UA-50457385-1

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Χτίζοντας ημέρα με την ημέρα, απάντηση στην απάντηση, την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπο σου


 Ένα από αυτά που μου προκαλούν ικανοποίηση τόσα χρόνια που έχω το blog μου είναι η σχέση εμπιστοσύνης που έχω χτίσει με τους αναγνώστες μου, και φαίνεται από τον όγκο ερωτημάτων τους που έχουν απαντηθεί από μέρους μου, και ένα μικρό μέρος τους έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και έχει παρουσιασθεί στα μάτια σας. 

 Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα θεωρώ αυτού του blog και της ευρύτερης προσπάθειας μου είναι η δημιουργία αυτού το τρομερά (πλέον) εκτεταμένου αρχείου δημοσιοποιημένων ερωτήσεων / απαντήσεων. Ένα τεράστιο εργαλείο για κάθε έναν που προσπαθεί να βρει μια άκρη στην μελισσοκομία, και ενώ δεν έχει δίπλα του έναν πραγματικά παλιό, έμπειρο και κυρίως καλό μελισσοκόμο (το δεύτερο ισχυρότερο εργαλείο στην μελισσοκομία, αμέσως μετά από το ένα καλά ακονισμένο μυαλό, που είναι το απόλυτο εργαλείο στην μελισσοκομία!).

 Είμαι πολύ περήφανος που απολαμβάνω αυτή την εμπιστοσύνη των αναγνωστών μου, και θεωρώ χρέος μου να μην την προδώσω ποτέ, και επίσης να ενδυναμώνω διαρκώς το εργαλείο που μου έχει δοθεί από αυτούς με το να δημοσιεύω τον προβληματισμό τους, για να βοηθήσω και άλλους μελισσοκόμους αναγνώστες μου στην λύση του δικού τους προβληματισμού, χωρίς καν να χρειασθεί να τον διατυπώσουν σε μένα.

 Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα ισχυρότερο αποτέλεσμα, εσείς εκθέτοντας τον προβληματισμό σας, και εγώ προσπαθώντας να τον επιλύω, είτε εκμαιεύοντας ήδη υπάρχουσες γνώσεις από την εμπειρία μου, είτε δημιουργώντας νέα εργαλεία όπως σας παρουσίασα πολλά από αυτά κατά την διάρκεια των ετών. Μαζί γινόμαστε μόνο καλύτεροι. Σας ευχαριστώ!

 Παρακάτω σας έχω δυο περιπτώσεις νέων μελισσοκόμων που θεώρησα σωστό να σας τους παρουσιάσω γιατί βρήκα το επίπεδο του προβληματισμού τους ιδιαίτερα υψηλό, όπως και το επίπεδο των συνομιλητών μου. Μου αρέσουν νέα άτομα που έχουν ένα υψηλό επίπεδο που θεωρώ ότι μπορούν να βοηθήσουν την τελματίζουσα κατάσταση στην διαδικτυακή μελισσοκομία, που τα τελευταία χρόνια δεν έχει να επιδείξει και τις καλύτερες των επιδόσεων της όσο αφορά την ποιότητα, το ήθος, και τον χαρακτήρα όσων πρωταγωνιστούν σε αυτή. 

 Νέα μυαλά, άφθαρτοι ακόμα χαρακτήρες, υψηλό επίπεδο παιδείας, αυτά χρειάζεται η διαδικτυακή μελισσοκομία για να βγει από το τέλμα της. Ίσως ακολουθώντας και αυτοί τον μοναχικό δρόμο μακρυά από μελισσοκομικές ομάδες που έχω διαλέξει και εγώ, ή συμμετέχοντας σε αυτές, αλλά κατορθώνοντας αυτοί να διώξουν τους μίζερους, τους κομπλεξικούς, τους τραμπούκους, τους μισαλλόδοξους, και τους διαπλεκόμενους από αυτήν. Μακάρι να είναι δυνατό να γίνει το δεύτερο όσο και εάν αμφιβάλω έντονα για αυτό. 

 Όπως και να έχει σήμερα θα παρουσιάσω δύο άτομα μπροστά σας που ακόμα είναι αγνά και λευκές σελίδες και με τεράστιες δυνατότητες, ακριβώς το μείγμα που έχω δει σε αρκετούς από όσους έχω δώσει απαντήσεις, αλλά σιγά σιγά άφησαν την διαδικτυακή μελισσοκομία να τους φθείρει και να τους κάνει κάτι λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για να αποκτήσει δυναμική η αλλαγή στην διαδικτυακή μελισσοκομία. 

 Με ιδιαίτερα λυπεί αυτό το γεγονός αλλά ταυτόχρονα βλέπω και κάποιους να μην τους έχει φθείρει η διαδικτυακή μελισσοκομία και να στέκουν εκεί αγέρωχοι βράχοι που σκάνε μάταια επάνω τους τα κύματα του τέλματος. Ελπίζω αυτοί μαζί με την μαγιά όσων πρώτομπαίνουν στην μελισσοκομία να αρκεί. Να αρκεί για να διώξουν τα σκοτάδια στις μελισσοκομικές μας ψυχές.

 Αρκετά, δεν θα μιλώ για σκοτάδια όσο έχω διαμαντάκια να σας παρουσιάσω!

 Εμπρός!

 Πάμε!

  Λάζαρε καλημέρα,

 Πολύ ενδιαφέρον το μπλογκ σου, το ανακάλυψα τυχαία μετά από ατελείωτο ψάξιμο στο διαδίκτυο για μελισσοκομική "γνώση" και όσο διαβάζω τις δημοσιεύσεις σου νιώθω μια ταύτιση και μια οικειότητα!

 Είμαι λοιπόν νέος στο αντικείμενο της μελισσοκομίας ασχολούμαι τους τελευταίους 2 μήνες περίπου, έχω τα πρώτα μου 2 μελίσσια (μια παραφυάδα 8αρα κι ένα 16άρι) ****** ***** μεριά και προσπαθώ να μάθω (και με την βοήθεια των βιβλίων του Χαριζάνη, του Θρασυβούλου, του Prost) όσο το δυνατόν πιο σωστά το αντικείμενο και αν πάρω και κανένα μέλι θα είμαι ευτυχισμένος.

 Λοιπόν, θα ήθελα την άποψη σου στην περίπτωση μου..το μελίσσι Νο1 με τα 16 πλαίσια..το πήρα αρχές Μάη 10άρι σφιχτό (δώρο ενός φίλου μελισσοκόμου) μετά από μία εβδομάδα πρόσθεσα όροφο (φοβήθηκα μην μου φύγει) ανεβάζοντας 2 γόνους από το κέντρο κι εκατέρωθεν έβαλα  4-6 άκτιστα. Κάτω συμπλήρωσα με 2 άκτιστα στις θέσεις 2 κι 9..

 Όλα καλά η βασίλισσα ανέβηκε επάνω και γέννησε στα 6 από τα 10 πλαίσια (τάιζα σιρόπι 1:1,1:2 και ζαχαροζυμαρο) και γενικά βλέπω από την αρχή έντονη κινητικότητα στην είσοδο (φέρνουν γύρες, υπάρχει face control και γενικά οι μέλισσες έρχονται και φεύγουν κουτρουβαλώντας). Η ερώτηση μου είναι τι κάνω από δώ και πέρα και τι να περιμένω?

 Συντηρώ αυτή την εικόνα και παίρνω και κανένα μελάκι αν περισσέψει στον όροφο (αν και με αυτήν την κακοκαιρία αρχίζω να αμφιβάλω) ή παίζει να επεκταθεί κι άλλο η γέννα της (βασίλισσα ΄17) και να χρειαστώ κι άλλο όροφο (αν και στα ακριανά πλαίσια του ορόφου βλέπω να αποθηκεύουν μέλια)? Επίσης στην περιοχή που είμαι είναι γεμάτο κισσό. Επομένως μπορώ να στοχεύσω για εκείνη την ανθοφορία? Δηλαδή να τα δυναμώσω κι άλλο και να περιμένω τότε μπας και πάρω κανένα μέλι? Ενημερωτικά έχω κόψει να ταΐζω 10 μέρες τώρα αφού χτίσαν τα 8 από τα 10 πλαίσια του ορόφου.

 (Μελίσσι Νο2) Μια παραφυάδα 6 πλαισίων που πήρα από έναν μελισσά γνωστό γνωστού αρχές Ιούνη, 4-5 πλαίσια γόνο κι ένα με μέλι γύρη. Το φερα στο βουνό και στις 2 μέρες που πήγα να βάλω το πρώτο ζυμάρι είδα γλώσσες στο εξωτερικό μέρος του 6ου πλαισίου (δυναμική!). Έβαλα λοιπόν 2 άκτιστα στην 2 και 5 θέση και τα έκτισαν σφαίρα..Μόλις έγινε 8αρι (7 γόνους κ ένα μέλι) έβαλα και τα υπόλοιπα 2 ακριανά άκτιστα αλλά εκεί είδα καθυστέρηση, δεν προχωρούσε..επίσης κάπου διάβασα ότι μπορείς να βάλεις κι όροφο όταν έχει 7-8 γόνους και να ανέβουν αυτές όποτε θέλουν δίνοντας παράλληλα χώρο κι αποφεύγοντας τον συνωστισμό και τις συνέπειες του..και το κανα ανέβασα έναν γόνο στο κέντρο και 4 άκτιστα να τον πλαισιώνουν κ είδα μετά από λίγες ημέρες ότι αρχισαν να χτίζουν..κάτι όμως  που με προβληματίζει από την πρώτη μερα σ αυτό το μελίσσι είναι πως η κινητικότητα στην είσοδο είναι πολύ μικρή. Δεν φρουρείται καθολου, οι γύρες που φέρνει είναι λίγες και δεν βλέπω πολλές συλλέκτριες να δραστηριοποιούνται.

 Πριν 2 -3 ημέρες που το άνοιξα παρατήρησα έλλειψη σε γύρη και αμέσως έβαλα ενα κομμάτι γυρεόπιτα μαζί με βανίλια που τάιζα..Μήπως το ένα πλαίσιο μέλι γύρη που είχε η παραφυάδα να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του?  Επίσης όταν το πήρα το μελίσσι κάποιες συλλέκτριες αναγκαστικά έμειναν εκτός κυψέλης..Υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα να δημιουργείται λόγο μεγάλου γόνου και παράλληλα μικρού αριθμού συλλεκτριών για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες της κυψέλης?

 Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση του.

 Αυτά, θα εκτιμούσα την βοήθεια σου..

******* *.

 Bear's Nest: Καλησπέρα ****** και καλώς ήρθες στον μαγικό κόσμο της μελισσοκομίας  (Μαγικό έγραψα? Μαζοχιστικό ήθελα να γράψω! Χα χα χα). Άρχισες με σωστό τρόπο με λίγα μελίσσια ( δύο ) και με διαφορά δυναμικότητας για να δεις πως συμπεριφέρονται διαφορετικής δυναμικότητας μελίσσια. Για να αρχίσουμε και τις παρατηρήσεις σε ότι είπες,  πριν πάμε να απαντούμε πιο διεξοδικά σε κάθε ερώτηση που έκανες.

 Έχεις φίλο μελισσοκόμο? Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν κοντά του όταν είναι στα μελισσοκομεία του, να τον βοηθάς στις μελισσοκομικές εργασίες του μέσα στα μελίσσια του ή στο μελισσοκομικό του εργαστήρι, στις μεταφορές και στους ελέγχους. Έτσι κυρίως θα μάθεις την μελισσοκομία (από την πρακτική της πλευρά, την πλευρά που έχει περισσότερη σημασία όσο αφορά την αποτελεσματικότητα σου ως μελισσοκόμος).

 Βάζεις πολλά άχτιστα πλαίσια μαζικά στα μελίσσια σου, λάθος, βάζε λιγότερα, ένα δύο άντε βαριά, βαριά, τρία. Μην το ζορίζεις παραπάνω (εκτός και εάν είσαι αποφασισμένος να τροφοδοτείς σαν τρελός!).

 Πάμε παρακάτω, μην βάζεις σφήνες άχτιστα πλαίσια ενδιάμεσα στον γόνο. Μόνο χτισμένα πλαίσια δίνουμε στον γόνο σαν σφήνες.

 Όροφο σηκώνουμε όταν ο πληθυσμός  στο μελίσσι είναι δέκα πλαίσια (άντε αν είσαι και  τελείως βιαστικός και με 9 πλαίσια πληθυσμού, κακή μεν συνήθεια αλλά κάνουμε που και  στραβά τα μάτια χα χα χα) και οι γόνοι 6-7. Αν δεν είναι δεκάρι σε πληθυσμό (άντε βαριά βαριά εννιάρι) δεν ανεβάζουμε όροφο.

 Βασικότατο το παρακάτω. Έχουμε τέλη Ιούνη εδώ και 2-3 εβδομάδες η γέννα της βασίλισσας έχει χτυπήσει ταβάνι και αρχίζει πλέον να μειώνεται, και λόγου τις διάρκειας της ημέρας που μειώνεται και αυτή αλλά κυρίως λόγου ότι μειώνεται και η νεκταροέκκριση εκεί έξω. Σε περίπτωση που βρίσκει από έξω το μελίσσι ή τροφοδοτείς εσύ η γέννα της  βασίλισσας δεν θα  πέσει απότομα, αλλά θα εξακολουθεί να μειώνεται (σε τρελή τροφοδοσία ίσως  να μείνει σταθερή χα χα  χα), οπότε όνειρα για μεγάλη ανάπτυξη από αυτό το σημείο (27/6) μην περιμένεις. Και φυσικά ούτε κουβέντα για τρίτο όροφο!

 Πάμε να απαντήσουμε περισσότερο εξειδικευμένα και τα ερωτήματα σου τώρα.

 Έχεις κάνει ένα 16άρι, ωραίος, τροφοδότησες λίγο υπερβολικά θα έλεγα αλλά δεν πειράζει και τόσο (πειράζει μόνο στο ότι δεν θα έμαθες ακόμα να ξεχωρίζεις πότε δίνει μόνο του το μέρος, γιατί τροφοδοτούσες), ήδη σου είπα πως ζόριζες υπερβολικά το μελίσσι με τα τόσα πολλά άχτιστα πλαίσια. Μην περιμένεις τρελή ανάπτυξη σε αυτό το μελίσσι από εδώ  και πέρα, εάν βρει έξω ή τροφοδοτηθεί αρκετά ίσως να φτάσει να γίνει εικοσάρι (ίσως και ένα καλά πατημένο εικοσάρι) αλλά περισσότερο από αυτό μην περιμένεις πια. Μου ανάφερες την ανθοφορία του Κισσού και εάν θα μπορέσεις να πάρεις εκεί μέλι. Είναι μακριά όμως η ανθοφορία του Κισσού στα μέσα Σεπτέμβρη (ανάμεσα στα 2 χέρια του πεύκου) μέχρι τότε μεσολαβούν ένα σωρό άλλες ανθοφορίες και μελιτωφορίες (αγριοσυσαμιά, Ηλίανθος, Λυγαριά, Βαμβάκι, πρώτο χέρι του Πεύκου, Σουσούρα, Πολύκομβος) και μετά από αυτή υπάρχουν ακόμα και άλλες ( Δεύτερο χέρι του Πεύκου, Κουμαριά) πως και έβαλες στο στόχαστρο αυτή την συγκεκριμένη? Να υποθέσω ότι δεν έχεις την δυνατότητα να μεταφέρεις ακόμα τα μελίσσια σου και θέλεις να τα έχεις έτοιμα για μια πιο σταθερή τοποθέτηση κοντά σου? Εάν ισχύει το δεύτερο τότε μέλημα σου θα είναι να μείνει το μελίσσι σταθερό ή και να αναπτυχθεί και λίγο (είτε με την εξωτερική νεκταροέκκριση είτε με την δική σου τροφοδοσία)  για να μπορεί ως εικοσάρι και εάν δώσει καλά και ο κισσός να πάρεις και το μέλι της χρονιάς για την οικογένεια  σου. Άλλη σου επιλογή είναι να κόψεις παραφυάδες από το μελίσσι σου για να αυξήσεις και το ζωικό σου κεφάλαιο, αλλά επίσης και το γνωστικό σου κεφάλαιο μια που θα μάθεις να αναπαράγεις το ζωικό σου κεφάλαιο (που για μένα ο ορισμός του μελισσοκόμου είναι ο εξής: Μελισσοκόμος είναι το άτομο που μπορεί να αναπαράγει το ζωικό μελισσοκομικό του κεφάλαιο). Άλλη σου επιλογή είναι να πάρεις ψημένο γόνο (καλυμμένο κόκκινο γόνο) να τινάξεις από πάνω του τις μέλισσες  και να τον βάλεις  στο πιο αδύναμο μελίσσι σου για να το βοηθήσεις (ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να το βοηθήσεις, θα πούμε και άλλους παρακάτω).

 Κοίτα πάντως εάν έχεις και την δυνατότητα μετακινήσεων εάν μπορείς να κάνεις τοποθέτηση και σε όλες τις άλλες ανθοφορίες μελιτωφορίες που σου αναφέρω (είτε ρωτώντας και τον φίλο σου μελισσοκόμο εάν υπάρχουν οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις στην περιοχή σου, είτε κάνοντας αβέρτα ανιχνεύσεις στις περιοχές σου για να δεις πότε βάζουν και που κυψέλες οι άλλοι μελισσοκόμοι –βιομηχανική κατασκοπεία! Χα  χα χα-).  

 Πάμε στο πιο αδύναμο μελίσσι, πρώτα από όλα υπάρχουν αυγά ημέρας? Αυτό δεν μου το είπες! Υπήρξαν αυγά ημέρας συνέχεια ή για κάποιο διάστημα δεν  υπήρχαν? Η πρώτη πιθανότητα μετά από την έλλειψη νεκταροέκκρισης (που μάλλον στην περίπτωση σου δεν θα υπήρχε τέτοια ανάγκη γιατί μάλλον τροφοδότησες λίγο παραπάνω) είναι το ορφάνεμα του μελισσιού εάν παρατηρείς κόψιμο της ανάπτυξης (βλέπω ότι παρατήρησες και ότι δεν φρουρείται καλά το μελίσσι – το οποίο εάν τροφοδοτείς υπερβολικά ή υπάρχει καλή νεκταροέκκριση έξω δεν είναι κάτι το παράξενο- αλλά και ότι δεν πετάνε πολύ οι συλλέκτριες – το οποίο θα ήταν φυσιολογικό εάν δεν τροφοδοτούσες και δεν υπήρχε καλή νεκταροέκκριση έξω, την πιάνεις την αντίφαση σε αυτά τα δύο που μόλις είπα? Είτε φρουρούς θα έχεις εάν δεν βρίσκουν (ή δεν τροφοδοτείς), είτε αβέρτα συλλέκτριες θα έχεις εάν βρίσκουν (ή  τροφοδοτείς)- οπότε πρέπει να σου ήρθε στο μυαλό η συνθήκη που δεν πετούν οι συλλέκτριες αλλά δεν υπάρχουν και αβέρτα φρουροί στο μελίσσι. Δηλαδή να έχει ορφανεύσει το μελίσσι).

 Φυσικά και μπορεί να είναι απλώς θέμα του τι βρίσκει έξω το μελίσσι αλλά και οι δικοί σου χειρισμοί πχ όταν βάζεις πολλά άχτιστα πλαίσια σε ένα μελίσσι (ή βάζεις σφήνες στον γόνο άχτιστα πλαίσια) αναγκάζεις το μελίσσι να αλλάξει την κατανομή καθηκόντων μέσα στον πληθυσμό του μελισσιού για να χτίσει περισσότερα πλαίσια όποτε κερδίζεις λίγο σε κηροποιούς μέλισσες, αλλά θα χάσεις και σε φροντιστές μέλισσες, και σε τροφούς, και σε φρουρούς, και σε συλλέκτριες μέλισσες.

 Φυσικά η πτώση της ανάπτυξης που είδες μπορεί απλώς να είναι η έλλειψη εμπειρίας που έχεις και ότι δεν ξέρεις ότι από Ιούνη και μετά έτσι και αλλιώς πέφτει η ανάπτυξη του μελισσιού, και έχοντας μόνο ένα ακόμα μελίσσι που είναι δυνατότερο κάνεις την  σύγκριση με αυτό και φυσικά θα σου φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη η πτώση της ανάπτυξης του.

 Με ρωτάς τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις. Η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείς να του δώσεις ήδη την είπαμε, ένα πλαίσιο με ψημένο γόνο (εάν αντίθετα θέλεις να δεις εάν είναι ορφανό το μελίσσι θα δώσεις πλαίσιο με αυγά για να δεις έναν θα κάνει το μελίσσι βασιλικά κελιά, αυτό φυσικά μόνο εάν δεν δεις αυγά στο μελίσσι σου!). Δεύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αφαιρέσεις τα άχτιστα πλαίσια, μην το ζορίζεις υπερβολικά το μελίσσι βάζοντας του να  κάνει πράγματα πέρα από τις δυνατότητες του ή τις ανάγκες του. Τρίτο, ρε μαιμούνι!!! 2 Μελίσσια και μου ταΐζεις με βανίλιες? Θα  σε σφάξω! Βγάλε την βανίλια και κράτα την γυρεόπιτα (υπερβολή αυτό! Να το ξέρεις! Χα χα χα) και βάλε σιρόπι, θα το βοηθήσεις πολύ παραπάνω με αυτή την μορφή τροφοδοσίας (εάν ραντίσεις και το σιρόπι μέσα σε ένα άδειο χτισμένο πλαίσιο με ένα ποτιστήρι του κήπου ακόμα περισσότερο θα το βοηθήσεις). Εάν ήσουν έμπειρος μελισσοκόμος και είχες και την δυνατότητα για μεταφορά θα σου έλεγα κάνε μεταφορά σε μέρος που δίνει (αλλά για να το ξέρεις αυτό θα έπρεπε  να έχεις και 1-2 δείκτες, αλλά αυτή την στιγμή 1-2 είναι όλα τα μελίσσια σου οπότε δεν παίζει  και τόσο αυτό ως συμβουλή για σένα αυτή την στιγμή, στο μέλλον αυτά). Για καλό και κακό περιόρισε λίγο και την είσοδο για να μην έχεις και κανένα σκηνικό ανάμεσα στα δύο τα μελίσσια σου.

 Όσο για το εάν το πρόβλημα είναι ότι του λείπουν συλλέκτριες επειδή το πήρες το μελίσσι και μείνανε έξω συλλέκτριες οπότε έχει διαταραχθεί η ισορροπία καθηκόντων στο πληθυσμό του μελισσιού θα σου απαντούσα πως ναι, μπορεί να γίνει και αυτό, εάν πάρεις το μελίσσι μέρα μεσημέρι και με μια καλή ανθοφορία εκεί έξω. Εάν δεν έκανες κάτι το τόσο τραβηγμένο οι απώλειες των συλλεκτριών σε μερικές μέρες θα μπορούσαν να αναπληρωθούν σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

 Αυτά για σήμερα ****** παραπάνω δεν λέει γιατί είπαμε ο κόσμος της μέλισσας είναι μαγικός και όχι μαζοχιστικός για να διαβάζεις αβέρτα τα παραληρήματα του Αρκούδα χα χα χα. Καλώς όρισες ξανά στην μελισσοκομία και ότι χρειασθείς χαρά μου θα είναι να σε βοηθήσω.

 Λάζαρε καλησπέρα και ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση..γεννήθηκαν όμως πολλές νέες απορίες..λοιπόν ,έχουμε και λέμε..

1) "μην βάζεις σφήνες άχτιστα πλαίσια ενδιάμεσα στον γόνο. Μόνο χτισμένα πλαίσια δίνουμε στον γόνο σαν σφήνες."

..έβαλα άκτιστα στη γονοφωλιά για να αντικαταστήσω αυτά που πήρα πάνω, τα έβαλα στην θέση 2 και 9 άκρες της γονοφωλιας δηλαδή θεωρείται σφήνα στον γόνο αυτή η κίνηση? κι αν ναι ποιά είναι η σωστή θέση τοποθέτησης στην περίπτωση αυτή?

2) "Να υποθέσω ότι δεν έχεις την δυνατότητα να μεταφέρεις ακόμα τα μελίσσια σου και θέλεις να τα έχεις έτοιμα για μια πιο σταθερή τοποθέτηση κοντά σου?"

Ναι, δυστυχώς δεν υπάρχει  δυνατότητα μεταφοράς (ένα ΙΧ έχω) από ανθοφορία σε ανθοφορία κι εκεί που τα έχω βάλει δύσκολα φεύγουν..(καλντερίμι..περπάτημα στην ανηφόρα με την παραφυάδα στον ώμο.)Επίσης  για τον χειμώνα..φοβάμαι ότι το μέρος έχει πολλή υγρασία και  κρύο(δεν είναι τόσο προσήλιο) είναι αναπόφευκτη η μετακίνηση τους προς τα κάτω??


3) "Βασικότατο το παρακάτω. Έχουμε τέλη Ιούνη εδώ και 2-3 εβδομάδες η γέννα της βασίλισσας έχει χτυπήσει ταβάνι και αρχίζει πλέον να μειώνεται, και λόγου τις διάρκειας της ημέρας που μειώνεται και αυτή αλλά κυρίως λόγου ότι μειώνεται και η νεκταροέκκριση εκεί έξω. Σε περίπτωση που βρίσκει από έξω το μελίσσι ή τροφοδοτείς εσύ η γέννα της  βασίλισσας δεν θα  πέσει απότομα, αλλά θα εξακολουθεί να μειώνεται (σε τρελή τροφοδοσία ίσως  να μείνει σταθερή χα χα  χα), οπότε όνειρα για μεγάλη ανάπτυξη από αυτό το σημείο (27/6) μην περιμένεις. Και φυσικά ούτε κουβέντα για τρίτο όροφο!"

Το κόψιμο παραφυάδας που μου έδωσες ως επιλογή σχετίζεται-επηρεάζεται από την παραπάνω πρόταση? Αν όλα φθίνουν δηλαδή(νεκταροέκκριση, διάρκεια ημέρας)θα ήταν σοφό εγώ να κόψω μια παραφυάδα αυτή την εποχή? κι αν ναι τι θα πρέπει να προσέξω(πχ να είναι 3-4 πλαίσια γόνοι)?Μπορώ να πάρω γόνους από διαφορετικά μελίσσια?


4) "..τροφοδότησες λίγο υπερβολικά θα έλεγα αλλά δεν πειράζει και τόσο (πειράζει μόνο στο ότι δεν θα έμαθες ακόμα να ξεχωρίζεις πότε δίνει μόνο του το μέρος, γιατί τροφοδοτούσες)" 

Πως θα μάθω να ξεχωρίζω πότε ένα μέρος δίνει για να διακόπτω ή να μετριάζω την τροφοδοσία? Απλώς γνωρίζοντας το είδος την ανθοφορίας που επικρατεί στην περιοχή μου και αναμένοντας να κάνει τη δουλεία του? Ποιά είναι τα σημάδια?

5) "..Πάμε στο πιο αδύναμο μελίσσι, πρώτα από όλα υπάρχουν αυγά ημέρας? Αυτό δεν μου το είπες! Υπήρξαν αυγά ημέρας συνέχεια ή για κάποιο διάστημα δεν  υπήρχαν? Η πρώτη πιθανότητα μετά από την έλλειψη νεκταροέκκρισης (που μάλλον στην περίπτωση σου δεν θα υπήρχε τέτοια ανάγκη γιατί μάλλον τροφοδότησες λίγο παραπάνω) είναι το ορφάνεμα του μελισσιού εάν παρατηρείς κόψιμο της ανάπτυξης (βλέπω ότι παρατήρησες και ότι δεν φρουρείται καλά το μελίσσι – το οποίο εάν τροφοδοτείς υπερβολικά ή υπάρχει καλή νεκταροέκκριση έξω δεν είναι κάτι το παράξενο- αλλά και ότι δεν πετάνε πολύ οι συλλέκτριες – το οποίο θα ήταν φυσιολογικό εάν δεν τροφοδοτούσες και δεν υπήρχε καλή νεκταροέκκριση έξω, την πιάνεις την αντίφαση σε αυτά τα δύο που μόλις είπα? Είτε φρουρούς θα έχεις εάν δεν βρίσκουν (ή δεν τροφοδοτείς), είτε αβέρτα συλλέκτριες θα έχεις εάν βρίσκουν (ή  τροφοδοτείς)- οπότε πρέπει να σου ήρθε στο μυαλό η συνθήκη που δεν πετούν οι συλλέκτριες αλλά δεν υπάρχουν και αβέρτα φρουροί στο μελίσσι. Δηλαδή να έχει ορφανεύσει το μελίσσι)."

"..Όσο για το εάν το πρόβλημα είναι ότι του λείπουν συλλέκτριες επειδή το πήρες το μελίσσι και μείνανε έξω συλλέκτριες οπότε έχει διαταραχθεί η ισορροπία καθηκόντων στο πληθυσμό του μελισσιού θα σου απαντούσα πως ναι, μπορεί να γίνει και αυτό, εάν πάρεις το μελίσσι μέρα μεσημέρι και με μια καλή ανθοφορία εκεί έξω. Εάν δεν έκανες κάτι το τόσο τραβηγμένο οι απώλειες των συλλεκτριών σε μερικές μέρες θα μπορούσαν να αναπληρωθούν σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.."


Η χαμηλή δραστηριότητα του μελισσιού αυτού δεν είναι εικόνα που έχω τις τελευταίες ημέρες αλλά από την πρώτη στιγμή που ήρθε στα χέρια μου. Δηλαδή η βασίλισσα μέσα γεννούσε (αυγά ημέρας είδα πρόσφατα, λάρβες την τελευταία φορά, περασμένη παρασκευή) κι έξω κίνηση χλιαρή. Θυμάμαι όταν το πήρα από τον μελισσοκόμο η κίνηση έξω από την κυψέλη ήταν αρκετά καλή και το πήρα μάλιστα στις 8 το βράδυ για να περιορίσω τις απώλειες. Αν δεν κάνω λάθος παραμάνες είναι οι νέες σχετικά μέλισσες και συλλέκτριες οι μεγαλύτερες οπότε να εντοπίζεται το πρόβλημα κάπου εκεί δηλαδή να μην υπάρχει νορμάλ μετάβαση των καθηκόντων από παραμάνα σε συλλέκτρια και να πεθαίνουν οι νεότερες πριν γίνουν συλλέκτριες λόγω έλλειψης γύρης? το έκανα επιστημονική φαντασία?? Επίσης (ξέχασα να στο αναφέρω)είδα νεκρή μέλισσα πίσω από το πορτάκι της κυψέλης που έχω τοποθετήσει για να περιορίσω την είσοδο..μέλισσα δηλαδή νεκρή μέσα στον πάτο της κυψέλης.



6) "..Άλλη σου επιλογή είναι να πάρεις ψημένο γόνο (καλυμμένο κόκκινο γόνο) να τινάξεις από πάνω του τις μέλισσες  και να τον βάλεις  στο πιο αδύναμο μελίσσι σου για να το βοηθήσεις (ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να το βοηθήσεις.."

Αν η παραφυάδα ήρθε σε μένα με έλλειψη γύρης και λίγες συλλέκτριες(βάζω την πιθανότητα να μην βλέπω τη γύρη λόγω απειρίας),το να του βάλω ένα ακόμα πλαίσιο γόνου δεν θα  αναγκάσω το μελίσσι να τρέξει ακόμη περισσότερο για να καλύψει τις ανάγκες που ενδεχομένως αυξάνονται ελλείψει συλλεκτριών?

7)"..ρε μαιμούνι!!! 2 Μελίσσια και μου ταΐζεις με βανίλιες? Θα  σε σφάξω! Βγάλε την βανίλια και κράτα την γυρεόπιτα (υπερβολή αυτό! Να το ξέρεις! Χα χα χα) και βάλε σιρόπι, θα το βοηθήσεις πολύ παραπάνω με αυτή την μορφή τροφοδοσίας (εάν ραντίσεις και το σιρόπι μέσα σε ένα άδειο χτισμένο πλαίσιο με ένα ποτιστήρι του κήπου ακόμα περισσότερο θα το βοηθήσεις)

Επειδή ακόμη δεν έχω βγάλει άκρη με τις τροφές και τις εταιρείες ακόμη κι αν τους ρωτάω(όπου πάω ο καθένας μου βγάζει σκάρτο του άλλου και μου προτείνει το δικό του) και ιδιαίτερα με τη βανίλια που πρόσφατα έβαλα στην παραφυάδα και δεν θα έλεγα ότι τρελάθηκε)θα ήθελα τις συμβουλές σου ως προς την χρησιμότητα τους. Το ζαχαροζυμαρο έχω δει ότι το προτιμούν αρκετά, το σιρόπι (νερό ζάχαρη 2:1,1:1) το χρησιμοποιώ για διέγερση χτίσιμο κλπ, την γυρεόπιτα στην υποψία έλλειψης γύρης η και σαν βασική τροφή?(είναι ζαχαροζύμαρο με κάποια  συγκέντρωση γύρης?).Η βανίλια είναι κανονική τροφή εφάμιλλη του ζαχαροζύμαρου ή του σιροπιού για διέγερση? Τι μου προτείνεις να ταΐζω στην δική μου περίπτωση?

Αυτά, σε ευχαριστώ και πάλι. Καλή συνέχεια.

******* *.

 Bear's Nest: Γεια σου ****** πολλές ερωτήσεις και σήμερα αν και περισσότερο είναι ερωτήσεις διευκρινήσεις γιατί ακόμα είσαι νέος μελισσοκόμος και ορισμένα από αυτά που εγώ τα θεωρώ δεδομένα (και δεν τα αναφέρω) για εσένα είναι ακόμα άγνωστα. Οπότε πάμε με την σειρά να δούμε το κάθε τι που σου προκάλεσε απορία.

 1/ Οι σφήνες άχτιστων πλαισίων αναφερόταν στο αδύναμο μελίσσι, αναφέρεις ότι είχε 4-5 γόνους και έβαλες στην θέση 2 και 5 άχτιστα πλαίσια οπότε και υπόθεσα ότι έκανες σφήνες μέσα στον γόνο.

 2/ Εάν υπάρχει κρύο και υγρασία ναι θα χρειασθούν μετακίνηση τον χειμώνα διάβασε την ανάρτηση του blog Ξεχειμώνιασμα μελισσιών  και προσπάθησε στις τοποθετήσεις σου να είναι μεν κρυμμένα τα μελίσσια από τα μάτια των άλλων, αλλά να μην είναι και κόλαση η μεταφορά τους.

 3/ Το κόψιμο παραφυάδας ως πρόταση είναι για να μάθεις να αναπαράγεις εσύ το ζωικό σου κεφάλαιο, σε περίπτωση που δεν μπορείς εύκολα να μετακινείς τα μελίσσια σου για να πάρεις μέλι από κάθε πιθανή και δυνητική νεκταροέκκριση της περιοχής σου. Ναι μεν πέφτει ο γόνος στα μελίσσια αυτή την εποχή (αλλά εάν υπάρχει επαρκή νεκταροέκκριση ή τροφοδοσία όχι και τόσο) αλλά με το κόψιμο της παραφυάδας μπορείς να αντιμετωπίσεις το κενό της ανθοφορίας που υπάρχει τον Ιούνη μέχρι να γεννήσει η νέα βασίλισσα και με την ίδια τροφοδοσία που σε ένα εικοσάρι μελίσσι με δυσκολία να κρατήσει το επίπεδο γόνων σε σταθερό σημείο μια παραφυάδα μπορεί να αναπτυχθεί σε βαθμό τέτοιο που να βγάλει εύκολα τον χειμώνα, και να είναι πλήρης παραγωγική την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που κόβουν παραφυάδες στην ανθοφορία της Καστανιάς (και μπορεί τα αρχικά μελίσσια για αυτές τις παραφυάδες να είχαν κοπεί ως παραφυάδες στην ανθοφορία της Ελαιοκράμβης) για να έχουν πολύ καλές βασίλισσες λόγου της γύρης της Καστανιάς. Υπάρχουν ακόμα και μελισσοκόμοι που κόβουν παραφυάδες στην σουσούρα αλλά αυτό δεν το θεωρώ και τόσο καλή πρακτική!). Για το κόψιμο παραφυάδων δες την ανάρτηση του blog Οδηγίες προς ναυτιλομένους .

 4/ Θα ψάχνεις για σημάδια νεκταροέκκρισης όπως τα ξασπρίσματα στα πλαίσια, το πέσιμο της λαντούρας (τινάζεις ένα πλαίσιο με ακάλυπτο γόνο και βλέπεις εάν πέφτει νέκταρ από αυτό, αυτό το νέκταρ είναι νέκταρ ημέρας και έτσι μπορείς να δεις εάν εκείνη την ημέρα «δίνει» το μέρος), το μέγεθος του γόνου και η μορφή του (πχ πολλά αυγά ημέρας σημαίνει ότι κάτι βρίσκει το μελίσσι), το πέταγμα του μελισσιού, ή ύπαρξη φρουρών στην κυψέλη. Διάβασε και την ανάρτηση του blog Οδηγός για την χρήση των δεικτώνκαι των τοποθετήσεων που θα κάνουμε βάση αυτών.

 5/ Το ότι υπήρχε διαφορά στο πέταγμα όταν η παραφυάδα ήταν στα χέρια του μελισσοκόμου που στην πούλησε σε σχέση με το πέταγμα που έχει όταν είναι στην  κατοχή σου μπορεί πολύ εύκολα  να εξηγηθεί και με το ότι ίσως στο μέρος (και στον χρόνο) που ήταν η παραφυάδα στο μελισσοκομείο του έμπειρου μελισσοκόμου να έδινε καλά το μέρος (γιατί ως έμπειρος μελισσοκόμος ο άλλος ήξερε το που να κάνει τοποθέτηση), ενώ εσύ να τα έχεις σε μέρος που δεν δίνει το μέρος καλά και να μην υπάρχει διάθεση για πέταγμα (τροφοδοτώντας και αβέρτα και ιδίως στερεά τροφή απασχολείς και μέλισσες που δεν θα βγουν έξω, ακόμα και εάν έχουν διεγερθεί με την τροφοδοσία μπορεί να μην πετούν και ιδιαίτερα έξω, ιδίως σε μικρότερα μελίσσια είναι πιθανή αυτή η συμπεριφορά). Η Έλλειψη γύρης έχει επίπτωση στους γόνους και όχι  στον ήδη υπάρχον πληθυσμό, η έλλειψή γύρης που μπορεί να έχει επίπτωση και στον πληθυσμό μπορεί να υπάρξει σε χρονιές με πολλούς μήνες ξηρασίας και όχι φέτος, τότε θα δεις και το μελίσσι να κανιβαλίζει τον ακάλυπτο γόνο για να βρει μια πηγή πρωτεΐνης.

 6/ Βάζεις ψημένο γόνο μαιμούνι μέσα στο μελίσσι που είναι κλειστός και έχει όλη την τροφή που χρειάζεται ήδη μέσα στα κελιά, αυτός ο γόνος με που θα ανοίξει θα αναλάβει άμεσα καθήκοντα φροντιστών, τροφών, καθαριστριών, και θα ωθήσει τον ήδη υπάρχοντα πληθυσμό μελισσών που έχει αυτά τα καθήκοντα να αναλάβει καθήκοντα φρουρών καθώς και συλλεκτριών γύρης και μελιού, οπότε σχεδόν άμεσα θα λυθούν και τα προβλήματα εξεύρεσης μελιού και γύρης (που το να υπάρχει πρόβλημα με το πρώτο είναι πολύ πιθανότερο από ότι να υπάρχει πρόβλημα με το δεύτερο, ιδίως σε χρονιές σαν την φετινή με την αβέρτα βροχή).

 7/ Πρώτα από όλα ας αρχίσω με την σούπα που αναμασούν όλοι εις το μελισσοκομικό κουρμπέτι «Η καλύτερη τροφή για τα μελίσσια είναι το μέλι, και όχι το κρουασάν με σοκολάτα, το μπανόφι, το μενταγιόν ζαρκαδιού με δαμάσκηνα και σος με βύσσινο, ή τα πιτόγυρα!» αλλά επειδή δεν μπορούμε να ταΐζουμε με μέλι διαρκώς πρέπει να τροφοδοτούμε και με κάτι άλλο εκτός από αυτό που θέλουμε να πουλάμε για να ζήσουμε ως μελισσοκόμοι. Η καλύτερη τροφή μετά το μέλι είναι το σιρόπι (στις τρείς μορφές του 1/2, 1/1, 2/1 ανάλογα την ποσότητα νερού και ζάχαρης που έχει μέσα, δες σχετικά με την τροφοδοσία στην ανάρτηση του blog Περί τροφοδοσίας ) μετά το ζαχαροζύμαρο και έπειτα η βανίλια. Για ειδικούς σκοπούς (εκτεταμένη παραμονή σε πεύκα ή σε μέρη χωρίς πολύ γύρη, ή στα τέλη του χειμώνα για να γονέψουν καλύτερα τα μελίσσια) είναι η γυρεόπιτα και το υποκατάστατο (το πρώτο είναι ένα μείγμα μελιού, γύρης, άχνης ζάχαρης, σογιάλευρου, και μπυρομαγιάς, και το δεύτερο ένα μείγμα με τα παραπάνω εκτός της γύρης). Το καλύτερο είναι όταν μπορείς να ταΐζεις με σιρόπι (άνοιξη, καλοκαίρι, και αρχές φθινοπώρου), ζαχαροζύμαρο τον χειμώνα, και με γυρεόπιτες ή υποκατάστατο μέσα στα πεύκα (ή και στα έλατοδάση ή τα βελανιδοδάση) ή τέλη χειμώνα – αρχές άνοιξης για να γονέψουν καλύτερα τα μελίσσια. Για τροφές δεν έχω να σου προτείνω προμηθευτές δεν θα πέσω σε μια τέτοια λούμπα, γιατί πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τροφές και υποψιάζομαι ότι τεράστια και ύπουλα συμφέροντα παίζονται από διάφορους του μελισσοκομικού κόσμου (διαδικτυακού καθώς και του πραγματικού). Το καλύτερο είναι να δημιουργείς (στο μέτρο του δυνατού) μόνος σου τις τροφές σου με πρώτες ύλες που θα είσαι σίγουρος για την ποιότητα τους,  και να μην βασίζεσαι στο τι θα σου πει κάθε προμηθευτής ή ακόμα χειρότερα κάποιος που έχει δημόσιο μελισσοκομικό βήμα, ενώ δεν γνωρίζεις τα κίνητρα του πίσω από κάθε τι θα σου πει.

 Ωραίες ερωτήσεις νέους θα τις ξαναδείς χα χα χα. Επίσης θα σου έλεγα να διαβάσεις και τις αναρτήσεις της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν του blog  μου, καθώς και κάθε ανάρτηση του blog που έχει την ετικέτα Μελισσοκομία, πιστεύω θα σε βοηθήσουν τρομερά.


 Και ο δεύτερος νέος μελισσοκόμος και ο διαδικτυακός μου διάλογος με αυτόν.

 Καλημέρα φίλε, σε ευχαριστώ για την αποδοχή..προσπαθώ να μπω στο κόσμο της μέλισσας. σε διαβάζω και με αρέσει το πόσο άμεσος είσαι με τους αναγνώστες σου...θέλω να ξεκινήσω με την μελισσοκομία όχι σαν κύρια δουλεία...έχω τελειώσει διοίκηση επιχειρήσεων και μου αρέσει η φύση..είμαι ελαιοπαραγωγός προσπαθώ να επεκτείνω τα χωράφια μου κλπ.. θα μου πεις γιατί πας να πλέξεις αφού ξέρεις ήδη το δρόμο σου..θεωρώ ότι μπορώ να τα συνδυάσω...με εξιτάρει το πως μπορείς να μεγαλώσεις τα μελίσσια σου..γέννες κλπ.. (χρόνια έχω ενυδρεία με γέννες κλπ).. θέλω να κάνω στατική μελισσοκομία..σε ένα στρεμματάκι μέσα με μελισσοκομικά φυτά 1-2 κυψέλες για αρχή μέχρι να αποκτήσω την ανάλογη εμπειρία και χωρίς να έχω το άγχος της επένδυσης ότι θα χάσω πολλά μελίσσια αν κάτι κάνω λάθος.... Θέλω να σε ρωτήσω στατική μελισσοκομία αξίζει ;θα βγάζω 8-10 κιλά μέλι; Είδα ότι είσαι από θες/νίκη θα ήταν χαρά μου να σε βοηθήσω αν χρειαστείς χέρια... Σε ευχαριστώ και ελπίζω να μην σε κούρασε το μήνυμα Φιλικά *********

 Bear's Nest: Γεια σου ******** και καλώς ήλθες στην μελισσοκομία. Μαγικός και μαζοχιστικός κόσμος ταυτόχρονα χα χα χα. Διοίκηση επιχειρήσεων! Το καλύτερο υπόβαθρο για την μελισσοκομία! Και κάποιος άλλος έχει ακριβώς το ίδιο υπόβαθρο. Πρώτα από όλα υπομονή και επιμονή με την μελισσοκομία, δεν είναι τόσο δύσκολη όσο λένε, δεν είναι τόσο εύκολη όσο λένε.

 Στατική μελισσοκομία, και παραγωγή μελιού, χμμμμμ! Συνήθως η στατική μελισσοκομία δεν είναι συνυφασμένη τόσο με την παραγωγή μελιού, όσο με την παραγωγή βασιλικού πολτού και γύρης. Ναι μπορείς να πάρεις και μέλι και με την στατική μελισσοκομία εάν σε ευνοήσει ο καιρός και το μέρος που είσαι. Πχ εσύ πρέπει υποθέτω θα έχεις τα μελίσσια σου στην πόλη της Θεσσαλονίκης (Να υποθέσω και περιμετρικά αυτής), υπάρχει μεγάλη πληθώρα ανθοφοριών και μελιτωεκκρίσεων γύρω από την Θεσσαλονίκη  (ελαιοκράμβη, ακακία, βελανίδι, μηδική, βαμβάκι, γλυκάνισο, Πεύκο, κ.α.) αλλά το ζήτημα είναι το που έχεις εσύ τα μελίσσια σου πχ εάν τα έχεις κοντά στο Σειχ Σου μπορείς να πάρεις πεύκο, προς το Ωραιόκαστρο ή  την Θέρμη να πάρεις ανθοφορίες. Απλώς στην στατική μελισσοκομία η ακτίνα δράσης των μελισσιών σου ορίζεται από την ακτίνα των 5 χιλ, που είναι το όριο της παραγωγικής πτήσης των μελισσιών σου (από τα 5 χιλιόμετρα και άνω η ενέργεια που καταναλώνεται για την ίδια την πτήση της μέλισσας είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια του Νέκταρος που θα φέρει πίσω στην κυψέλη).

 Οπότε μπορείς να πέφτεις σε δραματικά κενά νεκταροέκκρισης σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια ανθοφορία στην ακτίνα πτήσης των μελισσών σε τακτά χρονικά διαστήματα (που στην νομαδική μελισσοκομία αυτό λύνεται –εν μέρει- με την μετακίνηση των μελισσιών σε άλλα μέρη, ενώ με την στατική μελισσοκομία με την τροφοδοσία –ότι γλυτώνεις σε καύσιμα εάν είσαι άτυχος –σε μέρος, ή σε χρονιά- μπορεί να το φας και σε μεγαλύτερο κόστος σε τροφές-). Γενικά πάντως μελίσσια στην πόλη και ιδίως στην Θεσσαλονίκη πάνε καλά (φυσικά όμως με επίπτωση και στο ίδιο το μέλι τους από μόλυνση από βαρέα μέταλλά, στο μέλλον θα κάνω μια σχετική ανάρτηση με την περιαστική μελισσοκομία). Οπότε σε κάποιες χρονιές και ανάλογα και την τροφοδοσία που θα κάνεις στα μελίσσια σου τα 8-10 κιλά μέλι δεν είναι και τόσο απαγορευτικός στόχος (μην γελιέσαι! Και στην νομαδική μελισσοκομία υπάρχουν χρονιές που αυτή μπορεί να είναι η μέση απόδοση των μελισσιών σου! Κάτσε να έχει  να βρέξει 4-5 μήνες και θα δεις ότι όπου και να μετακινείς τα μελίσσια σου θα είναι δώρο άδωρο, και μόνο κόστη σε καύσιμα θα σημειώνεις!). Φυσικά και μπορείς οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις (έχοντας όμως εξασφαλίσει και μέσο για την μεταφορά) να πάς από την στατική μελισσοκομία στην νομαδική. Φυσικά στην αρχή ο μεγαλύτερος περιορισμός σου πάνω στο θέμα των αποδόσεων θα είναι η έλλειψη εμπειρίας και το μικρό σου γνωστικό κεφάλαιο πάνω στην μελισσοκομία και όχι η στατική μελισσοκομία (πχ ακόμα και για έναν νέο μελισσοκόμο που ασκεί νομαδική μελισσοκομία τα 8-10 κιλά μέλι στην κυψέλη είναι  φιλόδοξος στόχος).

 Φυσικά μπορείς να επικεντρώσεις εκτός από την παραγωγή μελιού (που φυσικά θα πρέπει να είναι και αυτός στόχος σου, είτε στην σταθερή είτε στην νομαδική μελισσοκομία) και στην παραγωγή βασιλικού πολτού και στην παραγωγή γύρης (και στην πρόπολή) που είναι πολύ πιο συνυφασμένες μελισσοκομικές δραστηριότητες με την στατική μελισσοκομία. Με την κατάλληλη προώθηση (να βρεις πες πελάτες μέσα σε γυμναστήρια όπου εκεί υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αυτά, και βλέπω από το προφίλ σου ότι έχεις δραστηριότητες που κινούνται σε αυτόν τον χώρο) μπορούν να σου προσφέρουν ένα έξτρα εισόδημα που θα καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους σου (ή και να το υπερκαλύπτει!), και να σου αφήνει τα εισοδήματα από το μέλι ως το κέρδος σου από αυτή την ενασχόληση. Έχεις την κατάλληλη εκπαίδευση εκτός μελισσοκομίας για να στήσεις μια αποτελεσματική επιχείρηση, καθώς και ένα προσωπικό προφίλ δραστηριοτήτων  που μπορεί να σε οδηγήσει σε χώρους υψηλής ζήτησης των προϊόντων σου (να μην αναφέρω καν το τεράστιο πλεονέκτημα του να είσαι σε μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας μου και το τι ζήτηση έχεις κυριολεκτικά στα πόδια σου!). Χρησιμοποίησε τα ορθά και έχεις λύσει το μισό πρόβλημα της κάθε επιχείρησης (την ζήτηση, το άλλο μισό είναι η παραγωγή και εδώ θα χρειασθείς λίγο κουπί, μια που είσαι ακόμα πολύ νωρίς στην μελισσοκομική σου ζωή).

 Όσο για τα μελισσοκομικά φυτά που αναφέρεις καλή ιδέα είναι να σπείρεις στο μέρος που θα έχεις τα μελίσσια σου από αυτά, αλλά στην πραγματικότητα μην περιμένεις πολλά από αυτή την κίνηση, δεδομένου ότι η κάθε κυψέλη χρειάζεται τουλάχιστο 4 στρέμματα μελισσοκομικών φυτών για τις ανάγκες της, και φυσικά δεν θα είναι τα μελισσοκομικά φυτά σου προσβάσιμα μόνο στα δικά σου μελίσσια! Χα χα χα.

 Έχεις το εκπαιδευτικό υπόβαθρο εκτός μελισσοκομίας, έχεις ήδη επαφή με τον πρωτογενή τομέα, σε κόβω δραστήριο άτομο με ευρύ κύκλο γνωριμιών, είσαι σε μια μεγάλη πόλη με ότι αφορά αυτό την ζήτηση των προϊόντων σου, είσαι νέος. Τρομερά πλεονεκτήματα που θα αντισταθμίσουν την αρχική έλλειψη γνωστικού κεφαλαίου στην μελισσοκομία. Προχωρώντας στην μελισσοκομική σου ζωή  το μειονέκτημα του γνωστικού κεφαλαίου όλο και θα μικραίνει, ενώ όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που ανέφερα (εκτός από το νέος! Χα χα χα) θα παραμένουν και θα ισχυροποιούνται.

 Σε συμβουλεύω επίσης να διαβάσεις και όλες τις αναρτήσεις της σειράς του blog απαντώντας εκεί που δεν με σπέρνουν, καθώς και όλες τις αναρτήσεις με την ετικέτα μελισσοκομία, που θα σε βοηθήσουν στην εξάλειψη του μεγαλύτερου σου μειονεκτήματος (μικρό γνωστικό κεφάλαιο στην μελισσοκομία). Και αν θέλεις διαβάζεις και τις υπόλοιπες αναρτήσεις του blog για να δεις πως μπορεί ένα blog να παρουσιάσει τον άνθρωπο πίσω από τον μελισσοκόμο, και το πόσο μπορεί αυτό να γίνει πλεονέκτημα όσο αφορά τις σχέσεις του με τους ανθρώπους που θα εμπιστευτούν αυτόν και τα προϊόντα του.

 Και φυσικά μπορείς να ρωτήσεις ότι θέλεις (ρίξε πρώτα όμως μια ματιά στις αναρτήσεις που ήδη σου πρότεινα, υπάρχει τρομερός προβληματισμός από άλλους μελισσοκόμους πάνω σε αυτές, που θα σε βοηθήσει στον δικό σου προβληματισμό χωρίς καν να χρειασθεί να διατυπώσεις τα ίδια ερωτήματα) σε εμένα και θα σου απαντήσω , απλώς πλέον μπαίνουμε σε μια ακόμα εποχή τρεξίματος (τρύγοι, μακρινές μετακινήσεις) και μπορεί να υπάρχει κάποια χρονική καθυστέρηση στις απαντήσεις μου, αλλά πάντα θα υπάρχει απάντηση. Οπότε ******** καλώς ήλθες στον μαγικό/μαζοχιστικό κόσμο της μελισσοκομίας και ότι χρειασθείς εδώ είμαστε για να σε βοηθήσουμε εάν μπορούμε.

 Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου, θα τις μελετήσω με προσοχή. σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια..δεν με φοβίζει το πως θα πουλήσω το μέλι αλλά πως θα το παράγω...η ελαιοκομία ήταν του πατέρα-πεθερού μου αλλά θέλω να το εξελίξω από ένας απλός αγρότης..να μπω στην συσκευασία-τυποποίηση...το κτήμα με τα μελίσσια θα είναι ************ και γνωρίζω πως δεν είναι μελισσότοπος..δυο κυψέλες αξίζει να τις πας κάπου; επίσης θεωρώ πλεονέκτημα ότι έχω ήδη όχημα και χώρο για την αποθήκευση -επεξεργασία μελιού.. Απλά θέλω μικρά και σταθερά βήματα, χωρίς ενθουσιώδεις κινήσεις.. Εύχομαι φέτος καλό τρύγο και όλα τα πάνε καλά.. Θα ήταν χαρά μου να τα λέγαμε και από κοντά κάποια στιγμή. Με εκτίμηση

 Bear's Nest: Χμμμ δεν θα το έλεγα ότι δεν είναι μελισσότοπος η ************ (πεδιάδα είναι, ελαιοκράμβη, μηδική, βαμβάκι, λεβάντα, γλυκάνισο, Ηλίανθο, πολύκομβο μπορείς να βρεις εκεί ανάλογα με τις ορέξεις του κάθε αγρότη). Φυσικά μέσα στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης θα ήταν καλύτερα (και όμως μέσα στην πόλη πάνε πολύ καλά τα μελίσσια! Χα χα χα). Όχι δεν συμφέρει να μετακινείς 2 κυψέλες από άποψη σχέσης κόστους/ πρόσοδο, αλλά από άποψη κέρδους γνωστικού κεφαλαίου μπορούν να είναι λίρα εκατό!

 Αλλά αρχή είναι, μπορείς (και πρέπει να ξεκινήσεις) πιο χαμηλά. Φυσικά θα αρχίσεις πρώτα με το να δεις εάν είσαι αλλεργικός στην μέλισσα πηγαίνοντας σε αλλεργιολόγο να σε εξετάσει. Μετά μελισσοκομικά βιβλία, σεμινάρια (είσαι στην Θεσσαλονίκη είσαι τυχερός, έχει τακτικά σεμινάρια και το ΑΠΘ και η Αμερικανική Γεωργική σχολή), και κυρίως επαφή με παλιούς μελισσοκόμους για να μάθεις πώς να είσαι αποτελεσματικός πάνω στην μελισσοκομία (γιατί υπάρχει το μελισσοκομικό φολκλόρ από τους Πρακτικούς μελισσοκόμους αλλά υπάρχει αντίστοιχα και το  μελισσοκομικό φολκλόρ από τους Θεωρητικούς μελισσοκόμους χα χα χα).

 Έχεις όχημα, έχεις και χώρους για επεξεργασία και αποθήκευση μελιού δεν μπορείς να φανταστείς τι τρομερό πλεονέκτημα ήδη έχεις σε σχέση με άλλους μελισσοκόμους (που μου ανοίγουν στους μεταξύ μας διαλόγους τις μελισσοκομικές τους δυνατότητες, όνειρα, προοπτικές, και έχω μια καλή ιδέα το που υστερούν και που θα πρέπει να δώσουν βάση στο μέλλον για βελτιώσεις στην μελισσοκομική τους ζωή).

 Φυσικά αν θέλεις και μπορούμε να τα πούμε και από κοντά αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον (γιατί αυτή η εποχή είναι είπαμε το 90% της μελισσοκομικής μας χρονιάς, τρύγοι και μακρινές μετακινήσεις, τα μελίσσια ήδη τα κάναμε θεριά αλλά πρέπει να αποδώσουν και τους κόπους όλης της χρονιάς που ρίξαμε σε αυτά). Πιθανότατα από Δεκέμβριο και μετά θα έχω τον ελεύθερο χρόνο για να γνωρίσω πολλά από τα παιδιά που συνομιλώ μαζί τους (ξέρεις πόσες φορές έχω θέσει ως τον επόμενο Δεκέμβριο ως όριο συνάντησης με όσους θέλουν να με γνωρίσουν? Αλλά πάντα βρίσκω κάτι να απασχολήσω τον εαυτό μου και εξαφανιζόλ το αρκούδι! Χα χα χα). Φυσικά και μέχρι τότε μπορείς εάν θέλεις να επικοινωνείς μαζί μου είτε μέσω γραπτών ή και μέσου τηλεφώνου (απλώς εάν με πετύχεις μέσα στα μελίσσια μου μπορεί και να μην το σηκώσω γιατί οι κυρές τρώνε όλη την προσοχή μου).

 Αν έχεις λύσει το κυριότερο πρόβλημα πάντως που είναι η πώληση μην μασάς, και η παραγωγή θα έρθει σιγά, σιγά (αλλά με ορίζοντα πενταετίας – επταετίας, δεδομένου ότι ευτυχώς δεν θέλεις να κάνεις –σαν κανένας χαζός! Χα χα χα- άλμα πίστης με την μελισσοκομία και να μπεις βαθιά σε αυτή χωρίς να έχεις το γνωστικό κεφάλαιο, αλλά και είσαι πρόθυμος να ανταλλάξεις χρόνο με γνωστικό κεφάλαιο έχοντας πιο στατική μορφή στο μελισσοκομικό σου ξεκίνημα, καλώς κάνεις έτσι, συμφωνώ και επαυξάνω). Ξεκίνα εσύ με τα παραπάνω (ιδίως με το τεστ για την αλλεργία), πάρε και μερικά μελισσοκομικά βιβλία (ξεκίνα με τα κλασικά Νικολαΐδης, Πρόστ, και πάνε αμέσως μετά στην Εφαρμοσμένη μελισσοκομία του Θρασυβούλου) και μέχρι να τελειώσεις με αυτά θα έχουμε τελειώσει και εμείς με την χαροκαμένη περίοδο της βόρειας μελισσοκομίας (μετακινήσεις και τρύγοι στα πεύκα χα χα χα) και θα είμαι περισσότερο ελεύθερος από άποψη χρόνου (θα είμαι και τόσο καμένος με την μελισσοκομία όλη την χρονιά που αναγκαστικά θα κάτσω 2-3 εβδομάδες χωρίς καμία ενασχόληση με αυτή για να στανιάρω!).

 Και μην μασάς, μέσου τηλεφώνου, μέσω γραπτών, πάντα θα είμαι σε επαφή με όποιον θελήσει να επικοινωνήσει μαζί μου. Θα σε αφήσω τώρα πάω να ετοιμαστώ για τον τρύγο και θα πρέπει να ετοιμάσω το υλικό (άδειες καθώς και γεμάτες με χτισμένα πλαίσια κυψέλες) για αυτόν. Τα ξαναλέμε ********.

 Καλημέρα, έκλεισα ραντεβού με τον αλλεργιολόγο..μετά από αυτόν θα περάσω στο επόμενο στάδιο. Ήθελα να σε ρωτήσω.. πως αντιμετωπίζεις τους κλέφτες*; Απλά τα αφήνεις σε ένα μέρος και κανείς την προσευχή σου;

 Bear's Nest: Ναι η προσευχή βοηθά, τουλάχιστο ψυχολογικά χα χα χα. Φροντίζεις να τα έχεις καλά κρυμμένα, σε μέρος που δεν έχει πολύ περασάδα από αγρότες, κτηνοτρόφους, κυνηγούς, περίεργους, με μια μόνο είσοδο για εκείνο το μέρος. Αν αντέχει και το πορτοφόλι σου έχεις και κάμερες τουλάχιστο 2, μια να κοιτά την είσοδο (για να πιάσει την πινακίδα), μια προς τις κυψέλες (για να πιάσει φάτσα), εάν αντέχει ακόμα το πορτοφόλι σου βάζεις και GPS ανά 10 κυψέλες (ή αν έχεις λίγες κυψέλες ανά 5). Κρατάς το στόμα σου κλειστό σχετικά με το που έχεις τα μελίσσια σου, τι θα κάνεις τις επόμενες ημέρες, που θα είσαι στις επόμενες μέρες, φροντίζεις να δίνεις και κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σου με χρονοκαθηστέριση για να μπερδεύεις τους πάντες σχετικά με το πρόγραμμα σου. Υπάρχουν και άλλες προφυλάξεις αλλά στο μέλλον αυτά ποντικέ χα χα χα

 * Εδώ η πρώτη παρόρμηση μου ήταν να απαντήσω απλώς ένα "Εγώ αντιμετωπίζω τους κλέφτες αποτελεσματικά απλώς με το να μην τους ψηφίζω!!" αλλά είπα από μέσα μου "Άσε νωρίς ακόμα είναι για τέτοιες απαντήσεις στον νέουυυυυςςς! Δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους απαντήσεις, και θα πάθει κανένα συναισθηματικό τραλαλά και άντε να τρέχουμε μετά!" Χα χα χα. 

 Καλημέρα..έφτιαξα ένα business plan (το αγαπημένο μάθημα στο κολέγιο) για να χαράξω και να σχεδιάσω τα επόμενα 4-5 βήματα...και χρειάζομαι την εμπειρία σου και την άποψη σου για να προχωρήσω τον σχεδιασμό ένα βήμα παρακάτω. Καλύτερα να έχω τα μελίσσια μου εδώ θες/νίκη σειχ σου και το χειμώνα στο δικό μου κτήμα στη ************ ή χειμώνα καλοκαίρι ************ στο κτήμα μέχρι να μεγαλώσω τον αριθμό κυψελών και να αποκτήσω μια άλφα εμπειρία; Τι θα έκανες εσύ στην θέση μου.; Σε ευχαριστώ

 Bear's Nest: Αχχχχ ρωτάς πράγματα που η απάντηση τους ενέχει τεράστιο ρίσκο να είναι λανθασμένες αλλά και εκ ορισμού δεν θα είναι σωστή από μέρους μου. Μην ξεχνάς ότι όταν εγώ ήμουν στην θέση σου (Νέος μελισσοκόμος) δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα και άσκησα άμεσα την νομαδική μελισσοκομία. Την πρώτη χρονιά με λίγες κυψέλες αλλά την επόμενη σχεδόν με μια εκατοστάδα. Πάμε στο γιατί δεν θα είναι ορθή η απάντηση μου. Γιατί απλούστατα δεν ξέρω το τι δίνει η ************ οπότε το να σου απαντήσω θα είναι ρίσκο. Απλώς γενικά μπορώ να σου πω ότι ως παραλιακό μέρος θεωρητικά από άποψη θερμοκρασιών θα είναι καλό. Τώρα πάμε στις τοποθετήσεις στο Σειχ Σου το πλεονέκτημα εκεί είναι τα 3 παραγωγικά χέρια που μπορεί να δώσει (Ανοιξιάτικό, 1 Χέρι τον Αύγουστο, 2 Χέρι τον Σεπτέμβριο) καθώς και ότι μπορεί να συντηρηθεί μελίσσι με τα μη παραγωγικά (στον Ιούνιο, και στον Φλεβάρη), επίσης εάν είναι κοντά σε χωράφια με ελαιοκράμβη μπορεί να βρει και από εκεί τον Μάρτη Απρίλη. Και φυσικά με οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρει από εδώ και εκεί (ακόμα και από τα δενδρολίβανα που υπάρχουν ανάμεσα στις νησίδες στους αυτοκινητόδρομους). Αλλά το τι θα βρει συγκεκριμένα κάθε χρονιά και κάθε εποχή εξαρτάται από πολλές συνθήκες και θα φανεί μόνο πάνω στην κυψέλη (όλα τα παραπάνω είναι τα αναμενόμενα ως δυνατά λόγου τοποθέτησης, το εάν όμως θα γίνουν και πραγματικότητα είναι θέμα συνθηκών και μόνο, δεν "έχεις" ανθοφορίες και μελιτωφορίες, αλλά μόνο "εν δυνάμει" ανθοφορίες και μελιτωφορίες!). Επίσης όμως στο Σείχ Σού (καθώς και παντού περιαστικά) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλοπών (γιατί? Γιατί εκτός από το ότι πες στην Θεσσαλονίκη ζει το 10% των Ελλήνων ζει επίσης και το 10% των κλεφτών (τουλάχιστον!!! Χα χα χα) της Χώρας. Φαντάσου πόσο πιο άσχημα είναι τα πράγματα στην Αθήνα που ζει το 40% του πληθυσμού και το........% των κλεφτών**! Χα χα χα. Οπότε έχε το και αυτό στον νου σου μια που ήδη έχεις εκδηλώσει αντίστοιχο ερώτημα σχετικά με τις κλοπές).

** προσθέστε σε αυτό το ποσοστό και άλλους τουλάχιστον 300! Χα χα χα. 

 Σε ευχαριστώ..και κάτι ακόμα...για βασιλικό πολτό πάλι πρέπει να κυνηγάω ανθοφορίες;

 Bear's Nest: Η εξαγωγή βασιλικού πολτού γίνεται από σταθερά μελισσοκομεία, και η τροφοδοσία των μελισσιών είναι καθημερινή (περίπου 0,5ml σιρόπι ανά δύο ημέρες ή και περισσότερο) οπότε εκτός από τιμή υψηλή ο βασιλικός πολτός έχει αντίστοιχα υψηλό κόστος σε εργασία και χρήμα. Φυσικά και οι γύρω ανθοφορίες από το μελισσοκομείο σου έχουν σημασία για την ποσότητα βασιλικού πολτού που θα πάρεις, αλλά λόγου ότι τροφοδοτείς παράλληλα περισσότερο σε ενδιαφέρουν οι γύρω ανθοφορίες για την ποσότητα γύρης που θα είναι διαθέσιμη για τα μελίσσια ώστε να συνεχίζουν να παράγουν βασιλικό πολτό σε ποσότητες που θα αξίζει η εργασία σου (και το κόστος που θα δίνεις καθημερινά).




Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII

Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών

Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!

Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών

Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I



Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 14/7/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου