UA-50457385-1

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Σας είχα υποσχεθεί σε προηγούμενη ανάρτηση (βλέπετε ανάρτηση Έσο έτοιμος ) πως θα σας έδειχνα την κύρια μου εργαλειοθήκη. Καιρός να κάνουμε την υπόσχεση αυτή πραγματικότητα.

Σε αντίθεση με την δευτερεύουσα εργαλειοθήκη αυτή είναι πολύ πιο λυτή για να είναι ελαφριά και εύχρηστη.Τα τελείως αναγκαία και μόνο, και κυρίως ότι θα χρειάζεσαι διαρκώς και όχι ότι μπορεί να χρειασθείς κάποτε.


Και πάμε να δούμε τι έχει και αυτή η εργαλειοθήκη.
1/Ξέστρο.
2/Τσίπουρο για συνενώσεις.
3/Φακός.
4/Αναπτήρες (και πολλοί).
5/Φαλτσοκόφτης.
6/Ανταλλακτικές λάμες για φαλτσοκόφτη.
7/Σφυρί.
8/Μαρκαδόροι και στυλό (για σημειώσεις).
9/Κλαδευτήρι (για να κόβεις βασιλικά κελιά, καθώς και κλαδιά).
10/Ζευγάρι γάντια (για μεταφορές και μόνο όχι για να τα φοράς όταν ανοίγεις την κυψέλη).
11/Σφήνες για πλακάκια (τα οποία τα χρησιμοποιώ για να σφηνώνω τα πλαίσια στις μεταφορές).

Αυτά, τίποτα περισσότερο.


Λιτή, ελαφριά, εύχρηστη, συμμαζεμένη, αποτελεσματική για το 99% των περιπτώσεων αρκούν αυτά και μόνο. Για το υπόλοιπο 1% υπάρχει η δευτερεύουσα εργαλειοθήκη.


Άλλη μια λεπτομέρεια που μπορεί να λύσει καταστάσεις δύσκολες. 

Ίσκα το μανιτάρι που μεγαλώνει στους κορμούς των δέντρων και μπορεί να ηρεμεί πάρα πολύ με τους καπνούς του (το βάζεις στο καπνιστήρι) το μελίσσι. Ναι ο συνδυασμός καπνού από πευκοβελόνες και Ίσκας μπορεί να κάνει θαύματα.Θυμάστε σε προηγούμενη ανάρτηση (βλέπετε ανάρτηση Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες) πόσο βασικό είναι να κάνετε ανιχνεύσεις?

Ένα από αυτά που μπορείτε να βρείτε εκεί έξω είναι και αυτό, με που θα το βρείτε μην διστάσετε πάρτε το, θα σας φανεί χρήσιμο. 


Θυμάστε μια ακόμα ανάρτηση από παλιά (βλέπετε ανάρτηση Ανιχνεύσεις: με παρέσυρε το ρέμα) που έλεγα πόσο ρομαντικά είναι να τριγυρνάς αμέριμνος στην παρθένα από κάθε ανθρώπινη επέμβαση Φύση?

Αν θυμάστε κάτι τέτοιο προφανέστατα δεν διαβάσατε την ανάρτηση!

Χα χα χα.

Πολύ σκουπίδι ρε αδερφέ μου αυτοί οι Έλληνες αγρότες!

Πετάνε παντού τα πάντα!

Και επειδή οικολόγος δεν είναι να διαμαρτύρεσαι μόνο για τα μεταλλαγμένα χωρίς λογική βάση (συνήθως) ή να ψηφίζεις πράσινους γιατί τίποτα άλλο δεν σου κάνει, ή ακόμα να αυτοπροσδιορίζεσαι έτσι γιατί βλέπεις τα ανάλογα Ντοκιμαντέρ στον Skai  χα χα χα, έχουμε και λέμε, ανακύκλωση τα πάντα.

Βρίσκεις κάτι πεταμένο εκεί έξω, μάζεψε το, και είτε πάνε το για ανακύκλωση είτε ανακύκλωσε το εσύ ο ίδιος.

Πεταμένα Μπιτόνια πετρελαίου (και παραφλού και μηχανέλαιου και οτιδήποτε είναι ικανοί να πετάξουν αυτοί που στην πραγματικότητα τους αφορά η μόλυνση του περιβάλλοντος περισσότερο από όλους!), φυσικά χωρίς τα πώματα τους (μα τι σαδισμός είναι αυτός? Τι τα κάνουν τα καπάκια? Χρησιμοποιούν μια φορά το Μπιτόνι και μετά πετάνε το πώμα για να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά άλλος? Ψυχανωμαλία?), τα μαζεύουμε, βρίσκουμε και πώματα που να ταιριάζουν (το λούκι!!!) και τα καθαρίζουμε εξωτερικά και εσωτερικά (πρώτα με μια κουταλιά του γλυκού απορρυπαντικό για ρούχα και ζεστό νερό, και μετά με μια κουταλιά του γλυκού απορρυπαντικό για τα πιάτα και ζεστό νερό και πολλά πολλά ξεβγάλματα και είναι έτοιμα ακόμα και για πόσιμο νερό -ε καλά υπερβολή!-) και είτε μεταφέρουμε με αυτά νεράκι στα μελίσσια μας είτε τα κάνουμε δώρο σε κανένα που τα χρειάζεται (εκτός από αγρότες γιατί θα τα ξαναπετάξουν! χα χα χα).


Και τώρα ένα γύρισμα στα βασικάαααααα!!!!!

Εδώ θα με κράξουν οι παλιοί αλλά δεν πειράζει, μερικά πράγματα οι νέοι θα πρέπει να τα μάθουν σωστά από την αρχή για να μην κάνουν Κουκουρούκου πράγματα (μπουνταλαλίκια τα λέμε εις τον βορά).

Το λοιπών είπαμε ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Σήμερα θα μάθουμε να μην σκοτώνουμε αβέρτα μέλισσες όταν ανοίγουμε κυψέλες.

Είναι δυνατό να μην σκοτώνεις μέλισσες?

Ναι είναι αλλά θέλει τεράστια εμπειρία και να μην είσαι αμπτάλης εκ γεννητής.

Όσοι έχετε 40 χρόνια εμπειρία ως μελισσοκόμοι ή είσαστε νευροχειρούργοι δεν χρειάζεται να διαβάσετε παρακάτω, οι υπόλοιποι συνεχίστε.

Το ζήτημα είναι να σκοτώνεις όσο το δυνατό λιγότερο μέλισσες και το κυριότερο να σκοτώνετε μέλισσες μόνο που θα είναι στα ξύλινα μέρη της κυψέλης και όχι πάνω στα πλαίσια.

Θυμίζει αίνιγμα αυτό?

Τι δεν πρέπει να πεθάνει μέσα σε μια κυψέλη και είναι διαρκώς πάνω στις κερήθρες?

Καμιά απάντηση?

Καμία ε?

Το λοιπών μαγκίτες μου εκείνο που δεν πρέπει να σκοτώσετε όταν ανοίγετε την κυψέλη είναι η βασίλισσα!

Αυτός είναι ένας ανορθόδοξος μελισσοκομικός χειρισμός (στο χωρίο μου το λέμε αμπταλίκι) που οδηγεί μόνο σε μη παραγωγικά μελίσσια (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομικά Σκονάκια).

Οπότε μάθετε να δουλεύετε με το ξέστρο και με τους μοχλούς που μπορείτε να κάνετε με αυτό (τα πάντα Φυσική Yeahhhhhhhhhhhhhhhh!).


Και αρχίζουμε ξέστρο με ουρά από πίσω για να δημιουργείτε ακόμα περισσότερα υπομόχλια.

Με την ουρά ανυψώνουμε τα πλαίσια (τα χεράκια δεν τα χώνουμε μέσα στις κυψέλες πολύ, τσιμπούν οι μέλισσες, πονάνε οι μελισσοκόμοι, και μπορεί να πετάξουν και κανένα πλαίσιο κάτω!).

Αρχίζουμε από το δεύτερο πλαίσιο συνήθως (εάν είναι μικρό το μελίσσι αρχίστε από πιο μέσα και αναρωτηθείτε γιατί έχετε περισσότερα πλαίσια από όσα χρειάζεται, είτε τεμπελιά, είτε αδυναμία να τα φυλάξτε από το κηρόσκωρο πουθενά αλλού εκτός από την κυψέλη -σωστό αυτό-).

Διευκρίνηση είμαι δεξιόχειρας οι κινήσεις που δείχνω είναι για δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες θα πρέπει να τις κάνουν ανάποδα. Ανασηκώνουμε την αριστερή πλευρά του πλαισίου με το ξέστρο και το πιάνουμε με το αριστερό χέρι (το δεξί έχει διαρκώς το ξέστρο), έπειτα ανασηκώνουμε την δεξιά πλευρά και το πιάνουμε με το δεξί (το ξέστρο στο χέρι διαρκώς, να μάθετε να το έχετε σαν μόνιμη προέκταση, δεν φεύγει από εκεί με τίποτα). Με αυτό τον τρόπο θα είσαστε εκτός από λιτοί στους σκοτωμούς σας και γρήγοροι ταυτόχρονα (πάντα δουλεύουμε με το ξέστρο πρώτα στην πλευρά που είναι το ελεύθερο σας χέρι)


Πάμε στα καλά τώρα.

Μοχλοί!!!

Τα πάντα μέσα στην κυψέλη μοχλοί.

Θέλεις να μετακινήσεις ένα πλαίσιο? Βάζεις μοχλό σπρώχνεις το ξέστρο προς τα έξω το πλαίσιο πάει προς τα μέσα. Απλό!


Τα πλαίσια που βγάζεις τα αφήνεις ελαφρά στην άλλη πλευρά της κυψέλης από αυτή που δουλεύεις. Και αν είναι δυνατό το ένα πάνω στο άλλο και να μην εξέχουν πολύ προς την κυψέλη και εμποδίζουν να πάρεις τα τελευταία πλαίσια.

Σας έχω πει την ιστορία με τον παλιό μελισσοκόμο που όταν πας να τον δεις στο μελισσοκομείο του σταματά ότι κάνει, κλείνει την κυψέλη,  και κάθεται πάνω της για να μην "κλέψεις" την τέχνη του?

Τώρα θα έλεγε μάλλον "Κοίτα τον Μπουνταλά τα λέει όλα, ο Αχμάκης!"

Πίσσα και πούπουλα ρε!


Άλλος μοχλός τώρα όταν υπάρχει σταθερό σημείο από την μια πλευρά και ασκήσεις δύναμη στον μοχλό το πλαίσιο θα μετακινηθεί στην κατεύθυνση που άσκησες την δύναμη. 

Η ίδια αρχή και στο επόμενο απλώς βάζεις το υπομόχλιο πιο ψιλά απλώς για να ανοίξεις τα πλαίσια (και μετά το βάζεις πιο βαθιά για μεγαλύτερη μετακίνηση. Μετακινούμε πολλά πλαίσια πολλές φορές μαζί (όσες λιγότερες ενοχλήσεις στις μέλισσες τόσο καλύτερα).


Μια περίπτωση που βάζουμε δαχτυλάκια (η κότα και η γυναίκα θέλουν δάχτυλο η κυψέλη όχι χα χα χα). με τα δύο χέρια σπρώχνουμε τα πλαίσια για να τα στείλουμε όλα μαζί στην άκρη (όχι ένα ένα, ελαχιστοποιήστε τις πιθανότητες να κάνετε κακό στην βασίλισσα).


Το ίδιο πράγμα μπορούμε να κάνουμε με ΄ένα μοχλό (εδώ το σταθερό σημείο είναι το τοίχωμα της κυψέλης οπότε τα πλαίσια θα μετακινηθούν αντίθετα με την διεύθυνση της δύναμης που ασκείς). Όσο πιο βαθιά το ξέστρο τόσο μεγαλύτερη και η μετακίνηση καθώς και η δύναμη που θα ασκηθούν στα πλαίσια  (προσοχή! Η δύναμη σας πολλαπλασιάζεται, έτσι ένα λάθος και νααααααααααααααα μια τρύπα στα πλαίσια χα χα χα)



Και ακόμα ένας μοχλός σταθερά το σύνολο των πλαισίων η κατεύθυνση του πλαισίου θα είναι αντίθετη στην κατεύθυνση της δύναμης που ασκείτε στο ξέστρο!

Υπάρχει έστω και μια μετακίνηση που να απαιτεί τα δάχτυλα σας μέσα στην κυψέλη?

Υπάρχει κανένας λόγος να δουλεύετε κοντά στο κέντρο των πλαισίων?

Δεν νομίζω!

Και μια δυο λεπτομέρειες ακόμα, το ποδαράκι όταν δουλεύετε στην κυψέλη ποτέ μπροστά από την είσοδο (καλό είναι να φοράτε και λευκή γαλότσα, βοηθά για να μην εκνευρίζονται οι μέλισσες), όπως και εσείς να μην είσαστε από μπροστά από την κυψέλη, μην σκεπάζετε την κυψέλη με τον όγκο σας τις εκνευρίζει, και αρχίζετε επιθεώρηση από την γονοφωλιά εάν είναι το μελίσσσι δυορόφο και μετά στο πάτωμα (καπνίζετε κυψέλη, κατεβάζετε ανάποδα το καπάκι, αφήνετε επάνω του το πάτωμα, και αρχίζετε να δουλεύετε την γονοφωλιά σαν να είναι δεκαράκι, και όταν τελειώσετε πάτε στο πάτωμα).
Και για το τέλος φρου φρού και άρωμα.

Υποτίθεται η μελισσοκομική δαγκάνα είναι κάτσε καλά εργαλείο, ιδίως για τον τρύγο, μπορεί, εμένα δεν με βολεύει, και τι λέμε παιδάκια σε αυτή την περίπτωση? Στην μελισσοκομία χρησιμοποιείς όποιο χειρισμό και μέσο σε βολεύει!

Χα χα χα. 

Αυτά για σήμερα. 

Σε μερικούς απλώς τους είπα ότι ήδη ξέρουν, σε μερικούς μπορεί και να τους είπαμε και κάτι χρήσιμο, οι μεν να με συγχωρέσουν οι δε να θυμούνται ότι αυτά που μάθανε δεν είναι κτήμα τους. Τους τα έμαθε κάποιος άλλος, με την σειρά τους όταν θα παλιώσουν έχουν υποχρέωση να τα μάθουν σε κάποιους νεότερους. 

Αυτή και μόνο θα είναι η αμοιβή μου, να γνωρίζω ότι η αλυσίδα γνώσης που δημιουργώ δεν θα σπάσει, γιατί κάποιος δεν θα κάνει το καθήκον του στο να συνεχίσει την διάδοση της γνώσης.

Άντε σας αφήνω, τα ξαναλέμε τσακαλάκια. 

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 22/04/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου