UA-50457385-1

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

The making of Ten-Zone Icosahedron-Η κατασκευή του Δεκάζωνου Εικοσάεδρου


 Χειμώνας, καιρός για άραγμα στο σπίτι και ενασχόληση με τις αγαπημένες μου γεωμετρικές τρισδιάστατες κατασκευές. Σήμερα μια που με πιάσανε τα μεράκια αποφάσισα να ασχοληθώ με τα Zometool και με το έργο του George W. Hart ενός επιστήμονα που έχει και μια σπάνια καλλιτεχνική φλέβα μέσα του και έχει προχωρήσει αρκετά την γεωμετρία ως τέχνη. 

 Πρώτη μου κατασκευή βασισμένη στην εργασία του είναι το Ten-Zone Icosahedron (Δεκάζωνο εικοσάεδρο). Μην ζητήσετε να σας το εξηγήσω προτιμώ να το βρείτε μόνοι σας χα χα χα.   


 Και φυσικά για να αρχίσουμε το ταξίδι στην τέχνη της Γεωμετρίας χρειαζόμαστε πρώτα από όλα υλικό για τις κατασκευές μας. Και εδώ έχουμε ένα Αdvanced Math Creator 4, ένα Creator 3, και 4 Creator 1 για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για δομικά υλικά χρήσιμα για τις Zometool κατασκευές μας. Υπερβολή θα μου πείτε? Καθόλου θα σας απαντήσω, στην πραγματικότητα ούτε αυτά δεν αρκούν για ορισμένες από τις κατασκευές που έχω στο νου μου για το μέλλον. Επίσης έχω και το Βιβλίο του George Hart Zome Geometry το οποίο είναι φοβερά χρήσιμο!

 Συμβουλή προς εκπαιδευτικούς και γονείς, το Zometool είναι φοβερό εργαλείο για εκμάθηση μαθηματικών εννοιών (και όχι μόνο) και καλλιέργεια της δημιουργικότητας των νέων παιδιών, δεν μπορώ να φανταστώ καθηγητή που θεωρεί τον εαυτό του ως ικανό και άξιο επαγγελματία σε αυτό που κάνει χωρίς να χρησιμοποιεί αντίστοιχα εργαλεία στην τάξη του!


 Και το παιδάκι βρίσκεται στο παράδεισο!!!!

 Χα χα χα. 


 Πρώτο στάδιο είναι να κατασκευαστεί ένα αστέρι αποτελούμενο από 5 ρόμβους (χρησιμοποιούμε κίτρινες ράβδους).

 Επόμενο στάδιο είναι έχοντας ως  οδηγό το πρώτο αστέρι κατασκευάζουμε ακόμα 11 ίδια αστέρια (12 συνολικά).


 Και το κάθε αστέρι το ενώνουμε με τα άλλα αστέρια χρησιμοποιώντας (μπλε) ράβδους που σχηματίζουν ισόπλευρα τρίγωνα σε κάθε κορυφή του αστεριού.


 Μετά από 2 ώρες αδιάκοπης εργασίας και αρκετού πόνου στα δάχτυλα (όταν είναι καινούρια τα Zometool χρειάζονται λίγο περισσότερη δύναμη για να μπαίνουν μέσα στις σφαίρες Zome). 


 Σαν να μας βγήκε λίγο μεγαλούτσικο ε?


 Θα μπορούσα αντί να χρησιμοποιήσω τα μεγάλα μεγέθη των ράβδων να έβαζα τα μεσαία και να ήταν μικρότερο σε μέγεθος αλλά δεν πειράζει, και έτσι τεράστιο που είναι είναι τέλειο!


 Και εδώ μια ματιά από την επόμενη κατασκευή που κάναμε την ίδια ημέρα και θα την δείξουμε σε μια επόμενη ανάρτηση.


Μέχρι τότε.


Adios Amigos Locos


Zometool Elements:
Spheres: 132
Rods: 240 (180 Large Yellow+60 Large Blue).
Total: 372 










Μότσανος Λάζαρος

Σοχος 22/1/2015

2 σχόλια: