UA-50457385-1

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Η "Χαλαρή" μελισσοκομική χρονιά

 


 Για να σας βγάλω ακόμη μια ελαφριά και γρήγορη μελισσοκομική ανάρτηση, γιατί έχω αντιληφθεί ότι για κάποιον παράξενο λόγο κάποιοι από εσάς νομίζετε ότι επειδή δεν ασχολούμαι τόσο εντατικά με το να δημιουργώ αναρτήσεις για το blog μου, ότι είμαι "χαλαρός" και από μελισσοκομικές εργασίες και όγκο εργασίας επίσης! 

 Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο, επειδή έχω έναν τεράστιο όγκο μελισσοκομικών εργασιών για αυτό και είμαι πιο χαλαρός όσο αφορά το blog μου. 

 Όσο δε για την εντονότερη μου παρουσία "Αποσυμπίεσης πίεσης" στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που εννοεί ο χαρακτηρισμός της. Βλέπω ένα βουνό να έρχεται καταπάνω μου (τεράστιοι κοντινοί, και μακρινοί, τρύγοι, και αβέρτα μετακινήσεις εκατοντάδων κυψελών) και προσπαθώ να καταλαγιάσω το τεράστιο άγχος μου, με χαβαλέ και βλακιούλες στα κοινωνικά δίκτυα (Τι νομίζετε? Ότι δεν καταλαβαίνω το ότι χαζοφέρνω σε αυτά? Μα αυτό ακριβώς είναι το νόημα! Ο χαβαλές χριστιανός επί Νέρωνα λίγο πριν τον κατασπαράξουν τα λιοντάρια στο Κολοσσαίο! Χα χα χα)! 

 Οπότε ας δείξουμε με αποδείξεις φωτογραφικές ότι άλλο λουφάρω τον εαυτό μου από το αβέρτα γράψιμο στο blog, και άλλο λουφάρω γενικώς μελισσοκομικά! Χα χα χα.

 Σας έχω δείξει την μέθοδο καταπολέμησης του κηρόσκορου στην προηγούμενη ανάρτηση του blog Μελισσοκομικοί εχθροί Κηρόσκορος, μια πολύ καλή μέθοδος, αποτελεσματική, αλλά έχει τα μειονεκτήματα της που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την αποτελεσματικότητα της (Ναι! Ο καταψύκτης είναι καλύτερη λύση, αλλά και δύσκολη λύση από ένα επίπεδο και πάνω μελισσοκομικής επιχείρησης και ζωικού κεφαλαίου, καθώς και για μελισσοκόμους που δεν έχουν κοντά τους τεράστιους ψυκτικούς θαλάμους πχ όπως έχει η λαχαναγορά Θεσσαλονίκης όπου αποθηκεύεις χτισμένα πλαίσια πληρώνοντας "ενοίκιο" με τον μήνα για κάθε παλέτα με πλαίσια που θα έχεις εκεί).

 Οπότε εδώ έχουμε το συνολικό μέγεθος της ζημίας που μου έκανε ο κηρόσκορος σε χτισμένα πλαίσια μου (πολλά πλαίσια ε? Ναι πολλά πλαίσια! Τα πολλά μελίσσια μπορούν να σου φέρουν μεγάλες παραγωγές, αλλά επίσης και οι αβαρίες τους είναι επίσης μεγάλες! Όπως μεγάλο είναι και το κεφάλαιο που μπορεί να αποτρέψει τέτοιες αβαρίες! Ξέρω είναι δύσκολο να το αντιληφθούν αυτό οι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι σχολιαστές σε μελισσοκομικές ομάδες, αλλά επάνω σε αυτό συνίσταται και η διαφορά τους με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους, απλούστατα ζούνε τελείως διαφορετικές πραγματικότητες!). 

 Πλαίσια με μεγάλη προσβολή από τον κηρόσκορο όπου αναγκάστηκα να τα καταστρέψω πλήρως, και να τα καθαρίσω από κεριά και κουκούλια κηρόσκορου (όπως και οι αντίστοιχες κυψέλες και όροφοι που ήταν αποθηκευμένα αυτά τα πλαίσια), και εδώ είναι στο τελευταίο στάδιο αποκατάστασης της ζημίας όπου μόλις έχω κόψει και τα σύρματα από τα πλαίσια, και τα έχω ντανιάσει σε οκτάδες (ένα κεντρικό πλαίσιο ως άξονας και τα υπόλοιπα 7 πλαίσια στοιβαγμένα εναλλάξ γύρω από αυτόν τον άξονα, κολπάκι καλό που το έχουν "εισάγει" στην μελισσοκομική πραγματικότητα οι κατασκευαστές κυψελών (και φυσικά και πλαισίων!)). 

 Εάν η θεωρητική γνώση ότι 1 κιλό κερί για να το παράγουν οι μέλισσες καταναλώνουν 7 κιλά μέλι, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι έχετε μπροστά σας ζημία πολλών εκατοντάδων κιλών μελιού (μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες!)! Κρίμα! Πρέπει να επενδυθεί μέρος από ότι εξοικονομώ και σε καταψύκτη (λάθος! Καταψύκτες!), οπότε ακόμη μια παράμετρος γιατί είναι τόσο δύσκολο να φτάσεις στο τελευταίο επίπεδο επένδυσης στο απομέλισμα που παρουσιάζω σε προηγούμενη ανάρτηση του blog Αυξάνοντας την παραγωγικότητα στο απομέλισμα - Αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, οι περιορισμοί σε αυτό και η εξάλειψη τους.

 Αβαρία που στοίχισε και σε μέλι, αλλά και σε χρόνο, καθάριζα για πόσες μέρες πλαίσια, κυψέλες, ορόφους (με: σπάτουλα μικρή και μεγάλη, ξύστρο με "δόντι", σκουπάκι και σκούπα, κόφτη συρμάτων).

 Παράξενο θέαμα, όλοι οι γείτονες να κάνουν πρωτομαγιά με τους δικούς τους (Η Πανδημία? Ποια Πανδημία? Εδώ παίζουμε σύστημα "Όποιον πάρει ο Χάρος"!) και εσύ να είσαι με τις παραλλαγές ντυμένος κάτω από ένα υπόστεγο, και να καθαρίζεις τα πάντα με σπάτουλες και να γεμίζεις τσουβάλια ολόκληρα με την βρωμιά που προκαλεί ο κηρόσκορός και με υπολείμματα κεριών (και ονείρων!).

 Παράξενο θέαμα, και βρόμικο επίσης. 

 Αλλά αυτά δεν τα ξέρουν όσοι με βλέπουν "χαλαρό"!

 Και φυσικά αυτό δεν είναι το τελευταίο στάδιο εργασίας πάνω σε αυτά τα πλαίσια!

 Θα τα καθαρίσω όλα βουτώντας τα σε καυτή καυστική σόδα και θα γίνουν πάλι σαν καινούρια, και μετά φυσικά θα αφαιρέσω και τα υπόλοιπα μεταλλικά μέρη των πλαισίων (πχ καψούλια), θα τα καψουλίσω με νέα καψούλια, και θα τα συρματώσω για να τα έχω έτοιμα για του χρόνου.
 

 Αλλά επειδή το ρήμα που χρησιμοποίησα στην παραπάνω πρόταση είναι το "Βουτώ" καθώς τα  ντάνιαζα σε οκτάδες διαρκώς μου ερχόταν στον νου το εξής ερώτημα: "Και η άνωση? Θα βουτάς εσύ την κάθε οκτάδα μέσα στο βαρέλι με την καυτή καυστική σόδα, τι τα εμποδίζει τα πλαίσια να "ξεφύγουν" από αυτή την οκτάδα? Μια που αρκετά από τα πλαίσια έχουν διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα τον κατασκευαστή, ή διαφορετική παραμόρφωση ανάλογα τον τρόπο συρμάτωσης τους (ο χαλαρός Χαλκιδικιώτικος τρόπος, και ο πολύ πιο σφιχτός τρόπος του ΑΠΘ που σας τον έχω παρουσιάσει σε προηγούμενη ανάρτηση του blog Μελισσοκομικές εργασίες Καψούλισμα Συρμάτωμα), αλλά κυρίως ανάλογα τον μελισσοκόμο που κάνει το συρμάτωμα (δεν με λένε άδικα Αρκούδα! 1 στα 30 πλαίσια το σπάζω κατά την διάρκεια του συρματώματος με το επίπεδο σφιξίματος που κάνω σε αυτά! Χα χα χα)? Και άμα ξεφεύγουν από τις οκτάδες τους τι θα κάνεις? Θα χώνεις τα χέρια σου μέσα σε καυτή καυστική σόδα για να τα βγάζεις? "Είσαι τρελόςςςςςςςς!!!" που λέει και ο Λεμονής?"!

 Και ξαφνικά η πατεντοσύνη των μελισσοκόμων για ακόμη μια φορά έλαμψε! 

 Μια έκλαμψη ιδιοφυίας και βουαλά!!! 

 Δετικά ανάμεσα στον "κεντρικό άξονα" και το τελευταίο πλαίσιο της επτάδας, και γίνεται το όλο σύστημα, ένα σώμα, μια ψυχή (από κάτω εμποδίζει την κίνηση των πλαισίων τα "αυτιά" που έχει το κεντρικό πλαίσιο).



 Δυστυχώς δεν είχα πολλά από τα μεγάλα τα δετικά, και αναγκάστηκα να γλυκοφιλήσω στο κερασένιο της το στόμα για ακόμη μια φορά την Αθηνά, την Θεά της Σοφίας, για να πάρω μια ακόμη έμπνευση!

 Έμπνευση από αυτές που έχουν τυφλοί ραψωδοί όταν τραγουδάνε για τα έργα και τα κατορθώματα των τρομερών στην όψη, μα και σε δέος, Δωριέων μελισσοκόμων του Βορρά, τις κρύες νύχτες του χειμώνα, καθώς όλοι είναι μαζεμένοι στην θαλπωρή που προσφέρει η θαλερή μα και απαστράπτουσα εστία της κάθε οικίας!

 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 Πόσο γαμάτες ήταν οι προηγούμενες προτάσεις ε? 

 Άμα το έχεις, το έχεις!

 Χα χα χα.

 Οπότε και χρησιμοποίησα δύο μικρά δετικά που ναι μεν δεν έχουν αρκετό μήκος για να δέσουν δύο πλαίσια μαζί το κάθε ένα, αλλά μπορούν να δεθούν το ένα με το άλλο, καθώς το κάθε ένα πιάνει μόνο ένα πλαίσιο!



 Και εδώ έχω πλέον ντανιάσει όλα τα πλαίσια στο βάθος του υπόστεγου και έχω ελευθερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του για οτιδήποτε άλλη εργασία θέλω να κάνω, ή οτιδήποτε θέλω να αποθηκεύσω σε αυτό. 

 Φυσικά θα πρέπει όταν καθαρίσω τα πλαίσια με την καυστική σόδα να ελευθερώσω το υπόστεγο και από αυτά τα πλαίσια, γιατί εδώ θα αποθηκεύω τον χειμώνα τους ορόφους με τα απομελόμένα (χτισμένα) πλαίσια. Αλλά αυτή την στιγμή προέχουν άλλες εργασίες (πχ τρύγοι!), και όχι εργασία που στην πραγματικότητα αφορά την επόμενη χρονιά.


 Και εδώ έχω το βαρέλι που θα χρησιμοποιήσω για να ζεστάνω την καυστική σόδα και θα καθαρίζω τα πλαίσια μέσα σε αυτό. Θα ακολουθήσει επόμενη ανάρτηση του blog όπου θα σας παρουσιάσω βήμα προς βήμα την όλη διαδικασία.




 Μια διαδικασία που θα πρέπει να την μελετήσω πολύ καλά πριν την εφαρμόσω, γιατί δεν ανήκει στο μελισσοκομικό γνωστικό κεφάλαιο του δασκάλου μου (χρησιμοποιεί φλόγιστρο για την αντίστοιχη εργασία και όχι καυστική σόδα), αλλά και γιατί έχει τους κινδύνους της, και πρέπει να δημιουργήσω διαδικασίες και μεθόδους όσο το δυνατόν ασφαλέστερες, καθώς και να εντάξω (αγοράσω) και προστατευτικά μέσα ασφαλείας στην όλη διαδικασία.

  Θα τα δούμε στο μέλλον αυτά μαζί.

  Οπότε έχοντας ρίξει ακόμη μια ματιά στην μελισσοκομική μου ζωή, αλλά και έχοντας δωρίσει και μερικά από τα δώρα της γλυκοφιλούσας Θεάς της Σοφίας θα σας αφήσω, ελπίζω ικανοποιημένους και για την δόση μελισσοκομικής γνώσης που παρέθεσα εμπρός σας.

 
 Τα ξαναλέμε.





Adios Amigos Locos












Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 29/6/2021













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου