UA-50457385-1

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα να ατενίσουμε μπροστά αφήνοντας πίσω την δεκαετία του μίσους και του φόβου



 Επιζήσαμε!

 Ναι βγάλαμε μια δύσκολη δεκαετία όπου όλες οι πιθανότητες ήταν ενάντια μας. Το καταφέραμε!Δύσκολα, με τεράστιες στερήσεις  και θυσίες. Με αρκετούς από μας μακριά από τα σπίτια μας και την πατρίδα μας, με λειψές τις ζωές μας, με συμβιβασμούς που ποτέ δεν θεωρούσαμε ότι θα ήμασταν ικανοί ή πρόθυμοι να τους υποστούμε. Επιζήσαμε όμως!

 Μόλις αφήνουμε πίσω μας μια δεκαετία μίσους και φόβου. Μίσος για τον εαυτό μας, για τις επιλογές μας και για τις αυταπάτες μας. Μίσος για τους γείτονες μας, γιατί δεν μπορούν να αλλάξουν τον εαυτό τους ακριβώς όπως δεν μπορούμε να αλλάξουμε και εμείς τον δικό μας. Μίσος για όσους είναι διαφορετικοί από μας, όσους έχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές πεποιθήσεις. Μίσος σε όσους τολμούν να έχουν δίκιο και αυτοί, παρόλο που το δικό τους δίκιο διαφέρει από το δικό μας. 

 Αλλά και με αμέτρητο φόβο. Φόβο για την ύπαρξη μας. Φόβο για την ύπαρξη όσων έχουν την έγνοια μας. Φόβο για την ύπαρξη όσων θεωρούμε δεδομένων και αναγκαίων για το ευ ζην μας. Φόβο για την συνέχιση της πραγματικότητας που έχουμε συνηθίσει, και ζούμε άνετα μέσα σε αυτή.

 Μια δεκαετία που άφησε βαθιά τα σημάδια της μέσα μας. Μια δεκαετία που δεν μας έκανε πιο ευαίσθητους προς τους άλλους, τους ξένους, τους διαφορετικούς, τους απέναντι. Μια δεκαετία που δεν μας έκανε πιο ευαίσθητους στον πόνο που βιώνουν και οι άλλοι που ζουν ταυτόχρονα στην ίδια κόλαση με εμάς. Μια δεκαετία που δεν έκανε τα μυαλά μας πιο ανοιχτά, αλλά ούτε και τα χαμόγελα μας λαμπρότερα.

 Αλλά μια δεκαετία που μας έκανε τις καρδιές μας πολύ σκληρότερες, τις ματιές μας πολύ αγριώτερες, το μένος μας πολύ πιο άσβεστο.

 Μια δεκαετία όμως που πρέπει να την αφήσουμε πίσω, και να μην την επαναλάβουμε και στις επόμενες 10 σπείρες γύρω από τον Ήλιο που θα κάνει ο βράχος που υπάρχουμε επάνω του. Κρατάμε από αυτή ότι θετικό κερδίσαμε. Μαχητικότητα, καρτερικότητα, αντοχή, δύναμη. Αλλά αφήνουμε πίσω τα αρνητικά. Μισαλλοδοξία, απονιά, διχόνοια, εγωισμό, ανορθολογισμό. 

 Είναι ευκαιρία όσο υπάρχει ένα αμυδρό φως στο τούνελ να εκμεταλλευτούμε αυτό το ευνοικό παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας για να βελτιώσουμε τις ζωές μας, καθώς και τις ζωές όσων αγαπάμε. Έχουμε εφόδια που δεν γνωρίζαμε πριν από μια δεκαετία ότι είναι κρυμμένα μέσα μας. Είμαστε διαφορετικοί από τους αφελείς της πλανεμένης χώρας, μας έκαναν διαφορετικούς. 

 Ώρα για να θεραπεύσουμε τις ψυχές μας και τον κόσμο μας, ώρα να δημιουργήσουμε τον κόσμο που πραγματικά θέλουμε, και όχι αυτόν που μας επέβαλαν.

 Ώρα να πολεμήσουμε για τους εαυτούς μας, και όχι τους εαυτούς μας.

 Ώρα για μια μη χαμένη δεκαετία.




  Adios Amigos Locos










 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 31/12/2019  

1 σχόλιο:

  1. μπραβο σου ρε Λαζαρε να εισαι καλα γιατι εισαι απο τα πιο θετικα ατομα που εχω γνωρησει στην ζωη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή