UA-50457385-1

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Καλό μελισσοκομικό χειμώνα να έχουμε τσακαλάκια μου


 

 Και ο κόκκινος τρύγος του δεύτερου χεριού του Πεύκου μόλις τελείωσε (χθες αργά το βράδι στην πραγματικότητα)!

 Μια χιλιάδα πλαίσια απομελώθηκαν μέσα στα κρύα των τελών του Νοέμβρη, και αρχών του Δεκέμβρη. Μια αργή διαδικασία κατά την οποία απομελίζωνταν 60-90 πλαίσια την ημέρα, αφού είχαν πρώτα θερμανθεί (γιατί πολλές μέρες σε αυτό το διάστημα η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από το μηδέν στον Σοχό). 

 Και μάλιστα τελείωσε το απομέλισμα ακριβώς όταν έπεσε και το πρώτο χιόνι στο Σοχό (σήμερα!), κάτι που θα έκανε απαγορευτικό το συνέχισμα του απομελίσματος (και αυτό ακριβώς ήταν το μεγάλο άγχος μου, και επιδίωξη μου, να προλάβω να τελειώσω πριν το πρώτο χιόνι! Γιατί μετά αναγκαστικά το απομέλισμα θα πήγαινε για τον Απρίλη!). 

 Ταυτόχρονα στο ίδιο διάστημα αρκετές μέρες είχαν αναλωθεί και στο να πάω (μαζικές) παραγγελίες στους πελάτες μου, μια που ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας του μελιού. Οπότε υπήρξαν και αρκετά δρομολόγια προς την Θεσσαλονίκη για πελάτες μου μέσα στην πόλη, αλλά και δρομολόγια προς τις μεταφορικές για πελάτες μου εκτός της πόλης. Γιατί οι πωλήσεις είναι η άλλη πλευρά της μελισσοκομικής επιχείρησης (σε αντιδιαστολή με την παραγωγή), που θα δώσουν και τα απαραίτητα λεφτά για την συνέχιση της επιχειρηματικής και μελισσοκομικής μας δραστηριότητας ("τα λεφτά είναι το αίμα της επιχείρησης" όπως λένε στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων!). 

 Μερικές μέρες διαλείμματος για να ξεκουραστούμε, και να γλύψουμε πληγές, αλλά και για να κοιτάξουμε και λίγο αριστερά, και δεξιά μας, για δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν και τις αφήσαμε πίσω (πχ σήμερα μόλις παρέλαβα και ντάνιασα μερικούς τόνους ξύλο για τις ανάγκες του χειμώνα! 13 Δεκέμβρη (μέσα στην χιονοθύελλα!) θα μου πείτε πήρες ξύλα για τον χειμώνα?!?!?! Ναι! Δεν μπορούσα να χάσω ούτε μια μέρα καν για να ντανιάζω ξύλα -και άλλες μια, δύο, μέρες για να σιάξει το σώμα από την καταπόνηση!- έχοντας μια χιλιάδα πλαίσια με μέλι να περιμένουν να απομελιστούν, όταν ήδη οι θερμοκρασίες έχουν πέσει τόσο που σχεδόν χρειάζεται σκαρπέλο για να βγει το μέλι από τα πλαίσια!). 

 Άλλωστε οι μελισσοκόμοι του Βορρά είναι φημισμένοι για το πόσο σκληροί είναι, αλλά και το πόσο κρύες είναι οι καρδιές τους. Τόσο σκληροί και κρύοι που ούτε καν το κρύο του Δεκέμβρη δεν τους επηρεάζει! 

 Εδώ τώρα θα αναμένατε ένα "χα χα χα" από μένα για να δηλώσω ότι η παραπάνω δήλωση είναι ένα αστείο! Έλα όμως που δεν ακολουθεί η αναμενόμενη διευκρίνηση! Μια που δεν αποτελεί καθόλου αστείο αυτό που μόλις έγραψα! 

 Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το εμπεδώσουν όσοι νέοι μελισσοκόμοι θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την δραστηριότητα επαγγελματικά! Ναι, τόσο σκληρός, τόσο ανθεκτικός, και τόσο άπονος με τον εαυτό σου, θα πρέπει να γίνεις εάν θέλεις να είσαι επαγγελματίας μελισσοκόμος! Ιδίως εάν θέλεις να είσαι επαγγελματίας μελισσοκόμος του Βορρά! Βγείτε από το συννεφάκι σας, τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία! 

 Αυτά για σήμερα, είπαμε θα δώσω λίγο χρόνο επιτέλους και στον εαυτό μου για μερικές ανάσες, και να μπορέσω να ανασυνταχθώ σε οτιδήποτε έχει να κάνει με δουλειές εκτός μελισσοκομίας, και μετά θα τα λέμε πολύ συχνότερα από εδώ μέσα.

 Οπότε καλό μελισσοκομικό χειμώνα να έχουμε τσακαλάκια μου, τα ξαναλέμε σύντομα. 





 Adios Amigos Locos




Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 13/12/2021




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου