Και ήρθε η στιγμή για τον μελισσοκομικό απολογισμό της χρονιάς. Μια προσπάθεια να υπάρχει ένα αρχείο με την πορεία της μελισσοκομικής μου επιχείρησης χρονιά με την χρονιά. Πέρσι ήταν ο πρώτος δημοσιοποιημένος σε αυτό το blog μελισσοκομικός απολογισμός (κάθε σχετική ανάρτηση θα αποτελεί μέρος της σειράς Μελισσοκομικός Απολογισμός και θα βρίσκονται στο τέλος της κάθε ανάρτησης για όποιον ενδιαφέρεται να μελετήσει το πως πορεύεται μια μελισσοκομική επιχείρηση χρονιά με την χρονιά). Φυσικά αριθμητικά δεδομένα δεν θα υπάρχουν μια που αφορούν μόνο εμένα και θα μου επιτραπεί να υπάρχει και ένα όριο στις πληροφορίες που είμαι διατεθειμένος να μοιραστώ χα χα χα.
Και φυσικά θα αρχίσουμε όπως και πέρσι με την Γενική εκτίμηση της χρονιάς μια χρονιά Roller coaster θα την χαρακτήριζα, με τις καλές της στιγμές αλλά και τις κακές να εναλλάσσονται διαρκώς και να μην μπορείς να καταλάβεις που θα κάτσει η μπίλια, σε μια υπέροχη χρονιά ή σε μια ακόμα καταστροφική.
Ο Χειμώνας σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές ήταν πολύ ψυχρός φέτος με εκτεταμένες παγωνιές, βροχοπτώσεις, και χιονοπτώσεις. Μάλιστα οι χιονοπτώσεις έφτασαν βαθιά μέχρι την άνοιξη (τελευταία χιονόπτωση στον Σοχό στις 8/4/2015!!!). Το μόνο θετικό ήταν ότι τα μελίσσια που ξεχειμώνιασαν στα πεύκα καθώς και αυτά που ξεχειμώνιασαν στις σουσούρες διατήρησαν μεγάλους πληθυσμούς και πολλά αποθέματα με μέλια που τα βοήθησαν να ξεχειμωνιάζουν ομαλά παρόλο τον δριμύ χειμώνα (φέτος ήταν και χρονιά El Ninio, το επισημαίνω αυτό γιατί θέλω να το κρατήσουμε ως νοητική υποσημείωση σε μια υποψία που έχω σχετικά με μια μελιτωφορία, θα το δούμε όμως αυτό παρακάτω).
Δριμύς χειμώνας που ακολουθήθηκε από μια βροχερή και παγερή Άνοιξη μέχρι τα μέσα Απρίλη σχεδόν, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μια καθυστέρηση στις ανθοφορίες περίπου 2-3 εβδομάδων (πιο κοντά στις 3 εβδομάδες) με μια αντίστοιχη καθυστέρηση και στην ανάπτυξη των μελισσιών (εποχή που θα έπρεπε τα μελίσσια να είχαν ανεβάσει όροφο δεν είχαν δεκαρίσει φέτος), από τα μέσα του Απρίλη μέχρι σχεδόν τις αρχές Μάη υπήρξε ένα διάστημα καλού καιρού που οδήγησε σε μια αλματώδη ανάπτυξη των μελισσιών, αλλά δυστυχώς μεγάλο μέρος του Μάη ήταν βροχερό με αποτέλεσμα να μην αποδώσει σοβαρούς τρύγους ανθέων που ήταν αναμενόμενοι για την εποχή.
Το Καλοκαίρι μας βρήκε με πολλαπλές τοποθετήσεις των μελισσιών για να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο μιας λαθεμένης τοποθέτησης, ευτυχώς όμως κάθε τοποθέτηση έδωσε μέλι σε ποσότητες ικανοποιητικές για το μέγεθος των μελισσιών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρεις τρύγοι (Αγριορίγανη, Βελανίδι, Λυγαριά). Τα μελίσσια παρόλο που δώσανε τρύγους παραμείνανε δυνατά και πήγαν με πολύ κόπο και κόστος στα πεύκα (το σχήμα Vitara με τρέιλερ για μεταφορές φέτος έδειξε ότι όχι μόνο έφτασε τα όρια των δυνατοτήτων του αλλά τα ξεπέρασε και πάρα πολύ!!!), αλλά χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να βγούνε από εκεί ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου (και λόγου κόστους αλλά κυρίως λόγου χρόνου. Δεν υπήρχε πολύ απλά το χρονικό περιθώριο να γίνουν τρύγοι για πολλές ημέρες για ακόμα περισσότερες μέρες να μεταφερθούν τα μελίσσια έξω και αμέσως σχεδόν να χρειασθεί να ξαναμπούν μέσα).
Το Φθινόπωρο ωστόσο τα μελίσσια διατηρήθηκαν δυνατά στο πρώτο χέρι του πεύκου και δώσανε ένα πολύ καλό τρύγο στα πατώματα (τέταρτος τρύγος) αλλά δυστυχώς όταν ήρθε η σειρά για τις γονοφωλιές και τα μονά να τρυγηθούν χάλασε ο καιρός και δεν υπήρξε δυνατότητα να τρυγηθούν. Ο κακός καιρός συνεχίσθηκε και στο δεύτερο χέρι με αποτέλεσμα να μην αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά και πάλι ένας καλός τρύγος έγινε γιατί απλούστατα δεν είχα προλάβει να πάρω τα πλαίσια από γονοφωλιές και μονά στο πρώτο χέρι. Αυτά τα πλαίσια μαζί με λίγο μέλι που μάζεψαν στο δεύτερο χέρι αποτέλεσαν τον πέμπτο τρύγο της χρονιάς.
Δυστυχώς ο συνδυασμός να μείνουν τα μελίσσια στα πεύκα χωρίς να βγουν από αυτά, την εμφάνιση βαρρόα σε μεγαλύτερο βαθμό από πέρσι (που σχεδόν ήταν καθαρά τα μελίσσια την αντίστοιχη εποχή), και της τελείως άκαιρης τοποθέτησης από συνάδελφο μελισσοκόμο μελισσιών προερχόμενα από σουσουρες δίπλα ακριβώς στα δικά μου οδήγησε σε μεγάλο αριθμό απωλειών των πιο αδύναμων μελισσιών από λεηλασίες.
Έτσι αποφασίστηκε να μην ξεχειμωνιάσουν τα μελίσσια μετά από χρόνια στα πεύκα αλλά να έρθουν κοντά για να ξεχειμωνιάζουν σε μέρη που θα μπορούν να βρουν λίγη γύρη με την ελπίδα να γονεύσουν λίγο, να μην πετούν ιδιαίτερα ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους μέχρι να ξαναγονεύσουν, και κυρίως για να απομακρυνθούν από μελίσσια πιο επιθετικά από αυτά και πιο ακμαία (σουσουρίσια).
Συμπέρασμα όπως είπαμε και παραπάνω μια χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα στην οποία δεν ήξερες αν θα είναι καλή ή όχι. Πάρα πολλές ανθοφορίες (παραγωγικές για τρύγους) χάθηκαν λόγο βροχοπτώσεων, μια υγρή γενικά χρονιά που έδωσε πέντε τρύγους (2 ανθώμελα, 3 μελιτώμελα), αλλά και προκάλεσε και απρόσμενες απώλειες (αν και οι λάθος χειρισμοί συναδέλφων μελισσοκόμων είναι εξίσου υπεύθυνοι για αυτό, στα υπόψη για το μέλλον αυτό!!!). Γενικά θα την βαθμολογούσα την χρονιά ως καλή ( με την κλίμακα να είναι: καταστροφική, κακή, μέτρια, ικανοποιητική, καλή, πολύ καλή, Βρέχει μέλι! ), με λίγη τύχη και μερικές ημέρες καλού καιρού πάνω σε παραγωγικές ανθοφορίες θα ήταν μια πολύ καλή χρονιά (στον Βορρά φέτος σε αντίθεση με άλλες χρονιές ήταν καλή η χρονιά, αντίθετα για τον Νότο φέτος ήταν μια καταστροφική χρονιά μετά από ένα σερί καλών χρονιών!).
Για να δούμε και οι κύριες επιμέρους ανθοφορίες τι κάνανε:
Ροδακινιά: Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες στα μέσα Απρίλη που άνοιξαν οι ροδακινιές έδωσε καλά για τις λίγες ώρες που πετούσαν τα μελίσσια. Ωστόσο δεν την εκμεταλλευτήκαμε σε όλο το χρονικό διάστημα που ήταν ανθισμένη λόγου του φόβου των ραντισμάτων (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Το παράπονο) και την επικείμενη ανθοφορία της ελαιοκράμβης.
Ελαιοκράμβη: Φέτος ήταν η χρονιά της, έδωσε πολύ καλά για όλο σχεδόν το διάστημα της ανθοφορίας της και έχτισε δυνατά μελίσσια, μελίσσια που μπήκαν εννιάρια σε αυτή και βγήκαν δεκαεξάρια - δεκαεπτάρια.
Κερασιά: Έδωσε σαν τρελή, τα μελίσσια που ήταν σε τοποθετήσεις κοντά της γίνανε γομάρια!
Ακακία: Φέτος σε ορισμένα μέρη έδωσε ενώ σε άλλα όχι, στην τοποθέτηση που έκανα εγώ για δύο μέρες έδωσε αλλά μετά ακολούθησε μια εβδομάδα με βροχές και την έκοψε τελείως.
Παλιούρι: Δυστυχώς το σερί με τις βροχές που έκοψε την ακακία συνεχίστηκε και στο παλιούρι με αποτέλεσμα να το κόψει και αυτό, για ελάχιστες και μόνο μέρες έδωσε.
Αγριορίγανη: Φέτος λόγο των βροχών έδωσε καλά, τόσο καλά που παρόλο που το παλιούρι δεν έδωσε καθόλου υπήρξε ένας μικρός τρύγος με καθαρό μέλι αγριορίγανης!!! Ένα υπέροχο μέλι βαθυκόκκινο, τελείως αρωματικό (εμένα μου θύμισε χτυπητό αυγό!!!), πολύ πυκνό (σε βαθμό που να θυμίζει μέλι από μελίτωμα), δυνατό, με ένα ελαφρύ κάψιμο στο τέλος, ένα ιδιαίτερο μέλι που δύσκολα θα το ξαναδούμε σε αυτή την μορφή του αυτούσιο.
Τριφύλλι: Δυστυχώς η ανθοφορία του έπεσε στην παύση των βροχών ανάμεσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη και τις Αρχές του Μάη με αποτέλεσμα να καεί και να μην δώσει απολύτως τίποτα.
Ρίγανη: Φέτος έδωσε λίγο στα μέρη που την βρίσκαν τα μελίσσια και αρωμάτισε ελαφρά το μέλι από το βελανίδι.
Βελανίδι: Φέτος ήταν η χρονιά του, έδωσε και μελούρα στο φύλλο και στο βελανίδι, έδωσε πολύ καλά και βγάλαμε ένα καλό τρύγο.Ένα υπέροχο μέλι (το αγαπημένο μου είναι) κατάμαυρο, πηχτό, με καραμελένια γεύση. Αν με ρωτούσε ο Θεός να του πω τρία πράγματα για τα οποία αξίζει να ζεις ένα από αυτά θα ήταν το Βελανιδόμελο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Επίσης μπόρεσα και ολοκλήρωσα την πρώτη ανάρτηση για την μελιτωφορία του και την ανάρτησα σε αυτό το blog (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μαύρο Μέλι: Το Βελανιδόμελο).
Μια υποψία μου τώρα εδώ καλά είναι να αναφερθεί. Υποψιάζομαι ότι η μελιτωφορία του Βελανιδιού είναι συνδεμένη με το φαινόμενο του El Ninio (ή είναι συνδεμένο με το ζεύγος φαινομένων El Ninio και El Ninia) και η αύξηση των βροχοπτώσεων εξαιτίας αυτού του φαινομένου μπορεί να οδηγεί στην μελιτωφορία της Βελανιδιάς λόγο αύξησης της υγρασίας (Η υποψία μου οφείλεται στους κύκλους του El Ninio ανά 2 με 8 χρόνια και της συχνότητας να δώσει η βελανιδιά που είναι 1 στις 4 χρονιές ή 1 στις 5 χρονιές, αν μάλιστα βάλουμε μέσα και την εμφάνιση στο μεσοδιάστημα της περιόδου εμφάνισης του El Ninio την εμφάνιση του El Ninia μπορούμε ίσως να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Αυτό το αρχείο θα κρατά σημειώσεις σχετικά με την εμφάνιση των παραπάνω φαινομένων και της μελιτωφορίας της βελανιδιάς για να δούμε αν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά ή απλώς φέτος έτυχε να συμπέσουν το El Ninio και η μελιτωφορία της Βελανιδιάς).
Καστανιά: Βοήθησε με την γύρη της να κρατηθούν τα μελίσσια που δούλεψαν εντατικά το βελανίδι με αποτέλεσμα να πάνε πολύ δυνατά στο πεύκο αμέσως μετά.
Μηδική: Έδωσε αρκετά ώστε να μην πέσουν τα μελίσσια στο κενό ανθοφοριών μετά το παλιούρι.
Βάτος: Έδωσε και φέτος αλλά λόγου του βελανιδιού ο ρόλος του ήταν τελείως δευτερεύων.
Λυγαριά: Φέτος έδωσε πολύ καλά με αποτέλεσμα να πάρουμε ένα καλό τρύγο από αυτή. Ένα μοναδικό ελαφρύ μέλι, στο χρώμα της μπύρας, ευχάριστο στην γεύση και απαλό με μια υπενθύμιση στο τέλος ενός αρώματος αγριορίγανης.
Ηλιόσπορος: Έδωσε συμπληρωματικά με την Λυγαριά και βοήθησε στο να παρθεί ο τρίτος τρύγος της χρονιάς.
Βαμβάκι: Φέτος έδωσε πολύ καλά από όσο μου είπανε οι φίλοι μου μελισσοκόμοι. Εγώ τοποθετήσεις στο βαμβάκι δεν κάνω.
Πεύκο: Έδωσε φέτος καλά στο πρώτο χέρι με αποτέλεσμα να γίνει ένας καλός τρύγος. Ένα μέλι ιδιαίτερα σκουρόχρωμο (ας είναι καλά το βελανίδι που υπήρχε επίσης μέσα), ελαφρύτερο από το βελανιδόμελό (γιατί υπήρχε και λυγαριά μέσα του), με υπέροχη γεύση, ότι πρέπει για να βάλεις το βάζο με το μέλι στα πόδια σου και να το τρως σκέτο με το κουτάλι (της σούπας!!! Χα χα χα). Δυστυχώς το δεύτερο χέρι του πεύκου δεν έδωσε καλά αλλά είπαμε ότι έγινε ακόμα ένας τρύγος και σε αυτό (από πλαίσια κυρίως που δεν τρυγήθικαν στον πρώτο χέρι).
Σουσούρα: Έδωσε σχετικά καλά για δεύτερη χρονιά, δυστυχώς δεν είχα τοποθέτηση σε αυτές λόγου των αντικειμενικών δυσκολιών που προείπα παραπάνω.
Τα πέντε υπέροχα μέλια μου που μου ομόρφυναν την μελισσοκομική χρονιά 2014-2015.
Από αριστερά προς τα δεξιά:
1/ Μέλι Αργιορίγανης (Παραγωγή 2015)
2/ Μέλι Βελανιδιού (Παραγωγή 2015)
3/ Μέλι Λυγαριάς (Παραγωγή 2015)
4/ Μέλι Πεύκου πρώτο χέρι (Παραγωγή 2015)
5/ Μέλι Πεύκου δεύτερο χέρι (Παραγωγή 2015)
Λεπτομέρεια, το πόσο έχει σκουρύνει το Πευκόμελο από την ύπαρξη Βελανιδόμελου μέσα του.
Γενική εικόνα της μελισσοκομικής επιχείρησης. Φέτος υπήρξαν 5 τρύγοι!!! Αυτό κανονικά θα έφτανε ως περιγραφή των αποτελεσμάτων αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αρκετοί από τους τρύγους θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο αποδοτικοί (το παλιούρι και το δεύτερο χέρι του πεύκου δεν δώσανε τα αναμενόμενα). Επίσης υπήρξε μεγαλύτερη απώλεια μελισσιών από πέρσι (δυστυχώς δεν φταίει εδώ μόνο ο μελισσοκομικός σχεδιασμός μου αλλά και ο μελισσοκομικός σχεδιασμός άλλων μελισσοκόμων!).
Μελλοντικός σχεδιασμός του χρόνου θα επιδιωχθεί να αναπληρωθούν γρήγορα οι απώλειες των μελισσιών και να γίνει κάθε μελίσσι διπλό και πλήρες παραγωγικό. Επίσης η αγορά μελισσοκομικού φορτηγού είναι πρώτη προτεραιότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί άλλο. Η έλλειψη του περιορίζει τις δυνατότητες της μελισσοκομικής επιχείρισης όπως αντίστοιχα και τους μελισσοκομικούς σχεδιασμούς και επιλογές. Αν δεν γίνει αυτό το βήμα δεν υπάρχει μέλλον για ανάπτυξη άλλο της μελισσοκομικής μου δραστηριότητας.
Πρέπει η χρονιά που πέρασε να είναι η τελευταία χρονιά της Ηρωικής περιόδου της Μελισσοκομίας (Ηρωική περίοδος της μελισσοκομίας ονομάζεται έτσι γιατί οι πιθανότητες να σκοτωθείς ασκώντας την μελισσοκομία είναι ιδιαίτερα αυξημένες κυρίως λόγο μεταφορών!!! Θα ακολουθήσει ανάρτηση σχετική με αυτό) έτσι όπως την ασκώ
Παρατηρήσεις: Το blog Μελισσοιστορίες και άλλα έχει αποκτήσει την αποδοχή πολλών αναγνωστών που το διαβάζουν φανατικά μπορώ να πω. Το ίδιο το blog έχει σπάσει μια σειρά ορόσημων που δεν ήταν αναμενόμενα ότι θα συμβούν τόσο νωρίς στην πορεία του (μετά από το ορόσημο λειτουργίας του ενός έτους ξεπέρασε το ορόσημο των 100.000 προβολών καθώς και των 300 πρωτότυπων αναρτήσεων). Και όλα αυτά χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα του ή να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του για να βγάλει κέρδη από αυτή (κάτι για το οποίο είμαι τρομερά περήφανος!).
Επίσης η σειρά αναρτήσεων απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους αναγνώστες του και έδωσε μια ευκαιρία στον διαχειριστή του να αποκτήσει μια πιο άμεση μορφή επικοινωνίας με τους μελισσοκόμους, και να εντρυφήσει στους προβληματισμούς τους και τις αγωνίες τους με αποτέλεσμα να προσλάβει μια πολύ πιο πλήρη εικόνα του μελισσοκομικού χώρου και των ανθρώπων που είναι μέσα σε αυτόν ή προσπαθούν να εισέλθουν σε αυτό.
Αυτά λοιπόν τσακαλάκια! Σας έχω παρακάτω τον σύνδεσμο για τον μελισσοκομικό απολογισμό της περσινής χρονιάς για να τον έχετε και αυτόν στα υπόψη.
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση (που ελπίζω να μην είναι ο Μελισσοκομικός Απολογισμός της επόμενης χρονιάς! Χα χα χα)............................
Adios Amigos Locos
Και φυσικά θα αρχίσουμε όπως και πέρσι με την Γενική εκτίμηση της χρονιάς μια χρονιά Roller coaster θα την χαρακτήριζα, με τις καλές της στιγμές αλλά και τις κακές να εναλλάσσονται διαρκώς και να μην μπορείς να καταλάβεις που θα κάτσει η μπίλια, σε μια υπέροχη χρονιά ή σε μια ακόμα καταστροφική.
Ο Χειμώνας σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές ήταν πολύ ψυχρός φέτος με εκτεταμένες παγωνιές, βροχοπτώσεις, και χιονοπτώσεις. Μάλιστα οι χιονοπτώσεις έφτασαν βαθιά μέχρι την άνοιξη (τελευταία χιονόπτωση στον Σοχό στις 8/4/2015!!!). Το μόνο θετικό ήταν ότι τα μελίσσια που ξεχειμώνιασαν στα πεύκα καθώς και αυτά που ξεχειμώνιασαν στις σουσούρες διατήρησαν μεγάλους πληθυσμούς και πολλά αποθέματα με μέλια που τα βοήθησαν να ξεχειμωνιάζουν ομαλά παρόλο τον δριμύ χειμώνα (φέτος ήταν και χρονιά El Ninio, το επισημαίνω αυτό γιατί θέλω να το κρατήσουμε ως νοητική υποσημείωση σε μια υποψία που έχω σχετικά με μια μελιτωφορία, θα το δούμε όμως αυτό παρακάτω).
Δριμύς χειμώνας που ακολουθήθηκε από μια βροχερή και παγερή Άνοιξη μέχρι τα μέσα Απρίλη σχεδόν, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μια καθυστέρηση στις ανθοφορίες περίπου 2-3 εβδομάδων (πιο κοντά στις 3 εβδομάδες) με μια αντίστοιχη καθυστέρηση και στην ανάπτυξη των μελισσιών (εποχή που θα έπρεπε τα μελίσσια να είχαν ανεβάσει όροφο δεν είχαν δεκαρίσει φέτος), από τα μέσα του Απρίλη μέχρι σχεδόν τις αρχές Μάη υπήρξε ένα διάστημα καλού καιρού που οδήγησε σε μια αλματώδη ανάπτυξη των μελισσιών, αλλά δυστυχώς μεγάλο μέρος του Μάη ήταν βροχερό με αποτέλεσμα να μην αποδώσει σοβαρούς τρύγους ανθέων που ήταν αναμενόμενοι για την εποχή.
Το Καλοκαίρι μας βρήκε με πολλαπλές τοποθετήσεις των μελισσιών για να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο μιας λαθεμένης τοποθέτησης, ευτυχώς όμως κάθε τοποθέτηση έδωσε μέλι σε ποσότητες ικανοποιητικές για το μέγεθος των μελισσιών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρεις τρύγοι (Αγριορίγανη, Βελανίδι, Λυγαριά). Τα μελίσσια παρόλο που δώσανε τρύγους παραμείνανε δυνατά και πήγαν με πολύ κόπο και κόστος στα πεύκα (το σχήμα Vitara με τρέιλερ για μεταφορές φέτος έδειξε ότι όχι μόνο έφτασε τα όρια των δυνατοτήτων του αλλά τα ξεπέρασε και πάρα πολύ!!!), αλλά χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να βγούνε από εκεί ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου (και λόγου κόστους αλλά κυρίως λόγου χρόνου. Δεν υπήρχε πολύ απλά το χρονικό περιθώριο να γίνουν τρύγοι για πολλές ημέρες για ακόμα περισσότερες μέρες να μεταφερθούν τα μελίσσια έξω και αμέσως σχεδόν να χρειασθεί να ξαναμπούν μέσα).
Το Φθινόπωρο ωστόσο τα μελίσσια διατηρήθηκαν δυνατά στο πρώτο χέρι του πεύκου και δώσανε ένα πολύ καλό τρύγο στα πατώματα (τέταρτος τρύγος) αλλά δυστυχώς όταν ήρθε η σειρά για τις γονοφωλιές και τα μονά να τρυγηθούν χάλασε ο καιρός και δεν υπήρξε δυνατότητα να τρυγηθούν. Ο κακός καιρός συνεχίσθηκε και στο δεύτερο χέρι με αποτέλεσμα να μην αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά και πάλι ένας καλός τρύγος έγινε γιατί απλούστατα δεν είχα προλάβει να πάρω τα πλαίσια από γονοφωλιές και μονά στο πρώτο χέρι. Αυτά τα πλαίσια μαζί με λίγο μέλι που μάζεψαν στο δεύτερο χέρι αποτέλεσαν τον πέμπτο τρύγο της χρονιάς.
Δυστυχώς ο συνδυασμός να μείνουν τα μελίσσια στα πεύκα χωρίς να βγουν από αυτά, την εμφάνιση βαρρόα σε μεγαλύτερο βαθμό από πέρσι (που σχεδόν ήταν καθαρά τα μελίσσια την αντίστοιχη εποχή), και της τελείως άκαιρης τοποθέτησης από συνάδελφο μελισσοκόμο μελισσιών προερχόμενα από σουσουρες δίπλα ακριβώς στα δικά μου οδήγησε σε μεγάλο αριθμό απωλειών των πιο αδύναμων μελισσιών από λεηλασίες.
Έτσι αποφασίστηκε να μην ξεχειμωνιάσουν τα μελίσσια μετά από χρόνια στα πεύκα αλλά να έρθουν κοντά για να ξεχειμωνιάζουν σε μέρη που θα μπορούν να βρουν λίγη γύρη με την ελπίδα να γονεύσουν λίγο, να μην πετούν ιδιαίτερα ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους μέχρι να ξαναγονεύσουν, και κυρίως για να απομακρυνθούν από μελίσσια πιο επιθετικά από αυτά και πιο ακμαία (σουσουρίσια).
Συμπέρασμα όπως είπαμε και παραπάνω μια χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα στην οποία δεν ήξερες αν θα είναι καλή ή όχι. Πάρα πολλές ανθοφορίες (παραγωγικές για τρύγους) χάθηκαν λόγο βροχοπτώσεων, μια υγρή γενικά χρονιά που έδωσε πέντε τρύγους (2 ανθώμελα, 3 μελιτώμελα), αλλά και προκάλεσε και απρόσμενες απώλειες (αν και οι λάθος χειρισμοί συναδέλφων μελισσοκόμων είναι εξίσου υπεύθυνοι για αυτό, στα υπόψη για το μέλλον αυτό!!!). Γενικά θα την βαθμολογούσα την χρονιά ως καλή ( με την κλίμακα να είναι: καταστροφική, κακή, μέτρια, ικανοποιητική, καλή, πολύ καλή, Βρέχει μέλι! ), με λίγη τύχη και μερικές ημέρες καλού καιρού πάνω σε παραγωγικές ανθοφορίες θα ήταν μια πολύ καλή χρονιά (στον Βορρά φέτος σε αντίθεση με άλλες χρονιές ήταν καλή η χρονιά, αντίθετα για τον Νότο φέτος ήταν μια καταστροφική χρονιά μετά από ένα σερί καλών χρονιών!).
Για να δούμε και οι κύριες επιμέρους ανθοφορίες τι κάνανε:
Ροδακινιά: Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες στα μέσα Απρίλη που άνοιξαν οι ροδακινιές έδωσε καλά για τις λίγες ώρες που πετούσαν τα μελίσσια. Ωστόσο δεν την εκμεταλλευτήκαμε σε όλο το χρονικό διάστημα που ήταν ανθισμένη λόγου του φόβου των ραντισμάτων (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Το παράπονο) και την επικείμενη ανθοφορία της ελαιοκράμβης.
Ελαιοκράμβη: Φέτος ήταν η χρονιά της, έδωσε πολύ καλά για όλο σχεδόν το διάστημα της ανθοφορίας της και έχτισε δυνατά μελίσσια, μελίσσια που μπήκαν εννιάρια σε αυτή και βγήκαν δεκαεξάρια - δεκαεπτάρια.
Κερασιά: Έδωσε σαν τρελή, τα μελίσσια που ήταν σε τοποθετήσεις κοντά της γίνανε γομάρια!
Ακακία: Φέτος σε ορισμένα μέρη έδωσε ενώ σε άλλα όχι, στην τοποθέτηση που έκανα εγώ για δύο μέρες έδωσε αλλά μετά ακολούθησε μια εβδομάδα με βροχές και την έκοψε τελείως.
Παλιούρι: Δυστυχώς το σερί με τις βροχές που έκοψε την ακακία συνεχίστηκε και στο παλιούρι με αποτέλεσμα να το κόψει και αυτό, για ελάχιστες και μόνο μέρες έδωσε.
Αγριορίγανη: Φέτος λόγο των βροχών έδωσε καλά, τόσο καλά που παρόλο που το παλιούρι δεν έδωσε καθόλου υπήρξε ένας μικρός τρύγος με καθαρό μέλι αγριορίγανης!!! Ένα υπέροχο μέλι βαθυκόκκινο, τελείως αρωματικό (εμένα μου θύμισε χτυπητό αυγό!!!), πολύ πυκνό (σε βαθμό που να θυμίζει μέλι από μελίτωμα), δυνατό, με ένα ελαφρύ κάψιμο στο τέλος, ένα ιδιαίτερο μέλι που δύσκολα θα το ξαναδούμε σε αυτή την μορφή του αυτούσιο.
Τριφύλλι: Δυστυχώς η ανθοφορία του έπεσε στην παύση των βροχών ανάμεσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη και τις Αρχές του Μάη με αποτέλεσμα να καεί και να μην δώσει απολύτως τίποτα.
Ρίγανη: Φέτος έδωσε λίγο στα μέρη που την βρίσκαν τα μελίσσια και αρωμάτισε ελαφρά το μέλι από το βελανίδι.
Βελανίδι: Φέτος ήταν η χρονιά του, έδωσε και μελούρα στο φύλλο και στο βελανίδι, έδωσε πολύ καλά και βγάλαμε ένα καλό τρύγο.Ένα υπέροχο μέλι (το αγαπημένο μου είναι) κατάμαυρο, πηχτό, με καραμελένια γεύση. Αν με ρωτούσε ο Θεός να του πω τρία πράγματα για τα οποία αξίζει να ζεις ένα από αυτά θα ήταν το Βελανιδόμελο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Επίσης μπόρεσα και ολοκλήρωσα την πρώτη ανάρτηση για την μελιτωφορία του και την ανάρτησα σε αυτό το blog (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μαύρο Μέλι: Το Βελανιδόμελο).
Μια υποψία μου τώρα εδώ καλά είναι να αναφερθεί. Υποψιάζομαι ότι η μελιτωφορία του Βελανιδιού είναι συνδεμένη με το φαινόμενο του El Ninio (ή είναι συνδεμένο με το ζεύγος φαινομένων El Ninio και El Ninia) και η αύξηση των βροχοπτώσεων εξαιτίας αυτού του φαινομένου μπορεί να οδηγεί στην μελιτωφορία της Βελανιδιάς λόγο αύξησης της υγρασίας (Η υποψία μου οφείλεται στους κύκλους του El Ninio ανά 2 με 8 χρόνια και της συχνότητας να δώσει η βελανιδιά που είναι 1 στις 4 χρονιές ή 1 στις 5 χρονιές, αν μάλιστα βάλουμε μέσα και την εμφάνιση στο μεσοδιάστημα της περιόδου εμφάνισης του El Ninio την εμφάνιση του El Ninia μπορούμε ίσως να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Αυτό το αρχείο θα κρατά σημειώσεις σχετικά με την εμφάνιση των παραπάνω φαινομένων και της μελιτωφορίας της βελανιδιάς για να δούμε αν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά ή απλώς φέτος έτυχε να συμπέσουν το El Ninio και η μελιτωφορία της Βελανιδιάς).
Καστανιά: Βοήθησε με την γύρη της να κρατηθούν τα μελίσσια που δούλεψαν εντατικά το βελανίδι με αποτέλεσμα να πάνε πολύ δυνατά στο πεύκο αμέσως μετά.
Μηδική: Έδωσε αρκετά ώστε να μην πέσουν τα μελίσσια στο κενό ανθοφοριών μετά το παλιούρι.
Βάτος: Έδωσε και φέτος αλλά λόγου του βελανιδιού ο ρόλος του ήταν τελείως δευτερεύων.
Λυγαριά: Φέτος έδωσε πολύ καλά με αποτέλεσμα να πάρουμε ένα καλό τρύγο από αυτή. Ένα μοναδικό ελαφρύ μέλι, στο χρώμα της μπύρας, ευχάριστο στην γεύση και απαλό με μια υπενθύμιση στο τέλος ενός αρώματος αγριορίγανης.
Ηλιόσπορος: Έδωσε συμπληρωματικά με την Λυγαριά και βοήθησε στο να παρθεί ο τρίτος τρύγος της χρονιάς.
Βαμβάκι: Φέτος έδωσε πολύ καλά από όσο μου είπανε οι φίλοι μου μελισσοκόμοι. Εγώ τοποθετήσεις στο βαμβάκι δεν κάνω.
Πεύκο: Έδωσε φέτος καλά στο πρώτο χέρι με αποτέλεσμα να γίνει ένας καλός τρύγος. Ένα μέλι ιδιαίτερα σκουρόχρωμο (ας είναι καλά το βελανίδι που υπήρχε επίσης μέσα), ελαφρύτερο από το βελανιδόμελό (γιατί υπήρχε και λυγαριά μέσα του), με υπέροχη γεύση, ότι πρέπει για να βάλεις το βάζο με το μέλι στα πόδια σου και να το τρως σκέτο με το κουτάλι (της σούπας!!! Χα χα χα). Δυστυχώς το δεύτερο χέρι του πεύκου δεν έδωσε καλά αλλά είπαμε ότι έγινε ακόμα ένας τρύγος και σε αυτό (από πλαίσια κυρίως που δεν τρυγήθικαν στον πρώτο χέρι).
Σουσούρα: Έδωσε σχετικά καλά για δεύτερη χρονιά, δυστυχώς δεν είχα τοποθέτηση σε αυτές λόγου των αντικειμενικών δυσκολιών που προείπα παραπάνω.
Τα πέντε υπέροχα μέλια μου που μου ομόρφυναν την μελισσοκομική χρονιά 2014-2015.
Από αριστερά προς τα δεξιά:
1/ Μέλι Αργιορίγανης (Παραγωγή 2015)
2/ Μέλι Βελανιδιού (Παραγωγή 2015)
3/ Μέλι Λυγαριάς (Παραγωγή 2015)
4/ Μέλι Πεύκου πρώτο χέρι (Παραγωγή 2015)
5/ Μέλι Πεύκου δεύτερο χέρι (Παραγωγή 2015)
Λεπτομέρεια, το πόσο έχει σκουρύνει το Πευκόμελο από την ύπαρξη Βελανιδόμελου μέσα του.
Γενική εικόνα της μελισσοκομικής επιχείρησης. Φέτος υπήρξαν 5 τρύγοι!!! Αυτό κανονικά θα έφτανε ως περιγραφή των αποτελεσμάτων αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αρκετοί από τους τρύγους θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο αποδοτικοί (το παλιούρι και το δεύτερο χέρι του πεύκου δεν δώσανε τα αναμενόμενα). Επίσης υπήρξε μεγαλύτερη απώλεια μελισσιών από πέρσι (δυστυχώς δεν φταίει εδώ μόνο ο μελισσοκομικός σχεδιασμός μου αλλά και ο μελισσοκομικός σχεδιασμός άλλων μελισσοκόμων!).
Μελλοντικός σχεδιασμός του χρόνου θα επιδιωχθεί να αναπληρωθούν γρήγορα οι απώλειες των μελισσιών και να γίνει κάθε μελίσσι διπλό και πλήρες παραγωγικό. Επίσης η αγορά μελισσοκομικού φορτηγού είναι πρώτη προτεραιότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί άλλο. Η έλλειψη του περιορίζει τις δυνατότητες της μελισσοκομικής επιχείρισης όπως αντίστοιχα και τους μελισσοκομικούς σχεδιασμούς και επιλογές. Αν δεν γίνει αυτό το βήμα δεν υπάρχει μέλλον για ανάπτυξη άλλο της μελισσοκομικής μου δραστηριότητας.
Πρέπει η χρονιά που πέρασε να είναι η τελευταία χρονιά της Ηρωικής περιόδου της Μελισσοκομίας (Ηρωική περίοδος της μελισσοκομίας ονομάζεται έτσι γιατί οι πιθανότητες να σκοτωθείς ασκώντας την μελισσοκομία είναι ιδιαίτερα αυξημένες κυρίως λόγο μεταφορών!!! Θα ακολουθήσει ανάρτηση σχετική με αυτό) έτσι όπως την ασκώ
Παρατηρήσεις: Το blog Μελισσοιστορίες και άλλα έχει αποκτήσει την αποδοχή πολλών αναγνωστών που το διαβάζουν φανατικά μπορώ να πω. Το ίδιο το blog έχει σπάσει μια σειρά ορόσημων που δεν ήταν αναμενόμενα ότι θα συμβούν τόσο νωρίς στην πορεία του (μετά από το ορόσημο λειτουργίας του ενός έτους ξεπέρασε το ορόσημο των 100.000 προβολών καθώς και των 300 πρωτότυπων αναρτήσεων). Και όλα αυτά χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα του ή να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του για να βγάλει κέρδη από αυτή (κάτι για το οποίο είμαι τρομερά περήφανος!).
Επίσης η σειρά αναρτήσεων απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους αναγνώστες του και έδωσε μια ευκαιρία στον διαχειριστή του να αποκτήσει μια πιο άμεση μορφή επικοινωνίας με τους μελισσοκόμους, και να εντρυφήσει στους προβληματισμούς τους και τις αγωνίες τους με αποτέλεσμα να προσλάβει μια πολύ πιο πλήρη εικόνα του μελισσοκομικού χώρου και των ανθρώπων που είναι μέσα σε αυτόν ή προσπαθούν να εισέλθουν σε αυτό.
Αυτά λοιπόν τσακαλάκια! Σας έχω παρακάτω τον σύνδεσμο για τον μελισσοκομικό απολογισμό της περσινής χρονιάς για να τον έχετε και αυτόν στα υπόψη.
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση (που ελπίζω να μην είναι ο Μελισσοκομικός Απολογισμός της επόμενης χρονιάς! Χα χα χα)............................
Adios Amigos Locos
Σειρά Μελισσοκομικός Απολογισμός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου