Σήμερα θα κάνω το χατίρι ενός φίλου (χατίρια εγώ δεν χαλώ) και θα γράψω μια μελισσοκομική ανάρτηση παρόλο που δεν την είχα στο πρόγραμμα. Και για αυτό τον λόγο θα είναι και ένας χαλαρός μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου. Μια καταγραφή σκέψεων μου, απόψεων μου, και εμπειριών μου πάνω σε ένα μεγάλο φάσμα των μελισσοκομικών θεμάτων (και όχι μόνο) που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο που ασχολείται με το άθλημα.
Φυσικά το κάθε τι που θα γράψω αποτελούν προσωπικές υποκειμενικές μου σκέψεις, απόψεις και βιώματα, ούτε κατά ανάγκη σωστά είναι εξ ορισμού, ούτε αποτελούν οδηγό για κανένα. Τα γράφω απλώς για να έχετε μια εικόνα το τι σκέφτομαι και μόνο. Το αν κάποια θα τα υιοθετήσετε σαν απόψεις δικές σας (και σε ποιο βαθμό) ή θα τα απορρίψετε σαν βλακείες είναι καθαρά δικό σας και υποκειμενικό επίσης θέμα.
Πολύ μπίρι μπίρι!
Πάμε παρακάτω.
Ας αρχίσουμε με ένα θέμα που το βλέπω να επανέρχεται διαρκώς Ερασιτέχνες μελισσοκόμοι ενάντια σε Επαγγελματίες μελισσοκόμοι. Πραγματικά αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ! Όσα χρόνια και να ασχολούμαι με την διαδικτυακή μελισσοκομία αυτό το θέμα επανέρχεται διαρκώς σε κάθε μελισσοκομικό διάλογο ή στα σχόλια που βλέπεις σε ομάδες, blog, και forum. Συνεχώς βλέπεις ερασιτέχνες μελισσοκόμους να κατηγορούν τους επαγγελματίες μελισσοκόμους ως άσχετους, ανήξερους για τις εξελίξεις στον κλάδο, και με εγκληματικές τακτικές στο σύνολο της μελισσοκομικής τους πρακτικής και χειρισμούς. Αντίστοιχα βλέπεις και μια περιφρόνηση των επαγγελματιών μελισσοκόμων προς τους ερασιτέχνες σχετικά με το επίπεδο των γνώσεων τους, των ικανοτήτων τους, των πηγών από τις οποίες αντλούν τις γνώσεις τους και γενικότερα μια υποτίμηση της μελισσοκομικής παρουσίας των ερασιτεχνών μελισσοκόμων.
Και τα δύο είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά θεωρώ. Και ας αρχίσουμε από την πλευρά των Επαγγελματιών πρώτα (πάντα οι γονείς τα χώνουν στα μεγάλα παιδάκια και μετά πάνε στα μικρά για τον εξάψαλμο χα χα χα). Παιδιά ναι συνήθως οι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι έχουν μεγάλες ελλείψεις γνώσεων πάνω σε κάθε τι που αφορά την μελισσοκομία (χειρισμούς, ανθοφορίες, στρατηγική, μελισσοκομική σκέψη) και το κυριότερο έχουν παντελή έλλειψη γνώσεων του πως είναι η μελισσοκομία από ένα αριθμό κυψελών και πάνω (δηλαδή πως είναι η μελισσοκομία πάνω από το όριο που δεν μπορείς να λες εγώ ασχολούμαι περιστασιακά με την μελισσοκομία και την έχω σαν μια συμπληρωματική εργασία). Δυστυχώς από ένα σημείο και μετά η μελισσοκομία αλλάζει σε τεράστιο βαθμό σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επίπεδο.
Πες να έχεις πχ ένα τριψήφιο αριθμό κυψελών (150-300) και να ασχολείσαι με την παραγωγή όλων των προϊόντων της κυψέλης (βασιλικός πολτός, πρόπολη, γύρη, κερί, παραφυάδες, βασίλισσες) και να φτιάχνεις τις δικές σου τροφές (πραγματικά τώρα επαγγελματίας μελισσοκόμος που δεν κάνει τις δικές του τροφές είναι λίγο αντίφαση όρων, και από εκεί μπορείς να καταλάβεις και πολλά για το επίπεδο του κάθε μελισσοκόμου ή και "Δασκάλου" χα χα χα). Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι θα έχεις πολλαπλές ταυτόχρονα τοποθετήσεις των μελισσιών σου (και γιατί θα χρειάζεται να έχεις ένα μέρος του μελισσοκομείου σου σχετικά σταθερό κοντά σου, αυτό που θα σου βγάζει βασιλικό πολτό και θα το χρησιμοποιείς για βασιλοτροφία, αλλά και οι υπόλοιπες κυψέλες σου θα είναι σε 2-3 μελισσοκομεία ταυτόχρονα για να μπορείς να βγάζεις πόρισμα που είναι καλύτερα από άποψη ανθοφοριών την κάθε στιγμή -αρκετοί δεν το κάνουν αυτό, ρίχνουν αντίθετα μια ζαριά και λένε αν μας βγει μας βγήκε και είμαστε μάγκες αν δεν μας βγει καταριόμαστε την κακή μελισσοκομική χρονιά χα χα χα-).
Επίσης αρκετός από τον χρόνο σου θα φεύγει για την υποστήριξη των μελισσοκομείων σου (θα πρέπει να είσαι σχεδόν κάθε μέρα στο μελισσοκομείο που θα κάνεις βασιλοτροφία και να βγάζεις βασιλικό πολτό, αλλά και πολύ συχνά στα άλλα σου μελισσοκομεία ιδίως αν θέλεις να κρατάς τον κανόνα 1 επιθεώρηση ανά 5 ημέρες σε κάθε κυψέλη την κρίσιμη περίοδο των σμηνουργιών αλλά και θα πρέπει να συρματώνεις και να περνάς κεριά κάθε μέρα σε πλαίσια που θα δίνεις στις μέλισσες). Επίσης θα πρέπει να δαπανάς και χρόνο για να κάνεις τις πωλήσεις από τα προϊόντα που πουλάς (και δεν θα έχεις μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες κιλά για να πεις θα τα δώσω εύκολα και χέρι με χέρι στους γνωστούς μου, μερικοί τόνοι μέλι δεν μπορούν να φύγουν μόνο στον κύκλο των γνωστών σου!).
Αυτή την μεγάλη ποσότητα από εργατοώρες που είναι απαραίτητα για όλα τα παραπάνω δεν είναι δυνατό να την αντιληφθεί κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί ακόμα (ακόμα! μην ξεχνιέστε σε αυτό!) τόσο βαθιά με το άθλημα. Για τις περιπτώσεις με πάνω από 300 κυψέλες (300-1500) δεν ασχολούμαι καν! Εκεί είναι το NBA!!! Χα χα χα. Εκεί παιδιά θα χρειασθείς πολλά άτομα κοντά σου (είτε της οικογενείας σου, είτε να πληρώνεις μεροκάματα), αρκετοί από τους ορθούς μελισσοκομικούς χειρισμούς θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν (πχ έλεγα σε ένα φίλο μου ότι κάποιος που έχει 1000 μελίσσια πολύ δύσκολα θα ακολουθήσει τον κανόνα 1 επιθεώρηση ανά 5 ημέρες σε κάθε κυψέλη την κρίσιμη περίοδο των σμηνουργιών γιατί απλούστατα αυτό σημαίνει 200 πλήρεις επιθεωρήσεις την ημέρα! Αν δεν έχεις και δεύτερο άτομο (ακόμα και αν έχεις!) πολύ δύσκολα να το καταφέρεις αυτό για 2 συνεχόμενους μήνες, καλύτερα να μαζεύει σμήνη από τα κλαδιά -μελισσοκομική τακτική και αυτή! Αν αυτή βολεύει πολύ καλά και την κάνουν!-), και η ζωή σου θα είναι ένα διαρκές τρέξιμο και ένας ατελείωτος προγραμματισμός για να μπορείς απλώς να τα βγάλεις πέρα με αυτό τον τρομερό όγκο εργασίας (και φυσικά θα είσαι μόνιμος νομάδας και μόνιμος κάτοικος του βουνού!).
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το σύνολο των γνώσεων των ερασιτεχνών μελισσοκόμων είναι άνευ σημασίας ή ότι δεν υπάρχουν ερασιτέχνες μελισσοκόμοι με πολύ καλό γνωστικό επίπεδο! Η αλήθεια είναι ότι έχω γνωρίσει ερασιτέχνες μελισσοκόμους που θα τους ζήλευε ένας μέσος επαγγελματίας (ένας μέσος επαγγελματίας! Μην γελιέστε! Ένας καλός επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν έχει να ζηλέψει πολλά από ένα καλό ερασιτέχνη μελισσοκόμο!). Παιδιά που και βιβλία έχουν διαβάσει, και σε σεμινάρια έχουν πάει, και σε πολύ καλούς δασκάλους μελισσοκόμους έχουν μαθητεύσει, και έχουν ασχοληθεί με τα μελίσσια τους αρκετά (λίγα μεν αλλά ο μεγαλύτερος δάσκαλος στην μελισσοκομία πάντα αυτά είναι) και έχουν γνώσεις από πολλά γνωστικά αντικείμενα που μπορούν να τους βοηθήσουν στην μελισσοκομική τους πορεία, και έχουν ικανότητες και την θέληση να γίνουν καλοί μελισσοκόμοι (δυστυχώς εδώ θα τα χώσω και στους ερασιτέχνες μελισσοκόμους, όλα τα παραπάνω μπορούν να τα έχουν και οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, δεν είναι αυτά μονοπώλιο μόνο των ερασιτεχνών, προσοχή πάνω σε αυτό!).
Πάμε και στους ερασιτέχνες τώρα. Μην μπερδεύετε τους κακούς μελισσοκόμους επαγγελματίες με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους. Ένας κακός ερασιτέχνης πάντα θα εξελιχθεί σε κακό επαγγελματία. Νόμος αυτός και ισχύει σε κάθε επάγγελμα. Δυστυχώς υπάρχουν κακοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι! Ναι! Υπάρχουν! Αλλά δεν είναι όλοι τους! Ναι υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι με τραγικά κενά στις γνώσεις τους (και μάλιστα δεν προσπαθούν να τα καλύψουν!). Ναι υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι με τραγική συμπεριφορά στα μελίσσια τους και στους άλλους (και μάλιστα δεν προσπαθούν καθόλου να την αλλάξουν). Ναι υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι με τεράστια έπαρση για τις γνώσεις τους και τις ικανότητες τους (και μάλιστα η πρόταση Αυθεντίες δεν υπάρχουν νομίζουν ότι ισχύει μόνο για τους άλλους).
Ναι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, δεν το αρνούμαι. Έχω συναντήσει επαγγελματίες μελισσοκόμους που είναι ικανοί να σου πούνε την μεγαλύτερη μαλακία του πλανήτη και να θεωρούν ότι αν δεν την αποδεχθείς εσύ σαν ορθή ότι είσαι βλάκας. Ναι έχω συναντήσει επαγγελματίες μελισσοκόμους που δεν θέλω να έχω το μελισσοκομείο μου ούτε στα 10 χιλιόμετρα κοντά τους (στην πραγματικότητα αυτοί δεν σε θέλουν τόσο κοντά τους και είναι ικανοί να σου κάνουν ακόμα και ζημία για να μην ξανακάνεις το λάθος να πας κοντά τους). Ναι υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι που θέλεις με που τους βλέπεις να τους τσακίζεις στο ξύλο με το πρώτο αντί να τους πεις καλημέρα χα χα χα. Ναι υπάρχουν!
Αλλά δεν είναι όλοι τους τέτοιοι. Υπάρχουν και επαγγελματίες μελισσοκόμοι με τεράστιο επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων, υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι που κάθε κουβέντα τους είναι μαργαριτάρια μελισσοκομικών γνώσεων, υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι που θέλουν να σε βοηθήσουν με την καρδία τους (και πολλές φορές τους ξεπληρώνουν με πολύ άσχημο τρόπο αυτή την καλή θέληση τους και προσφορά τους αυτοί που βοηθήθηκαν από αυτούς!). Μην ξεχνάτε όσοι από τους καλούς ερασιτέχνες είσαστε αποφασισμένοι να γίνετε καλοί μελισσοκόμοι επαγγελματίες ότι οι καλοί μελισσοκόμοι επαγγελματίες ήδη έχουν περάσει από το στάδιο που εσείς είσαστε τώρα, και πιστέψτε με και αυτοί τότε ξεχώριζαν από τον μελισσοκομικό ερασιτεχνικό μπούγιο!
Καλοί υπάρχουν παντού είτε στους επαγγελματίες μελισσοκόμους είτε στους ερασιτέχνες το κακό είναι ότι υπάρχουν και κακοί παντού!
Δεύτερο θέμα που απασχολεί πολύ τον μελισσοκομικό κόσμο. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις μελισσοκομία? Δυστυχώς στην μελισσοκομία δεν υπάρχει μια σχολή πολυετής φοίτησης (όπως πχ έχουν οι υδραυλικοί, οι μαραγκοί, οι ηλεκτρολόγοι, και οι διάφοροι τεχνίτες), όπως και δεν υπάρχουν αντίστοιχες σχολές για όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα (με εξαίρεση ίσως την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης! Δεν έχω γνώση των μαθημάτων που κάνουν εκεί, του επιπέδου που βρίσκονται από καθηγητές, μαθητές, υλικό και εγκαταστάσεις. Λίγα που έχω δει στο διαδίκτυο μου άρεσαν πάντως, μάλλον πρέπει να κάνουν καλή δουλειά εκεί).
Δηλαδή κάτι που είναι δεδομένο στους περισσότερους κλάδους των τεχνιτών (μια σχολή που να μαθαίνουν το σχετικό αντικείμενο) στην μελισσοκομία δεν είναι καν ούτε στα υπόψη! Αυτό φυσικά και δημιουργεί το μεγάλο κενό στην εκπαίδευση των μελισσοκόμων (που μελισσοκομία στο ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης -πανεπιστήμια- υπάρχει, άσχετα αν είναι στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο και όχι στην Κτηνιατρική (μαλακία απορία από άτομο που ήθελε να υποτιμήσει το γνωστικό επίπεδο πανεπιστημιακών καθηγητών σχετικά με το αντικείμενο της μελισσοκομίας μόνο και μόνο γιατί τον κρίνουν για τα χαζά που λέει, και νομίζει ότι τα επιχειρήματα επιπέδου καφενείου είναι σοβαρά επιχειρήματα για άτομα που ξέρουν κάτι παραπάνω από το να γκρινιάζουν διαρκώς σχετικά με το "τι καν του κράτους ααααααααααααααα για μας ααααααααααααααααααααα!" χα χα χα).
Κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με ταχύρρυθμα σεμινάρια μερικών ημερών (Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ και ταχύρρυθμα από τον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα) όση καλή διάθεση και να έχουν οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι (αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει και από τους δύο χα χα χα) ή τα σεμινάρια εξαμήνου από διάφορες σχολές ή οργανισμούς (Αμερικάνική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα -μια μέρα την εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες-, συγνώμη παιδιά που αναφέρω τις σχολές της Θεσσαλονίκης αλλά για αυτές έχω γνώση αυτές αναφέρω, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υποθέτω θα υπάρχουν άλλες αντίστοιχες σχολές με ταχύρρυθμα ή μη μαθήματα πχ Αθήνα).
Οπότε αυτό το κενό αναγκαστικά θα καλυφθεί είτε με την μαθητεία σε ένα επαγγελματία μελισσοκόμο είτε από την ενασχόληση σου με τα μελίσσια μόνος σου, το διάβασμα βιβλίων και ότι τσιμπήσεις από εδώ και εκεί από την διαδικτυακή μελισσοκομία (με αυτή την σειρά παλικάρια μου είναι και το επίπεδο τον γνώσεων που θα πάρετε για την μελισσοκομία πρώτα μελισσοκόμος δάσκαλος, μετά ενασχόληση με τα μελίσσια σου, έπειτα διάβασμα από βιβλία, και τέλος τα χαζά στο διαδίκτυο). Φυσικά χρειάζονται όλα τα παραπάνω! Ούτε εδώ να έχετε αυταπάτες!
Αν υπήρχαν τώρα σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όπως ο Ο.Α.Ε.Δ, οι τεχνικές σχολές, Ευκλείδης κ.α.) πάνω στην μελισσοκομία θα ήταν όλα πιο εύκολα και θα γινόταν πολύ πιο σωστή δουλεία πάνω στο ζήτημα της μελισσοκομικής εκπαίδευσης, δυστυχώς δεν υπάρχουν. Αλλά καλά είναι κάποια στιγμή να παρακολουθείτε τα σεμινάρια που διοργανώνουν οι σχετικοί φορείς για να έχετε και μια επαφή με την μελισσοκομία στην ερευνητική της μορφή (φυσικά αυτό που μόλις είπα περιορίζει υπερβολικά τον αριθμό των διδασκόντων που δέχομαι ότι μπορούν να διδάξουν μελισσοκομία, αλλά επίσης με το ίδιο ακριβώς τονίζω και την ανάγκη στους επαγγελματίες μελισσοκόμους κάθε 5-6 χρόνια να παρακολουθούν -και με πληρωμή- ορισμένα σεμινάρια πχ οι ασθένειες και οι εχθροί των μελισσών καλό είναι να το παρακολουθείς ξανά κάθε 5-6 χρόνια για να μαθαίνεις από πρώτο χέρι τι άλλαξε σχετικά με τις θεραπείες των μελισσών -και όχι να βασίζεσαι σε κάθε κατσαπλία και μπάρμπα Μήτρου σχετικά με το τι κάνει αυτός! Σκληρά λόγια? Ναι σκληρά λόγια! Χρειάζονται μερικές φορές και αυτά!- φυσικά καλά είναι και οι ερευνητές της μελισσοκομίας να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα πάνω σε αυτό τον τομέα και να μην έρχονται σε αντίφαση μεταξύ τους, γιατί αλλιώς θα ακολουθείς αυτά που λέει ο ερευνητής που ο καθένας εμπιστεύεται -μην ρωτάτε εμένα ποιον εμπιστεύομαι σε αυτό τον τομέα, είναι γνωστός ο θαυμασμός μου για τον κυρ Αντρέα!-).
Εδώ έχουμε και ακόμα ένα σημείο τριβής ανάμεσα στους ερασιτέχνες μελισσοκόμους και τους επαγγελματίες. Οι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι κατηγορούν τους επαγγελματίες μελισσοκόμους ότι κρατάνε όλη την γνώση για αυτούς και δεν συντελούν στην διάχυση της γνώσης.
Λάθος! Υπάρχουν ένα σωρό επαγγελματίες μελισσοκόμοι που δίνουν διαρκώς γνώσεις και δεν κρατάνε στεγανά σε αυτές (και αυτό το κείμενο που διαβάζετε επαγγελματίας μελισσοκόμος το γράφει, μην ξεχνιέστε !), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και υποχρέωση τους να το κάνουν αυτό! Αν πάτε σε άλλους κλάδους πολύ δύσκολα θα βρείτε συνάδελφους να δίνουν εύκολα γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο τους (θα σου πετάξουν μάλιστα "να πας ρε μεγάλε σε μια σχολή για να γίνεις το τάδε ή το δείνα, εγώ θα σε κάνω μάστορα!?!?"). Και θα έχουν και δίκιο!
Δυστυχώς τα πράγματα έτσι έχουν, αν θέλετε να μην αληθεύει αυτό φροντίστε όταν με την σειρά σας γίνετε επαγγελματίες να το αλλάξετε αυτό και να μοιράζεστε τις γνώσεις σας αφιλοκερδώς (κάποιοι μοιράζονται τις γνώσεις τους με αντίτιμο χρηματικό μην το ξεχνάτε αυτό, και μην μας βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι, δεν θα δεχθώ να με κρίνει κανείς το ίδιο σχετικά με την διάχυση των γνώσεων με κάποιον που κάνει σεμινάρια επί πληρωμής και έχει blog! Κάποιοι από εμάς δίνουμε γνώσεις για την ψυχή της μάνας μας και μόνο! Όχι για φράγκα! Μην τολμήσει κανείς να με τσουβαλιάσει μαζί με αυτούς, θα του πάρει ο διάολος τον πατέρα! Εγώ μίλησα! Προσέξτε την πορεία σας!). Εδώ θα είμαι θα βλέπω ποιοι στο μέλλον θα κάνουν αυτό που κάνουν κάποιοι άλλοι στο παρόν!
Πάμε παρακάτω, άλλο θέμα έντονου μελισσοκομικού ενδιαφέροντος Ποιότητα μελιού και τιμή. Εδώ και αν έχω ακούσει τέρατα και ιστορίες για αγρίους! Χα χα χα. Υπάρχει μια εντύπωση ότι αναγκαστικά το φθηνότερο μέλι είναι και νοθευμένο ή ποιοτικά υποδεέστερο (δεν μιλάμε τώρα για τραβηγμένες περιπτώσεις μελιού στα 3-4 ευρώ στο ράφι των supermarket!). Με αυτή την λογική μέλια που έχουν τιμές παραγωγού στα 10-12 -14 ευρώ είναι ποιοτικά ανώτερα από μέλια που έχουν τιμές παραγωγού 5-6-7 ευρώ. Συνήθως μάλιστα αυτό την λογική υιοθετούν οι νότιοι μελισσοκόμοι σε σχέση με τους βόρειους μελισσοκόμους (και εξαιτίας αυτού του γεγονότος γενικεύουν ασύστολα ότι τα βόρεια μέλια είναι σε μεγάλο βαθμό νοθευμένα, το είχα ακούσει αυτό από μεγαλομελισσοblogger που κάνει και σεμινάρια μάλιστα! Αμέσως μπήκε στην κατηγορία Α καλάαααααααααααααααααααα! -όσοι μπαίνουν σε αυτή την κατηγορία πολύ μα πάρα πολύ δύσκολα βγαίνουν από αυτή χα χα χα-). Λογικό είναι να έχουν αυτή την άποψη για να μπορούν να δικαιολογούν τις πολύ υψηλές τιμές που έχουν στο μέλι τους, δυστυχώς για αυτούς δεν είναι αληθής αυτός ο ισχυρισμός τους.
Παίδες όπως σε κάθε κλάδο της οικονομίας έτσι και στην πώληση του μελιού ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, στον οποίο η τιμή είναι το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και την ζήτηση. Οπότε αν έχεις πλεονάζουσα προσφορά η τιμή θα ισορροπήσει σε χαμηλότερο σημείο, επίσης αν έχεις μειωμένη ζήτηση πάλι η τιμή θα ισορροπήσει σε χαμηλότερο σημείο (φυσικά ισχύει και το αντίθετο αν η προσφορά είναι μικρή ή η ζήτηση είναι μεγάλη οι τιμές θα ισορροπήσουν σε υψηλότερο σημείο! Βασικά οικονομικά αυτά! Ακόμα και ένα αγρίμι από τα βουνά που δεν ξέρει γραφή αυτά τα γνωρίζει, άσχετα αν κάποιοι σφυρίζουν κλέφτικα όταν τους τα εξηγείς αυτά χα χα χα).
Οπότε αν έχεις δίπλα σου μια πόλη πες 1 εκατομμυρίου ατόμων, τις πλουσιότερες μελισσοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας (Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα, Έδεσσα, Χαλκιδική, Θάσος και Καβάλα, Έβρος, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Λάρισα κ.α.), με τους περισσότερους μελισσοκόμους να είναι σε αυτή την ευρύτερη περιοχή (και όχι μόνο αυτό, και να είναι ταυτόχρονα και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι με μεγάλες σε αριθμούς κυψελών μελισσοκομικές μονάδες!), μικρούς αριθμούς τουριστών (που πλέον αρχίσανε να αυξάνουν και ταυτόχρονα άρχισε να αυξάνει και η ζήτηση για τα μέλια μας), και η πλειονότητα των μελιών είναι "σκούρα" μέλια από μελιτώματα (που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν τα προτιμούσαν οι καταναλωτές, θεωρούσαν ότι καλά μέλια είναι μόνο τα "ανοιχτά" μέλια -για αυτό λέω ότι οι νότιοι μελισσοκόμοι είναι εξυπνότεροι από τους βόρειους! Με το έξυπνο marketikg τους το είχαν πετύχει αυτό!- ) είναι παράλογο να θεωρείς ότι οι τιμές του μελιού θα είναι σε κοντινή απόσταση με τις τιμές σε μια περιοχή που έχει δίπλα της μια πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων, με λιγότερο πλούσια μελισσοπαραγωγική χλωρίδα (ε παιδιά μην τρελαινόμαστε τώρα χιλιάδες στρέμματα με μονοκαλλιέργιες ή τεράστια δάση με πεύκα ή βελανιδιές δεν υπάρχουν στον νότο! Και από ότι ξέρω οι ελιές μέλι δεν δίνουν χα χα χα), μικρότερους αριθμούς μελισσοκόμων (και σε αριθμό και σε μέγεθος μελισσοκομικής εκμετάλλευσης), και ένα τεράστιο αριθμό τουριστών που αγοράζουν και μεγάλες ποσότητες μελιού. Αν κάποιος αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει λυπάμαι αλλά έχει κάποιο νοητικό πρόβλημα.
Νοθεία θα μου πεις δεν υπάρχει με τις Ελληνοποιήσεις των μελιών? Φυσικά και υπάρχει! Αλλά δεν είναι τόσο θέμα του Βορά όσο του Νότου (απλά πράγματα, όσο μεγαλύτερο το περιθώριο κέρδους από την Ελληνοποίηση του μελιού τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο για να το κάνεις! Άλλο κέρδος θα έχεις να φέρεις μέλι με 2-3 ευρώ σε μια περιοχή που το μέλι στο πουλάνε με 6-7 ευρώ και άλλο κέρδος θα βγάλεις αν φέρεις μέλι με 2-3 ευρώ σε μια περιοχή που το μέλι στο πουλάνε με 10-12 ευρώ! Με παιδάκια δεν νομίζω να μιλάω! Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η αγορά του μελιού έχει μονοπωλιακό χαρακτήρα σχεδόν στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη εταιρία δεν ονομάζεται μέλι Θεσσαλονίκη χα χα χα -καμία μομφή εδώ για κανένα, εγώ δεν εκφέρω γνώμη για το μέλι κανενός αν δεν έχω χημική ανάλυση μπροστά μου για αυτό το μέλι, άλλοι γενικεύουν διαρκώς!-).
Προσοχή εδώ μην μπερδεύετε το αίτιο με το αιτιατό! Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη από την πραγματικότητα που παρουσιάζουν οι συζητήσεις καφενείου (διαδικτυακό ή πραγματικό), λυπάμαι αλλά θα πρέπει να μάθετε να σκέφτεστε περισσότερο κάποιοι πριν ανοίξετε το στόμα σας για να μην εκτίθεστε! Ξέρετε θα έχετε ελάχιστα δευτερόλεπτα για να πείσετε τον συνομιλητή σας ότι αξίζει να ασχοληθεί μαζί σας, αν χάσετε αυτή την ευκαιρία δεν υπάρχει δεύτερη! Και δυστυχώς συνήθως η πρώτη εντύπωση είναι και η σωστή! Αυτή την συμβουλή κρατείστε την, δεν αφορά μόνο τις διαδικτυακές σας συνομιλίες αλλά ακόμα και τις εμπορικές σας συναλλαγές όταν με το καλό γίνετε επαγγελματίες!
Ουάου! Βρε κοίτα πως βρίσκω θέματα να αναπτύξω!!! Δεν το περίμενα! Και έχω να γράψω χιλιάδες ακόμα! Αλλά θα κάνω κράτει και θα σταματήσω εδώ για σήμερα.Ήδη είναι πολλά αυτά που έγραψα και θα μπορούσα να γράφω για ώρες ακόμα. Θα το καθιερώσω μάλλον σαν σειρά αναρτήσεων και αυτό για να αναπτύσσω εδώ τις απόψεις μου, αλλά σε μικρά κομμάτια, εύπεπτα μεν χορταστικά δε χα χα χα.
Οπότε τσάκαλοι μέχρι την επόμενη ανάρτηση.
Adios Amigos Locos
Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 24/1/2015
ή μια μέρα πριν τις εκλογές για να είμαστε και μέσα στο κλίμα χα χα χα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου