UA-50457385-1

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Μοναχικές πορείες μακριά από τις εποχές της φωτιάς και του ατσαλιού



 Τελευταία μέρα και αυτής της χρονιάς παίδες. Μιας ακόμα δύσκολης χρονιάς που θα ακολουθηθεί από μια ακόμα δυσκολότερη και απαιτητικότερη σε προσπάθειες και θυσίες χρονιά.

 Είθισται τέτοιες μέρες να χαρίζουμε αβέρτα ευχές ανάμεσα μας με ρυθμό πολυβόλου και να λουφάζουμε μέσα σε ένα αίσθημα αυτοϊκανοποίησης σχετικά με την «συνεισφορά» μας στην δημιουργία ενός πιο ευχάριστου κλίματος αυτές τις ημέρες, άσχετα εάν αυτό το κλίμα θα υφίσταται λιγότερο στην περιρρέουσα  ατμόσφαιρα και από μια χιονονιφάδα στην έρημο.

 Σε αντίθεση με την καθιερωμένη τακτική των περισσοτέρων αυτές τις ημέρες, εγώ δεν θα δώσω άλλες ευχές (ότι ευχές ήταν να δοθούν δόθηκαν τα Χριστούγεννα χα χα χα), αλλά θα δώσω μερικές συμβουλές που πιστεύω ότι θα είναι πολύ χρησιμότερες σε όσους έχουν ανοιχτά αυτιά για να τις ακούσουν, και κυρίως πρόθυμα μυαλά για να τις ακολουθήσουν.

 Οπότε τσακαλάκια μου αυτό είναι το κέρασμα μου για το τέλος του χρόνου.

 Μην περιμένετε από τους άλλους να αλλάξουν τις συνθήκες της ζωής σας, για σας. Δεν υπάρχουν Σωτήρες, δεν υπάρχουν Μεσσίες, δεν υπάρχουν άτομα που θα σηκώσουν τον σταυρό για σας. Μην απαιτείτε να αλλάξουν οι άλλοι χωρίς να αλλάξετε εσείς. Οι μονές αλλαγές που θα βελτιώσουν την ζωή σας (και των άλλων) είναι οι αλλαγές που θα κάνετε εσείς στον εαυτό σας και την συμπεριφορά σας.

 Καπνίζετε?

 Κόψτε το.

 Πίνετε?

 Κόψτε το.

 Χαραμίζετε τα λεφτά σας σε μπαράκια και σε σκυλάδικα?

 Κόψτε το.

 Δεν έχετε μέτρο στο τραπέζι και μοιάζετε σαν Άγιοι Βασιλίδες στο αλμπενί από τους σκεμπέδες και τους πατσάδες από αριστερά και δεξιά (αυτό πάει στους συνάδερφους μελισσοκόμους χα χα χα)?

 Κόψτε το.

 Και αν κόψετε όλα τα παραπάνω θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε εξοικονομήσει υπερβολικά πολλά χρήματα κάθε μήνα (Πόσα? Αν καπνίζεις 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα, και χτυπάς 2 ποτά καθημερινά και 4-5 στις αργίες τότε σε μια πενταετία έχετε πιει και καπνίσει μια ολόκληρη μελισσοκομική (ή και κανονική) επιχείρηση, ή ένα ολόκληρο ολοκαίνουριο φορτηγό, ή ένα μεγάλο μέρος από ένα διαμέρισμα!).

 Όπως και θα έχετε βελτιώσει και την υγεία σας καθώς και το προσδόκιμο όριο της ζωής σας.

 Και δεδομένου ότι κάθε χρονιά εξαιτίας των απωλειών από τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στο αλκοόλ (απώλειες και σε αυτούς που καταναλώνουν αλκοόλ, αλλά και σε όσους ήταν άτυχοι και πέσανε στις ρόδες τους), και των απωλειών από καρδιοπάθειες και καρκίνους που οφείλονται από την κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρων (ενεργητικό αλλά και παθητικό), και υψηλής κατανάλωσης θερμίδων (ο ευγενικός τρόπος να πεις ότι κάποιοι τρώνε τον αγλέορα χα χα χα) έχουμε ένα αριθμό που προσεγγίζει τις μερικές χιλιάδες ζωές, και τα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ζημία κάθε έτος. Οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε ότι αν μειωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό αυτή η αιμορραγία (το να σταματήσει πλήρως είναι ουτοπικός στόχος δυστυχώς) το τι τεράστιο κέρδος θα έχει και η χώρα μας. 

 Πόσο μεγάλο θα είναι αυτό?

 Στην διάρκεια ζωής σας αν μειωθεί στο μισό αυτή η απώλεια θα έχουμε κέρδος μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ζωντανούς (και με απογόνους!) και μερικά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κέρδος από την εξοικονόμηση στα συστήματα υγείας μας και κοινωνικής πρόνοιας.

 Να το κάνουμε και τάλιρα αυτό.

 Στην διάρκεια της ζωής σας δηλαδή θα έχουμε κέρδος μια ακόμα Θράκη ή Δωδεκάνησα ως χώρα σε πληθυσμό και ΑΕΠ! Δηλαδή μπορούμε απλώς αλλάζοντας λίγο τις συνήθειες μας να κερδίσουμε στην ειρήνη κάτι που είναι αδύνατο να κερδίσουμε στον πόλεμο.

 Πάμε παρακάτω.

 Μην τελματώνετε! Ότι σας οδηγεί σε τέλμα αλλάξτε το. Φίλοι και παρέες μόνο και μόνο για το θεαθήναι αλλά χωρίς να σας προσφέρουν κάτι όταν θα τους χρειασθείτε πραγματικά. Πολιτικοί και κόμματα που είναι απόντες όταν τους χρειάζεστε περισσότερο από ποτέ. Θρησκείες και ιδεολογίες που διχάζουν και χωρίζουν τους ανθρώπους αντί να τους ενώνουν. Μισαλλόδοξοι και φανατικοί άνθρωποι που μόνο να δηλητηριάζουν τους πάντες και τα πάντα μπορούν με την συμπεριφορά τους. Σχέσεις που δεν βασίζονται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση και που μπορούν να σε πνίξουν. Άνθρωποι αχάριστοι (μια φορά αχάριστος για πάντα αχάριστος, τίποτα χειρότερο από έναν αχάριστο, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ποτέ!) που σε κάνουν να μετανιώνεις για κάθε φορά που άφησες το φιλότιμο σου να μιλήσει στην καρδιά τους.

 Στα σκουπίδια όλα!!!

 Καλύτερα μόνος σου, μακριά από όλα αυτά, παρά να τα αφήσεις να σε τραβήξουν σε ένα βούρκο στον όποιο κάθε βήμα σου μέσα του θα σε βυθίζει όλο και περισσότερο στο τέλμα. Τους γόρδιους δεσμούς τους κόβεις με το σπαθί και όχι με τα χέρια (ή με τα λόγια χα χα χα).

 Και συνεχίζουμε.  

 Βελτιώστε τον εαυτό σας. Διαβάστε, ερευνάτε, ανιχνεύστε, κινηθείτε. Αυτόνομα και αυτόβουλα. Μην αφήνετε άλλους να αποτελούν τις αποκλειστικές πηγές πληροφόρησης σας και γνώσης. Αποκτήστε την συνήθεια να έχετε πολλαπλές πηγές πληροφόρησης και ελέγχου της κάθε πληροφορίας και γνώσης που θα είναι στην διάθεση σας. Αποφύγετε τις εύκολες λύσεις και την μασημένη τροφή. Αναπτύξτε την κρίση σας για να ξεχωρίζετε το τι είναι ορθό ή όχι. Ποια είναι τα κίνητρα πίσω από κάθε ένα που αναπτύσσει δημόσιο βήμα και διαμορφώνει την πραγματικότητα των άλλων. Βρείτε όσους κρατούν ένα επίπεδο υψηλό στην γνώση που σας προφέρουν, και στην συμπεριφορά που επιδεικνύουν, και απορρίψτε όλους τους υπόλοιπους.

 Μάθετε να έχετε στην σκέψη σας ταχύτητα και στο στόμα σας φρένο, και όχι το αντίθετο!

 Προσπαθήστε να μην δείχνετε στα κοινωνικά δίκτυα (και όχι μόνο) σαν υστερικοί φουκαράδες που απαιτούν την αλλαγή από όλους τους άλλους, αρκεί να μην χρειαστεί να υποστούν αυτοί καμία αλλαγή στην ζωή τους (ειλικρινά τώρα!!! Πως νομίζετε ότι δείχνετε οι περισσότεροι από εσάς που καθημερινά βγάζετε τσιράτα και φιρμάνια στο Facebook με την κάθε βλακεία που σας ήρθε στο κεφάλι ή διαβάσατε στο Facebook  και την κοινοποιήσατε χωρίς καμία έρευνα ή κριτική σκέψη στα μάτια των σοβαρών ατόμων που τυχαίνει να σας παρακολουθούν (ευκαιριακά ή και συστηματικά)? Θεωρείτε ότι σας έχουν σε υψηλή εκτίμηση αυτοί βλέποντας αυτή την υστερική συμπεριφορά? Λυπάμαι αν το νομίζετε αυτό, και οφείλω να σας πληροφορήσω ότι είσαστε βαθιά νυχτωμένοι και αυταπατώμενοι). Μην δίνετε αυτή την εντύπωση στους άλλους, μπορεί αυτή η εικόνα που δίνετε να σας υποτιμά αδίκως (αλλά μπορεί και να μην είναι και άδικη αυτή η εντύπωση!!! Με μερικούς από εσάς δεν είμαι και τόσο σίγουρος! Χα χα χα).

 Μια που σήμερα έχουμε ρέντα ας το συνεχίσουμε χα χα χα.  

 Ξεκολλήστε από το παρελθόν και τους ανθρώπους του παρελθόντος. Το παρελθόν, και οι άνθρωποι του, μας φέρανε σε αυτά τα χάλια. Η ενασχόληση με το παρελθόν είναι μια γεροντική συνήθεια και δεν αρμόζει σε νέους ανθρώπους που πάνε να χτίσουν την ζωή τους, την ζωή της οικογενείας τους, καθώς και το μέλλον τους.

 Αν ήταν τόσο σοφοί και ικανοί όσοι υπήρχαν πριν από εμάς, γιατί τότε παραμείναμε ένα μικρό έθνος και χώρα ενώ όλος ο δυτικός πολιτισμός βασίστηκε στις αρχικές επιτυχίες του δικού μας? Δυστυχώς για όσους έχουν μια αρρωστημένη προσήλωση στο ηρωικό παρελθόν του Λαού μας δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τα λάθη (τα αβέρτα λάθη!!!) των προγόνων μας που μας οδήγησαν στην Παρακμή.

 Δυστυχώς εμείς γεννηθήκαμε στην Παρακμή που προκάλεσαν οι πρόγονοι μας και όχι εμείς! Διαρκώς αυτό θέλουν να το ξεχνούν! Άστε τους να το ξεχνούν αυτοί, μην το ξεχάσετε όμως ποτέ εσείς. Και η δόξα των προγόνων μας αλλά και τα λάθη τους ανήκουν σε αυτούς. Δικά μας θα είναι μόνο η δόξα που ίσως δημιουργήσουμε εμείς, καθώς και τα λάθη που σίγουρα θα κάνουμε.

 Το παρελθόν ανήκει στους γέρους και σε όσους γεννήθηκαν γέροι, το μέλλον ανήκει μόνο στους νέους. Στην ηλικία και στο πνεύμα. Οι ζωντανοί με τους ζωντανούς και οι νεκροί με τους νεκρούς.

 Και η μετάδοση συνεχίζεται χα χα χα.

 Το κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα βήμα, η κάθε αλλαγή με μια και μόνο κίνηση.

 Κάντε τα!!!

 Ξεκινήστε νέες δουλειές, νέες  ενασχολήσεις, νέες ασχολίες, νέες δραστηριότητες, νέες φιλίες και παρέες με άτομα που αξίζουν την προσοχή σας, νέες σχέσεις με άτομα που αξίζουν να μοιράζονται την πραγματικότητα σας.

 Αλλά αρχίστε τα αυτά τώρα! Τώρα! Τώρα! Ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο! Τίποτα δεν θα αλλάξει στην πραγματικότητα σας θετικά αν δεν το προκαλέσετε εσείς (αρνητικά μπορούν να αλλάξουν πολλά στην πραγματικότητα σας χωρίς να το προκαλέσετε εσείς. Μεριμνά για αυτό η εκάστωτε κυβέρνηση χα χα χα).

 Θεωρείτε ότι εστιάζουν υπερβολικά στην ατομικότητα οι παραπάνω συμβουλές?

 Ναι είναι!

 Το δέχομαι!

 Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα!!!

 Στην χώρα που οι αλλαγές μπορούν να έρθουν μόνο ατομικά και όχι ομαδικά!

 Στην χώρα και στον Λαό που δεν δέχεται κανένα ζυγό ο σβέρκος τους αλλά έκανε 2000 χρόνια κάτω από τον ζυγό των Ρωμαίων (και δεν τους έδιωξε ποτέ!! Απλώς μετασχηματίστηκε σε Ρωμιός!!!).

 Που έκανε 400 και βάλε χρόνια κάτω από τον ζυγό των Τούρκων (που πήγε να τους διώξει, αλλά προτίμησε στην συνέχεια να αλληλοσκοτωθούμε μεταξύ μας και στο τέλος να μας «σώσουν» οι ξένοι. Να μας «σώσουν» από τους Τούρκους ε? Όχι από αυτούς! Χα χα χα).

 Που ανέχθηκε και ανέχεται την φαυλοκρατία τα τελευταία 200 χρόνια (και απλώς αφήνει τους φαύλους να εναλλάσσονται ο ένας μετά τον άλλο και να αποκαλύπτεται διαρκώς ότι στην φαυλότητα το βαρέλι δεν έχει πάτο!).  

 Εάν θεωρείτε ότι μπορεί αυτός ο Λαός και η Χώρα να αλλάξει κάτι προς το θετικό με ομαδική δράση μάλλον είσαστε πολύ πιο ψεκασμένοι από ότι δείχνετε χα χα χα.

 Οπότε άστε το παραμύθιασμα του εαυτού σας και των άλλων, και φροντίστε να αλλάξετε πρώτα από όλα εσείς. Μόνο έτσι αλλάζει ο κόσμος παλικαράκια μου.

 Γιατί όταν ο κόσμος αλλάζει με φωτιά και ατσάλι, όπως γράφουν οι ποιητές, συνήθως αλλάζει έτσι όπως θέλει αυτός που κρατά την φωτιά και το ατσάλι! Και η ιστορία αυτό που μας διδάσκει είναι ότι σπάνια είναι ίδιος αυτός που κρατά αυτά τα δύο διαχρονικά. Εκείνο που είναι διαχρονικό είναι ότι ο πόνος και η θλίψη των πολλών είναι ανάλογη των ελπίδων που έτρεφαν για μια αλλαγή, και αντιστρόφως ανάλογη των κερδών όσων (λίγων) τελικά κέρδισαν προσωπικά οφέλη από την κάθε εποχή της φωτιάς και του ατσαλιού.

 Αυτά για σήμερα τσακαλοπνίχτες μου, από την επόμενη χρονιά θα τα ξαναπούμε πλέον. Να περάσετε καλά και φροντίστε να γυρίσετε όλοι ασφαλείς στις (ή με τις) οικογένειες σας μετά τις καταχρήσεις (που στάνταρ θα κάνετε σήμερα χα χα χα) της σημερινής μέρας.

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση………..

 Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 31/12/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου