UA-50457385-1

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Έτοιμο και το βελανιδόμελο της φετινής χρονιάς

 


 Ήρθε η ώρα και για το φετινό βελανιδόμελο μας. Ένα υπέροχο μαύρο μέλι, πηκτό, μπρούσκο, γεμάτο με αρώματα και γεύσεις. Ένα εκπληκτικό μέλι, που έχει μέσα του ταξίμια γεύσεων από ακακία, αγριορίγανη, παλιούρι, άγριο τριφύλλι, και φυσικά βελανίδι. 

 Και μάλιστα βελανίδι και από το μελίτωμα από το φύλλωμα της βελανιδιάς, αλλά και μελίτωμα από τον καρπό της. Ένας από τους "τρύγους φαντάσματα" που ήθελα να κάνω, και επιτέλους έχω πλέον και στην γκάμα των τρύγων μου και αυτόν τον τρύγο (τρεις οι "τρύγοι φαντάσματα" στην  περιοχή μου, το παλιούρι, ή σουσούρα, και ο τρύγος στο φύλλωμα της βελανιδιάς, πολύ δύσκολοι και σπάνιοι τρύγοι και οι τρεις, και πλέον έχουν γίνει και οι τρεις από μένα).

 Ένας τρύγος που έγινε πολύ δύσκολα, στην χειρότερη μελισσοκομικά χρονιά που έζησα μέχρι τώρα στην μελισσοκομική μου ζωή. Μια μελισσοκομική χρονιά όπου δεν υπήρχαν κύριες ανθοφορίες, αλλά και επίσης κύριες ανθοφορίες που δεν έδωσαν την τόσο απαραίτητη, και αναμενόμενη νεκταροέκκριση. Μια τρομερά δύσκολη μελισσοκομική χρονιά, που αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη και στην συνέχεια της.

 Αλλά οι κυρές μας ήταν εκεί, μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους, σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά άντεξαν, αναπτύχθηκαν, και μπόρεσαν να μας δώσουν και έναν από τους πιο αγαπημένους τρύγους μας, τον μαύρο τρύγο του βελανιδιού. Όχι στις ποσότητες που στοιχειώνουν τα όνειρα μας στην αρχή κάθε μελισσοκομικής χρονιάς, αλλά δεδομένου της δύσκολης, και στραβής, μελισσοκομικής χρονιάς που ζούμε ένας τρύγος ανέλπιστος, και ελπιδοφόρος για την συνέχεια των προσπαθειών μας.

 Ένα ακόμη υπέροχο μαύρο μέλι, ένα μέλι που δεν μας δόθηκε σε μεγάλες ποσότητες, ένα μέλι που αναμένω ότι θα εξαντληθεί σύντομα, ένα μέλι που σας περιμένει εσάς για να το γευτείτε, και να το ερωτευτείτε. Αλλά επίσης και ένα βιαστικό μέλι! Εμπρός το λοιπόν, βιαστείτε για να το γευτείτε, βιαστείτε για να το ερωτευτείτε!

 Adios Amigos Locos


Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 1/7/2024