UA-50457385-1

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Έσο έτοιμος


 Το είπε και ο Θερβάντες η προετοιμασία είναι το ήμισυ της νίκης!

Σωστό,  το επίπεδο προετοιμασίας μας θα πρέπει να είναι το μέγιστο δυνατό όταν είναι να ανεβούμε στο βουνό για τα μελίσσια μας.

Και αυτό γιατί είναι φοβερά αντιπαραγωγικό να έχεις πάει σε μια τοποθέτηση του μελισσοκομείου σου μακρινή και να αντιλαμβάνεσαι ότι είτε το εργαλείο που χρειάζεσαι βρίσκεται πίσω στην έδρα σου ώρες μακριά ή είτε σου έχει συμβεί κάτι το απρόοπτο και χρειάζεσαι τα απαραίτητα μέσα εδώ και τώρα για να το αντιμετωπίσεις.  

Συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο θα μου πείτε?

Πολύ πιο συχνά από τι μπορείτε να φανταστείτε απαντώ.

Μου έχει τύχει να έχω ξεχάσει να φέρω καπνιστήρι μαζί μου για επιθεώρηση μελισσοκομείου στα 35 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μου, αναγκάστηκα να πάω πίσω και να το φέρω απώλεια μιας ώρας σε μετακινήσεις και μισό καπνιστήρι αξίας καύσιμα (έχω κάνει και το αντίθετο ξέχασα το καπνιστήρι στο μελισσοκομείο και 30 χιλιόμετρα μακριά το θυμήθηκα! Για μερικές στιγμές δίλημμα αξίζει να πάω πίσω να το πάρω ή θα ξοδεύσω περισσότερο για καύσιμα? Χα χα χα, τελικά γύρισα πίσω!).

Άλλο περιστατικό πήγα Χαλκιδική για τρύγο και ξέχασα την μελισσοκομική βούρτσα (τιπ για νέους, χρησιμοποίησε κλαδιά από την γύρω βλάστηση, μαλακά χωρίς πολύ ξυλώδη ιστό και προσοχή όχι αμπτάλικες κινήσεις)! 

Ένα-δύο περιστατικά από δεκάδες που μου τύγχανε (τύγχανε? Είναι ατυχία ή αβλεψία?), με έπεισαν να αρχίσω να γίνομαι πιο μεθοδικός και οργανωμένος για να μπορώ όσο το δυνατό να καλύπτω περιστατικά που μπορούν να μου τύχουν πάνω στο βουνό.

Και αυτά που μπορούν να σου συμβούν εκεί πάνω πολλά! (βλέπε επόμενη ανάρτηση Προσοχή, εκτελούνται έργα!

Αλλά αρκετά με τα λόγια, στο ζουμί τώρα.

1/ Μελισσοκομικό πορτ μπαγκαζ.



Εδώ είναι μια άποψη του (μικρού και μονίμως σκονισμένο λόγου τέντας Vitara μου) πορτ μπαγκαζ και τους επισκέπτες του που έχουν κάνει αρμένικη βίζιτα εκεί. Ένα πατοφτυάρο με κομμένο το στειλιάρι του για να χωράει στο πορτ μπαγκαζ και στερεωμένο στην πόρτα με την βοήθεια 2 μικρών λουριών (διαπίστωσα ότι το χρειαζόμουν όταν είχα κολλήσει με το τζιπ γιατί είχα υπερτιμήσει το ύψος του και βρήκε σε ένα ανάχωμα, χρειάστηκε να σκάβω με κανονικό φτυάρι από κάτω του για να το ελευθερώσω δεν ήταν και ότι καλύτερο! Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις φωτιάς). Ένα σκοινί για να το χρησιμοποιώ για δεσίματα σε μεταφορές, και επίσης ένα 20λίτρο μπιτόνι με νερό γιατί ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να σου χρειασθεί, φωτιά, ψυγείο αυτοκινήτου κ.α.)

2/ Μελισσοκομική εργαλειοθήκη.




Διευκρίνηση δεν είναι αυτή η κύρια μελισσοκομική εργαλειοθήκη μου (είναι πιο λύτη η κύρια και πιο ελαφριά για να μπορεί να είναι και πιο εύχρηστη και θα αναλυθεί σε επόμενη ανάρτηση), βαριά και πλήρης, δεν είναι για μεταφορά από τον μελισσοκόμο αλλά για μόνιμη παραμονή της μέσα στο αμάξι ( δεδομένο είναι ότι για να πας στα μελισσοκομεία σου θα χρειασθείς και το αμάξι σου, οπότε μπορεί να είναι και μόνιμα μέσα στο αμάξι η εργαλειοθήκη). Χρειάσθηκε σκέψη πολύ για να βρεθεί ο σωστός συνδυασμός (και όλο και κάτι ακόμα θα προστεθεί στο μέλλον) αλλά νομίζω είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρης. 

Και τι έχει μέσα?

Πολλά και καλά:

-Κολλητική ταινία ηλεκτρολόγου 4 τεμάχια (όσοι βλέπουν MythBusters ξέρουν την αξία της).
-Ταινίες Τεφλόν μικρή και μεγάλη.
-Ξυλοταινία (σε περίπτωση που ανοίξει καμία κυψέλη στην μεταφορά).
-Τανάλια.
-Μυτοτσίμπιδο (για το συρμάτωμα).
-Κοφτάκι (για το συρμάτωμα).
-Πένσα.
-Φαλτσοκόφτης (για τροφές).
-Κατσαβίδι απλό μικρό μεγάλο.
-Σταυροκατσάβιδο μικρό μεγάλο.
-Συλλογή με αλενόκλειδα.
-Αναπτήρας (μην ξεμήνεις ποτέ).
-Μεταλλική μεζούρα 3 μέτρων.
-Αντισκωριακό-λιπαντικό (με αμάξι κινούμαι).
-Κάβουρας.
-Σφυρί (καρφώματα σε κυψέλες).
-Μελισσοκομική δαγκάνα.
-Μελισσοκομική βούρτσα.
-Ξέστρο.
-Ματσόλα.
-Πριόνι (για αφεσμούς).
-Χταπόδια 2 ζευγάρια (για μεταφορές).
-Σφήνες για πλακάκια (για στερέωμα των πλαισίων στις μεταφορές).
-Πολυμπαγκ (πάντα και παντού χρειάζεται το πολυμπαγκ).

Με τα χρόνια θα αναθεωρηθεί η σύνθεση της (άλλα θα μπουν άλλα θα βγουν) αλλά η ύπαρξη της θα είναι σταθερά μέσα στα παρελκόμενα του κάθε οχήματος που θα έχω.

3/ Ιμάντες πρόσδεσης. 



Προτιμώ να χρησιμοποιώ ιμάντες αντί για σκοινί στην πρόσδεση των κυψελών μου (και σκοινί ταυτόχρονα μερικές φορές), μπορεί το σκοινί να είναι γρηγορότερο οι ιμάντες είναι σταθερότεροι, και το κυριότερο με Βολεύουν περισσότερο.Έξι ιμάντες (+1 ρεζέρβα στην κύρια εργαλειοθήκη μου) οι πέντε οι μικροί μέσα σε ένα βαλιτσάκι για αλυσίδες που χρησιμοποιούνται για να γίνεται η πρόσδεση κάθετα με το τρέιλερ και ένας μεγάλος για την οριζόντια πρόσδεση (φωτογραφία του δεσίματος που κάνω μπορείτε να βρείτε στην ανάρτηση Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα ). Στο μέλλον όταν αγορασθεί φορτηγό και οι οριζόντιοι και οι κάθετοι ιμάντες θα είναι μόνο μεγάλου μεγέθους.

 4/ Υδροδοχείο θερμός.


Και όχι δεν έχω ένα μπουκαλάκι και ένα θερμός για να πίνω. Το μπουκαλάκι με νερό που το έχω παγώσει μέσα στην κατάψυξη το βάζω μέσα στο θερμός (5 κιλά) και βάζω νερό μέσα του, μπορεί να χάνω μισό λίτρο χωρητικότητα από το θερμός, αλλά το νερό του παραμένει κρύο για πολλές πολλές ώρες. Και το καλοκαίρι αυτό μπορεί να κάνει την διαφορά, η θερμοπληξία δεν είναι κατάσταση που την παίρνεις στα αστεία (και την φαρυγγίτιδα χα χα χα προσοχή είναι πολύ κρύο το νερό!).

5/ Μέτρα προστασίας-φυσικές ανάγκες.

Φάρμακα για ατυχείς περιπτώσεις. Παυσίπονο και αντιόξυνο (και τα δύο χρειάζονται! Πάνε στην Χαλκιδική δες ότι δεν θα κάνεις τρύγο γιατί μέλι γιοκ και πες μου πόσα πόσα θα τα κατεβάσεις και τα δύο στην σιωπηλή επιστροφή), αντισταμινικά (εδώ έχω τώρα ενδοιασμούς για την ένεση αδρεναλίνης - είναι η χρήση της εξίσου επικίνδυνη με την μη χρήση της -θα πρέπει να το ρωτήσω σε ιατρό). Φαρμακείο στρατιωτικού τύπου με τσιρώτα, επιδέσμους, γάζες, χαλαζίνη κ.α. Πετσέτα για κάθε χρήση (διαβάστε τον γαλαξιακό οδηγό ωτοστόπ θα καταλάβετε αμέσως την χρήση της χα χα χα). Και φυσικά χαρτί υγείας γιατί ναι χ@ζουν οι αρκούδες στο δάσος (και τι δάση με βελανιδιές και πευκοβελόνες ότι πρέπει υλικά για αντικατάσταση του χαρτιού υγείας χα χα χα).

6/ Φακοί-φανοί.  


Όπως λέει η κόκκινη μάγισσα στο Game of Thrones "The night is dark, and full of terrors!".

Χα χα χα.

Φωτισμός φορητός για κάθε περίσταση:

-Δύο μικροί Led φακοί που είναι βολικότατοι όταν μεταφέρεις τις κυψέλες και τους κρατάς ταυτόχρονα.
-Ένας φακός επαναφορτιζόμενος (με μανιβέλα) σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά και μείνουν και οι δυο κύριοι φακοί από μπαταρίες.
-Ένας φανός περιοχής, που μπορεί να εξασφαλίζει μια φωτεινή σφαίρα ακτίνας 5-6 μέτρων, όπως μπορεί να λειτουργήσει σαν αλάρμ (έχει επιλογή να αναβοσβήνει).
-Ένας μεγάλος Maglite ακριβώς στο βάρος, το μήκος, και την ισορροπία που θεωρεί τέλεια το χέρι μου (η πρόταση τα λέει όλα όποιος κατάλαβε κατάλαβε!).

Στο μέλλον ίσως πάρω και φακό κεφαλής (αν και αυτό είναι παρακινδυνευμένο, βλέπετε όταν βγαίνουν την νύχτα οι κυρίες μας από την μεταφορά συνήθως ακολουθούν την δέσμη φωτός που βρίσκουν, και το να τελειώνει αυτή η δέσμη φωτός ακριβώς στο κεφάλι σου δεν είναι και ότι πιο έξυπνο χαχαχα).

7/ Κάνιστρο-δοχείο μεταφοράς. 



Φόβος μου μεγάλος είναι μην μείνω από καύσιμα πάνω στο βουνό (γκέλες γίνονται! Τι να πω?), για αυτό αγόρασα ένα 20λίτρο κάνιστρο στρατιωτικού τύπου. Το πρόβλημα είναι ότι το Vitara μου είναι βενζινοκίνητο και όπως είναι γνωστό όποιος αποθηκεύει βενζίνη είναι ηλίθιος! 

Θα χρησιμοποιηθεί σε επόμενο όχημα που θα είναι πετρελαιοκίνητο. 160-180 χιλιόμετρα έξτρα αυτονομία είναι η επιστροφή από την Χαλκιδική στον Σοχό. Ταυτόχρονα έχω και το στόμιο του για να μπορώ να βάζω το καύσιμο στο ρεζερβουάρ. 

Δοχείο πυρομαχικών (για σφαίρες από 50άρι χα χα χα) που το χρησιμοποιώ για να μεταφέρω το καπνιστήρι μέσα στο αυτοκίνητο (έχει τσιμούχα και δεν περνά η κάπνα από το καπνιστηρί έξω) καθώς και το σταυρόκλειδο (και αυτό κατάλληλο για ειδικές περιπτώσεις).

Στο μέλλον θα κάνω καλλιτεχνίες με αυτό υπομονή και θα εκπλαγείτε χα χα χα.

Μέχρι τότε και μέχρι την επόμενη ανάρτηση εις το επανιδείν.

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 3/3/2014

4 σχόλια:

  1. Μπράβο, ξανά και ξανά. Μερικά εξτραδάκια υπάρχουν κατά την γνώμη μου, αλλά κάλλιο (υπερ)πλήρες παρά ελλιπές το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι είμαι υπερβολικός, αλλά κάηκα πολλές φορές πάνω στο βουνό και δεν λέει να επαναλάβω λάθη και ελλείψεις, καλύτερα κάτι παραπάνω παρά κάτι λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λάζαρε δοκίμασε φακό κεφαλής με μπλε led και θα εκπλαγείς
    Συγχαρητήρια και πολλά μπράβο για το μπλογκ σου από άλλον έναν ομοιοπαθη (όπως το λέω) αρχάριο μελισσοκομο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή ιδέα! Αυτό δεν μου πέρασε από το μυαλό μου, φως με διαφορετικό μήκος κύματος από το φως ημέρας!

      Με την πρώτη ευκαιρία σίγουρα θα το δοκιμάσω!

      Διαγραφή