Σήμερα θα παρουσιάσουμε μια ακόμα αγαπημένη μου γωνιά αυτής της υπέροχης πόλης που λατρεύω. Το Γενί (Νέο) Τζαμί του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι - Vitaliano Poselli (έργα του στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι επίσης το Διοικητήριο, το κτήριο της φιλαρμονικής, το Γ΄Σώμα Στρατού, η βίλα Αλλατίνη. η καθολική και η αρμενική εκκλησία) το οποίο χτίστηκε το 1902. Το Γενί Τζαμί ήταν το τελευταίο τζαμί που χτίστηκε στην Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος λατρείας και προσευχής για τους εξισλαμισμένους Εβραίους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh).
Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 στέγασε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μέχρι το 1925. Από το 1925 έως το 1963 αποτέλεσε το Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης (και εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο δρόμος μπροστά από αυτό ονομάστηκε οδός αρχαιολογικού μουσείου). Μάλιστα μέχρι σήμερα στην αυλή του υπάρχει συλλογή μαρμάρινων γλυπτών από την ρωμαϊκή και προχριστιανική εποχή (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, ταφικές και τιμητικές στήλες).
Αρκετά με την Ιστορία καιρός να απολαύσουμε αυτό το αριστούργημα χωρίς πολλά πολλά λόγια.
Καλά μιλάμε φοβερό κτίσμα διώροφο, με στοιχεία αναγεννησιακά, βυζαντινά, οθωμανικά καθώς και της Ανατολής, έχει και 2 ρολόγια! Μιναρέ δεν έχει, τον γκρεμίσαμε όταν έπαψε να λειτουργεί ως χώρος λατρείας.
Η επιγραφή Αρχαιολογικό μουσείο είναι από την εποχή που λειτουργούσε ως μουσείο. Πλέον ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης που το χρησιμοποιεί για διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις (όταν κάναμε το φωτογραφικό μας Ντου υπήρχε η φωτογραφική έκθεση "War and Peace in the Balkans - Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια", για αυτό και οι φωτογραφίες μέσα από το Γενί Τζαμί είναι λίγο λογοκριμένες, όπου φαινόταν φωτογραφίες από την έκθεση κόπηκαν).
Και αρχίζει η φωτογράφηση περιμετρικά του κτηρίου.
Μια σειρά από σαρκοφάγους που υπάρχουν στην αυλή του.
Και επιτύμβιες στήλες αβέρτα.
Και ένα υπόστεγο το οποίο προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα τα εκθέματα.
Ωραίο!
Η πίσω πλευρά του όπου φαίνονται οι δύο όροφοι του.
Υποθέτω στο βάθος υπάρχουν γραφεία και αποθήκες για πιο ευαίσθητα εκθέματα ή και εργαστήρια για την συντήρηση τους (ή έτσι θέλω να νομίζω χα χα χα).
Πώς μπορούσαν πριν από ένα αιώνα να κάνουν όμορφα κτίσματα ενώ τώρα δεν έχουν αυτή την ικανότητα? Τι πήγε τελικά στραβά με τις αρχιτεκτονικές σχολές στην Ελλάδα?
Χα χα χα.
Ζω σε λάθος αιώνα προφανώς! Η αισθητική πριν από 100 χρόνια ήταν προφανέστατα πιο κοντά στα γούστα μου. Και ποια είναι τα γούστα σου? Γουστάρω τα όμορφα κτήρια!
Α καλά μεγάλε εσύ είσαι για τα αλλού δεν είσαι για την Ελλάδα τότε!
Χα χα χα
Προσέξτε το ρολόι!
Και τα άστρα στα μπαλκόνια! Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά!
Μια απορία πάντα την είχα, πώς γίνεται όταν σε μια αρχαιότητα υπάρχει φθορά αυτή συνήθως είναι στην περιοχή του προσώπου? Υπήρχαν Τζιχαντιστές της ISIS και στην Ελλάδα μήπως?
Το λοιπόν παίδες σε αυτή την σαρκοφάγο αναφέρονται τα εξής συγκινητικά λόγια.......
Ναι καλά! Μην φάτε!
Indiana Jones δεν είμαι για να μπορώ να κάνω τέτοιες μαγκιές χα χα χα.
Ααααααααααααααααααααααααααααααα!
Τι λέει?
Σας έφυγε η μαγκιά?
Κρυφά κρυφά μερικές φωτογραφίες γιατί μας είπαν ευγενέστατα "παιδιά απαγορεύεται να βγάζετε φωτογραφίες εδώ μέσα που υπάρχει η έκθεση". Ναι το σέβομαι αυτό αλλά δεν μπορώ να μην δείξω λίγο και από το εσωτερικό από αυτό το αριστούργημα! Άτακτος μεν για καλό σκοπό δε!
Υποθέτω τα παλιά τα χρόνια αν ένα κτήριο δεν ήταν όμορφο εκτελούσαν το αρχιτέκτονα που το σχεδίαζε και το κατασκεύαζε. Υπέροχη ιδέα! Προτείνω να ξαναεφαρμοστεί!
Χα χα χα.
Ουάουυυυυυυ! Που λέει και ο αεροδυναμικός υπουργός των οικονομικών μας!
Πράγματι Ουάοουυυυυ!
Αυτά λοιπόν παίδες εδώ τελειώνει η παρουσίαση μας για το Γενί Τζαμί, πρόταση μου είναι στην πρώτη ευκαιρία που θα είσαστε στην Θεσσαλονίκη και θα έχει καμία έκθεση ή εκδήλωση να έρθετε να το επισκεφτείτε, λίγα είναι τα όμορφα κτήρια στην εποχή μας καλό είναι να τα δείτε όλα, δεν είναι και πολλά άλλωστε και δεν θα υπάρχουν και για πάντα, γιατί τζιχατιστές με σφυριά και μπουλντόζες κρύβονται παντού.
Αλλά μέχρι τότε......
Adios Amigos Locos
Μότσανος Λάζαρος
Θεσσαλονίκη 27/4/2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου