UA-50457385-1

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Συμβουλές επιβίωσης για όσους γράφουν στο διαδίκτυο εν έτη 2021

 


 Για να αποσαφηνίσουμε και μερικά πράγματα ακόμη όταν χρησιμοποιείτε γραπτό λόγο στα κοινωνικά δίκτυα και στο διαδίκτυο.

 Α/ Δεν γράφουμε Γκρίκλιτς! Με που βλέπει ο περισσότερος κόσμος Γκρίκλιτς είτε δεν διαβάζει καθόλου το κείμενο σας, είτε το διαβάζει, έχει βγάλει τα μάτια του μέχρι να το κάνει, και φυσικά μετά από κάτι τέτοιο είναι λογικότατο να μην κάτσει να το επεξεργαστεί, και να σας απαντήσει με 2-3 φορές μεγαλύτερη αγένεια από ότι εάν γράφατε στα Ελληνικά.

  Κανένας δεν εκτιμά όσους γράφουν σε Γκρίκλιτς, όλοι θεωρούν ότι έχουν απέναντι τους ένα τεμπέλικο παιδάκι με κινητό!

  Και όχι δεν αποτελεί δικαιολογία "Το πληκτρολόγιο μου δεν έχει Ελληνικά, γράφω από το εξωτερικό!", αν ισχύει αυτό γράψε ότι έχεις να γράψεις στα Αγγλικά, πιο πολύ θα εκτιμηθεί!

 Β/ Δεν γράφουμε στα ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Από πολύ παλιά έχει θεσμοθετηθεί στον άτυπο κώδικα επικοινωνίας του διαδικτύου ότι όποιος χρησιμοποιεί κεφαλαία στον γραπτό του λόγο είναι σαν να φωνάζει!

 Παλιοί χρήστες των forum κάτι τέτοιο το απεχθάνονται και σε αντιμετωπίζουν με το πρώτο σαν ΜΑΛΑΚΑ! Πολλάκις στο παρελθόν χρήστες που είχαν αυτή την τακτική έτρωγαν με το πρώτο αναφορά στον διαχειριστή του forum του στιλ "Τι του κρατάς χαρακτήρα αυτού του ΜΑΛΑΚΑ? Πέταξε τον αμέσως έξω", και φυσικά αυτός τον πετούσε με αιτιολογία "Πέταξα έξω από το Forum αυτόν γιατί ήταν ΜΑΛΑΚΑΣ!".

 Γ/ Τώρα τελευταία κάποιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν στο τέλος κάθε σχόλιου τους τις προτάσεις "ήρεμα ρωτάω", "φιλικά μιλάω", "όμορφα μιλάω", ντεμέκ για να μην τους πουν ότι είναι εριστικοί, είρωνες, ψεκασμένοι, "ότι να είναι" και ότι προκαλούν με τα σχόλια τους!

 Οι παραπάνω προτάσεις στο πλαίσιο που διατυπώνονται είναι πολύ αγενέστατες προτάσεις, και προδιαθέτουν τον άλλον να σε φερθεί πολύ χειρότερα από ότι αξίζει το σχόλιο σου!

  Υποκρύπτουν και απειλή ότι υπάρχει και πολύ χειρότερος τρόπος συμπεριφοράς σου, και ακόμα χειρότερη πρόθεση από αυτή που ήδη δείχνεις!

  Έχει γίνει μόδα από τους σχολιαστές στις μεγάλες ειδησεογραφικές σελίδες, και άρχισαν αρκετοί να την ακολουθούν χωρίς καν να καταλαβαίνουν την αγένεια αυτών των προτάσεων (πχ θα μπορούσε ανετότατα να σου απαντήσει ο άλλος "Αααααα ώστε μιλάς και ήρεμα ρε μάγκα? Δηλαδή εάν δεν μιλούσες ήρεμα τι θα μου έκανες? Θα μου έκλανες τα αρχίδια?!?!" και θα είχε δίκιο! Γιατί αντιδρά στην υποκρυπτόμενη απειλή να μην σε έχει να "μιλάς ήρεμα"!).

  Μην το παίρνετε χούι, μόνο για μαλάκα μπορούν να σας περάσουν με την χρήση από σας τέτοιων εκφράσεων.

 Δ/ Ορθογραφικά λάθη. Δυστυχώς όλοι κάνουμε, άλλοι λίγο άλλοι πολύ, δεν θα έπρεπε, αλλά τα κάνουμε.

 Ευτυχώς υπάρχει και ο ορθογραφικός έλεγχος στα περισσότερα προγράμματα και browsers και μπορείς με επιτυχία κοντά στα 97-98% να τα διορθώσεις όλα.

  Το να μην το κάνεις και δείχνει ότι είσαι τσαπατσούλης, τεμπέλης, και επίσης ότι δεν σέβεσαι τον συνομιλητή σου κατά πρώτο λόγο, αλλά και τον εαυτό σου και την εικόνα που δίνεις στους άλλους.

  Η δικαιολογία επίσης "Αααα έχω μια μορφή δυσλεξίας και δεν μπορώ να γράφω χωρίς ορθογραφικά" δεν ισχύει! Άλλοι με δυσλεξία μπορούν και γράφουν εκατοντάδες με χιλιάδες άρθρα σε blogs, ή ακόμη και βιβλία εκατοντάδων σελίδων! Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί οποιαδήποτε δυσλεξία να σε εμποδίσει να πατήσεις το F7 ( ο ορθογραφικός έλεγχος στα προϊόντα της Microsoft ).

 Αυτά για σήμερα, ναι! 

 Ξέρω! 

 Και εγώ σας αγαπώ!

 Χα χα χα.





Adios Amigos Locos


 Λάζαρος Μότσανος 

 Σοχός 9/1/2021

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου