UA-50457385-1

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Άντε, ώρα να ξυπνάμε σιγά, σιγά

 


 Και ήρθε η ώρα να αρχίσουν σιγά, σιγά οι μελισσοκομικές  εργασίες της νέας μελισσοκομικής χρονιάς που μας έρχεται. Τροφοδοσία των μελισσιών (με τροφή με Νοζεβιτ για πρόληψη από την Νοζεμίαση) αλλά ταυτόχρονα και να βάλω τους τροφοδότες οροφής στα μελίσσια μου που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους βόρειους ανέμους, μια που φέτος τα ξεχειμωνιάζω όλα στο ίδιο μελισσοκομείο, και τα έχω σε διπλή γραμμή, με τα πίσω μελίσσια να προστατεύονται πλήρως από τους ανέμους λόγου εμποδίων που έχουν από πίσω τους (πουρνάρια, αλλά και εδαφική ανύψωση) αλλά αυτή η κάλυψη να μην είναι τόσο πλήρης και στην μπροστά γραμμή.

 Οπότε φέτος θα κάνω και το "extra mile", που λένε οι Αμερικάνοι, και θα προσθέσω και τροφοδότες οροφής στα μελίσσια, ως ένα μέσο για να αυξήσω την εσωτερική θερμοκρασία των μελισσιών, περιορίζοντας τον χώρο ανάμεσα στο καπάκι και τα πλαίσια (έχω και κερόπανο πάνω από τα πλαίσια, όλο τον χρόνο!), αλλά ταυτόχρονα αφήνοντας και δίοδο για μέρος του εξωτερικού ανέμου για να αφαιρείται και η υγρασία μέσα από την κυψέλη. 

 Ότι μπορείς να κερδίσεις είναι κέρδος, βασικός νόμος στην μελισσοκομία αυτός. Τι κέρδος μπορεί να έχει? Μικρό! Μια που θα μείνουν οι τροφοδότες οροφής μόνο μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά θα αρχίζω να τροφοδοτώ με σιρόπι, που θα γίνει με μέλι και νερό συν την προσθήκη θυμόλης μέσα, για να μπορέσω να κρατήσω χαμηλά τα φετινά κόστη, που έχουν εκτοξευθεί κοντά στο 60%, και δεν παίζει καν να τροφοδοτηθούν για τόσο καιρό τα μελίσσια με τιμές και τροφές εμπορίου! 

 Έχω κοντά στο μισό τόνο μέλι που έχω βγάλει από τα απολεπίσματα, που δεν θα πουληθεί στους πελάτες μου (γιατί έχει υπερθερμανθεί!), και είναι ευκαιρία να δοθεί στα μελίσσια με μια αναλόγια 1 προς 3, ή 1 προς 2. Καλύτερα 1 προς 3, για να είναι ακόμη πιο χαμηλό το HMF του. Ναι γνωρίζω ότι τροφές με HMF περιορίζουν την διάρκεια ζωής των μελισσιών (και όσο πιο ψιλό τόσο μεγαλύτερος ο περιορισμός της ζωής τους) αλλά η άλλη εναλλακτική είναι να μην τροφοδοτηθούν καθόλου!! Και το να μην τροφοδοτήσεις καθόλου τον Μάρτιο να δείτε πόσο δραματικά περιορίζει την ζωή των μελισσιών!

 Τρομερή χρονιά η φετινή, η τροφή με το Νοζεβίτ έχει πάει στα 1,50 ευρώ όταν πριν από μερικούς μήνες ήταν στα 80-85 λεπτά. Αντίστοιχα οι απλές τροφές είναι στα 30-40 λεπτά κάτω. Το δε πετρέλαιο από 1,20-1,30 έχει πάει στα 2,15, στα ανώτερα του, και τώρα είναι στα 1,75-1,80 (κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε φτάσει και στο 1,06!!!!). Οπότε μια που δεν έχω ανεβάσει με τίποτα τις τιμές μου σε αυτόν τον βαθμό (από 7 κιλά στο μονόκιλο έχω πάει στα 8 στην λιανική μου, στην χονδρική μου όμως δεν έχω αυξήσει καθόλου τις τιμές μου, οπότε αντιλαμβάνεστε το πόσο τεράστια επιβάρυνση είναι τα αυξημένα κόστη μας που έχουν ανέβει στο 50-60% σε όλες τις κατηγορίες! Προσπαθούμε με νύχια και δόντια να κρατήσουμε τις αυξήσεις μας στον χαμηλότερο επίπεδο, και πάλι βλέπεις μια ολοκάθαρη πτώση των τζίρων μας!). 

 Θα μου πείτε τώρα "Σαν να άργησες λίγο να τοποθετήσεις τους τροφοδότες οροφής? Πόσο να είναι το κέρδος σου τώρα που τους έβαλες? Μισό κιλό τροφή στους 2 πες μήνες? Γιατί δεν τους έβαζες νωρίτερα?".

 Η απάντηση είναι απλή. Ο μελισσοκόμος στην πραγματικότητα έχει 3 αφεντικά. Πρώτα από όλα, τις μέλισσες του, αυτές αποφασίζουν εάν θα εργαστείς επάνω τους κάποια συγκεκριμένη μέρα ή όχι. Τέτοιο πρόβλημα δεν είχα αυτόν τον καιρό που παρόλο που έχουμε χειμώνα οι θερμοκρασίες και ο καιρός είναι σχεδόν ανοιξιάτικος.

 Δεύτερο αφεντικό είναι η μέση του! Και εδώ υπήρχε ολοκάθαρο πρόβλημα, το να μεταφέρεις ατρύγιτα μελίσσια σε αριθμό μερικών εκατοντάδων κυψελών, μόνος σου, ενώ είσαι μισός αιώνας άνθρωπος έχει το κόστος του. Ιδίως εάν είσαι από τους μελισσοκόμους που ξεκινούν την μελισσοκομική χρονιά στα 98 κιλά και την τελειώνουν μετά από 10 μήνες στα 78 κιλά! Όταν χάνεις κιλά δεν χάνεις μόνο λίπος, χάνεις και μυς, δύναμη και αντοχή. Οπότε άλλο πράγμα είναι μια κυψέλη στα 50 κιλά  όταν είσαι εσύ 98 κιλά, και τελείως διαφορετικό μια κυψέλη στα 50 κιλά όταν εσύ είσαι στα 78! Και κυρίως όταν αυτή την κυψέλη την πηγαίνεις πέρα δώθε για δέκα συνεχόμενους μήνες χωρίς ξεκούραση! Η μέση φέτος ζήτησε άδεια αρκετών ημέρων, και τις πήρε, δεν έγινε τελείως καλά και την φοβάμαι μην μου ξαναβγάλει κάποιο πρόβλημα στην νέα μελισσοκομική χρονιά που ήρθε!

 Τρίτο αφεντικό φυσικά είναι η τσέπη σου! Η τροφή έπρεπε να αγοραστεί, και τα λεφτά για αυτή να μαζευτούν! Και φέτος ο Δεκέμβριος μόνο "μήνας του μελιού" δεν ήταν. 

 Οπότε όταν αυτά τα τρία αφεντικά (μέλισσες, μέση, τσέπη) συμφωνήσανε ότι είναι η ώρα να πάω στα μελίσσια μου αμέσως το προγραμμάτισα!

 Και όλο αυτό το "extra mile"  έχει κόστος χρονικό και σε κόπο. Τροφοδοσία που θα έπαιρνε μια μέρα για να γίνει χρειάσθηκε 2 μέρες (πλέον οι μέρες είναι μικρές, δεν μπορείς να τροφοδοτείς για 7-8 ώρες σε μια μέρα, τα μελίσσια είναι σε μελισσόσφαιρα και δεν είναι για ενόχληση από μια ώρα και μετά -ή μια ώρα και πριν!-). Την πρώτη μέρα τροφοδοτήθηκαν τα μελίσσια της μπροστά σειράς βάζοντας ταυτόχρονα και έναν τροφοδότη οροφής στο κάθε ένα (εκτός από τις κυψέλες παλιού τύπου που έχουν εσωτερικό - εξωτερικό καπάκι και δεν χρειάζονται τροφοδότη οροφής - ο οποίος δεν χωράει και σε αυτές!-), και την δεύτερη μέρα απλώς τροφοδοτήθηκαν τα υπόλοιπα μελίσσια στην πίσω γραμμή (που ήταν και τα περισσότερα!) χωρίς τοποθέτηση τροφοδοτών.

 Προβληματική διαδικασία που την πρώτη μέρα πήρε 3,5 ώρες (τροφοδότης οροφής συν προσθήκη τροφής), ενώ την δεύτερη μέρα μόνο 1,5 ώρα (μόνο προσθήκη τροφής) παρόλο που τα μελίσσια της δεύτερης μέρας ήταν περισσότερα από αυτά της πρώτης μέρας! 

 Και αυτό γιατί για να προσθέσεις τον τροφοδότη οροφής πρέπει να ανοίξεις το καπάκι, βάζεις μέσα του τον τροφοδότη οροφής (το κάνεις όσο ακόμη το κερόπανο είναι πάνω στα πλαίσια, για να μην πάνε μέλισσες στο καπάκι και καθώς βάλεις εσύ τον τροφοδότη οροφής τις εγκλωβίσεις εκεί και πεθάνουν από το κρύο, ο τροφοδότης αυτός εφαρμόζει απόλυτα με τα όρια του καπακιού με αποτέλεσμα να δημιουργεί εάν "κλειστό" χώρο ακριβώς επάνω του, περνά αέρας μεν από τους αεραγωγούς πάλι στην κυψέλη (πολύ μειωμένος φυσικά) αλλά όχι μέλισσες!), σηκώνεις το κερόπανο, ρίχνεις καπνό για να φύγουν οι μέλισσες (καλύτερα όμως είναι να προσθέσεις αμέσως την τροφή χωρίς να χάσεις χρόνο για καπνό -έχεις ήδη καπνίσει την είσοδο ε? Δεν ανοίγεις απλώς καπάκια και πετάς τροφή μέσα!!!!!- δεν προλαβαίνουν να ανέβουν στα καπάκια οι μέλισσες σε περίπτωση που δεν είναι ήδη πάνω σε αυτά), βάζεις τροφή προσπαθώντας να μην σκοτώσεις (πολλές) μέλισσες, προσπαθείς να είναι η τροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο της κυψέλης, γιατί ο τροφοδότης οροφής έχει λίγο μεγαλύτερο κενό προς το κέντρο του (και σχεδόν ελάχιστο στις άκρες του έτσι ώστε το σιρόπι να ρέει προς σε αυτές για να το παίρνουν οι μέλισσες), βάζεις στην θέση του το καπάκι με τον τροφοδότη οροφής, ανεβαίνεις επάνω στο καπάκι πιέζοντας με το γόνατο του ενός ποδιού σου (το άλλο είναι στο έδαφος) βάζοντας όλο το βάρος σου επάνω στο καπάκι γιατί η τροφή είναι σκληρή (ζαχαροζύμαρο και όχι βανίλια) και πρέπει να πιεστεί πάνω στα πλαίσια, και ρυθμίζεις τα κλειδιά της κυψέλης ανεβάζοντας τα γιατί πλέον έχεις και τον τροφοδότη της οροφής κάτω από το καπάκι, και τα όρια του είναι όσο και τα εξωτερικά όρια του καπακιού (έχει "αυτιά" περιμετρικά που εφάπτονται με την περίμετρο του καπακιού).

 Και φυσικά όσο τα κάνεις αυτά το ένα σου πόδι είναι πλήρως εκτεθειμένο στις μέλισσες που αντιλαμβάνονται ότι κάτι πάει στραβά και οργίζονται, και επειδή ορισμένα από τα μελίσσια είναι δεκάρια σε πληθυσμό (η Άγια Σουσούρα η Θαυματουργή!!!!) σου δίνουν να καταλάβεις ότι δεν εκτιμούν το "extra mile" σου! Την επόμενη μέρα απλώς καπνίζεις είσοδο, ανοίγεις καπάκι, τραβάς κερόπανο, βάζεις τροφή, βάζεις κερόπανο, κλείνεις καπάκι. Ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε!

 Και φυσικά δεν αναφέρω τα εξής εδώ: 

 Πρώτη μέρα, δύο καρότσια, στο ένα έχεις 2 εικοσάκιλα κιβώτια με τροφή, στο άλλο έχεις 10 τροφοδότες οροφής (το οικοδομικό καρότσι), και τα μετακινείς παράλληλα με την σειρά των κυψελών. Το οικοδομικό καρότσι θα πρέπει να πάει 7 φορές στο φορτηγό για αναχορηγία τροφοδοτών (70 τροφοδότες οροφής), το άλλο καρότσι μόνο 2 (80 κιλά τροφής για 70 μελίσσια που θα έχουν και τροφοδότες οροφής, συν 6 μελίσσια παλιού τύπου, και τις υπόλοιπες 4 κυψέλες νέου τύπου που δεν υπήρχαν για αυτές τροφοδότες οροφής αλλά ήταν στην μπροστά σειρά). Την δεύτερη ημέρα έχεις απλώς ένα καρότσι (το οικοδομικό) όπου έχεις μέσα από 3 εικοσάκιλα κιβώτια τροφής, και κάνεις μόνο 2 δρομολόγια στο φορτηγό για αναχορηγία.

 Επίσης δεν αναφέρω ότι την πρώτη μέρα χρειάζεται μια έξτρα ώρα για να φορτωθεί με τροφοδότες οροφής η καρότσα του φορτηγού, σε ύψος τέτοιο που δεν θα φεύγουν από την καρότσα όταν θα βρίσκεις σε λακκούβες στους χωματόδρομους μέχρι το μελισσοκομείο σου, να φορτωθούν και τα δύο καρότσια σε αυτή και πευκοβελόνες, πέλετ, και καπνιστίρι. 

 Οι τροφές που είναι? Στην καμπίνα! Δεν χωρούσαν και μερικές εκατοντάδες κιλά τροφής στην καρότσα (χωρούσαν! Αλλά θα έσπερνα όλη την διαδρομή με τροφοδότες εάν τους ντάνιαζα πιο ψιλά! Χα χα χα). Φυσικά το φόρτωμα των τροφών στην καμπίνα είναι για δύο μέρες, και όχι μόνο για μία!

 Επίσης δεν αναφέρω εδώ ότι θα πρέπει να χαθεί μια μέρα τον Μάρτιο για να βγουν οι τροφοδότες οροφής, μια που θα πρέπει να τροφοδοτήσω το μελοσίροπο με μπουκάλι μέσα στην κυψέλη και όχι με τον τροφοδότη οροφής (είναι τροφοδοσία με μέλι αυτή!!! Δεν είναι να το ρισκάρεις να μυρίζει όλη αυτή η ποσότητα μελιού πάνω στους τροφοδότες! Τεράστιος ο κίνδυνος για λεηλασίες!). 

 Ούτε φυσικά δεν αναφέρω την μια μέρα χαμένη για να καθαριστούν οι τροφοδότες οροφής με νερό και σκούπα για να τοποθετηθούν (στεγνοί!) στις κυψέλες!

 Ένα "extra mile" που θέλει πολύ κόπο, και χρόνο. (και πόνο! Την πρώτη μέρα σου πονάει το γόνατο που το χρησιμοποιείς ως έμβολο επάνω στο καπάκι, αλλά και το άλλο γόνατο από το πόδι που είναι εκτεθειμένο στα κεντριά των μελισσών! χα χα χα), και που δεν θα προσφέρει συνολικά και τόσο μεγάλο κέρδος (και το μισό κιλό ανά κυψέλη ίσως και να είναι υπερβολική εκτίμηση!), αλλά το κάνεις για να προσφέρεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αβάντζο στις μικρές κιτρινόμαυρες κυρές σου στην αρχή της μελισσοκομικής χρονιάς , τις κόρες του μελισσοκόμου, την χαρά του, και την περηφάνεια του.

 Το αίμα του!










 Adios Amigos Locos


 Λαζαρος Μότσανος
 Σοχός 21/1/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου