UA-50457385-1

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Μερικές ακόμα αναλαμπές από την ζωή ενός επαγγελματία μελισσοκόμου


 Και έχουμε εδώ ένα σχολιασμό πάνω στην ανάρτηση του blog Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol II από ένα νέο μελισσοκόμο που τον συναντήσαμε πολλές φορές μέσα στις ερωτήσεις/απαντήσεις της σειράς απαντώ εκεί που δεν  με σπέρνουν. Είπαμε είναι έξυπνος (Νιούφης) μελισσοκόμος, αμφισβητεί τα πάντα, αλλά έχει μόνο την θεωρία ως γνωστικό κεφάλαιο στην μελισσοκομική του πορεία ως τώρα και συνεχίζει να επικεντρώνει υπερβολικά σε αυτή. Οπότε η απάντηση μου προσπαθεί να δώσει ακόμα μερικές αναλαμπές της μελισσοκομικής μου ζωής για να τις λάβει υπόψη ο νέος αυτός μελισσοκόμος (και μαζί με αυτόν και εσείς, μια που την δημοσιοποιώ και στο blog μου για αυτόν ακριβώς τον λόγο).

 ********* ********* Όπως και στα πεπερασμένα στοιχεία, έτσι κι εδώ υπάρχει ο περιορισμός της αξιοπιστίας των αρχικών υποθέσεων. Υποθέτουμε ότι το ποσοστό αποτυχίας είναι 10% και με βάση αυτή την υπόθεση είναι προφανές ότι συμφέρει να τοποθετείς 2 βασ.κελιά ώστε να ρίξεις την πιθανότητα στο 1%. Τι γίνεται όμως εάν η πραγματική πιθανότητα αποτυχίας δεν είναι 10% αλλά π.χ. 2%; Τότε αρχίζει να αχνοφαίνεται μια διάθεση αμφισβήτησης στη "θεωρία" των 2 β.κελιών. Αν η πραγματική πιθανότητα είναι 2% τότε η συνδυαστική πέφτει στο 0.04% δηλαδή μια πιθανότητα αποτυχίας εξαιρετικά "απίθανη". Ναι αλλά και το 2% δεν είναι άσχημο! Αν συνυπολογίσεις το γεγονός ότι για να κυνηγήσεις το 0.04% (δηλαδή την τελειότητα) θα πρέπει να εμβολιάσεις 250 αντί για 125 βασιλικά κελιά (παράδειγμα για 100 παραφυάδες). Τι συμφέρει περισσότερο; Να εμβολιάσεις 250 βασιλικά κελιά ή να διατρέξεις τον κίνδυνο να μείνουν 2 από τις 100 παραφυάδες ορφανές; Tί συμφέρει περισσότερο; Nα εμβολιάσεις 250 κελιά, τα 125 να τα διαθέσεις για τις παραφυάδες και τα άλλα 125 να συλλέξεις βασιλικό πολτό ή να κάνεις λιγότερο κόπο και ενδεχομένως να αγοράσεις 2 έτοιμες γονιμοποιημένες βασίλισσες;




 Ουχ ουχ ουχ ουχ αυτό το μαιμούνι που μου έβαλε και εικόνα στα σχόλια του γιατί έχει άγνοια κινδύνου, και είναι τυχερό, γιατί αν το έκανε αυτό πριν από χρόνια θα τον αποκεφάλιζα επιτόπου, αφού του έγραφα πρώτα μια απάντηση 30-40 σελίδων με όλη την μελισσοκομική θεωρία που υπάρχει στο κεφάλι μου!! Αλλά τυχερό είναι, μαλάκωσα και δεν έχω χρόνο για αυτά πλέον! Χα χα χα.

Bear's Nest: «Δεν έχω πολύ ώρα σε διάθεση μαιμούνι,  σε μια ώρα θα πρέπει να ξεκινήσω να πάω για μετακίνηση, οπότε πάω κατευθείαν στο κράξιμο!!! Ούχχχχ αυτό που κατέβασα το επίπεδο του blog μου στην θεωρία (ναι το να έχεις θεωρητικές αναρτήσεις αντί για πρακτικές για μένα είναι «υποβιβασμός»! Χα χα χα) και νομίζει θα παίξει άνετα μπάλα χα χα χα. 

 Ναι όταν το ποσοστό αποτυχίας είναι 10% πράγματι συμφέρει με τα μπούνια, πιο μικρά ποσοστά δεν δίνουν τόσο αξιοσημείωτες διαφορές. Το δέχομαι, αλλά το παράδειγμα ήταν για να καταρρίψει την «θεωρία» κόβω κελιά στις 3 ημέρες και ξανακόβω στην εβδομάδα γιατί τα πρώτα δεν είναι καλά (και ας πάει  ο μελισσοκόμος να γαμηθεί από επίπεδο εργασίας χα χα χα). Μην ξεχνάς το τι έγραψα σε κόκκινα γράμματα (όπως και όλοι οι υπόλοιποι! Ότι βλέπετε με κόκκινα γράμματα είναι οι δικές μου επισημάνσεις και επιφυλάξεις και είναι κύριες στην κατανόηση του τι γράφω, μην τα αγνοείτε ποτέ. Το ίδιο ισχύει και με τα έντονα γράμματα! Και γενικώς με οτιδήποτε γράφω, τώρα που το σκέφτομαι! Χα χα χα). 

 Συνεχίζουμε, δύο βασιλικά κελιά σημαίνει ότι εάν είναι δυνατότερο το κόψιμο (σε γόνους) ή η τροφοδοσία είναι μεγαλύτερη (πολύ τροφή μέσα από τον μελισσοκόμο ή το κυριότερο, έντονη νεκταροέκκριση έξω) συνήθως σημαίνει σμηνουργία σε ένα μεγάλο μέρος των παραφυάδων. Πόσο είναι αυτό? Συνήθως οι αφεσμοί αρκούν για να καλύψεις με συνενώσεις όσα μελίσσια ήθελες να κάνεις αλλά δεν γονιμοποιήθηκε η μάνα (ή δεν γύρισε στην σωστή κυψέλη) αλλά και ακόμα μερικά μελίσσια παραπάνω (πέρσι εγώ έκοψα 82 παραφυάδες και στο τέλος με τις συνενώσεις αφεσμών έφτασα να έχω 91 νέα μελίσσια, για κάνε τον υπολογισμό του τι συμφέρει σε κόστος αυτό! Χα χα χα). Φυσικά αυτό έγινε με το να πιάνω σχεδόν όλους τους αφεσμούς (γιατί ήμουν κάθε μέρα στα μελίσσια μου). Μην κοιτάς το απλοποιημένο πρόβλημα και ξεχνάς το πόσο περίπλοκη είναι όλη η φάση της μελισσοκομίας (μάλλον και εγώ εδώ θα πρέπει να είμαι πολύ πιο χαλαρός με σένα, γιατί στην πραγματικότητα δεν ξέρεις όλη την μελισσοκομική πραγματικότητα αυτής της εποχής, πολύ σύντομα θα σου δώσω μια ιδέα το τι τραβά ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος με πραγματικά γεγονότα). Και για το τέλος όσο αφορά την θεωρία μην ξεχνάς ότι θέλουμε και να δημιουργούμε εξελικτική πίεση στις βασίλισσες (είτε να βγαίνουν ταχύτερα, είτε να είναι πιο ικανές στην μάχη, αυτό πάει σε άλλους «Φωστήρες» που λένε μόνο για ένα βασιλικό κελί).

 Πάμε παρακάτω για να γνωρίσεις λίγο και την ζωή μερικών επαγγελματιών μελισσοκόμων γιατί και ο Πρόστ, και ο Νικολαίδης, αλλά και ο κύρ Ανδρέας (Ο Θρασυμβούλου, ο μεγαλύτερος Έλληνας θεωρητικός ειδικός της μελισσοκομίας αυτή την στιγμή σύμφωνα με την δική μου -υποκειμενική- άποψη) δεν τα αναφέρουν αυτά πουθενά στα βιβλία τους.

 Σήμερα εγώ πρωί, πρωί, ανάρτησα αυτή την ανάρτηση που την είχα προετοιμάσει τις προηγούμενες μέρες, με πήρε τηλέφωνο ο δάσκαλος μου που μόλις είχε πάει μελίσσια σε ένα μέρος μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, για να πάμε για ανίχνευση σε ένα άλλο μέρος, πήγαμε είδαμε ότι το μέρος δίνει, γυρίσαμε πίσω μάνι, μάνι χωρίς να χάσουμε καιρό να μιλήσουμε λίγο παραπάνω,  γιατί αυτός έπρεπε να φορτώσει πατωματάκια, να τα κοτσάρει σε μελίσσια, και αμέσως μετά να πάει να βγάλει και βασιλικό πολτό, και ίσως το βράδυ κάνει μετακίνηση στο μέρος που είδαμε (και φυσικά έτσι θα του είναι όλες οι μέρες από εδώ και πέρα).

 Ενώ εγώ γύρισα στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι, φόρτωσα 40 ορόφους χτισμένα πλαίσια,  πήγα στα δυνατά μου μελίσσια, τους έβαλα σε κάθε ένα (ανοίγοντας την κυψέλη διαλέγοντας 2 γόνους και στην θέση τους έβαζα σφήνες  χτισμένα πλαίσια, και τους γόνους με τον υπόλοιπο όροφό με χτισμένα πλαίσια το κοτσάριζα στα μελίσσια), πήγα αμέσως μετά σε άλλο μελισσοκομείο μου που έχω μόνο παραφυάδες, έψαξα για αφεσμούς, βρήκα έναν αφεσμό σε παγίδα αφεσμού, τον τακτοποίησα, και έφυγα αμέσως για ένα άλλο μελισσοκομείο μου μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, είδα ότι δεν δίνει τόσο καλά το μέρος, και αμέσως πήγα για ανίχνευση σε ένα άλλο μέρος που υπάρχει σοβαρότατη περίπτωση να δώσει (αλλά μια βροχή θα την καταστρέψει πλήρως την τοποθέτηση και δυστυχώς το δελτίο λέει βροχέεεεεςςςςςς!!!). Γύρισα από αυτό το μέρος έφαγα λίγο πριν αρχίσω να γράφω αυτή την απάντηση, και σε μισή πλέον ώρα θα πρέπει να ετοιμαστώ να πάω στο τρίτο μελισσοκομείο μου (που δεν  δίνει) για να το κάνω όλο μετακίνηση!

 Αύριο θα πρέπει να φορτώσω άλλους 40 ορόφους και να τα πάω στα μελίσσια που θα έχω μόλις σήμερα μετακινήσει για να κάνω την ίδια διαδικασία που έκανα και σήμερα, και το βράδυ πιθανό να μετακινήσω από ένα πέμπτο μου μελισσοκομείο μελίσσια στην νέα τοποθεσία! Και φυσικά αυτό θα πηγαίνει σερί κορδόνι από εδώ και πέρα. Φυσικά πουθενά σε όλη αυτή την διαδικασία δεν ανάφερα πωλήσεις ή την δημιουργία νέων αναρτήσεων (και από την πλευρά του δασκάλου μου φυσικά την παραγωγή βασιλικού πολτού, κόψιμο παραφυάδων για πωλήσεις, και φυσικά πωλήσεις γύρης και μελιού).

 Αυτή είναι η ζωή μας αυτόν τον καιρό μαιμούνι  και εδώ πας να μπλέξεις! Και αυτό ακριβώς πάω να σας δώσω να καταλάβετε, το πώς να είσαστε απλοί και αποτελεσματικοί, και να επικεντρώνεστε μόνο σε ότι έχει σημασία (στην πράξη δηλαδή και όχι στην θεωρία, και αν χρειασθεί και θεωρία για να σας το δώσω να το καταλάβετε είμαι ικανός και αυτό να το κάνω!).

 Θα την τελειώσω εδώ την απάντηση μου γιατί πρέπει να ντυθώ για να πάω για μετακίνηση. Σκέψου το τι είπα, και άσε την θεωρία, στην πράξη όλα κρίνονται και όχι στο τι γράφουμε. Αρκετά, την κάνω γιατί μόνα τους τα μελίσσια δεν μετακινούνται. Χα χα χα. Αν και τώρα που το σκέπτομαι ίσως τα πάω τα μελίσσια μου στο μέρος που ήδη έχω τα άλλα τα δυνατά μου!!! Βλέπεις και τον παραλογισμό? Και το να ζυγίσεις τα ρίσκα? Η κάθε απόφαση σου θα είναι της στιγμής και σε μεγάλο βαθμό σε ένστικτό! Αρκετά! Αν δεν τα βιώσεις στο πετσί σου  ότι και να πει ο άλλος δεν θα μπορέσει να γίνει πλήρως κατανοητός όσο καλή διάθεση και να υπάρχει από την μεριά αυτού που δεν τα ζει. Τσάο Μπαμπίνο!»

 Και κάπου εδώ έκλεισα την απάντηση μου, ας κάνω μερικές ακόμα διευκρινήσεις για να καταλάβετε λίγο καλύτερα την ζωή μου (Καθώς και κάθε επαγγελματία μελισσοκόμου)*. Την ανάρτηση την δημοσίευσα στις 10 το πρωί και αμέσως έφυγα και έκανα όλα αυτά που αναφέρω, γύρισα στις 6 για φαγητό και μέχρι τις 7 το απόγευμα είχα γράψει την απάντηση μου στον νέο μελισσοκόμο και αμέσως έφυγα για μετακίνηση, γύρισα πάλι πίσω στις 11,45 το βράδυ. Οπότε τις 12-13 ώρες εργασίας της βγάλαμε και αυτή την ημέρα. Λεπτομέρεια? Η μέρα που έγιναν όλα αυτά ήταν Σάββατο! Η επόμενη μέρα που αναφέρω ότι θα είχε τον ίδιο όγκο εργασίας ήταν η Κυριακή! Θα μου πείτε γιατί τις αργίες (σύμφωνα με κάποιον που έχει δουλειά γραφείου) δουλεύεις τόσο πολύ? Και η απάντηση είναι απλή. Γιατί και στις εργάσιμες δουλεύω τόσο πολύ! Όταν είσαι επαγγελματίας μελισσοκόμος την άνοιξη (καθώς και την περίοδο των τρύγων, και κυρίως την περίοδο των μετακινήσεων στα πεύκα) όλες οι μέρες σου είναι εργάσιμες! Σταματάς να δουλεύεις μόνο είτε λόγου καιρού (βροχές, αλλά πάλι θα βρεις να κάνεις κάτι στο εργαστήρι σου) είτε λόγο βλάβης στο αυτοκίνητο σου (πολύ πιο συχνό από όσο μπορείτε να φανταστείτε! Χα χα χα) είτε λόγο κούρασης και βλάβης στο σώμα σου (αυτό να δείτε πόσο συχνό είναι!! Χα χα χα).

 Πάμε παρακάτω. Την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχα πάει σε τοποθετήσεις μακρινές για να δω μερικά μελίσσια τι κάνουν για να αποφασιστεί το που θα μετακινηθούν τα μελίσσια, μπήκα σε μέρος που απέχει μόλις 15 μέτρα από την άσφαλτο αλλά ο δρόμος στα επόμενα 15 μέτρα ήταν χωματόδρομος με τεράστιες ανωμαλίες, μπήκε πολύ βαθιά σε μια λακκούβα ο πίσω τροχός του Τ4 με αποτέλεσμα να βγει η σούστα του από την θέση της (στην πραγματικότητα να εκτιναχθεί!) και να σπάσει και το πίσω αμορτισέρ! Αποτέλεσμα? Να πάω σιγά, σιγά, πίσω στο Σοχό (χωρίς να έχω κάνει καμία εργασία!) για να πάει το αμάξι στο συνεργείο  όπου την ίδια μέρα μου το επισκεύασαν τοποθετώντας την σούστα αλλά και ένα νέο σετ από αμορτισέρ. Η λυπητερή? 150 ευρώ, και εγώ πικρά να σκέφτομαι «Ναι! Αλλά εγώ σήμερα 150 ευρώ δεν έβγαλα!!!» Ούτε από τις πωλήσεις των περσινών μελιών, αλλά ούτε και από την (προσδοκώμενη και εν δυνάμει μόνο) φετινή παραγωγή!

 Και συνεχίζουμε, ανάφερα την βροχή ως κριτήριο για την τοποθέτηση μου, τελικά πήγα τα μελίσσια μου εκεί που ήταν και τα άλλα δυνατά μελίσσια μου, φοβήθηκα ότι εάν βρέξει το νέο μέρος θα κόψει πλήρως, επίσης όμως μπορεί να κόψει και το μέρος που είναι τα δυνατά μου μελίσσια (απλώς στο μέρος που είναι τα δυνατά μου μελίσσια μπορούν να βρουν και από άλλες πηγές σε περίπτωση βροχής, θα τραφούν μεν αλλά πολύ πιθανό να ξεχασθεί ο τρύγος!!!). Τρεις οι κύριες νεκταροεκκρίσεις /μελιτοεκκρίσεις αυτή την εποχή ευαίσθητες στην βροχή: παλιούρι, ακακία όψιμη, μελούρες. Και φυσικά 3 ανθοφορίες που θέλουν βροχή αυτή την εποχή, όψιμο άγριο τριφύλλι, αγριορίγανη, μηδική (και οι υπόλοιπες μελλοντικές νεκταροεκκρίσεις θέλουν βροχές, αλλά ο ορίζοντας τοποθετήσεων την άνοιξη είναι τρομερά στενός, 7-10 μέρες το πολύ μπροστά!). Και φυσικά έβρεξε!

 Και εδώ είναι το άλλο σκέλος της μελισσοκομικής ζωής. Όλες οι παραπάνω μετακινήσεις, χειρισμοί, εργασίες, τρέξιμο, όταν αποδίδουν γίνονται εύκολα και τα αποδέχεσαι, αντίθετα όταν δεν έχουν αντίκρισμα και έχουν μόνο κόστος σε χρόνο, χρήμα, αντοχές, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτές! Δύσκολο να δεχθείς ότι έχεις τσακίσει τον εαυτό σου, έχεις ξοδεύσει τόσο χρήμα, έχεις χάσει χρόνια από την ζωή σου, χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αλλά μελισσοκομία είπαμε 1 χαρά 10 λύπες (ή 1000 λύπες? Χα χα χα).

 Αυτή την στιγμή τρώω την ώρα γράφοντας αυτή την ανάρτηση μέχρι να πάει μεσημέρι για να δω εάν εξακολουθεί να δίνει το μέρος που έχω τα δυνατά μου μελίσσια, έτσι ώστε το απόγευμα με βράδυ πλέον να βάλω τους 40 μελωμένους ορόφους (αυτό το μέρος του κείμενου γράφεται την Κυριακή) στα μελίσσια που μόλις χθες το βράδυ μετακίνησα στην νέα τους θέση (ενώ εάν δεν είχε βρέξει ήδη θα έκανα αυτή την εργασία τώρα χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο για λεηλασίες).

 Δεν χρειάζεται καν να σας πω ότι αυτή την στιγμή είμαι πνιγμένος στο άγχος για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την τοποθέτηση μου. Θα συνεχίσει να δίνει και να έχουμε ελπίδες για ένα τρύγο (που μπορούν να σβήσουν οποιαδήποτε από τις επόμενες μέρες που συνεχίζει να δίνει βροχές το κάθε δελτίο καιρού!) ή για ακόμα μια φορά θα δεις να κυλάνε σαν νερό μέσα από τα δάχτυλα σου οι όποιες προσδοκίες είχες για μια επιτυχημένη τοποθέτηση που θα απέδιδε και έναν αξιοπρεπή τρύγο (για να καλύψεις το  κόστος από τα ατελείωτα πήγαινε - έλα και τα σπασμένα εξαρτήματα που βγάζει διαρκώς ως βλάβες το φορτηγό σου, που σε αντίθεση με τα σπασμένα εξαρτήματα που διαρκώς βγάζει ως βλάβες ο οργανισμός σου αυτά μπορούν και να διορθωθούν!)?

 Αυτά για σήμερα τσακαλάκια μου δεν μπορώ να δαπανήσω περισσότερο χρόνο και σήμερα για να συνεχίσω να γράφω για την ζωή ενός επαγγελματία μελισσοκόμου, ήρθε η ώρα να πάω να δω τι ζημιά μας έκανε η χθεσινή βροχή, ελπίζω (γιατί αυτό δυστυχώς - ευτυχώς πεθαίνει πάντα τελευταίο) όλα να πάνε καλά (μέχρι την επόμενη βροχή).


 Μέχρι τότε……




 Adios Amigos Locos




* Αλήθεια συνάδερφοι μελισσοκόμοι bloggers γιατί δεν γράφετε ακριβώς το πώς είναι οι μέρες σας όταν ασκείτε την μελισσοκομία (μερικοί από εσάς και σε επαγγελματικό επίπεδο, όχι πολλοί αλλά υπάρχετε και εσείς, μάλλον! Χα χα χα)? Το πόσος είναι ο όγκος σας εργασίας, το πόσο το τρέξιμο σας, τα προβλήματα σας, τα άγχη σας, ή πόσο ελάχιστος είναι κάποιες εποχές ο ελεύθερος χρόνος σας? Τι συμβαίνει και δεν έχετε αυτή την θεματολογία? Δεν έχετε στην πραγματικότητα τέτοια βιώματα στην ζωή σας ή δεν μπορείτε να τα επικοινωνήσετε με γραπτό λόγο αυτά?

 Γιατί στην πραγματικότητα αυτά θα έπρεπε να γράφετε διαρκώς για να γνωρίσουν και οι νέοι μελισσοκόμοι την ζωή σας (όπως και οι πελάτες σας) τις δυσκολίες της, τις πολλές απογοητεύσεις της, και τις λίγες χαρές της (και εδώ θα επανέρθω σε μια πρόταση που έχω στην ανάρτηση Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I όπου γράφω ότι κάποιος παππούς μελισσοκόμος μου είπε «Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε την μέλισσα και όχι το μέλι της»! Σωστό και αυτό! Αλλά εδώ υπάρχει ένα τεράστιο "αλλά"! Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος ζει μόνο με τα προϊόντα της μέλισσας (και κυρίως με τα εισοδήματα από το μέλι της), με τα εισοδήματα από αυτά τρέφει τον εαυτό του και την οικογένεια του. Δεν έχει άλλα εισοδήματα συνήθως, γιατί επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν είναι κάποιος που είτε είναι δημόσιος υπάλληλος αλλά διαθέτει μελίσσια, είτε είναι ιδιωτικός υπάλληλος και διαθέτει πάλι μελίσσια, είτε είναι συνταξιούχος και διαθέτει για ακόμα μια φορά μελίσσια (εδώ υπάρχει και η περίπτωση να είναι κάποιος αγρότης και μελισσοκόμος, αλλά εγώ για ανώμαλους δεν μιλάω!!! Χα χα χα), οπότε και αν δεν δώσει παραγωγή το μελισσοκομείο του θα μπορέσει να επιβιώσει. Δυστυχώς σε ένα επαγγελματία μελισσοκόμο η αγάπη του για το μέλι είναι στην πραγματικότητα η αγάπη του για την ζωή, καθώς και για την ζωή κάθε ενός που αγαπάει και βασίζεται επάνω του η επιβίωση του. Εάν δεν βγάλει μέλι ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος απλούστατα δεν θα επιβιώσει! Όπως και οι μέλισσες δεν θα επιβιώσουν χωρίς αυτόν! Ο μελισσοκόμος είναι ακρογωνιαίος λίθος της επιβίωσης της μέλισσας. Και δυστυχώς-ευτυχώς ο επαγγελματίας μελισσοκόμος ο μόνος αποτελεσματικός για αυτόν τον ρόλο! -Καλά και εδώ θα ρίξω λίγο νερό στο κρασί μου. Και δυστυχώς-ευτυχώς ο ΣΩΣΤΟΣ επαγγελματίας μελισσοκόμος ο μόνος αποτελεσματικός για αυτόν τον ρόλο-).

 Αυτά θα πρέπει να γράφετε διαρκώς και όχι θεωρίες και αναμασημένη τροφή (που φυσικά μπορείς και να την βρεις εύκολα από εδώ και εκεί, και να την αντιγράψεις ακόμα πιο εύκολα, και να δημιουργείς αναρτήσεις από το τίποτα). Ο νέος μελισσοκόμος θα πρέπει να μάθει την μελισσοκομική πραγματικότητα, και τα βιώματα σας (εάν έχετε τέτοια) θα τον βοηθήσουν σε αυτό. Γιατί για μελισσοκομικούς χειρισμούς μπορεί να πάει και σε σεμινάρια και να τους διαβάσει από βιβλία (φυσικά όλα αυτά είναι με πληρωμή ε! Χα χα χα).

 Το να είναι όμως Σαββάτο βράδυ και αυτός αντί να είναι έξω με την κοπελιά του και να διασκεδάζει , θα είναι με ένα φακό στο χέρι και θα ξεφορτώνει μελίσσια, στάνταρ είναι μια πληροφορία που θα τον ενδιαφέρει περισσότερο από το πώς κόβονται οι παραφυάδες για το εάν θα γίνει επαγγελματίας μελισσοκόμος (ή και ερασιτέχνης μελισσοκόμος) ή θα αφήσει αυτή την μαλακία επάγγελμά για κανένα άλλον μπουνταλά!!! Χα χα χα.





Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII

Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών

Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!

Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών

Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 7/5/2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου