UA-50457385-1

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Οδηγίες προς ναυτιλομένους



Και πέρασαν ήδη 5 εβδομάδες, 46 αναρτήσεις, και αρκετές χιλιάδες προβολές σε αυτό το Blog!

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας, και την ανοχή σας, καθώς και ζητώ συγνώμη για την ακατάπαυστη φλυαρία που διακρίνει πολλές φορές τα κείμενα μου ("Δεν φταίω εγώ έτσι με σχεδίασαν" όπως έλεγε και η Τζέσικα Ράμπιτ χα χα χα).

Αν ήταν περιοδικό αυτό το Blog αυτό θα ήταν το Editorial του (και λίγα Αγγλικά για να μην μας θεωρούν εμάς του μελισσοκόμους για Πατούχες μακριά από όλα, που βρίσκονται πίσω από τον ήλιο σε θέματα γνώσεων που δεν άπτονται του αντικειμένου της Μελισσοκομίας).Αν και να βάζεις το Editorial βαθιά μέσα στο Blog και όχι στην αρχή του μόνο διεστραμμένη ιδιοτροπία και παραξενιά θα το θεωρούσαν όλοι οι λογικοί και φυσιολογικοί άνθρωποι.

Εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς χα χα χα.  

Και μια που είναι το Editorial θα κάνουμε μερικές διευκρινήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του Blog, το περιβάλλον που λειτουργεί, καθώς και μερικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς που θεωρώ σωστούς (γιέεεεεεε άντε και να έχει λίγο νόημα και αυτή η ανάρτηση και όχι μόνο Μπλά Μπλά).

Από την αρχή έως τώρα υπήρξε ένας οργασμός αναρτήσεων σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα (το ανάλογο της άνοιξης στα άνθη θα έλεγα, πολύ ανθοφορία λίγες μέλισσες για να το εκμεταλλευτεί το μελίσσι χα χα χα). Φυσικά αυτός ο ρυθμός δεν μπορεί να διαρκέσει, και είναι λογικό αυτό, προσπαθώ να ζήσω και εγώ από αυτό το επάγγελμα και ήρθε πλέων η άνοιξη, και όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση  Γιατί μελισσοκόμος? η άνοιξη είναι κόλαση, το να το παίζω "προφήτης του διαδικτύου" και ταυτόχρονα να μην ακολουθώ το ότι κηρύσσω δεν είναι σωστό και ορθό θαρρώ.

Δουλεία πολύ έχουμε όλοι την άνοιξη και θα πρέπει όσο το δυνατό να είμαστε απίκο στα μελίσσια μας (βασικό αυτό για τους νεότερους την άνοιξη σε κάθε ευκαιρία στο μελισσοκομείο).

Ο χαρακτήρας του Blog τώρα, όλο αυτό το κατασκεύασμα είναι απλώς ένα ημερολόγιο προσωπικό οπότε και αυτό διαμορφώνει την μορφή του. Αναρτήσεις που αφορούν τα βιώματα μου και τις εμπειρίες μου καθώς και μια ματιά στα ενδιαφέροντα μου. Η προσπάθεια μου θα είναι σχεδόν αποκλειστικά πρωτότυπη, με κείμενα και φωτογραφίες δικές μου κατά κύριο λόγο (εκτός από μερικές που πετάω σκόρπιες από εδώ και εκεί που είναι για αισθητικούς λόγους κυρίως και είναι φωτογραφίες που παίρνω από το διαδίκτυο), δεν γουστάρω ιδιαίτερα να παίρνω αυτούσια κείμενα από άλλους,(και κυρίως χωρίς να αναφέρω τις πηγές μου!!!!) τα οποία εξηγούν πολλά πράγματα, τεχνικές, και μέσα της μελισσοκομίας , αυτό γίνεται από πολλά άλλα Blog, μελισσοκομικές ομάδες και σελίδες, δεν είναι αναγκαίο να προβώ και εγώ σε αυτή την τακτική.

Αξιολογότατα Blog, μελισσοκομικές σελίδες, και ομάδες θα επισήμανα μάλιστα, όσοι θέλετε περαιτέρω επιμόρφωση καλό θα είναι να τα επισκέπτεστε συχνά, εάν μάλιστα αυτοί που τα διαχειρίζονται έχουν και κριτική σκέψη και δεν βάζουν άκριτα υλικό στα δημιουργήματα τους τότε πραγματικά θα έχετε μερικά διαμαντάκια στην διάθεση σας για μελέτη

Προφανέστατα το παρόν Blog δεν αποτελεί κάτι τέτοιο χα χα χα. 

Αρκετά περιαυτολογήσαμε πάμε παρακάτω.

  
Το αιώνιο ζήτημα τώρα γιατί δεν βοηθούν οι παλιοί οι μελισσοκόμοι και ακούμε μόνο από τους "προφήτες του διαδικτύου" πράγμα?

Πρώτα από όλα αυτό είναι γενίκευση, υπάρχουν παλιοί μελισσοκόμοι που βοηθούν υπάρχουν και παλιοί μελισσοκόμοι που δεν βοηθούν, είναι κυρίως θέμα χαρακτήρα, αλλά καθώς και θέμα αριθμητικής. 

Θέμα χαρακτήρα ούτε καν θα το αναλύσω, είτε θέλει κάποιος να βοηθήσει είτε όχι, θέμα ιδιοσυγκρασίας και προσωπικότητας, δεν υπάρχει θέμα ανάλυσης εδώ, έτσι έμαθαν έτσι κάνουν, τέλος. 

Στο θέμα της αριθμητικής τώρα, οι παλιοί μελισσοκόμοι είναι λίγοι, όταν αυτοί κάναν τα "αγροτικά" τους πάνω στα βουνά η μελισσοκομία δεν ήταν της "μόδας". Δεν υπήρχε και ο λύκος της οικονομικής κρίσης να αναπνέει στο σβέρκο όλων μας, δεν υπήρχαν αρκετοί "τρελοί" να γίνουν μελισσοκόμοι. Τώρα με αυτούς τους παράγοντες να ισχύουν βρέθηκαν αρκετοί "εθελοντές" να στελεχώσουν τις πρώτες γραμμές της μελισσοκομίας.

Έχουμε και λέμε μειωμένη προσφορά σε ειδικευμένο προσωπικό και αυξημένη ζήτηση για γνώσεις, λογικό είναι να μένει η ζήτηση ανικανοποίητη ακόμα και αν ένας σημαντικός αριθμός παλιών μελισσοκόμων θέλουν να βοηθήσουν.

Δεύτερο πρόβλημα είναι ότι και οι παλιοί μελισσοκόμοι πρέπει να ζήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους, είναι άνθρωποι που δουλεύουν και αυτοί (είτε ως κύριο επάγγελμα είτε και ως συμπληρωματικό) και ο χρόνος και οι δυνάμεις τους είναι περιορισμένα (και μάλιστα σε ένα αντικείμενο εντάσεως εργασίας όπως είναι η μελισσοκομία η κούραση είναι μόνιμο φαινόμενο από ένα σημείο και μετά).   


Μελισσοκόμοι δηλαδή που λόγου εμπειρίας μπορούν να βοηθήσουν, είναι όμως και αρκετά καταβεβλημένοι από την προσπάθεια της καθημερινής επιβίωσης ώστε να αναλάβουν και ρόλο πρωταγωνιστικό και στην διάδοση των γνώσεων της μελισσοκομίας στην νεότερη γενιά. 

Όσο και αν δικαιολογημένα οι νεότεροι παραπονούνται για την έλλειψη συμμετοχής ή ακόμα και "υιοθεσίας" τους από τους παλιότερους μελισσοκόμους δυστυχώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που εμποδίζουν την ικανότητα τους να ικανοποιήσουν την ζήτηση των γνώσεων που απαιτούνται από αυτούς.

Αντίθετα υπάρχει μια κατηγορία μελισσοκόμων που έχουν εντονότατη δραστηριότητα, στο διαδίκτυο κυρίως, και καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό αυτή την ζήτηση γνώσεων. Δημιουργούν Blog σελίδες, ομάδες, ανοιχτοί σε όλα, αναρτούν οτιδήποτε (αυτό δεν είναι κατά ανάγκη καλό), με τρελή διάθεση και μεράκι, κάνουν το πάθος τους λειτούργημα για όλους. Το πρόβλημα είναι ότι ο υπερβολικός ενθουσιασμός και η έλλειψη εμπειριών μπορεί να έχει επίπτωση στο επίπεδο φιλτραρίσματος που θα κάνουν στις πηγές τους (έχω ακούσει τα πάντα, αρκετά από αυτά είναι εξωφρενικά λάθος που θεωρώ απίστευτο πως δεν το αντιλήφθηκαν αυτοί που τα αναρτούν δημοσίως).

Ας είναι δεν έχει σημασία που δεν τα φιλτράρουν αυτοί αρκεί να τα φιλτράρετε εσείς (λυπάμαι αλλά αυτό θα πρέπει να είναι σε ημερήσια διάταξη, κριτική σκέψη, φιλτράρισμα, αμφισβήτηση  και μην ξεχνάτε ποτέ Αυθεντίες δεν υπάρχουν!).




Είπαμε πολλές φορές αναρτήσεις σε σελίδες ή Blog και ομάδες είναι καταφανώς λανθασμένες, πληροφορίες είναι ακούσια ή και εκούσια και εσκεμμένα παραπλανητικές (αυτό είναι ξεφτιλίκη και όσοι το κάνουν είναι απαράδεκτοι!), από πολλούς επίσης επικρατεί μια αίσθηση ότι κατέχουν την απόλυτη Αλήθεια όσο αφορά την μελισσοκομία (τι είπαμε παραπάνω παιδάκια Αυθεντίες δεν υπάρχουν!) και θεωρούν τα όσα ξεστομίζουν θεία εντολή και όσους δεν τα συμμερίζονται το λιγότερο ηλίθιους αιρετικούς που το μόνο που τους αξίζει είναι η χλεύη και ο λεκτικός τραμπουκισμός (σύνηθες χαρακτηριστικό των ατόμων που θεωρούν ότι είναι το δώρο του Θεού σε ένα κλάδο ή αντικείμενο είναι η οξύτητα τον απόψεων τους, και η αντιμετώπιση των διαφορετικών απόψεων με τόση δριμύτητα που αγγίζει και ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της κακοήθειας, οπότε πως απαντάμε στις Αυθεντίες? "Ξεκόλλα και ξεκαβαλίκευσε" ή όπως έλεγε η Λαίδη Άντζι "Άλλοι καβαλάνε το καλάμι οριζόντια και άλλοι κάθετα"! χα χα χα).

Διάβασμα και καλό επίσης, πρώτα από όλα θα αποκτήσετε τις θεωρητικές γνώσεις διαβάζοντας μελισσοκομικά βιβλία και περιοδικά (και αν αντέχει η τσέπη κάνετε και σεμινάρια, βοηθούν) και έπειτα μπείτε μέσα στον κυκεώνα απόψεων και πληροφοριών που αποτελούν οι κοινότητες των διαδικτυακών μελισσοκόμων.

Και τσιμπάτε και κανένα παλιό μελισσοκόμο αν υπάρχει εκεί κοντά, βοηθά και αυτό. 

Μην περιχαρακώνεστε σε απόψεις όπως "Οι παλιοί δεν βοηθούν", "Οι παλιοί μας βλέπουν ανταγωνιστικά", "Οι παλιοί όλα τα κάνουν λάθος". Ναι και αυτά τα κάνουν αλλά μόνο στον ίδιο βαθμό και ποσοστό που τα κάνουν (ή θα τα κάνουν) και οι νεότεροι.  

Για να ανοίξουμε τώρα και το κουτί τις Πανδώρας


Γουστάρετε το επόμενο χόμπι μου?Αυτό θα είναι! χα χα χα

Τα καλά τώρα τα μυστικά, αυτά που κρατάνε οι παλιοί για την πάρτι τους, οι άτιμοι καβαντζόπ@υστρες!

Μυστικά που δεν τελειώνουν και αρχίζουν μόνο στην τροφοδοσία νέοι (15 μέρες δίνεις, 15 δεν δίνεις, 15 δίνεις, πότε από 40 μέρες και λιγότερο από τρύγους το είπα! Τελείωσε αυτό το σημαντικό ζήτημα! Αμάν πια το κάνατε μεσανατολικό ζήτημα!).

Βασικότερο μυστικό από όλα είναι να ξέρετε τι χαβά βαράει η κυψέλη, αυτό είναι ένας παράγοντας επιτυχίας και όχι τα χαζά που απασχολούν το 70% των αναρτήσεων των νέων μελισσοκόμων.

Να ξέρεις τι ακριβώς βλέπεις όταν κάνεις επιθεώρηση, ξασπρίσματα, τίναγμα πλαισίων για  να βλέπεις αν πέφτει νέκταρ ημέρας (στον ακάλυπτο γόνο βάζουν οι μέλισσες αν βρίσκουν νέκταρ ημέρας, αυτό αν είναι αραιό και πέφτει στο τίναγμα είναι σημάδι ότι βρίσκουν), ύπαρξη πρόπολης σε εισόδους (υπάρχουν εχθροί του μελισσιού και το ενοχλεί), φρουροί στις εισόδους (δεν βρίσκουν οι μέλισσες και κρατάνε τα αποθέματα τους προστατευμένα από τις λεηλάτριες), ύποπτες μυρουδιές (μυρίζεις σάπιο ψάρι, κακά τα μαντάτα), έλεγχος του γόνου σχετικά με αριθμό γόνου (βλέπεις δυναμικότητα), κατάσταση γόνου (βλέπεις αν είναι συνεχής οπότε βγάζεις συμπέρασμα για την κατάσταση της βασίλισσας, και της υγείας του μελισσιού), στάδια του γόνου (εάν υπάρχει ακάλυπτος αντιλαμβάνεσαι έμμεσα την ύπαρξη της βασίλισσας-άμεσα το καταλαβαίνεις με την οπτική επιβεβαίωσή της ύπαρξης της-), κατάσταση αποθεμάτων σε μέλι και γύρη, ανάγκες για τροφή και κεριά από το μελίσσι (μην το αφήνετε να χτίζει τζάμπα κέρινες γλώσσες είναι αμαρτία!),ύπαρξη κερόσκορου στο πάτωμα ή στα πλαίσια, Βούισμα σαν αστυνομική σειρήνα όταν καπνίζεται πιθανότητα αρρενοτόκου. 

Έξω από την κυψέλη τώρα, κοιτάμε για γύρες από τις συλλέκτριες, αριθμός μελισσών σε πτήση από την είσοδο, συμπεριφορά μελισσών όταν βγαίνουν από κυψέλη (πάνε κατευθείαν περπατώντας πάνω, βρίσκουν πολύ), τρόπος με τον οποίο προσγειώνονται στην σανίδα εισόδου (ομαλά ή καρφώνονται γιατί είναι βαρύτερες από το νέκταρ), ύπαρξη αφεσμών στα πέριξ του μελισσοκομείου την επικίνδυνη εποχή, την κατεύθυνση πτήσης του συνόλου των μελισσών (αυτό με συνδυασμό με τον χάρτη ανθοφοριών που θα πρέπει να έχετε στο νου σας βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες ), ύπαρξη νεκρών μελισσών και αριθμός τους έξω από την κυψέλη (20-30 το καλοκαίρι είναι φυσιολογικός αριθμός ανά ημέρα, 200-300 δεν είναι), χαρακτηριστικά των νεκρών μελισσών (παραμορφωμένα φτερά για βαρρόα, γλώσσες έξω τεντωμένα φτερά για δηλητηριάσεις), σημάδια από ασθένειες (μουμιοποιημένος γόνος για ασκοσφαίρωση -κιμωλίαση- ή περιττώματα στην κυψέλη για Νοζεμίαση), ύπαρξη εχθρών στο μελισσοκομείο (σφήκες κλείνουμε εισόδους, βάζουμε παγίδες, μελισσοφάγους χελιδόνια που τα φοβίζουν και μένουν μέσα μετακίνηση).



Πάμε τώρα σε μελισσοκομικούς χειρισμούς.

Διαρκές ερώτημα, ποιους μελισσοκομικούς χειρισμούς να ακολουθήσω? Βεντάλιες για παραφυάδες ή Σόμερφοντ? Ανάπτυξη με χτίσιμο σιγά σίγα ή να πετάξω ένα όροφο με άχτιστα με την μία? Ταΐζω 1 προς 1 ή 1 προς 2? Τα κάνω τριώροφα ή δυαράκια? Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ?

Χα χα χα.

Το ερώτημα "τι χειρισμό να κάνω?" απασχολεί πολύ κόσμο και είναι παράξενο γιατί είναι το ευκολότερο να απαντηθεί!!!

Πάντα κάνεις όποιο χειρισμό σε βολεύει εσένα! 

Απλά πράγματα, βλέπεις ποίοι χειρισμοί σε βολεύουν, τους κάνεις ευκολότερα, είσαι αποτελεσματικότερος με αυτούς, και απλούστατα τους κάνεις.

Τα πράγματα πρέπει πάντα να είναι απλά, εδώ διαφέρουν επαγγελματίες από ερασιτέχνες. Πολλές φορές λένε ότι οι ερασιτέχνες είναι οι καλύτεροι μελισσοκόμοι, λογικό αυτό είναι γιατί έχοντας λίγες κυψέλες μπορούν να τα κάνουν όλα ακολουθώντας την θεωρία και έχοντας όλη την προσοχή τους πάνω στα λίγα μελίσσια τους, δεν τους πιέζει ο χρόνος, το μέγεθος του έργου πού πρέπει να βγάλουν, και το κόστος που μπορεί να εμπεριέχει ο κάθε χειρισμός. Ο επαγγελματίας αντίθετα έχει περιορισμούς, χρονικούς, κόστους, και πόρων και δυνάμεων. Είναι πολλές φορές αναγκασμένος να κυνηγά τις συνθήκες που μεταβάλλονται διαρκώς. Δεν μπορεί να αναλώνεται σε περίπλοκες και εξεζητημένες μεθόδους αν δεν του έρχονται φυσικά.

Άλλο το 3 μελίσσια άλλο τα 8 εδώ η διαφορά είναι απλώς σε αριθμούς στην ίδια τάξη (του 10), αλλά η διαφορά ανάμεσα στα 3 μελίσσια και στα 300 είναι διαφορά κλάσεως (δύο κλάσεις μεγέθους επάνω, το 3 είναι δέκα φορές μικρότερο του 30 που είναι δέκα φορές μικρότερο του 300). Μια απλή διαδικασία χειρισμών σε 3 κυψέλες μπορεί να μην είναι μια απλή διαδικασία σε 300 κυψέλες, αντίθετα μια πολύπλοκη διαδικασία χειρισμών σε 3 κυψέλες είναι τελείως σίγουρο ότι θα είναι μια υπερπολύπλοκη διαδικασία σε 300 κυψέλες.

Βασικό αυτό, όσο ανεβαίνουμε επίπεδο προσπαθούμε πάντα να απλοποιούμε τις διαδικασίες μας για να παραμείνουν λειτουργικές, τους χειρισμούς δεν τους κάνουμε για να παριστάνουμε τον σπουδαίο στα μελισσοκομικά καφενεία του διαδικτύου αλλά για να είμαστε αποτελεσματικοί στην παραγωγική διαδικασία της μελισσοκομίας (εάν δεν μετέχεις σε αυτή τότε καλά κάνεις και κάνεις ότι θεωρείς σωστό, απλώς να το διευκρινίζεις στους συνομιλητές σου, "εγώ κάνω χόμπι με τα μελίσσια και για αυτό κάνω τα τρελά μου", πιστέψτε με θα εκτιμηθεί περισσότερο).

Βασικά σε χειρισμούς θα αναφέρω όσα γράφουν τα παππούδια στα βιβλία τους, άνοιξη μεγαλώνεις τα μελίσσια (διεγερτική τροφοδοσία , χτισμένα κεριά για να τα βοηθάς, και άχτιστα για να χτίσουν), κυνηγάς κύριες ανθοφορίες και για ανάπτυξη και για να χωρίσεις (πάνω στο βάρεμα μπορείς να χωρίσεις, όταν η μελίσσι νιώθει ότι έξω γίνεται πανικός σε γύρη και νεκταροέκριση τότε αρχίζει η διαδικασία να γίνουν βασιλικά κελιά και ξεκινούν σμηνουργίες).


Σμηνουργίες κρίσιμη εποχή πάντα απίκο πάνω στα μελίσσια. Πλέων η επιθεώρηση από 1 φορά ανά εβδομάδα (δεν τις πρήζουμε στις επιθεωρήσεις, δεν κάνει καλό)  κάνουμε 1 ανά 5 μέρες, εδώ το πως θα κάνεις παραφυάδες εξαρτάται αποκλειστικά σε σένα, είπαμε κάνεις όποιο χειρισμό εσύ θεωρείς σωστό και σε βολεύει, δεν υπάρχουν φόρμες,  σωστό ή λάθος.

Για να βοηθήσω όποιον θέλει ή δεν έχει ακόμα κατασταλάξει αναφέρω τον δικό μου, άνοιξη αυξάνεις τον πληθυσμό, όταν φτάσει σε 6-7 πλαίσια γόνου και έχει δεκαρίσει σε πλαίσια βάζω όροφο παίρνοντας ένα γόνο από κάτω (τον αντικαθιστώ από άχτιστο άλλα φροντίζω να μην κόβεται από αυτό ο κάτω γόνος) και βάζω ένα χτισμένο πλαίσιο (εάν έχω) και ένα άχτιστο πλαίσιο (ή δυο άχτιστα αν δεν έχω χτισμένο) εκατέρωθεν του πλαισίου γόνου  και τα τρία μαζί τώρα τα βάζω από την πλευρά του γόνου στο πάνω όροφο. Χωρίζω όταν δω βασιλικά κελιά  σε βαθμό εξάντλησης (όσο το δυνατό πιο πολύ για να περιορίσω όσο το δυνατό περισσότερο την σμηνουργία), βάζοντας 2 γόνους, 1-2 τροφές (ανάλογα πόσες έχει) και εάν έχω χτισμένα πλαίσια βάζω 2 και 2 άχτιστα πλαίσια εκατέρωθεν του γόνου (σε περίπτωση που φιλοτιμηθούν και χτίσουν αν και δύσκολο αυτό σε αγονιμοποίητη βασίλισσα), καταστρέφω τα βασιλικά κελιά όλα εκτός από 2 ανά παραφυάδα (τα μεγαλύτερα και καλύτερα τα αφήνω για να μειώσω το ρίσκο να μην βγει η βασίλισσα και να δημιουργήσω και μια εξελεγκτική πίεση), και βάζω 1 κιλό ζυμάρι (γιατί όσο είναι αγονιμοποιήτη η βασίλισσα το μελίσσι μόνο να βρίσκει από έξω δεν θα έχει στο μυαλό του, είναι άλλωστε και αδύναμο), και το ξεχνώ για 25 μέρες (για να μην κόψουν οι μέλισσες την αγονιμοποίητη βασίλισσα), ότι γονιμοποιείται έχει καλός, ότι μένει χωρίς γονιμοποίηση έχει άμεση συνένωση με τα ποίο αδύναμα.

θα μου πείτε μα γιατί να μην βάλω ακάλυπτο γόνο?

Η απάντηση είναι απλή, η βασίλισσα για να βγει από το βασιλικό κελί θέλει 14 ημέρες και για να γονιμοποιηθεί και να γεννήσει θέλει άλλες 20 το λιγότερο μέρες οπότε σύνολο 34 μέρες, και άλλες 21 μέρες για να βγούνε οι πρώτες μέλισσες πάμε κοντά στους 2 μήνες από τότε που έβαλες το άχτιστο πλαίσιο για να γεννηθούν οι πρώτες μέλισσες (εάν πιάσει και η βασίλισσα ε?), ναι αλλά από τον Μάη πάμε στον Ιούλη! Το μελίσσι είναι άντε γεια! Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι παραγωγικό!    

Λάθος μελισσοκομικός χειρισμός!



Και φυσικά οι παραφυάδες μακριά από το κύριο μελισσοκομείο σε μέρος που σπάζει (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα ). Ακολουθούν τρύγοι και ανάλογα με την δυναμικότητα των μελισσιών τα σφίγγεις ή όχι, για να τα πας σε πεύκα.

Πρώτος τρύγος σε πεύκα (και γυρεόπιτες και τα σχετικά) ξεκούραση έξω από αυτά για να κατεβούν ξανά σε πεύκα, μερικές ανάσες μετά τον τρύγο σε σουσούρες αν προλάβεις για να γονεύσουν με πληθυσμόυς που θα πρέπει να ξεχειμωνιάζουν το μελίσσι.

Θεραπείες μετά τον τρύγο με το οξαλικό να είναι το απόλυτο όπλο (όταν έχει το μελίσσι ξεγονεύσει), ξελαφρώματα με θυμόλη αρκεί να μην τρυγηθεί σύντομα και οι θερμοκρασίες να είναι κατάλληλες. Μηχανικοί τρόποι αντιμετώπισης βαρρόας είναι λίγο αμφισβητούμενοι (κηφηνοφωλία και άχνη ζάχαρη σε πάτο με σίτα ή σε κόλα με βαζελίνη).     

Ξεχειμώνιασμα σε προσήλια μέρη με προστασία από βόρειους ανέμους, λίγη υγρασία και πιθανότητα πρόωρης γυρεοπαραγωγής και τροφές όταν πρέπει (απλά ζυμάρια ή και με θυμόλη για την Νοζεμίαση).

My Way όπως θα έλεγε ο Sid Vicious, με βολεύει αυτός, τον ακολουθώ. 

Σας ξενίζει εσάς, κάντε κάτι άλλο, μελισσοθεοί είσαστε, αφεντικά είσαστε ότι θέλετε κάνετε.

Εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε είναι να πεθάνετε εκεί πάνω! 



χα χα χα. 

Για να μην έχετε μπίζνες με τον Άδη (που έλεγε και ο Τζιμάκος) βλέπετε και προηγούμενες 

Αυτά για σήμερα.

Ήταν μια βροχερή μέρα ακατάλληλη για μελισσοκομικές εργασίες, κατάλληλη για εργασία 
στο Blog.

Μην αφήνετε τις μέρες να περνούν έχετε δουλεία πλέων.

Και εγώ έχω! 

Χα χα χα

Και θα τα λέμε λίγο ποιο αραιά πλέων, αλλά φυσικά και δεν θα χαθούμε!

Κάθε τόσο θα έρχομαι για να βγάζω αναρτήσεις.

Μελισσοκομικές αλλά και από τις άλλες.

Μέχρι τότε θα είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόης (αρκουδομπόης μάλλον).

Και θα σφυρίζω καλπάζοντας προς την δύση.



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 5/3/2014


4 σχόλια:

  1. Αυτο εδω το ποστ,πρεπει να ειναι η πιο ανεκτιμητη δημοσιευση, που εχει γινει ΠΟΤΕ για νεους μελισσοκομους, που θελουν και χρειαζονται απλες συμβουλες για ν εχουν εναν μπουσουλα στην αρχη.
    Σκεφτομαι σοβαρα να το εκτυπωσω και να το βαλω κατω απο το μαξιλαρι μου, να κοιμαμαι.
    Τι να σου πω ρε φιλε; Ειμαι στην φαση που ξεκοκκαλιζω το μπλογκ σου και ενα ευχαριστω ειναι γαμημενα λιγο, για την περιπτωση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερβάλειιιιιιςςςςς!

      Και θα σε μαλώσω!!!

      Χα χα χα.

      Η πιο χρήσιμη δημοσίευση για νέους μελισσοκόμους είναι το βιβλίο "Πρακτική Μελισσοκομία" Του Ανδρέα Θρασυμβούλου και μόνο.

      Εμείς οι μελισσοbloggers είμαστε άστα να πάνε μπροστά σε επιστήμονες αυτού του μεγέθους (όπως και μπροστά σε μελισσοκόμους που έχουν 4-5-6 δεκαετίες μελισσοκομικής εμπειρίας στην πλάτη τους).

      Μην αφήνεις τον ενθουσιασμό σου να σε κάνει να χάνεις το μέτρο σου.

      Σωστή μελισσοκομία θα μάθεις πρώτα από όλα από την ενασχόληση σου με τα μελίσσια, έπειτα αν είσαι τυχερός και έχεις κοντά σου ένα παλιό μελισσοκόμο να σε οδηγεί ανάμεσα από τα μελισσοκομικά αδιέξοδα και προβληματισμούς , τρίτη πηγή μάθησης είναι τα βιβλία από σοβαρούς επιστήμονες (ή και σοβαρούς μελισσοκόμους) και τελευταία πηγή γνώσης θα είναι τα ψώνια που έχουν blog ή σελίδες μελισσοκομικές!

      Με αυτή την ιεράρχηση θα αξιολογείς τις πηγές των μελισσοκομικών σου γνώσεων.

      Και το κυριότερο από όλα, Αυθεντίες δεν υπάρχουν, αυτό ποτέ μην το ξεχάσεις ακόμα και όταν νιώσεις φοβερά σίγουρος για τον εαυτό σου και τον γνωστικό σου πλούτο.

      Μόνο η αμφισβήτηση των Αυθεντιών και της υπάρχουσας γνώσης (των άλλων αλλά και τις δικής σου) μπορεί να δημιουργήσει νέα γνώση.

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Λαζαρε,
    Καταρχην να σου πω οτι κατα την γνωμη μου, αν ειναι καποιος ενθουσιασμενος ειναι απολυτως φυσικο να μην εχει μετρο. Μετρο και ενθουσιασμος δεν πανε μαζι. Σωστο δεν ειναι βεβαια, αλλα αν καναμε μονο τα σωστα στην ζωη, θα ημασταν ρομποτακια.
    Στα υπολοιπα τωρα.
    Το βιβλιο που προτεινεις το εχω και το διαβαζω και αυτο. Καταπληκτικο ειναι. Και οσα προτεινεις σ αυτο το ποστ σου, μπορει και να τ εχω δει σκορπια σε πολλα μερη
    μερη (βιβλια ή μπλογκ), το θεμα εινα, οτι εναν καταλογο με οδηγιες ή συμβουλες, οπως θες πεστο, με λιγα λογια, πληρη και σαφη, που θα ξεαγχωσει τον νεωπα και θα του δωσει εναν οδηγο να εχει να κινειται χωρις να μαλακιζεται, προσωπικα δεν εχω ξαναδει, οποτε στο αναγνωριζω, σ ευχαριστω και παμε παρακατω.
    Ως προς το δευτερο κομματι της απαντησης σου, συμφωνω στο θεμα των αυθεντιων αλλα και στην ιεραρχηση των μελισσοκομικων μου γνωσεων, αλλα εδω εσυ δεν περιεγραψες εναν πολυπλοκο, επισφαλη μελισσοκομικο χειρισμο για να βγαλουν ολοι 300 κιλα μελι απο καθε κυψελη, κατι, που ασφαλως θα το διαβαζα με μεγαλο σκεπτικισμο, ακομη και αν ηταν γραμμενο απο νομπελιστα μελισσοκομικης. Αυτο εδω το κομψοτεχνημα, δεν ειναι τετοιο πραγμα. Μιλας για γεγονοτα. Οταν λες ας πουμε: κοιτατε μαλακες τις εισοδους σας να δειτε αν κουβαλαν γυρη, ειναι γεγονος, οτι ειναι σωστος μελισσοκομικος χειρισμος. Δεν επιδεχεται αμφισβητηση. Ανακαλυψες τον τροχο; Οχι βεβαια, αλλα το συγκεκριμενο, ας πουμε, εγω δεν το ειχα ξαναδει ( ή το ειχα δει και το χα ξεχασει) και σε συνδυασμο μ ολα τα υπολοιπα, που ειναι μαζεμενα και πολυ χρησιμα, με κανουν να θεωρω αυτο το ποστ το καλυτερο σκονακι, για τους χειρισμους στα 5 μελισσακια μου.
    Συγγνωμη για το μακρυ ποστ, δραττομαι επισης της ευκαιριας να κανω την ερωτηση, αν μπορω να σου στειλω ενα mail, για να σε ρωτησω την γνωμη σου για 5 πραγματα, που μ απασχολουν, τα εχεις αναφερει σ αλλα αρθρα σου, αλλα χρειαζομαι ισως καποιες επεξηγησεις.
    Γιωργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην μασάς, μπορείς να ρωτήσεις οτιδήποτε θέλεις και θα πάρεις μια ειλικρινέστατη απάντηση και μόνο (όπως και κάθε παιδί (μικρό ή μεγάλο χα χα χα) που με ρωτάει είτε εδώ, είτε στο προφίλ μου, είτε στα προσωπικά μου mail), φυσικά με την προϋπόθεση ότι γνωρίζω την απάντηση!

      Αυτός είναι ο περιορισμός που έχω θέσει στον εαυτό μου όταν αποφάσισα να απαντώ σε κάθε έναν που με ρωτάει κάτι, και μερικές φορές τα δημοσιοποιώ και σε μορφή ερωτήσεων. Γιατί άλλο πράγμα να βοηθάς κόσμο και άλλο να το παίζεις και καλά παντογνώστης (αν και στο σινάφι μας η έννοια μελισσοκόμος και παντογνώστης για κάποιο παράξενο λόγο πάνε πολύ συχνά μαζί χα χα χα).

      Τώρα για όσα είπες σε ευχαριστώ αλλά εδώ είναι ο δεύτερος περιορισμός που έχω θέσει στον εαυτό μου όταν αποφάσισα να κάνω αυτό το blog. Να μην αφήσω ποτέ τον ενθουσιασμό των άλλων να μου δώσει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου!

      Εκτιμώ κάθε καλή κουβέντα που μπορεί να πει κάποιος αλλά μέχρι εκεί, πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι στην γη και να πατάμε γερά στα πόδια μας αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στους άλλους και το κυριότερο υποφερτοί σαν χαρακτήρες.

      Μην με παρεξιγείς, είναι αυτή η ψυχοσύνθεση μου, να κρατώ τα πράγματα στις διαστάσεις που πρέπει, σε μια προηγούμενη ζωή μου πιθανότατα θα ήμουν είτε φραγκισκιανός μοναχός, είτε Ιάπωνας σαμουράι, είτε υποψήφιος μελλοθάνατος να καεί στην πυρά της Ιεράς εξέτασης ως αιρετικός χα χα χα.

      Διαγραφή