UA-50457385-1

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIX


 Τεσσαρακοστό ένατο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και θα παρουσιάσω μερικές ερωτήσεις/απαντήσεις που μου έγιναν τους τελευταίους μήνες, και λόγου όγκου εργασίας και μειωμένης διάθεσης για δημοσιοποίηση αναρτήσεων στο blog μου θα παρουσιαστούν με αρκετή χρονοκαθυστέρηση.

 Συγκεκριμένα ορισμένες από αυτές μου γίνανε πίσω παλιά ως τον Σεπτέμβριο (νομίζω είναι ευνόητες το ποιες είναι αυτές) καθώς και κάποιες άλλες ακριβώς εκφράζουν απορία για άλλες αναρτήσεις του blog που και αυτές έγιναν με χρονοκαθυστέρηση (για τους ίδιους ακριβώς λόγους) και μοιάζουν σαν να είναι εκτός τόπου και χρόνου, εάν δεν βάλεις μέσα και το γεγονός ότι ακριβώς αυτή η εποχή (Αύγουστος-Νοέμβριος) είναι η δυσκολότερη εποχή από όγκο εργασίας και χρονικά περιθώρια και προθεσμίες για ένα μελισσοκόμο, ιδίως για ένα Πευκά μελισσοκόμο. Προχωρούμε στις ερωτησαπαντήσεις με διευκρινήσεις όπου θα χρειασθούν.   

241.Κύριε Λάζαρε καλημέρα...έχω μια απορία διαβάζω και ξαναδιαβάζω αλλά δεν μπορώ να βρω απάντηση... Τα πλαίσια που έχουν μέλι δεν έχουν γόνο; Δηλαδή: Όταν εγώ θα βάλω όροφο και πλαίσιο κτισμένο δεν θα πάει η βασίλισσα να το γεννήσει και θα το σφραγίσουν; Η συλλέκτρια που θα βάλει το νέκταρ που θα φέρει; Συγγνώμη αν σας κούρασα.

Bear's Nest: Καλημέρα ****, μην μασάς δεν με κουράζεις καθόλου. Χμμμ, ερώτηση που έχει να κάνει με ότι δεν έχεις ακόμα εξοικείωση με ζωντανές κυψέλες  και μελίσσια. Θα πάρει λίγο χρόνο για να το κατανοήσεις καλύτερα όταν θα δουλέψεις πάνω σε μια κυψέλη, αλλά ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε λίγο πιο κατανοητό σε θεωρητικό επίπεδο.


 Πρώτα από όλα πως είναι η δομή του μελισσιού από άποψη διαμόρφωσης γόνου και τροφών (όταν είναι δεκάρι). Φαντάσου μια ανοιχτή γονοφωλιά (κυψέλη χωρίς όροφο) έχει 10 πλαίσια μέσα ε? Ωραία αρίθμησε τα πλαίσια από το 1 έως το 10 από αριστερά προς τα δεξιά (και ανάποδα γίνεται αυτό αλλά αυτό το νοητικό σχήμα βοηθά περισσότερο όσους έχουν γραφή από τα αριστερά προς τα δεξιά –σε αντίθεση πχ με τους Άραβες!-). Έχεις τώρα στον νου σου ένα αριθμημένο σύνολο πλαισίων. Σε φυσιολογικές συνθήκες τα πλαίσια 1 και 10 θα έχουν μέλι, τα πλαίσια 2 και 9 θα έχουν στεφάνωμα μελιού και γύρη. Και τα πλαίσια 3 έως 8 θα έχουν στεφανώματα με μέλι και ελάχιστη γύρη και στο κέντρο τους και κάτω θα έχουν γόνο (μερικά πλαίσια μπορεί να είναι και μόνο γόνος). Αυτή είναι συνήθως η φυσιολογική δομή τροφών και γόνου σε ένα δεκάρι μελίσσι (πολλές φορές το μελίσσι δείχνει προτίμηση σε μία πλευρά –λόγου ζέστης, λόγου δυνατών μελισσιών από την μία πλευρά, λόγου ιδιοτροπίας- και μπορεί να είναι ο γόνος και ο πληθυσμός περισσότερο αριστερά ή δεξιά).

 Στο μελίσσι τώρα που θα βάλεις όροφο συνήθως η μάνα θα πάει να γεννήσει και επάνω (εάν δεν έχεις βάλει ταυτόχρονα και βασιλικό διάφραγμα ανάμεσα στον όροφο και στην γονοφωλιά για να αποτρέψεις ακριβώς αυτή την κατάσταση), εάν είναι σε φάση ανάπτυξης (άνοιξη) με πολλές γύρες και μέλια που μπορούν ακριβώς να συντηρήσουν αυτή την φάση ανάπτυξης.  Μάλιστα εάν αφήσεις την βασίλισσα ελεύθερη θα πάει και θα γεννήσει επάνω σχεδόν άμεσα (μπορεί ήδη να έχεις βάλει και πλαίσια με γόνο στον όροφο ακριβώς για αυτόν τον λόγο) γιατί είναι πιο ζεστά επάνω στον όροφο και βοηθά αυτό στην εκκόλαψη του γόνου.

 Κάποια στιγμή όμως θα τελειώσει η φάση της ανάπτυξης (γιατί η βασίλισσα έχει φτάσει στο μέγιστό της γέννας της, το μελίσσι έχει πολλές συλλέκτριες μέλισσες (που όμως έχουν μικρή διάρκεια ζωής γιατί δουλεύουν σε έντονες  νεκταροεκκρίσεις εκεί έξω) σε σχέση με τον πληθυσμό φροντιστών – τροφών του γόνου, έχει σταματήσει να μεγαλώνει και η μέρα) και ο γόνος του μελισσιού μένει σταθερός ή μειώνεται. Εάν έξω υπάρχει ακόμα έντονη νεκταροέκκριση (εάν δεν υπάρχει έντονη νεκταροέκκριση έτσι και αλλιώς θα μειωθεί ο γόνος του μελισσιού) θα αρχίσει το μελίσσι να γεμίζει πλαίσια με μέλι (είτε άδεια πλαίσια θα αρχίσει να τα γεμίζει, είτε θα αρχίζει να βάζει μέλια στα πλαίσια που έχουν κόκκινο γόνο (παλιός γόνος) και αρχίζουν σιγά σιγά οι μέλισσες να εκκολάπτονται από αυτόν. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν πολλά πλαίσια που θα έχουν μόνο μέλι (η μέλι και ελάχιστο, κόκκινο συνήθως, γόνο).

 Επίσης σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει πολύ γύρη (πχ τα πεύκα) αλλά υπάρχει πολύ εξωτερική μελιτωέκκριση τα μελίσσια ξεγονεύουν άμεσα και γεμίζουν με μέλι τα πλαίσια που πριν υπήρχε γόνος (και μάλιστα στα πεύκα πρώτα θα αρχίσουν τα πλαίσια της γονοφωλιάς να  γεμίζουν με μέλι, και έπειτα και του ορόφου). Σε  ακραίες συνθήκες νεκταροέκκρισης ή μελιτωέκκρισης μπορεί να συμβεί και το μπλοκάρισμα των πλαισίων με μέλι και να μην υπάρχει διαθέσιμος χώρος για γέννα της βασίλισσας (οπότε τρυγάς, δίνεις και άδεια χτισμένα πλαίσια στο μελίσσι, και  εάν είναι σε περιοχές χωρίς γύρη όπως τα πεύκα, τα μετακινείς για να πάνε σε περιοχές που θα βρούνε και γύρη για να ξαναγονεύσουν, ή εάν συνεχίζει να δίνει το μέρος που τα είχες τα αφήνεις μέσα ξαναγεμίζουν με μέλι και εσύ λες «ε! δεν  γαμιέται! Ποιος θέλει άλλωστε μελίσσια και για του χρόνου?» Χα χα χα).

 Σε περίπτωση τώρα όμως που δεν θα τρυγήσεις τα πλαίσια αυτά και πας τα μελίσσια να ξαναγονεύσουν κάπου (αυτό σε περίπτωση που δεν έχουμε πλήρες μπλοκάρισμα της γέννας στο μελίσσι) τότε μπορεί να γεννήσει και λίγο και σε αυτά τα πλαίσια η βασίλισσα (μετατρέπει μέρος από τα αποθέματα σε μέλι το μελίσσι σε γόνο γιατί αυτή είναι η κατεπείγουσα ανάγκη που νιώθει εκείνη την στιγμή) οπότε θα έχεις και ένα δίλημμα εάν θα πάρεις αυτό το πλαίσιο σε  τρύγο (εάν είναι λίγος το παίρνεις, και εάν ξαναβάλεις την ίδια μέρα το απομελωμένο πλαίσιο με τον γόνο στο μελίσσι πάλι μπορείς να πάρεις ένα πλαίσιο με λίγο γόνο. Αλλά μόνο πλαίσια με πολύ λίγο γόνο! Δεν παίρνεις πλαίσια με εκτεταμένους γόνους  στους τρύγους! Ο γόνος από μια εποχή και μετά (από Σεπτέμβρη και μετά στον βορρά λόγου το επερχόμενου ξεγονεύματος των μελισσιών τον χειμώνα) αξίζει περισσότερο το βάρος του από το μέλι (εάν θέλεις να εξακολουθείς να είσαι μελισσοκόμος και τις επόμενες χρονιές). 

242.Νέος Μελισσοκόμος έχω τα Μελίσσια μου σε μέρος με πολλές στρουβλιες και σουσουρα δεν έκανε τίποτα η στρουβλια και η σουσουρα λίγα έχει πολύ κλειστή σουσουρα είναι καλό στεγνό μέρος τα έχω για ξεχειμονιασμα εκεί


Τα Μελίσσια έχουν μείνει πίσω δεν έχουν γόνο

Να τα βάλω από μια neopoll και να κανένα μπουκαλάκι σιρόπι μπας και γονεψουν λίγο ή θα είναι τζάμπα λεφτά; 

Bear's Nest: ******* τάισε σιρόπι 2 ζάχαρη - 1 νερό με θυμόλη μέσα (γιατί πλέον είμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη και ο κίνδυνος για νοζεμίαση είναι τεράστιος) μπας και γονεύσουν τα μελίσσια, αλλά κυρίως για να το κάνουν αποθέματα (για αυτό και σου λέω να βάλεις αναλογία 2 -1 ζάχαρη νερό) αλλά με τεράστια προσοχή γιατί έχεις τα μελίσσια σε σουσούρες και υπάρχει πάντα ρίσκο σε τέτοιες τοποθετήσεις (κυρίως εάν κόψει απότομα η σουσούρα τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για λεηλασίες, στην δική σου περίπτωση δεν έδωσε η σουσούρα οπότε δεν είναι η ίδια κατάσταση με την παραπάνω, αλλά πάντα υπάρχει ρίσκο σε τέτοιες τοποθετήσεις). Φυσικά δεν ξέρω το που είσαι (βορράς, οπότε θα είσαι στο τελευταίο γόνεμα της χρονιάς ή στον Νότο που εκεί τα μελίσσια είτε δεν ξεγονεύουν είτε ξεγονεύουν για μικρό χρονικό διάστημα) οπότε και είναι λίγο φλού η απάντηση μου, υποθέτω πάντως ότι είσαι στον Βορρά. Θα μπορούσες να δώσεις και γυρεόπιτα για να πάρουν και πρωτεινική τροφή για να είναι πιο σίγουρο ότι θα γονεύσουν αλλά σε περιόδους τόσο κοντά στον χειμώνα μπορεί η παρατεταμένη χρήση γυρεόπιτας (πάνω από 15 -21 μέρες) να προκαλέσει προβλήματα. Εάν τα μελίσσια φέρνουν γύρη από έξω δεν χρειάζεται και τόσο η γυρεόπιτα (ή εαν έχουν μέσα στα πλαίσια αρκετή γύρη) και μόνο το σιρόπι αρκεί, αλλά μην κάνεις κατάχρηση σε αυτό, σε λίγο θα έχουμε χειμώνα και εάν είσαι στο βορρά είναι παρακινδυνευμένη η χορήγηση σιροπιού για μεγάλο διάστημα ακόμα και με την χρήση Θυμόλης ή και Νοζεβίτ+ (φυσικά υπάρχουν και μελισσοκόμοι που τροφοδοτούν συνέχεια με σιρόπι αλλά αυτοί είναι συνήθως στον Νότο και εκεί οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από τον Βορρά ιδίως στον Χειμώνα).

 Και να μια ερώτηση που μας έρχεται πίσω από τον Σεπτέμβρη. Η απάντηση που έδωσα τότε είχε αρκετή επιφυλακτικότητα. Πλέον μια που είμαστε πολύ μακρυά από αυτό το σημείο και έχουμε την πολυτέλεια της μετέπειτα γνώσης μπορούμε να απαντήσουμε πολύ πιο εύκολα. Δεν έβρεξε τελικά για 5 μήνες από την τελευταία βροχή που αναφέρω στην απάντηση μου. Δεν έδωσε τίποτα ο πολύκομβος στις περισσότερες τοποθετήσεις, επίσης και η σουσούρα δεν έκανε ιδιαίτερα πράγματα από το σημείο που μιλάμε και μετά. Ένα σερί πολλών χρόνιων με εξαιρετικές νεκταροεκκρίσεις σε αυτές τις δύο τοποθετήσεις έληξε φέτος τελείως άδοξα. Έχετε αυτή την γνώση για τις επόμενες τοποθετήσεις σας στο μέλλον. 

243.Λάζαρε καλημέρα. Παρατήρησα ότι φέτος ο πολύκομβος βγήκε αρκετά νωρίς, πιθανότατα λόγω των πολλών βροχών Ιουνίου - Ιουλίου. Παρόλα αυτά δε δούλεψε, τουλάχιστον στα μέρη που τα έχω εγώ και τα άνθη του μου φάνηκαν μικρότερα από το κανονικό.Διάβασα τις σχετικές αναρτήσεις σου. Φέτος έπρεπε να ήταν ιδανικά για πολύκομπο αλλά τζίφος. Τι μπορεί να φταίει; Θα δώσει Σεπτέμβριο ΑΝ βρέξει καλά ή πέρασε;

Bear's Nest:Χμμμμ ρωτάς κάτι που η απάντηση του είναι καταδικασμένη να είναι ανεπαρκής ως προς την βαρύτητα της και την ορθότητα της! Άνοιξαν και τα δύο (πολύκομβος  σουσούρα) νωρίς λόγου βροχών και δυστυχώς ο καιρός από εκεί και πέρα τις κρέμασε και τις δύο τις ανθοφορίες με το να μην έχει βρέξει για 1,5 μήνα. Δυστυχώς πλέον τα χωράφια έχουν σχεδόν στεγνώσει, θέλει καλές βροχές για να αποκτήσουν καλή υγρασία ξανά, πιθανό επίσης το παιχνίδι να έχει χαθεί για τον πολύκομβο (για την σουσούρα όχι και τόσο), γιατί και όσο περνά ο καιρός οργώνονται τα χωράφια (ή τα βάζουν φωτιά) ακόμα και σε ξερά χώματα (γιατί πρέπει να τα δουλέψουν και αυτοί που έχουν εκατοντάδες με χιλιάδες στρέμματα. Πχ στα δικά μας πες πιο "καλά" χωράφια ήδη όλα έχουν οργωθεί χωρίς καν να περιμένουν τις βροχές και δεν μπορείς πλέον να περιμένεις απολύτως τίποτα από τον πολύκομβο). Με  που θα πέσουν οι πρώτες βροχές εκτός από τους μελισσοκόμους τις περιμένουν  και οι αγρότες για να μπορούν να οργώσουν μαλακά εδάφη (άρα  με ίδιο καύσιμο να βγάζουν περισσότερα στρέμματα οργώματος) και μέχρι να δεις την επίδραση της βροχής στον πολύκομβο (εάν την  δεις, μπορεί  και να είναι πλέον πολύ αργά και μετά από βροχές να δώσει) στις 3-5 μέρες μετά να έχουν προλάβει οι αγρότες στο ίδιο διάστημα να οργώσουν μερικές χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή σου (δεν θέλει πολύ! Από 300 στρέμματα να οργώνει ο κάθε αγρότης την ημέρα σε 5 μέρες θα έχει οργώσει 1,500 στρέμματα, 20 εργατικοί αγρότες να το κάνουν αυτό μιλάμε αμέσως για μια απώλεια 30,000 στρεμμάτων σε 5 μόλις μέρες!). Δυστυχώς οι μέρες περνάνε και δεν είναι μακρυά το δεύτερο χέρι του πεύκου, δεν ξέρω εάν θα υπάρξει παράθυρο να δώσει ο πολύκομβος μέχρι το να ξαναδώσει το δεύτερο χέρι του πεύκου. Μείνε επιφυλακτικός. 

 Το παρακάτω σχόλιο μας έρχεται από τα σχόλια της ανάρτησης του blog Μέλι για τα πάντα και παντού όπου ο γραφών του συγκεκριμένου σχόλιου μου επισημαίνει μια υποκειμενική (και αμφισβητούμενη για μένα) "γνώση" που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο χωρίς όμως να υπάρχει από πίσω της μια τεκμηρίωση σε έρευνα (ή έστω η αρχική πηγή που θα μας οδηγήσει σε αυτή την έρευνα). Δηλαδή το επίπεδο της γλυκύτητας του μελιού. Ενώ εγώ σε αυτή την ανάρτηση προτείνω μια αναλογία αντικατάστασης της ζάχαρης με μέλι, ο γραφών του σχόλιου προτείνει αυθαίρετα μια άλλη. 

 Φυσικά μετά ακολούθησε η ανταπάντηση μου όπου και αμφισβητώ αυτή την αντικατάσταση παραθέτοντας στοιχεία που είναι διαθέσιμα στους γνώστες της μελισσοκομίας αλλά προφανέστατα όχι και σε όσους είναι γνώστες της ζαχαροπλαστικής! Ναι αλλά λάθη που είναι αποδεκτά για ερασιτέχνες σε μία τέχνη δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στους επαγγελματίες αυτής. Καλά είναι οι επαγγελματίες προτού ακολουθήσουν το τι "ακούγεται" εκεί έξω να κάνουν πρώτα μια έρευνα εάν ισχύει αυτό ή  με ποιες προϋποθέσεις ισχύει!. 

244. Το μέλι κατά κανόνα είναι δυο φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη άρα αντί για 100γρ ζάχαρης βάζουμε 50γρ μέλι.

Bear's Nest: Χμμμμμ! Ενδιαφέρουσα πληροφορία αυτή! Υπάρχει κάποια έρευνα που να την υποστηρίζει, για να την προσθέσουμε στην ανάρτηση μας ή είναι μια εμπειρική (υποκειμενική) παρατήρηση? Γιατί και το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τις γεύσεις, οπότε και την γλυκύτητα, είναι υποκειμενικό (πχ εγώ βάζω αβέρτα ποσότητες λεμονιού στα φαγητά που σε κάποιους άλλους θα τους έκανε αυτή η ποσότητα λεμονιού αδύνατο το να τα φάνε, υποθέτω ότι είτε με τρελαίνει αφάνταστα το ξινό ή δεν έχω τόσο ευαισθησία στο ξινό και θέλω μεγαλύτερες ποσότητες για το ίδιο με ένα άλλον άνθρωπο αποτέλεσμα).

 Τώρα όμως και στα του επαγγέλματος μας (μελισσοκομία). Συνήθως το μέλι είναι δύο φορές γλυκύτερο από την ζάχαρη? Ποίο είδος μελιού όμως? Το βαμβάκομελο είναι πολύ γλυκό σε αντίθεση με το πευκόμελο που δεν είναι και τόσο γλυκό. Ναι αλλά στην Ελλάδα το 70% του μελιού είναι από πεύκο! Το άλλο 5% από Έλατο, το 1% από Βελανίδι (το οποίο είναι γλυκό σε μεγάλο βαθμό, αλλά επίσης και πολύ βαρύ για να το χρησιμοποιήσεις στην μαγειρική) δηλαδή το 75% των Ελληνικών μελιών είναι βαριά (και όχι τόσο γλυκά) μέλια μελιτωμάτων, και μόνο το 25% είναι ανθόμελα (ρίγανη, ακακία, θυμάρι, βαμβάκι, παλιούρι, σουσούρα, πορτοκάλι, κάστανο, πολύκομβος, ευκάλυπτος, κουμαριά). Μια πληθώρα από τα ανθόμελα επίσης δεν είναι τόσο γλυκά ως μέλια (πχ η σουσούρα) ενώ και κάποια από αυτά είναι τελείως πικρά (πχ καστανιά, κουμαριά).

 Ποιο μέλι της Ελλάδας (ή του εξωτερικού) αποτελεί την βάση αυτής της πληροφορίας σχετικά με την γλυκύτητα του μελιού σε σχέση με την ζάχαρη? Γιατί εάν είναι κάποιο από τα ανθόμελα (και πιθανότατα κάποιο από τα ανθόμελα του εξωτερικού σαν την ελαιοκράμβη) προφανέστατα και δεν θα ισχύει αυτή η πληροφορία για τα Ελληνικά μέλια που στην πραγματικότητα μονοπωλούνται σχεδόν από το πεύκο.

 Εάν αντίθετα η βάση αυτής της πληροφορίας (μάλλον της έρευνας) είναι το πεύκο τότε προφανέστατα στην αντικατάσταση της ζάχαρης με τα ανθόμελα (που είναι πιο ορθή και ζαχαροπλαστικά και μαγειρικά γιατί τα ανθόμελα είναι ελαφρά μέλια που και δεν μονοπωλούν την γεύση, αλλά κυρίως αισθητικά δεν αλλοιώνουν αβέρτα το αποτέλεσμα, πχ κάντε κουλουράκια με μέλι πορτοκαλιάς και με βελανιδόμελο, στην μια περίπτωση τα κουλουράκια θα μοιάζουν με κουλουράκια, ενώ στην άλλη σαν σουφλέ σοκολάτας λόγου του κατάμαυρου χρώματος του βελανιδόμελου χα χα χα) η αναλογία θα ξεπερνά το 1 προς 3 βάση αυτής της πληροφορίας.

 Μια διευκρίνιση εδώ! Δεν αμφισβητώ την πληροφορία αυτή, μπορεί να ισχύει, απλώς η  περίπτωση της Ελλάδας όπου το 75% του μελιού είναι μέλι μελιτωμάτων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις συνταγές που θα γίνουν με αυτά τα μέλια εάν αυτή η πληροφορία για την γλυκύτητα του μελιού μας έρχεται από το εξωτερικό όπου τα ανθόμελα κυριαρχούν πλήρως στην αγορά τους. Τροφή για σκέψη το παραπάνω. 

 Η παρακάτω απορία μου έγινε σε σχόλιο της ανάρτησης Όμως τούτη η θητεία δε σταματάει πουθενά που είναι μια από τις "Βαριές" αναρτήσεις που έγιναν με χρονοκαθυστέρηση και λογικό είναι να προκάλεσαν σύγχυση. 

 Και φυσικά επίσης εδώ είναι ευκαιρία να γράψω και ορισμένα ακόμα που με ενόχλησαν όσο εγώ ήμουν πλήρως απασχολημένος με το να μπορέσω να βγάλω μέλι για να ζήσω την επόμενη χρονιά, και κάποιοι που προφανέστατα η μελισσοκομική τους χρονιά είχε τελειώσει ήδη θεώρησαν ότι πρέπει να ασχοληθούμε μαζί τους και με τα υπαρξιακά τους προβλήματα* μια που για ακόμα μια χρονιά διαπίστωσαν ότι δεν θα γίνουν πλούσιοι με την μελισσοκομία. 

 Οπότε για ακούστε δύο φωνήεντα από τον Αρκούδα γιατί ξεχάσατε ακριβώς το πόσο πριονοκορδέλα είναι η γλώσσα μου τα τελευταία χρόνια που δεν ασχολούμαι με τους τιποτάδες και τους πουθενάδες της διαδικτυακής (και όχι μόνο) μελισσοκομίας. 

 Καλύτερα να τα ακούσετε στα πλαίσια μια ερωτησαπάντησης παρά να τα λουστήτε χύμα και τσουβαλάτα στα πλαίσια μια ολόκληρης ανάρτησης (ή μιας ολόκληρης σειράς αναρτήσεων. Μην με προκαλείτε! Ξέρετε ακριβώς πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει στον ψυχισμό σας και στην προσωπικότητα σας η γλώσσα μου! Χα χα χα).  

245.Κάτι ακόμη. Γιατί θα είσαι σε 20 μέρες εκεί; Έχει και άλλο χέρι; Αρχές Οκτώβρη δεν αρχίζει περίπου το δεύτερο, για άλλους τρίτο;

Bear's Nest: Γιατί αυτή η ανάρτηση είναι με χρονοκαθυστέρηση, στην πραγματικότητα αναφέρεται σε γεγονότα που γίνανε πριν από 1-1,5 μήνα! Έχει μεσολαβήσει από τότε ο τρύγος, ξανά μεταφορά μέσα, και απομέλισμα. Σε λίγες μέρες θα γίνει η μεταφορά έξω, τρύγος (εδώ παίζεται με ποια σειρά αυτά θα γίνουν, εάν  και ο τρελός….. χα χα χα) και απομέλισμα δεύτερου χεριού. Θα μου πεις γιατί αυτή η χρονοκαθυστέρηση? Πρώτον, γιατί είμαι διαλυμένος από την κούραση όλης την χρονιάς και δεν έχω και τόσο διάθεση να κάτσω να γράφω αναρτήσεις. Δεύτερον αυτή την στιγμή είμαι στην φούρια από τα απομελίσματα (πρέπει να βγει το μέλι από το πρώτο χέρι και να συσκευαστεί γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που το περιμένει) και δεν υπάρχει και τόσος διαθέσιμος χρόνος για να γράφω (και ακόμα λιγότερη διάθεση!). Και τρίτον και κυριότερο έχω αποφασίσει (και για αυτό τον λόγο έχω κρατήσει εκτεταμένο φωτογραφικό υλικό) να δημιουργήσω ακόμα δύο τέτοιες υπερβολικά «βαριές» αναρτήσεις** για να δείξω τα προβλήματα της πραγματικής μελισσοκομίας. Η μία θα είναι με τον τρύγο, και η άλλη με την μεταφορά πάλι μέσα.

 Βαριές και εκτεταμένες αναρτήσεις που θα δείχνουν ακριβώς το πόσο άσχημα μπορεί να πάνε τα πράγματα πίσω από απλές λέξεις όπως τρύγος ή μεταφορά, γιατί βλέπω ότι οι συνάδελφοι μου bloggers όλα τα παραπάνω τα ξεπετούν στο μάνι, μάνι, χωρίς να αναφέρουν τίποτα από αυτά (Γιατί συνάδερφοι bloggers δεν τα παρουσιάζετε αυτά? Δεν μπορείτε να τα παρουσιάσετε λόγο ικανοτήτων ή λόγου ότι δεν έχετε τέτοια βιώματα? Ε?)  και πρέπει κάποιος να τα δείξει για να ξέρουν οι νέοι μελισσοκόμοι που πάνε να μπλέξουν πριν πάρουν τις αποφάσεις τους, μην  έχοντας στον νου ότι η μελισοκομία είναι απλώς ένας περίπατος εις τας εξοχάς (γκουχου γκουχου γκουχου ονόματα δεν λέω! Χα χα χα).

 Επίσης κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσω και μερικά πράγματα στους ξεστομάχους του πληκτρολογίου*** γιατί έχω αντιληφθεί ότι τους ενοχλεί ιδιαίτερα ο τρόπος παρουσίασης μου της μελισσοκομίας (ο ίδιος ο τρόπος? Ή το ότι εγώ μπορώ να τα παρουσιάζω έτσι, ενώ αυτοί δεν μπορούν?) και άρχισαν να γαυγίζουν. Και πορφυρογέννητοί μελισσοκόμοι (δεύτερης γενιάς και άνω, και το καταλαβαίνω αυτό, τους χαλάω την πιάτσα με το να μοιράζομαι το γνωστικό μου μελισσοκομικό κεφάλαιο και αυξάνω τον ανταγωνισμό τους) αλλά δυστυχώς και μελισσοκόμοι πρώτης γενιάς (που μόνο να κερδίσουν – και κερδίζουν, άσχετα και εάν επίσης γαυγίζουν!- έχουν από το blog μου και την χαζομάρα μου να μοιράζομαι χωρίς όρους το γνωστικό μου κεφάλαιο). Να τους σφίξω λίγο πάλι τα λουριά για να μην  «θάβουν»  πράγματα και καταστάσεις που είναι παντελώς ανίκανοι να τα κάνουν οι ίδιοι (είτε λόγου  συμφερόντων είτε λόγου ικανοτήτων)! 

* Έχει γράψει στο προφίλ του στο Facebook και αυτό ο κακός Αρκούδας:

"Τι λέει μελισσοκόμοι?
Η εσωστρέφεια καλά κρατεί?
Πέρασε ακόμα μια μελισσοκομική χρονιά, διαπιστώσατε ότι δεν γίνατε και φέτος Ωνάσιδες με την μελισσοκομία, και αποφασίσατε για ακόμα μια φορά να διακριθείτε στα αγαπημένα σας αθλήματα της αλληλοσφαγής, του διαδικτυακού κανιβαλισμού, της διχόνοιας, της λασπολογίας, και του ατέρμονου χασίματος πολύτιμου χρόνου με ασήμαντα θέματα, καταστάσεις, και πρόσωπα?

Πόσο τραγικά προβλέψιμοι είσαστε τελικά!

Και να σκεφτείς ότι χάνεις όλο τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο σου, και όχι μόνο, για να γράφεις διαρκώς για όλο αυτό τον όχλο, τους Γιουρούκους, τους Μαμελούκους, τους Ούρκ Χαϊ με στόχο να κάνεις διάχυση των γνώσεων σου σε αυτούς!

Καλός μαλάκας και εγώ!
Αχχχ δεν πάμε να γαμηθούμε όλοι μας λέω εγώ!"

** Οι αναρτήσεις του blog στις οποίες αναφέρομαι είναι οι Αχχχ αυτά τα μπερεκέτια!  και Μελισσοκομικό Μένος  

*** Εδώ ο κακός Αρκούδας έχει πετάξει σε ανύποπτο χρόνο σε γραπτή του επικοινωνία και το εξής: "Έχω καλόπαιδα που στην ειρωνεία είναι αξεπέραστοι και κάπως πρέπει να μπαίνουν στην θέση τους. Δυστυχώς όταν μπαίνεις σε μελισσοκομική οικογένεια επειδή κάποιος άνοιξε τα πόδια του (είτε η μάνα τους για να τους γεννήσει μέσα σε μελισσοκομικές οικογένειες, είτε πήρανε ως γυναίκες κοπέλες που οι δικοί τους είναι μέσα σε μελισσοκομικές οικογένειες) σηκώνεις υπερβολικά ψιλά τον αμανέ χωρίς όμως να έχεις αποδείξει ότι πραγματικά εσύ αξίζεις την θέση που είσαι".  

 Από αυτά ακριβώς πάω να σας προστατεύσω και δεν είμαι εδώ και χρόνια σε μελισσοκομικές ομάδες! Είμαι επαγγελματίας μελισσοκόμος πρώτης γενιάς, το κάθε τι μου ήρθε δύσκολα, δεν μου χαρίστηκε τίποτα, το κάθε τι το κέρδισα με πολύ κόπο, χρόνο, χρήμα, αγωνία. 

 Δεν χρωστώ τίποτα σε κανένα εκτός από ελάχιστα άτομα που μου δείξανε μερικά πράγματα επειδή εκτίμησαν τον κόπο μου, και τον χαρακτήρα μου. Όπως και σε κοντινά μου άτομα που με έχουν εμπιστευτεί σε ένα τεράστιο άλμα πίστης που έχω κάνει! 

 Οπότε εξαιτίας όλων των παραπάνω είναι πολύ σκληρός, άγριος και το κυριότερο δεν έχω κανένα λόγο να κρατώ χαρακτήρα σε όσους θα πάνε να μου την πουν. Προσέξτε, μπορεί να δείχνω ήρεμος, Cool, άνετος αλλά μέσα μου κοχλάζει η οργή ενός μελισσοκόμου πρώτης γενιάς! Το για πότε θα σας αποκεφαλίσω γιατί θεώρησα ότι  υπάρχει υπόνοια και πρόθεση να μου επιτεθείτε δεν θα το πάρετε καν χαμπάρι. Μίλησα και ελάλησα, μην πείτε ότι δεν έχετε προειδοποιηθεί!   




Adios Amigos Locos


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII

Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών

Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!

Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών

Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 30/11/2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου