Και το μικρό διάλειμμα ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου κατά το όποιο μόλις έχεις τελειώσει τα ξεμελίασματα των πλαισίων του πρώτου χεριού του πεύκου και την συσκευασία του μελιού του σε κουβάδες, και αρχίζουν οι τρύγοι του δεύτερου χεριού του πεύκου μόλις τελείωσε. Καιρός να πάρουμε από τις κυψέλες και τα πλαίσια του δευτέρου χεριού του πεύκου (τα οποία μετά θα πρέπει να ξεμελιαστούν και να συσκευαστούν τα μέλια και από αυτά).
Αλλά αυτή την φορά θα το κάνουμε λίγο διαφορετικά το όλο σκηνικό, με το να κάνουμε πρώτα την μετακίνηση των κυψελών (ατρύγητες), και να κάνουμε τον τρύγο σε μια κοντινή τοποθεσία (μερικές δεκάδες μόνο χιλιόμετρα και όχι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά).
Και αυτό γιατί στην περιοχή μας έχει πλέον κόψει το πεύκο οπότε ο κίνδυνος για λεηλασίες κατά τον τρύγο είναι σχεδόν ίδιος με τα υπόλοιπα μέρη που θα μπορούσες να έχεις τις κυψέλες (μόνο που στην Χαλκιδική υπάρχουν ακόμα μερικές δεκάδες χιλιάδες κυψέλες, οπότε στην πραγματικότητα ο κίνδυνος λεηλασίας εκεί αν κάτι πάει πολύ στραβά είναι πολύ πιο αυξημένος λόγου εγγύτητας πολλών μελισσοκομείων στην ίδια περιοχή, στα υπόψη και αυτό!) . Οπότε αν σε αφήσουν οι μέλισσες να κάνεις τρύγο για μερικές μόνο ώρες και όχι όλη την ημέρα, καλύτερα είναι να μην έχεις φάει και 6 ώρες πάνε έλα στο μέρος που τα έχεις (πχ σε αφήνουν μόνο να τρυγήσεις 2 ώρες? Αν είναι τα μελίσσια στην Χαλκιδική έχεις χάσει πλήρως όλη την ημέρα, αν αντίθετα τα έχεις κοντά προλαβαίνεις τουλάχιστο να απομελώσεις τα ζεστά πλαίσια που πήρες-πλέον ακόμα και αυτό έχει σημασία! Θα σας το εξηγήσω σε άλλη ανάρτηση αυτό- στο υπόλοιπο της ημέρας, και δεν θα πάει χαμένη μια ημέρα), Επίσης στα μέρη που τα έχουμε τα μελίσσια στην Χαλκιδική η παραμικρή βροχή μπορεί να κάνει την λάσπη που θα δημιουργηθεί τρομερό εμπόδιο (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Μα είναι ωραία στον Παράδεισο!) και δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας τον Νοέμβριο με λίγο άσχημο καιρό μπορείς να φτάσεις να κάνεις τρύγο ακόμα και τον Δεκέμβριο! Χα χα χα.
Επίσης τρίτος λόγος είναι ότι μπορείς να προσθέσεις τα μελωμένα πλαίσια με γύρη που θα αντικαταστήσουν τα πλαίσια που πήρες (αλλά όχι 1 προς 1 γιατί πρέπει να σφίξουν πολύ πλέον τα μελίσσια!) το απόγευμα για να μειώσεις τον κίνδυνο λεηλασιών. Και φυσικά αν κάνεις το ίδιο πράγμα στην Χαλκιδική (γιατί πρέπει να κουβαλήσεις μαζί σου τα μελωμένα πλαίσια μια που είσαι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την βάση σου) δεν γλυτώνεις τον κίνδυνο, γιατί? Γιατί ακόμα και αν δεν βάλεις τα μελωμένα πλαίσια την ίδια στιγμή που τρυγάς της κυψέλες και περιμένεις το απόγευμα, θα εξακολουθεί ένα φορτηγό να είναι φορτωμένο και με μελωμένα πλαίσια να προκαλεί τις αισθήσεις των μελισσών καθώς εσύ κάνεις τρύγο. Και αν πείτε ότι φίλε μου σκεπάζεις τα πατώματα με τα μελωμένα πλαίσια με νάιλον χοντρό, και δεν την πιάνουν τόσο την μυρουδιά, θα σας πω ότι είναι λίγο δύσκολο και να έχεις άδεια πατώματα για πλαίσια που θα πάρεις, και γεμάτα πατώματα με μελωμένα πλαίσια (που θα βάλεις) στο ίδιο φορτηγό (γιατί απλούστατα δεν έχεις και άπειρα πατώματα χα χα χα)!
Τέταρτος λόγος, είναι ότι τα μελίσσια έχουν σταματήσει να γονεύουν στην περιοχή που τα έχω και πρέπει κατεπειγόντως να πάνε σε μέρος που θα μπορέσουν να γονεύσουν. Και στο μέρος που θα τα πάω στην ακτίνα δράσης τους υπάρχει και όψιμη σουσούρα (στην ακτίνα δράσης τους! Όχι μέσα στις σουσούρες! Τρύγος μέσα στις σουσούρες είναι τρομερά δύσκολος λόγου του υπερβολικά μεγάλου κινδύνου λεηλασιών, σε σημείο που αυτός ο χειρισμός στα μυαλά πολλών μελισσοκόμων (καλών μελισσοκόμων!!!) να είναι εγκληματικός!), οπότε μπορούν να ξαναρχίσουν να γονεύουν (ιδίως αν με τα λεφτά που θα γλιτώσεις από 4-5 δρομολόγια για μακρινούς τρύγους, μπορείς να τροφοδοτήσεις το αντίστοιχο κόστος σε τροφές για να εξασφαλίσεις ότι θα ανανεωθούν επαρκώς οι πληθυσμοί από τα μελίσσια, για να βγάλεις το ξεχειμώνιασμα με λίγο δυνατότερα μελίσσια και να μειώσεις δραματικά τις απώλειες που θα έχεις μέσα στον χειμώνα (και κυρίως τον Μάρτιο!)).
Οπότε όλα τα παραπάνω συνθέτουν το σκεπτικό ενός επαγγελματία μελισσοκόμου (στρατηγική μελισσοκομική σκέψη! Χα χα χα) σε μια διαφορετική επιλογή κινήσεων όσο αφορά μετακινήσεις και τρύγους (που άλλοι μελισσοκόμοι επαγγελματίες δεν την έχουν κάνει ή σκεφτεί καν! Είδες τι είναι ικανοί οι τσικιρτζίδες μελισσοκόμοι να σκεφτούν μερικές φορές? Ναι αλλά οι τσικιρτζίδες μελισσοκόμοι ξέρουν μελισσοκομία, δεν είναι απλώς μόνο στον χώρο της μελισσοκομίας!!! Ούχ ούχ ούχ ούχ για ποιον πάλι βαράει η καμπάνα! Χα χα χα.).
Φυσικά δεν χρειάζεται να σας πω καν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πέσει δραματικά ο ρυθμός που αναρτώ νέες αναρτήσεις στο blog μου (μόνο οι μετακινήσεις θέλουν 4 δρομολόγια και σε τέλειες συνθήκες θέλω άλλες 4 ημέρες τρύγου και 2 μέρες να προσθέσω μελωμένα πλαίσια με γύρη πίσω στις κυψέλες, και μετά θέλω 10 μέρες με 2 εβδομάδες απομέλισμα και συσκευασία οπότε.....), και θα προσπαθήσω μεν να δημιουργήσω καμία νέα ανάρτηση, αλλά χωρίς απόθεμα αναρτήσεων η παρουσία μου σε αυτό (το blog) θα είναι απλώς σποραδική δε. Μην μασάτε όταν τελειώσει η μελισσοκομική κόλαση είμαι αποφασισμένος να σας χορτάσω με αναρτήσεις όλο τον χειμώνα (και να δημιουργήσω και ένα μικρό απόθεμα αναρτήσεων για την άνοιξη και για την μελισσοκομική κόλαση της επόμενης χρονιάς).
Οπότε μια που τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σας αφήνω παίδες και τα λέμε σε μερικές μέρες (ή και εβδομάδες! χα χα χα).
Μέχρι το επόμενο επιτέλους τέλος!!!!!
Adios Amigos Locos
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 31/10/2017
συγχαρητηρια λαζαρε εισαι παραδειγμα λαμπρο.καλους τρυγους..
ΑπάντησηΔιαγραφή