UA-50457385-1

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ελευθερία




Τι είναι η ελευθεριά?

Ελευθερία είναι να ορίζεις εσύ την πραγματικότητα σου, το τι θα σκέφτεσαι, το τι θα λες, με ποιους θα συναναστρέφεσαι, το πως θα συμπεριφέρεσαι, το που θα ορίζεις τα όρια των ανοχών σου, σε τι θα ελπίζεις, και τι θα προσδοκάς.

Ελευθερία είναι να μπορείς να δίνεις σε όλα μια κλωτσιά όταν σε υποβιβάζουν, σε περιορίζουν, και σε προσβάλουν, και να λες εγώ δεν γουστάρω, τα παρατάω όλα, φεύγω και ξαναχτίζω ότι  γουστάρω, όπου γουστάρω, όπως γουστάρω, και για όσους γουστάρω. 

Ελευθερία είναι να μπορείς να βλέπεις τον καθρέπτη και να μην αποστρέφεις το βλέμμα σου, να ξέρεις ότι δεν έκανες ποτέ ατιμωτικούς συμβιβασμούς, ποτέ δεν ανέχτηκες καταστάσεις άρρωστες, σιχαμερές, και βρόμικες, ποτέ δεν διαιώνισες οικτρές συμπεριφορές, δεν αποδέχτηκες να σου επιβάλουν το ζυγό τους όσοι ως τύραννοι σου θαρρούν ότι μπορούν να σταθούν. 

Ελευθερία είναι να μπορείς να πληρώνεις το τίμημα να είσαι ελεύθερος, να μένεις μόνος σου για ότι πιστεύεις, να διαλέγεις να πορευτείς όπως σου ορίζει η συνείδηση σου και ας μην υπάρχει κανείς στο πλευρό σου, να αντικρίζεις μόνο ανοιχτούς ορίζοντες ακόμα και αν είναι έρημοι από άλλες υπάρξεις. 

Ελευθερία είναι να είσαι ολόκληρος, να μην αφήνεις την μιζέρια των άλλων να σε καταβροχθίζει, να ατενίζεις ένα μέλλον φωτεινό, μακριά από τις βρόμικες υπάρξεις των κακότροπων και των κακόβουλων.

Ελευθερία είναι να υπάρχεις έτσι όπως είσαι, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Να ανασάνεις τις πνοές σου, να βαδίζεις τα βήματα σου, να χαίρεσαι τις σκέψεις σου, να γεύεσαι τα συναισθήματα σου, αδιαφορώντας για ότι αποτελεί εμπόδιο στις ψυχές των άλλων, ξέροντας ότι οτιδήποτε και να γίνει σήμερα αύριο ο ήλιος πάλι θα ανατείλει.

Ελευθερία είναι αυτό που δεν θα γευτούν οι πολλοί ζητώντας την αποδοχή των πολλών, αγνοώντας την αποδοχή του εαυτού τους.

Ελευθεριά είναι το μόνο δώρο που μπορείς πραγματικά να χαρίσεις στον εαυτό σου.


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 25/10/2014 

4 σχόλια:

  1. Ελευθερία είναι ο "αυτονόητος" και φυσικός τρόπος δράσης και ύπαρξης κάθε ατόμου.

    Ελευθερία είναι η εσωτερική επαφή με τον εαυτό μας, η εξομολόγηση που κάνουμε μόνοι μας.

    Ελευθερία είναι η μεταφορά ή μη των σκέψεών μας στο περιβάλλον μας.

    Ελευθερία είναι επίσης η όμορφη γειτόνισσα...

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελευθερία είναι να αναγνωρίζεις ότι είναι όμορφη η γειτόνισσα χωρίς να αρπάζεις ένα τηγάνι στο κεφάλι!

      Χα χα χα.

      Νύχτα καλή Κωνσταντίνε.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχει το φως και θεωρητικά μόνο "υπάρχει" και το σκοτάδι, γιατί στην ουσία σκοτάδι ονομάζουμε την απουσία του φωτός, το σκοτάδι μόνο του στην ουσία δεν υπάρχει...και όπως γράφεις στο κείμενο,"οτιδήποτε και να γίνει σήμερα αύριο ο ήλιος πάλι θα ανατείλει".Το φως δεν μπορείς να το περιορίσεις...πάει ελεύθερα όπου θέλει, το σκοτάδι δεν πάει πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός αν το φως περάσει σε μια περιοχή όπου λόγου τεράστιας βαρύτητας (μαύρη τρύπα) στρεβλώνεται ο χώρος (άπειρη καμπυλότητα) και καταλήγει να μην μπορεί να περάσει τον ορίζοντα γεγονότων χα χα χα.

      Ναι το σκοτάδι ορίζεται από το αντίθετο του το φως, η απουσία από την παρουσία,η κάθε έννοια δεν έχει υπόσταση αν δεν υπάρχει και η αντίθετη από αυτή έννοια.

      Διαγραφή