Πλάκα πλάκα χουμε φτάσει στο έβδομο μέρος της σειράς αναρτήσεων Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου! Ευτυχώς που δεν είχα άλλα θέματα μελισσοκομικά να αναπτύξω!
Χα χα χα.
Σήμερα θα εξετάσουμε μελισσοκομικά την παροιμία Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα (Γαλλική Rome ne s'est pas faite en un jour). Αχ την άρπαξε την φόλα ο Αρκούδας και άρχισε να παραμιλά!
Χα χα χα.
Όχι τσακαλάκια μου το αρκούδι είναι μια χαρά και τα έχει τετρακόσια ακόμα. Κάποιοι άλλοι αρχίσανε να ρετάρουν και καιρός είναι να τους πούμε δυο λογάκια και μαζί με μια ασπιρίνη να στρώσουν χαρακτήρα. Σε αυτή την ανάρτηση θα αναφερθούμε στην λάθος ιεράρχηση προτεραιοτήτων που έχουν οι νεότεροι μελισσοκόμοι, στην αναποτελεσματική διάχυση των προσπαθειών, χρόνου, και κόπου τους και κυρίως κεφαλαίου τους, και στην συστηματική (έμμεση ή άμεση) προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού τους μέσα από μελισσοκομικές ομάδες, blog ή και περιοδικά.
Χα χα χα.
Όχι τσακαλάκια μου το αρκούδι είναι μια χαρά και τα έχει τετρακόσια ακόμα. Κάποιοι άλλοι αρχίσανε να ρετάρουν και καιρός είναι να τους πούμε δυο λογάκια και μαζί με μια ασπιρίνη να στρώσουν χαρακτήρα. Σε αυτή την ανάρτηση θα αναφερθούμε στην λάθος ιεράρχηση προτεραιοτήτων που έχουν οι νεότεροι μελισσοκόμοι, στην αναποτελεσματική διάχυση των προσπαθειών, χρόνου, και κόπου τους και κυρίως κεφαλαίου τους, και στην συστηματική (έμμεση ή άμεση) προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού τους μέσα από μελισσοκομικές ομάδες, blog ή και περιοδικά.
Ουάουυυυ (που λέει και ο Βαρουφάκης χα χα χα)!!!!
Και όλα αυτά μέσα σε μια ανάρτηση ε?
Και όλα αυτά μέσα σε μια ανάρτηση ε?
Καιρός να κάνουμε τώρα μια περιγραφή του προβλήματος. Βλέπω διαρκώς στις μελισσοκομικές ομάδες, προφίλ και στις ερωτήσεις που μου απευθύνουν νεότεροι μελισσοκόμοι (άρχισα να εκτιμώ αφάνταστα αυτή την μορφή επικοινωνίας που έχω με τους νεότερους μελισσοκόμους μέσα από προσωπικές ερωτήσεις που μου απευθύνουν, νομίζω ότι και τα δύο μέλη αυτής της αλληλεπίδρασης έχουν μεγάλα κέρδη από αυτή, όσοι με ερωτούν μαθαίνουν την άποψη μου για ορισμένα θέματα και εγώ μαθαίνω τον προβληματισμό που έχει η πλειοψηφία των νεώτερων μελισσοκόμων -επίσης και από τις αναζητήσεις που οδηγούν στο blog μου βγαίνουν πολλά συμπεράσματα-) ότι δεν έχουν μια ορθολογική ιεράρχηση του τι θα πρέπει πρώτα από όλα να μάθουν στην μελισσοκομία, που να επενδύσουν, σε τι να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους, τι να αγνοήσουν και που να δώσουν βάση.
Οπότε μέσα από διαλόγους που έχω βλέπω ερωτήματα σχετικά με τύπους κυψελών (πλαστικές, Top Bar, Dadant, μισόροφους), συστήματα εκμετάλλευσης κυψελών (τριώροφες, τετραώροφες, με δύο μάνες, με περίτεχνες μεθόδους που συνήθως υπάρχουν μόνο στα βιβλία και όχι στα μελισσοκομεία χα χα χα), για ειδικευμένες χρήσεις κυψελών (τρικυψελίδια, οκτακυψελίδια, τράπεζες βασιλισσών), για εξειδικευμένες γνώσεις μελισσοκομίας (παραγωγή βασιλικού πολτού και βασιλοτροφία) και άλλα τέτοια θέματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να απασχολούν τους νεότερους μελισσοκόμους από άποψης επίπεδου γνώσεων και δυνατοτήτων (από πλευράς μεγέθους μελισσοκομικής επιχείρησης δυνατοτήτων και μόνο, όχι από πλευράς ικανοτήτων του μελισσοκόμου υπαρκτών ή και δυνητικών!).
Μια διευκρίνηση εδώ, η παραπάνω πρόταση ισχύει για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την μελισσοκομία και όχι τόσο σε όσους θέλουν να κάνουν ένα χόμπι και δεν τους νοιάζει η οικονομική απόδοση των κινήσεων που θα κάνουν στην μελισσοκομική τους πορεία ή το να είναι αποδοτικοί σε παραγωγή σε αυτή την ενασχόληση τους. Και το μόνο που τους ικανοποιεί είναι ή κατάκτηση γνώσεων και ικανοτήτων, η σφαιρικότερη γνώση του αντικειμένου, ο ενθουσιασμός που έχει κάθε ερασιτέχνης όταν αποκτά νέες γνώσεις σε νέα αντικείμενα. Αυτοί μπορούν να ασχολούνται με οτιδήποτε στην μελισσοκομία και είναι να τους χαίρεσαι, φυσικά δεν θα είναι ανταγωνιστικοί από άποψη παραγωγής, τιμών, αποδοτικότητας αλλά αυτό σε τελική ανάλυση δεν τους ενδιαφέρει, αυτοί κάνουν ένα χόμπι που τους γεμίζει την ψυχή τους! Αυτό και μόνο, και για αυτό έχουν και τον σεβασμό μας.
Και αφού κάναμε την παραπάνω διευκρίνηση πάμε στο ψαχνό. Βιασύνη! Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους νέους μελισσοκόμους. Μέσα στον τρελό ενθουσιασμό τους που φτάνει στα όρια του μελισσοκομικού πυρετού (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομικός πυρετός) παθαίνουν ένα παροξυσμό να τα μάθουν όλα, να τα κάνουν όλα, να ασχοληθούν με όλα, αλλά αυτό να μην γίνει με ένα ορίζοντα πενταετίας - επταετίας αλλά άμεσα! Τώρα! Και πολύ αργήσαμε μάλιστα! Χα χα χα.
Γνώσεις που φυσιολογικά χρειάζεται μερικά χρόνια για να τις μάθεις (Σωστά!) και στην πραγματικότητα θα σου αποδώσουν κυρίως όταν έχεις μια υποδομή από βασικότερες γνώσεις πρώτα, θεωρούν οι νεότεροι μελισσοκόμοι ότι θα τους προσδώσουν ένα πλεονέκτημα (που υπάρχει φυσικά! Αλλά για να το εκμεταλλευθείς πλήρως θα πρέπει να είσαι σε διαφορετικό στάδιο στην μελισσοκομική σου ζωή!) έναντι σε συναδέλφους τους που ενώ είναι στο ίδιο γνωστικό επίπεδο με αυτούς ωστόσο δεν δίνουν την ίδια βαρύτητα καθώς και προσανατολισμό στις εξεζητημένες αυτές γνώσεις (ορθότερα σκεπτόμενοι!).
Οπότε βλέπεις νέους (συνήθως αλλά όχι πάντα χα χα χα) μελισσοκόμους που ενώ έχουν ελλείψεις στους βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς (τσακαλάκια μου προσέξτε με το τι σειρά τα γράφω αυτά! Αυτή είναι μια σωστή ιεράρχηση των γνώσεων που θα πρέπει να αποκτήσετε! Σύμφωνα με την άποψη μου φυσικά!), σε χάρτες ανθοφοριών και μελισσότοπων, σε προγραμματισμό τοποθετήσεων, σε θεραπείες μελισσιών, σε τεχνικές πωλήσεων και δημιουργία πελατολογίου, και οικονομικά αποδοτικής παραγωγής των βασικών προϊόντων της μέλισσας (μέλι, γύρη, παραφυάδες) να βιάζονται να μάθουν τελείως εξεζητημένες γνώσεις (όπως το να δουλεύουν διαφορετικές κυψέλες από το 95% των κυψελών, τελείως περίπλοκες μεθόδους παραγωγής με πολυόροφες κυψέλες που θέλουν και υποστήριξη από άλλες κυψέλες -αχ αυτοί οι μοναχοί που έχουν χρόνο ακόμα και να παίζουν παρτίδες τάβλι που ούτε στην φυλακή δεν τις παίζουν και βγάζουν κάτι μελισσοκομικά μυθιστορήματα!!! Χα χα χα-, παραγωγή εξεζητημένων προϊόντων της μέλισσας όπως βασιλικό πολτό και βασίλισσες -πελάτες και ζήτηση για αυτά έχετε βρει? Τι είσαστε οπαδοί της κλασικής οικονομικής σχολής που πιστεύει ότι η προσφορά καθορίζει την ζήτηση (Νόμος του Say)? Ξέρετε αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με κάποιους άλλους (και εξυπνότερους οικονομολόγους που πιστεύουν ότι η ζήτηση καθορίζει την προσφορά! Χα χα χα)-).
Και για να αρχίσουμε λίγο να ασχολούμαστε με το κάθε ένα για να τα πω μια και καλή έτσι ώστε να μην τα επαναλαμβάνω διαρκώς σε κάθε ένα με τον οποίο μιλάω.
Και πάμε πρώτα από όλα στις διαφορετικές κυψέλες. Παίδες καλώς κακώς έχουν επικρατήσει οι κυψέλες με καπάκι τύπου Αυστραλίας και δυστυχώς σχεδόν όλος ο μελισσοκομικός εξοπλισμός (μελιτοεξαγωγείς, πάγκοι απολεπισμού, συσκευές συρμάτωσης) είναι σχεδιασμένος για να δουλεύει με αυτές και μόνο τις διαστάσεις (πολύ θέλω να δω μελιτοεξαγωγέα να δουλεύει με πλαίσια dadant. και μην μου πείτε μόνο ο γονοθάλαμος θα έχει τέτοια πλαίσια και ο πάνω όροφος θα έχει κανονικά! Πολλές φορές στους τρύγους μέλι μόνο κάτω στην γονοφωλιά βρίσκουμε και όχι παντού! Καλή η θεωρία αλλά η πράξη συνήθως διαφέρει!).
Επίσης τα πολλά διαφορετικά μεγέθη κυψελών δεν βοηθούν στην μεταφορά τους (έχω αναπτύξει αυτή την άποψη σε προηγούμενη ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X στην πέμπτη ερώτηση όποιος θέλει την διαβάζει), ένα περίπλοκο και επικίνδυνο ζήτημα (η μεταφορά κυψελών) μπορεί όταν υπάρχει διαφοροποίηση του υλικού να γίνει ακόμα πιο δύσκολη και κυρίως ακόμα πιο επικίνδυνη.Οπότε ζητήματα που στα μελισσοκομικά blog, ομάδες, Forum τα περνούν στο Ντούκου με την πρόταση "Ε ίσως δημιουργηθεί και ένα πρόβλημα με αυτό και αυτό" μόνο ασήμαντα δεν είναι στην πραγματικότητα.
Μια ακόμα παράμετρος που θα πρέπει να εξετασθεί σε αρκετές από αυτές τις διαφορετικές κυψέλες είναι και η παράμετρος του κόστους. Δεδομένου ότι η αγορά στην οποία απευθύνονται δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στις συμβατικές κυψέλες που έχουν επικρατήσει στον μελισσοκομικό χώρο το κόστος τους είναι υψηλότερο από αυτές (μέρος του προβληματισμού μου σχετικά με αυτό θα το δείτε στην προηγούμενη ανάρτηση μου Αποχαιρετισμός στα όπλα όπου κάνω μια πλήρη κριτική πάνω στις πλαστικές κυψέλες έπειτα από εμπειρία χρήσης τους από μένα για πολλά έτη).
Επίσης μια που μου δίνεται η ευκαιρία εδώ ας αναφερθώ και στην νέα μόδα* που προωθούν οι "βοηθοί" των μελισσοκομικών εταιριών η οποία είναι τα πλαστικά πλαίσια. Ορίζουν μάλιστα το κόστος τους ως φθηνό όταν είναι 2 ευρώ το πλαίσιο ενώ στα έτοιμα ξύλινα συρματωμένα (από το μαγαζί και όχι από τον ίδιο τον μελισσοκόμο, εκεί το κόστος πέφτει ακόμα πιο πολύ) με φύλλο κεριού πλαίσια κάνουν 1,5 ευρώ. Και σου λένε μισό ευρώ (0,50 ευρώ) διαφορά έχει μόνο το έτοιμο πλαστικό πλαίσιο από το έτοιμο ξύλινο πλαίσιο. Αλλά επειδή ως γνωστό ο Αρκούδας είναι ο μόνος μελισσοκόμος που ξέρει πολλαπλασιασμό προφανέστατα χα χα χα ας κάνει μερικές πράξεις για σας. Ξέρετε παιδιά μια μονή κυψέλη δεν έχει 1 πλαίσιο αλλά 10! Και με 0,5 ευρώ το πλαίσιο η διαφορά στην κυψέλη είναι 5 ευρώ αν έχει πλαστικά πλαίσια και επειδή οι κυψέλες συνήθως είναι διπλές δεν έχουν 10 πλαίσια αλλά 20 οπότε η διαφορά στην τιμή είναι 10 ευρώ στην κυψέλη!!! Για να το ξαναγράψουμε αλλιώς αυτό. Δέκα ευρώ! Και στις 100 κυψέλες πόσα λεφτά είναι δέκα ευρώ ανά κυψέλη? 1000 ευρώ!!!! Το "έλα μωρέ λίγο παραπάνω κοστίζει το πλαστικό πλαίσιο" στις 100 διπλές κυψέλες είναι 1000 ευρώ αυτό το λίγο παραπάνω! Ωραία! Και τι αγοράζεις με 1000 ευρώ? 25 διπλές κυψέλες των 40 ευρώ! 'Ένα 6άρι (ίσως και με προγραμματισμό) μελιτοεξαγωγέα! 6000 χιλιόμετρα βενζίνης για να κάνεις μετακινήσεις! 1180 κιλά βανίλια για τα μελίσσια σου! Θέλετε να συνεχίσω? Τελικά κάποιοι είναι πολύ χουβαρντάδες με τα λεφτά των άλλων!
* Η ανάρτηση αυτή είχε γραφτεί πριν από μερικές εβδομάδες και είχε πληροφορηθεί η αρκούδα το γεγονός ότι οι γνωστοί προφήτες της μελισσοκομίας είχαν αρχίσει την προώθηση και τον πλαστικών πλαισίων χωρίς να τα έχουν δοκιμάσει (και τα παρουσίαζαν με το γνωστό τρόπο "το μέλλον της μελισσοκομίας", "φοβερή πατέντα" και όσοι είχαν αντιρρήσεις τους βγάζανε χαζούς και κακοήθεις) .
Πλέον από ότι έμαθα τα δοκίμασαν και τους βγαίνουν οι κερήθρες μπανανέ χα χα χα.Αυτά συμβαίνουν αν βγάζεις γνώμη για πράγματα που δεν τα έχεις δοκιμάσει πρώτα (πχ κάποιοι από τους μεγαλοblogger βγάζουν γνώμες για κυψέλες βλέποντας τες και μόνο, κάποιοι άλλοι τρώνε τα ζόρια με αυτές για καμιά τετραετία και μόνο τότε λένε "μάπα είναι!" χα χα χα).
Το να προσπαθείς να έχεις κλικ στο blog σου μπορεί να σε αναγκάζει να βγάζεις διαρκώς αναρτήσεις για οτιδήποτε πέφτει στο μάτι σου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι και σωστές οι αναρτήσεις σου! Και μπορείς να πάρεις και κόσμο στον λαιμό σου χάρη σε αυτό γιατί θα υπάρχει κόσμος που σε εμπιστεύεται και θα βιαστεί να αγοράσει το κάθε τι που παρουσιάζεις εσύ (μάλλον παρουσιάζεις το προσπέκτους της εταιρίας που τα πουλά!!!) με διθυράμβους και φανφάρες ως το μέλλον της μελισσοκομίας (σχετικά με την βαρύτητα που έχει ο λόγος των ατόμων που έχουν δημόσιο βήμα στα μυαλά των άλλων και οι φόβοι μου σχετικά με αυτό το γεγονός έχει παρουσιαστεί στην ανάρτηση Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol IV). Και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να πάθουν οικονομική ζημία (σοβαρή!). Οπότε λίγη υπευθυνότητα δεν είναι κακό, και ας χάσουμε και μερικές χιλιάδες κλικ, δεν πειράζει!
Όσο για αυτούς που είναι ικανοί χωρίς σκέψη να ακολουθούν ότι τους πούνε οι προφήτες της διαδικτυακής μελισσοκομίας δεν έχω να τους πω τίποτα καινούριο, ότι ήταν να τους πω υπάρχει στην ανάρτηση Η ευθύνη του νέου μελισσοκόμου το να επαναλαμβάνω διαρκώς τα ίδια πραγματικά είναι κάτι που με κουράζει και το συχαίνομαι.
Πάει και αυτό! Πάμε παρακάτω.
Πολύπλοκες μέθοδοι παραγωγής μελιού με πολυόροφες κυψέλες! Ναι το έχω δει στο Facebook να γίνεται (σε οκτάρες όμως κυψέλες) από πολύ έμπειρους (και καλούς) μελισσοκόμους. Επίσης το έχω δει να γίνεται μέσα από το Facebook από 2-3 μελισσοκόμους και μόνο (στην πραγματική ζωή με πραγματικούς μελισσοκόμους στην περιοχή μου δεν το έχω δει να γίνεται!!!). Το βλέπουν αυτό οι νέοι μελισσοκόμοι και επηρεασμένοι από blog και ομάδες μελισσοκομικές που απλώς οι διαχειριστές τους έχουν διαβάσει τις αντίστοιχες μεθόδους σε μελισσοκομικά βιβλία και διαρκώς μιλάνε για αυτές τις μεθόδους χωρίς οι ίδιοι να τις έχουν ποτέ εφαρμόσει (και πως να τις εφαρμόσουν? Εκτός από βιαστικούς μελισσοκόμους που θέλουν να μάθουν αμέσως τα πάντα υπάρχουν και βιαστικοί blogger με 2 κυψέλες ή 1-2 δεκάδες κυψέλες που βιάζονται να το παίζουν διαδικτυακοί δάσκαλοι ή βγάζουν και συμπεράσματα για ανάπτυξη κυψελών! Και καλά κάνουν! Το ζήτημα δεν είναι γιατί αυτοί βιάζονται στο να το παίξουν ειδήμονες το ζήτημα είναι γιατί υπάρχει κόσμος που τους παίρνει στα σοβαρά?!?! Χα χα χα. Πραγματικά δεν ξέρω για σας αλλά εγώ μελισσοκόμο με 1 ή 2 δεκάδες κυψέλες λυπάμαι αλλά δεν θα κάτσω πότε να μάθω κάτι από αυτόν! Αν είναι δυνατόν!!! Εδώ αμφισβητώ τον δάσκαλο μου σε πολλά που λέει! Άτομο (πανέξυπνο άτομο!) που έχει εκατοντάδες κυψέλες και δεκαετίες μελισσοκομίας στην πλάτη του (και από μελισσοκομική οικογένεια!), και θα δεχθώ ότι κάποιος με μερικές κυψέλες έχει ένα γνωστικό απόθεμα που δεν το κατέχω ήδη εγώ? Τσ τσ τσ τσ λυπάμαι Mon Ami! Δεν πάει έτσι το πράγμα! χα χα χα).
Παίδες αυτά μπορούν κάποιοι μελισσοκόμοι να τα κάνουν (Συνήθως νότιοι μελισσοκόμοι!) αλλά δεν είναι για όλους! Χατ τρικ σε ένα ματς μόνο ο Μέσι τα κάνει και όχι ο κάθε Κουτσιανικούλης (τον θυμάστε αυτόν? Παλιός παίχτης του ΠΑΟΚ χα χα χα). Κάθε μέθοδος δεν είναι για τον κάθε μελισσοκόμο (και μάλιστα μελισσοκόμοι που δεν έχουν και απόθεμα από ορόφους με χτισμένα κεριά να τα κοτσάρουν έτοιμα για να βοηθούν τα μελίσσια τους, λεπτομέρεια και αυτή σημαντική που διαφοροποιεί τους παλιούς από τους νέους μελισσοκόμους!). Προσοχή στο τι ακούτε και στο τι βλέπετε! Το ότι κάποιος μιλάει για μια μέθοδο δεν σημαίνει ότι την έχει κάνει και όλας για να ξέρει πραγματικά για το τι μιλά, όπως και προσοχή στο όταν βλέπετε μια μέθοδο που την κάνει μελισσοκόμος που έχει δεκαετίες στο κουρμπέτι με εκατοντάδες κυψέλες, δεν σημαίνει ότι και εσείς που μόλις μπήκατε στο παιχνίδι μπορείτε να την κάνετε με αποτελεσματικότητα ίδια με τους έμπειρους μελισσοκόμους (περισσότερα για τις πολυόροφες κυψέλες στην προηγούμενη ανάρτηση μας Μελισσοκομία στην πράξη).
Πάμε παρακάτω σε ένα τελείως ενδιαφέρων θέμα βασιλοτροφία και παραγωγή βασιλικού πολτού! Αυτό και αν είναι ένα από τα παράξενα των νέων μελισσοκόμων! Χωρίς ακόμα να αποκτήσουν τις βάσεις για την μελισσοκομία προσπαθούν ταυτόχρονα να πάνε και στην βασιλοτροφία. Δύσκολο αυτό παίδες. Ναι ξέρω μερικούς πολύ καλούς μελισσοκόμους που ενώ δεν έχουν πολλές κυψέλες ωστόσο έχουν προχωρήσει με μεγάλη επιτυχία στην βασιλοτροφία και στην παραγωγή βασιλικού πολτού. Ναι υπάρχουν! Αλλά είναι καλοί μελισσοκόμοι που έχουν και κάποια χρονάκια ήδη στην πλάτη τους! Συζητώ μαζί τους και τους παραδέχομαι! Είναι σε πολύ καλό επίπεδο γνώσεων (φυσικά όχι τόσο στην παραγωγή μελιού μια που δεν είναι τόσο εκεί η στόχευση τους αλλά σε κάθε άλλο τομέα της μελισσοκομίας έχουν ένα αξιοζήλευτο απόθεμα γνώσεων!). Ναι αλλά αυτοί οι μελισσοκόμοι δεν είναι συχνό φαινόμενο, συνήθως η βασιλοτροφία είναι πιο εξεζητημένη γνώση της μελισσοκομίας και ένας ορθότερος τρόπος προσέγγισης της μελισσοκομίας σχεδόν απαιτεί πρώτα να κατανοήσεις πλήρως τις διαδικασίες τις σχετικές με την μελισσοκομία και έπειτα να εντρυφήσεις στην βασιλοτροφία.
Και μάλιστα υπάρχει και μια διαφορά σημαντικότατη ανάμεσα στην μελισσοκομία και στην βασιλοτροφία (και παραγωγή βασιλικού πολτού, δεν είναι ίδια αυτά τα δύο) η μελισσοκομία συνήθως είναι συνυφασμένη με την νομαδική μελισσοκομία όπου κυρίαρχη μελισσοκομική αρχή είναι η κινητικότητα ενώ η βασιλοτροφία (και η παραγωγή βασιλικού πολτού) είναι συνυφασμένη με την σταθερή μελισσοκομία που κυρίαρχη μελισσοκομική αρχή είναι ο προγραμματισμός εργασιών.
Δυστυχώς η βασιλοτροφία - παραγωγή βασιλικού πολτού θέλει και κεφάλαιο να επενδύσεις για να αγοράσεις τον εξοπλισμό αλλά κυρίως απαιτεί πολύ μεγάλο όγκο προσωπικής εργασίας από μέρος σου για να παράγεις τα αντίστοιχα προϊόντα (βασίλισσες ή βασιλικό πολτό). Που μπορεί μεν να σου δίνει ένα χρονικό πλεονέκτημα σε σχέση με το να κόβεις παραφυάδες (ποιο αποτελεσματική δεν είναι! Δεν μπορεί κανείς να με πείσει ότι το να κόβεις παραφυάδες δεν είναι τουλάχιστο εξίσου αποτελεσματικό με την βασιλοτροφία όταν έχω πετύχει 98/100 παραφυάδες να πιάσουν!) αλλά ταυτόχρονα σου αφαιρεί και χρόνο από τις εργασίες σου (πχ σε προηγούμενη ανάρτηση μου Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol VI αναφέρω τον μελισσοκομικό χειρισμό να ξεχειμωνιάζεις τα μελίσσια σου στον Νότο, πιστεύετε ότι κάποιος που κάνει κάτι τέτοιο σε σχέση με κάποιον που με αντίστοιχο χρόνο δαπανημένο για βασιλοτροφία καθώς και κόστος για να την κάνει δεν θα είναι περισσότερο κερδισμένος σε παραγωγή από τον βασιλοτρόφο? Τροφή για σκέψη αυτό, τα εργαλεία σας τα έχω δώσει για κάντε τους υπολογισμούς σας χα χα χα).
Δυστυχώς για βασιλοτροφία - παραγωγή βασιλικού πολτού - τράπεζες βασιλισσών χρειάζεται ένα κόστος. Κόστος πρώτα από όλα σε χρηματικό κεφάλαιο (συστήματα EZI QUEEN, αντλίες κενού, βέργες, εμβολιστήρια, λάμπες και μεγενθυτικούς φακούς κεφαλής-δεν είμαστε όλοι παιδάκια χα χα χα-, τρικυψελίδια, κυψελίδια σύζευξης, κλουβιά για βασίλισσες και 1002 ακόμα κέρατα), αλλά και σε εργασία (εμβολιασμοί, τροφοδοτήσεις, τρύγοι κάθε μερικές ημέρες, ετοιμασία υλικού, εισαγωγή βασιλισσών).
Κόστος όμως που δεν είναι σίγουρο ότι θα καλυφθεί από την ζήτηση των αντίστοιχων προϊόντων που θα παράγεις (βασίλισσες, βασιλικό πολτό). Δυστυχώς τα αντίστοιχα προϊόντα αυτής της διαδικασίας δεν είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης (όπως είναι το μέλι που είναι τρόφιμο, και μάλιστα τρόφιμο χωρίς ημερομηνία λήξης σε αντίθεση με τα προϊόντα βασιλοτροφίας ) αλλά απευθύνονται σε εξειδικευμένη πελατεία (από τους πελάτες που έχω ζήτημα είναι αν ένας στους δέκα που παίρνουν μέλι να ζητήσουν βασιλικό πολτό και ζήτημα είναι αν ένας στους 2-2,5 από αυτούς ζητούν συστηματικά βασιλικό πολτό!). Οπότε για να είναι επικερδή αυτή η εργασία θα πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο πελατολόγιο (που συνήθως ένας παλιότερος μελισσοκόμος το έχει ενώ ένας νεότερος δεν μπορεί ακόμα να το έχει). Ιδίως σε περιόδους όπου ο κόσμος κλονίζεται οικονομικά τέτοια προϊόντα μπορούν να βρούνε ακόμα λιγότερη ζήτηση.
Και για να αναφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια παρόλο την οικονομική καταστροφή του λαού μας δεν βλέπουμε στο μέλι αυτή η πτώση της αγοραστικής δύναμης να επηρεάζει τις τιμές. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν υπάρχει πτώση της αγοραστικής δύναμης βλέποντας μόνο την εξέλιξη των τιμών. Ναι σύμφωνα με τον απλό νόμο της αγοράς και της ζήτησης αυτό το συμπέρασμα θα έβγαινε αλλά αυτή η απλή θεώρηση δεν υπολογίζει και τον ρόλο τον αποθεμάτων στην τιμή!!! Στην πραγματικότητα δεν πέφτουν οι τιμές στο μέλι γιατί απλούστατα τα αποθέματα του μελιού δεν αρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση! Σε περίπτωση όμως που έχουμε 2-3 πολύ καλές μελισσοκομικές χρονιές και η παραγωγή πάει στα ύψη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξανά αποθέματα στις αποθήκες των μελισσοκόμων ελάτε να το συζητήσουμε ξανά αυτό το ζήτημα! Τότε θα δείτε πολλά πράγματα να αλλάζουν χα χα χα.
Οπότε παίδες αν θέλετε να ασχοληθείτε και με αυτά τα προϊόντα πρώτα βρείτε το που θα τα δώσετε και μετά κάνετε μια ανάλυση αν αξίζει να επενδύσετε σε αυτά (σε χρόνο και σε κεφάλαιο) ή να ρίξετε κάπου αλλού το βάρος της επένδυσης σας και σε κεφάλαιο και σε εργασία αλλά κυρίως σε αναζήτηση γνώσεων. Τουλάχιστο στην αρχή! Γιατί κανένα από τα τρία παραπάνω δεν είναι απεριόριστο, κάπου κερδίζεις και κάπου αλλού χάνεις. Νόμος αυτός! Μην το ξεχάσετε ποτέ!
Πάλι είπαμε πολλά και δεν το κόβω να την διαβάζει κανείς αυτή την ανάρτηση χα χα χα. Για να βοηθήσω και λίγο σχετικά με την εύρεση αναρτήσεων που είναι βασικές για την σωστή ιεράρχηση του τι πρέπει πρώτα να μάθει κάποιος στην αρχή παραθέτω ξανά εδώ και μία ανάρτηση που ενώ σκοπό είχε να λειτουργήσει ως ευρετήριο κατά παράξενο τρόπο δεν έπεσε στην αντίληψη αρκετών αυτή η ανάρτηση!!!. Οπότε τουλάχιστο για τις αναρτήσεις του 2014 μπορείτε να βρείτε ομαδοποιημένες τις αναρτήσεις αυτού του blog εδώ Μελισσοιστορίες και άλλα. Οπότε μια που κάναμε και την αποφώνηση ας την τελειώσουμε και αυτή την ανάρτηση. Μέχρι την επόμενη.....
Μια διευκρίνηση εδώ, η παραπάνω πρόταση ισχύει για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την μελισσοκομία και όχι τόσο σε όσους θέλουν να κάνουν ένα χόμπι και δεν τους νοιάζει η οικονομική απόδοση των κινήσεων που θα κάνουν στην μελισσοκομική τους πορεία ή το να είναι αποδοτικοί σε παραγωγή σε αυτή την ενασχόληση τους. Και το μόνο που τους ικανοποιεί είναι ή κατάκτηση γνώσεων και ικανοτήτων, η σφαιρικότερη γνώση του αντικειμένου, ο ενθουσιασμός που έχει κάθε ερασιτέχνης όταν αποκτά νέες γνώσεις σε νέα αντικείμενα. Αυτοί μπορούν να ασχολούνται με οτιδήποτε στην μελισσοκομία και είναι να τους χαίρεσαι, φυσικά δεν θα είναι ανταγωνιστικοί από άποψη παραγωγής, τιμών, αποδοτικότητας αλλά αυτό σε τελική ανάλυση δεν τους ενδιαφέρει, αυτοί κάνουν ένα χόμπι που τους γεμίζει την ψυχή τους! Αυτό και μόνο, και για αυτό έχουν και τον σεβασμό μας.
Και αφού κάναμε την παραπάνω διευκρίνηση πάμε στο ψαχνό. Βιασύνη! Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους νέους μελισσοκόμους. Μέσα στον τρελό ενθουσιασμό τους που φτάνει στα όρια του μελισσοκομικού πυρετού (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομικός πυρετός) παθαίνουν ένα παροξυσμό να τα μάθουν όλα, να τα κάνουν όλα, να ασχοληθούν με όλα, αλλά αυτό να μην γίνει με ένα ορίζοντα πενταετίας - επταετίας αλλά άμεσα! Τώρα! Και πολύ αργήσαμε μάλιστα! Χα χα χα.
Γνώσεις που φυσιολογικά χρειάζεται μερικά χρόνια για να τις μάθεις (Σωστά!) και στην πραγματικότητα θα σου αποδώσουν κυρίως όταν έχεις μια υποδομή από βασικότερες γνώσεις πρώτα, θεωρούν οι νεότεροι μελισσοκόμοι ότι θα τους προσδώσουν ένα πλεονέκτημα (που υπάρχει φυσικά! Αλλά για να το εκμεταλλευθείς πλήρως θα πρέπει να είσαι σε διαφορετικό στάδιο στην μελισσοκομική σου ζωή!) έναντι σε συναδέλφους τους που ενώ είναι στο ίδιο γνωστικό επίπεδο με αυτούς ωστόσο δεν δίνουν την ίδια βαρύτητα καθώς και προσανατολισμό στις εξεζητημένες αυτές γνώσεις (ορθότερα σκεπτόμενοι!).
Οπότε βλέπεις νέους (συνήθως αλλά όχι πάντα χα χα χα) μελισσοκόμους που ενώ έχουν ελλείψεις στους βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς (τσακαλάκια μου προσέξτε με το τι σειρά τα γράφω αυτά! Αυτή είναι μια σωστή ιεράρχηση των γνώσεων που θα πρέπει να αποκτήσετε! Σύμφωνα με την άποψη μου φυσικά!), σε χάρτες ανθοφοριών και μελισσότοπων, σε προγραμματισμό τοποθετήσεων, σε θεραπείες μελισσιών, σε τεχνικές πωλήσεων και δημιουργία πελατολογίου, και οικονομικά αποδοτικής παραγωγής των βασικών προϊόντων της μέλισσας (μέλι, γύρη, παραφυάδες) να βιάζονται να μάθουν τελείως εξεζητημένες γνώσεις (όπως το να δουλεύουν διαφορετικές κυψέλες από το 95% των κυψελών, τελείως περίπλοκες μεθόδους παραγωγής με πολυόροφες κυψέλες που θέλουν και υποστήριξη από άλλες κυψέλες -αχ αυτοί οι μοναχοί που έχουν χρόνο ακόμα και να παίζουν παρτίδες τάβλι που ούτε στην φυλακή δεν τις παίζουν και βγάζουν κάτι μελισσοκομικά μυθιστορήματα!!! Χα χα χα-, παραγωγή εξεζητημένων προϊόντων της μέλισσας όπως βασιλικό πολτό και βασίλισσες -πελάτες και ζήτηση για αυτά έχετε βρει? Τι είσαστε οπαδοί της κλασικής οικονομικής σχολής που πιστεύει ότι η προσφορά καθορίζει την ζήτηση (Νόμος του Say)? Ξέρετε αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με κάποιους άλλους (και εξυπνότερους οικονομολόγους που πιστεύουν ότι η ζήτηση καθορίζει την προσφορά! Χα χα χα)-).
Και για να αρχίσουμε λίγο να ασχολούμαστε με το κάθε ένα για να τα πω μια και καλή έτσι ώστε να μην τα επαναλαμβάνω διαρκώς σε κάθε ένα με τον οποίο μιλάω.
Και πάμε πρώτα από όλα στις διαφορετικές κυψέλες. Παίδες καλώς κακώς έχουν επικρατήσει οι κυψέλες με καπάκι τύπου Αυστραλίας και δυστυχώς σχεδόν όλος ο μελισσοκομικός εξοπλισμός (μελιτοεξαγωγείς, πάγκοι απολεπισμού, συσκευές συρμάτωσης) είναι σχεδιασμένος για να δουλεύει με αυτές και μόνο τις διαστάσεις (πολύ θέλω να δω μελιτοεξαγωγέα να δουλεύει με πλαίσια dadant. και μην μου πείτε μόνο ο γονοθάλαμος θα έχει τέτοια πλαίσια και ο πάνω όροφος θα έχει κανονικά! Πολλές φορές στους τρύγους μέλι μόνο κάτω στην γονοφωλιά βρίσκουμε και όχι παντού! Καλή η θεωρία αλλά η πράξη συνήθως διαφέρει!).
Επίσης τα πολλά διαφορετικά μεγέθη κυψελών δεν βοηθούν στην μεταφορά τους (έχω αναπτύξει αυτή την άποψη σε προηγούμενη ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X στην πέμπτη ερώτηση όποιος θέλει την διαβάζει), ένα περίπλοκο και επικίνδυνο ζήτημα (η μεταφορά κυψελών) μπορεί όταν υπάρχει διαφοροποίηση του υλικού να γίνει ακόμα πιο δύσκολη και κυρίως ακόμα πιο επικίνδυνη.Οπότε ζητήματα που στα μελισσοκομικά blog, ομάδες, Forum τα περνούν στο Ντούκου με την πρόταση "Ε ίσως δημιουργηθεί και ένα πρόβλημα με αυτό και αυτό" μόνο ασήμαντα δεν είναι στην πραγματικότητα.
Μια ακόμα παράμετρος που θα πρέπει να εξετασθεί σε αρκετές από αυτές τις διαφορετικές κυψέλες είναι και η παράμετρος του κόστους. Δεδομένου ότι η αγορά στην οποία απευθύνονται δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στις συμβατικές κυψέλες που έχουν επικρατήσει στον μελισσοκομικό χώρο το κόστος τους είναι υψηλότερο από αυτές (μέρος του προβληματισμού μου σχετικά με αυτό θα το δείτε στην προηγούμενη ανάρτηση μου Αποχαιρετισμός στα όπλα όπου κάνω μια πλήρη κριτική πάνω στις πλαστικές κυψέλες έπειτα από εμπειρία χρήσης τους από μένα για πολλά έτη).
Επίσης μια που μου δίνεται η ευκαιρία εδώ ας αναφερθώ και στην νέα μόδα* που προωθούν οι "βοηθοί" των μελισσοκομικών εταιριών η οποία είναι τα πλαστικά πλαίσια. Ορίζουν μάλιστα το κόστος τους ως φθηνό όταν είναι 2 ευρώ το πλαίσιο ενώ στα έτοιμα ξύλινα συρματωμένα (από το μαγαζί και όχι από τον ίδιο τον μελισσοκόμο, εκεί το κόστος πέφτει ακόμα πιο πολύ) με φύλλο κεριού πλαίσια κάνουν 1,5 ευρώ. Και σου λένε μισό ευρώ (0,50 ευρώ) διαφορά έχει μόνο το έτοιμο πλαστικό πλαίσιο από το έτοιμο ξύλινο πλαίσιο. Αλλά επειδή ως γνωστό ο Αρκούδας είναι ο μόνος μελισσοκόμος που ξέρει πολλαπλασιασμό προφανέστατα χα χα χα ας κάνει μερικές πράξεις για σας. Ξέρετε παιδιά μια μονή κυψέλη δεν έχει 1 πλαίσιο αλλά 10! Και με 0,5 ευρώ το πλαίσιο η διαφορά στην κυψέλη είναι 5 ευρώ αν έχει πλαστικά πλαίσια και επειδή οι κυψέλες συνήθως είναι διπλές δεν έχουν 10 πλαίσια αλλά 20 οπότε η διαφορά στην τιμή είναι 10 ευρώ στην κυψέλη!!! Για να το ξαναγράψουμε αλλιώς αυτό. Δέκα ευρώ! Και στις 100 κυψέλες πόσα λεφτά είναι δέκα ευρώ ανά κυψέλη? 1000 ευρώ!!!! Το "έλα μωρέ λίγο παραπάνω κοστίζει το πλαστικό πλαίσιο" στις 100 διπλές κυψέλες είναι 1000 ευρώ αυτό το λίγο παραπάνω! Ωραία! Και τι αγοράζεις με 1000 ευρώ? 25 διπλές κυψέλες των 40 ευρώ! 'Ένα 6άρι (ίσως και με προγραμματισμό) μελιτοεξαγωγέα! 6000 χιλιόμετρα βενζίνης για να κάνεις μετακινήσεις! 1180 κιλά βανίλια για τα μελίσσια σου! Θέλετε να συνεχίσω? Τελικά κάποιοι είναι πολύ χουβαρντάδες με τα λεφτά των άλλων!
* Η ανάρτηση αυτή είχε γραφτεί πριν από μερικές εβδομάδες και είχε πληροφορηθεί η αρκούδα το γεγονός ότι οι γνωστοί προφήτες της μελισσοκομίας είχαν αρχίσει την προώθηση και τον πλαστικών πλαισίων χωρίς να τα έχουν δοκιμάσει (και τα παρουσίαζαν με το γνωστό τρόπο "το μέλλον της μελισσοκομίας", "φοβερή πατέντα" και όσοι είχαν αντιρρήσεις τους βγάζανε χαζούς και κακοήθεις) .
Πλέον από ότι έμαθα τα δοκίμασαν και τους βγαίνουν οι κερήθρες μπανανέ χα χα χα.Αυτά συμβαίνουν αν βγάζεις γνώμη για πράγματα που δεν τα έχεις δοκιμάσει πρώτα (πχ κάποιοι από τους μεγαλοblogger βγάζουν γνώμες για κυψέλες βλέποντας τες και μόνο, κάποιοι άλλοι τρώνε τα ζόρια με αυτές για καμιά τετραετία και μόνο τότε λένε "μάπα είναι!" χα χα χα).
Το να προσπαθείς να έχεις κλικ στο blog σου μπορεί να σε αναγκάζει να βγάζεις διαρκώς αναρτήσεις για οτιδήποτε πέφτει στο μάτι σου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι και σωστές οι αναρτήσεις σου! Και μπορείς να πάρεις και κόσμο στον λαιμό σου χάρη σε αυτό γιατί θα υπάρχει κόσμος που σε εμπιστεύεται και θα βιαστεί να αγοράσει το κάθε τι που παρουσιάζεις εσύ (μάλλον παρουσιάζεις το προσπέκτους της εταιρίας που τα πουλά!!!) με διθυράμβους και φανφάρες ως το μέλλον της μελισσοκομίας (σχετικά με την βαρύτητα που έχει ο λόγος των ατόμων που έχουν δημόσιο βήμα στα μυαλά των άλλων και οι φόβοι μου σχετικά με αυτό το γεγονός έχει παρουσιαστεί στην ανάρτηση Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol IV). Και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να πάθουν οικονομική ζημία (σοβαρή!). Οπότε λίγη υπευθυνότητα δεν είναι κακό, και ας χάσουμε και μερικές χιλιάδες κλικ, δεν πειράζει!
Όσο για αυτούς που είναι ικανοί χωρίς σκέψη να ακολουθούν ότι τους πούνε οι προφήτες της διαδικτυακής μελισσοκομίας δεν έχω να τους πω τίποτα καινούριο, ότι ήταν να τους πω υπάρχει στην ανάρτηση Η ευθύνη του νέου μελισσοκόμου το να επαναλαμβάνω διαρκώς τα ίδια πραγματικά είναι κάτι που με κουράζει και το συχαίνομαι.
Πάει και αυτό! Πάμε παρακάτω.
Πολύπλοκες μέθοδοι παραγωγής μελιού με πολυόροφες κυψέλες! Ναι το έχω δει στο Facebook να γίνεται (σε οκτάρες όμως κυψέλες) από πολύ έμπειρους (και καλούς) μελισσοκόμους. Επίσης το έχω δει να γίνεται μέσα από το Facebook από 2-3 μελισσοκόμους και μόνο (στην πραγματική ζωή με πραγματικούς μελισσοκόμους στην περιοχή μου δεν το έχω δει να γίνεται!!!). Το βλέπουν αυτό οι νέοι μελισσοκόμοι και επηρεασμένοι από blog και ομάδες μελισσοκομικές που απλώς οι διαχειριστές τους έχουν διαβάσει τις αντίστοιχες μεθόδους σε μελισσοκομικά βιβλία και διαρκώς μιλάνε για αυτές τις μεθόδους χωρίς οι ίδιοι να τις έχουν ποτέ εφαρμόσει (και πως να τις εφαρμόσουν? Εκτός από βιαστικούς μελισσοκόμους που θέλουν να μάθουν αμέσως τα πάντα υπάρχουν και βιαστικοί blogger με 2 κυψέλες ή 1-2 δεκάδες κυψέλες που βιάζονται να το παίζουν διαδικτυακοί δάσκαλοι ή βγάζουν και συμπεράσματα για ανάπτυξη κυψελών! Και καλά κάνουν! Το ζήτημα δεν είναι γιατί αυτοί βιάζονται στο να το παίξουν ειδήμονες το ζήτημα είναι γιατί υπάρχει κόσμος που τους παίρνει στα σοβαρά?!?! Χα χα χα. Πραγματικά δεν ξέρω για σας αλλά εγώ μελισσοκόμο με 1 ή 2 δεκάδες κυψέλες λυπάμαι αλλά δεν θα κάτσω πότε να μάθω κάτι από αυτόν! Αν είναι δυνατόν!!! Εδώ αμφισβητώ τον δάσκαλο μου σε πολλά που λέει! Άτομο (πανέξυπνο άτομο!) που έχει εκατοντάδες κυψέλες και δεκαετίες μελισσοκομίας στην πλάτη του (και από μελισσοκομική οικογένεια!), και θα δεχθώ ότι κάποιος με μερικές κυψέλες έχει ένα γνωστικό απόθεμα που δεν το κατέχω ήδη εγώ? Τσ τσ τσ τσ λυπάμαι Mon Ami! Δεν πάει έτσι το πράγμα! χα χα χα).
Παίδες αυτά μπορούν κάποιοι μελισσοκόμοι να τα κάνουν (Συνήθως νότιοι μελισσοκόμοι!) αλλά δεν είναι για όλους! Χατ τρικ σε ένα ματς μόνο ο Μέσι τα κάνει και όχι ο κάθε Κουτσιανικούλης (τον θυμάστε αυτόν? Παλιός παίχτης του ΠΑΟΚ χα χα χα). Κάθε μέθοδος δεν είναι για τον κάθε μελισσοκόμο (και μάλιστα μελισσοκόμοι που δεν έχουν και απόθεμα από ορόφους με χτισμένα κεριά να τα κοτσάρουν έτοιμα για να βοηθούν τα μελίσσια τους, λεπτομέρεια και αυτή σημαντική που διαφοροποιεί τους παλιούς από τους νέους μελισσοκόμους!). Προσοχή στο τι ακούτε και στο τι βλέπετε! Το ότι κάποιος μιλάει για μια μέθοδο δεν σημαίνει ότι την έχει κάνει και όλας για να ξέρει πραγματικά για το τι μιλά, όπως και προσοχή στο όταν βλέπετε μια μέθοδο που την κάνει μελισσοκόμος που έχει δεκαετίες στο κουρμπέτι με εκατοντάδες κυψέλες, δεν σημαίνει ότι και εσείς που μόλις μπήκατε στο παιχνίδι μπορείτε να την κάνετε με αποτελεσματικότητα ίδια με τους έμπειρους μελισσοκόμους (περισσότερα για τις πολυόροφες κυψέλες στην προηγούμενη ανάρτηση μας Μελισσοκομία στην πράξη).
Πάμε παρακάτω σε ένα τελείως ενδιαφέρων θέμα βασιλοτροφία και παραγωγή βασιλικού πολτού! Αυτό και αν είναι ένα από τα παράξενα των νέων μελισσοκόμων! Χωρίς ακόμα να αποκτήσουν τις βάσεις για την μελισσοκομία προσπαθούν ταυτόχρονα να πάνε και στην βασιλοτροφία. Δύσκολο αυτό παίδες. Ναι ξέρω μερικούς πολύ καλούς μελισσοκόμους που ενώ δεν έχουν πολλές κυψέλες ωστόσο έχουν προχωρήσει με μεγάλη επιτυχία στην βασιλοτροφία και στην παραγωγή βασιλικού πολτού. Ναι υπάρχουν! Αλλά είναι καλοί μελισσοκόμοι που έχουν και κάποια χρονάκια ήδη στην πλάτη τους! Συζητώ μαζί τους και τους παραδέχομαι! Είναι σε πολύ καλό επίπεδο γνώσεων (φυσικά όχι τόσο στην παραγωγή μελιού μια που δεν είναι τόσο εκεί η στόχευση τους αλλά σε κάθε άλλο τομέα της μελισσοκομίας έχουν ένα αξιοζήλευτο απόθεμα γνώσεων!). Ναι αλλά αυτοί οι μελισσοκόμοι δεν είναι συχνό φαινόμενο, συνήθως η βασιλοτροφία είναι πιο εξεζητημένη γνώση της μελισσοκομίας και ένας ορθότερος τρόπος προσέγγισης της μελισσοκομίας σχεδόν απαιτεί πρώτα να κατανοήσεις πλήρως τις διαδικασίες τις σχετικές με την μελισσοκομία και έπειτα να εντρυφήσεις στην βασιλοτροφία.
Και μάλιστα υπάρχει και μια διαφορά σημαντικότατη ανάμεσα στην μελισσοκομία και στην βασιλοτροφία (και παραγωγή βασιλικού πολτού, δεν είναι ίδια αυτά τα δύο) η μελισσοκομία συνήθως είναι συνυφασμένη με την νομαδική μελισσοκομία όπου κυρίαρχη μελισσοκομική αρχή είναι η κινητικότητα ενώ η βασιλοτροφία (και η παραγωγή βασιλικού πολτού) είναι συνυφασμένη με την σταθερή μελισσοκομία που κυρίαρχη μελισσοκομική αρχή είναι ο προγραμματισμός εργασιών.
Δυστυχώς η βασιλοτροφία - παραγωγή βασιλικού πολτού θέλει και κεφάλαιο να επενδύσεις για να αγοράσεις τον εξοπλισμό αλλά κυρίως απαιτεί πολύ μεγάλο όγκο προσωπικής εργασίας από μέρος σου για να παράγεις τα αντίστοιχα προϊόντα (βασίλισσες ή βασιλικό πολτό). Που μπορεί μεν να σου δίνει ένα χρονικό πλεονέκτημα σε σχέση με το να κόβεις παραφυάδες (ποιο αποτελεσματική δεν είναι! Δεν μπορεί κανείς να με πείσει ότι το να κόβεις παραφυάδες δεν είναι τουλάχιστο εξίσου αποτελεσματικό με την βασιλοτροφία όταν έχω πετύχει 98/100 παραφυάδες να πιάσουν!) αλλά ταυτόχρονα σου αφαιρεί και χρόνο από τις εργασίες σου (πχ σε προηγούμενη ανάρτηση μου Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου Vol VI αναφέρω τον μελισσοκομικό χειρισμό να ξεχειμωνιάζεις τα μελίσσια σου στον Νότο, πιστεύετε ότι κάποιος που κάνει κάτι τέτοιο σε σχέση με κάποιον που με αντίστοιχο χρόνο δαπανημένο για βασιλοτροφία καθώς και κόστος για να την κάνει δεν θα είναι περισσότερο κερδισμένος σε παραγωγή από τον βασιλοτρόφο? Τροφή για σκέψη αυτό, τα εργαλεία σας τα έχω δώσει για κάντε τους υπολογισμούς σας χα χα χα).
Δυστυχώς για βασιλοτροφία - παραγωγή βασιλικού πολτού - τράπεζες βασιλισσών χρειάζεται ένα κόστος. Κόστος πρώτα από όλα σε χρηματικό κεφάλαιο (συστήματα EZI QUEEN, αντλίες κενού, βέργες, εμβολιστήρια, λάμπες και μεγενθυτικούς φακούς κεφαλής-δεν είμαστε όλοι παιδάκια χα χα χα-, τρικυψελίδια, κυψελίδια σύζευξης, κλουβιά για βασίλισσες και 1002 ακόμα κέρατα), αλλά και σε εργασία (εμβολιασμοί, τροφοδοτήσεις, τρύγοι κάθε μερικές ημέρες, ετοιμασία υλικού, εισαγωγή βασιλισσών).
Κόστος όμως που δεν είναι σίγουρο ότι θα καλυφθεί από την ζήτηση των αντίστοιχων προϊόντων που θα παράγεις (βασίλισσες, βασιλικό πολτό). Δυστυχώς τα αντίστοιχα προϊόντα αυτής της διαδικασίας δεν είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης (όπως είναι το μέλι που είναι τρόφιμο, και μάλιστα τρόφιμο χωρίς ημερομηνία λήξης σε αντίθεση με τα προϊόντα βασιλοτροφίας ) αλλά απευθύνονται σε εξειδικευμένη πελατεία (από τους πελάτες που έχω ζήτημα είναι αν ένας στους δέκα που παίρνουν μέλι να ζητήσουν βασιλικό πολτό και ζήτημα είναι αν ένας στους 2-2,5 από αυτούς ζητούν συστηματικά βασιλικό πολτό!). Οπότε για να είναι επικερδή αυτή η εργασία θα πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο πελατολόγιο (που συνήθως ένας παλιότερος μελισσοκόμος το έχει ενώ ένας νεότερος δεν μπορεί ακόμα να το έχει). Ιδίως σε περιόδους όπου ο κόσμος κλονίζεται οικονομικά τέτοια προϊόντα μπορούν να βρούνε ακόμα λιγότερη ζήτηση.
Και για να αναφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια παρόλο την οικονομική καταστροφή του λαού μας δεν βλέπουμε στο μέλι αυτή η πτώση της αγοραστικής δύναμης να επηρεάζει τις τιμές. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν υπάρχει πτώση της αγοραστικής δύναμης βλέποντας μόνο την εξέλιξη των τιμών. Ναι σύμφωνα με τον απλό νόμο της αγοράς και της ζήτησης αυτό το συμπέρασμα θα έβγαινε αλλά αυτή η απλή θεώρηση δεν υπολογίζει και τον ρόλο τον αποθεμάτων στην τιμή!!! Στην πραγματικότητα δεν πέφτουν οι τιμές στο μέλι γιατί απλούστατα τα αποθέματα του μελιού δεν αρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση! Σε περίπτωση όμως που έχουμε 2-3 πολύ καλές μελισσοκομικές χρονιές και η παραγωγή πάει στα ύψη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξανά αποθέματα στις αποθήκες των μελισσοκόμων ελάτε να το συζητήσουμε ξανά αυτό το ζήτημα! Τότε θα δείτε πολλά πράγματα να αλλάζουν χα χα χα.
Οπότε παίδες αν θέλετε να ασχοληθείτε και με αυτά τα προϊόντα πρώτα βρείτε το που θα τα δώσετε και μετά κάνετε μια ανάλυση αν αξίζει να επενδύσετε σε αυτά (σε χρόνο και σε κεφάλαιο) ή να ρίξετε κάπου αλλού το βάρος της επένδυσης σας και σε κεφάλαιο και σε εργασία αλλά κυρίως σε αναζήτηση γνώσεων. Τουλάχιστο στην αρχή! Γιατί κανένα από τα τρία παραπάνω δεν είναι απεριόριστο, κάπου κερδίζεις και κάπου αλλού χάνεις. Νόμος αυτός! Μην το ξεχάσετε ποτέ!
Πάλι είπαμε πολλά και δεν το κόβω να την διαβάζει κανείς αυτή την ανάρτηση χα χα χα. Για να βοηθήσω και λίγο σχετικά με την εύρεση αναρτήσεων που είναι βασικές για την σωστή ιεράρχηση του τι πρέπει πρώτα να μάθει κάποιος στην αρχή παραθέτω ξανά εδώ και μία ανάρτηση που ενώ σκοπό είχε να λειτουργήσει ως ευρετήριο κατά παράξενο τρόπο δεν έπεσε στην αντίληψη αρκετών αυτή η ανάρτηση!!!. Οπότε τουλάχιστο για τις αναρτήσεις του 2014 μπορείτε να βρείτε ομαδοποιημένες τις αναρτήσεις αυτού του blog εδώ Μελισσοιστορίες και άλλα. Οπότε μια που κάναμε και την αποφώνηση ας την τελειώσουμε και αυτή την ανάρτηση. Μέχρι την επόμενη.....
Adios Amigos Locos
Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 16/4/2015
Σειρά Μελισσοκομικός διάλογος με τον εαυτό μου
Καλησπέρα Λαζαρε!!!! Αν μου δωσεις το ΟΚ να το δανειστω? ωραια αναρτηση για ολους μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαιμούνι για σένα όλα τα επιτρέπω να τα δανειστείς, εκτός από μερικά από τα ποιήματα μου που τα έχω αφιερώσει σε κάποια άλλη και ανήκουν μόνο σε αυτή χα χα χα.
ΔιαγραφήΕυχαριστω Λαζαρε για την αναρτηση!! τωρα με τα ποιηματα μου,εχεις βαλει θεμα...χαχα...με την κοπελα μου....επειδή τα διαβασε μου λεει προχθες....''καλα εκει στα μελισσια που πας δεν σου ερχεται καμια εμπευση για ποιηματα όπως γραφει και ο κυριος Λάζαρος?...χαχα...τι να της πεις τωρα....ασε Λαζαρε...μου αναψες φωτια....χαχαχα...
ΔιαγραφήΟυυυυχχχχ Κύριος Λάζαρος! Μόλις με έκανες να νιώθω 1000 ετών! Χα χα χα.
ΔιαγραφήΜην μασάς! Να της λες εγώ είμαι άντρας! Δεν γράφω ποίηση! Χα χα χα.