UA-50457385-1

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Της Ελλάδος τα παιδιά


Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα.


 Μια που αύριο γιορτάζουμε την Παλιγγενεσία του Έθνους και έχοντας στην φλεγόμενη ψυχή μας τα ιδανικά της επανάστασης του 1821 ας δαπανήσουμε και ορισμένες στιγμές για να μάθουμε το πώς αντάμειψε το Νέο Ελληνικό κράτος και η Ελληνική κοινωνία τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, για να αντιληφθούμε καλύτερα και τον iδιαίτερο χαρακτήρα του Έθνους μας που παραμένει διαχρονικά αμετάβλητος. 


Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο γέρος του Μοριά φυλακίστηκε στην Ύδρα από την κυβέρνηση Κουντουριώτη κατά τον Β΄ εμφύλιο πόλεμο του 1825, αφού είχε προηγηθεί ο θάνατος του γιου του Πάνου Κολοκοτρώνη από τις μάχες ανάμεσα στους Έλληνες, κάτι που οδήγησε στην κατάθλιψη τον Κολοκοτρώνη.  Ξαναφυλακίστηκε το 1833 μαζί διάφορους άλλους αγωνιστές στην φυλακή της Ακροναυπλίας στο Ναύπλιο και καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με τον Δημήτριο Πλαπούτα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Αποφυλακίστηκε όταν δόθηκε γενική αμνηστία μετά την ενηλικίωση του Όθωνα.    

ΠΗΓΕΣ



Νικηταράς  «Τουρκοφάγος» Σταματελόπουλος (άλλος Τουρκοφάγος αυτός,  καμία σχέση με εκείνον που σκότωνε άοπλους στην Νέα Ζηλανδία) ο ήρωας της μάχης των Δερβενακίων. Συνελήφθηκε 2 φορές το 1839 και φυλακίστηκε με την κατηγορία για συνομωσία κατά του Ώθωνα. Βασανίστηκε στην φυλακή με μαστίγωμα και  χτυπήματα με τα κοντάκια των όπλων πράγμα που είχε άμεση επίδραση στην σωματική του κατάρευση που οδήγησε στο χάσιμο της όρασης του. Με τελείως κλονισμένη την υγεία αποφυλακίστηκε και όταν τον είδε σε αυτή την κατάσταση η κόρη του έχασε τα λογικά της. Πέθανε πάμφτωχος από την πείνα μέσα στην λήθη καθώς είχε καταντήσει ζητιάνος, ξεχασμένος από όλους. Τουλάχιστο η Ελληνική πολιτεία του είχε χαρίσει με την απέραντη γενναιοδωρία της άδεια επαιτείας. Μερίμνησε για ακόμα μια φορά το σοφό Ελληνικό κράτος! Εύγε! Εις ανώτερα!

ΠΗΓΕΣ



Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς.

Οδυσσέας Ανδρούτσος τον κατηγόρησαν για συνέργεια με τον εχθρό, φυλακίστηκε και δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο, το πτώμα του το πέταξαν από την ακρόπολη και επίσημα διάδωσαν ότι έκανε απόπειρα  απόδρασης, Ηθικός αυτουργός της δολοφονίας ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης  και φυσικός αυτουργός της ο Γιάννης Γκόρας. Ίσως και από αυτό το περιστατικό να βγήκε η τόσο πολυχρησιμοποιημένη νεοελληνική έκφραση «Πέφτω από τα σύννεφα».

ΠΗΓΕΣ



Λασκαρίνα «Μπουμπουλίνα» Πινότση συλλαμβάνεται δύο φορές το 1825 γιατί είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη, από σεβασμό για αυτόν, με αποτέλεσμα  να θεωρηθεί εχθρός από την τότε κυβέρνηση και να την φυλακίσει, και στο τέλος να την εξοριστεί στις Σπέτσες έχοντας χάσει τον κλήρο που της είχε απονεμηθεί από το κράτος. Εκεί στο 1825 έχοντας χάσει όλη την περιουσία της, που την δαπάνησε  για τις ανάγκες της Επανάστασης,  θα βρεθεί δολοφονημένη από τον Ιωάννη Κούτση, που την πυροβόλησε στο μέτωπο, γιατί είχε δεν ήθελε να παντρευτεί η κόρη του τον γιο της Μπουμπουλίνας μια που πλέον η οικογένεια της δεν είχε καθόλου περιουσία, και δεν θεωρούσε ότι μπορεί να σταθεί ένας γάμος ανάμεσα στις δύο οικογένειες που δεν είχαν την ίδια οικονομική επιφάνεια. Ναι αλλά οι Ρώσοι μετά θάνατον την έκαναν ναυαρχίνα! Που το πας αυτό! Α ρε ρεγάλα και μεγαλεία! Ποιος σε πιάνει ζαργάνα μου Ναυαρχέσα τώρα!

ΠΗΓΕΣ



Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα.

Μαντώ Μαυρογένους δαπάνησε όλη την περιουσία της για την Επανάσταση και συμμετείχε ενεργά σε αυτή, ερωτεύτηκε τον Δημήτριο Υψηλάντη ο οποίος και της είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί, υπόσχεση που την αθέτησε. Και ώθησε αυτό το γεγονός μαζί με το ότι πλέον η Μαυρογένους είχε περιέλθει σε απόλυτη ένδεια, καθώς και η βίαιη απομάκρυνση της από το Ναύπλιο από τον Ιωάννη Κωλέττη (καλά μιλάμε το παλικάρι στάνταρ είχε καβαντζώσει το βραβείο Ιζνογκτούν 1825 με αυτά και αυτά!) στην κατάθλιψη. Έχοντας πλέον κακές σχέσεις με την οικογένεια της που την κατηγορούσαν ότι ξόδευσε την περιουσία τους πεθαίνει το 1840 από τύφο πάμφτωχη και λησμονημένη από όλους. Ε ρε Ελληνική κοινωνία μεγαλείο που ξέρεις να φέρεσαι τόσο ιπποτικά στο αδύναμο το φύλο!

 ΠΗΓΕΣ




Κλασική περίπτωση Ιωάννη Κωλέττη.


Παλαιών Πατρών Γερμανός (Γεώργιος Γκοτζιάς) ο οποίος σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης στις 25 Μαρτίου του 1821 (εάν και ιστορικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό το γεγονός έγινε νωρίτερα). Το 1824 προσπαθώντας να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές στον Ελληνικό εμφύλιο έκανε το λάθος να υπερασπιστεί εντονότερα τους Αχαιούς προκρίτους (λόγου καταγωγής πιθανότατα) και έπεσε στην δυσμένεια των οπλαρχηγών, και κυρίως του Γιάννη Γκούρα (που άραγε τον έχουμε ξαναπετύχει αυτόν? Ε?). Ο οποίος προχώρησε τον χειμώνα του 1825 στην σύλληψη του και την μεταφορά ως πεζός μέσα στο χιόνι (κάτι πρωτόγνωρο για το αξίωμα του Ιεράρχη και άκρως υποτιμητικό για τον βαθμό του) στην Γαστούνη. Όταν πέθανε από δυσεντερία αυτός που  επιτηρούσε τον ιεράρχη ο Γκόρας φοβήθηκε τις δεισιδαιμονίες και τον άφησε ελεύθερο, όπου και ο Παλιών Πατρών Γερμανός γύρισε εξαντλημένος στο Ναύπλιο (πεζός μέσα στον χειμώνα μην ξεχνιόμαστε!) όπου και εγκαταστάθηκε μέχρι να ανακάμψει στην υγεία του. Και εκεί πέθανε μετά από λίγο στις 30 Μάιου του 1826 από εξανθηματικό τύφο που ήταν ενδημικός στο Ναύπλιο εκείνη την εποχή. Φυσικά και τα δύο γεγονότα δεν ταυτίζονται ε?

 ΠΗΓΕΣ



Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα
είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα
και στο παζάρι με πήρες γύφτισσα μαϊμού
Ελλάδα Ελλάδα μάνα του καημού.

Ιωάννης Μακρυγιάννης ήρθε σε ρήξη με τους οπαδούς του Όθωνα και με τον ίδιο τον Όθωνα μια που ήταν από τους πρωτοστάτες της επαναστάσεως της 3 Σεπτέμβρη του 1844, όπου κύριο αίτημα του Λαού ήταν η δημιουργία Συντάγματος  (όχι πλατείας! Χάρτινο σύνταγμα! Από αυτό που ορκίζονται επάνω του οι βουλευτές για να καταπατούν αμέσως μετά τους όρκους τους) και αυτό οδήγησε τον Μάρτιο του 1853 να δικαστεί από στρατοδικείο με την κατηγορία ότι σχεδίαζε την δολοφονία του Όθωνα (με μόνη μαρτυρία του δικηγόρου Ν. Στεφανίδη! Δικαστήριο δέχθηκε μαρτυρία δικηγόρου! Αν είναι δυνατό! Λες  και δεν ξέρουν οι δικαστές τι εστί δικηγόροι!), όπου και τον έκρινε ένοχο εσχάτης προδοσίας και τον καταδίκασε σε θάνατο. Αποφυλακίστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1854 έπειτα από την παρέμβαση του υπουργού Στρατιωτικών και Εξωτερικού Δημητρίου Καλλέργη (κυβέρνησης κατοχής Μαυροκορδάτου έπειτα από την ήττα της Ελλάδος στον Κριμαϊκό πόλεμο από τους Συμμάχους Άγγλους - Γάλλους). Λίγο πριν πεθάνει (μια εβδομάδα πριν) τσίμπησε τιμής ένεκεν και το ρεγάλο του Αντιστράτηγου και «Αιωνία σας η μνήμη αθάνατοι νεκροί».   

ΠΗΓΕΣ



Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραϊσκος μέγιστος ήρωας της Επανάστασης στην Ρούμελη, τον οποίο ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (άλλος Ιωάννης Κωλέττης και αυτός!!!) για να τον διαβάλει και να τον καθαιρέσει από τον βαθμό του και τα αξιώματα του (κάτι που το πέτυχε) τον κατηγόρησε μετά από ομολογία του Κωνσταντίνου Βουλπιώτη ότι  «Ο γιος της καλογριάς είχε στείλει επιστολή στον Ομέρ Βρυώνη με την υπόσχεση να του παραδώσει το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό». Η επιτροπή που συστήθηκε από τον Μαυροκορδάτο στις 30 Μαρτίου του 1824 μέσα σε 3 ημέρες καταδίκασε τον Καραϊσκάκη για εσχάτη προδοσία χωρίς δίκη. Ο Καραϊσκάκης εκδιώχθηκε από το Αιτωλικό ενώ δόθηκε στους πολίτες η εντολή να μην έχουν καμία επικοινωνία με τον «εχθρό της πατρίδας» μέχρι αυτός να «μετανοήσει και προσπέσει στο έλεος των Ελλήνων (του Μαυροκορδάτου δηλαδή) και ζητήσει συγχώρεση» κάτι που στο τέλος το έκανε ο Καραϊσκάκης αλλά τον αγνόησε ο Μαυροκορδάτος. Προδότης ο Καραϊσκάκης που ήταν ικανός να δίνει στον Μαχμούτ Πασά Σκόδρα όταν του ζητούσε την παράδοση του απαντήσεις της μορφής « Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω κι εγώ, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιο κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ΄επάνω μου, ευθύς να σε πολεμήσω» ! Τουλάχιστο στο μακρινό μέλλον θα δώσουν το όνομα του σε ένα μπαμπάτσικο τηγάνι. Μπαμπάτσικο πολύ, ίσαμε 40 χιλιάδες γαύρους μέσα να χωρεί!

 ΠΗΓΕΣ





Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα.

 Φυσικά μπορείτε να μου πείτε «Ρε  μάγκα αυτά γίνανε στις ταραγμένες εποχές  της Επανάστασης και της νηπιακής ύπαρξης του Έθνους, φυσικό να υπάρξουν κάποια χμμμ μικρά παρατράγουδα, αλλά από πού και ως που ισχυρίζεσαι ότι τα παραπάνω οφείλονται στον χαρακτήρα του Έθνους και μάλιστα τολμάς να λες και ότι παραμένει αμετάβλητος και διαχρονικά?»


 Και θα απαντήσει ο κακός ο Άνθρωπας:

 «Αααααα βγάζετε και γλώσσα Καράμπαλα**?

 Δεν ήθελα να φτάσω έως εδώ αλλά μια που σας τρώει ο κώλος σας, όπως θα έλεγε και ο Καραϊσκάκης, σας αφήνω και αυτό εδώ να βρίσκεται!»



Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι
εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη
και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς
το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς.*

* Μάνα μου Ελλάς  Νίκος Γκάτσος, Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Δημητράτος



 Και έχοντας όλα τα παραπάνω στον Νου σας όταν ζητάτε μαζική συμμετοχή σε οποιοδήποτε κουζουλάδα έχει σκεφτεί πάλι η γκλάβα σας μην παρεξηγείτε κάποιους χαϊνιδες όταν με αυθάδεια σας απαντούν « Τι είπες? Να έρθω εγώ μαζί σας να κάνουμε τι? Πάτε καλά? Λες και δεν ξέρω την  φάρα σας και από χθες, καθώς και τι ράτσας σκύλας σπέρματα είστε ούλοι? Δεν κόβω καλύτερα από την ρίζα τον πούτζον μου παρά να κάνω κολεγιά με σας!?!?!?!».


 Χα χα χα.



** Καράμπαλο= Καρά μπαλούκ = Μαύρο Ψαρί: Ο  Νέουρας στον Τούρκικο στρατό γκιαούριδες!





Adios Amigos Locos







Λάζαρος «Καραϊσκος» Μότσανος

Φυλακές Ακροναυπλίας 24/3/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου