UA-50457385-1

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Απαντώντας ερωτήσεις για την μελιτωφορία της Βελανιδιάς. Το πρόβλημα της πρόβλεψης της συμπεριφοράς της


 Ώρα για ακόμα μια ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν, μια που τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ένας κατακλυσμός από ερωτήσεις πάνω στην μελιτωφορία της Βελανιδιάς σε μένα, και έχω αντιληφθεί ότι υπάρχει ένας τεράστιος προβληματισμός πάνω σε αυτή από τους μελισσοκόμους,  καθώς και ένα τεράστιο κενό γνώσεων (ακόμα) πάνω σε αυτή.

 Δυστυχώς (ή και ευτυχώς) είχα βγάλει την ανάρτηση Μαύρο μέλι: Το βελανιδόμελο όπου είχα κάνει έρευνα πάνω στο βελανίδι (καθώς και είχα συνδέσει αυτή την έρευνα με όλες τις άλλες γνώσεις που είχα πάνω στην μελιτωφορία του Βελανιδιού και της εκμετάλλευσης του με διάφορους συνδέσμους που παραθέτω σε αυτή την ανάρτηση και οδηγούν σε αντίστοιχες αναρτήσεις του blog μου όπου παραθέτω εκεί αυτές τις γνώσεις). Αυτή ακριβώς η έρευνα-ανάρτηση μου προφανέστατα με ανέβασε στα μάτια των άλλων μελισσοκόμων ως «ειδικό» στην μελιτωφορία της Βελανιδιάς και μου απευθύνουν διαρκώς ερωτήματα πάνω σε αυτή (το ευτυχώς στην αρχή της πρότασης).

 Το δυστυχώς της προηγούμενης πρότασης είναι ότι τρία χρόνια μετά από αυτή την έρευνα – ανάρτηση μου στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι νέο πάνω στην μελιτωφορία της βελανιδιάς και αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί ιδιαίτερα! Παρόλο που έδωσα ένα (θέλω να πιστεύω) καλό έναυσμα για περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτή την μελιτωφορία. Και κάθε ένας που θα ξεκινούσε κάτι πάνω σε αυτή (μελισσοκόμος ή ερευνητής) θα μπορούσε να έχει ένα πολύ καλό αρχικό σημείο για να ξεκινήσει κάτι παρόμοιο και μια πληθώρα γνώσεων που θα τον βοηθούσαν ιδιαίτερα. Δυστυχώς όμως δεν το έκανε κανένας αυτό! Ρε παίδες τι ακριβώς χρειάζεται κάποιος να κάνει για να σας δραστηριοποιήσει? Πόσο πιο έτοιμα να σας τα δώσει όλα πια?

  Τα βλέπω διαρκώς αυτά και διαμαρτύρομαι και όλοι λένε «Νααααα πάλι γκρινιάζει ο Αρκούδας! Εεεεε άστε τον να τραγουδάει αυτός! Ένας ακόμα γραφικός μελισσοκόμος και αυτός!». Και όμως το μόνο που σας νοιάζει είναι να βγάζετε ο ένας τα μάτια του άλλου, να το παίζετε μούρες διαρκώς (μέσα από τις μελισσοκομικές ομάδες σας, τα blog σας, και τα Vblog σας), και να θεωρείτε ότι η μελισσοκομία είναι το κέντρο του σύμπαντος για τους πάντες όπως είναι για εσάς, και να ασχολείστε μόνο για τα συνδικαλιστικά του κλάδου απορροφημένοι διαρκώς μέσα σε έναν παράλογο συνδικαλιστικό αυτισμό και μια σιχαμερή μελισσοκομική εσωστρέφεια. Σοβαρή μελισσοκομική έρευνα πουθενά! Μετά όμως όταν λέω ότι η μελισσοκομική διαδικτυακή πραγματικότητα αποτελείται από μελισσοκομικούς «πουθενάδες» και «τιποτάδες» είμαι κακός ε? 
  
 Πάμε παρακάτω. Ώρα να δημιουργήσουμε λίγη ακόμα γνώση πάνω σε αυτό το θέμα (ή έστω να μοιρασθώ κάποιες από τις δικές μου γνώσεις και εμπειρίες) που μπορεί να βοηθήσουν λίγο παραπάνω όσους μελισσοκόμους πραγματικά έχουν προβληματισμούς και αγωνίες πάνω σε αυτή την μελιτωφορία του βελανιδιού. 

 Πρώτα από όλα θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε όλο το ιστορικό ερωτήσεων και απαντήσεων που μου έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες από διάφορους μελισσοκόμους, και μετά θα προσπαθήσω να εξηγήσω μερικά ακόμα πράγματα σχετικά με την μελιτωφορία της Βελανιδιάς καθώς και για το πρόβλημα πρόβλεψης της μελιτωφορίας της (όπως και θα εμφανίσω μερικά ακόμα στοιχεία που έχω στη διάθεση μου και μερικές υποψίες μου σχετικά με μελιτωφορίες που μπορεί να ξεφεύγουν της προσοχής μας).

 Πολλά είπαμε και σήμερα πάμε να δούμε τι έχουμε και σήμερα.


Ιστορικό ερωτήσεων απαντήσεων


14/6/2018

 Λάζαρε καλημέρα. Βρήκα μέρος που ξεκίνησε μελούρα από βελανιδιές. Διάβασα την ανάρτησή σου για τις βελανιδιές καθώς και την απάντησή σου σε κάποιον που σε ρωτούσε για τοποθέτηση σε βελανιδιά. Η ερώτηση είναι: αν βρέξει, η μελούρα από το φύλλο ξαναξεκινάει μετά από λίγες μέρες, όπως το πεύκο ή όχι; Έχει σχέση με την ένταση της βροχής; Με τη διάρκεια; Το ίδιο ισχύει και για το μελίτωμα από τον καρπό;

 Bear's Nest:Δεν είναι ακριβώς ίδια η συμπεριφορά του Μελιτώματος της βελανιδιάς με του Πεύκου* σε συνθήκες βροχής. Στο πεύκο υπάρχει ο εργάτης του πεύκου που κάνει ένα κύκλο 21 ημερών όπου τρέφεται και μετά μεταμορφώνεται στο επόμενο του στάδιο. Στις 21 μέρες που τρέφεται παράγει και μελίτωμα, εάν βρέξει τότε καλά θα ξεπλύνει το μελίτωμα από τα φύλλα και τα δέντρα αλλά σε 1-2 μέρες αν σταματήσει θα γεμίσουν πάλι από μελίτωμα τα φύλλα λόγου της ύπαρξης του εργάτη (Μπορεί να αυξηθεί και η παραγωγή μελιτώματος μια που θα υπάρξει και αύξηση της υγρασίας στο έδαφος που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγή χυμών στο πεύκο -δες ανάρτηση Μελιτωγόνα έντομα και μελιτωφορίες του blog-) γιατί εξακολουθεί να τρέφεται ο εργάτης. Το μελίτωμα της βελανιδιάς είναι ένα πιο one time trick που λένε οι αμερικάνοι, παράγεται μεν από μύκητα που συνεχίζει να παράγει μελίτωμα αλλά η διαδικασία είναι πιο υπόγεια, όταν θα φανεί το μελίτωμα στα φύλλα ήδη θα έχει υπάρξει πολύ προεργασία από τον μύκητα στην παραγωγή του, εάν βρέξει νωρίς στις βελανιδιές από άποψη του πότε άρχισε να δίνει το βελανίδι (καρπός) μπορεί να του κάνει και καλό (να γεμίσει περισσότερο με μελίτωμα τα φύλλα και να το πάρουν ευκολότερα) αλλά καθώς προχωρά το δόσιμο του τόσο και έχει αρνητικές επιπτώσεις η βροχή, από ένα σημείο και μετά μπορεί η κάθε μια δυνατή βροχή να τερματίσει την μελιτωφορία της βελανιδιάς και τρομερά δύσκολα να ανακάμψει αυτή. Μόνο σε τελείως σπάνιες συνθήκες (μια φορά στα 40 χρόνια πες) μπορεί ένας συνδιασμός θερμοκρασιών και υγρασίας να κρατήσει αρκετά ρευστό το μελίτωμα της βελανιδιάς για να το παίρνουν οι μέλισσες μέχρι και μετά το πέρας του πρώτου χεριού του πεύκου και να μπορέσεις να κάνεις διπλό τρύγο σε αυτή (ή και παραπάνω), μην το υπολογίζεις καν! Σχετικά με το μελίτωμα της βελανιδιάς στο φύλλο εκεί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, μια και μόνο καλή βροχή είναι ικανή να τερματίσει την μελούρα (και να ξεπλύνει το μελίτωμα από τα φύλλα και να ξεπλύνει και τις μελίγκρες από αυτά). Και δεδομένου το πότε δίνει μελούρα στα φύλλα η βελανιδιά δείχνει και το πόσο δύσκολη μελιτωφορία είναι αυτή. Αυτή την στιγμή η βελανιδιά είναι στο στάδιο ανάμεσα στην αρχή και στο καλό δόσιμο της (ή και μπορεί ήδη να το ξεπέρασε αυτό!), μια βροχή πιθανότατα μπορεί να την κάνει ζημία πλέον παρά να την βοηθήσει. Αλλά μην κολλάς στις προβλέψεις καιρού, δεν ξέρεις στην πραγματικότητα εάν θα βρέχει στο μέρος που θα τα έχεις, όλα είναι ρίσκο, το παίρνεις μπορείς να κερδίσεις, μπορείς να χάσεις. 

* Για την μελιτωφορία του πεύκου διαβάστε την ανάρτηση του blog Μελισσοκομία και Πεύκο.

21/6/2018

 Καλημέρα αφεντικός! Χτες παρατήρησα μυρμήγκια πάνω σε βελανίδια, πάνω στους καρπούς. Τον είχαν σχεδόν καλύψει τον καρπό. Τα τίναξα, δε παρατήρησα να έχει μελίτωμα πάνω το βελανίδι. Ξέρουν κάτι παραπάνω τα μυρμήγκια ή ενδιαφέρονται για κάτι άλλο;

 Bear's Nest:Το ότι το βελανιδόμελο παλιά το λέγανε και μυρμηγκόμελο δεν σου χτυπά τίποτα καμπανάκια μέσα στο μυαλό σου νέους? Χα χα χα. Πολλές φορές τα μυρμήγκια είναι ικανά να εκμεταλλευτούν ακόμα και ελάχιστες ποσότητες από το μέλι εδώ και εκεί που οι μέλισσες μπορεί να τις περιφρονήσουν (γιατί το ένα πάει περπατώντας για να το πάρει (μικρή κατανάλωση σε σχέση με το λίγο μέλι που θα πάρει), ενώ το άλλο πάει πετώντας (τεράστια κατανάλωση ενέργειας για τόσο μικρή ποσότητα μέλι)). Συνήθως τα μυρμήγκια είναι αυτά που πρώτα βρίσκουν και εκμεταλλεύονται το βελανιδόμελο**, όπως και είναι και τα τελευταία. Και καλή εικόνα είναι τα μυρμήγκια να ψάχνουν για βελανιδόμελο αλλά μπορεί να αναγνωστεί και ανάποδα. Η κυψέλη μόνο θα δείξει που θα κάτσουν τα ζάρια.

** Για κάποιες υποψίες μου πάνω σε κάποιες  πιθανές «άγνωστες» ή παραγνωρισμένες μελιτωφορίες δείτε το παράρτημα που παραθέτω παρακάτω.

22/6/2018

 Λάζαρε Καλησπέρα. Είσαι καλά; Ερώτηση για τη βελανίδια γιατί ο καιρός δεν είναι σύμμαχος μας φέτος. Δάσος όψιμο που δεν ξεκίνησε αλλά δίνει κάθε χρόνο θα δώσει μετά το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται; Δάσος που ξεκίνησε έδωσε καλά για 10 μέρες και εδώ κ 1 εβδομάδα λόγο βροχής έκοψε έχει ελπίδες να ξαναδώσει;

 Bear's Nest: Γεια σου ****** πάμε με την δεύτερη ερώτηση πρώτα γιατί αντιμετωπίζω την ίδια κατάσταση, πρώιμο δάσος έδωσε για 10 μέρες και μετά τις βροχές έκοψε, θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει τις επόμενες ημέρες (αλλά αν δεν δώσει μέχρι το τέλος του μήνα ξέχνα το, Finito !) αλλά πρακτικά πολύ δύσκολο, ήδη ο δάσκαλος μου σχεδιάζει την απομάκρυνση των μελισσιών του από αυτό, όπως και θα το κάνω και εγώ μετά τον τρύγο που θα τα κάνω μια που τα δικά μου είχαν μέλια από πριν και με αυτά που μάζεψαν θα δώσουν μάλλον ένα καλό τρύγο σχετικά με το πως πήγε η μελιτωφορία. Όψιμα δάση τώρα μπορούν να δώσουν αλλά θα έπρεπε ήδη να ήταν στα πρώτα δείγματα του ότι δίνουν (στο πρώιμο που ήμουν εγώ τα δείγματα τα έδειξε από τα τέλη Μάη). Δυστυχώς τα όψιμα δάση πέφτουν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες από τα πρώιμα (αβέρτα ξηρασία) και δεν είναι τόσο αξιόπιστα, ίσως οι φετινές βροχές να βοηθήσουν στην μελιτωφορία τους. Θα δούμε, αλλά ο καιρός φέτος τα πάει τόσο κόντρα που πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.

 Το όψιμο δάσος έδωσε δείγματα τα μελίσσια άρχισαν να το ψάχνουν και το βελάνι άρχισε να τρέχει ελάχιστα. Λογικά θα δώσει μετά το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται. Για το άλλο και εγώ να σου πω την αλήθεια δεν το περιμένω πλέον. Χάλια φέτος.

 Bear's Nest: Αν είναι στην αρχή η βροχή πιθανότατα θα του κάνει καλό από ένα σημείο και μετά όμως μπορεί να το κόψει, αρχή είναι ακόμα πιθανότατα δεν θα το κόψει, την ξηρασία να φοβάσαι πλέον, οι μέρες κρατάνε πλέον πολύ πάνω από 13 ώρες και είναι θανατηφόρες για τις μελούρες. Εγώ εάν όλα πάνε καλά ίσως κάνω και σε μερικές εβδομάδες και τρύγο στον κάμπο και αμέσως μετά πίκραμα τα μελίσσια για τα πεύκα. Μην μασάς το πεύκο είναι ο σκοπός και ότι άλλο έρθει καλό είναι αλλά δεν είναι αυτά ο σκοπός.

23/6/2018

 Γεια σου ρε Λάζαρε τι κάνεις; όλα καλά; Σου γράφω ερώτηση για το αγαπημένο σου μέλι! Το μέλι βελανιδιάς. Ανέβηκα σήμερα στο μελισσοκομείο μου στο Όρος ***** ****** ********. Το μέλι στο φύλλο δεν το συζητάω το χάσαμε λόγο βροχών. Πράγματι έριξε πολλές βροχές και θα ρίξει και άλλες μέχρι την Τρίτη-Τέταρτη. Επισκέφτηκα το μέρος γύρω στις 10.30 και δεν είδα ιδιαίτερη κινητικότητα. Βασικά όπου υπήρχε ανοιχτή καστανιά ήταν γεμάτη μέλισσες. Στις βελανιδιές τίποτα. Σε χαμηλό υψόμετρο βρήκα βελανίδι σκουρόχρωμο, ζουμερό και κόλλαγε στο χέρι η μελούρα. Το γεύτηκα μια χαρά γλυκό μου φάνηκε. Η ερώτηση είναι η εξής: θα αρχίσουμε να βλέπουμε δείγματα με τέτοια βελανιδιά σιγά σιγά και πιο ψηλά σε υψόμετρο περνώντας οι μέρες; είναι κάτι που γίνεται μέσα στον Ιούλιο; Οι βροχές κανονικά δεν πρέπει να ευνοήσουν τον μύκητα του καρπού; αν βρεις χρόνο περιμένω τη γνώμη σου γιατί όπως ξέρεις πολύ καλά τα μεσάνυχτα που έχουμε για το μέλι βελανιδιάς είναι όπως και το μέλι της! Διάβασα και τις αναρτήσεις σου σχετικά! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 Bear's Nest: ****** σε μερικές μέρες εγώ θα κάνω τρύγο στο βελανίδι, το μέρος που τα είχα είναι πρώιμο και έδωσε για κάνα δεκαήμερο και όταν άρχισαν οι βροχές έκοψε, περιμέναμε να ξαναρχίσει αλλά δεν μας έκανε το χατίρι, υπήρχαν όμως μέλια και από άλλες ανθοφορίες μέσα οπότε ο τρύγος θα γίνει (ο δάσκαλος μου δεν θα κάνει παρόλο που έκανε και αυτός τοποθέτηση στις βελανιδιές), και μετά ψάχνουμε νέο μέρος για τοποθέτηση. Τα όψιμα δάση μπορεί να δώσουν από εδώ και πέρα (στο δάσος που τα έχω εάν δεν δώσει μέχρι τέλος του μήνα δεν θα ξαναδώσει, οπότε με τις βροχές καταλαβαίνεις ότι Niente άλλο) αρκεί να έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν δείγματα, εάν είναι στην αρχή το βελανίδι η βροχή δεν θα το κόψει αλλά ίσως και να το βοηθήσει, αλλά εάν ήδη δίνει καλά δύσκολα να το βοηθήσει η βροχή, πιθανότερο να το κόψει. Κυριότερος όμως κίνδυνος από εδώ και πέρα (πέρα από την βροχή) είναι η ξηρασία, ήδη προχθές είχαμε την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, οι μέρες πλέον κρατούν πολύ πάνω από 13 ώρες. Εσύ έχε δείκτες στο μέρος που σε ενδιαφέρει, ίσως εάν είναι όψιμο το δάσος να δώσει.

26/6/2018

 Γεια σου Λάζαρε, ένας φίλος έχει τα μελίσσια στα ***********, έχει φλαμουριά καστανά βελανιδιά.... έβγαλε μια κάμπια στο βελανίδι,...τώρα άρχισε βροχές..και έβγαλε φρέσκα φυντάνια φύλλα η βελανιδιά......υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει να δίνει μελίτωμα ???? να τα αφήσει εκεί?.........για βελανιδιά και κάτι εξειδικευμένες ερωτήσεις , μόνο σε σένα βρίσκω απαντήσεις......αλλά τώρα δεν ξέρω αν αναφέρεις τίποτα σχετικό......

 Bear's Nest: Μην μασάς τις τελευταίες μέρες πέφτουν από παντού σαν βροχή οι ερωτήσεις για το βελανίδι χα χα χα. Τα πρώιμα μέρη που δίνει το βελανίδι ήδη έχουν δώσει και από τις προηγούμενες βροχές ήδη έχει κόψει το βελανίδι στα περισσότερα από αυτά, οι νέες βροχές δεν πρόκειται να βοηθήσουν την κατάσταση σε αυτά τα μέρη. Στα όψιμα μέρη που δίνει το βελανίδι εάν δεν έχει αρχίσει να δίνει καλά ίσως δεν το κόψει (μπορεί και να το βοηθήσει και λίγο), αλλά αυτά τα μέρη ήδη θα έπρεπε να είχαν δώσει μέχρι τώρα δείγμα ότι το βελανίδι άρχισε να δίνει. Στο δικό μου μέρος που πλέον έχει κόψει, αν δεις τα περισσότερα βελανίδια έχουν πλέον το μέγεθος από εννιάβολα φυσίγγια (>0,9 χιλ), εάν τα βελανίδια στην περιοχή του φίλου σου έχουν αυτό το μέγεθος, και δεν έχουν δώσει ήδη δείγμα ότι άρχισαν να δίνουν, λίγο δύσκολο να δώσουν από αυτό το σημείο και μετά. Δείκτες νέους πάνω από όλα όμως μην ξεχνιέσαι, αυτοί και μόνο μπορούν να δώσουν απαντήσεις.





 Οπότε εδώ έχουμε ένα προβληματισμό (ευρύ) πάνω στην μελιτωφορία του Βελανιδιού από ένα μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων και ταυτόχρονα φανερώνει το κενό γνώσεων που ακόμα έχουμε πάνω σε αυτή. Δυστυχώς πολλοί μελισσοκόμοι δεν έχουν επαρκή δεδομένα για αυτό το θέμα και είναι αναγκασμένοι να βασιστούν στην άποψη και τις γνώσεις ενός άλλου μελισσοκόμου που μπορεί να βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από αυτούς και να μην έχει δείκτες στα ίδια μέρη με αυτούς.

 Αυτό δεν χρειάζεται να σας πω το πόσο μεγάλο ρίσκο και τεράστια ευθύνη βαραίνει τον ερωτούμενο μελισσοκόμο για κάθε απάντηση που θα δώσει. Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν σοβαροί μελισσοκόμοι που νιώθουν ευθύνη για το κάθε τι που θα πουν, και δεν το παίζουν μελισσοπροφήτες βγάζοντας τσιτάτα σχετικά με το εάν θα δώσει ή όχι το κάθε μέρος ή ανθοφορία ή μελιτωφορία.

 Παίδες δεν είναι εύκολο για μένα να δίνω απόψεις για ένα θέμα που δεν έχω επαρκείς γνώσεις και η κάθε απάντηση μου μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ζημία σε έναν άλλο μελισσοκόμο εάν δεν είναι ορθή. Πρέπει να είμαι προσεκτικός στο κάθε τι που θα πω, και για αυτό διαρκώς επαναλαμβάνω ότι οδηγός για κάθε τι μπορούν να είναι μόνο οι δείκτες σας και μόνο. Το διευκρινίζω αυτό γιατί μάλλον δεν το διευκρινίζουν όσο πρέπει όλοι όσοι έχουν δημόσιο μελισσοκομικό βήμα και κάνουν πολλές φορές μέχρι και εγκλήματα δίνοντας ανεύθυνες συμβουλές.

 Πάμε παρακάτω, εάν παρατηρείτε όσο περνούν οι μέρες οι συμβουλές μου γίνονται όλο και περισσότερο επιφυλακτικές και μπορώ να πω πιο απαισιόδοξες. Ας το διευκρινίσουμε λίγο αυτό με πραγματικά δεδομένα.

 Εγώ τα μελίσσια μου τα έχω σε ένα πρώιμο για την μελιτωφορία της βελανιδιάς μέρος. Αλλά στις αρχές του μήνα αυτό το μέρος είχε αρχίσει να δίνει καλά, συνέχισε για 10-12 μέρες το να δίνει καλά το μέρος και μετά από κάποιες βροχές που είχαμε σταμάτησε να δίνει και περιμέναμε μέρα με την ημέρα αφού σταμάτησαν οι βροχές εάν θα ξαναδώσει. Με που πέρασαν 2-3 ημέρες μετά τις βροχές που δεν ξαναέδωσε πλέον αμέσως οι πιθανότητες να ξαναδώσει έπεσαν δραστικά. Και πλέον αρχήσαμε να σκεφτόμαστε την μετακίνηση (και ο δάσκαλος μου ήδη μετακινεί μελίσσια), αφού τα ξελαφρώσω από τα μέλια που έχουν (που πήγαν επάνω στο βουνό με αρκετά μέλια, και μια που δεν τα έδωσα να χτίσουν πλαίσια με κεριά πρόλαβαν και μάζευαν και λίγο ακόμα μέλι από βελανίδι και μπορώ έτσι να εξασφαλίζω έναν τρύγο. Εάν τα έδινα και εγώ να χτίσουν κεριά ίσως να μην μπορούσα να πάρω ένα αξιοπρεπή τρύγο γιατί δεν έδωσε και τόσο πολύ σε χρονική διάρκεια το βελανίδι). Και αυτό γιατί στο μέρος που τα έχουμε τα μελίσσια μας λένε και οι παλιοί μελισσοκόμοι «Εάν δεν δώσει το βελανίδι μέχρι το πανηγύρι  των 12 Αποστόλων-28,29,30 Ιουνίου- δεν θα δώσει!». Και μάλιστα στην πραγματικότητα στα μέσα του μήνα είναι το σημείο που θα σου δείξει εάν θα δώσει ή όχι.

 Επίσης φέτος υπήρξαν στις βελανιδιές λιγότερα βελανίδια καθώς και μια τεράστια προσβολή των φύλλων των βελανιδιών από κάμπιες που καταφάγανε ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτά. Ούτε τα δύο τελευταία γεγονότα ήταν ενθαρρυντικά για την μελιτωφορία του βελανιδιού. Αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι βρέχει αβέρτα αυτό το καλοκαίρι (ιδίως οι χθεσινές βροχές -26/6/2018- όχι μόνο μπορούν να ξεπλύνουν το μελίτωμα από τα φύλλα και τα βελανίδια, αλλά είναι ικανές να κατεβάσουν και τα φύλλα από τις βελανιδιές! 125 χιλ -125 τόνοι βροχής ανά στρέμμα σε μια ώρα δηλαδή!- βροχής στην Κασσάνδρεια αναφέρθηκαν χθες!) η πρόβλεψη για την μελιτωφορία του βελανιδιού είναι ακόμα πιο απαισιόδοξη.

 Έχω ήδη αναφέρει ότι το μέρος που έχω τα μελίσσια μου είναι πρώιμο, και ότι άρχισε να δίνει τις πρώτες μέρες του Ιούνη (μάλιστα μελισσοκόμος –έμπειρος- είχε απογοητευτεί με το ότι δεν έδινε το μέρος και φοβούμενος την αποδυνάμωση των μελισσιών του μετέφερε τα μελίσσια του ακριβώς την προηγούμενη ημέρα από όταν άρχισε να δίνει το βελανίδι, και κάτι τέτοια περιστατικά σε κάνουν να είσαι ακόμα πιο φειδωλός στο να παίρνεις ρίσκα με τις συμβουλές σου με τα μελίσσια των άλλων, εάν είσαι σοβαρός μελισσοκόμος και χαρακτήρας!). 

 Πρώιμο το μέρος και συνήθως δίνει 15-25 μέρες νωρίτερα από τα όψιμα μέρη που δίνει το βελανίδι. Οπότε όσο περνάνε οι μέρες τόσο μικραίνει το παράθυρο διαφοράς ανάμεσα στα μέρη που δίνει πρώιμα το βελανίδι με τα μέρη που δίνει όψιμα το βελανίδι. Και για αυτό όσο περνούν οι μέρες από τις μελισσοκομικές  ερωτήσεις που μου γίνονται, τόσο πιο επιφυλακτικές και απαισιόδοξες γίνονται και οι απαντήσεις που δίνω σχετικά με το εάν θα δώσει ένα μέρος όψιμο (που στην πραγματικότητα δεν ξέρω εάν δίνει, ή εάν είναι και όψιμο αυτό το μέρος!). Όσο πλησιάζει το τέλος του μήνα τόσο μειώνονται και τα περιθώρια να δώσει ένα όψιμο μέρος (εάν μάλιστα είχαμε τις φυσιολογικές συνθήκες ξηρασίας που έχουμε στα τέλη του Ιούνη θα βλέπατε ακόμα πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Αλλά ακόμα και με αυτές τις υγρές συνθήκες που έχουμε φέτος μετά τις χθεσινές καταιγίδες που ήταν πολύ έντονες από εδώ και πέρα οι απαντήσεις μου θα είναι πολύ πιο απαισιόδοξες).

 Μέρα με την μέρα όλο και πιο δύσκολα να δώσει το βελανίδι! Φυσιολογικά στα μέρη που θα έδινε το βελανίδι αυτόν τον καιρό είτε θα κάνατε τρύγους ή θα ξέρατε ήδη εάν πάνε για τρύγους τα μελίσσια σας. Εάν δεν κάνετε το ένα ή δεν γνωρίζετε ήδη το εάν το βελανίδι δίνει τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για αυτές τις τοποθετήσεις. Μπορεί ακόμα κάποιο μέρος με βελανίδια να δώσει ακόμα και εάν δεν έχει ήδη δώσει δείγματα μελιτωέκκρισης, αλλά εγώ δεν θα πόνταρα πλέον σε τέτοιες τοποθετήσεις ή πιθανότητες!

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


 Επάνω σε αυτό το σημείο σχετικά με την ύπαρξη μυρμηγκιών σε καρπούς βελανιδιάς και την υποψία για την ύπαρξη και μελιτώματος εκεί που ψάχνουν τα μυρμήγκια θέλω να καταθέσω και τις παρακάτω φωτογραφίες και κάποιες υποψίες μου.

 Οι φωτογραφίες αυτές έχουν βγει στις 3/7/2017 σε μια τοποθέτηση που είχα κάνει και είναι από πουρνάρια της περιοχής (που και το πουρνάρι είναι και αυτό ένα είδος Δρυός όπως και η βελανιδιά) που είχα τα μελίσσια μου. Τις είχα βγάλει γιατί είχα μια  υποψία για ύπαρξη μελιτώματος σε μια τοποθέτηση μου παρόλο που δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν η πιθανότητα ύπαρξης μελιτώματος σε αυτή την περιοχή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

 Μάλιστα στην ανάρτηση του blog Και οι γλυκές απολαύσεις της ζωής συνεχίζονται στις 28/8/2016  αναφέρω κατά λέξη "Και ήρθε η ώρα για να βγει και το τρίτο μέλι της χρονιάς από τα δοχεία ωρίμανσης. Ένα ακόμα ανθόμελο, το κοκκινέλι μου. Ένας μεστός και δυνατός συνδυασμός τριφυλλιού, λυγαριάς, αγριορίγανης, βελανιδιού και μιας ακόμα ανθοφορίας που θα μου επιτραπεί να μην την κατανομάσω (Ιδιαίτερα Κόκκινο ε? Χα χα χα), ας μου επιτραπεί να γνωρίζω μερικά μυστικά και εγώ. Ένα ανθόμελο που ταιριάζει με τα βόρεια γευστικά γούστα όσο αφορά το μέλι.".

 Κόκκινο μέλι, το έγραψα, αλλά ιδιαίτερη σημασία δεν έδωσαν και πολλοί. Ναι αλλά κόκκινο μέλι συνήθως υποδηλώνει μέλι μελιτωμάτων! Ναι μεν το τρίτο μέλι εκείνης της χρονιάς είχε και λίγο βελανιδόμελο μέσα (μαύρο μέλι) αλλά το κατακόκκινο του χρώματος του και η ιδιαίτερα βαριά υφή του χτυπούσαν διαρκώς καμπανάκια για ύπαρξη μελιτώματος μέσα του. Αλλά δεν μπορούσα να εντοπίσω το τι μελίτωμα θα μπορούσε να ήταν. Οπότε όταν την επόμενη χρονιά στην ίδια τοποθέτηση είδα μυρμήγκια πάνω στους καρπούς των πουρναριών να ψάχνουν για τροφή σαν να μπήκαν ορισμένα πράγματα στην θέση τους.


 Φυσικά δεν είδα και μέλισσες να είναι πάνω στα πουρνάρια, αλλά επίσης δεν είχα πάρει και άλλο τρύγο από εκείνη την εποχή όπως πέρσι (πήρα μόνο ένα τρύγο από ανθόμελα το 2017, ενώ το 2016 είχα πάρει και τον τρύγο από τα ανθόμελα αλλά και έναν δεύτερο τρύγο με κόκκινο μέλι). 


 Και ο ίδιος ο καρπός φαίνεται να έχει ένα διαφορετικό χρώμα επάνω του σαν να είναι "βρεγμένος" ή ακόμα και "βερνικωμένος". 





 Και υπερβολικά πολλά τα μυρμήγκια επάνω του, προφανέστατα κάτι βρίσκουν. Το βρίσκουν και οι μέλισσες επίσης? Τόσο πολύ ώστε κάποιες χρονιές να μπορείς να πάρεις τρύγο από αυτό?


 Και δεν ήταν μόνο η ύπαρξη του κόκκινου μελιού στον Τρύγο που μου χτύπησε καμπανάκια αλλά και το για πόσο πολύ διάστημα βρίσκαν τα μελίσσια (οι ανθοφορίες δεν έχουν τόσο εκτεταμένα διαστήματα του να δίνουν, κόβουν ταχύτερα από τις μελιτωφορίες) αλλά και το ότι τα μελίσσια δεν έπεσαν καθόλου μετά από μακρόχρονη παραμονή στους κάμπους, και ότι παρόλο που δεν "πικράθηκαν" επάνω στο βουνό έδωσαν πολύ καλά και στα δύο χέρια του πεύκου (και μάλιστα έδωσαν πολύ καλύτερα από τα μελίσσια που "πικράθηκαν" πάνω στο βουνό! Τρομερά παράξενο αυτό! Η ύπαρξη μελιτωφορίας στην τοποθέτηση στους κάμπους είναι μια από τις ελάχιστες πιθανές εξηγήσεις για αυτό το γεγονός). 


  Οπότε σας αφήνω τις υποψίες μου καθώς και τα φωτογραφικά μου ντοκουμέντα για να τις έχετε στα υπόψη σας, μπας και φιλοτιμηθεί ποτέ κανένας να ψάξει λίγο βαθύτερα στα σκοτάδια που υπάρχουν από άποψη νεκταροεκκρίσων και μελιτωφοριών στην χώρα μας. 

 Το χρέος μου ακόμα μια φορά το έκανα, μοιράστηκα το γνωστικό μου κεφάλαιο για ακόμα μια φορά, και σας έδωσα κάποιες αποκλειστικές πληροφορίες μου που τις απέκτησα με κόπο, χρόνο, χρήμα. Στο χέρι σας είναι να τις μετατρέψετε σε νέες γνώσεις ή να τις αφήσετε και αυτές άχρηστες για τα επόμενα χρόνια, εάν το μόνο που σας νοιάζει είναι το πόσο εύκολα βγαίνουν τα μάτια των άλλων μελισσοκόμων από τα νύχια των χεριών σας. Οι αποφάσεις δικές σας. 


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII

Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών

Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!

Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών

Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I




Μότσανος Λάζαρος



Σοχός 27/6/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου