UA-50457385-1

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Οι λάμπες πάνω στα πεύκα

 Τι πιο ωραίο θέαμα για τα μάτια ενός μελισσοκόμου!

 Ανοιξιάτικο πεύκο!

 Σε ένα από τα μελισσοκομεία μου αυτός είναι ο λόγος που έχουν αρχίσει να μπλοκάρουν οι γόνοι!

 Και ο λόγος που δεν βιάζομαι και τόσο για να πάω όλα τα μελίσσια μου στις ελαιοκράμβεις, και περιμένω να τελειώσουν πλήρως με τα ραντίσματα τους οι αγρότες, για να κατεβάσω τις κυρές των λογισμών μου σε αυτές.


Τα μελίσσια χτίζουν! 

Οπότε πρέπει να βρίσκουν και μάλιστα καλά! 

Άρα τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση? 

Ναιιιιι! 

Ανιχνεύσεις! 

 Για να δούμε την πηγή του μελιτώματος (ή νεκταροέκκρισης), ώστε να ξέρουμε περίπου και πόσο θα συνεχίσει να δίνει (πιθανότατα όλο τον Απρίλη, αλλά μέχρι εκεί!), τι μπορεί να την κάνει να σταματήσει (μια καλή βροχούλα, ένα καλό κρύο!), και το κυριότερο να σταθμίσεις ρίσκα και προοπτικές στο κάθε τι (άλλο να υπάρχει το ρίσκο των ραντισμάτων αλλά τα μελίσσια εκεί που τα έχεις να μην βρίσκουν τίποτε, και άλλο να υπάρχει αυτό το ρίσκο αλλά ήδη τα μελίσσια σου να είναι στρωμένα στο μέρος που ήδη είναι!)

 Και αυτή η εικόνα μου φέρνει μια κουβέντα που είπε ένας  Χαλκιδκιώτης φίλος μου σε μια μελισσοκομική ομάδα "Οι γονείς μας μας έδειχναν την Θάλασσα (δηλαδή να ασχοληθούν με τον τουρισμό και όχι με την μελισσοκομία, σαν και τους γονείς τους) και μας έλεγαν να μην ψάχνουμε για τις λάμπες στα πεύκα".

 Και εδώ καταλαβαίνεις ακριβώς το τι σημαίνει αυτό. 

 Τελευταίο βάρεμα από τον εργάτη αυτής της χρονιάς, μεγαλύτερος σε μέγεθος από κάθε άλλο βάρεμα, τον περιμένει η αναπαραγωγή, και ο θάνατος. Το δυνατότερο βάρεμα του, φυσικά με τους μικρότερους αριθμούς εργατών. Αλλά πλέον η μελιτωέκκριση του είναι εμφανέστατη!

 Και μάλιστα στην πιο κόκκινη απόχρωση της, σημάδι ότι είναι και στα τελειώματα της, τίποτα στην ζωή δεν κρατάει για πάντα, ούτε και ο έρωτας του μελισσοκόμου και ο πόθος του.



 Πλούσια τα ελέη του πεύκου! Αλλά τα μελίσσια δεν είναι τόσο δυνατά για να το εκμεταλλευτούν, και να δώσουν έναν αντίστοιχο πλούσιο τρύγο. Δεν πειράζει, θα τα δώσει ένα τεράστιο σπρώξιμο πριν την ελαιοκράμβη, και εκεί θα κάνουν πράγματα και θαύματα!

 Δεν θα κρατιούνται μέσα στις κυψέλες, εάν πάνε λίγο καλά και στο επόμενο στοίχημα της χρονιάς!

 Εκτός από δύο ματάκια καστανά, δεν νομίζω να υπάρχει ωραιότερο θέαμα για τα μάτια μου

  Και αυτό με τα καστανά μάτια παίζει να είναι και δεύτερο! Χα χα χα


 Ψάχνοντας για λάμπες πάνω στα πεύκα! 

 Ναι! 

 Τώρα έχει νόημα αυτή η φράση!

 Οι λάμπες πάνω στα πεύκα!

 Όταν πεθάνω μην φυτέψετε πάνω από τον τάφο μου ιτιά να με θρηνεί, μήδε και κυπαρίσσι 
ένα πεύκο μόνο να φυτέψετε, λάμπες να ψάχνω σε αυτό, με τα δάκρυα του να γλυκαίνομαι  


 Adios Amigos Locos




Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 10/04/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου