UA-50457385-1

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα Τρίτη (28/3/2020 έως 03/4/2020)

Και συνεχίζουμε με την νέα σειρά αναρτήσεων σε αυτό το blog που θα έχει αποκλειστικά θεματολογία της την επιδημία του Covid-19, όπου και θα υπάρχουν συγκεντρωμένα το καθημερινό ημερολόγιο καραντίνας που τηρώ πλέον στο προφίλ μου στο Facebook, αλλά και οι αναρτήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό που έχουν γραφτεί (και θα γραφτούν στο μέλλον) στο blog μου.

 Σκοπός είναι να παρουσιαστεί μια σοβαρή (καλά λέμε τώρα! Χα χα χα), λογική και τεκμηριωμένη ματιά και άποψη σχετικά με την αναγκαιότητα να τηρηθεί η καραντίνα από όλους μας, για να μην ξεφύγει η κατάσταση όπως σε γειτονικές μας χώρες. 

 Δυστυχώς υπάρχει εκεί έξω πολύς ανορθολογισμός, θεωρίες συνωμοσιών, και ωχαδερφισμός που μπορεί να κάνει τεράστιο  κακό. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι όσοι εκπροσωπούν τα παραπάνω και έχουν πολύ δυνατότερη φωνή μέσα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από όλους, και οι απόψεις τους έχουν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τον κορονοϊό, αλλά και η καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν είναι και αυτή μεγαλύτερη επίσης από οποιαδήποτε καταστροφή μπορεί να προκαλέσει η ίδια η επιδημία!

 Σε όσους ξενιστούν (νέοι αναγνώστες μου) από το ύφος της γραφής μου διευκρινίζω ότι όσο πιο άμεσο το μέσο μετάδοσης του μηνύματος τόσο πιο αποτελεσματική και η επικοινωνία ανάμεσα σε πομπό  και δέκτη. Οπότε τα κείμενα μου έχουν την φυσική ροή και μορφή που έχει και ο πηγαίος προφορικός λόγος μου. Όσο για το χιούμορ μου? Ε! Ας πούμε ότι υπάρχει  και αυτό! Χα χα χα.

 Πολλά είπαμε, θα τα λέμε κάθε εβδομάδα σε κάθε νέα ανάρτηση των Ημερολογίων καραντίνας, καθώς και των αντίστοιχων αναρτήσεων στο blog για την επιδημία.

 Καλή δύναμη να έχουμε όλοι μας.

 Θα νικήσουμε! 


Αναρτήσεις του blog για την επιδημία του Covid-19




Κομμουνιστής μέχρι να πλουτίσεις..

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα πρώτη (13/3/2020 έως 20/3/2020)

Η λεπτή γαλάζια γραμμή

Επιδημία Κορωνοϊού και Ελλάδα: Τέσσερις αισιόδοξες υποθέσεις

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα Δεύτερη (21/3/2020 έως 27/3/2020)



Ημερολόγιο Καραντίνας

28/03/2020




Για να λύσουμε και μερικές απορίες που συναντάμε σχετικά με τον κορωνοϊό εκεί έξω.

 Μια απορία που βλέπω συχνά συνήθως από άτομα που αμφισβητούν την ύπαρξη επιδημίας κορωνοϊού είναι η εξής: πχ για την Ιταλία που είχε χθες 919 νεκρούς «Τι γίνεται? Δεν έχουν νεκρούς από άλλη αιτία? Όλους τους δηλώνουν ότι πέθαναν από κορωνοϊό?»

 Και εδώ είναι μια εκπληκτική ευκαιρία με την χρήση μαθηματικών δημοτικού για να απαντήσουμε αυτή την αφελή απορία (εάν δεν είναι κακοπροαίρετη), ή γελοία απορία (εάν είναι πράγματι κακοπροαίρετη!).

 Και έχουμε τα εξής δεδομένα από την βικιπέδια για την Ιταλία.

 Πληθυσμός 60.254.680, μέσο προσδόκιμο ζωής 82,4 έτη (79,7 για τους άντρες, 85,2 για τις γυναίκες).

 Αυτό σημαίνει ότι ο παραπάνω πληθυσμός αναμένεται (αυτή την στιγμή!) να ζήσει 82,4 έτη εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στις συνθήκες ζωής (πχ καμία επιδημία!), στην ιατρική και την φαρμακολογία, στις πολιτικοοικονομικές συνθήκες και στο δημογραφικό. Εμείς συνεχίζουμε την υπόθεση μας ότι πράγματι δεν θα αλλάξει τίποτα, δεν θα εξετάσουμε καν τον αριθμό γεννήσεων στην χώρα (για να ξέρουμε εάν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί ο πληθυσμός της), κοιτάμε μόνο την αριθμητική πίσω από αυτά τα δύο δεδομένα.

 Ένας χρόνος έχει επίσης 365 μέρες, οπότε τα 82,4 έτη που είναι το προσδόκιμο ζωής αυτού του λαού το μετατρέπουμε σε μέρες και θα έχουμε 30.076 ημέρες. Οπότε έχουμε το επόμενο δεδομένο ότι όλος ο πληθυσμός της Ιταλίας θα πεθάνει κατά μέσο όρο σε 30.076 ημέρες! Άρα κάθε μέρα στην Ιταλία πεθαίνουν 2.003 άνθρωποι υπό φυσιολογικές συνθήκες! Οπότε προφανέστατα δεν χαρακτηρίζουν όλους τους ημερήσιους νεκρούς τους ως θύματα της επιδημίας!

 Πάμε τώρα όμως στο ζουμί της υπόθεσης. Με αυτόν το μέσο όρο προσδόκιμου έχουμε 2.003 ημερήσιους θανάτους στην Ιταλία. Επίσης όμως ξέρουμε ότι πέθαναν ακόμα 919 άνθρωποι από τον κορωνοϊό, οπότε αυτοί οι νεκροί θα προστεθούν σε όσους φυσιολογικά θα πέθαιναν στην Ιταλία. Αλλά στις 2.003 θανάτους οι έξτρα 919 είναι μια έξτρα ημερήσια αύξηση των θανάτων όλης της χώρας κατά 45,88%!!!

  Αύξηση των ημερήσιων θανάτων στο σύνολο μιας χώρας κατά 45,88%, το πιάσατε αυτό? Ακριβώς αυτός είναι ο τεράστιος κίνδυνος της επιδημίας! Και όσο εξακολουθεί με αυτό το ρυθμό το θανατικό  μέρα στην μέρα τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος (μην πάτε να δείτε επιπτώσεις στο δημογραφικό μιας χώρας, γιατί ο ιός χτυπάει περισσότερο ηλικιωμένους που ήδη έχουν κάνει παιδιά, εάν χτυπούσε κυρίως νέους που δεν έχουν προλάβει να κάνουν παιδιά ο κίνδυνος θα ήταν τεράστιος,  και δομικός, όσο αφορά το δημογραφικό της κάθε χώρας!).

 Και μια που υπάρχει ακόμα μια υποπαραλλαγή αυτού του «αφελούς» ερωτήματος και για την περίπτωση της Ελλάδος ας εξετάσουμε και την περίπτωση της χώρας μας  (Ελλάδα).

 Πληθυσμός 10.816.286, μέσο προσδόκιμο ζωής 80,8 έτη (78,2 για τους άντρες, 83,6 για τις γυναίκες).

 Οπότε ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία γνωρίζουμε ότι στην χώρα μας έχουμε 366 ημερήσιους θανάτους.

 Επίσης χθες είχαμε 2 θανάτους από την επιδημία οπότε η ημερήσια αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό ήταν 0,54%!!! Και εδώ μπορείτε ακόμα καλύτερα να καταλάβετε την διαφορά ανάμεσα στο πως περνάμε εμείς (σε αυτό το σημείο! Στο μέλλον θα αλλάξουν κατά πολύ τα στατιστικά της επιδημίας!) την επιδημία, και πως την περνούν οι Ιταλοί! 

 Τα παραπάνω δεδομένα τσακαλάκια μου είναι εξίσου εύκολα προσβάσιμα σε όλους σας, τα μαθηματικά για όλα τα παραπάνω σας τα μαθαίνουν στην Πέμπτη δημοτικού, ντροπής πράγματα να σας τα δείχνω εγώ και να μην τα κάνετε όλα αυτά μόνοι σας!!!!

 Επίσης παραλλαγή αυτής της ερώτησης είναι το πόσους ακόμα μας κρύβουν νεκρούς από την επιδημία (εδώ δεν αμφισβητείται η ύπαρξη της επιδημίας αλλά το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα για αυτή!). Ναι εδώ η αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα που έχουμε μπορεί να μην είναι αληθή. Ναι πολλοί προτιμούν να πεθάνουν στα σπίτια τους (και κοντά στους δικούς τους) ή ακόμα και μόνοι (συνήθως αυτό δεν είναι επιλογή τους) παρά σε νοσοκομεία, και εάν δεν γίνει το τεστ για τον Κορωνοϊό (αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα με τους λίγους νεκρούς, αλλά για χώρες όπως η Ιταλία ή Ισπανία με τους χιλιάδες νεκρούς ή σε χώρες σαν τον Ισημερινό που είναι πολύ φτωχές –ή αδιάφορες- για να χρησιμοποιήσουν τεστ για τους νεκρούς) δεν θα τους περάσουν σαν νεκρούς στις στατιστικές της επιδημίας (ήδη υπάρχουν αναφορές για χωρία της Ιταλίας που πάρα πολλούς «ύποπτους» θανάτους στον τελευταίο μήνα τους πέρασαν στο ντούκου, μια ολόκληρη πόλη στον Ισημερινό όπου υπήρχαν τουλάχιστον 100 νεκροί στα σπίτια τους που δεν τους έγινε νεκροψία από τις αρχές, γηροκομεία στην Ισπανία που έχουν εκατόμβες νεκρών που ακόμα δεν έχουν καταμετρηθεί, ή πεθαμένους στα διαμερίσματα τους που δεν έχουν καταγραφεί στην Γαλλία!). Μια βάση εδώ υπάρχει, αλλά εάν λυθεί το θέμα τότε θα φανεί ότι απλούστατα είναι ακόμα πιο θανατηφόρος ο κορωνοϊός.

 Επίσης υπάρχει και πολύ γκρίνια προς τις σελίδες των ΜΜΕ που παρουσιάζουν διαρκώς στατιστικές θανάτου και καταμετρήσεις σε όλες τις χώρες, συνήθως από άτομα που αμφισβητούν την πανδημία (γιατί απλούστατα η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τις θεωρίες συνομωσίας που έχουν πλάσει στο μυαλό τους, και πάντα αυτό το γεγονός εξαγριώνει αφάνταστα τους παρανοϊκούς! Χα χα χα).

 Μάλιστα πριν από λίγο ήταν οι ίδιοι που ρωτούσανε «που είναι τα πτώματα από την επιδημία?» (το παρατηρήσατε παιδάκια ότι τις τελευταίες μέρες δείχνουν διαρκώς φέρετρα και ασθενείς στα μηχανήματα υποστήριξης ζωής τα ΜΜΕ? Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή ακριβώς είναι η απάντηση στο ερώτημα σας όταν διαπιστώσανε ότι το κάνετε αβέρτα?). 

 Και ταυτόχρονα τα παραπάνω κάνουν και μερικούς φυρόμυαλους να σιγοντάρουν  την όλη κατάσταση (για τους αγαθούς το πνεύματι να τους κάνω μια ερώτηση, έχουμε καραντίνα, δεν υπάρχουν πλέον πρωταθλήματα, δεν υπάρχουν χαζοσελέμπρετι εκπομπές και τηλεπαιχνίδια, δεν υπάρχουν συναυλίες πουθενά, ούτε και στα κανάλια που μάζευαν όλη την σάρα και την μάρα και δήθεν διασκέδαζαν, δεν υπάρχουν σχεδόν ειδήσεις εκεί έξω από τροχαία, κλοπές, δολοφονίες, τρομοκρατία, δεν υπάρχουν απεργίες ή διαδηλώσεις, γιατί όλοι είναι στα σπίτια τους, ακόμα και οι μετανάστες στα σύνορα έχουν πάει κάπου αλλού μέσα στην Τουρκία για να κολλήσουν τον κορωνοϊό, τι ακριβώς περιμένετε να υπάρχει άλλο από ειδήσεις? Το αντιλαμβάνεστε ότι από εκεί που το γεγονός του αιώνα θα ήταν οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους, τώρα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο κορωνοϊός και οι άμεσες επιπτώσεις του (θάνατοι) καθώς  και οι έμμεσες (παγκόσμια οικονομική κρίση) ? Δεν έχετε πάρει χαμπάρι καν το τι συμβαίνει εκεί έξω ε?).

 Όσοι επίσης γκρινιάζουν για το πόσο βαρετά είναι στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της καραντίνας, και πως θα κρατήσει για ακόμα πολύ καιρό, να τους υπενθυμίσω ότι στα νεκροταφεία ναι μεν δεν υπάρχει καραντίνα, αλλά εξακολουθούν να είναι βαρετά, και η αναμονή εκεί κρατά μια αιωνιότητα!

  Στα δικά μας τώρα, 95 νέα κρούσματα, ξεφύγαμε και σήμερα για τα δεδομένα της χώρας μας (για τα δεδομένα άλλων χωρών πάμε περίφημα!), 4 επίσης νεκροί, πολλοί και αυτοί, αλλά υπάρχει τις τελευταίες 4 μέρες μια σταθερότητα γύρω από τον αριθμό 3, το οποίο όμως όπως προείπα μέσα σε μια εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμό των νεκρών που είχαμε πριν από 4 μέρες!

 Δεν υπάρχει κάποια Νίκη ή Ήττα σήμερα, μόνο μια αφιέρωση.  


 Αφιερωμένο σε όλους τους Ιατρούς και Νοσοκόμες εκεί έξω που βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τις ζωές τους βγάζουν από τον μεγάλο κίνδυνο τις δικές μας ζωές. 


29/03/2020



 Άλλη απορία που μου εξέφρασε φίλος μου ήταν «Πάνω που πήγαμε να σηκώσουμε εμείς κεφάλι τσουπ η επιδημία, πόσο τυχαίο είναι αυτό? Πόσο πιθανό ήταν να συμβεί?».

 Πολύ καλή ερώτηση!

 Και αυτή μπορεί να απαντηθεί με απλά μαθηματικά δημοτικού.

 Ας κοιτάξουμε την τελευταία εικοσαετία για να δούμε πόσες αρκετά μεγάλες επιδημίες είχαμε παγκοσμίως που ήταν ικανές να στρέψουν τα φώτα της επικαιρότητας επάνω τους (μικρές επιδημίες – που όμως έχουν την δυνατότητα να γίνουν μεγάλες- έχουμε  σχεδόν συνέχεια, απλώς αυτές δεν αφορούν τα ΜΜΕ της δύσης γιατί έχουν πάρει μεν μέγεθος, αλλά σε χώρες που δεν μπορούν εύκολα να τον μεταδώσουν σε εμάς, πχ επιδημία χολέρας στην Υεμένη το 2017 με χιλιάδες νεκρούς! Σας λέει τίποτα? Όχι ε? Λογικό!).

 Οπότε θα έχουμε:

2002 Επιδημία SARS (Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) καταγράφηκε από τον Νοέμβριο του 2002 έως τον Ιούλιο του 2003 κυρίως στην Νότια Κίνα 8.089 περιστατικά 779 νεκροί.  

2009 Πανδημία γρίπης τύπου Α Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων) πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό τον Απρίλιο του 2009 και έως τον Αύγουστο του 2010 είχαν επιβεβαιωθεί 18.500 θάνατοι σε 214 χώρες.

2014 Έξαρση της επιδημίας Έμπολα (EVD ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα –EHF) μια ασθένεια που συνήθως είναι υπεύθυνη για 1000 θανάτους την χρονιά (πρωτοεμφανίστηκε το 1978) είχε μια μεγάλη έξαρση το 2014 στην Δυτική Αφρική (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία) όπου μέχρι τις 28 Οκτώβριου του 2014 είχαν αναφερθεί 12,008 περιστατικά με 5.078 θανάτους (φυσικά μιλάμε τώρα για στατιστικά χωρών της υποσαχάριας Αφρικής οπότε και η αξιοπιστία τους δεν είναι τόσο ισχυρή!).

2019 επιδημία Covid-19 Αυτό που ζούμε τώρα με ήδη πάνω από 30.000 νεκρούς!

 Πηγή Βικιπέδια.

 Οπότε στην τελευταία εικοσαετία είχαμε 4 μεγάλες επιδημίες (που οι δύο έγιναν και πανδημίες, δηλαδή επιδημίες που φτάσανε και στις πέντε Ηπείρους του πλανήτη) που είχαν όλα τα φόντα να γίνουν οι τρομερές πανδημίες για τις οποίες εδώ και δεκαετίες προειδοποιούν οι επιστήμονες (και τους γράφαμε στα παλιά μας τα παπούτσια), και τις έκαναν υλικό για σενάρια ταινιών στο Χόλυγουντ (για να τις βλέπουμε και να λέμε «Κοίτα τι σκέφτηκαν οι παπάρες πάλι!»). Λεπτομέρεια, υπάρχει και τουλάχιστο μια πανδημία ακόμα κάθε χρονιά, ο ιός της γρίπης! Μην ξεχνιόμαστε! Απλώς δεν είναι τόσο  μεταδοτικός ή θανατηφόρος σε σχέση με τον κορωνοϊό!

 Οπότε τα δεδομένα που έχουμε  2000-2019: 4 επιδημίες. Οπότε η πιθανότητα για μια μεγάλη επιδημία που μπορεί να εξελιχτεί σε πανδημία ήταν βάση των πραγματικών εμφανίσεων μεγάλων επιδημιών 20%! Μια ανά πέντε χρονιές!

 Μεγάλες οι πιθανότητες ε?

 Εμμμμ δεν  τα «νιώσατε» καλά τα αριθμητικά δεδομένα βλέπω!

 Αν αντί για βάση υπολογισμού δεν πάρουμε την εικοσαετία 2000-2019 αλλά την δεκαετία 2009-2019 βλέπουμε ότι έχουμε 3 μεγάλες επιδημίες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πανδημίες!

 Οπότε σε αυτή την δεκαετία οι πιθανότητες για εμφάνιση μιας πανδημίας είναι 30%!

 Μα πως γίνεται αυτό?

 Δεδομένο είναι ότι κάθε στιγμή στον Πλανήτη μαίνεται μια επιδημία σε τοπικό επίπεδο ή σε Εθνικό. Διαρκώς αυτή είναι η κατάσταση, εκείνο που αλλάζει διαρκώς και επιταχυνόμενα είναι η δυνατότητα να μεταφερθεί αυτή η επιδημία πέρα από τα τοπικά όρια ή τα Εθνικά. Και αυτό συμβαίνει όλο και περισσότερο με την αύξηση των ταξιδιών και της ευκολίας της μετακίνησης λόγου της παγκοσμιοποίησης, και της αύξησης των αεροπορικών ταξιδιών (με τα πλοία είναι δυσκολότερο αυτό, γιατί κρατάει πολύ ένα ταξίδι με πλοίο και θα προλάβουν να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της επιδημίας πριν το πλοίο πιάσει λιμάνι, όπως πχ έγινε και με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess όπου εκδηλώθηκε η επιδημία του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να έχουμε στους 3.711 επιβαίνοντες και πλήρωμα, 712 κρούσματα, και 10 θανάτους. Πλοία που μπορούν εύκολα να μπουν και σε καραντίνα έξω από τα λιμάνια. Αντίθετα εκδήλωση επιδημίας από πεζούς (πχ μετανάστες ή πρόσφυγες) είναι ακόμα δυσκολότερη! Τόσο εξασθενημένοι οργανισμοί δεν μπορούν να ταξιδεύσουν μεγάλα ταξίδια  πεζοί, ή ακόμα και εν μέρει με οχήματα ξηράς χωρίς να προλάβουν να αρρωστήσουν (πολύ βαριά!) πριν καν ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους).

 Αυτή η παράμετρος παλιά δεν ήταν τόσο σημαντική. Θα πάρουμε παράδειγμα από κατοίκους της χώρας μας. Τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Α/ Γουναράδες από την Καστοριά. Είχαν συμμετέχει σε έκθεση στην Κίνα, και αμέσως μετά καπάκι σε έκθεση στο Μιλάνο, φύγανε και από τις δύο χώρες αφού είχε γιγαντωθεί το πρόβλημα της επιδημίας σε κάθε μια από αυτές. Αυτή την στιγμή η Καστοριά είναι ένα από τα επίκεντρα της επιδημίας στην Ελλάδα, με χωρία που είναι σε πλήρη καραντίνα, δεκάδες κρούσματα (44), και ήδη έχει 5 νεκρούς από την επιδημία (οι ειδικοί θεωρούν ότι η Καστοριά είναι μια εβδομάδα μπροστά (αναλογία για Καστοριά σε κρούσματα 1,1 κρούσματα ανά 1000 άτομα)  από τον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο σε αριθμούς κρουσμάτων και εξέλιξης της επιδημίας!). Β/ Εκδρομείς στους Άγιους Τόπους, ολόκληρο λεωφορείο με πιστούς πήγε στους Άγιους τόπους και βρέθηκαν αρκετοί θετικοί στον Κορωνοϊό, και ήδη κάποιοι από αυτούς έχουν πεθάνει. Γ/ Σχολικές εκδρομές (και όχι μόνο αλλά και Έλληνες φοιτητές στην ίδια περιοχή!) στο Μιλάνο που γύρισαν από τις μολυσμένες περιοχές και βρέθηκαν θετικοί  στον ιό!

 Τρία σχόλια πάνω σε αυτό, ποτέ άλλοτε δεν θα μπορούσαν έμποροι σε αυτό το επίπεδο (μικροί προς μεσαίοι είναι οι γουναράδες, δεν είναι δα και εφοπλιστές ή βιομήχανοι!) να μπορούν να κινούνται τόσο εύκολα ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Κίνα, και στην Ιταλία (και όχι μόνο! Οι γουναράδες έχουν δείξει τεράστιο επιχειρηματικό δαιμόνιο, και έχουν παρουσία και σε Ρωσία και Μέση Ανατολή!) μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα – 10 ημέρες. Μόνο με την ευκολία που προσφέρουν τα φθηνά αεροπορικά ταξίδια μπορεί να γίνει αυτό.

 Ταξιδιώτες στους Άγιους τόπους, πολύ σημαντικό ταξίδι από πολύ παλιά για τους πιστούς. Αλλά και τόσο δύσκολο που όσοι κατόρθωναν αυτό το ταξίδι (το Χάτζ!) μπορούσαν να προσθέσουν στο επίθετο τους το τιμητικό Χατζή (αυτός που έκανε το Χάτζ)! Δηλαδή ο Δημητρίου άλλαζε το όνομα του σε Χατζηδημητρίου, ο Παναγής σε Χατζηπαναγής, ή απλώς κρατούσε ως επίθετο το χατζής! Λίγοι, και συνήθως πολύ πλούσιοι, το κατόρθωναν ενώ τώρα σχεδόν ανά 2-3 χρόνια όλο και οργανώνεται σε κάθε χωρίο ένα ταξίδι στους Άγιους Τόπους, και δεν είναι πια κάτι τόσο το ιδιαίτερο που να σε κάνει να αλλάξεις και το επίθετο σου.

 Σχολικές εκδρομές, εγώ όταν ήμουν στην Τρίτη λυκείου είχαμε δικαίωμα για πενταήμερη εκδρομή (στις άλλες τάξεις είχαμε δικαίωμα μόνο για μονοήμερες, και Μαρμαράς - Πόρτο Καράς, Έδεσσα - Νάουσα, και Αμφίπολη – Φίλλιποι - Καβάλα ήταν οι μόνες επιλογές μας), και οι επιλογές ήταν είτε Κέρκυρα, είτε Ρόδος (μερικοί μπορούσαν να πάνε και Κύπρο και είχαν 6ημερη ή 7ήμερη, και τους ζηλεύαμε όλοι). Και μάλιστα ήταν άτυπα θεσμοθετημένο να πηγαίνουν τα σχολεία του βορρά σε άλλο μέρος από τα σχολεία του Νότου (και γιατί δεν υπήρχαν υποδομές για όλα τα σχολεία στο ίδιο μέρος, αλλά κυρίως γιατί πλακωνόταν στο ξύλο οι βόρειοι με τους νότιους για τα οπαδικά!).

 Μάλιστα εμείς σαν Λύκειο Σοχού είχαμε πάει στην Ρόδο όταν εκεί είχαν πάει όλα τα σχολεία του Νότου! Αλλά επειδή ο ΠΑΟΚ πριν από 2 ημέρες είχε πάρει το κύπελλο κυπελλούχων στο μπάσκετ και ενώ όλοι μας ήμασταν με κασκόλ του ΠΑΟΚ και λέγαμε διαρκώς συνθήματα, οι Αθηναίοι δεν μας πειράξανε καθόλου και μας έβλεπαν με συμπάθια (ήμασταν και μικρή τάξη, 74 άτομα), όταν όμως ήρθαν και τα «καλόπαιδά» από τα μεγάλα Λύκεια της Νεάπολης (280 άγριοι! Χα χα χα) τότε είχαμε κάψει όλη την Ρόδο! Πλέον τα παιδάκια μπορούν να πάνε πολυήμερες εκδρομές όχι μόνο στην Τρίτη λυκείου αλλά και στην Δευτέρα (ίσως και στην Πρώτη!) σε μέρη όπως Μαδρίτη ή η Βαρκελώνη, η Πράγα, το Μιλάνο ή η Ρώμη, το Παρίσι κ.α. Προφανέστατα για τον παραπάνω λόγο που αναλύσαμε!

 Ναι αλλά όλα τα παραπάνω έχουν και ένα τίμημα που το πληρώνουμε αυτή την στιγμή.

 Εδώ να το τονίσω αυτό, για όλα τα παραπάνω εδώ και χρόνια οι επιστήμονες έχουν κάνει προειδοποιήσεις, σε συνέδρια, σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, σε περιοδικά εκλαϊκευμένης επιστήμης, σε δηλώσεις σε κανάλια, εφημερίδες, κ.α.. Εμείς είμαστε που τους αγνοήσαμε τόσο καιρό και πλέον για ακόμη μια φορά πέφτουμε από τα σύννεφα!

 Για να πάμε σε κάτι άλλο τώρα.

 Στις 25/3/2020 είχα γράψει τα εξής:

«Στις 19/3/2020 σπάσαμε το φράγμα των 10.000 θανάτων παγκοσμίως, σήμερα σπάσαμε το φράγμα των 20.000 νεκρών παγκοσμίως! 10.000 νεκροί σε 6 μέρες! Η εκθετική καμπύλη που λέγαμε? Για τους πρώτους 10.000 νεκρούς χρειαστήκαμε ολόκληρους μήνες, για τους επόμενους 10.000 μόνο 6 μέρες! Καταλαβαίνετε για ποιο λόγο γίνεται όλος αυτός ο Ντόρος εκεί έξω? Ή τσάμπα σας κατατάσσουμε στο ανθρώπινο είδος?»

 Στις 28/5/2020 οι νεκροί παγκόσμια είχαν φτάσει στις 30.839! Δηλαδή για να σπάσει το φράγμα των 30.000 (και να προστεθούν ακόμα 10.000 νεκροί στις στατιστικές) χρειάσθηκε πλέον μόνο 3 ημέρες, ενώ το προηγούμενο φράγμα των 20.000 (και 10.000 νεκροί περισσότεροι από τις 19/3/2020) έσπασε σε 6 μέρες! Διπλασιασμός  στους ημερήσιους νεκρούς δηλαδή! Αρχίζετε να «νιώθετε» πλέον την αριθμητική πίσω από την καμπύλη αυτής της επιδημίας?

 Μερικές διευκρινήσεις τώρα.

 Βλέπω ότι μερικοί από σας προσπαθείτε να βγάλετε κάποια συμπεράσματα για την επιδημία και αρχίζετε να χρησιμοποιείτε στατιστική ανάμεσα στα δεδομένα δύο ή περισσοτέρων χωρών (το έκανα και εγώ αυτό), απλώς προσοχή σε αυτές τις συγκρίσεις, πολλές φορές είναι πολύ ανόμοιες (σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια), υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν κάθε φορά, (πχ καθαρά στατιστικά μεγέθη όπως μέσο προσδόκιμο ηλικίας, πληθυσμός, έκταση και πυκνότητα πληθυσμού, αλλά και μεγέθη όπως απόσταση από τις κύριες εστίες μολύνσεως, επικοινωνία με αυτές, μέτρα που έχουν ληφθεί ή όχι κ.α.). Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε στατιστικά στοιχεία για συγκρίσεις καλά είναι να το κάνετε στην βάση του δεν ισχύει μια υπόθεση (πχ όπως κάνω εγώ όταν θέλω να καταρρίψω υποθέσεις,  όπως ότι δεν τα καταφέρνει καλά το δημόσιο σύστημα υγείας μας σε σχέση με άλλα) και όχι στην βάση του να αποδείξετε ότι ισχύει μια υπόθεση (πχ το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας είναι καλύτερο από τα άλλα!) λεπτή η διαφορά, αλλά τεράστια όσο αφορά τους κανόνες της λογικής (για να σας διευκολύνω σας λέω απλώς ότι η πρώτη μέθοδος είναι απλούστατα η απαγωγή σε άτοπο που μας μαθαίνανε στο λύκειο)!

 Επίσης τόσες μέρες γράφω για τον κορωνοϊό αλλά ούτε μια φορά δεν αναφέρθηκα στην ίδια την ασθένεια, την λειτουργία της, τους τρόπους αντιμετώπισης της, τα φάρμακα που θα χορηγηθούν για αυτήν, τις συγκεκριμένες επιπτώσεις της στην υγεία του κάθε ασθενούς. Γιατί όλα τα παραπάνω είναι αντικείμενο μόνο ιατρών (μόνο!) και μάλιστα λοιμοξιολόγων, και επιδημιολόγων, και φυσικά επιστημόνων της φαρμακευτικής! Κανένας άλλος δεν πρέπει να έχει λόγο πάνω στην συγκεκριμένη θεματολογία (ούτε καν γιατροί που δεν έχουν τις παραπάνω ειδικότητες! Φυσικά δεν το συζητώ καν για οποιαδήποτε άλλη επιστήμη! Την θεματολογία που δεν τολμώ να την αγγίξω στο blog μου όσο αφορά την μελισσοκομία, δεν δύναται καν να σκεφτώ να την αναπτύξω σε ένα ακόμα πιο σοβαρό, και απαιτητικό αντικείμενο!). Καλό είναι ο καθένας να γνωρίζει τα όρια των γνώσεων του γιατί σαν κάπου να έχουν ξεθωριάσει για μερικούς!!!

 Προσοχή παίδες γιατί τα θέματα αυτά είναι τρομερά σοβαρά, και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς για την αυτοπροβολή τους, ακόμα μάλιστα από ιατρούς (πχ τυχαία λέω, καρδιολόγους! χα χα χα), αλλά και ντεμέκ επιστήμονες σχετικούς με τον επιστήμη της ιατρικής (πχ βιοχημικούς που λένε ότι δεν υπάρχει η μισή ιατρική επιστήμη! Χα χα χα).

 Ούπςςςςςς! Πάλι είπαμε πολλά ε? Και θα διαμαρτύρεται ο Λαός ε?

 Ας πάμε τώρα και στα δικά μας.

 95 κρούσματα σαν να έχουμε μια σταθεροποίηση, αλλά στα ανώτερα όρια κρουσμάτων, ίσως να σημαίνει πολλά αυτό για το μέλλον, ίσως και όχι. 6 νεκροί! Πρώτη φορά τόσοι, και εδώ δείχνουν σαν να θέλουν οι αριθμοί να ακολουθήσουν τις τάσεις που προσπαθούμε τόσο καιρό να πνίξουμε. Αλλά μην ξεχνάτε, μιλάμε για καθυστέρηση και μείωση των ρυθμών αύξησης. Αλλά ακόμα είμαστε στην αύξηση!

 Όχι χαλάρωση, όχι χαζά, πάντα σε εγρήγορση.

 Και μια που η εγρήγορση πρέπει να διατηρηθεί, σήμερα μια υπενθύμιση για δώρο.



30/03/2020


 Στα μέσα της δεκαετίας του 1910 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920 χάσαμε πάνω από 1.500.000 εκατομμύριο Έλληνες (Πόντιοι και Μικρασιάτες ) από τις σφαγές των Τούρκων. Ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός Αρμενίων χάθηκε την ίδια εποχή από τους ίδιους θύτες. Εμείς όπως και οι Αρμένιοι, όπως και πολλά κράτη στον κόσμο, έχουμε αναγνωρίσει αυτές τις γενοκτονίες και έχουμε ποινικοποιήσει το να τις αμφισβητήσεις. Φυσικά οι Τούρκοι δεν τις έχουν αναγνωρίσει και μάλιστα ισχυρίζονται ότι δεν συνέβησαν ποτέ (ή όπως μερικοί θέλουν να το θέτουν «ήταν απλούστατα απώλειες πολέμου!»), γεγονός που αποτελεί ένα μόνιμο σημείο τριβής ανάμεσα στους συγκεκριμένους λαούς, και εάν δεν επιλυθεί δεν υπάρχει στην πραγματικότητα πιθανότητα συμφιλίωσης ανάμεσα τους. Από την πλευρά μας μάλιστα (από την πλευρά των θυμάτων δηλαδή!) η μη αναγνώριση αυτών των γενοκτονιών αποτελεί προσβολή και αιτία για να μην μπορεί να σβήσει το μένος που έχουν αρκετοί στο έθνος μας απέναντι στους Τούρκους.

 Αντίστοιχη γενοκτονία έχουν υποστεί και οι Εβραίοι από τις ναζιστικές δυνάμεις κατά (και πιο πριν) την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου, και φυσικά και το να μην αναγνωρίζεις το γεγονός αυτής της γενοκτονίας αποτελεί για πάρα πολλές χώρες ποινικό αδίκημα.

 Τις τελευταίες μέρες στον Πλανήτη μας διαπράττεται μια ακόμα γενοκτονία αλλά όχι απέναντι σε μια φυλή, έθνος, μειονότητας, αλλά απέναντι σε όλο το ανθρώπινο γένος. Θύτης είναι αυτή την φορά ο κορωνοϊός Covid-19,  και ήδη έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών σε πολλές χώρες, ενώ έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμα του σε όλες τις χώρες του κόσμου που έχει πάρει το μερτικό του σε ανθρώπινες ζωές. Παρόλο όμως που όλο αυτό το θανατικό δεν είναι κρυφό από κανένα και έχει όλα τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, υπάρχουν ωστόσο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που το αμφισβητούν, παρόλες τις αποδείξεις που έχουν μπρος στα μάτια τους.

 Άτομα που το μόνο που ξέρουν είναι να χάνουν αβέρτα χρόνο σχολιάζοντας ξανά, και ξανά, τις ίδιες γελοιότητες στα σχόλια κάθε ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, ή στα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα άλλων χρηστών. Οπότε προτάσεις όπως «Εεεεε ξυπνήστε! Δεν υπάρχει τίποτα από επιδημία!» ή «Μας ρηχνουν στάχτυ στα μάτια, για να περάσι ότι θέλη η αντίχριστη», «Μπεεεεεεε!» ή «φάτε σανό προβατάκια, μας ετοιμάζουν για υποχρεωτικό εμβολιασμό για να μας βάλουν το τσιπάκι!» είναι σε ημερήσια βάση (φυσικά υπάρχουν και τρομερές εμπνεύσεις όπως το παρακάτω «Δεν βλέπετε ότι στην Αφρηκη δεν έχει επηδιμια? Έχουν μαζεφτει όλα τα Αφρηκανικα Εθνι και βγάλαν τιν Επηδημια για να σκοτοσουν όλους τους λεφκους άντρες, και μετά θα έρθουν 500 εκατομηρια Μάβροι να πηδείξουν όλες τις λεφκες γηνέκες, μιλάμε θα πέσει αβερτα πηδηγμα τρι ντι!!!1!!1!» καλά μιλάμε φίλε μου σου βγάζω το καπέλο! Δεν ξανάκουσα πότε τόσο καλή, και φευγάτη, θεωρία συνομωσίας ποτέ στην ζωή μου!!! Σε επίπεδο πηδήματος 3D της βάζω 5 χρυσά αστέρια! Εύγε! Χα χα χα).

 Φυσικά τα παραπάνω άτομα εάν αμφισβητήσεις την παραπάνω γενοκτονία που έχει υποστεί το Έθνος μας είναι ικανοί να σε ξεκοιλιάσουν (αλλά για κάποιο παράξενο λόγο δεν έχουν κανένα πρόβλημα να  αμφισβητήσουν την αντίστοιχη γενοκτονία που έχουν υποστεί οι Εβραίοι!). Παρόλο δηλαδή που παρουσιάζουν «ευαισθησία» για ένα ιστορικό γεγονός, και μπορούν να προσβληθούν εάν δεν το σεβαστείς, και μάλιστα να ζητήσουν και την τιμωρία σου, ωστόσο δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι κάνουν ακριβώς το ίδιο όταν δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια επιδημία που ξεκληρίζει Έθνη ολόκληρα (μια επιδημία! Κάτι το ουδέτερό προς όλους! Δεν είναι ότι λες ότι αυτοί συντελούν το θανατικό!).

 Θα έρθουν να σου ζητήσουν «να δουν τα πτώματα!» ναι ρε μεγάλε αλλά και οι Τούρκοι το ίδιο ακριβώς θα σου πουν «Γενοκτονία Ποντίων? Που είναι τα πτώματα?», θα του πεις «να φωτογραφίες αβέρτα!!!»  «κατασκευασμένες!» θα σου απαντήσουν, «μα λείπουν αυτοί οι άνθρωποί, δεν ήρθαν στην Ελλάδα με τους δικούς τους, τους είδαν μια στιγμή να τους παίρνετε, την άλλη δεν τους ξαναείδαν», «προτίμησαν να μείνουν στην Τουρκία και να παντρευτούν Τουρκάλες, και να γίνουν και αυτοί Τούρκοι» θα σου πουν, «Μα υπάρχουν μαρτυρίες από Έλληνες, Αρμένιους, Αμερικάνους, ακόμα και από Τούρκους για τις σφαγές!», «ηθοποιοί!» θα σου πουν «στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καν Έλληνες, δεν υπάρχει καν Ελλάδα, μια τρύπα  στον χάρτη ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ιταλία υπάρχει!». Και φυσικά και για αυτό υπάρχει και η ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης των γενοκτονιών!

 Να δω πότε θα γίνει ακριβώς το ίδιο και για την επιδημία του Κορωνοϊού! Φαντάζομαι να υπάρχουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες (ή μπορεί μέχρι και μερικές δεκάδες εκατομμύρια!) νεκροί από τον κορωνοϊό, και κάποιοι χωρίς καμία ντροπή (Και λογική!) να εξακολουθούν να το αμφισβητούν αυτό το γεγονός, και για να προστατεύσει το κράτος  τους συγγενείς  των θανόντων από την επιδημία από την θλίψη που μπορεί να τους προσφέρει αυτή η αχαρακτήριστη συμπεριφορά από τον κάθε ηλίθιο εκεί έξω να τραβάει καμπάνες στον κάθε αρνητή της επιδημίας! Μακάρι!

 Και αυτό γιατί? Γιατί κάποιοι είναι «ψεκασμένοι» και νομίζουν ότι μέρα, νύχτα, υπάρχει μια σέκτα ανθρώπων εκεί έξω που ο μόνος γκαϊλές στην ζωή του είναι να βάλει ένα τσιπάκι στον καρπό του Βαγγέλα, ή του Κυρ Κώστα, για να μπορεί να παρακολουθεί την ζωή τους! Λες και νοιάζει τις άρχουσες τάξεις εάν  ο Βαγγέλας θα τρώει πίτσα Ρόμα, ή σουβλάκια, όταν θα είναι ξαπλωμένος σε ένα καναπέ και θα έχει το τεράστιο δίλλημα να ανοίξει το Pornohub, ή το XHamster, για να δει τσόντες με Ladyboys από την Ταϊλάνδη! Γιατί εάν περιμένουμε από τον Βαγγέλα, τον Κώστα, τον Σάκη, τον Νώντα να ετοιμάσουν επανάσταση τυπώνοντας μπροσούρες, οργανώνοντας οδοφράγματα, κάνοντας κρυφά στα υπόγεια του πολυτεχνείου ANFO, ή μέσα σε μηχανουργεία με τόρνους κρυφά να δημιουργεί ραβδωτές κάννες για πολυβόλα όπλα, θα περιμένουμε τόσο όσο χρειάζεται για να παγώσει όλη η κόλαση!!!

 Τι φοβάστε από τους εμβολιασμούς? Μην σας βάλουν τσιπάκι? Γιατί? Για να μπορούν μέσω GPS να σας στοχεύσουν με πύραυλο κρούζ (Μην το γελάτε! Το έχω ακούσει αυτό από ψεκασμένο με τα ίδια μου τα αυτιά!)? Μην φοβάστε, σας έχω νέα! Κανένας ποτέ δεν πρόκειται να εκτοξεύσει ένα πύραυλο κρούζ (Τομαχοκ) με στόχο εσάς! Ποτέ! Και ξέρετε γιατί? Μα είναι προφανές! Είσαστε ασήμαντοι! Σιγά μην σπαταλήσουν έναν πύραυλο που κοστίζει 1,5 εκατομμύρια δολάρια για τον μπάρμπα Μήτσο που η μόνη αντίσταση στις εντολές είναι να ξύνει με τα λαδωμένα χέρια του τα αρχίδια του, προτού πιάσει το επόμενο κομμάτι πίτσας καθώς βλέπει τσόντες στο Youporn, ενώ η γυναίκα του είπε να κόψει αυτή την σιχαμερή συνήθεια (ποια από όλες? Τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, ή τις τσόντες? Χα χα χα). Τέτοιους πυραύλους δεν τους σπαταλούν ακόμα και για στόχους όπως ο Σαντάμ, ο Καντάφι, ο Ασάντ, ο Μαδούρο, ο Κίμ! Θα τους ρίξουν στον παπάρα που δεν μπορεί να αποφασίσει  σε ποια σωματική κοινότητα θα πρωτοβάλει το δάχτυλο του!?!?

 Τι φοβάστε μην μπορούν να σας παρακολουθήσουν? Ας περάσουμε χωρίς σχολιασμό το γεγονός ότι θεωρείτε ότι αποτελείτε αντικείμενο παρακολούθησης!!! Τι σας κάνει να νομίζετε ότι δεν μπορούν εάν (τεράστιο Εάν αυτό!) θέλουν, να σας παρακολουθήσουν? Έχετε ΑΦΜ, έχετε Δελτίο ταυτότητας, έχετε ΑΜΚΑ, έχετε ακόμα και ΑΣΜ, όλες οι κινήσεις σας στο δημόσιο μπορούν να παρακολουθηθούν μέσω αυτών. Έχετε λογαριασμό τραπέζης και χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, οπότε και όλες οι οικονομικές συναλλαγές σας με αυτά μπορούν να παρακολουθηθούν (και φυσικά κάθε  τιμολόγιο που θα κόψετε συσχετίζεται με το ΑΦΜ σας). Έχετε σταθερό και κινητό τηλέφωνο, όλες οι τηλεφωνικές σας επικοινωνίες (και κυρίως τα γραπτά μηνύματα σας) μπορούν να παρακολουθηθούν (και κυρίως το με ποιους επικοινωνείτε). Έχετε κομπιούτερ, η IP σας είναι πανεύκολο να παρακολουθηθεί (εκτός εάν χρησιμοποιείς εξειδικευμένα προγράμματα απόκρυψης ή κρυπτογράφησης! Αλλά φυσικά ακριβώς κάτι τέτοιο είναι που μπορεί να σας βάλει στο στόχαστρο των αρχών! Και ξέρετε κάτι? 128bit κλειδιά μπορούν να τα σπάσουν εύκολα (για αυτό και απαγορεύσανε τα 256bit κλειδιά κρυπτογράφησης!)). Και ενώ εσύ νομίζεις ότι είσαι έξυπνος και διαγράφεις κάθε τόσο το ιστορικό στον φυλλομετρητή (για να μην βλέπει η γυναίκα σου το τι ανώμαλες τσόντες έβλεπες! Χα χα χα) αλλά ο διαδικτυακός πάροχος σου είναι υποχρεωμένος να κρατά στα αρχεία του τις κινήσεις της IP  σου για 6 μήνες (και όταν είχαν βγει οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι μετά την 11 Σεπτέμβρη αυτό το διάστημα είχε ανέβει στους 18 μήνες!).

 Φοβάσαι την παρακολούθηση, αλλά έχεις λογαριασμό στο Facebook, στο Instagram, στο Whats Up (Γιούχουυυυυυ! Σου έχω νέααααα! Και οι τρείς αυτές εταιρίες ανήκουν στον Ζούκενμπεργκ!!! Χα χα χα) όπου κάθε μέρα δίνεις ρεσιτάλ στα παραληρήματα σου, και στις φαντασιώσεις μανιφέστα σου! Νομίζεις χρειάζονται τσιπάκια για να σε παρακολουθούν? Μα μόνος σου ήδη έχεις ανοίξει τα πόδια σου, και έβαλες στο κεφάλι σου πινακίδα με φώτα Νέον που γράφει «ανοίξαμε και σας περιμένουμε!».

 Θέλεις να μην μπορούν να σε παρακολουθήσουν? Σβήσε όλους τους παραπάνω λογαριασμούς! Ρίξε κόκα κόλα στον υπολογιστή σου καθώς είναι ανοιχτός! Κόψε το καλώδιο από το σταθερό τηλέφωνο, πέτα το κινητό σου μέσα στην λεκάνη της τουαλέτας! Κόψε με ψαλίδι όλες τις κάρτες σου και κάθε επίσημο έντυπο έχεις (πχ ταυτότητα, πιστοποιητικό γεννήσεως, βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, απολυτήριο, γυμνασίου, λυκείου, στρατού, πτυχία από οποιαδήποτε σχολή) και βάλε στα κομμάτια τους φωτιά! Ετοίμασε ένα σακίδιο με τα απαραίτητα για την επιβίωση. Πάνε στην καρδιά του δάσους στο κέντρο της Πίνδου. Χάσου από όλους, και από όλα, εκεί μέσα!

 Φυσικά έτσι θα χάσεις το ακροατήριο σου στο facebook! Αλλά ξέρεις μεγάλε δεν  μπορείς να τα έχεις όλα, και πλήρη ελευθερία, και να το παίζεις εξυπνάκιας προφήτης στις διαδικτυακές μάζες όπου παρουσιάζεσαι σαν ένας νέος Μπολιβάρ, με το πνεύμα του Σαρτρ και του Καμύ, έχοντας την φωτογένεια του Τσε, ενώ στην πραγματικότητα είσαι ένας μπούλης με λιγδωμένο από πίτσα φανελάκι, που ψάχνει για χαρτί υγείας, βλέποντας στον υπολογιστή τεράστιες μαύρες τρανς να ταπεινώνουν σεξουαλικά λευκούς μπούλιδες με λιγδωμένα φανελάκια από πίτσα!

 Είσαι ψεκασμένος, ναι το αποδεχόμαστε! Είσαι και τρόμπας, και αυτό αποδεκτό! Δεν ξέρεις και πολλά, και όσα ξέρεις τα ξέρεις λάθος, μπορούμε να ζήσουμε και με αυτό! Αλλά φίλε μου κλείστο! Κλείστο το ρημάδι! Αφού δεν το έχεις! Μιλάς, εκτίθεσαι και μόνο, είσαι λίγος! Και όσο περισσότερο προσπαθείς να δείξεις το αντίθετο τόσο εμφανέστερο είναι, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και στους άλλους. Μείνε σιωπηλός, ξέρεις, αυτό στην περίπτωση σου μπορεί και να σε κάνει να δείχνεις εξυπνότερος!

 Στα της επιδημίας τώρα! Σήμερα θα έχουμε μια αλλαγή, δεν θα υπάρχει πλέον η ημερήσια αναφορά κρουσμάτων και νεκρών. Με κάνει να νιώθω άσχημα αυτή η καταμέτρηση και δεν θα την συνεχίσω! Θα υπάρχει απλώς στο τέλος της κάθε εβδομάδας μόνο η αναφορά για τα συνολικά κρούσματα και τους νεκρούς μέχρι αυτό το σημείο (και φυσικά σήμερα για να υπάρχει μια βάση αναφοράς).

 Υπάρχουν πολλά άτομα εκεί έξω που οι παραπάνω αριθμοί για αυτούς δεν είναι απλώς αριθμοί, αλλά άτομα που αγαπήσανε ή και αγαπάνε και υποφέρουν, δεν μπορώ να είμαι ανάλγητος πάνω στον πόνο τους! Όσο μπορεί να τους πληγώσει η αμφισβήτηση όσων περνάνε με την επιδημία ή οι απώλειες που έχουν υποστεί από αυτή, τόσο πόνο μπορεί να τους προκαλέσει η αντιμετώπιση των δικών τους ως ένα απλό στατιστικό στοιχείο, έρμαιο στα χέρια του κάθε ένα «αναλυτή» στατιστικών θανάτου!

 Οπότε από εδώ και πέρα θα σχολιάζονται μόνο οι τάσεις (αυξήσεις – μειώσεις)  κρουσμάτων και θανάτων.

 Κατά εξαίρεση για να αποτελέσει την βάση αναφοράς σήμερα θα έχουμε αναλυτικά 1.212 κρούσματα (56 νέα) και 43 θανάτους (5 νέοι).

 Ναι πτώση σε κρούσματα, πτώση και από το χθεσινό υψηλό στους θανάτους, καλύτερη η σημερινή ημέρα από την χθεσινή, και το κυριότερο δεν ξεφύγαμε ανοδικά όπως είχαμε όλοι μας φοβηθεί χθες.

 Ναι η σημερινή μέρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως νίκη, είμαστε ακόμα σε αντιμετωπίσιμες καταστάσεις, οι θυσίες του λαού αποδίδουν.

 Δωράκι και σήμερα.

 Και όχι! Ούτε Τεράστιες μαύρες τρανς, ούτε ladyboys για τους μερακλίδες!


 Χα χα χα.


31/03/2020


 Για να κάνουμε και μια γρήγορη αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με την επιδημία. Η κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, άμεσα, και πλέον δείχνει και ότι έδρασε αποτελεσματικά σε πρώτο χρόνο (πρέπει να είμαστε δίκαιοι και μεγαλόψυχοι! Δεν είναι κακό να λες και κανένα καλό λόγο όταν υπάρχει πραγματικά βάση για αυτό!). Τα άμεσα μέσα περιορισμού της κυκλοφορίας, σχολείων, αθλητικών διοργανώσεων, γενικά εκδηλώσεων, κλείσιμο εμπορικών επιχειρήσεων, εκκλησιών, είχαν τα προβλεπόμενα αποτελέσματα, και έχουν κρατηθεί τόσο χαμηλά τα κρούσματα (σε σχέση με τον πανικό που υπάρχει σε άλλες χώρες! ) που πηγαίνουν στα νοσοκομεία που η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, ακόμα και από ένα τόσο «ρηχό», αποδυναμωμένο, και υποστελεχωμένο, δημόσιο τομέα υγείας όπως ο δικός μας.

 Ναι όσο και εάν δεν αρέσει σε κάποιους αυτό που θα γράψω τώρα το βασικότερο κομμάτι αντιμετώπισης της επιδημίας είναι ο όσο ταχύτερος περιορισμός της στην αρχή! Να μην πάρει μέγεθος τέτοιο που μετά ότι και να κάνεις θα είναι αδύνατο να την σταματήσεις. Σε αυτό το χαρακτηριστικό η επιδημία μοιάζει τρομερά με την πυρκαγιά. Την πυρκαγιά πρέπει να την σβήσεις άμεσα στην αρχή όσο είναι ακόμα μικρή, αλλιώς έχεις περιπτώσεις σαν το Μάτι (κρατήστε αυτή την αναφορά! Θα την χρησιμοποιήσω και σε άλλο σημείο του κειμένου), ή στην Πελοπόννησο όταν ο στρατηγός άνεμος έκανε ότι γούσταρε!

 Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δείχνουν να ήταν πολύ σωστά τα μέτρα περιορισμού, και ίσως να βγάλουμε το πρώτο (ελπίζω και τελευταίο!) κύμα της επιδημίας χωρίς ο μετρητής να πλησιάσει την τάξη μεγέθους των χιλιάδων (και μάλιστα μερικές -υπέρ- αισιόδοξες προβολές για την χώρα μας μιλάνε ακόμα και για απώλειες που δεν θα ξεπεράσουν την εκατοντάδα – να μην χαίρεστε οι ψεκασμένοι! Για Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, οι ίδιες προβολές μιλάνε για 2 δεκάδες χιλιάδες νεκρούς κάθε μια!-). Οπότε ίσως και δεν θα δοκιμαστεί ως προς την αποτελεσματικότητα του το δημόσιο σύστημα υγείας σε πραγματικές (και εφιαλτικές!) συνθήκες πίεσης και πανικού. Συνθήκες που κατά πάσα πιθανότητα θα το έκαναν να καταρρεύσει πλήρως, και τάχιστα. Γιατί να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, όταν η Ιταλία με 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, σε αντίθεση με εμάς που έχουμε 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, και έχει καταρρεύσει πλήρως, τι ακριβώς περιμένετε και από το δικό μας σύστημα υγείας?

 Έχετε επίσης την εντύπωση ότι είναι καλύτερα στελεχωμένο από το Ιταλικό? Έχετε παρατηρήσει κάτι στις συνεντεύξεις ιατρών από την Ιταλία που κάνουν καθημερινά τα κανάλια? Όχι ε? Το ότι μιλάνε όλοι Ελληνικά δεν σας παραξενεύει? Και αυτό γιατί είναι Έλληνες! Έλληνες γιατροί που δεν έβρισκαν δουλειά στην Ελλάδα και προσλήφθηκαν με πολύ καλύτερους μισθούς (ή έστω με μισθούς!) στην Ιταλία! Τι λέτε? Έχουμε εμείς καλύτερο σύστημα υγείας από αυτούς? Λέτε να υπάρχουν πολλοί Ιατροί στο δικό μας σύστημα υγείας που θα δίνουν συνεντεύξεις στα Ιταλικά κανάλια μιλώντας Ιταλικά? Ναι θα υπάρχουν είπατε? Πως? Γιατί είναι Έλληνες που θα έχουν σπουδάσει στην Ιταλία Ιατρική! Ναι δίκιο έχετε! Χα χα χα.

 Και εδώ  πάμε λίγο και στην κριτική της κυβέρνησης, γιατί δεν με έχει κόψει και μεροκάματο για να είμαι λιβανιστήρι της οπότε και μπορώ άνετα να κριτικάρω, και αυτή την κυβέρνηση αλλά και κάθε μια που έχει περάσει από τον χαροκαμένο τούτο τόπο, λάθος! Κυβερνητοκαμένο τούτο τόπο! Χα χα χα.

 Δεν έχουν ξεχαστεί δηλώσεις ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας και η υποβάθμιση που έχει γίνει σε αυτό (από πάνω από μια κυβέρνηση ε? Μην το ξεχνάμε και αυτό!), υπουργοί υγείας με ελαφρά την καρδιά άρχισαν αβέρτα περικοπές από τον τομέα υγείας, και μάλιστα περηφανευόταν λέγοντας «Δεν θέλω να νομίζετε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις προέρχονται από ιδέες της τρόικας, θέλω να διεκδικώ την πατρότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων!» (και για να μην υπάρχουν και άτομα που να λένε ότι κρύβομαι πίσω από λέξεις, για τον Άδωνη μιλώ! Γιατί υπουργός υγείας έκανε τέτοιες άστοχες δηλώσεις που μπορεί να του τις τρίβει ο οποιοσδήποτε στα μούτρα στο μέλλον? Γιατί Άδωνης! Τι άλλο να πω?). Εύκολες και ανεύθυνες περικοπές, ακόμα πιο εύκολες και ανεύθυνες δηλώσεις. Έλα όμως που έγινε η γκέλα πάλι στην δικιά σου την σκοπιά και πλέον δεν μαζεύεται όλο αυτό το καραγκιοζλίκι.

 Αααα ναι! Καλά είναι να πείτε τον Άδωνη όταν «μοιράζει» χρήμα και αγανακτεί από τα δίκαια αιτήματα όσων καταστρέφονται από μια κρίση που δεν οφείλεται σε αυτούς, ότι και το χρήμα που «μοιράζει» δεν είναι δικό του, και ότι αυτό το χρήμα θα το ξεπληρώσουν άλλοι! Άλλοι μάλιστα που την τελευταία δεκαετία έχουν φτωχοποιηθεί τρομερά, είτε επειδή μείνανε άνεργοι, είτε επειδή έπεσαν τα εισοδήματα τους και αυξήθηκαν οι φόροι τους. Και όλοι αυτοί την τελευταία δεκαετία ούτε ήταν διαρκώς βουλευτές με διάφορά κόμματα, ούτε έγιναν υφυπουργοί ανάπτυξης με αντικείμενο την ναυτιλία, ούτε υπουργοί υγείας, ούτε αντιπρόεδροι κομμάτων, ούτε και στο τέλος υπουργοί ανάπτυξης!  Να κατεβάσει στροφές (και αγανάκτηση) γιατί έχει καταντήσει αντιπαθητικότατος ακόμα και για τους δεξιούς ψηφοφόρους! Α ναι! Χρωστάει και μια συγνώμη, να του πείτε!

 Πάμε παρακάτω, τεστ για όλο τον πληθυσμό, ναι πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν για να απομονωθούν τα κρούσματα για να υπάρχει μια επιθετική αντιμετώπιση της επιδημίας. Τι ωραίο αυτό που είπα! Τι απλή λύση, που δεν την εφάρμοσαν  ακόμα! Τι μπορεί να πάει λάθος? Γιατί δεν το έκαναν εξ αρχής?

 Ίσως το ότι δεν είχαμε τα τεστ? Ίσως γιατί δεν είχαμε λεφτά για εκατομμύρια τεστ? Ίσως γιατί δεν έχουμε τον διοικητικό μηχανισμό για να κάνουμε τεστ σε 10 εκατομμύρια άτομα σε σύντομο χρονικό διάστημα (εδώ απλώς για να κάνουμε την περιοδική δεκαετή απογραφή του πληθυσμού θέλουμε 14 μήνες, και δεκάδες χιλιάδες άτομα για αυτό!)? Ίσως γιατί δεν έχουμε τον απαραίτητο αριθμό εργαστηρίων που να έχουν την δυνατότητα να μας δώσουν σε 3-4 μέρες (αυτό είναι το παράθυρο που θα σου δώσει η εικόνα όλου του πληθυσμού για να δράσεις, εάν ξεπεράσει αυτό το χρονικό όριο θα έχουν επιμολυνθεί εκ νέου τόσοι που θα σου είναι άχρηστη πλέον αυτή η εικόνα!) αποτελέσματα από 10 εκατομμύρια τεστ? Ίσως ακόμα και να είχαμε αυτή την εικόνα να είναι αδύνατο από τον ίδιο διαλυμένο διοικητικό μηχανισμό να επιβάλει χιλιάδες με δεκάδες χιλιάδες καραντίνες άμεσα (άμεσα! Είπαμε η παραμικρή καθυστέρηση και γειάαααααα!)? Ίσως γιατί χρειάζονται και μέτρα επίσης παρακολούθησης των κατοίκων που δεν υπάρχει περίπτωση να τα αποδεχθεί η Ελληνική κοινωνία (πχ Σιγκαπούρη! Η Σιγκαπούρη ήταν από την πρώτη στιγμή το παράδειγμα της επιτυχίας στην καταστολή της επιδημίας με τα καθολικά τεστ που έκανε αβέρτα. Τις πρώτες μέρες όλοι μιλούσαν για το να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της. Όταν όμως άρχισαν να βγαίνουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα που παίρνει η Σιγκαπούρη, όπως το να παρακολουθούν το κινητό του ασθενή και να υπάρχει ειδοποίηση στα κινητά όσων τον πλησιάζουν στα μερικά μέτρα για να τον αποφύγουν,  αμέσως αρκετοί άρχισαν να «θάβουν» το συγκεκριμένο παράδειγμα!)? Ίσως και γιατί δεν είναι πάντα αξιόπιστα τα τεστ όπως στο παράδειγμα της Ισπανίας που πήρε εκατοντάδες χιλιάδες τεστ από εταιρία της Κίνας, και τελικά είχαν μόνο 30% αξιοπιστία (αντί για 80%!)? 

 Μπορώ να συνεχίσω τα Ίσως και τα Ίσως για πολλές ακόμα ώρες παίδες αλλά δεν θα το κάνω, απλώς ήθελα να δείξω ότι άλλο η θεωρία άλλο η πράξη. Ναι το πέτυχαν η Γερμανία και η Νότιος Κορέα. Αλλά η Γερμανία και η Νότιος Κορέα είναι πολύ ισχυρότερες οικονομίες από εμάς, αλλά και περισσότερο προετοιμασμένες. Συγκεκριμένα η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή οικονομική υπερδύναμη (με 29,2 ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους) που μόλις είπε ότι θα ρίξει 1,2 τρις (τρις!) ευρώ για μέτρα κατά του κορωνοϊού (όταν οι δικοί μας οι φουκαριάρηδες πανηγυρίζουν για το 9,8 δις που θα ρίξουν για το ίδιο λόγο!).

 Αντίστοιχα και η Νότιος Κορέα έχει ισχυρή οικονομία αλλά το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι ότι ανήκει στην Νοτιοανατολική Ασία που έχουν εμπειρία από επιδημίες (επιδημία SARS το 2002) και έχουν συστήματα υγείας προσανατολισμένα πάνω σε τέτοιους κινδύνους (το ίδιο και Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Μαλαισία, και γενικώς οι αποκαλούμενες «Ασιατικές τίγρεις») οπότε είχαν και αποθέματα (και κυρίως δυνατότητες για να τα παράγουν άμεσα και να τα χρησιμοποιήσουν τάχιστα) από τεστ.

 Μιλάμε για ότι έχουν ευθύνη οι κυβερνόντες για την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, και ζητούμε κινήσεις από αυτούς που τις έχουν πάρει κράτη πολύ μπροστά από εμάς οικονομικά και διοικητικά, όταν έχουμε και εμείς έναν διοικητικό μηχανισμό που όταν τους λες πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν υπολογιστές το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το επίδομα που θα πάρουν για αυτή την ικανότητα, και όχι το να αναπτύξουν αυτή ακριβώς την ικανότητα (θέλετε παράδειγμα? Λειτουργούν οι Έλληνες πλέον με email  για να ζητήσουν κάποια έγγραφα από το κράτος , στην συγκεκριμένη περίπτωση δήμος, και για να μην σπάσουν την καραντίνα τους λένε οι  πολίτες στείλτε το μέσο email, και από τον δήμο τους ζητούν να πάνε στην έδρα του Δήμου για να παραλάβουν το αντίστοιχο έγγραφο αυτοπροσώπως και στο χέρι! Αυτός ο διοικητικός μηχανισμός θα κάνει 10 εκατομμύρια ελέγχους σε 1-2 μέρες χωρίς να μεταδώσει την επιδημία περισσότερο? Θα βγάλει αποτελέσματα για αυτά τα 10 εκατομμύρια τεστ σε άλλες 3-4 ημέρες? Και αμέσως μετά σε 1-2 μέρες θα απομονώσει όλους όσους είναι θετικοί στον κορωνοϊό!?!? Εάν το πιστεύετε αυτό πραγματικά είτε ζείτε σε άλλο κράτος, είτε είναι πολύ «πειραγμένη» η ντόπα που παίρνετε! Χα χα χα).

 Ναι πρέπει να γίνουν και τεστ κάποια στιγμή σε ευρύτερα κομμάτια του πληθυσμού, ίσως να είναι το επόμενο μέτρο για να προχωρήσουμε παρακάτω με την επιδημία, αλλά θα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του αυτό (πιο δύσκολο από την σχεδόν πλήρη καραντίνα? Ίσως ναι, ίσως και όχι! Δεν το ξέρω, αλλά δεν το παίζω και «σοφός» είτε για να το απορρίψω, είτε για να επιμένω για αυτό!). Απλώς είναι ένα μετέπειτα στάδιο ενάντια στην επιδημία.

 Το πρώτο και βασικότερο στάδιο ήταν να πειστούν οι Έλληνες να μείνουν στα σπίτια τους, είτε με ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας (παίδες μην τρελαίνεστε ακούγοντας για ατομική ευθύνη! Αρκετοί είδα ότι δεν τους άρεσε που υποστηρίζω ότι όλοι έχουμε ατομική ευθύνη! Είδαν σε αυτό προσπάθεια μου του να υποστηρίξω την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν μάλλον και τόσο καλή μνήμη εάν το νομίζουν αυτό! Γιατί και όταν έγινε η καταστροφή στο Μάτι πάλι υποστήριζα ότι υπάρχει ατομική ευθύνη και σε εκείνη την περίπτωση, και πάλι θεωρούσαν ότι υποστήριζα εκείνη την κυβέρνηση (οι τότε της αντιπολίτευσης!) ! Οι απόψεις μου περί ατομικής ευθύνης δεν αλλάζουν ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση παίδες, κοιτάξτε μήπως αλλάζουν οι δικές σας απόψεις περί ατομικής ευθύνης, ανάλογα με την κυβέρνηση! Γιατί εγώ δεν ξεχνώ το τι έλεγε ο καθένας σας σε κάθε περίπτωση! Η μνήμη μου είναι το δυνατότερο μου σημείο άλλωστε!) είτε μέσω διοικητικών περιορισμών και απαγορεύσεων.

 Για αυτό και πολλά κείμενα μου στην αρχή αυτόν τον σκοπό είχαν, μαζί με κείμενα και προτροπές από εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα για να πείσουμε για την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων. Και βλέπετε ότι ακόμα υπάρχουν ψεκασμένοι που προσπαθούν για το τελείως αντίθετο. Αλλά πλέον δεν είναι τόσο μεγάλη η πίεση για αυτό γιατί υπάρχουν θετικά αποτελέσματα πάνω σε αυτή την στρατηγική που ακολουθήσαμε, και αυτό δίνει ακόμα περισσότερη ώθηση (ίσως στο μέλλον αυτό να γίνει εμπόδιο! Εάν καταπολεμηθεί ο ιός!) για την τήρηση των μέτρων. Πλέον τα αποδέχεται το σύνολο του πληθυσμού ως σωστά, και για αυτό τα εφαρμόζει.

 Οπότε κερδίζουμε και άλλο χρόνο για να κάνουμε και άλλες ΜΕΘ, να κάνουμε προσλήψεις προσωπικού ιατρών και νοσοκόμων (αν και! Δεν είναι τόσο απλό αυτό! Δεν τσιμπάς κάποιον και τον χώνεις τόσο απλά μέσα στο σύστημα υγείας, και του λες «περιμένω τόση απόδοση από σένα»! Δυστυχώς η πολύχρονη εκπαίδευση και «τριβή» που μπορεί να έχει το προσωπικό μέσα σε ένα τεράστιο νοσοκομείο δεν αποκτάται στιγμιαία! Από την άλλη πλευρά δεν αντιμετωπίζεις και κάθε μέρα επιδημίες για να έχεις το αντίστοιχο γνωστικό κεφάλαιο, και να μπορείς να αντέχεις στην συγκεκριμένη σωματοψυχική πίεση!).

 Να προμηθευτούμε φάρμακα, αναπνευστήρες, μάσκες και στολές, και οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ενάντια στην επιδημία.

 Να δούμε εάν πράγματι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού (και ίσως και της χώρας μας! 

Υπάρχουν νεότερες έρευνες που δηλώνουν ότι ίσως τα χαμηλά κρούσματα κορωνοϊού στις πιο νότιες χώρες να οφείλονται και σε αυτό! Μην κοιτάτε την μακρόστενη Ιταλία και να λέτε «να οι νότιοι υποφέρουν περισσότερο από τον κορωνοϊό!». Η Λομβαρδία, το Βένετο η Εμιλία Ρομάνα, το Πεδεμόντο έχουν φάει το καλό το σκαμπίλι, η Καλαβρία, η Καμπανία, η Σικελία, η Απουλία που είναι σε ίδιο ύψος (ίσως και λίγο πιο πάνω) από μας δεν βράζουν στο ίδιο ακριβώς καζάνι με τις βόρειες περιοχές! Το ίδιο  και στην Ισπανία, η Ανδαλουσία δεν έχει τα κρούσματα της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, και της χώρας των Βάσκων που είναι πιο βόρεια!), μπορούν να συμβάλουν στο να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.

 Και το κυριότερο να καθυστερήσουμε το μεγάλο θανατικό μέχρι να έρθουν φάρμακα, και εμβόλια, για τον κορωνοϊό για να μην μας πάρει παραμάζωμα στο δεύτερο ημίχρονο που μπορεί να μας έρθει από τον Νοέμβρη (ίσως!).

 Αλλά επίσης θέλουμε και ξεκάθαρες απαντήσεις και από την κυβέρνηση πάνω σε αυτά. Τι ακριβώς σχεδιασμός θα υπάρχει στο μέλλον για τις ΜΕΘ? Γιατί ακόμα και να τις διπλασιάσουμε μέσα στην υγειονομική κρίση θα φτάσουμε απλώς στον μέσο όρο που είχε η Ιταλία (φυσικά και η Ιταλία έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο τον δικό της μέσο όρο ΜΕΘ! Και αυτό είναι που προκαλεί φόβο! Ούτε αυτή η αύξηση αρκεί!), και όπως είδαμε δεν αρκούσαν για τέτοια μεγέθη επιδημίας (επιδημίες που όπως έγραψα και χθες είναι όλο και πιο πιθανές να μας «σκάσουν» μέσα στα χέρια μας λόγου παγκοσμιοποίησης)?

Τι θα γίνει με προσλήψεις προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο μέσα από την καθημερινή εργασία του στα μεγάλα νοσοκομεία, και πως θα κρατήσει τους νέους επιστήμονες μας από το να φύγουν από την χώρα, και να μην τους έχουμε κοντά μας μόνο μέσω τηλεοπτικών συνδέσεων?

  Πόσο θα αυξήσει τον προϋπολογισμό στο υπουργείο υγείας, για να μπορούμε να δυναμώσουμε και να βελτιώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας μας από παρόμοιες έκτακτες καταστάσεις (αγορά μηχανημάτων, δημιουργία αποθεμάτων από αναλώσιμα, φάρμακα, και εργαλεία)?

Πως θα μπορέσει αρκετές τεχνολογίες και υποδομές που αναπτύσσει τώρα μέσα στον πανικό της υγειονομικής κρίσης  (πχ τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω κινητού, ηλεκτρονική υπογραφή μέσο κινητού για υπουργούς (πρέπει το αντίστοιχο να γίνει και για τους πολίτες!!!), ειδοποίηση εκτάκτων καταστάσεων μέσω κινητού (112), άμεση επικοινωνία με τους πενταψήφιους κωδικούς (13033) με το κράτος μέσο κινητού, επικοινωνία βάσεων δεδομένων ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες του ίδιου υπουργείου, και ανάμεσα σε διαφορετικά υπουργεία κ.α.) να τις διατηρήσει, να τις βελτιώσει, και να τις αναπτύξει σε τέτοια επίπεδα που πραγματικά να γίνει ευκαιρία αυτή η κρίση με το να δοθούν στους Έλληνες νέα εργαλεία που θα βελτιώσουν όλες τις πτυχές της ζωής τους?

 Και κυρίως πως θα βοηθήσει ώστε και να μην διολισθήσει η οικονομία σε μια ακόμα δεκαετία κρίσης και ύφεσης μετά από τον πανικό που έχει δημιουργηθεί σε όλες τις οικονομίες?

 Και όλα αυτά κατεβάζοντας το επίπεδο «αγανάκτησης» που δείχνουν κάποιοι στην κυβέρνηση! Γιατί εάν αγανακτήσει ο λαός που είναι τόσα χρόνια στην σφαλιάρα δεν σας βλέπω καλά!

 Ααααα ναι και για το τέλος ένα μπράβο στον αγαπητό (μοιάζει και στον Ηλιόπουλο! Χα χα χα) υπουργό υγείας Σωτήρη Τσίοδρα! Μπράβο μεγάλε μου αρέσεις με το low profile που έχεις!! Ε!?!? Τι πάει να πει δεν είναι ο Τσιόδρας ο υπουργός υγείας!!! Και ποιος είναι ο υπουργός υγείας? Ο Κικίλιας? Ο Βασιλάκης? Εκείνος ο ψιλός? Που έχει την Τζένη για γυναίκα? Σοβαρά? Η μόνη δήλωση που θυμάμαι από αυτόν είναι το να επιδοτήσει το κράτος τα «μανιτάρια» για να μπορούν οι καπνιστές να καπνίζουν έξω! Δεν έχει κάνει καμία άλλη δήλωση από τότε? Όχι ε? Σίγουρα ρε μαλάκα είναι ο Κικίλιας υπουργός υγείας? Άντε ρε μαλάκες όλο πλάκα μου κάνετε! Ο Σωτηράκης είναι ο υπουργός υγείας πάει τελείωσε, όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ! Άκου ο άντρας της Τζένης υπουργός! Χα χα χα.

  Αρκετά με αυτά πάμε στα δικά  μας τώρα.

 Σήμερα είχαμε ρεκόρ στους θανάτους (μάλιστα ο κύριος Τσιόδρας επισήμανε ότι μέσα σε ένα μήνα οι θάνατοι από κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τους μισούς από τους θανάτους από την γρίπη όλη την χρονιά, αυτό που δεν είπε είναι ότι ο κορωνοϊός έχει την δυναμική να διπλασιάσει τους θανάτους του τελευταίου μήνα μέσα σε μια εβδομάδα, εάν εξακολουθήσουν να υπάρχει αριθμοί σαν το σημερινό καθημερινά ακριβώς και αυτό θα γίνει! Να τα ακούν αυτά οι ψεκασμένοι που έχουν ανεβάσει τους νεκρούς από γρίπη στην χώρα μας στους 25.000 την χρονιά (97 στην πραγματικότητα όμως!)).

 Αύξηση στα κρούσματα σε σχέση με χθες και μάλιστα με μερικές ακόμα δεκάδες κρούσματα σε ένα πλοίο (ερώτηση εδώ. Είναι το ίδιο πλοίο που πήρε ο γιός του επιχειρηματία  για να γυρίσει στην Αθήνα? Γιός του επιχειρηματία που γυρίζοντας από την Αγγλία έσπασε την καραντίνα και πήγε στην Ικαρία όπου και τον διέγνωσαν ως θετικό στον Κορωνοϊό!  Εάν ναι, ορίστε ακόμα ένα παράδειγμα ατομικής ευθύνης που πήγε τελείως στραβά!).  

 Αύξηση και μεγάλη μάλιστα και στους διασωληνωμένους που είναι ένα μέγεθος με υψηλή συσχέτιση με τους θανάτους!

 Επίσης εξειδικευμένη καραντίνα σε 3 δήμους του Νομού Καστοριάς και 2 δήμους του Νομού Ξάνθης!

 Και φυσικά τα παππούδια σήμερα πάλι με το βιβλιάριο στο χέρι να βρεθούν στα γκισέ της τράπεζας, γιατί έχουν αποφασίσει ποτέ να μην χρησιμοποιήσουν ΑΤΜ, ή να μην πηγαίνουν όλοι μαζί τις ίδιες ημέρες στην τράπεζα! Χμμμμμ.


 Σήμερα  καταχρηστικά θα σας κάνω ένα δώρο ενώ δεν τα θεωρώ όλα τα παραπάνω ως Νίκη γιατί χαλαρώσατε (δεν μιλάω καν για την παραλία της Θεσσαλονίκης!), και  πολύ μάλιστα! Το λοιπόν δείτε την παραπάνω κοπελιά καλά γιατί εάν συνεχίσετε να είσαστε τόσο χαλαροί σας υπόσχομαι κάθε μέρα να σας βγάζω φωτογραφίες με τους υπουργούς της κυβέρνησης μέχρι να στρώσετε χαρακτήρα! Και αυτό δεν είναι αστείο! Κανονίστε την πορεία σας!

1/04/2020



 Και ερχόμαστε στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ! Γιατί δεν έχω κάνει και εγώ ένα μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης της επιδημίας? Χα χα χα. Υποθέτω ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που θα έχει περάσει από το μυαλό αρκετών από όσους τα τελευταία χρόνια είσαστε τακτικοί αναγνώστες μου. Ναι πολλές φορές έχω καταφύγει στην χρήση μαθηματικών μοντέλων για να δείξω ορισμένες σχέσεις ανάμεσα σε κάποια μεγέθη που εξετάζω. Μάλιστα στην αρχή του blog είχα δημιουργήσει αρκετά τέτοια μοντέλα πάνω στην θεωρία της Μελισσοκομίας, αλλά καθώς ωριμάζει το blog μου προτιμώ μια  περισσότερο πρακτική, εφαρμοσμένη, και επί το πεδίο, προσέγγιση της μελισσοκομίας.

 Ωστόσο το θέμα της επιδημίας θα μπορούσε να προσφέρει πεδίο δόξης λαμπρό για θεωρητικά μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης της επιδημίας, και εξαγωγής «συμπερασμάτων» για όποιον μπορούσε με κάποια σχετική ευχέρεια να χειριστεί τα σχετικά εργαλεία. Και υπάρχουν πολλά τέτοια εργαλεία. Γενικά εργαλεία όπως χρονοσειρές,  γραμμικές παλινδρομήσεις, μέθοδοι ελαχίστων τετραγώνων (δεν είναι και τόσο κατάλληλα αυτά για εκθετικά παραδείγματα όπως η εξάπλωση μιας επιδημίας), εκθετικές εξομαλύνσεις (απλές, τριπλές), και ακόμα πιο εξειδικευμένα, όπως συναρτήσεις που έχουν αναπτυχθεί στα βιομαθηματικά ή στην επιδημιολογία, και είναι πιο επικεντρωμένα ακριβώς στην εκθετική καμπύλη που μπορεί να πάρει η αύξηση των κρουσμάτων μιας επιδημίας.

 Εργαλεία που τα έχουν χρησιμοποιήσει αρκετοί για να κάνουν προβλέψεις σχετικά  με το μέγεθος των κρουσμάτων, των νεκρών, της διάρκειας της επιδημίας, των απαραιτήτων ΜΕΘ για την εξυπηρέτηση των ασθενών (εδώ θέλει και θεωρία ουρών αναμονής! Και από εκεί προκύπτει ο μαγικός αριθμός 250 ΜΕΘ στην χώρα μας που είναι το όριο για την κατάρρευσή, η όχι , του συστήματος υγείας  μας από την επιδημία) και πολλών ακόμα προβλέψεων σχετικά με αυτή.

 Παρακάτω θα εξηγήσω το γιατί δεν προτίμησα αυτή την προσέγγιση, και από πλευράς μεθοδολογίας, και αξιοπιστίας αυτών των μοντέλων, αλλά και για καθαρά δικούς μου προσωπικούς λόγους.

 Αλλά πρώτα από όλα μια πολύ σύντομη εισαγωγή στο πως δουλεύουν τα μαθηματικά μοντέλα εκθετικής αύξησης για να μπούμε στο κλίμα! Μην φοβάστε καθόλου! Δεν θα υπάρχουν καθόλου μαθηματικά σε όλο το κείμενο! Τα πάντα θα κρατηθούν σε πολύ απλό επίπεδο, και το κυριότερο θα προχωρήσουμε και λίγο βαθύτερα στους περιορισμούς που υπάρχουν σε όλα τα παραπάνω, για να μπορείτε και εσείς να κρίνετε (ως ένα ικανοποιητικό βαθμό) το τι από αυτά που ακούτε εκεί έξω είναι πραγματική επιστήμη, και το τι είναι υποθέσεις απλώς του καθενός!

 Έτοιμοι?

 Πάμε! Επιδημίες και εκθετική αύξηση στα πολύ γρήγορα. Μια επιδημία όπως αυτή του κορωνοϊού έχει εκθετική αύξηση όταν ο ρυθμός αύξησης της είναι μεγαλύτερος  από το 2 (2,35 με 2,5 είναι ο ρυθμός αύξησης του κορωνοϊού, εάν αφεθεί η κοινωνία ελεύθερη χωρίς περιορισμό). Δηλαδή εάν ένα άτομο μολύνει δύο άλλα άτομα, και αυτά με την σειρά τους άλλα δύο, και πάει λέγοντας, έχουμε εκθετική αύξηση και πολύ γρήγορα αυξάνουν σε λίγο καιρό τα κρούσματα από τον κορωνοϊό. Εάν ο ρυθμός αύξησης του είναι μικρότερος του 1 τότε έχουμε μείωση της επιδημίας. Κανονικά η επιδημία έχει την τάση να «απλώσει» σε όσο το περισσότερο διαθέσιμο χώρο έχει εκεί έξω, ακολουθώντας την εκθετική αύξηση, μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο όπου λόγου ακριβώς αυτής της αύξησης έχει μολύνει τόσο πληθυσμό που είναι όλο και δυσκολότερο να βρει νέα άτομα για να μολύνει, με αποτέλεσμα να πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης του και να μειώνεται η επιδημία. Για μια επιδημία που έχει ρυθμό αύξησης 2 το ποσοστό πληθυσμού που θα πρέπει να μολύνει εκεί έξω πρέπει να είναι στο 50% του συνόλου για να αρχίσει να μειώνεται, εάν αυξάνεται με ρυθμό αύξησης 3 το αντίστοιχο ποσοστό θα πρέπει να είναι 67% του συνόλου. Και εδώ ακριβώς βασίζεται η βάση των στρατηγικών περιορισμού της επιδημίας, να μπορέσει δηλαδή με την κοινωνική απομάκρυνση να αποκτήσει η επιδημία έναν ρυθμό αύξησης κάτω του 1 που οδηγεί στην πραγματικότητα σε μείωση της επιδημίας.

  Ούπππππςςς! Τέλος! Πάνε τα μαθηματικά! Δεν έχει άλλα! Χα χα χα. Ήταν δύσκολα? Τσουκ ε?

 Ωραία! Πάμε παρακάτω.

 Συνήθως τα μαθηματικά μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί έχουν μια συνάρτηση μέσα όπου υπολογίζει ακριβώς αυτή την εκθετική καμπύλη, χωρίς πολλά, πολλά, άλλα. Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα εκεί έξω, και χρειάζονται πολλά περισσότερα δεδομένα για να ανταποκρίνεται αυτή η θεωρητική κατασκευή και στην πραγματικότητα.

 Ας δούμε ορισμένα πράγματα που μπορεί να έχουν σημασία για το πώς εξελίσσεται η επιδημία αλλά εμείς δεν τα γνωρίζουμε!

 Πχ Το πώς ανταποκρίνεται η επιδημία στην αλλαγή της θερμοκρασίας και της υγρασίας στην ατμόσφαιρα? Τι γίνεται όταν αλλάζουν οι εποχές από χειμώνα και άνοιξη σε καλοκαίρι? Μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης? Τι γίνεται σε θερμότερα κλίματα από χώρες κοντύτερα στον ισημερινό? Είναι ίδιος ο ρυθμός μετάδοσης με πιο κρύες χώρες? Επανέρχεται η επιδημία όταν ξανακατεβαίνει η θερμοκρασία το φθινόπωρο? Η απάντηση στην συγκεκριμένη επιδημία είναι ότι δεν ξέρουμε! Είναι βασικό αυτό? Μέχρι εκεί που δεν πάει!

 Πάμε παρακάτω, ποιος είναι ο βαθμός μετάδοσης της επιδημίας? Πόσο τον επηρεάζουν τα μέτρα προφύλαξης? Η πρώτη χώρα που έχουμε δεδομένα η Κίνα τι μέτρα προφύλαξης πήρε? Πόσο αυστηρά? Πόσο αποτελεσματικά? Μπορούν ακριβώς τα ίδια μέτρα να εφαρμοσθούν σε πιο δημοκρατικές κοινωνίες? Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα των δυτικών κοινωνιών? Η απάντηση στην συγκεκριμένη επιδημία είναι ότι δεν ξέρουμε! Είναι βασική γνώση αυτή? Μέχρι εκεί που δεν πάει!

 Υπάρχουν άτομα που μεταδίδουν την ασθένεια αλλά δεν έχουν συμπτώματα? Κατά πόσο την μεταδίδουν? Πόσο είναι ο βαθμός μετάδοσης όσων εκδηλώνουν συμπτώματα? Για πόσο θα μεταδίδουν την ασθένεια? Υπάρχει περίπτωση να ξανακολλήσουν ή αποκτούν ανοσία? Όσοι έχουν ανοσία μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια? Η ανοσία για πόσο κρατά? Δυο μήνες? Ένα εξάμηνο? 2 Χρόνια? Για πάντα? Η απάντηση στην συγκεκριμένη επιδημία είναι ότι δεν ξέρουμε! Είναι βασική γνώση αυτή? Μέχρι εκεί που δεν πάει!

 Ο ίδιος ο κορωνοϊός είναι ένα στέλεχος του αρχικού ιού? Είναι πολλά και διαφορετικά στελέχη ανάλογα την περιοχή? Μεταλλάσεται γρήγορα? Οι μεταλλάξεις του τον κάνουν μεταδοτικότερο ή πιο θανατηφόρο? Οι μεταλλάξεις του μπορούν να ξεγελάσουν το σύστημα άμυνας όσων έχουν ανοσία και να κολλήσουν πάλι μια παραλλαγή του αρχικού ιού? Η απάντηση στην συγκεκριμένη επιδημία είναι ότι δεν ξέρουμε! Είναι βασική γνώση αυτή? Μέχρι εκεί που δεν πάει!

 Τα δεδομένα που έχουμε για την επιδημία είναι όλα αξιόπιστα? Υπάρχουν «τρύπες» στα δεδομένα που έχουμε λόγου πολιτικής σκοπιμότητας (πχ Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Βόρειος Κορέας, Βραζιλίας. Αλλά όχι και Ελλάδας! Το άκουσα και αυτό! Θα ξεχάσω καν ότι το άκουσα!)? Υπάρχουν «τρύπες» στα δεδομένα λόγου ανικανότητας των συστημάτων ελέγχου και μέτρησης (πχ Ινδία, Πακιστάν, Ισπανόφωνη Λατινική Αμερική)? Υπάρχουν παντού συστήματα ελέγχου και μέτρησης (Όλη σχεδόν η υποσαχάρια Αφρική)? Η απάντηση στην συγκεκριμένη επιδημία είναι ότι δεν ξέρουμε! Είναι βασική γνώση αυτή? Μέχρι εκεί που δεν πάει!

 Πόση είναι η θνησιμότητα από αυτή την επιδημία? Ποιους χτυπάει? Ποιοι και πόσοι είναι ευάλωτοι απέναντι της? Πόσος ο χρόνος επώασης της? Πόσο θα μείνουν στις ΜΕΘ τα σοβαρότερα περιστατικά της? Ποιος ο μηχανισμός που οδηγεί στον θάνατο εξαιτίας της? Ποια φάρμακα μπορούν να είναι αποτελεσματικά απέναντι της? Η απάντηση στην συγκεκριμένη επιδημία είναι ότι μόλις τώρα τα μαθαίνουμε! Και φυσικά αυτό είναι και η πιο βασική γνώση σχετικά με την επιδημία (Γιατί πάντα σε κάθε επιδημία η τελική σούμα γίνεται στους νεκρούς, και όχι στα κρούσματα! Τα κρούσματα θα ενδιαφέρουν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές μετά από χρόνια όταν θα κάνουν τις διδακτορικές τους εργασίες, αλλά κανέναν άλλον! Ας το δώσω αυτό με παράδειγμα. Γκομενάρα η Scarlett Johansson, χιλιάδες άντρες πιθανότατα θα της τα ρίξουν, 2-3 μόνο θα καταφέρουν να την κάνουν δική τους! Ποιος είναι ο μάγκας? Αυτός που θα λέει “εγώ τα έριξα στην Scarlett!” ή αυτός που θα πει “εγώ είχα γκόμενα την Scarlett!”? Και το κυριότερο πόσους γκόμενους είχε τελικά η Αλεπουδιάρα χιλιάδες ή 2-3? Χα χα χα)!

 Από ότι βλέπετε αυτά που δεν ξέρουμε για την επιδημία είναι πάρα πολλά, και από αυτά που ξέρουμε η γνώση μόλις έχει αποκτηθεί! Και συνήθως αυτή η αποκτημένη γνώση είναι μεταγενέστερη των μαθηματικών προβλέψεων της επιδημίας!

 Και εδώ ο πρώτος λόγος του γιατί δεν ασχολήθηκα για να κάνω ένα μαθηματικό μοντέλο της επιδημίας, γιατί άλλο ένα μαθηματικό μοντέλο της εκθετικής αύξησης μιας συνάρτησης, και άλλο το μαθηματικό μοντέλο της ίδιας της επιδημίας.

 Δεύτερος λόγος η δέσμευση που μπορεί να επιφέρει αυτό το μοντέλο και οι προβλέψεις του επάνω στο πως αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα και τα πραγματικά δεδομένα που έρχονται διαρκώς.

 Βλέπω συχνά αναρτήσεις για έναν Έλληνα επιδημιολόγο σε πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. όπως και συνεντεύξεις του στα Ελληνικά κανάλια όπου έχει αναπτύξει ένα (ακόμα!) μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης της επιδημίας, όπου έχοντας πλέον τον αέρα του «ειδικού» μιλάει για το να υπάρξουν εκτεταμένα τεστ στο πληθυσμό (το οποίο δεν είναι και άσχημη ιδέα, αλλά ούτε και πανάκεια!) γιατί μπορεί να διαφέρουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα πραγματικά εκεί έξω σε τάξεις μεγέθους (τάξη μεγέθους είναι ένας αριθμός πολλαπλασιασμένος με το 10 (Χ10), δύο τάξεις μεγέθους είναι ο ίδιος αριθμός πολλαπλασιασμένος με το 100 (Χ100)), και λέει με ελαφρά την καρδιά ότι έχοντας 1.212 κρούσματα (πριν από δύο μέρες αυτό) τα πραγματικά κρούσματα μπορεί να είναι και 15.000-20.000 (κάτι που το αποδέχεται η πλειοψηφία των ιατρών ) δηλαδή μια τάξη μεγέθους ανώτερη, αλλά μπορεί  να είναι και 200.000!!! Δηλαδή 2 τάξεις μεγέθους? Που το στηρίζει αυτό? Πουθενά! Υπόθεση! Ναι αλλά όταν φτάνουμε στις υποθέσεις η υπόθεση του κάθε ενός που δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία μπορεί να έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με του «ειδικού»! Γιατί όχι και 10.000.000 κρούσματα ήδη στην Ελλάδα? Μια χαρά νούμερο και αυτό, και στρογγυλό, στρογγυλό! Χα χα χα.

 Έτσι λέει ο καθηγητής για να υποστηρίξει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μην έχει περισσότερους θανάτους από την απλή γρίπη! Και εδώ είναι η τεράστια αντίφαση αυτής της δήλωσης με την πραγματικότητα εκεί έξω! Διαρκώς στην Ιταλία, Ισπανία πλέον και στις Η.Π.Α πεθαίνουν από 800 και άνω άτομα. Άρχισε η ανηφόρα στους αριθμούς των νεκρών και σε άλλες χώρες. Στρατιωτικά φορτηγά φορτώνουν νεκρούς από πόλεις για να τους θάψουν ή να τους αποτεφρώσουν σε άλλα μέρη, γιατί τα νεκροταφεία τίγκαραν. Τα νοσοκομεία έχουν τιγκάρει από διασωληνομένους σε σοβαρά κράτη. Στην Γαλλία μάλιστα βάζουν ασθενείς σε τρένα ειδικά διαμορφωμένα σε νοσοκομεία! Στις Η.Π.Α. στην Νέα Υόρκη, στοιβάζουν τους νεκρούς έξω από τα νοσοκομεία μέσα σε φορτηγά – ψυγεία!

 Και κάθεσαι να λες ότι ο κορωνοϊός έχει την θνησιμότητα της απλής γρίπης? Έχεις ξαναδεί κάτι τέτοιο ρε μεγάλε? Το βλέπεις να γίνεται κάθε χρονιά? Και μάλιστα όταν ήδη έχουν παρθεί τόσα μέτρα περιορισμού που πάμε ντουγρού για οικονομική κρίση! Δεν τα ρωτούν αυτά οι δημοσιογράφοι (καλά μιλάμε εγώ θα είχα κάνει πάρτι στην θέση τους, θα ξεχνούσε και το όνομα του στο τέλος!). Τον βλέπεις αμέσως μετά να προσπαθήσει να δικαιολογήσει αυτή την θέση του με ότι η θερμοκρασία παίζει και αυτή ρόλο στην μη μετάδοση της ασθένειας στην περίπτωση της Ελλάδος,  κάτι που το έχω αναπτύξει στο χθεσινό μου κείμενο  και εγώ, και ότι υπάρχει διαφορά στα κρούσματα βορρά και νότου εξαιτίας αυτού του παράγοντα, αλλά «ξεχνά» πάλι  κάτι βασικό. Το Ιράν (Το Αϊιιι-ράνννν που έλεγε και η μπάνικη Γιουτούμπα που έψαχνε να βρει την καταγωγή της! Χα χα χα)! Το Ιράν είναι και πιο νότια από την Ελλάδα, και 3000 πέρσες νοματαίοι τίναξαν ήδη τα πέταλα από την επιδημία! Ο Τσοπανάκος από τον Σοχό την είδε αυτή την αντίφαση, ο ειδήμονας από την Αμερική δεν την είδε?

 Τα δεδομένα βγάζουν μάτια, αλλά αυτός εκεί! Να υπερασπιστεί μια θεωρητική κατασκευή  και κάποια αυθαίρετα συμπεράσματα! Δεν συμφωνεί η πραγματικότητα με μένα? Τόσο το κακό για την πραγματικότητα! Χα  χα χα. Εκτός εάν ο μόνος σκοπός του είναι η αυτοπροβολή οπότε δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία η επιστημονική ακρίβεια των όσων λέει!

  Τι άλλο θα μπορούσα να έκανα με τα δεδομένα που έχουμε για την επιδημία?

 Να έκανα συγκρίσεις ανάμεσα σε διαφορετικά κράτη και  να έβγαζα αυθαίρετα συμπεράσματα!

 Πχ να μου πετούσε κάποιος ότι πρέπει να γίνουν καθολικά τεστ για τον πληθυσμό για να ξέρουμε τα κρούσματα στην πραγματικότητα, όπως κάνουν στην Γερμανία? Θα του πετούσα  τάκα τούκα  ένα « Εμείς χθες είχαμε 7 νεκρούς αυτοί 149, έχουν 8 φορές τον πληθυσμό μας, και είχαν 21 φορές περισσότερους θανάτους από μας, και  αυτό παρόλα τα αβέρτα τεστ που κάνουν! Οπότε να πάρουν τα αβέρτα τεστ, τα πολλά λεφτά τους, και να τα χώσουν στον κώλο τους!» χα χα χα.

 Ή θα μπορούσα να έλεγα «στην αρχή της επιδημίας εμείς είχαμε 5 νεκρούς οι Σουηδοί 4 τώρα εμείς έχουμε 50 και αυτοί 200! Τέσσερις φορές παραπάνω, ενώ έχουν 600,000 πληθυσμό λιγότερους, οπότε η θεωρία της ανοσίας της αγέλης μια ανοησία και μισή!».

 Ή θα μπορούσα να έλεγα «Ελλάς 10.800.000 πληθυσμός νεκροί 50, Ολλανδία 17.000.000 πληθυσμός 1.173 νεκροί. Ποιοι έχουν καλύτερη κυβέρνηση, καθώς και δημόσιο σύστημα υγείας καλύτερο?»

 Όλα αυτά θα μπορούσα να τα έλεγα εάν ήθελα να το παίζω «σοφός», «ειδήμονας», «εξυπνάκιας», αλλά από την άλλη ξέρω και το ρητό «Ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα είναι η Στατιστική!».

 Και αυτό γιατί οι παραπάνω συγκρίσεις είναι λανθασμένες (στην πραγματικότητα με τέτοιες συγκρίσεις,  όπως προείπα σε προηγούμενο κείμενο μου, μπορείς να αποδείξεις ότι δεν ισχύει μια υπόθεση, όχι ότι ισχύει!), είναι σαν να πας να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια!

 Υπάρχουν μεγέθη που θα πρέπει επίσης να εξεταστούν σε τέτοιες συγκρίσεις όπως το μέγεθος του πληθυσμού, το προσδοκώμενο ζωής, η ηλικιακή κατανομή ενός πληθυσμού, η μέση πυκνότητα του πληθυσμού, ο βαθμός αστικοποίησης, ο βαθμός κοινωνικής απομάκρυνσης που ήδη υπάρχει στις κοινωνίες (χωρίς μέτρα!), ο αριθμός ΜΕΘ και ιατρών ανά 100.000 κατοίκους, η απόσταση από τις κύριες εστίες επιδημίας, οι επικοινωνίες με αυτές, το ομογενές του πληθυσμού, το πόσο συνδεμένο με τα παγκόσμια δίκτυα διανομών και αερομεταφορών είναι το σύνολο των αστικών κέντρων της κάθε χώρας,  και δεκάδες ακόμα παραμέτρους! Μην κάνετε λάθος! Όλα τα παραπάνω είναι βασικά για τέτοιες συγκρίσεις. Και φυσικά υπάρχει και χώρος και για το τυχαίο! Μια εκδρομή στους άγιους τόπους και τίγκα τα κρούσματα στο Ρίο και στην Πάτρα. Γουναράδες στην Κίνα και στο Μιλάνο και σε καραντίνα όλος σχεδόν ο Νομός Καστοριάς. Μετανάστες από την Γερμανία και επισκέπτες στην Τουρκία  και σε καραντίνα και σχεδόν όλος ο Νομός Ξάνθης! Μην κάνετε εύκολα τέτοιες συγκρίσεις!

 Τα παραπάνω είναι άλλοι δύο λόγοι που δεν θέλω ιδιαίτερα να ασχολούμαι με μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης αλλά και με αριθμητικές συγκρίσεις ανάμεσα σε χώρες.

 Ας πάμε και στους προσωπικούς λόγους τώρα που δεν θέλω να ασχοληθώ με τα παραπάνω.

 Πρώτος και βασικότερος, δεν είμαι ούτε στατιστικολόγος, ούτε επιδημιολόγος, για να έχω το κατάλληλο υπόβαθρο για να υποστηρίξω σωστά τα παραπάνω! Μπορεί να διαβάζω λίγο παραπάνω για αυτά, να έχω και ένα άλφα υπόβαθρο πάνω σε συναφή αντικείμενα στην ζωή μου ( λόγου τρελών ενδιαφερόντων!)  αλλά αυτό δεν μου δίνει τα φόντα για κάτι τόσο απαιτητικό, και στην πραγματικότητα σοβαρό, λόγου του πόσο μπορεί να επηρεάσει τους άλλους που έχουν μια εκτίμηση στις απόψεις μου! Πρέπει να ξέρουμε τα όρια μας και τις δυνατότητες μας!

 Έπειτα είμαι μελισσοκόμος, αυτό είναι το επάγγελμα μου, σε λίγο και θα μπω σε μια πολύ εντατική περίοδο από άποψη όγκου εργασίας μου. Και να μπορούσα λόγου γνώσεων να υποστηρίξω όλα τα παραπάνω δεν θα τα κατάφερνα, γιατί πρέπει στην πραγματικότητα να βγάζω το ψωμί μου από κάτι διαφορετικό από αυτά!

 Είμαι επίσης και blogger  με κυρίως θεματολογία την μελισσοκομία και τα ενδιαφέροντα μου. Επίσης δεν κυνηγώ τα κλικ μια που δεν έχω διαφημίσεις μέσα στο blog μου (και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχω διαφημίσεις!), θέλω η θεματολογία του να είναι ακριβώς τα παραπάνω. Βγάζω μεν και τα καθημερινά ημερολόγια καραντίνας μια φορά την εβδομάδα ως ανάρτηση στο blog μου, αλλά δεν θέλω να έχει περισσότερη συμμετοχή στην θεματολογία του (Το μόνο εύκολο είναι το κάθε καθημερινό μου κείμενο να το έβγαζα και σε ξεχωριστή ανάρτηση στο blog  μου! Κάθε εβδομάδα από εξασφαλισμένες 7 αναρτήσεις! Ακόμα περισσότερα κλικ! Και?). Θέλω κάποια στιγμή και να ξαναγυρίσω σε αυτήν σιγά, σιγά.

 Το ίδιο το θέμα της καταμέτρησης των νεκρών και οι στατιστικές θανάτου με ενοχλούν αφάνταστα! Το ξαναλέω είμαι μελισσοκόμος, δουλειά μου είναι να μεγαλώνω μελίσσια σε μέγεθος και αριθμούς, να τα βλέπω να αναπτύσσονται, να θεριεύουν! Μου έρχεται τελείως κόντρα ρόλος να γίνω ένας μίζερος λογιστάκος του θανάτου! Σαν τους ωχρούς νεκροθάφτες στα Λούκι Λούκ νιώθω αναπτύσσοντας αυτή την θεματολογία! Δεν μου αρέσει, δεν θέλω να το κάνω! Μελισσοκόμος έγινα για να είμαι ελεύθερος να κάνω ότι γουστάρω άλλωστε!

 Αυτή η θεματολογία μπορεί να προκαλέσει πολιτικές τριβές με άτομα που εκτιμώ (με άτομα που δεν εκτιμώ το πράμα είναι εύκολο! Άμεση διαγραφή και μπλοκάρισμα! Χα χα χα). Τα θέματα αυτά θεωρώ ότι δεν πρέπει να αποτελούν θέμα πολιτικής αντιμετώπισης, όσο και εάν είναι πρόσφορο το πεδίο για κάτι τέτοιο! Εκ ορισμού δεν με ενδιαφέρει η πολιτική και το ξέρετε, μου προκαλεί αφόρητη βαρεμάρα αυτή η θεματολογία,  και την θεωρώ τελείως αργόσχολη, ατελέσφορή και άχρηστη αυτή την ενασχόληση. Δεν θέλω να χάνω τζάμπα χρόνο για κάτι τέτοιο, οπότε και δεν θέλω να δίνω αβέρτα πάσες για να γίνεται το αντίστοιχο καλαμπαλίκι μέσα στο προφίλ μου!

 Και για το τέλος το όλο κόνσεπτ ονομάζονται «Ημερολόγια καραντίνας» και όχι «Δοξάστε με κόσμε, ήρθα για να σας «διαφωτίσω» εσάς τους πτωχούς!», σκοπός της ήταν να δείξει ότι «ναι όλοι είμαστε στο ίδιο καζάνι, μερικοί πιο μοναχικοί και λιγότερο κοινωνικοί μπορούν να το περάσουν ευκολότερα το όλο ζήτημα, σας κρατώ συντροφιά σε αυτό, προσπαθήσετε να μείνετε σπίτια σας». Σιγά,  σιγά, όλα αυτά έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό, βλέπω ότι ο κόσμος έχει αποδεχθεί την ορθότητα του να μείνει μέσα, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι και τόσο άσχημο (είναι άσχημο! Αλλά όχι όσο περίμεναν οι περισσότεροι!), καταλαβαίνουν ότι βράζουν μαζί τους και άλλοι πόσοι, και κρατά συντροφιά ο ένας στον άλλον μέχρι να τελειώσει αυτό.

 Και αυτό δεν είναι κατόρθωμα των ημερολογίων που γράφω εγώ, αλλά της συνειδητοποίησης από τον καθένα σας όσων ήθελα να σας πω μέσα από αυτά! Ο στόχος έχει επιτευχτεί χωρίς καν να ήταν τόσο αναγκαία τα παραληρήματα μου για αυτό. Και αυτό μου προκαλεί τεράστια χαρά! Θα μπορέσω και εγώ να μειώσω σιγά, σιγά, στροφές και να επικεντρωθώ και στις άλλες ασχολίες μου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστούν τα ημερολόγια καραντίνας, απλώς δεν είναι αναγκαίο πλέον να φτάνουν τις 5-6 σελίδες την φορά! Χα χα χα. 

 Στα δικά μας τώρα, μειώθηκαν πολύ οι θάνατοι σήμερα (μακάρι να είναι κάτι που θα συνεχιστεί!), τα κρούσματα περίπου στον ίδιο αριθμό, ελαφρά αύξηση στους διασωληνωμένους!

 Ναι, μια ακόμα μικρή Νίκη!


 Δωράκι και σήμερα, και μια που το βάλαμε το κορίτσι στο στόμα μας (όχι με αυτόν τον τρόπο βρε βρομερά μυαλά! Σεξοπορνοδιαστροφικοί!) ας έχει και την τιμητική του πλήρως!


2/04/2020


«Γιατί δείχνετε μόνο πεθαμένους?», «Νεκροθάφτες!», «Να μην χάσετε! Να είσαστε οι πρώτοι που θα μεταδώσετε την είδηση για τον νεκρό της ημέρας!», «Άλλη δουλειά από το να μετράτε νεκρούς δεν έχετε?», «Unfollow!!!!1!», «Καλά κοράκια και εσείς!», «Γουστάρετε να τρομοκρατείτε τον κόσμο!» και πάει λέγοντας οι διαμαρτυρίες από τον Λαό (τον ίδιο Λαό που μέχρι πριν από  λίγο έκραζαν τα κανάλια που δεν παρουσιάζουν καθημερινά αυτοκτονίες ατόμων (αδιάφορο εάν δεν υπάρχουν κάθε  μέρα αυτοκτονίες!). Οτιδήποτε μπορεί να ενισχύσει την εικονική πραγματικότητα που έχουν για τον κόσμο είναι καλοδεχούμενο, ότι την αποδυναμώνει είναι ανάθεμα!).

 Οπότε και θα σας έχω και καλά νέα σήμερα από την αρχή, δυστυχώς όμως θα διαπιστώσετε ότι δεν θα κρατήσουν και για μεγάλο διάστημα ανάγνωσης! Χα χα χα.

 Μελέτη σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα (τα στοιχεία της Κίνας όμως που άρχισαν να τα αμφισβητούν πολύ έντονα σχετικά με την ορθότητα τους, ως προς τα κρούσματα,  και τους θανάτους, και την ηλικιακή κατανομή τους !)  προσπαθεί έχοντας ως μέτρο το τι γνωρίζουμε με την επιδημία εκεί, να προσδιορίσει την χρονική στιγμή που θα φτάσει την κορύφωση η επιδημία σε κάθε κράτος, ανάλογα με το πότε πήραν τα μέτρα περιορισμού σε αυτά.

 Υπεραισιόδοξη οπτική η μελέτη μπορώ να πω! Αλλά σας έχω υποσχεθεί καλά νέα, οπότε σύμφωνα με αυτή την μελέτη το σημείο κορύφωσης της επιδημίας στην Ελλάδα θα είναι στις 4 Απρίλη, ναι! Σε δύο μέρες από τώρα! Και οι νεκροί υπολογίζονται σε κάτω από 100 (85-90) για την χώρα  μας. Αντίστοιχα για Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία η πρόβλεψή είναι στις 18.000 με 19.000 νεκρούς, στην Η.Π.Α. στις 8.000 νεκρούς, στην Τουρκία στις 2.750 νεκρούς! Μεγάλοι αριθμοί για όλους τους άλλους, αλλά πάλι καλά είναι ε?

 Τι λέει χαρήκατε? Ε? Σας έφτιαξα την καρδιά? Σε δύο μέρες κορύφωση της επιδημίας στην χώρα μας μετά για ορισμένο καιρό ένα «οροπέδιο» σε κρούσματα και θανάτους, και μετά πτώση ε! Και τέλος ε?

 Γιούπιιιιιι!

 Χαράς Ευαγγέλια! Θα κάνουμε και Πάσχα με αρνί γιατί οι λιγούριδες χοντρούληδες εκεί έξω ένοιωσαν μια αδυναμία και  τους μύρισε πέτσα από αρνάκι στην σούβλα! Και οι πιστοί που είχαν φρικάρει δεν θα κάνουν επανάσταση το βράδυ της Ανάστασης, εάν έχουν έστω και ένα κύτταρο αρχαίου Έλληνα (Μουρλέγκο κοπελιά Χριστιανοτζιχάντ λίγο δύσκολο να έχουν έστω και ένα κύτταρο αρχαίου Έλληνα οι σύγχρονοι Έλληνες! Γιατί από τον 5 αιώνα μέχρι τον 8 αιώνα οι χριστιανοί Έλληνες (Γραικοί) σφάξανε όλους τους δωδεκαθεϊστές Έλληνες (Έλληνες), οι οποίοι και  στην πραγματικότητα ήταν αυτοί που είχαν το γνήσιο αρχαιοελληνικό πνεύμα (αυτό που θα ονόμαζες αρχαίο Ελληνικό κύτταρο!)! Οι κοπελιές  θα μπορούν να κάνουν μπάνιο στις παραλίες, άσχετα εάν την ίδια μέρα στην μισή Ελλάδα έχει χιονίσει! Και οι καρναβαλιστές δεν θα είναι καρναβάλια μόνο για τις μέρες των αποκριών, αλλά για όλη την χρονιά, γιατί έτσι γουστάρουν και έτσι τους αρμόζει!

 Χα χα χα.

 Αχχχ πολύ χαρά βλέπω και δεν γουστάρω.

 Ναι αναφέρει τέτοιες αισιόδοξες προβλέψεις αυτή η μελέτη αλλά….

 Αλλά ήδη στην Ιταλία έχουμε 13.155 (χθεσινά νούμερα) νεκρούς και η ημερήσια καταμέτρηση είναι στις 700-850 απώλειες την ημέρα, η Ισπανία μόλις ξεπέρασε τους 10.000 (10.013) και είναι στις 800-900 απώλειες την ημέρα, οι Η.Π.Α. (που ακόμα δεν έχουν πάρει σε ομοσπονδιακό επίπεδο μέτρα περιορισμού, αλλά μόνο σε επίπεδο (μερικών) πολιτειών) ξεπέρασαν χθες τις 5.136 και έχουν 900-1.000 απώλειες την ημέρα! Οι παραπάνω εκτιμήσεις που έγιναν μέσα σε 3-4 μέρες με αυτόν τον ρυθμό και θα έχουν ξεπεραστεί στις περιπτώσεις της Ιταλίας  και των Η.Π.Α, και σε μια εβδομάδα με 9 μέρες  και από την Ισπανία! Επίσης αυτές οι χώρες έχουν και 4-6 χιλιάδες η κάθε μια διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, και ακόμα και να  κόβονταν άμεσα (ΤΩΡΑ!)  τα νέα κρούσματα, νεκροί θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν, και δυστυχώς σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από όλους αυτούς τους ανθρώπους! Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την χώρα μας με τους 53 νεκρούς αλλά και τους 90 και βάλε διασωληνωμένους!

 Και πλέον η παγκόσμια καταμέτρηση νεκρών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 5.000 χιλιάδες νεκρούς την ημέρα (και εξακολουθεί να έχει αυξητική τάση ο ρυθμός αύξησης τους) και από εκεί που χρειάζονταν 3 μέρες για να έχουμε 10.000 νεκρούς, πλέον χρειάζονται μόνο 2! Και φυσικά αυτό σημαίνει ότι με τέτοιους αριθμούς θανάτων σε 10 μέρες  θα έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός νεκρών από την επιδημία (48.320 και άνω σήμερα).

 Και μια που σας βλέπω ακόμα να κάνετε την χαζή σύγκριση με τους νεκρούς της απλής γρίπης, ορίστε και ένα ακόμα δεδομένο. Σε όλη την χρονιά νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο από την απλή γρίπη 112.000 νεκροί! Αυτός ο αριθμός ενδέχεται να έχει ξεπεραστεί από  την επιδημία κορωνοϊού στα μέσα του Απρίλη, ενώ ξεκίνησε από τα τέλη Νοέμβρη! Και ενώ ήδη έχουμε πάρει πόσα μέτρα για να τον καταπολεμήσουμε! Μέτρα ικανά να μας οδηγήσουν στην χειρότερη οικονομική κρίση ποτέ! Και το χειρότερο ποιο είναι? Η επιδημία θα συνεχίζει να θερίζει και μετά από τα μέσα Απρίλη! Λεπτομέρεια, μόλις άρχισε η επιδημία και στο Νότιο Ημισφαίριο! Στα υπόψη και αυτό!

 Τι λέει? Έπεσαν τα αυτιά?

 Τι καλά νέα ρε καραγκιόζηδες? Που ακριβώς νομίζετε ότι βρίσκεστε ρε ντουγάνια?

 Είμαστε στην μέση της μάχης στο Βερντέν, εκρήξεις ακούγονται από παντού, κομμάτια από χέρια, πόδια, κεφάλια, σου προσγειώνονται μπρός  στα πόδια σου κάθε στιγμή, σφαίρες από πολυβόλα πάνε να σου τινάξουν το μισό πρόσωπο κάθε φορά που πας να σηκώσεις το κεφάλι σου από τα χαρακώματα για να δεις που είναι ο εχθρός, φτύνεις τα πνευμόνια σου από το αέριο μουστάρδας που σου ρίχνουν για 10η  φορά την ημέρα οι απέναντι, και εσύ μου έρχεσαι με υφάκι και μου λες «Δεν μου λες, δεν έχεις κανένα καλό νέο να μου πεις σήμερα? Βαρέθηκα να ακούω για μάχες, πολέμους και πεθαμένους!». Και εγώ σε κοιτώ έκπληκτος πριν γρυλίσω μέσα από τα δόντια μου «Βρε άντε και γαμήσου! Σκύψε το χοντροκομμένο κεφάλι σου πάλι μέσα στο χαράκωμα μην αρπάξεις καμία σφαίρα, βάλε την γαμημένη μάσκα αερίων στην  ηλίθια σου φάτσα, και θα το σκεφτώ σοβαρά το να μην σε πυροβολήσω στον ύπνο σου, και να πω ότι το έκαναν οι Γερμανοί!».

 Ντιπ μα ντιπ μαλάκες κάποιοι!

 Αλλά θα σας φτιάξω εγώ! Χαρούμενα νέα θέλετε πουλάκια μου?

 Τέλεια!

 Από αύριο θα έχουμε ως θεματολογία την οικονομία και τις επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομική ύφεση που μας περιμένει!

 Εάν σας είχε πιαστεί η ψυχή από την μαυρίλα της επιδημίας, ετοιμαστείτε για την «Χαρά» και την «Αγαλλίαση» που θα σας προσφέρουν τα παραπάνω!

 Don’t Worry! Be happy!

 Χα χα χα.   

 Στα δικά μας τώρα.

 Λίγοι οι νεκροί και σήμερα, περισσότεροι από χθες αλλά πολύ λιγότεροι από τον μέγιστο αριθμό που είχαν φτάσει, λίγα και τα κρούσματα όσο αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά πλέον άρχισαν να υπάρχουν κρούσματα σε δομές προσφύγων/μεταναστών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Επίσης το τυχαίο που λέγαμε χθες? Το συναντούμε και σήμερα με ένα πλοίο με κρούσματα που ξεπερνούν την εκατοντάδα, και αυτό ακριβώς δείχνει τον τεράστιο κίνδυνο του να χαλαρώσουμε έστω και λίγο τις άμυνες μας.

 Δυστυχώς όμως και τα νέα από την μελέτη της επιδημίας δεν είναι και τόσο καλά, οι ασθενείς που επιβιώνουν από την διασωλήνωση μπορούν να εμφανίσουν και σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες τους, αλλά και να έχουν εγκεφαλοπάθειες!

 Άρα δεν μιλάμε για καταστάσεις όπως «έλα μωρέ μια μορφή γρίπης και αυτό», και γελάκια όταν ανακοινώνονται θάνατοι από τον Κορωνοϊό (Σοβαρά τώρα? Γελάκια? Το αντιλαμβάνεσαι στόκε ότι αυτός που πέθανε έχει άτομα που θρηνούν? Το αντιλαμβάνεσαι γελοίε τύπε ότι υπάρχει κάτι που ονομάζεται σεβασμός προς τους νεκρούς? Το αντιλαμβάνεσαι σιχαμένε ότι ακριβώς αυτή η ασέβεια προς τους νεκρούς θεωρούταν τρομερό αμάρτημα, και έγκλημα, από τους αρχαίους προγόνους μας,  και ήταν ικανοί να σε στείλουν να συναντήσεις αυτοπροσώπως τον νεκρό για κάτι τέτοιο?).

 Επίσης υπάρχει προειδοποίηση από τον Π.Ο.Υ. ότι κορωνοϊός χτυπάει και τους νέους σε μεγάλο βαθμό (και ακόμα μια αμφιβολία εδώ σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων από την Κίνα όσο  αφορά την επιδημία!).

 Οπότε τι έχουμε σήμερα?

 Μια ακόμη Νίκη, όσο δεν διαβαίνουμε τις πύλες της κολάσεως κάθε μέρα  Νίκη θα είναι.


 Δικό σας!


3/04/2020


 Σήμερα θα έχει μπλα, μπλα, σχετικά με την οικονομία και την επιδημία του κορωνοϊού. Αλλά όχι σχετικά με το τι οικονομική κρίση θα  μας  φέρει η επιδημία (αυτό το κρατώ για την στιγμή που θα σας δω χαρούμενους,   και αισιόδοξους, και τσααακκκκκκκ! Θα σας το φέρω από πίσω για να σας ρίξω τα αυτιά! Χα χα χα).

 Σήμερα θα εξετάσουμε μερικές περιπτώσεις κρατών που για να μην επηρεάσουν την οικονομία τους, δεν είναι διατεθειμένα να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Και υπάρχουν δύο υποκατηγορίες κρατών που δίνεται να κάνουν κάτι τέτοιο.

 Πλούσια κράτη που δεν θέλουν να φρενάρουν την οικονομία τους με περιοριστικά μέτρα, για να μπορέσουν όχι μόνο να μην έχουν απώλειες από αυτή την οικονομική κρίση που θα μας έρθει, αλλά ίσως και να βγουν και κερδισμένοι στην ανακατανομή της οικονομικής ισχύς που μας περιμένει.

 Αλλά και φτωχά (ή απλώς φτωχότερα) κράτη που δυστυχώς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αφήσουν την επιδημία να πάρει το μερτικό της από ανθρώπινες ζωές, μην έχοντας στην πραγματικότητα περιθώρια ελιγμών απέναντι της.

 Πάμε στην πρώτη κατηγορία κρατών. Τα πλούσια κράτη που νοιάζονται περισσότερο για τις οικονομίες τους παρά για τους πληθυσμούς τους (φραγκοφωνιάδες). Χώρες όπως οι Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, έχουν βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τις οικονομίες τους και αρχικά αρνήθηκαν είτε να δουν σοβαρά τον κίνδυνο της επιδημίας (Η.Π.Α.), ή αναπτύξανε μια «ορθολόγιση» αυτής της απόφασης τους αναπτύσσοντας την θεωρία της ανοσίας της αγέλης για τους πληθυσμούς τους (Βρετανία, Σουηδία).

 Αλλά καθώς άρχισε να εξελίσσεται όλο και πιο αρνητικά η εξέλιξη της επιδημίας άρχισαν σιγά, σιγά, και απρόθυμα να αναθεωρούν την αρχική τους  θέση, και να παίρνουν και αυτοί μέτρα περιορισμού σχετικά αυστηρά (Βρετανία) ή και όχι και τόσο (Η.Π.Α.), ή να αρχίζουν πλέον να σκέφτονται σοβαρά την ορθότητα της προηγούμενης στάσης τους (Σουηδία).

 Πάμε να κοιτάξουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, γιατί έχουμε μερικές σοβαρές διαφορές σε κάθε  περίπτωση-παράδειγμα (Και όχι δεν θα το αφήσω το κείμενο να πλατειάσει πολύ, θα είμαι αρκετά περιεκτικός και λιτός στα στοιχεία που θα παραθέσω σε όλες της περιπτώσεις).

 Περίπτωση Πρώτη

 Η.Π.Α.

 Μια περίπτωση χώρας που βρέθηκε να έχει τον πιο ακατάλληλο αρχηγό κράτους την χειρότερη δυνατή στιγμή, λαϊκιστής, εγωμανής, αμετροεπής, με τεράστιο έλλειμμα γνώσεων και ικανοτήτων για το πολύ δύσκολο έργο που ανέλαβε όταν κέρδισε τις εκλογές στην χώρα του.

 Πραγματικά ο χειρισμός της κρίσης από την επιδημία ήταν ο χειρότερος δυνατός από τον Τράμπ! Στην αρχή δεν αναγνώριζε ότι υπάρχει ο κορωνοϊός (Τέλη Γενάρη). Μετά τον ονόμασε «ο Κινέζικος Ιός» αλλά εξακολουθούσε να  μην παίρνει μέτρα, μετά άρχισε να παίρνει δειλά και απρόθυμα κάποια μέτρα (Μέσα Μάρτη πλέον!!!!). Είδε τις δραματικές επιπτώσεις στο χρηματιστήριο που κατέρρεε και φοβούμενος για την επανεκλογή του (γιατί η στρατηγική του για να κερδίσει τις εκλογές βασίζονταν στην οικονομία και τις καλές μέχρι πριν λίγο επιδόσεις της) ήταν έτοιμος να ελαφρώσει τα ήδη ελαφρά μέτρα περιορισμού σε πολιτειακό επίπεδο και όχι σε ομοσπονδιακό (πχ δεν έχουν ακόμα κοπεί τα αεροπορικά ταξίδια στο εσωτερικό των Η.Π.Α., δεν έχουν επιβληθεί εκτεταμένες καραντίνες, δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από την κυβέρνηση σε όλες τις πολιτείες κ.α.), κατά την εβδομάδα του Πάσχα των καθολικών (12 Απρίλη).

 Και όταν άρχισε να ξεφεύγει η κατάσταση της επιδημίας στην χώρα τους (πλέον έχει 250.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ρεκόρ σε όλο τον πλανήτη, όταν η δεύτερη χώρα σε κρούσματα Ισπανία (τουλάχιστο όσο έγραφα αυτό το κείμενο!) έχει 117.000, έχει ήδη πάνω από 6.000 νεκρούς στην χώρα, και περισσότερους νεκρούς στην Νέα Υόρκη από τον κορωνοϊό από ότι στην επίθεση στους δίδυμους πύργους τις 11 Σεπτέμβρη, και από χθες κατέχει και το μοναδικό ρεκόρ να έχει τετραψήφιο αριθμό νεκρών σε μια μέρα (1.169)) αντί να επιβάλει βαρύτατους περιορισμούς και απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των ανθρώπων άρχισε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι σχετικά με τις πολύ απαισιόδοξες προβολές των νεκρών της επιδημίας, για να θέσει πολύ ψιλά τον πήχη των απωλειών, έτσι ώστε όταν δεν  θα ξεπεράσει αυτούς του αριθμούς θα το περάσει σαν δική του επιτυχία!

 Δυστυχώς θα υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί νεκρών στις Η.Π.Α.! Και αυτό γιατί θεώρησε ο πρόεδρος της ότι επειδή αυτός αποφάσισε μια πολιτική απομονωτισμού από τον υπόλοιπο κόσμο κατευθείαν και οι Η.Π.Α. μεταφέρθηκαν σε άλλο πλανήτη, και δεν επηρεάζουν οι εξελίξεις του υπόλοιπου κόσμου αυτή την χώρα. Χώρα που μέχρι τώρα αποτελεί το κυριότερο κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου! Τραγικός!

 Τραγικός επίσης και ο αμερικάνικος λαός που του εμπιστεύτηκε το ανώτερο αξίωμα της χώρας του ενώ ήταν ξεκάθαρο το ότι ο άνθρωπος δεν μπορούσε! Και είναι ικανός να τον ξαναεμπιστευτεί! Ένα ακόμα δείγμα της παρακμής των Η.Π.Α.. Δύσκολα την βλέπω να μακροημερεύει ως η μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη.

 Περίπτωση δεύτερη

 Μεγάλη Βρετανία

 Μόλις έχει βγει από την Ε.Ε. κάτω από την διακυβέρνηση του λαϊκιστή Τζόνσον, ακόμα ενός πολιτικού που οι ικανότητες του δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσεως που κατέχει. Φυσικά βγήκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τις εκλογές που του έδωσε την δύναμη και την λαϊκή εντολή να βγάλει την χώρα  του από την Ε.Ε..

 Ωστόσο όμως αυτή η πολυετής προσπάθεια για το διαζύγιο με την  Ε.Ε. είχε τις επιπτώσεις για την Μεγάλη Βρετανία και την οικονομία της, και το τελικό διαζύγιο δεν πρόκειται με τίποτα να βοηθήσει την όλη κατάσταση! Οπότε ξεκινώντας με ένα τέτοιο handicap (Τι θα πει Αααα Χάντικαπ? Το handicap είναι το γνωστό Disadvantage!Ααααα? Μειονέκτημα!!! Εεεεε? Κουτσό άλογο ρε μαλάκα! Χα χα χα) η οικονομική καταστροφή που θα έφερνε το κλείσιμο της οικονομίας εξαιτίας των απαγορεύσεων για την επιδημία του κορωνοϊού θα ήταν πολύ μεγάλη!

 Κάτι που δεν μπορούσε να το δεχθεί ο Τζόνσον να γίνει τόσο νωρίς στην νέα του θητεία. Ποντάροντας στον ανορθολογισμό της αγγλικής κοινωνίας που τον εξέλιξε, το χαμηλό προφανέστατα επίπεδο γνώσεων του και ικανοτήτων του, το άκρως λαϊκιστικό στιλ του, αλλά και πραγματικές «αυτοκρατορικές» καταβολές της βρετανικής αυτοκρατορίας όσο αφορά τις πολιτικές τους και την αδιαφορία προς τον πληθυσμό της (πχ η καταστροφή στην Βεγγάζη από την αποικιοκρατική πολιτική τους, η καταστροφή στην απόβαση στα Δαρδανέλια, Επανάσταση του Μάντι, Πόλεμος της ανεξαρτησίας των Η.Π.Α. Κριμαϊκός Πόλεμος, Α Παγκόσμιος πόλεμος κ.α.) έδωσαν το έναυσμα να σκεφτεί σοβαρά το να εφαρμόσει την θεωρία της αγέλης στην χώρα του (να μην υιοθετήσει μέτρα περιορισμού της επιδημίας έτσι ώστε να επεκταθεί η επιδημία, μετρώντας φυσικά χιλιάδες θύματα, μέχρι να αποκτήσει φυσική ανοσία το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χωρίς να διαταραχθεί η οικονομική ζωή της χώρας!).

 Δυστυχώς δεν υπολόγισε δύο παραμέτρους. Το 2020 δεν είναι 18ος αιώνας με τους ανθρώπους να μην υπολογίζουν ιδιαίτερα τις ζωές τους ή τα ΜΜΕ να μην σου ασκούν ασφυκτική πίεση όταν βλέπουν τα λάθη σου! Δεύτερο και κυριότερο, η ίδια η φύση της επιδημίας και τα τεράστια κενά της θεωρίας της ανοσίας! Ακόμα και να μπορέσεις εσύ να την εφαρμόσεις παρόλες τις (τεράστιες!) απώλειες,  εάν όλοι οι υπόλοιποι δεν την εφαρμόσουν και πάρουν μέτρα περιορισμού της επιδημίας στις χώρες τους θα υπάρξουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις παντού!

 Ιδίως σε ένα οικονομικό και εμπορικό κέντρο όπως η Μεγάλη Βρετανία. Οπότε θα έχεις και εσύ αβέρτα απώλειες στην οικονομία σου, αλλά ταυτόχρονα και απώλειες τεράστιες στον πληθυσμό σου! Σαν να αποφασίσεις εσύ μια μέρα να αρχίσεις να οδηγάς στην λάθος λωρίδα του δρόμου (όπως ακριβώς οδηγούν από την λάθος πλευρά οι Άγγλοι!). Όσο το κάνεις αυτό σε ένα μέρος που όλοι οδηγούν σαν και σένα (λανθασμένα) δεν τρέχει τίποτα, εάν πας να το κάνεις αυτό σε δρόμους που όλοι οδηγούν από την άλλη λωρίδα που οδηγείς εσύ μέσα σε 10-15 λεπτά θα πας για μετωπική σύγκρουσή! Είναι απίστευτό ότι δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν το προφανές ιδίως όταν υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα από την καθημερινή τους ζωή πάνω σε αυτό! Η «αυτοκρατορική» οπτική που λέγαμε? Να μην αλλάξουμε εμείς τις μεθόδους μας για να ταιριάζουν σε ότι κάνουν οι άλλοι, αλλά να αλλάξουν οι άλλοι  και να κάνουν ότι κάνουμε εμείς! Τσίμπα τώρα 500-600 νεκρούς την ημέρα, και ετοιμάσου σε 4-5 μέρες να έχεις 1.000 νεκρούς την ημέρα! Ακόμα ένας λαός που δεν σκέφτηκε καλά τις επιλογές του την ημέρα της κάλπης! Ναι να βγεις από την Ε.Ε.! Συμφωνώ και επαυξάνω! Ναι αλλά με τίμημα να μείνεις με τον Τζόνσον επικεφαλή?!?!.

 Πλέον τον τελευταίο καιρό η Βρετανία παίρνει και αυτή απρόθυμα μέτρα περιορισμού μια που έχει εγκαταλείψει την στρατηγική της ανοσίας της αγέλης, όταν είδαν ότι όλα πάνε κατά διαόλου, αλλά άργησαν υπερβολικά! Εάν κατορθώσει η Βρετανία να έχει τους αριθμούς νεκρών της Ιταλίας ή της Ισπανίας θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένη! Έπαιξε ένα στοίχημα με μεγάλο ρίσκο και επιπτώσεις και δυστυχώς το έχασε! Ο δε Τζόνσον? Είναι στο σπίτι του σε καραντίνα νοσηλευμένος από κορωνοϊό! Εύγε!

 Περίπτωση Τρίτη

 Σουηδία

 Και όμως εάν σε μια χώρα θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η στρατηγική της αγέλης αυτή θα ήταν η Σουηδία!

 Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στα ημερολόγια καραντίνας η Σουηδία έχει μόνο 22 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (τετραπλάσια έκταση από την Ελλάδα, 600.000 πληθυσμό λιγότερους), ήδη οι κάτοικοι τους έχουν μια νοοτροπία κοινωνικού απομονωτισμού λόγου ψυχοσύνθεσης (μονογονεακές οικογένειες, ηλικιωμένοι κυρίως στα γεροκομεία, τηλεργασία σε μεγάλο βαθμό, αποστασιοποίηση από τους άλλους ακόμα και στα πλαίσια της οικογένειας – ο καθένας τον χώρο του ακόμα και μέσα στο ίδιο σπίτι!- κ.α.), ονομαστό δημόσιο σύστημα υγείας (ίσως όχι στα επίπεδα παλιότερων δεκαετιών, αλλά και πάλι καλύτερο από το δικό μας), υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα και ΑΕΠ, και το κυριότερο απομακρυσμένοι σε σχέση με τις κυριότερες εστίες μολύνσεως (Λομβαρδία – Βόρεια Ιταλία. Στην πραγματικότητα τα νοτιότερα μέρη της Σουηδίας απέχουν από την βόρεια Ιταλία όσο ολόκληρη η Ελλάδα!), απομακρυσμένοι σχετικά από τα κυριότερα εμπορικά και οικονομικά κέντρα, και κυρίως αποτελούν τερματικούς σταθμούς εμπορευμάτων και ατόμων και όχι ενδιάμεσους .

 Όλα αυτά τους έδωσαν αυτοπεποίθηση ότι δεν κινδυνεύουν πραγματικά από την επιδημία (δεδομένου ότι δεν έχουν βιώσει και καταστροφές από πολέμους, σεισμούς, τυφώνες, οτιδήποτε! Δεν έχουν και μηχανισμούς αντίδρασης σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Δεν τους περνά καν από το μυαλό ότι μπορούν να συμβούν τέτοια πράγματα σε αυτούς!), αρκεί να διατηρήσουν το στιλ ζωής τους, και θα την βγάλουν σχετικά ανώδυνα από πλευράς θανάτων, και θα διέσωζαν και την οικονομία τους από μεγάλες οικονομικές απώλειες!

 Δυστυχώς τα κενά της στρατηγικής της ανοσίας της αγέλης ισχύουν και για αυτούς. Συγκεκριμένα όταν είχα αρχίσει να παρακολουθώ τα στατιστικά αυτής της χώρας εμείς είχαμε 5 νεκρούς και αυτοί 4, χθες  εμείς είχαμε 53 νεκρούς και αυτοί 308! Εμείς χθες ήμασταν κοντά στα 1500 κρούσματα, και αυτοί στις 5.000! Και κάνω αυτή την σύγκριση γιατί καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ευνοημένη σχετικά με την θεωρία της ανοσίας της αγέλης, και δεν έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά υπέρ της! Και όμως!). Δυστυχώς η Σουηδία δεν έχει πάρει ακόμα κανένα μέτρο περιορισμού και ήδη άρχισε η επιδημία να κάνει περίπατο και στην δική τους κοινωνία, και δεν είναι οι προβλέψεις καλές για αυτή την χώρα. Και ήδη έχουν πληθύνει πάρα πολύ οι φωνές ενάντια σε αυτή την στρατηγική! Θα δούμε εάν θα αλλάξει κάτι, ή θα αποτελέσει αυτή η χώρα την εμφανέστερη, και πιο παταγώδη αποτυχία της παραπάνω στρατηγικής!

 Τι λέει? Το τερματίσαμε? Λέω να το κλείσουμε εδώ για σήμερα, και  να εξετάσουμε την επόμενη κατηγορία κρατών αύριο. Μην εκραγούν και τα μυαλά σας, και πουν οι Έλληνες γιατροί ότι βρήκαν και νέο σύμπτωμα από τον Κορωνοϊό!

 Πάμε στα δικά μας τώρα αλλά με μικρή παρένθεση στο εκεί έξω του πλανήτη. Έχουν πλέον ξεπεραστεί το 1.000.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 55.000 νεκρούς, η χθεσινή μου παρατήρηση ότι πλέον θέλει 2 μέρες για να φτάνουμε στην επόμενη 10.000αδα  νεκρών μοιάζει και μετριοπαθής, γιατί πλέον ο ημερήσιος παγκόσμιος αριθμός νεκρών έχει ξεπεράσει τις 6.000  απώλειες την ημέρα!

 Στα δικά μας.

 Οι Μάο Μάο είχαν βρει ευκαιρία όσο είδαν ότι πέφτει ο αριθμός των νεκρών να αρχίσουν πάλι τα χαζά  με την επιδημία της απλής γρίπης, και έβλεπα σχολιασμούς της μορφής «Και πόσο είναι οι νεκροί από την απλή γρίπη?» ή «Δεν έχουν φτάσει τους νεκρούς της γρίπης! Και ούτε θα τους φτάσουν ποτέ!!!».

 Χαλαρώσατε βλέπω αλλά παραμένετε το ίδιο χαζοί! Για να το πω λίγο διαφορετικά. Οι νεκροί από την απλή γρίπη στην Ελλάδα όλη την χρονιά ήταν 97! Ακόμα και εάν η χώρα μας εξακολουθήσει να τα πηγαίνει πολύ καλά συγκριτικά με άλλες χώρες στον περιορισμό της επιδημίας, πάρα πολύ δύσκολα δεν θα σταματήσει μόνο στους 97 νεκρούς που έχει η απλή γρίπη. Το πιθανότερο είναι να τους ξεπεράσει, ίσως και κατά πολύ! Και αυτό σε περίπτωση που τα καταφέρουμε εξίσου καλά μέχρι το τέλος της επιδημίας όπως τα καταφέρνουμε έως τώρα!

 Χώρες που δεν θα τα καταφέρουν σαν εμάς θα έχουν 4-5-6-10-20 φορές περισσότερους νεκρούς από τον κορωνοϊό από ότι στην γρίπη! Και μάλιστα θα είναι μεγάλες χώρες σε πληθυσμό και θα ανεβάσουν πολύ τον μέσο όρο νεκρών! Το  μόνο σίγουρο είναι ότι  μέχρι να τελειώσει ο εφιάλτης της επιδημίας παγκόσμια θα έχει ξεπεραστεί κατά πολλές φορές ο αριθμός των νεκρών της γρίπης από τους νεκρούς της επιδημίας. Όσο και να σας στεναχωρεί αυτό το γεγονός, ότι για ακόμα μια φορά στην ζωή σας θα πιαστείτε να λέτε βλακείες δυστυχώς για την ανθρωπότητα θα συμβεί! Πιστέψτε με, θα ήθελα να έχετε δίκιο και να μην περάσουμε από αυτό το σφαγείο αλλά……..

 Πάμε παρακάτω, αλλαγή εντοπιότητας μέσω TAXIS  για  να κάνετε Πάσχα στα χωριά? Σοβαρά τώρα? Για ένα γαμημένο αρνί ή κατσίκι στην σούβλα θέλετε να σας θυμούνται όλοι στο χωρίο σαν τον Αθηναίο Χάρο? Τι να πω? Άσε δεν θα πω τίποτα!!!

 Συνεχίζουμε, διπλάσιοι νεκροί σήμερα από ότι χθες, κακό αυτό, άνοδος και στα κρούσματα σχεδόν στο ανώτερο ημερήσιο μέγεθος που είχαν ως ρεκόρ! Πάλι μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, αλλά μπορεί να σημαίνει και μετάβαση σε καμπή. Δεν χρειάζεται απαισιοδοξία, όπως ήταν και πολύ πρόωρη η προχθεσινή αισιοδοξία! Δεν είναι κατοστάρι το αγώνισμα μας αλλά μαραθώνιος!

 Υπομονή.

 Δωράκι σήμερα, μόνο και μόνο ως υποστήριξη στο στοίχημα που έβαλε ένας υπερβόρειος λαός, αλλά μάλλον δεν θα του βγει. 

 Καλή δύναμη Northmen






Adios Amigos Locos













Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 4/04/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου