UA-50457385-1

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Αυξάνοντας την παραγωγικότητα στο απομέλισμα - Αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, οι περιορισμοί σε αυτό και η εξάλειψη τους

 


 Άντε να κάνουμε μια βαρβάτη ανάρτηση για να στανιάρετε πάλι, μια που σας έχω στην δίαιτα τον τελευταίο καιρό. Σήμερα θα μιλήσουμε για το απομέλισμα, τους περιορισμούς του, και την εξάλειψη τους μέσα από την υποκατάσταση της εργασίας με κεφάλαιο (στο μέτρο του δυνατού).

 Γουστάρετε Φώτο! Το παλιό δοχείο ωρίμανσης (400 lt / 560 kg) μαζί με το μόλις αφιχθέν νέο δοχείο ωρίμανσης (300 lt / 420 kg), πετάει η ομάδα λέμε! Και ταυτόχρονα και τα δύο πλέον φίλτρα 40 cm! Σιγά, σιγά, κατά την διάρκεια της ανάρτησης θα εξηγήσουμε τον σκοπό αυτής της αγοράς.

 Αλλά πριν από όλα μερικές διευκρινήσεις.  

 Όλες οι διαδικασίες, περιορισμοί, επενδυτικό πλάνο, και υλικό, αφορούν εμένα και την μελισσοκομική μου επιχείρηση με τις δυνατότητες της, τους περιορισμούς της, και την στόχευση της, και όχι κάθε έναν και κάθε μια μελισσοκομική επιχείρηση εκεί  έξω, που μπορεί να διαφέρει σε δυνατότητες, πόρους, περιορισμούς, στοχεύσεις. Στόχος αυτής της μελισσοκομικής ανάρτησης είναι πρώτον να σας δώσει ένα τρόπο ανάλυσης της δικής σας μελισσοκομικής επιχείρησης και των περιορισμών της, και κατά δεύτερο λόγο να σας παρουσιάσει έναν τρόπο, μια μέθοδο καλύτερα, να ετοιμάσετε το δικό σας επενδυτικό πλάνο για τον αντίστοιχο τομέα της μελισσοκομικής σας επιχείρησης (κάτι αντίστοιχο που είχε γίνει για μελισσοκομικά πλάνα ανάπτυξης μελισσοκομικών επιχειρήσεων στην παλιότερη ανάρτηση του blog Δημιουργώντας ένα μελισσοκομικό πλάνο ).

 Ακολουθώντας την ίδια ανάλυση και βήματα μπορείτε να σπάσετε την επιμέρους διαδικασία της απομέλοσης και της δικής σας μελισσοκομικής επιχείρησης, και να προβείτε στην απαραίτητη έρευνα αγοράς και προγραμματισμού του πλάνου επενδύσεων για την εξάλειψη των αντίστοιχων περιορισμών που μπορεί να έχετε ανακαλύψει στην αντίστοιχη διαδικασία και εσείς.


 Δεύτερη διευκρίνηση, άλλο ο τρύγος (Η αφαίρεση των πλαισίων με το μέλι από τις κυψέλες), από την απολέπιση των πλαισίων (Η αφαίρεση του κεριού που βάζουν οι μέλισσες στα πλαίσια όταν είναι ώριμο σύμφωνα με αυτές το μέλι από πλευράς υγρασίας), και άλλο το απομέλισμα (Η διαδικασία εξαγωγής του μελιού από τα πλαίσια με την βοήθεια μελιτοεξαγωγέα). Για την διαδικασία του τρύγου και τους περιορισμούς του έχουμε ήδη γράψει σε παλιότερη ανάρτηση του blog Αχχχ αυτά τα μπερεκέτια! ) και δε θα αναπτύξουμε περισσότερο το θέμα, όποιος ενδιαφέρεται για τους αντίστοιχους περιορισμούς διαβάζει την ανάρτηση.

 Η επάνω φώτο, δείχνει την εφαρμογή των φίλτρων επάνω στα δοχεία ωρίμανσης και λύσεις που ήδη έχω βρει σε αστοχίες των σχεδιασμών τους, λύσεις που τις έχω παρουσιάσει σε παλιότερη ανάρτηση του blog Μελισσοκομικές κατασκευές και πατέντες όπου και αναφέρονται ακόμη μερικοί περιορισμοί στο απομέλισμα και οι λύσεις που έχω δώσει για την αντιμετώπιση τους, όποιος ενδιαφέρεται ισχύουν τα γνωστά, διαβάζει την αντίστοιχη ανάρτηση.

 Για να αρχίσουμε παρουσιάζοντας το διαδικασία της απομέλοσης στην δική μου μελισσοκομική επιχείρηση παρουσιάζοντας τον εξοπλισμό που έχω για αυτή την διαδικασία, το πως απομελόνω και το γιατί ακολουθώ αυτή την διαδικασία, καθώς και τους βασικούς περιορισμούς που έχω εξαιτίας όλων των παραπάνω.

 Πρώτα από όλα απομελώνω μόνος μου χωρίς καμία βοήθεια, βασικότατο αυτό, επίσης κάνω κοντινούς τρύγους (15-35 χιλιόμετρα μακριά), αλλά και τρύγους πολύ μακρινούς (πάνω από 150 χιλιόμετρα απόσταση, και πάνω από 15 ώρες να κρατάει ο τρύγος (8 ώρες) με τις μεταφορές από και προς τα μακρινά μελισσοκομεία (6 ώρες) και το ξεφόρτωμα των τρυγημένων  ορόφων με τα πλαίσια (1 ώρα), και μάλιστα οι κύριοι τρύγοι μου είναι δυστυχώς οι μακρινοί τρύγοι (Τρύγοι στα πεύκα)). Επίσης έχω δικό μου ιδιόκτητο μελισσοκομικό εργαστήριο, που όμως το έχω περιορισμένο σε μέρος της ιδιοκτησίας μου, στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν κάποια πράγματα και να το επεκτείνω στο σύνολο της ιδιοκτησίας μου). Στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι δεν υπάρχει θέρμανση επίσης, και αυτό δημιουργεί θέματα με το απομέλισμα των πλαισίων στο δεύτερο χέρι του πεύκου (στον Σοχό πέφτει τόσο πολύ η θερμοκρασία τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη που εάν δεν βρεις έναν τρόπο να ζεστάνεις τα πλαίσια με το μέλι απλούστατα δεν θα μπορεί να βγει το μέλι από αυτά μέσα στο μελιτοεξαγωγέα!).

 Επίσης στους τρύγους μου αφαιρώ την πρόπολή από τα πλαίσια (από παντού) αλλά και ζυγίζω το κάθε κουβά με μέλι που βγάζω (μεικτό - απόβαρο κουβά = καθαρό μέλι) και κρατάω αρχείο από κάθε μέτρηση για να ξέρω ακριβώς το πόσο μέλι βγάζω.

 Επίσης ο μελιτοεξαγωγέας μου είναι εξάρης με αναστροφή, αλλά χωρίς προγραμματισμό, οπότε πρέπει χειροκίνητα να αυξομειώνεις τις στροφές του και κάνεις χειροκίνητα την αναστροφή των πλαισίων, αυτό σημαίνει ότι μέρος της προσοχής σου και του χρόνου σου αναγκαστικά δαπανάται και για αυτή την εργασία.

 Ενώ έχω και μαχαίρι ατμού προτιμώ να απομελόνω με την μελισσοκομική πηρούνα, γιατί είχα μια πολύ κακή εμπειρία όταν διέφυγε της προσοχής μου ότι το νερό από το μαχαίρι ατμού είχε τελειώσει όταν το δούλευα, με αποτέλεσμα να σκάσει ο σωλήνας του και να με χτυπήσει στο γόνατο, ήμουν πολύ τυχερός πάνω σε αυτό γιατί θα μπορούσε να είχε σκάσει το μπόιλερ του και αντί για ένα κομμάτι σωλήνα να μου ερχόταν στο γόνατο κανένα κομμάτι μέταλλο και να μου το είχε σπάσει!

 Και για να περιγράψω λίγο την διαδικασία του απομελίσματος για να έχετε μια καλύτερη ιδέα του τι αντιμετωπίζω, και για ποιους λόγους είμαι "αργός" στο απομέλισμα (και με δουλεύουν όλοι! Χα χα χα).

 Ξεκινώ παίρνοντας ένα πάτωμα με τρυγημένα πλαίσια, αφαιρώ στον πρώτο σταθμό εργασίας (τραπέζι αλλά και πλαστικός πάγκος και κουβάς που συγκεντρώνω την πρόπολη) την πρόπολη από παντού στα πλαίσια (αργή διαδικασία και σπαστικότατη, αλλά σε μερικές χιλιάδες πλαίσια σου προσφέρει μερικά κιλά καθαρής πρόπολής! Περισσότερα μάλιστα από το να έβαζες σε πολλές δεκάδες με εκατοντάδες μελίσσια σίτες πρόπολής, υπάρχει εδώ φυσικά και ένα κόλπο για να βγάζεις περισσότερη πρόπολή αλλά φυσικά δεν θα σας το πω! Ας κρατήσουμε και κάτι για μας! Χα χα χα).

 Μεταφέρω τα πλαίσια στον πάγκο απολεπισμού όπου απολεπίζω τα πλαίσια με την μελισσοκομική πιρούνα και τροφοδοτώ με αυτά τον μελιτοεξαγωγέα, τον οποίο χειρίζομαι χειροκίνητα (ανεβάζω σιγά, σιγά, στροφές με τον δωδεκάθεσιο διακόπτη του) και συγκεντρώνω το μέλι από αυτόν σε έναν κουβά κάτω από την κάνουλα του.

 Με που γεμίζει ο κουβάς ως ένα σημείο (κοντά στα 13,5-14,5 κιλά) κλείνω την κάνουλα του μελιτοεξαγωγέα, και τον βάζω να λειτουργεί σε ένα νέο σετ πλαισίων, ζυγίζω τον κουβά, γράφω το μεικτό βάρος που δείχνει η ζυγαριά, και χύνω το περιεχόμενο του κουβά πάνω στο φίλτρο που έχω στο δοχείο ωρίμανσης μέχρι να μείνει κάτω από ένα κιλό μέλι στα τοιχώματα του κουβά, και αμέσως ζυγίζω τον "άδειο" κουβά για να βγάλω το απόβαρο για την επόμενη μέτρηση που θα κάνω στον επόμενο κουβά (έχεις ζυγίσει και τον κουβά στην αρχή για να ξέρεις και το αρχικό απόβαρο) και γράφω το απόβαρο στο αρχείο μου, τοποθετώ τον κουβά πάλι κάτω από την κάνουλα και συνεχίζω την διαδικασία.

  Φυσικά αυτό που περιγράφω δεν είναι τόσο καθαρό με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται μια, μια, και να προχωράς στην επόμενη, στην πραγματικότητα αρχίζεις βγάζοντας την πρόπολή από 6 πλαίσια, πας αμέσως αυτά τα 6 πλαίσια για απολέπιση και τα τοποθετείς στον μελιτοεξαγωγέα, και αμέσως βγάζεις πρόπολή από τα επόμενα 6 πλαίσια, απολέπιση τους, αφαίρεση των προηγούμενων πλαισίων από τον μελιτοεξαγωγέα και τοποθέτηση τους στον άδειο από πλαίσια όροφο, ενδιάμεσα και ταυτόχρονα με όλα αυτά ζύγισμα των κουβάδων και άδειασμα τους στο φίλτρο (συνήθως 2 εξάδες δίνει έναν κουβά μέλι!) και αυτό γίνεται για ώρες, με εσένα να πηγαίνεις ανάμεσα στους σταθμούς εργασίας, τον μελιτοεξαγωγέα, τα δοχεία ωρίμανσης και τις ντάνες με τους ορόφους με τα πλαίσια σαν το μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ! Και αυτός ο λόγος για τον οποίο είχα το ατύχημα με το μαχαίρι του ατμού και την εγκατάλειψη αυτού του τρόπου απολεπίσματος όπου η πιθανότητα ίδιου ατυχήματος σε τέτοιες συνθήκες πλησιάζει την βεβαιότητα! 

 Επίσης επειδή δουλεύεις την μελισσοκομική πιρούνα δημιουργούνται πολύ ψιλά κομματάκια κεριού τα οποία φράζουν το φίλτρο (το δεύτερο φίλτρο από τα δύο του διπλού φίλτρου) μαζί με την γύρη, φαινόμενο πολύ πιο έντονο σε απομέλισματα πλαισίων μελιών από μελιτώματα ή σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας (συνήθως το φίλτρο μπορεί να φιλτράρει κοντά στα 8-9 κουβάδες με μέλι, 110-120 κιλά πευκόμελου πριν φρακάρει, και στους 11-12 κουβάδες με ανθόμελο που είναι πολύ πιο αραιό! 110 -120 κιλά μέλι είναι αντίστοιχα 110-120 τρυγημένα πλαίσια! Μετά από αυτό το σημείο το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το φίλτρο όλη την νύχτα πάνω από το δοχείο ωρίμανσης για να στραγγίξει αργά αργά από το μέλι, και να το πλένεις πρωί πρωί ώστε να στεγνώσει σε 1-2 ώρες, και  να ξαναρχίσεις τον τρύγο σε καθαρό πλέον φίλτρο! Και οι 8-9 κουβάδες κατορθώνονται με από τον 7ο κουβά και μετά να ανακατεύεις το μέλι στο δεύτερο φίλτρο με κουτάλι της σούπας για να βοηθήσεις την ροή του!).

 Οπότε αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνω στο απομέλισμα και για αυτό και είμαι χαρακτηριστικά αργός, και με δουλεύουν για αυτό κάποιοι, κάποιοι (φυσικά όταν τους λέω "Εγώ έβγαλα τόσα κιλά πρόπολή. Εσύ πόσα έβγαλες με τις σίτες πρόπολής?" ή όταν τους λέω "Εγώ έβγαλα τόσες χιλιάδες κιλά και τόσα γραμμάρια μέλι" τους κόβονται τα γελάκια γιατί και δεν έχουν ούτε κλάσμα της πρόπολής που βγάζω, αλλά και δεν έχουν καν ιδέα το πόσο ακριβώς μέλι έβγαλαν μέσα στην χρονιά - οκ είναι κατανοητό αυτό, γιατί καθώς βγάζεις μέλι για μήνες ταυτόχρονα πουλάς και σε λιανική και χονδρική, και θα επικρατεί ένας ψιλοχαμούλης στην αποθήκη σου σχετικά με το τι μπαίνει και το τι βγαίνει, θα μου πείτε φυσικά μπορείς να σημειώνεις τους κουβάδες ή τενεκέδες με μέλι που θα βγάζεις και χοντρικά να ξέρεις το τι παράγεις, αλλά η απάντηση είναι ότι κάποιος που θα ήταν πρόθυμος να κρατά αρχείο με πόσους κουβάδες μέλι παρήγαγε θα ήταν ο ίδιος ακριβώς με αυτόν που ζυγίζει τον κάθε κουβά πριν τον αδειάσει στο φίλτρο και κανένας άλλος!!! Χα χα χα-).  

 Οπότε έχοντας μια εικόνα της διαδικασίας απομέλοσης όπως την κάνω εγώ μπορείτε να αντιληφθείτε και τους βασικούς περιορισμούς που αναφέρω στον παραπάνω πίνακα. 

 Για να τους δούμε και επί τροχάδην. 

 Το στόμωμα του φίλτρου το έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω δεν χρειάζεται να αναφερθούμε περισσότερο.

 Ο κορεσμός της χωρητικότητας των δοχείων ωρίμανσης σε απλά ελληνικά σημαίνει το μέγιστο όριο του πόσο μέλι χωράει το δοχείο ωρίμανσης. Όταν φτάνεις αυτό το όριο απλούστατα πρέπει να σταματήσεις το απομέλισμα μέχρι να αδειάσεις το δοχείο ωρίμανσης. Σε εμένα μέχρι πριν λίγο αυτό το όριο ήταν ελαφρώς κάτω από τα 500 κιλά μέλι (θεωρητικά το πρώτο δοχείο ωρίμανσης μου χωράει 560 κιλά, δεν το φτάνω ποτέ μέχρι αυτό το σημείο! Γιατί δεν εμπιστεύομαι και τόσο τα πόδια του ότι θα αντέξουν αυτό το βάρος (φίλος μου έχει μάλιστα ηλεκτροκολλήσει και όλες τις ραφές από τα αντίστοιχα μεταλλικά πόδια που έχουν τα δοχεία του και δεν βασίζεται μόνο στα μπουλόνια τους!)). 

 Αδυναμία χρήσης δοχείων ωρίμανσης έχουμε όταν υπάρχει μέσα τους μέλι που θα πρέπει να ωριμάσει σε αυτά για 15-20 μέρες (ανθόμελα) και πρέπει να περιμένουμε αυτό το διάστημα για τον επόμενο τρύγο. Λύση για αυτό σε εμένα που κάνω σχεδόν ταυτόχρονα τρύγο μελιτωμάτων και τρύγο ανθόμελων ήταν να τρυγώ πρώτα τα μελισσοκομεία που είχαν μέσα μέλι από μελιτώματα, μια που αυτά δεν χρειάζονται ωρίμανση γιατί έχουν χαμηλή υγρασία εκ ορισμού, και έπειτα να κάνω τους τρύγους στα ανθόμελα, αλλά όταν ο αριθμός των μελισσιών ανεβάνει μπορεί οι τρύγοι των μελιτωμάτων (που συνήθως έχω τα περισσότερα μου μελίσσια) να κρατήσει τόσο ώστε να μην προλάβεις να κάνεις και τον τρύγο των ανθόμελων (και τα πας ατρύγητα στα πεύκα!).

 Μέγιστος αριθμός απομέλοσης πλαισίων μελιτοεξαγωγέα είναι ακριβώς αυτό που λέει και η πρόταση, πόσα πλαίσια μπορεί να απομελόσει  πες σε μια μέρα απομέλοσης ο μελιτοεξαγωγέας. Όσο πιο πολλά πλαίσια παίρνει ή όσο πιο αυτοματοποιημένος είναι τόσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός.

 Μέγιστος αριθμός απολέπισης πλαισίων είναι ακριβώς ότι και το παραπάνω, πόσα πλαίσια μπορείς να απολεπίσεις μέσα σε μια μέρα απομέλοσης. Εάν έχεις πάνω από ένα άτομο, δουλεύεις με μαχαίρι ατμού, ή την μελισσοκομική πριονοκορδέλα του Γκλαβά, ή το συρόμενο μαχαίρι ατμού της Lyson, ή το ηλεκτρικό βαρυτικό διπλό μαχαίρι πάλι της Lyson, ή την μελισσοκομική πιρούνα νέου τύπου με το αντίστοιχο αναλόγιο της του lakis Inox, ή για το τέλος το αυτόματο απολεπιστήριο του Γκλαβά ή της Lyson θα βγάζεις πολύ περισσότερα απολεπισμένα πλαίσια από τον Αρκούδα και την απλή μελισσοκομική του πιρούνα! Τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο! Χα χα χα.

 Πιθανότητα βλάβης μηχανικού ή ηλεκτρικού εξοπλισμού ο μεγάλος μου φόβος και ο απόλυτος εφιάλτης πάνω στο απομέλισμα, να σου χαλάσει ο μελιτοεξαγωγέας και να σου μείνει όλο το απομέλισμα στην μέση! Ακόμη και να κοπεί το ρεύμα και να πάει στράφι η μέρα. Λύση δεύτερος μελιτοεξαγωγέας στην πρώτη περίπτωση, γεννήτρια στην δεύτερη, τουλάχιστον έτσι γλυτώνεις την ολική παύση του απομελίσματος (θα έχεις φυσικά μερική παύση ή μειωμένη παραγωγή αλλά από το  τίποτα και αυτό καλό είναι!). Προσοχή πάνω σε αυτόν τον περιορισμό! Όσο αυξάνει ο μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός σου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχεις μια βλάβη που θα οδηγήσει σε μια πλήρη ή μερική παύση του απολεπίσματος. Θα μου πείτε "Μα πως αφού θα έχεις 2 ή και 3 μελιτοεξαγωγείς!" ναι αλλά θα έχεις μόνο μια αντλία μελιού, ή μόνο ένα θερμανόμενο φίλτρο μελιού!!! Και εάν χτυπήσει ένα από αυτά τα δύο γυρίζεις αυτομάτως στον μεσαίωνα! Χα χα χα. 

 Μέγιστος ρυθμός αδειάσματος δοχείων ωρίμανσης για επαναχρησιμοποίηση τους το πόσο γρήγορα μπορούν να αδειάσουν τα δοχεία ωρίμανσης από το μέλι για να τα ξαναχρησιμοποιήσεις. Στην δική μου περίπτωση η όλη διαδικασία κρατά μερικές ώρες (3-4) για να γεμίσω 12 κουβάδες των 25-26 κιλών. Οι πρώτοι κουβάδες γεμίζουν στο πι και φι (1,5-2 λεπτά ο κάθε ένας) αλλά όταν φτάνεις στον 11-12 κουβά χρειάζονται 18-20 λεπτά ο καθένας γιατί έχει πέσει η στάθμη του μελιού στο δοχείο ωρίμανσης οπότε και η πίεση και η ροή με την οποία βγαίνει από την κάνουλα (με μέλια μελιτωμάτων και σε θερμοκρασίες 5-15 βαθμών αυτό!). Φυσικά αφήνω κάθε φορά 120-150 κιλά μέλι μέσα στο δοχείο ωρίμανσης για να μην βγει στους κουβάδες και το αφρόμελο (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Αφρόμελο ) για να είναι πιο καθαρό το μέλι για τους πελάτες (οι οποίοι είναι άσχετοι και ανίδεοι και δεν ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο μέρος του μελιού! Χα χα χα). Οπότε εγώ σε δύο μέρες τρύγου τρυγώ κοντά στα 320-350 πλαίσια μελιού, τα οποία τα απομελίζω σε 3 ημέρες, γεμίζει μέχρι τότε το δοχείο ωρίμανσης και την 6 μέρα το αδειάζω και μεταφέρω τους κουβάδες με το μέλι στον χώρο αποθήκευση τους - το  μανίκι της γης γιατί πρέπει να ανεβείς σκάλες επί σκαλών φορτωμένες με εκατοντάδες κιλά μέλι!-, και η 7 ημέρα της εβδομάδας είναι προετοιμασία για τους τρύγους της επόμενης εβδομάδας (φόρτωμα του φορτηγού με άδειες κυψέλες και ορόφους, άδειασμα του μελισσοκομικού εργαστηρίου από πατώματα με απομελισμένα πλαίσια για να δημιουργηθεί χώρος για τους νέους ορόφους με τρυγημένα πλαίσια), οπότε έτσι είναι γεμάτες με εργασίες όλες οι εβδομάδες για μεγάλα διαστήματα (μηνών) που τρυγάς στα πεύκα. Εάν όμως έχεις πάνω από 1 δοχείο ωρίμανσης αυτός ο χρόνος μπορεί να πολλαπλασιαστεί επί τον αριθμό των δοχείων που έχεις. Δηλαδή να αφήσεις να τιγκάρουν όλα τα δοχεία ωρίμανσης και να συσκευάζεις ταυτόχρονα πολλούς κουβάδες με μέλι από κάθε δοχείο ωρίμανσης. Οπότε μπορείς αυτή την δουλειά να μην την κάνεις κάθε μια εβδομάδα αλλά ανά δύο ή τρεις. Άλλο να αδειάζεις 500 κιλά μέλι σε μια μέρα και άλλο 1500!

 Μέγιστος αριθμός τρυγημένων πλαισίων για απομέλισμα το πόσα πλαίσια έχεις τρυγήσει στις μέρες του τρύγου. Ήδη έχω αναφέρει τον δικό μου μέγιστο, περισσότερα άτομα, κοντινότεροι τρύγοι, καλύτερος εξοπλισμός για τρύγο αυξάνουν αυτόν τον αριθμό. 

 Επίπεδο αντοχής μελισσοκόμου για απομέλισμα ανάμεσα στους τρύγους  κάτι το τόσο αυτονόητο που διαφεύγει στο τέλος από όλους (μάλλον από όσους ασχολούνται με την διαδικτυακή μελισσοκομία και σχολιάσμο, και όχι από τους πραγματικούς επαγγελματίες μελισσοκόμους!),απλούστατα είσαι από αίμα και σάρκα και κουράζεσαι, ιδίως μέχρι να φτάσεις στους κύριους τρύγους στα πεύκα στο τέλος της μελισσοκομικής χρονιάς και έχεις πολλά μελίσσια έχεις δει τον Χριστό φαντάρο! Όσο λιγότερα μελίσσια, όσο νεότερος είσαι, όσο κοντινότεροι οι τρύγοι, τόσο μεγαλύτερες οι αντοχές σου. 

 Διαθέσιμος χρόνος μελισσοκόμου για απομέλισμα ανάμεσα στους τρύγους μπορεί να μοιάζει λίγο με τον παραπάνω περιορισμό αλλά δεν είναι ακριβώς ο ίδιος. Ναι ένας μελισσοκόμος που έχει χιλιάδες πλαίσια να τρυγήσει και να απομελόσει η βασική του παράμετρος δεν είναι ο χρόνος που θα δαπανήσει για αυτό (θα δουλεύει μέχρι να ξεπατωθεί, αυτό μπορεί να πάρει περισσότερο από τον χρόνο που διαθέτει, αλλά συνήθως παίρνει λιγότερο, γιατί όταν ο μελισσοκόμος φτάνει στους κύριους τρύγους του ήδη δουλεύει με ατμούς σε σωματικά καύσιμα, τουλάχιστον ο επαγγελματίας μελισσοκόμος). Εκεί που διαφέρει αυτός ο περιορισμός από τον αμέσως παραπάνω περιορισμό είναι εάν ο μελισσοκόμος δεν είναι μόνο επαγγελματίας μελισσοκόμος και έχει και δεύτερη εργασία που θα πρέπει να δίνει παρόν και σε αυτή! Χμμμμμμ! Δεν μπορείς να τα έχεις όλα ε? Χα χα χα.  

 Διαθέσιμοι χώροι για εξοπλισμό απομέλοσης, για τρυγημένα πλαίσια, και για συσκευασμένο μέλι απλούστατα χώροι στο μελισσοκομικό εργαστήρι για όλα αυτά! Πολύ μεγάλοι χώροι! Ενδεικτικά αναφέρω ότι το δοχείο ωρίμανσης των 560 kg έχει διάμετρο 75 εκατοστών, το 420 kg 66 εκατοστών, ο μελιτοεξαγωγέας διάμετρο 80 εκατοστών, το πάγκος απολεπισμού 70 εκατοστά επί 150 εκατοστά (και το ζυμωτήριο σχεδόν 1,5 μέτρο διάμετρο!!!) και χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 μέτρο ανάμεσα σε κάθε τι για να μπορείς να κινείσαι και να δουλεύεις άνετα, και φυσικά πολλαπλάσιος χώρος από αυτόν για τις ντάνες με τα τρυγημένα πλαίσια και τους κουβάδες με το συσκευασμένο μέλι. Φυσικά ήξερα "διδάσκαλο"  μελισσοκομίας με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους, που είχε τον μελιτοεξαγωγέα του στο σαλόνι του σπιτιού του!!!!!! Αλλά διαδικτυακή μελισσοκομία  και οι ακόλουθοι της! Τι να πεις! Χα χα χα. 

 Και για το τέλος μέσα θέρμανσης του  χώρου για να μπορεί να βγει το μέλι από τα απομελομένα πλαίσια δηλαδή στον Σοχό τέλη Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη εάν δεν ζεστάνεις τα πλαίσια κάπως ούτε με σκαρπέλο δεν βγαίνει το μέλι από αυτά!! Χα χα χα. 

 Αυτοί ήταν το λοιπόν οι βασικοί περιορισμοί που έχω διαπιστώσει εδώ και πολλά χρόνια στην διαδικασία της απομέλοσης στην μελισσοκομική μου επιχείρηση (οι οποίοι μπορεί να διαφέρουν ελαφρά από τους δικούς σας, ιδίως εάν δουλεύετε με περισσότερα άτομα, ή με μαχαίρι ατμού, ή περισσότερο με ανθόμελα από τι με μελιτώματα, είσαστε στον νότο, έχετε περισσότερο κεφάλαιο, και πάει λέγοντας.....).

  Για να ετοιμάσω το επιχειρηματικό πλάνο αντικατάστασης εργασίας με κεφάλαιο πάνω στην συγκεκριμένη λειτουργία της μελισσοκομικής μου επιχείρησης θεώρησα ότι η επένδυση σε αυτή  μπορεί να γίνει σταδιακά, και μάλιστα με 5 διακριτά στάδια επένδυσης που τα ονόμασα ΕΠ1 (Στην οποία βρισκόμουν μέχρι πέρσι), ΕΠ1 ΜΑΧ (Την οποία ολοκλήρωσα πριν από λίγες μέρες), και στις μελλοντικές ΕΠ2, ΕΠ2 ΜΑΧ, ΕΠ3.

 Και σας έχω ετοιμάσει ένα πίνακα (βλέπετε παραπάνω) όπου λεπτομερώς αναφέρω τον εξοπλισμό* για το κάθε επίπεδο επένδυσης καθώς και το αθροιστικό κόστος της επένδυσης από επίπεδο σε επίπεδο.

 Αλλά πρώτα μια διευκρίνηση γιατί έχω αυτές τις πέντε κατηγορίες επένδυσης, και γιατί η συγκεκριμένη ονοματοδοσία τους. Πρώτα η ΕΠ1 η αρχική μου επένδυση σε ένα δοχείο ωρίμανσης, πάγκο απόλεπισμού, μελιτοεξαγωγέα, και μέσα απολεπισμού. Από κάπου θα έπρεπε να αρχίσω την επένδυση και αυτή ήταν η αρχή της. Επόμενη επενδυτική κατηγορία η ΕΠ1 ΜΑΧ  δηλαδή μια συμπληρωματική επένδυση στην αρχική επένδυση ΕΠ1 η οποία με μικρό κόστος προς την αρχική επένδυση μπορεί να αυξήσει πολύ την αξία της αρχικής επένδυσης, την παραγωγικότητα της, και κυρίως θα προσδώσει ποιοτικά χαρακτηριστικά στην διαδικασία της απομέλοσης.

 Οπότε με αυτό το πλάνο επένδυσης ξεκινούμε με 1 μελιτοεξαγωγέα, 1 πάγκο απολεπισμού, 1 δοχείο ωρίμανσης και σχετικά απλά μέσα απολεπισμού για να φτάσουμε στο τέλος στο ΕΠ3 με 2 πάγκους απολεπισμού, 2 μελιτοεξαγωγείς, 4 δοχεία ωρίμανσης,  απολεπιστικό μηχάνημα, αντλία μελιού, θερμανόμενο φίλτρο μελιού**  

 Και εδώ έχουμε το κόστος ανά επίπεδο επένδυσης, το αθροιστικό κόστος όλων των επιπέδων επένδυσης, την ποσοστιαία αύξηση σε κάθε επίπεδο επένδυσης σε σχέση με την αρχική επένδυση, και την ποσοστιαία αύξηση της ολοκληρωμένης επένδυσης σε σχέση με την αρχική επένδυση. 

 Αξίζει να σημειωθεί το πόσο μικρή επένδυση χρειάζεται για να πας από το ΕΠ1 στο ΕΠ1 ΜΑΧ, το πόσο μεγαλύτερες είναι οι ποσοστιαίες αυξήσεις για τα επόμενα επίπεδα ΕΠ2 και ΕΠ2 ΜΑΧ για να εκτιναχθεί κυριολεκτικά σε απαγορευτικά επίπεδα για το ΕΠ3 (σε βαθμό που να μην αξίζει καν να σκεφτείς μια τέτοια επένδυση! Ιδίως όταν υπάρχουν και άλλες ανάγκες της μελισσοκομικής  σου επιχείρησης που χρήζουν αντιμετώπισης πχ ένα μεγαλύτερο φορτηγό ή ένα 4Χ4 φορτηγό! Ή να κάνεις μια δεύτερη εργασία με αυτό το κεφάλαιο πχ ένα ξυλουργικό εργαστήριο, ή να μπεις και σε άλλους τομείς του ίδιου κλάδου πχ εμπορία και όχι μόνο παραγωγή, ή στο τέλος τέλος να κάψεις μερικές χιλιάδες ευρώ για σένα πχ στις ξεκωλοκινέζικες Ουκρανέζ.........! Ουπς Λάθος! Να αγοράσεις 2-3 φλιπεράκια και μια κονσόλα arcade και να κάνεις ένα δωμάτιο ψυχαγωγίας! Τι λέει? Το έσωσα? Χα χα χα)


 Για να σας παρουσιάσω και με την μορφή ενός πίνακα ακριβώς το τι υλικό αποτελεί το κάθε επίπεδο επένδυσης για να είναι ευκολότερο το σταδιακό "χτίσιμο" της αλλά κυρίως να αντιληφθούμε αμέσως παρακάτω τα ποια ποιοτικά πλεονεκτήματα θα προσδώσουν τα επιμέρους επίπεδα επένδυσης στην δεδομένη διαδικασία απομέλοσης (και εδώ είναι τα καλά αυτής της διαδικασίας σχολαστικής ανάλυσης και τα οποία θα μπορούν να σας βοηθήσουν ιδιαίτερα εάν πάτε να αναλύσετε και εσείς την δική σας διαδικασία απομέλοσης -και όχι μόνο!-).

 Και τι έχουμε εδώ?

 Εδώ έχουμε όλους τους περιορισμούς που αναφέραμε παραπάνω και το πως το κάθε επίπεδο επένδυσης τους ξεπερνά!

 Και ας το αναπτύξουμε λίγο παραπάνω αυτό που βλέπουμε σε αυτόν τον πίνακα.

 ΕΠ1 το ένα φίλτρο έχει κορεσμό σχετικά εύκολα (120 κιλα-120 πλαίσια), δεν μπορείς να κάνεις ταυτόχρονους τρύγους γιατί το ένα δοχείο ωρίμανσης σου δεν φτάνει για δύο τρύγους εάν ο ένας είναι ανθόμελο, μπορείς να συσκευάζεις έναν, έναν, μόνο κουβά από δοχείο ωρίμανσης και ανά τρεις μέρες απομελισμού πρέπει να το αδειάζεις, εάν σου χαλάσει ο μελιτοεξαγωγέας είσαι να σε κλαίνε οι ρέγκες!

 ΕΠ1 ΜΑΧ πλέον έχεις δύο φίλτρα, δύο δοχεία ωρίμανσης, μπορείς είτε να κάνεις ταυτόχρονο τρύγο και σε ανθόμελο και μελίτωμα ή να μην έχεις κορεσμό φίλτρων στα 120 πλαίσια -120 κιλά αλλά στο διπλάσιο αυτών, όποτε μπορείς να δουλεύεις πολύ περισσότερες ώρες στο απομέλισμα, δυστυχώς όμως δεν μπορείς να έχεις και τα δύο! Είτε το ένα δοχείο θα είναι για ανθομελό και το άλλο για μελίτωμα, είτε θα είσαι παραγωγικότερος σε έναν από τους δύο τρύγους, και τα δύο ταυτόχρονα δεν γίνονται! Επίσης πλέον μπορείς να έχει πολλαπλή συσκευασία με τα δύο δοχεία ωρίμανσης και μπορείς να απομελόνεις για περισσότερες μέρες μέχρι να γεμίσουν τα δοχεία ωρίμανσης.

 ΕΠ2 πλέον έχεις 3 φίλτρα, 3 δοχεία ωρίμανσης, μπορείς να έχεις ταυτόχρονο τρύγο και να μην έχεις και κορεσμό φίλτρων! Επίσης έχεις δύο μελιτοεξαγωγείς, εάν σου χαλάσει ο ένας συνεχίζεις με μειωμένη παραγωγή αλλά συνεχίζεις, δεν είσαι να σε κλαίνε οι ρέγκες!

 ΕΠ2 ΜΑΧ Μεγιστοποιείς τον ρυθμό απολέπισης χωρίς να σου βγει ο κούκος αηδόνι με το αυτόματο απολεπιστήριο, μεγιστοποιείς και τον ρυθμό απομέλοσης με το να βάλεις προγραμματισμό στον παλιό μελιτοεξαγωγέα, ο δεύτερος πάγκος απολεπισμού χρειάζεται για να αποθηκεύεις πλαίσια απολεπισμένα πριν τα βάλεις στους μελιτοεξαγωγείς (εάν είσαι ταχύτερος από αυτούς απολεπίζοντας!  Ή έχεις και δεύτερο άτομο να απολεπίζει μαζί σου, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είσαι και ταχύτερος από αυτόματο απολεπιστήριο, απλώς το αυτόματο απολεπιστήριο δεν κουράζεται!)

 ΕΠ3 έχεις πληρώσει μια περιουσία, περισσότερα από όσα έχεις μέχρι τώρα δώσει, για να πάρεις αυτόματο απολεπιστήριο, αντλία μελιού, θερμανόμενο φίλτρο μελιού, ακόμη ένα δοχείο ωρίμανσης, και ξαφνικά έχεις θέμα χώρου, αλλά το κυριότερο θέμα μηχανικών βλαβών, γιατί όσο αυξάνουν τα μηχανήματα με κινούμενα μέρη τόσο αυξάνει η πιθανότητα να έχεις βλάβες (πολλαπλασιασμός πιθανοτήτων βλαβών), δυστυχώς έχεις πλέον μηχανήματα που δεν έχουν αντικαταστάτη (μελισσοκομική αντλία, θερμανόμενο φίλτρο), που εάν χαλάσουν μπορούν να σε στείλουν στο μεσαίωνα και να σε κλαίνε οι ρέγκες εάν σε πετύχει στην μεγάλη φούρια (έχει συμβεί σε φίλο μου να έχει χαλάσει η μελισσοκομική αντλία! Όλο το σύστημα πήγε κατά διαόλου!).



 Το λογικό θα είναι μια πορεία από το ΕΠ1 στο ΕΠ3 (ή και ακόμη παραπάνω για κάποιους άλλους! Ένα ΕΠ4 με περισσότερα του ενός αυτόματα απολεπιστήρια, και αντλίες, ακόμη περισσότερους μελιτοεξαγωγείς και δοχεία ωρίμανσης!) αλλά τα λεφτά για την μετάβαση από το ΕΠ2  ΜΑΧ στο ΕΠ3 είναι πάρα μα πάρα πολλά, και δεν είναι τόσο μεγάλη ούτε η αύξηση της παραγωγικότητας, ούτε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα προσδώσει το νέο επίπεδο επένδυσης είναι σαφώς καλύτερα από το προηγούμενο επίπεδο επένδυσης (στην πραγματικότητα βάζεις ξανά μια αχίλλειο πτέρνα στην όλη διαδικασία! Τα μηχανήματα που δεν είναι διπλά!). 

 Και αυτό γιατί όλη η διαδικασία της απομέλοσης δεν εξαρτάται μόνο από το επίπεδο της επένδυσης σε αυτή, αλλά και από άλλες μελισσοκομικές διαδικασίες που είναι τελείως ανεξάρτητες από αυτές τις επενδύσεις (πχ είτε μπορείς να απομελόσεις 1500 πλαίσια είτε 500 είναι δώρο άδωρο εάν εσύ τρυγάς μόνο 350 πες πλαίσια μέσα στην εβδομάδα, το αυτόματο απολεπιστήριο θέλει μεν πολλά μελίσσια αλλά τα πολλά μελίσσια θέλουν και πολλούς για τους τρύγους!), αλλά ο κυριότερος παράγοντας είσαι πάντα εσύ! Μπορείς να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου αλλά θα εξακολουθείς να κουράζεσαι ή να είσαι ήδη κουρασμένος μέχρι να φτάσεις στους τρύγους. Και πλέον μιλάμε για επένδυση που μεταφράζεται σε έσοδα από αρκετούς τόνους μέλι!

  Στον παραπάνω πίνακα σας έχω τους βασικούς περιορισμούς που σας είχα παρουσιάσει και παραπάνω και το πως επηρεάζουν την διαδικασία της απομέλοσης σε κάθε επίπεδο επένδυσης, έχω βάλει τρεις κατηγορίες επηρεασμού (απαγορευτικό, ημιαπαγορευτικό ή απαγορευτικό υπό προϋποθέσεις, και μη απαγορευτικό).

 Και εδώ φαίνεται ακριβώς το ποιοι είναι οι περιορισμοί που είναι ανεξάρτητοι στην επίλυση τους από το επίπεδο επένδυσης που θα γίνει στην όλη διαδικασία της απομέλοσης!

 Μελετήστε τα παραπάνω, εάν σας αρέσουν εφαρμόστε παρόμοια μεθοδολογία ανάλυσης και για την δική σας μελισσοκομική επιχείρηση και σχεδιάστε το μέλλον της.

 Αυτά!

 Καλή δύναμη!

 Χα χα χα.



* Το ότι αναφέρω στις μελλοντικές μου επενδύσεις κάποιους προμηθευτές δεν σημαίνει ότι θα πάρω αυτόν τον εξοπλισμό από αυτούς (ο εξοπλισμός που ήδη πήρα όμως είναι από αυτούς που αναφέρω!). Απλώς από αυτούς βρήκα στοιχεία τιμών και εξοπλισμού που με ενδιαφέρει! Οπότε μπορεί μέρος του εξοπλισμού να διαφέρει από προμηθευτή σε προμηθευτή, αλλά κάπου εκεί κυμαίνονται οι τιμές για όλο το πακέτο!

** Θυμάμαι συζήτηση με μελισσοκόμο δεύτερης (ή τρίτης) γενιάς που όταν του είχα αναφέρει τα πλεονεκτήματα που έχουν απέναντι στους μελισσοκόμους πρώτης γενιάς (όπως είμαι εγώ), μου είχε απαντήσει "Ε σιγά τα πλεονεκτήματα! Μερικά μηχανήματα και φορτηγά απλώς μας άφησαν οι γονείς μας, κατά τα άλλα και εμείς προσπαθούμε μέρα με την μέρα να την βγάλουμε όπως και οι υπόλοιποι σας"! 

 Τρομερή αδικία προς τους γονείς του αυτή η πρόταση και παντελή άγνοια της μελισσοκομικής πραγματικότητας από έναν μελισσοκόμο δεύτερης ή τρίτης γενιάς (που είναι και αναμενόμενη). Τα παραπάνω κόστη δείχνουν ότι μόνο μικρό δεν είναι το πλεονέκτημα που έχει κάποιος που κληρονομεί τα παραπάνω από τους γονείς του! Γιατί δεν είναι μάλιστα λεφτά που πρέπει να τα "βγάλεις" από αυτή την δουλειά για να τα επενδύσεις, αλλά είναι λεφτά που πρέπει να τα εξοικονομήσεις!!!! Και αυτό μπορεί να σου πάρει πολλά χρόνια, 5-7 για να μπορείς να ζήσεις τον εαυτό σου με αυτή την εργασία, και ακόμη 5-7 για να μπορέσεις να τα εξοικονομήσεις!!!! 

 Δεν αναφέρω ούτε τους χώρους σε μελισσοκομικά εργαστήρια που μπορεί να σου άφησαν οι γονείς σου που για να τα κάνεις αυτά μπορεί να περάσουν δεκαετίες! Ούτε καν αναφέρω το πόσο γνωστικό κεφάλαιο πήρες τζάμπα λόγου καταγωγής που κάποιος άλλος το απέκτησε μεταφέροντας κυψέλες άλλων. Κάτι τέτοιες απόψεις και λόγια είναι προσβολή για τους γονείς σας που σας προσφέρανε αυτά που εσείς τα υποτιμάτε! Δυστυχώς αυτά είναι πράγματα που δεν μπορεί να τα καταλάβει και να τα εκτιμήσει κανένας μελισσοκόμος που δεν είναι πρώτης γενιάς μελισσοκόμος! Κρίμα!











 Adios Amigos Locos


Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 14/6/2021
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου