση μου να τους μάθω, ούτε όμως και μπορώ να την επιβάλω σε άτομα που δεν τους την εμφυσήσαν  μέσα τους οι καθηγητές τους και οι γονείς τους. Για την δικιά μου βοήθεια ας παραθέσω τις παρακάτω αναρτήσεις από το Blog μου κάθε φορά που θα με πιάνει καμία κρίση και θα νομίζω ότι μπορώ να ισιώσω στραβά αγγούρια (Αρκούδα βλέπε τις προηγούμενες αναρτήσεις Τέλος εποχήςΟι φυλές των Ελλήνων μελισσοκόμωνΠιανίστας σε μπουρδέλο , μπαγλαμά! Μην τυχόν και ασχοληθείς ξανά με τον Ζωολογικό κήπο σε έφαγα φουκαρά! Χα χα χα).

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση το λοιπόν τσακαλάκια μου μην ξεχνάτε.

Τσομπανάκια υπάρχουν μόνο γιατί υπάρχουν και προβατάκια!



Μότσανος Λάζαρος

Σοχος 15/10/2014

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Διαβάζω Ελληνικά




Για να ξαναπάμε λίγο σε θέματα πολιτισμού και να αφήσουμε πίσω τους Βαρβάρους (ξερόλες μελισσοκόμους χα χα χα). 

Και θα μιλήσουμε για ακόμα μια φορά για την Ελληνική γλώσσα, κάτι που όλοι μας τρελαινόμαστε να την κακοποιούμε. Έχω ξαναμιλήσει για την λειτουργία της γλώσσας ως βασικού εργαλείου σκέψης καθώς και για την τρομερή αξία της Ελληνικής γλώσσας σε αυτό τον ρόλο ( βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Πας Έλλην βάρβαρος?) και επισήμανα με παραδείγματα την αξία της ως μέσο για να εκφράζονται έννοιες των επιστημών. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ περισσότερο σε αυτή την πτυχή της γλώσσας μας. 

Αντίθετα θα επιμείνω στην παρούσα ανάρτηση στην προσπάθεια μας να εμπλουτίζουμε το διαδίκτυο με ελληνικό περιεχόμενο, μια που το μέλλον κάθε γνώσης ενός έθνους καθώς και η διαφύλαξη της πολιτιστικής του παρακαταθήκης πιθανότατα θα διασφαλίζεται στην αιωνιότητα μέσου του διαδικτύου. Ελάχιστα μέσα έχουν την αμεσότητα του και την αλληλεπιδραστικότητα του όσο αυτό. Οπότε καλό είναι να υπάρχει περιεχόμενό (αναρτήσεις, κείμενα, εικόνες, βίντεο) που να εκφράζουν το πολιτισμό μας, και την πολιτισμική μας παράδοση και κληρονομία (όχι ότι έχουμε και τεράστιο υπόβαθρό πολιτισμού αλλά αυτό που έχουμε καλό είναι να το δείχνουμε χα χα χα. Διόρθωση εδώ! Δεν έχουμε και τόσο μεγάλο υπόβαθρο πολιτισμού ως Νεοέλληνες, αλλά ως μια περιοχή και έθνος -όχι κράτος- που γεννά και διαφυλάσσει πολιτισμό εδώ και 2500 χρόνια η πολιτισμική μας επιρροή είναι τεράστια, αυτό το επισημαίνω για αρκετούς συμπλεγματικούς μέσα στο έθνος μας και εκτός αυτού που θέλουν να υποτιμούν πράγματα και καταστάσεις τεραστίων διαστάσεων).



Και ως ένας από τους έμπειρους πλέον στο διαδίκτυο (κάποιοι δεν ανακαλύψαμε χθες το διαδίκτυο, το γνωρίζαμε  και πριν μπει η προηγούμενη χιλιετία) έχω ζήσει την εποχή που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ελληνικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, κάποτε το Internet (έτσι το λέγαμε μόνο τότε χα χα χα) ήταν μια έρημος Ελληνικών. Ελάχιστα κείμενα στα Ελληνικά, ελάχιστες Ιστοσελίδες Ελληνικές (Site χα χα χα), ελάχιστα προγράμματα στα Ελληνικά, καμιά Ελληνική γραμματοσειρά, ακόμα και ο ορθογραφικός έλεγχος στους επεξεργαστές κειμένου δεν υποστήριζαν τα Ελληνικά χα χα χα.

Κόλαση σκέτη αν σκεφτείς και ότι δεν υπήρχαν και αντικειμενοστρεφή περιβάλλοντα και τα πάντα τα έκανες με γραμμές εντολών! Μπορείτε να φανταστείτε την θελκτικότητα του διαδικτύου για τους τότε χρήστες του.

Πράγματα και καταστάσεις που δεν γνωρίσανε ποτέ οι νεότεροι χρήστες του διαδικτύου και για αυτό τα θεωρούν δεδομένα, αυτονόητα, και τα υποτιμούν. Αυτές ήταν οι εποχές που ένα σωρό νεολογισμοί σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών μπήκαν στην γλώσσα μας, καθώς και άρχισε η διείσδυση του λατινικού αλφαβήτου μέσα στην γραφή μας (προσπάθησε να αποθηκεύσεις εκείνες της εποχές αρχείο με ελληνικούς χαρακτήρες ή και με 8 ψηφία και θα γνώριζες μεγάλα δράματα χα χα χα). Εξέλιξη που μετά από πολλά χρόνια θα οδηγούσε στην δημιουργία των Γκρίκλις (και όχι Greeklish που γράφουν κάποιοι) δηλαδή την γραφή των ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες (και τελευταία με συντομεύσεις λέξεων ή προτάσεων).



Μια δυσνόητη μα και ευέλικτη μορφή γραφής, που και επειδή δεν έχει επίσημους κανόνες διαφέρει από χρήστη σε χρήστη σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι οι χρήστες τους να την κατανοήσουν. Φυσικά δεν υπάρχει καν θέμα αν την καταλαβαίνουν αυτοί που δεν τα χρησιμοποιούν (ή δεν καταδέχονται) και ακόμα περισσότερο οι ξένοι που μπορεί να διαβάσουν ένα κείμενο σε αλφάβητο που ναι μεν μπορεί να το καταλάβουν αλλά οι λέξεις εξακολουθούν (αν και μπορούν να τις προφέρουν) να είναι για αυτούς άγνωστες.

Έχουν ακουσθεί κραυγές από διάφορους ότι μπορεί αυτή η μορφή γραφής να οδηγήσει στην καταστροφή της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού που εκφράζει αυτή η γλώσσα! Μπούρδες και οι γνωστές υπερβολές των Ελλήνων! Μια γλώσσα που άντεξε καθώς και εξελίχθηκε για χιλιάδες χρόνια και ομιλείται από εκατομμύρια άτομα είναι εκπληκτικά δύσκολο να χαθεί, να εξελιχθεί σε κάποια άλλη μορφή ναι, να χαθεί όχι!

Ωστόσο όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη που μπορεί να πυροδοτηθεί από τα γκρικλις δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελληνική γλώσσα σε οπισθοδρόμηση! Λεπτά νοήματα και εκφράσεις που μπορούν άνετα να εκφραστούν από αυτή την τόσο πλούσια γλώσσα είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να αποδοθούν επακριβώς και στην νέα μορφή της, μια μορφή η οποία έχει ως στόχο την ταχύτερη μετάδοση ενός μηνύματος και όχι την πληρέστερη απόδοση αυτού του μηνύματος (περίπου όπως οι αλγόριθμοι συμπίεσης στην επιστήμη της πληροφορικής χα χα χα).

Οπότε ναι δεν αποτελούν τα γκρικλις κίνδυνο να εξαφανίσουν την Ελληνική γλώσσα αλλά αποτελούν κίνδυνο να την κάνουν να χάσει τον πλούτο έκφρασης που διαθέτει.

Για αυτό (αν εξαιρέσεις φυσικά την γνωστή υπερβολή που διακατέχει οτιδήποτε στην Ελλάδα) έχουν γίνει και προσπάθειες (συνήθως μέσα από τα ΜΜΕ) για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου, (όπως και από τους απλούς χρήστες του διαδικτύου καθώς και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης). Ομηρικοί καυγάδες έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε χρήστες των γκρικλις και σε μη χρήστες τους με τους μεν να διαμαρτύρονται ότι οι δε προσπαθούν να φιμώσουν τους τρόπους έκφρασης τους, και τους δε να εκφράζουν την άποψη ότι είναι μειωμένων διανοητικών ικανοτήτων οι μεν χα χα χα.

Φυσικά και δεν μπορούμε όμως να απαγορεύσουμε κανένα να εκφράζεται όπως θέλει ή όπως μπορεί!

Αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανένα να διαβάζει κείμενα που δεν του είναι ευχάριστα γιατί έχουν μια μορφή γραφής κατανοητή μόνο για αυτόν που τα έγραψε!

Θα μιλήσω εδώ για τις προσωπικές μου επιλογές μια που πάντα εκπροσωπούσα μια πλειοψηφία (ή και μειοψηφία) του Ενός. Εγώ προσωπικά δεν ανέχομαι τα Γκρίκλις, εκπληκτικά σπάνια θα κάνω καν το κόπο να διαβάσω οτιδήποτε είναι γραμμένο σε Γκρίκλις, μάλιστα τα θεωρώ και προσβολή στο πρόσωπο μου! Θεωρώ ότι το άτομο που τα γράφει έχει σε τόση περιφρόνηση όλους τους άλλους που δεν καταδέχεται καν να γράψει σε μια αποδεκτή από όλους γλώσσα επικοινωνίας (κάτι σαν τους τουρίστες που πάνε σε ένα ξένο μέρος γνωρίζοντας μόνο την γλώσσα τους και έχουν την απαίτηση να μπορούν να συνεννοηθούν άψογα με αυτή με τους ιθαγενείς, και άντε καλά αν είναι Αγγλόφωνοι θα βγει μια άκρη, αλλά αν γνωρίζουν Σουηδικά? Ή Φιλανδικά? Ή Πολωνικά? Έχουν την απαίτηση να γνωρίζει κάθε κάτοικος του πλανήτη την γλώσσα τους? Και γιατί μόνο την γλώσσα τους και όχι και τις υπόλοιπες 5.000 επίσημες γλώσσες που υπάρχουν!!!! Χα χα χα). Μια από τα ίδια νιώθω και για όσους γράφουν σε Γκρικλις! Δεν κάνει ο μπαγλαμάς καν τον κόπο να μου γράψει στην κοινή μας γλώσσα γιατί να κάνω καν τον κόπο να τον διαβάσω εγώ? Απλά πράγματα! Όχι πολύ ανάλυση, δεν γράφεις Ελληνικά αν είσαι Έλληνας? Τέλος, δεν υπάρχεις, ξεμπερδέψαμε!



Συνταρακτική ανακάλυψη στον τάφο στην Αμφίπολη! (βλέπετε παραπάνω εικόνα χα χα χα).

Επίσης υπάρχουν κάποιοι που γράφουν διαρκώς στα κεφαλαία σαν να είναι αρχαίοι Έλληνες (που αυτοί απλώς γράφανε σκαλίζοντας με σκαρπέλο όποτε μάλλον τα κεφαλαία βόλευαν περισσότερο χα χα χα). Δεν ξέρω αν γνωρίζουν ότι έχει καθιερωθεί στην σημειολογία της επικοινωνίας του διαδικτύου εδώ και δεκαετίες ότι η γραφή με κεφαλαία σημαίνει ότι κάποιος ΦΩΝΑΖΕΙ! Συνήθως αυτή η γραφή υποδηλώνει τρομερή αγένεια και είναι λόγος παρεξηγήσεων. Επίσης από την δικιά μου πλευρά μου δίνει την εντύπωση αυτής της γραφής ενός ατόμου πομπώδη και αμετροπρεπή όσο αφορά την εικόνα που έχει για τον εαυτό του, και φυσικά τι κάνουμε με τέτοια άτομα? Κατευθείαν στον κάδο των αχρήστων (ή Recycle Bin!), καμία δεύτερη σκέψη! Και γελοίες δικαιολογίες του τύπου το πληκτρολόγιο μου ή το κινητό μου δεν γράφει μικρά γράμματα να τα πούνε σε τίποτα 8χρονά κοριτσάκια από χωριά! Ή να πάνε πίσω στην δεκαετία του 80 που μόλις βγήκαν οι υπολογιστές και κοιμόταν ακόμα ο κόσμος με τα τσαρούχια! Εξυπνάκηδες! Ενδιαφέρων χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν και μια συγκεκριμένη άποψη για την ζωή οι περισσότεροι από αυτούς! Θέμα για έρευνα από τους μελλοντικούς κοινωνιολόγους χα χα χα.




Τρίτη κατηγορία χρηστών είναι αυτοί που γράφουν διαρκώς στα Αγγλικά ενώ το ακροατήριο τους είναι κατά κύριο λόγο Έλληνες! Μια ιδιότυπη κατηγορία αυτή, μάλλον από συμπλεγματικά άτομα που ίσως χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης (ψυχιατρικής και όχι ψυχολογικής  επισημαίνω! Το ένα είναι επιστήμη το άλλο τσαρλατανισμός χα χα χα). Βρε παιδιά αφού οι περισσότεροι που σας παρακολουθούν είναι Έλληνες γιατί δεν γράφετε στην μητρική σας γλώσσα για να τους διευκολύνετε? Μήπως είσαστε κατά βάθος κομπλεξικά άτομα (συμπλεγματικοί) με συμπλέγματα κατωτερότητας και ξενομανίας? Μπας και είσαστε ψώνια και περιμένετε να αναγνωρισθεί η αξία σας στο εξωτερικό όπου το εν δυνάμει κοινό σας είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από το Ελληνικό? Ναι έχετε δίκιο, αλλά αυτό ισχύει και αντίστροφα! Οποιοσδήποτε Έλληνας (και ακόμα περισσότερο ξένος) μπορεί αν αδιαφορήσει για τον φραγμό της κοινής γλώσσας να βρει εκατομμύρια πιο αξιόλογα άτομα από εσάς αν δεν μείνει μόνο στα στενά πλαίσια αυτού του έθνους!!!  Σκεφτείτε το λίγο και αυτό, εκτός και αν οτιδήποτε αντιγράφετε είναι από το εξωτερικό οπότε λογικά θα πρέπει να υπάρχει και μια ομοιογένεια ανάμεσα σε ότι έχετε κατακλέψει και το περνάτε σαν δικό σας και στον τρόπο έκφρασης σας. Αν είναι αυτή η περίπτωση συνεχίστε, έτσι και αλλιώς με αντιγραφείς άλλων δεν ασχολούμαστε χα χα χα.

      
Τελευταία κατηγορία είναι οι υπερβολικά ανορθόγραφοι χρήστες της Ελληνικής γλώσσας. Για αυτούς πραγματικά τρέφω μια πολύ μεγάλη συμπάθεια και είναι οι μόνοι που τους συγχωρώ πολλά και τους ανέχομαι, όπως και ασχολούμαι μαζί τους, ίσως και γιατί και εγώ δεν είμαι υπόδειγμα προς μίμηση όσο αφορά τις ικανότητες μου στην ορθογραφία. Τόσο ξέρουν, έτσι γράφουν, τουλάχιστο γράφουν Ελληνικά και αυτό έχει σημασία. Φυσικά και είναι κουραστικοί και πολλές φορές δεν βγάζεις το σωστό νόημα σε ότι γράφουν! Ναι είναι αλήθεια αυτό! Ναι πρέπει να διορθωθούν αν θέλουν να δίνουν ένα αξιοπρεπή γραπτό λόγο και μια αξιοπρεπή εικόνα για τον εαυτό τους. Ευτυχώς υπάρχει ο ορθογραφικός έλεγχος και στους επεξεργαστές κειμένου αλλά και σε εφαρμογές κοινωνικών δικτύων (που μάλιστα λειτουργεί πλέον και σωστά "Σε αγαπώ για αυτό Billακο!", και όχι σαν παλιά που γινόσουν ρεζίλι με τις διορθώσεις που έκανε "Να πας να γαμηθείς Billακο εσύ και η Microsoft!" Χα χα χα). παιδιά δώστε μερικά λεπτά περισσότερο προσοχή στο τι γράφετε, περάστε το από ορθογραφικό έλεγχο, σεβαστείτε αυτόν που θα το διαβάσει αλλά κυρίως σεβαστείτε την εικόνα που θα σχηματίσει ο άλλος για εσάς, σε τελικά ανάλυση δεν θα έχετε και δεύτερη ευκαιρία να τον πείσετε ότι έχει μπροστά του ένα αξιόλογο άτομο (που το να μην ξέρεις ορθογραφία φυσικά και δεν σε αφαιρεί πολλά σαν προσωπικότητα, το να μην σέβεσαι όμως τον εαυτό σου ναι σου αφαιρεί!).

Οπότε Μαναράκια μου για να ανακεφαλαιώσουμε τα πράγματα είναι απλά! Για να διαφυλάξουμε την ποιότητα της γλώσσας μας δεν είναι αναγκαίο να επιβάλουμε απαγορεύσεις σε κανένα, δημοκρατία έχουμε ο καθένας κάνει ότι θέλει, απλούστατα κάντε και εσείς ότι θέλετε. Βλέπετε Γκρικλις? Αγνοήστε τα και το κείμενο που είναι γραμμένο σε αυτά και το ίδιο το άτομο. Βλέπετε κεφαλαία? Αγνοήστε τα και το κείμενο που είναι γραμμένο σε αυτά και το ίδιο το άτομο. Βλέπετε ξένη γλώσσα όταν θα έπρεπε να βλέπετε Ελληνικά (όχι φυσικά αν διαβάζετε ένα ξένο άτομο! Προς Θεού! Αυτό έλειπε να γράφουν οι ξένοι στα Ελληνικά! Όταν θα αποφασίσετε να διαβάσετε κάτι από ξένο συγγραφέα είτε θα ξέρετε την γλώσσα του είτε θα προσπαθήσετε να τα μεταφράσετε με τα αντίστοιχα εργαλεία που υπάρχουν)? Αγνοήστε τα και το κείμενο που είναι γραμμένο σε αυτά και το ίδιο το άτομο.Βλέπετε κάποιον που διαρκώς κάνει τραγικά λάθη ορθογραφικά? Κάντε του δώρο στα γενέθλια του μια γραμματική των Νεοελληνικών και ένα λεξικό και στείλτε του επίσης διακριτικά σε προσωπικό μήνυμα ένα ηλεκτρονικό ορθογράφο για τα Ελληνικά χα χα χα!

Κάντε τα αυτά και θα δείτε για πότε θα σφίξουν οι κώλοι όλων και θα αρχίσουν επιτέλους να συμπεριφέρονται ως ώριμα άτομα και όχι ως εγωιστές που το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην κουραστούν ιδιαίτερα σε όποια εξυπνάδα θέλουν να πλασάρουν!!!!

Αρκούδι Made in Greece!

Χα χα χα.

Υπάρχει κανείς ζωντανός? Σας πήραν όλους τα σκάγια? Ή να οπλίσω ξανά το πολυβόλο?

Ωραία!

Πάμε να ερημώσουμε και καμία άλλη πόλη τώρα.

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.

Αντιός Αμίγκος!


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός  12/10/2014