UA-50457385-1

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Και μπαίνουμε δυναμικά μελισσοκομικά στο 2025

 


 Και μπαίνουμε δυναμικά στο 2025 όσο αφορά τις εργασίες μας τις μελισσοκομικές με το να πάω για ένα διήμερο εντατικής μελισσοκομίας στις 9/1/2025 (Πέμπτη), και 10/1/2025 (Παρασκευή), για να πάω να βάλω τα πλαίσια περιορισμού κυψέλης που κατασκεύασα (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog  Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος -Κατασκευάζοντας πλαίσια περιορισμού κυψέλης (πλαίσια με φελιζολ)) όταν επιτέλους σταμάτησε να βρέχει, και στέγνωσαν οι χωματόδρομοι που οδηγούν στο μελισσοκομείο που ξεχειμωνιάζω τα μελίσσια μου, και δεν υπήρχε κίνδυνος να κολλήσω στις λάσπες. 

 Εργασία που δεν πρόλαβα να την τελειώσω στο προηγούμενο εντατικότατο διήμερο μελισσοκομικών εργασιών στο μελισσοκομείο μου (19/12 και 20/12) όπου έκανα προληπτική θεραπεία στα μελίσσια μου, μεταγγίσεις μελισσιών από κυψέλες με διάτρητους πάτους σε κυψέλες με κλειστό πάτο, και έβαλα σε μέρος των μελισσιών μου πλαίσια περιορισμού κυψέλης (στα περισσότερα από όσα έκανα μεταγγίσεις, και σε 4 μελίσσια από τα υπόλοιπα). Οπότε μια που αναμένεται να χαλάσει ο καιρός από το Σάββατο 11/1/2025 (Σήμερα) με έντονες χιονοπτώσεις στον βορρά ήταν η τέλεια ευκαιρία για να ολοκληρώσω αυτή την εργασία, πριν γίνει δύσκολη ως αδύνατη η πρόσβαση μου στο μελισσοκομείο μου.

 Οπότε σας παρουσιάζω και αυτό το διήμερο εντατικής μελισσοκομίας, με τον σχολιασμό στο ελάχιστο δυνατό, αλλά και με τις απαραίτητες διευκρινήσεις όπου θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν.   


 Φόρτωμα 120 πλαισίων περιορισμού κυψελών σε 12 κυψέλες, μια που μεγάλο μέρος των μελισσιών μου είναι δεκάρια σε πληθυσμό, και σε μέλια, και δεν θα μπούνε σε όλα πλαίσια περιορισμού κυψέλης (δεν αφαιρείς πλαίσιο με μέλι για να βάλεις πλαίσιο περιορισμού κυψέλης στην θέση του! Απλό!). 

 Επίσης ο γνωστός εξοπλισμός στην καρότσα, καρότσι (που μεταφέρεις τις κυψέλες με τα πλαίσια) αλλά και συρματόσκοινο, φτυάρι, αξίνα (για την λάσπη, γιατί από όπου περνάει τρακτέρ που πάει αυτή την εποχή για όργωμα, και σπορά, δεν είναι σίγουρο ότι δεν έχει κάνει τον δρόμο αδιάβατο από την λάσπη που θα την έχει μετατρέψει σε αυλάκια στην μέση του χωματόδρομου).  


 Και φτάνω στο μέρος που έχω τα μελίσσια μου, και αντιλαμβάνομαι ότι είναι μια από τις ελάχιστες φορές που ο καιρός στον Σοχό ήταν καλύτερος από το μέρος που είχα τα μελίσσια μου, και ότι δεν είναι οι ιδεώδεις συνθήκες για μελισσοκομικές εργασίες, αλλά μελισσοκομικές εργασίες που ήδη έχουν αργήσει και δεν μπορούν να πάρουν περαιτέρω αναβολή (η κατανάλωση των αποθεμάτων μελιού αρχίζει να ανεβαίνει από αυτό το χρονικό σημείο και μετά που αναμένεται να αρχίσει το γόνεμα των μελισσιών μια που πλέον έχουμε περάσει από την "γούβα"* του Χειμερινού Ηλιοστασίου, την μικρότερη μέρα του χρόνου, συνήθως κατά τις 10-20 Γενάρη αρχίζει πλέον το γόνεμα στις περιοχές μας τις χρονιές που δεν κάνει τρελό κρύο, επίσης πλέον θέλεις αυτή την εποχή το μελίσσι να έχει όσο το δυνατόν πιο υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην κυψέλη και για να αρχίσει το γόνεμα η βασίλισσα, αλλά και για να μην είναι τόσο σφιχτή η μελισσόσφαιρα και να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο το μελίσσι στα πλαίσια που θα γεννήσει η βασίλισσα, οπότε ακριβώς αυτή είναι η στιγμή που θα έχεις το μεγαλύτερο κέρδος από τα πλαίσια περιορισμού κυψέλης). 

 Οπότε δεν υπάρχει επιλογή, πρέπει να δουλέψω υπό αυτές τις (κακές μελισσοκομικά) συνθήκες. Αλλά έχω μεριμνήσει να βάλω απλώς αυτή την ημέρα πλαίσια περιορισμού κυψέλης στα μελίσσια (ένα στο κάθε ένα που είναι από 5 έως 9 πλαίσια πληθυσμού, και ένα με δυο σε όσα είναι από 3 έως 4 πλαίσια (ελάχιστα)) και να μην κάνω τις μεταγγίσεις μελισσιών που δεν είχα προλάβει την προηγούμενη φορά και να το αφήσω αυτό για την επόμενη μέρα. 

 Και αυτό γιατί ενώ το κέρδος από την μετάγγιση του μελισσιού από κυψέλη με διάτρητο πάτο σε κυψέλη κλειστού πάτου είναι πολύ (πολύ, πολύ, πολύ!) μεγαλύτερο από το κέρδος από το πλαίσιο περιορισμού κυψέλης που θα βάλεις στα μελίσσια (και μάλιστα σε μελίσσια με 8-9 πλαίσια πληθυσμού είναι υπερβολικά μικρό το κέρδος από το πλαίσιο περιορισμού που θα βάλεις, τόσο μικρό που στα μελίσσια με 10 πλαίσια πληθυσμού ή μελιού δεν βάζεις καν πλαίσιο περιορισμού! Στα μικρότερα μελίσσια ναι υπάρχει ένα υπολογίσιμο κέρδος που αυξάνεται όσο μειώνεται το μέγεθος του μελισσιού), ωστόσο μου είχαν μείνει μόνο 4-5 μελίσσια με διάτρητους πάτους να τα κάνω μεταγγίσεις, ενώ τα μελίσσια που θα έπαιρναν πλαίσιο περιορισμού κυψέλης ήταν πάνω από μια εκατοντάδα! 

 Οπότε το συνολικό κέρδος θα ήταν μεγαλύτερο εάν είχα τον περιορισμό να ολοκληρώσω μια μόνο εργασία από τις δύο και διάλεγα την τοποθέτηση των πλαισίων (η πρόβλεψη είναι για να χαλάσει ο καιρός το Σάββατο, αλλά τον Γενάρη και τον Φλεβάρη δεν είναι να τους εμπιστεύεσαι καθόλου (Ούτε και τον Μάρτη στον Σοχό! Χα χα χα)! Ιδίως κοντά στον Σοχό όπου βάζεις πάντα μια με δύο μέρες πιο νωρίς το όριο του πότε θα αλλάξει ο καιρός από αυτό που δίνουν οι μετεωρολόγοι!).    


 Ουχ ουχ ουχ ουχ τι Αγγελοπουλικό τοπίο στην ομίχλη είναι αυτό?

 Χα χα χα. 


 Και εδώ είναι τα ελάχιστα παραμένοντα μελίσσια σε ένα δεύτερο μέρος κοντά στο κύριο μελισσοκομείο μου, που δεν τα είχα μετακινήσει και έχουν μείνει εδώ από τον καιρό του Βελανιδιού. 

 Λεπτομέρεια, ενώ τα μελίσσια στο κύριο μελισσοκομείο μου έχουν νότιο προσανατολισμό με σεπέρι στον βορρά για να προστατεύονται από τον Βοριά, αυτά τα μελίσσια έχουν βόρειο προσανατολισμό και είναι χωρίς σεπέρι (που εάν είχαν θα ήταν προς τον νοτιά που φέρνει όμως θερμό (και υγρό όμως!) αέρα). 

 Λάθος προσανατολισμός για ξεχειμώνιασμα φυσικά! 

 Έπρεπε να είχα πάρει αυτά τα μελίσσια (όταν μετακίνησα όλα τα άλλα μελίσσια που ήταν σε αυτό το μέρος στα πεύκα για το πρώτο χέρι του πεύκου) σε άλλο μέρος 6-8 χιλιόμετρα τουλάχιστον μακριά, να τα άφηνα εκεί για 2 εβδομάδες, και έπειτα να τα έφερνα στο κύριο μελισσοκομείο μου για να τα τοποθετήσω σεπεριασμένα από τον βορρά με νότιο προσανατολισμό (όπως είναι αυτά που έφερα από τα πεύκα αλλά και όσα ήταν παραμένοντα μέσα στο κύριο μελισσοκομείο μου). 

 Δεν το έκανα! Γιατί? Γιατί ήμουν κουρασμένος για να το κάνω και αυτό, γιατί βαρέθηκα, γιατί, γιατί, γιατί! Πολλά γιατί! Γιατί μερικές φορές μουλαρώνεις και δεν κάνεις αυτό που στην πραγματικότητα είναι η πιο σωστή λύση και χειρισμός. Είναι πολύ εύκολο να το κάνεις αυτό το λάθος στο τέλος της μελισσοκομικής χρονιάς όταν έχει πέσει επάνω σου ή κούραση όλης της χρονιάς σαν ένα κοπάδι από πεινασμένα όρνια, ιδίως στις κακές μελισσοκομικές χρονιές όπου κάθε μελισσοκομικός χειρισμός και τοποθέτηση σου δεν σου έχει βγει, γιατί απλούστατα σε τέτοιες χρονιές ότι και να κάνεις θα αποτύχει! Οπότε λες "Δεν γαμιέται! Δεν το κάνω!".

 Ναι αλλά εδώ μιλάμε για ξεχειμώνιασμα (Αχχχχ που να βρεθούν μερικοί νότιοι μελισσοκόμοι να μας πούνε πως γίνεται το σωστό ξεχειμώνισμα!!! Γιατί αυτοί ξέρουν από δριμύτατους χειμώνες! Σαν αυτούς που περιμένουμε στον βορρά τις επόμενες ώρες! Γιατί όσο περιμένουμε εμείς να θαφτούμε στο χιόνι αυτοί κολυμπάνε στην θάλασσα γύρω από την Πελοπόννησο! Όσο και να το κάνεις εάν αυτό δεν είναι το απόλυτο επιχείρημα για την κατοχή από μέρους τους της πλήρης γνώσης του σωστού ξεχειμωνιάσματος δεν ξέρω ποιο άλλο θα μπορούσε να είναι! Χα χα χα. Δεν πειράζει, ας λένε αυτοί και ας τους κοιτάμε εμείς με ύφος "Τι μου λες ρε μπάρμπα που θα μου πεις για ξεχειμώνιασμα! Εσύ που είσαι πιο κοντά στο Κάιρο της Αιγύπτου από ότι στον Σοχό της Θεσσαλονίκης!", το ξέρουν ότι κατά βάθος (βάθος! Πολύ βάθος! Πιο πολύ βάθος δεν πάει! Χα χα χα)  τους αγαπάμε! Ας συνεχίζουν να λένε! Εμείς θα τους αγαπάμε και παρόλο αυτό! Χα χα χα). 

 Τέτοιες χαζομάρες κοστίζουν μελίσσια τον Μάρτη. Οπότε ποια λύση σκέφτηκε ο "νέουρας"? Φυσικά τον περιορισμό της εισόδου (το ελάχιστο δυνατό άνοιγμα της, πλάγιο κλείσιμο της και άνοιγμα όσο ένα μολύβι σε πάχος), και το μερικό κλείσιμο των αεραγωγών με ζελοτείπ και χαρτί από τα φύλλα κεριού. Αλλά όχι κλείσιμο των αεραγωγών που είναι αντίθετα από τον προσανατολισμό τους (στα μελίσσια που έχουν νότιο προσανατολισμό στο κύριο μελισσοκομείο μου είναι κλειστοί σε μερικά από αυτά οι βόρειοι αεραγωγοί) αλλά τους αεραγωγούς που είναι στην διεύθυνση του προσανατολισμού τους (δηλαδή έχουν βόρειο προσανατολισμό και έχεις κλειστούς του βόρειους αεραγωγούς και ανοιχτούς του νότιους αεραγωγούς!). 

 Λύση που όταν την είχα κάνει αμέσως είχα δει αποτέλεσμα με τα μελίσσια εκεί που δεν πετούσαν καθόλου να έχουν τρομερό πέταγμα για να φέρνουν γύρη από τον άγριο κρόκο (ενώ πιο πριν πετούσαν μόνο στην ανθοφορία της Σουσούρας και μετά "έκατσαν" όταν τελείωσε αυτή). Μικρό λεπτομέρειες που όμως μπορούν να φέρουν όλη την διαφορά του κόσμου (πχ να επιζήσουν όλα αυτά τα μελίσσια! Χα χα χα).

 Κερασμένο αυτό από μένα παίδες.
    

 Τελικά είχα υποτιμήσει το πόση εργασία ήθελε το πέρασμα των πλαισίων περιορισμού την προηγούμενη φορά, μου πήρε 8 ώρες το φόρτωμα των κυψελών, το πέρασμα των πλαισίων σε κάθε κυψέλη που άνοιξα και είδα ότι χρειαζόταν -και σε αρκετές απλώς τις άνοιξα, είδα ότι δεν έπρεπε να μπουν και τις ξανάκλεισα χωρίς να βάλω τίποτα σε αυτές-, και να φορτώσω πάλι τις κυψέλες που πλέον δεν είχαν πλαίσια περιορισμού μέσα τους αλλά χτισμένα πλαίσια που τα είχα αφαιρέσει από τις κυψέλες για να βάλω στην θέση τους το πλαίσιο περιορισμού, και με περιμένει το να πάω στο σπίτι μου στο Σοχό για να ξεφορτώσω το φορτηγό από κυψέλες, καρότσι, και όλα τα υπόλοιπα. Δεν υπήρχε περίπτωση να την τελείωνα αυτή την εργασία στο προηγούμενο διήμερο, ακόμη και εάν είχε καλό καιρό στις 21/12 για να το κάνω τριήμερο μελισσοκομικών εργασιών!


 Τελευταία εικόνα αυτής της ημέρας, με φορτωμένο το φορτηγό, εξαντλημένο τον μελισσοκόμο αλλά και έχοντας την ανεβασμένη ψυχολογία του "Να έκανα και φέτος αυτό το "κάτι παραπάνω" για τις κυρές μου, φέτος θα έχουν και αυτή την βοήθεια για να βγάλουν τον χειμώνα όσο το δυνατόν πιο εύκολα, περπατήσαμε και το extra mile για αυτές, ότι μπορώ περισσότερο θα το κάνω για αυτές, αυτές να είναι καλά και εγώ αντέχω! Αυτές μόνο να είναι καλά, αυτές και μόνο, οι κυρές μου, οι αγάπες μου!" να ετοιμάζομαι για την επιστροφή στην βάση μου. Μια ψυχολογία που έχει περισσότερη βαρύτητα στο μυαλό του μελισσοκόμου από ότι στα υπαρκτά αποθέματα στις κυψέλες, και στην μελλοντική κατανάλωση τους. 

 Αλλά αυτή είναι η αγάπη, υποκείμενο της φαντασίας κυρίως και όχι της πραγματικότητας.  


 Δεύτερη μέρα και έχουμε μια υπέροχη ημέρα, ή κατάλληλη μέρα για μεταγγίσεις! Λίγες οι εναπομένοντες μεταγγίσεις και το να αδειάσεις τις κυψέλες από πλαίσια περιορισμού κυψελών για να βάλεις χτισμένα πλαίσια από κυψέλες με σταθερό πάτο για να τις χρησιμοποιήσεις αυτές για τις μεταγγίσεις, παίρνει περισσότερο χρόνο από τις ίδιες τις μεταγγίσεις (μια που πλέον γίνονται σε κενές κυψέλες και όχι σε κυψέλες γεμάτες με πλαίσια περιορισμού που θα πρέπει να τα μεταγγίζεις με την σειρά τους και αυτά σε άδειες κυψέλες με διάτρητούς πάτους, που έχεις ήδη κάνει μετάγγιση των μελισσιών από αυτές). 

 Λεπτομέρεια εδώ, οι αεραγωγοί κλειστοί για νότιο προσανατολισμό! Εάν είναι να κάνεις κάτι κάνε το όσο γίνεται πιο σωστά! Θα αρπάξουν καλό σοκ τα μελίσσια που ήταν σε διάτρητούς πάτους και θα βρεθούν ξαφνικά με κλειστούς πάτους, πλαίσιο περιορισμού κυψέλης και εν μέρη κλειστούς αεραγωγούς, και που να δείτε το σοκ σε αυτές που έχουν μπει και σε κυψέλες παλιού τύπου με εσωτερικό και εξωτερικό καπάκι! Από το "Τι κωλόκρυο είναι αυτό ρε κοπελιές?" θα πάνε αμέσως στο "Πάμε για τρέλεεεες στις Σεϋχέλλεεεεεες!"¨Χα χα χα   


 Και εδώ έχουμε το δεκάρι μελίσσι που ήταν το τρίτο στην σειρά για μετάγγιση στις 20/12 και με τσάκισε όταν πήγα να το ανοίξω, και αποφάσισα να μην του κάνω μετάγγιση (εκείνη την ημέρα). 

 Πλέον με πολύ καλύτερη ημέρα ήρθε και η ώρα του να βρει ένα πολύ πιο ζεστό σπιτάκι για να βγάλει τον χειμώνα. Όσο περισσότερο τα μελίσσια τους μελισσοκόμους πονάνε τόσο περισσότερο τους κάνουν να τα αγαπάνε! 

 Και μόλις σας έδωσα και τον ορισμό του Μαζοχισμού! 

 Για να μην λέτε ότι δεν έχετε κάποια σοβαρή ψυχολογική πάθηση! Και σοβαρή είναι, και έχει και Cool όνομα! 

 Τυχεράκιδες! 

 Χα χα χα.  



 Αχχχχ αχχχ αχχ αυτό που μου αγριεύει αλλά δεν τσαμπουκαλεύει! Σήμερα βγήκε και η δική του η μετάγγιση χωρίς καθόλου από τα πύρινα φιλιά των κυρών μου! Νέο σπιτάκι για αυτές, πιο ζεστό, ένα κατάλληλο σπιτάκι για ένα πατημένο δεκαράκι, που μπορεί είτε να δώσει από 5-6 άλλα μελίσσια, ή μερικές δεκάδες κιλά μέλι, ή και τα δύο μαζί εάν επιτέλους έχουμε μια καλή χρονιά! 

 Το βλέπετε το άσπρο επάνω στα πλαίσια? 

 Άχνη ζάχαρη για μηχανικό περιορισμό της βαρρόα (10% αποτελεσματικότητα της άχνης ζάχαρης σε διάτρητο πάτο ή σε πάτο με κολλητικό χαρτί, 40% αποτελεσματικότητα της κηφηνοκερύθρας, τα δύο μαζί 50% -έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν-, ένα ξελάφρωμα μεν, κάτι που μπορείς να το κάνεις διαρκώς δε χωρίς επίπτωση στο μέλι, πιθανότατα κατάλληλο για βιολογική μελισσοκομία!) μια που το συγκεκριμένο μελίσσι ήταν με διάτρητο πάτο (ο διάτρητός πάτος από τις βάσεις της Τεχνοσετ έχει μικρότερα κενά και μπορούν να τα βουλόσουν οι μέλισσες με πρόπολή, ή με σκουπίδια, και να μην λειτουργεί αυτή η μέθοδος τόσο καλά, αλλά επίσης δεν χρειάζονται αλλαγή οι κυψέλες για ξεχειμώνιασμα μετά από μερικά χρόνια -μερικές κυψέλες που είχαν διάτρητους πάτους Τεχνοσετ δεν τις άλλαξα για αυτόν τον λόγο, σε αντίθεση με όλες τις κυψέλες με διάτρητους πάτους ANEL που έχουν αλλαχθεί για το ξεχειμώνιασμα).

 Και αυτό κερασμένο από μένα, ιδίως στα παιδιά που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα της βιολογικής μελισσοκομίας (αλλά και στα παιδία που ήταν ενταγμένα στο παλιό πρόγραμμα).

 Ουχ ουχ ουχ ουχ! Αυτά που όλο στα κεράσματα τα έχω, και το μόνο που σκέφτονται είναι το "Φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντας"!

 Μα εγώ σας αγαπάω! Για αυτό και σας πονάω!

 Και αυτός είναι ο ορισμός του Σαδισμού! 

 Γιατί και εγώ έχω μια ψυχολογική πάθηση! Με Cool όνομα επίσης!

 Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε!

 Χα χα χα. 

 Ευτυχώς που είπα ότι θα είναι και σύντομη η ανάρτηση!

 Χα χα χα.

* Η Γούβα = Η ελαχιστοποίηση της ημέρας, και το διαδοχικό μεγάλωμα της μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. 

 Πλέον μετρώ τον χρόνο μόνο βάση των Ηλιοστασίων (Χειμερινό, Θερινό) και των Ισημεριών του. Ένας αρχαίος τρόπος κατανόησης του χρόνου, που είναι πολύ πιο σύμφωνος με το επάγγελμα που κάνω από την μέτρηση στα πλαίσια των αλλαγών των ημερολογιακών ετών. 

 Ένας τρόπος μέτρησης αποτελεσματικότατος, και εδραιωμένος για χιλιετίες από (και για) τους επαγγελματίες της φύσης (αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, ψαράδες) που έχει νόημα όσο αφορά το αντικείμενο της εργασίας μας. 

 Πχ η Γούβα, το χειμερινό ηλιοστάσιο που αναμένεις το ξεγόνιασμα των μελισσιών (τουλάχιστον ακόμη στον Βορρά)  και μετά από 1,5-2,5 δεκαήμερα περιμένεις το ξαναγόνεμα των μελισσιών, ή η υποψία που έχω ότι οι σμηνουργίες ορίζονται χρονικά (στον Βορρά) από την Εαρινή Ισημερία (21 Μαρτίου) μέχρι το Θερινό Ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου) ως καθοριστικό παράγοντα για αυτές, και όχι ως μόνη αναγκαία συνθήκη την υπερβολική νεκταροέκκριση έξω από την κυψέλη (ή την ηλικία της βασίλισσας! Εάν δεν δίνει υπερβολικά καλά η νεκταροέκκριση δεν θα έχουμε σμηνουργία αλλά αντικατάσταση βασίλισσας, εάν δεν δίνει υπερβολικά καλά η νεκταροέκκριση δεν θα έχουμε υπερβολικό πληθυσμό σε ένα μελίσσι λόγου γέννας βασίλισσας, και σμηνουργία λόγου έλλειψης χώρου! Η υπερβολική νεκταροέκκριση είναι ο καθοριστικός παράγοντας της σμηνουργίας! Συν κάτι άλλο! Κάτι που περιορίζει χρονικά τις σμηνουργίες! Η υποψία μου είναι ακριβώς ότι υπάρχει ένα "χρονικό παράθυρο" ενγραμμένο στο DNA των μελισσιών επάνω σε αυτή την συμπεριφορά των μελισσιών, και ορίζεται από την Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, μετά από το πέρας του δεν έχουμε σμηνουργίες αλλά απλώς αντικαταστάσεις συνήθως, χρονικά είναι κάτι που τείνει να συμφωνεί με τις παρατηρήσεις μου και την μελισσοκομική μου εμπειρία. 


 Adios Amigos Locos

 Λάζαρος Μότσανος
 Σοχός 11/1/2025

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου