UA-50457385-1

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Μελισσοκομικός απολογισμός 2017-2018

 Τέλος ακόμα μιας μελισσοκομικής χρονιάς και ώρα για τον μελισσοκομικό απολογισμό της. Φυσικά αριθμητικά δεδομένα δεν θα υπάρχουν και σε αυτό τον απολογισμό μια που δεν αφορούν αυτά κανένα άλλο εκτός από τον Λογιστή μου και τον Υπουργό οικονομίας χα χα χα. 

 Και αυτός ο απολογισμός θα ενταχθεί στην σχετική σειρά με τους μελισσοκομικούς απολογισμούς της κάθε χρονιάς για να έχετε μια δυναμική εικόνα μιας μελισσοκομικής επιχείρησης καθώς αναπτύσσεται σε πάγιο και ζωικό κεφάλαιο και δραστηριοποιείται σε διαρκώς περισσότερους τομείς δράσης.



 Και λίγα απολεπίσματα φάτσα κάρτα. Γιατί? Γιατί αυτοί που παράγουν μέλι ξέρουν την απάντηση , και όσοι δεν παράγουν μπορούν εύκολα να την υποθέσουν! Χα χα χα. 

 Και ξεκινούμε όπως κάθε χρονιά με την Γενική εκτίμηση της χρονιάς. Μια χρονιά που οριοθετήθηκε από τις μεγάλες απώλειες μελισσιών και τεράστιας αποδυνάμωσης των υπολοίπων μέσα στον Χειμώνα. Απαιτήθηκε ένας τεράστιος όγκος εργασίας και κυνηγιού των ανθοφοριών για να μπορέσουν να αναπληρωθούν οι μεγάλες απώλειες μελισσιών και να παρουσιαστούν αρκετά δυνατά τα μελίσσια ώστε να είναι ικανά να εκμεταλλευτούν τις διαθέσιμες ανθοφορίες που υπήρχαν εκεί έξω. Δυστυχώς όμως από πλευράς καιρικών συνθηκών αυτή η χρονιά ήταν η χειρότερη από όσες έχω γνωρίσει (και έχουν γνωρίσει και αρκετοί από τους παλιότερους μελισσοκόμους), και παρόλο που υπήρχαν οι δυνατότητες λόγου μελισσιών και δυναμικότητας (παρόλο που δεν μπόρεσα να φτάσω τον αριθμό των μελισσιών που είχα πέρσι) για παραγωγές που μπορούσαν να πάνε για ρεκόρ αυτές δεν ήρθαν στο μέγεθος που αναμέναμε, και στον αντίστοιχο όγκο εργασίας και κόστους που δόθηκε στην μελισσοκομική μου δραστηριότητα.

 Ο Χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος φέτος, αλλά τα μελίσσια ήταν ιδιαίτερα αποδυναμωμένα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απώλειες, και όσα άντεξαν να είναι μια σκιά του εαυτού τους. Παρόλα αυτά υπήρχε αρκετή υγρασία με την μορφή βροχών, αλλά και χιονιού, χωρίς ιδιαίτερες παγωνιές που προϊδέαζαν για μια πολύ καλή μελισσοκομική χρονιά. Η ύπαρξη χιλιάδων χτισμένων πλαισίων καθώς και μιας (για πρώτη φορά) ικανοποιητικής ποσότητας ζάχαρης για να δημιουργηθούν οι δικές μας τροφές για τα μελίσσια δίνανε μια μικρή ελπίδα αισιοδοξίας σε μια χρονιά που φαινόταν ότι ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας λόγου της τρομερής αποδυνάμωσης του ζωικού κεφαλαίου. Αποφασίστηκε εξαιτίας αυτού του γεγονός να αλλαχθεί εν μέρει ο μελισσοκομικός κύκλος και να προτιμηθούν μέρη κοντύτερα στην έδρα μας για τοποθετήσεις.

 Η Άνοιξη το ικανοποιητικότατο επίπεδο βροχοπτώσεων συνεχίστηκε και αυτή την εποχή με αποτέλεσμα να διαβλέπουμε σε μια μελισσοκομική χρονιά που μπορούσε να σπάσει ρεκόρ λόγου ιδανικών καιρικών συνθηκών, κόπηκε μεγάλος αριθμός παραφυάδων για να αναπληρωθούν οι απώλειες και δυνάμωσαν πολύ τα μελίσσια που είχαν κοπεί σε βαθμό εξαντλήσεως. Προς το τέλος της άνοιξης είχαν αναπληρωθεί με πολύ μεγάλο βαθμό οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και στην δυναμικότητα τους (στην πραγματικότητα όπως έλεγε και ένας παλιός μελισσοκόμος σε κάθε μεγάλη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου «Εσύ παιδί μου ήδη έχεις κάνει τους τρύγους σου χωρίς καν να πάρεις μέλι») και οι προοπτικές της χρονιάς μοιάζανε εξαιρετικές. Μέχρι που αυτό που ήταν μέχρι τότε το δυνατό σημείο της μελισσοκομικής χρονιάς οι βροχοπτώσεις έγιναν ξαφνικά και η καταστροφή της. Δυστυχώς όλο τον Μάη δεν σταμάτησε να βρέχει (σερί 22 συνεχόμενων ημερών βροχής!) με αποτέλεσμα όταν είχε ξεκινήσει να δίνει πολύ καλά η ανθοφορία του παλιουριού λόγου βροχών να σταματήσει πλήρως! Επίσης οι εναλλακτικές ανθοφορίες/μελιτωφορίες  του παλιουριού έσβησαν ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

 Το Καλοκαίρι άρχισε με συχνές βροχοπτώσεις οι οποίες για ακόμα μια φορά εξανέμισαν τις ελπίδες μας για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε καλά την μελιτωφορία του βελανιδιού (στον Καρπό του), κυριολεκτικά «Όταν έξω υπήρχε άφθονο μέλι, λόγου των ασταμάτητων βροχών δεν μπορούσαν να πετάξουν οι μέλισσες για να το πάρουν!» (χρησιμοποιώ εδώ κατά λέξη αυτό που είχε πει ο δάσκαλος μου). Και εκεί στο 1/3 του καλοκαιριού έγινε το γύρισμα του καιρού που σχεδόν κατάστρεψε την μελισσοκομική χρονιά για τους περισσότερους μελισσοκόμους (Ιδίως φέτος ήταν ο Βορράς που χτυπήθηκε! Όχι τόσο η Θάσος στο πεύκο, και η Δυτική Μακεδονία που είχαν πολύ καλές επιδόσεις από όσο έμαθα, όσο όλες οι υπόλοιπες περιοχές του Βορρά). Μετά την τελευταία βροχή στις 23-24 Ιούνη έκανε 5 συνεχόμενους μήνες ανομβρίας με αποτέλεσμά σχεδόν κάθε ανθοφορία και μελιτωφορία να επηρεαστεί αρνητικότατα από αυτό το γεγονός.

 Το Φθινόπωρο έγινε ο πρώτος τρύγος του πεύκου με μέτρια αποτελέσματα μια που μια από τις δύο τοποθετήσεις μου έδωσε καλά και στην δεύτερη κυρίως τρυγήθηκαν μέλια από τις προηγούμενες τοποθετήσεις, μια που κατέβηκαν τα μελίσσια στα πεύκα ατρύγηστα (ευτυχώς! Εάν είχαν τρυγηθεί –όπως υποστηρίζουν πολλοί «διδάκτορες» του διαδικτύου - τα μελίσσια πριν πάνε στα πεύκα τα μισά από αυτά θα είχαν υποφέρει τόσο που ζήτημα θα ήταν εάν μπορούσαν να επιζήσουν στον φετινό χειμώνα! Δεν λειτουργούν τα πάντα με το Best Case Senario!), και αποφασίστηκε για το δεύτερο χέρι του πεύκου τα μελίσσια να πάνε κατά τα 2/3 στο μέρος που έδωσε το πεύκο, και μόνο το 1/3 στο μέρος που δεν έδωσε (παρόλο που δεν έδωσε το ένα μέρος δεν μπορείς να το ρισκάρεις να ρίξεις όλα τα μελίσσια που θα κατεβάσεις στο άλλο μέρος!), ορθή επιλογή, γιατί έδωσε πάλι μια ποσότητα μελιού το μέρος που είχε δώσει και στο πρώτο χέρι και αποφασίστηκε να πάει και το άλλο 1/3 των μελισσιών σε αυτό το μέρος όταν είδαμε ότι το δεύτερο μέρος δεν θα έδινε τελικά μέλι. Σκοπός αυτής την κίνησης ήταν και να πάρουν τα μελίσσια μέλι για τον εαυτό τους, και ίσως να δώσουν και λίγο και στο μελισσοκόμο. Διαχείριση κινδύνων και ευέλικτος σχεδιασμός ταυτόχρονα. Στο τέλος έγινε και ο τρύγος από το δεύτερο χέρι του πεύκου, όχι όμως στις ποσότητες που αναμέναμε αλλά το τελείως ενθαρρυντικό είναι ότι όσα μελίσσια κατεβήκανε στα δύο χέρια του πεύκου τόσα γυρίσανε και πίσω και μάλιστα με πολύ καλή δυναμικότητα, σε έλεγχο για προληπτικές θεραπείες και τροφοδοσία την προηγούμενη εβδομάδα και δεν διαπιστώθηκε καμία απώλεια μελισσιού και το μέγεθος τους και η δυναμικότητα τους δεν έχει μειωθεί καθόλου. Τρομερά ενθαρρυντικό αυτό για την επόμενη χρονιά και την οριοθέτηση των στόχων της.

 Συμπέρασμα μια χρονιά που την είχαν οριοθετήσει τελείως αρνητικά οι απώλειες σε αριθμούς και δυναμικότητα μελισσιών και ήταν καταστροφική από πλευράς καιρικών συνθηκών, μπόρεσε  και αναπληρώθηκε με πολύ μεγάλο βαθμό το ζωικό κεφάλαιο, αλλά υπήρξαν και 4 ακόμα τρύγοι! Η επόμενη χρονιά εάν δεν υπάρξει κάτι το τραγικό από πλευράς ξεχειμωνιάσματος (πχ παγωνιές μέσα στον Μάρτη που θα σακατεύσουν τα μελίσσια) μπορεί να μας βρει με τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών και δυναμικότητας τους που εάν τρέξουν και οι καιρικές συνθήκες για μια φορά φυσιολογικά να χαρίσει τρομερά ρεκόρ παραγωγής. Γενικά θα την βαθμολογούσα την χρονιά ως κακή ( με την κλίμακα να είναι: καταστροφική, κακή, μέτρια, ικανοποιητική, καλή, πολύ καλή, Βρέχει μέλι! ), γιατί παρόλο που οι στόχοι στην αρχή της χρονιάς καλύφθηκαν πλήρως όσο αφορά την αναπλήρωση των απωλειών, ωστόσο αυτός ο τεράστιος όγκος εργασίας, κόστους, ρίσκων, φθοράς ψυχολογικής και σωματικής δεν εκφράστηκε και σε όγκο παραγωγής λόγου των κακών καιρικών συνθηκών (θα μπορούσε άνετα να ήταν μια χρονιά ρεκόρ εάν έκανε λίγο κρατεί στις βροχές την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, και έδινε λίγες βροχές μέσα στο καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου).





 Και η φετινή παραγωγή σε πρόπολη μοστραρισμένη και αυτή! Χα χα χα.

Για να δούμε και οι κύριες επιμέρους ανθοφορίες τι κάνανε:

Αμυγδαλιά: Φέτος έδωσε καλή νεκταροέκκριση αλλά τα μελίσσια ήταν αρκετά αδύναμα και δεν φάνηκε από πλευράς ανάπτυξης μέσα στην κυψέλη, ωστόσο όμως έθεσε καλές βάσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ροδακινιά: Έδωσε σχετικά καλά και λόγου των ήπιων καιρικών συνθηκών για την εποχή. Ωστόσο δεν την εκμεταλλευτήκαμε σε όλο το χρονικό διάστημα που ήταν ανθισμένη λόγου του φόβου των ραντισμάτων (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Το παράπονο) και την επικείμενη ανθοφορία της ελαιοκράμβης.

Ελαιοκράμβη: Φέτος έδωσε πολύ καλά, επιλέχθηκε μάλιστα και ένας συνδυασμός τοποθετήσεων σε πρώιμες και όψιμες τοποθετήσεις που ανέστησαν τα μελίσσια και βοήθησαν στα μέγιστα να αναπληρωθούν σε μεγάλο βαθμό οι απώλειες σε μελίσσια.

Κερασιά: Έδωσε σαν τρελή, τα μελίσσια που ήταν σε τοποθετήσεις κοντά της γίνανε γομάρια!

Ακακία: Και φέτος ρίσκαρα και έκανα τοποθετήσεις κοντά της. Δυστυχώς όμως οι απανωτές βροχές αυτό το διάστημα έκοψαν την νεκταροέκκριση της, ένα ρίσκο που δεν μας βγήκε.

Παλιούρι: Και εδώ έγινε η σφαγή του Δράμαλη! Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της ανθοφορίας του έκοψε πλήρως την νεκταροέκκριση, και των μελισσιών την ανάπτυξη τους, και φυσικά ούτε λόγος για τρύγο!!!

Μελούρα στο φύλλο του Βελανιδιού: Φέτος είχε ξεκινήσει να δίνει πολύ καλά η μελούρα στο φύλλο το βελανιδιού,  και ήμουν σε δίλημμα το που να κάνω τοποθέτηση ενός από τα μελισσοκομεία μου, η επιλογή ήταν ανάμεσα σε αυτή και στο παλιούρι, τελικά οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έσβησαν και την μελιτωφορία του φύλλου του βελανιδιού και του παλιουριού!

Αγριορίγανη: Φέτος  παρόλες τις  βροχοπτώσεις κατά  την περίοδο πριν την άνθιση του δεν έδωσε σπουδαία πράγματα.

Τριφύλλι: Και το τριφύλλι δεν έδωσε φέτος σπουδαία πράγματα παρόλες τις βροχοπτώσεις όπως ακριβώς και η Αγριορίγανη.

Ρίγανη: Φέτος έδωσε μέτρια στα μέρη που είχα τοποθετήσεις παρόλο το ευνοϊκό για αυτή γεγονότος των συνεχών βροχοπτώσεων (και είχε περισσότερο νέκταρ, και δεν την έκοψαν λόγου βροχών οι αγρότες, συγκεκριμένα άργησε σχεδόν ένα μήνα η κοπή της!), δυστυχώς οι συνεχείς βροχές κρατούσαν τα μελίσσια μέσα στις κυψέλες.

Βελανίδι: Ο συνδυασμός βροχής και καύσωνα έκανε την μελιτωέκκριση του βελανιδιού να κρατήσει μόνο 6-7 ημέρες, αλλά ακόμα και έτσι ο τρύγος έγινε, αλλά όχι στο μέγεθος που θέλαμε.

Μαρούβιο (Σκούπα): Φέτος μας έκανε την τιμή και έδωσε σαν τρελό λόγου του πολύ υψηλού επιπέδου βροχοπτώσεων! Και βοήθησε να γίνει ένας μικρός τρύγος μαζί με την ρίγανη, αλλά και εξαιτίας του πήγαν τα μελίσσια γεμάτα με μέλι στο πεύκο, η μόνη ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς.

Καστανιά: Βοήθησε με την γύρη της να κρατηθούν τα μελίσσια που δούλεψαν λίγο το βελανίδι αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει σε ανάπτυξη τα μελίσσια λόγου αυτή την φορά των απανωτών βροχοπτώσεων.

Μηδική: Έδωσε στα μέρη που είχα τα μελίσσια ελάχιστα γιατί οι αγρότες σε αυτά τα μέρη το κόβουν με το πρώτο σημάδι ανθοφορίας του.

Βάτος: Έδωσε και φέτος γύρη αλλά η νεκταροέκκριση του δεν ήταν με τίποτα ικανοποιητική.

Λυγαριά: Φέτος έδωσε ελάχιστο νέκταρ και γύρη, ουσιαστικά αυτή η ανθοφορία φέτος έδωσε το ελάχιστο δυνατό που θα μπορούσε, θα την υπολογίσω ως μη γενόμενη. 

Ηλιόσπορος: Έδωσε ελάχιστα στα μέρη που ήμουν και πήραμε και τρύγο σε αυτόν πάντα συμπληρωματικά με άλλες ταυτόχρονες ανθοφορίες και λόγου όγκου μελισσιών και δυναμικότητας.  

Βαμβάκι: Φέτος στα περισσότερα μέρη δεν έδωσε, λίγοι και μόνο μελισσοκόμοι μπόρεσαν και πήραν καλά μέλια από αυτό. Εγώ τοποθετήσεις στο βαμβάκι δεν κάνω.

Πεύκο: Έδωσε φέτος σε ελάχιστα μέρη στην Χαλκιδική, οι τοποθετήσεις για την συντριπτική πλειοψηφία των μελισσοκόμων στην Χαλκιδική ήταν  καταστροφικότατες! Εγώ μπόρεσα να πάρω παραγωγές και στο πρώτο χέρι του πεύκου και στο δεύτερο, αλλά όχι σε σημείο που θα το χαρακτήριζα ικανοποιητικό σε σχέση με τις άλλες χρονιές μου, αλλά σε σχέση με την απόδοση και την παραγωγή που είχαν άλλοι μελισσοκόμοι (και πιο παλιοί και έμπειροι από μένα!) φέτος πάλι είναι πολύ καλά συγκριτικά με τον μέσο όρο των μελισσοκόμων.

Αρκουδόβατος: Φέτος ανά περιοχές έδωσε σαν τρελός και βοήθησε στο να υπάρξει μαζί με το πεύκο ο δεύτερος τρύγος στο πεύκο. 

Σουσούρα: Φέτος δεν άνοιξε στα μέρη μου και δεν έδωσε τίποτα ιδιαίτερο, μόνο πολύ πρόωρες σουσούρες έδωσαν σχετικά καλά σε μέρη στην Χαλκιδική, μια από τις πολλές και μεγάλες απογοητεύσεις της χρονιάς, φέτος τελείωσε και το καλό σερί που είχε τις τελευταίες χρονιές και η σουσούρα.

Πολύκομβος: Φέτος ήταν ανύπαρκτος στα μέρη που ήμουν και σχεδόν παντού αλλού, πλήρης απογοήτευση και φέτος η ανθοφορία του.


Κουμαριά: Είχε αρχίσει να δίνει πολύ καλά στα μέρη που ήμουν και αυτό με ώθησε να πάρω τα μελίσσια μου από εκεί, δεν εμπιστεύομαι ιδιαίτερα την κουμαριά και την ανθοφορία της. 


 Και η ανταμοιβή μια σκληρής ψυχοφθόρας και κοποβόρας χρονιάς. Τα τέσσερα μέλια της χρονιάς όπως σας έχουν παρουσιαστεί στις αναρτήσεις του blog Να το και το πρώτο μέλι της χρονιάς , Ουπςςςς! Να και το δεύτερο μέλι της χρονιάς , Για κοίτα ποιος μας ήρθε! Το τρίτο μέλι της χρονιάς!! , Στο παρά τέταρτο του χρόνου να και το τέταρτο μέλι της χρονιάς


 Γενική εικόνα της μελισσοκομικής επιχείρησης. Και φέτος υπήρξαν 4 τρύγοι! Αλλά για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα έπεσε πολύ τρέξιμο, τρέξιμο που θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό αν δεν ήταν τραγικές οι καιρικές συνθήκες. Επίσης ως τρύγους μπορώ να θεωρήσω την μεγάλη αναπλήρωση του ζωικού μου κεφαλαίου, η επόμενη χρονιά σε αντίθεση με αυτή που μας πέρασε οριοθετείται πολύ θετικά.

 Μελλοντικός σχεδιασμός άμεση προτεραιότητα θα είναι να ξεχειμωνιάσει φέτος ο μεγαλύτερος αριθμός μελισσιών και να βγει ο χειμώνας με τις λιγότερες απώλειες μελισσιών από όσες χρονιές είμαι μελισσοκόμος, να γίνουν τα μελίσσια δυνατότερα από ότι ποτέ, και να κατέβει αν είναι δυνατό ο μεγαλύτερος αριθμός μελισσιών στα πεύκα. Φυσικά αυτό προϋποθέτει διαφορετικό σχεδιασμό μια που θα τα δουλέψω και φέτος μόνος μου και ο όγκος εργασίας μου θα είναι σχεδόν απαγορευτικός για τον σχεδιασμό που δούλευα μέχρι τώρα. Υπάρχουν 2 στρατηγικές και 2 τακτικές που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να παρακάμψω αυτόν τον σκόπελο (θα μου επιτραπεί να μην σας τους πω, υπάρχει και ένα όριο στην διάχυση των γνώσεων και εδώ είναι αυτό! Μην μου βγάζετε μετά και γλώσσα όταν το μάθετε και αυτό! Χα χα χα). Πιθανότατα φέτος να τις εφαρμόσω. Επίσης φέτος θα διαθέσω και παραφυάδες προς πώληση, καιρός είναι να επεκταθώ και σε αυτόν τον τομέα μια που ήδη έχω πολλές νύξεις από μελισσοκόμους που θέλουν να τους προμηθεύσω με ζωικό κεφάλαιο.

 Παρατηρήσεις Το blog πάει να σπάσει και το ορόσημο των 500,000 προβολών και αυτό χωρίς συμβιβασμούς, εκπτώσεις, και πτώση της υψηλής ποιότητας που το χαρακτηρίζει, περήφανος για ακόμα μια φορά για αυτό το γεγονός. Επίσης το φορτηγό έχει αρχίσει να δείχνει και τους περιορισμούς του και αρκετά προβλήματα στην συντήρηση του, πρέπει στο εγγύς μέλλον να βρεθεί μια πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση στο βασικότερο προβληματισμό ενός επαγγελματία νομάδα μελισσοκόμου.


 Αυτά λοιπόν παίδες! Σας έχω παρακάτω τους συνδέσμους για τους μελισσοκομικούς απολογισμούς των προηγούμενων ετών για να τους έχετε και αυτούς στα υπόψη.

  Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.......


  Adios Amigos Locos




Σειρά Μελισσοκομικός Απολογισμός 





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 30/12/2018


2 σχόλια:

  1. Έχω διαβάσει σχεδόν το 100% από τα άρθρα σου. Είσαι ωραίος. Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, καλά, ευτυχισμένα για σένα Χρήστο και για κάθε λουλούδι που ανθίζει στην καρδιά σου και έχει την έγνοια σου.

      Διαγραφή