UA-50457385-1

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Προετοιμασία για τους Τρύγους


 Ο σωστός μελισσοκόμος εκτός από το πρόγευμα των Πρωταθλητών* θα πρέπει να προετοιμαστεί και ακόμα περαιτέρω για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχουν πάντα οι τρύγοι, ιδίως οι τρύγοι σε μέρη με μειωμένη νεκταροέκκριση. Οπότε έχουμε παρακάτω μια λίστα με το τι θα πρέπει να ετοιμάσει ο μελισσοκόμος πριν καν ξεκινήσει τους τρύγους.

Α/ Να πάει το Τ4 για ακόμα μια φορά στο συνεργείο! Χμμμμμ! Φρουρά! Φρουρά! Ποιος έβαλε μέσα στο κτήριο τον μόνο παλαβό μελισσοκόμο που έχει μια πράσινη γεμιστή πιπεριά για μελισσοκομικό φορτηγό? Να τον πετάξετε έξω αμέσως τον "Κύριο"!

 Αλλά ωστόσο έχει δίκιο ο παλαβιάρας! Το πρώτο που θα πρέπει να ετοιμάστε είναι φυσικά το μελισσοκομικό σας όχημα, έτσι ώστε να μην σας προκαλέσει πρόβλημα στην μεταφορά του υλικού σας, καθώς και των τρυγημένων πλαισίων (μέσα σε κυψέλες ή πατώματα). Ιδίως εάν οι τρύγοι σας θα είναι μακρινοί. 

Β/ Προμήθεια Κρουασανικών αρτοσκευασμάτων, καθώς και Red bullιακών ροφημάτων, που θα σας δώσουν ενέργεια καθώς θα τρυγάτε για πολλές, πολλές, ώρες. Ανθυγιεινά μεν προϊόντα, γεμάτα με ενέργεια που θα την κάψετε όλη μέσα σε τόσες ώρες εντατικής εργασίας δε. Τίποτα δεν μπορεί να σας μεταμορφώσει τόσο αποτελεσματικά σε στυλάκια όσο η πλήρης επαγγελματική μελισσοκομία! Όπως και τίποτα δεν μπορεί να σας μεταμορφώσει τόσο αποτελεσματικά σε "Άντρα με κοιλίτσα, γλυκός σαν καραμελίτσα" όσο το άθλημα της μπυροκαταβόθρωσης  και της τσιπουροπνιγής. 

Γ/ Ράψιμο των μελισσοκομικών σας ρούχων** (μελισσοκομικές στολές, παντελόνια παραλλαγής, τζιν) ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μέλισσες σε ευαίσθητα σημεία σας από τρύπες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια των εργασιών σας (μετακινήσεις-μεταφορές).

Δ/ Προκαταβολικό πλύσιμο πολλών εσωρούχων για δημιουργία καθαρών αποθεμάτων (φανελάκια, εσώρουχα, κάλτσες), γιατί στάνταρ θα τα χρειαστείτε εάν κρατήσουν πολλές μέρες οι τρύγοι σας, αλλά δεν θα έχετε ταυτόχρονα και τον χρόνο να τα πλύνετε κατά την διάρκεια τους. 

  Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο προβληματικό και ενοχλητικό σε ένα τρύγο από συγκάματα ανάμεσα σε μέλη του σώματος σας γιατί δεν είχατε (πολλά) καθαρά εσώρουχα να αλλάξετε κατά την διάρκεια ενός τρύγου. Εάν νομίζετε ότι ο πόνος από το τσίμπημα μια μέλισσας είναι επίπονος δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χειρότερο είναι ένα σύγκαμα στους προσαγωγούς, ή στις γάμπες, ή ακόμα και στις μασχάλες. 

Ε/ Άδειασμα του μελισσοκομικού εργαστηρίου από οτιδήποτε περιττό υπάρχει εκεί μέσα. Πατώματα με ήδη τρυγημένα πλαίσια, άδειοι κουβάδες ή τενεκέδες μελιού, πλαίσια διάσπαρτα εδώ και εκεί που θα πρέπει να συρματωθούν, κουβάδες με απολεπίσματα, κουβάδες γεμάτους με μέλι. 

 Χρειάζεται χώρος για μερικές εκατοντάδες πατώματα που θα έχουν μερικές χιλιάδες πλαίσια με μέλι, χρειάζεται χώρος για να μπορείτε να μετακινήστε καθώς απομελώνετε όλα αυτά τα χιλιάδες πλαίσια μέσα στο μελισσοκομικό σας εργαστήρι, χρειάζεται χώρος για να συσκευάζετε και παράλληλα μερικές δεκάδες τενεκέδες ή κουβάδες με μέλι. 

ΣΤ/ Εύρεση πάση θυσία άδειων κυψελών και πατωμάτων για να βάλετε μέσα τα τρυγημένα πλαίσια, ιδίως εάν σφίγγετε και τα μελίσσια αμέσως μετά τον τρύγο (αφήνετε λιγότερα από 10 πλαίσια για να ξεχειμωνιάσουν καλύτερα τα μελίσσια -και να γονεύσουν καλύτερα στο τελευταίο γόνεμα της χρονιάς-). 

 Όπως και ξεχώρισμα των πλαισίων που θα βάλετε στα μελίσσια σας εάν πάρετε περισσότερα πλαίσια από όσος είναι ο πληθυσμός τους (είτε πλαίσια που είναι καθαρά από μέλι για να τα βάλετε αμέσως στις κυψέλες κατά την διάρκεια του τρύγου, είτε πλαίσια με γύρη που τα είχατε πάρει στους προηγούμενους τρύγους σας).  



 Αυτές λοιπόν παλικαράκια μου είναι οι προετοιμασίες πριν τον τρύγο και όσο και εάν φαίνεται περίεργο οι περισσότερες από αυτές δεν δείχνουν "μελισσοκομικές" με την πρώτη ματιά! Αλλά πιστέψτε με είναι όσο αναγκαίες είναι και όσες δείχνουν ως "μελισσοκομικές"! Χα χα χα. 



* Πρόγευμα των Πρωταθλητών: Εδώ ο Συγγραφέας του άρθρου εννοεί τον συνδυασμό παυσίπονων όπως Depon και Panadol που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν πόνοι κοπώσεως, αντιφλεγμονώδων αλοιφών όπως η Voltaren  για να αντιμετωπιστούν πόνοι από μυϊκούς τραυματισμούς, φλεγμονές και τενοντίτιδες από μεταφορές ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά την διάρκεια των μελισσοκομικών εργασιών (πχ συρμάτωμα, λανθασμένο σήκωμα πλαισίων στους τρύγους, σήκωμα βαριών κυψελών), και αντιόξινων φαρμάκων όπως τα Simeco και τα Malox για να αντιμετωπιστούν έλκη και καούρες στο στομάχι που τα προκαλούν οι τεράστιες ποσότητες καφέ και ενεργειακών ποτών που καταναλώνει την κρίσιμη περίοδο (μεγάλες μεταφορές και τρύγοι) ο μελισσοκόμος για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εργασίας του (πχ να μην κοιμηθεί εξαντλημένος από τις μεταφορές πάνω στο τιμόνι του φορτηγού καθώς οδηγεί!).

** Ο Συγγραφέας του άρθρου έχει μια μοναδική ικανότητα να ανοίγει τις παραλλαγές του στον καβάλο (χωρίς να υπονοεί κάτι συγκεκριμένο εδώ! Χα χα χα) με αποτέλεσμα να δίνει ένα τρομερό στόχο εκεί στις κιτρινόμαυρες κυρές του (που ως γνήσια Θηλυκά εκεί ακριβώς πρώτα θα χτυπήσουν! χα χα χα). 

 Οπότε και εξασκεί μια τέχνη που την έμαθε από μικράκι από την οικογένεια του μέσω παρακολούθησης της από μακρυά (διότι η σοφή παλιότερη γενιά γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του έλεγε χαρακτηριστικά "Εσένα δεν πρέπει να σε μάθουμε να μαγειρεύεις, να σιδερώνεις, να πλένεις, και να ράβεις, γιατί είσαι τόσο ενάντια στον γάμο που εάν τα μάθεις και αυτά δεν θα έχεις ανάγκη να παντρευτείς, και θα μείνεις για πάντα εργένης!" χα χα χα). 

 Οπότε η τεχνική του μπορεί να μην είναι όμορφη, κομψή, ή και άρτια τεχνικά (στην πραγματικότητα θα προκαλούσε τεράστιο γέλωτα στους γονείς του, και για την χοντροκομμένη τεχνική του, αλλά κυρίως για την εικόνα μιας αρκούδας με μια βελόνα και κλωστή στα χέρια της!) αλλά είναι αλεξίσφαιρη! Τριπλή ραφή και με διπλό κόμπο σταυροβελονιά ως άγκυρα στο τέλος! Χα χα χα. 

 Και φυσικά μελισσοκόμος πράγμα σιγά μην χρησιμοποιήσει ψαλίδι για να κόβει κλωστές! Victorinox για όλα, πάντα, και παντού. Να λέτε πάλι καλά που δεν χρησιμοποιεί και για αυτό ξέστρο! Χα χα χα




Adios Amigos Locos









Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 3/11/2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου