Λίγο πριν από τους κόκκινους τρύγους του πεύκου ευκαιρία να παρουσιάσουμε ακόμη κάτι σχετικά με το γλυκό αντικείμενο των πόθων μας, δηλαδή το μέλι. Και σήμερα θα παρουσιαστεί το Αφρόμελο!
Ένας αφρός που αποτελείται από φυσαλίδες, γύρη, και μικροσωματίδια κεριού που καθώς φιλτράρεται το μέλι και αποθηκεύεται στα δοχεία ωρίμανσης (συνήθως το μέλι στα ανθόμελα παραμένει σε αυτά για 15-20 μέρες για να αποβληθεί η τυχών πλεονάζουσα υγρασία στο μέλι, ενώ το μέλι από μελιτώματα μένει στα δοχεία ωρίμανσης για πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα, γιατί έχει λιγότερη υγρασία από τα ανθόμελα εκ ορισμού) αυτός ανεβαίνει στην επιφάνεια και σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα στην επιφάνεια του μελιού.
Το αφρόμελο αποτελεί το πιο αγνό μέρος του μελιού, και συνήθως το συλλέγουν οι μελισσοκόμοι αφαιρώντας το με σπάτουλες ζαχαροπλαστικής (είδα και μέθοδο αφαίρεσης με ζελατίνη για τρόφιμα όπου πραγματικά καθαρίζει απόλυτα την επιφάνεια του μελιού, αλλά ταυτόχρονα χάνεται και το αφρόμελο!) και αφού το αποθηκεύσουν σε βάζα το έχουν ως ένα εκλεκτότατο έδεσμα που συνήθως το γεύεται η οικογένεια του μελισσοκόμου ή όποιος έχει κλέψει την καρδιά του (ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι το πιο εκλεκτό έδεσμα από τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι η κερήθρα, αλλά στην πραγματικότητα το πιο εκλεκτό είναι το αφρόμελο! Και είναι τόσο λίγο που ούτε μπορείς καν να το κοστολογήσεις για να το πουλήσεις, οπότε ήδη ξέρετε και την απάντηση στο "Θέλω και εγώ λίγο Λάζαρε!!!!" Χα χα χα).
Αυτό είναι όλο και όλο το αφρόμελο από τον τρύγο του βελανιδιού της τάξης των πολλών εκατοντάδων κιλών (ε! Όχι ακριβώς! Ποτέ δεν μπορείς να αφαιρέσεις όλη την ποσότητα του αφρού από την επιφάνεια του μελιού στο δοχείο ωρίμανσης (εάν δεν θέλεις να το καταστρέψεις όπως με την μέθοδο που σας ανέφερα παραπάνω!) και μέρος του παραμένει στα δοχεία αποθήκευσης του μελιού και στο τέλος φτάνει και στα βάζα. Εσφαλμένα μερικοί νομίζουν ότι αυτό αποτελεί αλλοίωση του μελιού (μάλιστα υπάρχουν και άρθρα που λένε ότι αυτό είναι σημάδι υπερθέρμανσης του μελιού, γιατί νομίζουν ότι ο αφρός παράγεται με την ίδια διαδικασία που παράγονται και τα γλυκά του κουταλιού που στο τέλος τα ξαφρίζουν και αυτά, μάλιστα αυτά τα άρθρα τα κοινοποιούν και μελισσοκόμοι στα διαδικτυακά προφίλ τους! Γιατί το κάνουν αυτό? Δεν ξέρω! Η πιο πιθανή εξήγηση για αυτό είναι μάλλον γιατί δεν παράγουν αυτοί το μέλι που πουλούν! Προσοχή συνάδελφοι μπορείτε να εκτεθείτε τρομερά εύκολα πάνω σε αυτό το σημείο μπρος τα μάτια συναδέλφων σας!).
Στην πραγματικότητα αυτός ο αφρός αποτελεί σε μεγάλο βαθμό την "ταυτότητα" του μελιού και σημάδι μη νοθείας του (και αυτό γιατί οι παράνομες ελληνοποιήσεις από την Κίνα γίνονται από μέλια - ή και αμυλοσίροπα, το οποίο δεν είναι μέλι!- στα οποία έχει αφαιρεθεί ή γύρη από μέσα τους με υπερθέρμανση τους και πέρασμα τους από υπερλεπτά φίλτρα έτσι ώστε να είναι αδύνατον να ταυτοποιηθούν (γιατί δεν υπάρχει καθόλου γύρη μέσα τους!), και έπειτα εισαγωγή τους στην Ελλάδα και στις μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης, όπου τα κάνουν μείξη πάλι με υπερθέρμανση με ελληνικά μέλια (που έχουν την γύρη της τοπικής χλωρίδας) και πέρασμα τους στην Ελληνική αγορά ως "ελληνικά" μέλια.
Μάλιστα μου είχε τύχει πελάτης μου που τον παραξένευε το γεγονός ότι υπήρχε αφρός στο μέλι που του πούλησα (τον οποίο τον αφήνω να υπάρχει στο μέλι μου ως σημάδι γνησιότητας του μελιού και της υψηλής ποιότητας του! Στην Αμερική ο όρος για αυτό το μέλι είναι Raw Honey, το μέλι δηλαδή που δεν έχει υποστεί επεξεργασία, φυσικά εκεί δεν φιλτράρουν καν και το μέλι και μπορείς να βρεις και καμία μέλισσα μέσα! Χα χα χα) και μου είπε ότι το ήθελε να είναι όπως του εμπορίου γιατί αυτός κυνηγάει την "τελειότητα"! Και φυσικά η μόνη μου σκέψη πίσω από το απλανές βλέμμα μου όταν το άκουσα αυτό ήταν "Ααααα καλαααά, δύσμοιρε και αδαή, τρώγε την βαλούτα από την Κίνα που στην πασάρουν σαν Ελληνική, και πλήρωνε και 18 ευρώ το κιλό γιατί είναι τσίγκινο και το βαζάκι!!!" Χα χα χα. Το ξαναλέω, προσέξτε όταν ανοίγετε το στόμα σας για θέματα που δεν τα γνωρίζετε, θα πέσετε σε κανένα που ξέρει που πάνε τα τρία και θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα! Χα χα χα.
Δύο βάζα μόνο του ενός κιλού και του μισού κιλού όλη η παραγωγή του αφρόμελου από έναν βαρβάτο τρύγο (και φυσικά δεν ζυγίζει τόσο! Αφρός είναι είπαμε και όχι μέλι, ελάχιστο το μέλι που υπάρχει σε αυτά τα βάζα)! Και φυσικά ένα μέρος του μένει και στο δοχείο ωρίμανσης όπως προείπαμε (περίπου στο 1/4 με 1/5 του μισόκιλου βάζου) από το οποίο το περισσότερο συνήθως μοιράζεται στο τελευταίο και προτελευταίο 25κιλό δοχείο που θα συσκευάσεις το μέλι σου.
Όπως εδώ, όπου έχουμε τον αφρό που απέμεινε από την παραγωγή ανθόμελου στο τελευταίο δοχείο που συσκευάστηκε όταν άδειασε το δοχείο ωρίμανσης που είχαμε μέσα το ανθόμελο.
Αυτά το λοιπόν τσακαλάκια μου, τσιμπήστε μια ελαφριά ανάρτηση έτσι για αλλαγή μην μου γκρινιάζετε.
Κερασμένο και αυτό από μένα ένεκα της ημέρας!
Χα χα χα.
Adios Amigos Locos
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 25/8/2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου