UA-50457385-1

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται: Ουαί τοις ηττημένοις

 


 

 Σε αυτή την ζωή μπορείς να σιωπάς, να μένεις αμέτοχος, να μην εκδηλώνεις τις απόψεις σου, να αδιαφορείς για το ποιο είναι το δίκαιο και ποιο το άδικο, να κλείνεις τα μάτια σε όλου του κόσμου τις αδικίες, τα βάσανα, τις συμφορές και την δυστυχία του κόσμου.

 Ναι μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά, και να αφήσεις την ροή του χρόνου να περνάει από γύρω σου, χωρίς να αντιμετωπίζεις καμία φθορά, επειδή όρθωσες το ανάστημα σου σε όσους φέρονται άτιμα και άδικα, επειδή δεν μάλωσες και πολέμησες με όσους εκμεταλλεύονται αυτές τις καταστάσεις, επειδή δεν είπες λόγια που φλέγονται σε αυτιά μαθημένα μόνο σε πουπουλένια λόγια, επειδή δεν άφησες το ρεύμα της αδιαφορίας να σε παρασύρει βολικά όπου αυτό θέλει.

 Ναι αυτός είναι ο «έξυπνος» δρόμος για να προφυλάξεις τον εαυτό σου, να τον προφυλάξεις και να του χαρίσεις μια άχρωμη, άοσμη, άγευστη, αδιάφορη, και μίζερη πορεία από την γέννηση μέχρι την τελευταία μαρμαρένια κατοικία σου.

 Ναι μπορείς να το κάνεις αυτό, οι περισσότεροι θα το κάνουν αυτό, αλλά όχι και όλοι. Θέλω να πιστεύω ότι ούτε και εγώ το κάνω!

 Προτιμότερη η φθορά από την ανυπαρξία, προτιμότερη η ελευθερία να λες ότι πιστεύεις παρά η ευκολία της σιωπής, προτιμότερη η πορεία βάσει των αξιών σου παρά η προσαρμογή στην θέληση και την ισχύ των άλλων.

 Ορισμένοι από εμάς έχουμε και δημόσιο βήμα, μια ευκαιρία να βγούμε και να επικοινωνήσουμε όλα τα παραπάνω στους άλλους, όσους τουλάχιστον έχουν ανοιχτά αυτιά για να τα ακούσουν. Επίσης και μια καυτή ευθύνη να παρουσιάζεις στους άλλους τα καυτά θέματα της επικαιρότητας ακριβώς την στιγμή που βράζουν, και όχι περιμένοντας την στιγμή που όλα θα έχουν ηρεμίσει και θα είναι ευκολότερος ο χειρισμός τους, ευκολότερος και πολύ λιγότερο φθοροποιός.

 Αλλά τότε θα έχει χαθεί και η ευκαιρία να βοηθήσεις και εσύ στην διαμόρφωση της πραγματικότητας, που μπορεί να βοηθήσει όλους τους ταπεινούς και κατατρεγμένους που τους τσακίζει η αδικία των ισχυρών αυτού του κόσμου. Μικρή φυσικά η βοήθεια, αλλά μερικές φορές η διαφορά ανάμεσα στην ύπαρξη και την ανυπαρξία μπορεί να είναι απλώς μια χαραμάδα φωτός, ένα απλωμένο χέρι βοήθειας, ένας καλός λόγος, ένα χαμόγελο. Είναι αμαρτία να το στερήσουμε από όποιον το χρειάζεται στην πιο σκοτεινή του στιγμή. Και δεν θα του το στερήσουμε!

 Ένα καυτό θέμα οπότε ανοίγει σε αυτό το blog, ένα θέμα που θα δυσαρεστήσει αρκετούς που έχουν μάθει μόνο την «αλήθεια» που τους βολεύει, έχουν μάθει μόνο σε λογάκια που χαϊδεύουν τα αυτιά τους, δεν πειράζει! Σε όποιον δεν αρέσουν όσα γράφω τα γνωστά, η πόρτα ανοιχτή, τα σκυλιά δεμένα.

 Στις επόμενες αναρτήσεις θα αναπτυχθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ναι ξέρω σας είχα υποσχεθεί μελισσοκομική θεματολογία αλλά αυτή την στιγμή το σίδερο είναι στην φωτιά, αυτή την στιγμή το παραμικρό μπορεί να βοηθήσει τους δυστυχείς που παλεύουν για την ζωή τους και το μέλλον τους, τα μελισσοκομικά μπορούν να περιμένουν και το αύριο, η ζωή όχι.

 Μερικές επισημάνσεις πριν από όλα. Έχω να γράψω αρκετά πάνω σε αυτό το θέμα, θα μπορούσα να γράψω τα πάντα σε μια ανάρτηση, θα ήταν μεγάλη και κουραστική, οπότε θα σπάσω όλο αυτόν τον όγκο εργασίας σε περισσότερες αναρτήσεις τις οποίες θα σας τις παρουσιάσω τις επόμενες μέρες (ελπίζω μια κάθε μέρα, γιατί ο χρόνος αυτές τις μέρες είναι φτερωτός και δεν περιμένει κανέναν).

 Η Δομή των αναρτήσεων θα είναι η παρακάτω (και όταν ολοκληρωθούν οι αναρτήσεις θα υπάρχουν υπερσύνδεσμοι στους τίτλους των αναρτήσεων για να οδηγείστε εύκολα σε αυτές κλικάροντας τους τίτλους):

 

1/ Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται: Ουαί τοις ηττημένοις.

 Η παρουσίαση της κατάστασης ως τώρα, υποθέσεις και εικασίες επί του πεδίου, υποθέσεις και εικασίες επί του μέλλοντος.

2/ Η Αυτοκρατορία της Ρωσίας: Πραγματική Υπερδύναμη ή Υπερδύναμη κατάφαντασία?.

  Ανάλυση του εάν η Ρωσία αξίζει να θεωρείται ως υπερδύναμη, όπως απαιτεί αυτή να την θεωρούν.

3/ Αποδομώντας την ηλιθιότητα: Επιχειρηματολογία έναντι κραυγών.

  Επιχειρηματολόγηση σε κάθε ένα από τα «επιχειρήματα» που ακούγονται από εδώ και εκεί από τρολ,  αλλά και βαρεμένους. 

4/ Το μοτίβο του κακού: Πώς να μην πάρει φωτιά το σπίτι μας μέσα στην λαίλαπα.

  Πως μας επηρεάζει εμάς, ως Ελληνικό κράτος και ως πολίτες, αυτή η κατάσταση, και πως μπορεί να ακολουθήσει ακριβώς το ίδιο μοτίβο ενάντια μας ο ανατολικός «σύμμαχος» μας.

5/ Aftermath:  Ουαί τοις ηττημένοις.

  Ουαί τοις ηττημένοις. Αλίμονο στους ηττημένους. Οι νέες προσφυγικές ροές ανάμεσα μας, ένα κράτος ερείπιο στην καρδιά της Ευρώπης.

 

 Μέρος όσων θα σας παρουσιαστούν εδώ είναι από έρευνα που έχει γίνει τις τελευταίες μέρες, αλλά και των ήδη υπαρχουσών γνώσεων που έχουν αποκτηθεί κατά την διάρκεια δεκαετιών ανάδευσης σε δεκάδες με εκατοντάδες βιβλία ιστορικής θεματολογίας, οικονομικού περιεχομένου αλλά και πολιτικού περιεχομένου.

 Επίσης θα παρουσιαστούν και αριθμητικά δεδομένα υπόψη σας πάνω σε πτυχές του όλου θέματος που θα αναπτυχθεί πάλι έπειτα από έρευνα μου. Μην στεναχωρείσαι θα είναι απλά μαθηματικά, χωρίς να χρειάζεται οποιοδήποτε μαθηματικό υπόβαθρο για την κατανόηση τους. Απλά μαθηματικά, που να δείχνουν ακριβώς την οπτική όσων έχουν στα χέρια τους τύχες κρατών και λαών.

 Και για το τέλος ξέρετε, δεν γράφω για να χαϊδεύω αυτιά, όποιος ενοχλείται, τα γνωστά, πόρτες ανοιχτές, σκυλιά δεμένα….

 

 Η κατάσταση στο πεδίο μέχρι τώρα.

 Εδώ και σχεδόν 7 ημέρες ο Ρωσικός στρατός έχει εισβάλει στην Ουκρανία με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, άρματα, πυροβολικό. Ταυτόχρονα η Ρωσική αεροπορία και ναυτικό σφυροκοπεί την Ουκρανία, αεροπρογεφυρώματα και αποβάσεις έχουν εκδηλωθεί.

 Τρείς οι κύριοι άξονες επίθεσης της εισβολής, στον Νότο από την προσεταιρισμένη Κριμαία από την Ρωσία προς τον βορρά και ανατολικά. Στα βορειοανατολικά στην περιοχή του Χαρκόβου (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1,5  εκατομμύριο κατοίκους)  αλλά και στα ανατολικά στην περιοχή της Μαριούπολης (ένα από τα κύρια λιμάνια της Ουκρανίας) από τις αποσχισμένες (και πλέον αναγνωρισμένες από την Ρωσία ως ανεξάρτητες) περιοχές του Ντονέτσκ και Λούγκανσκ. Και από τα βόρεια προς την περιοχή του Κιέβου (μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Ουκρανίας με 3 εκατομμύρια κατοίκους).

 Της εισβολής είχε προηγηθεί μια συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας (στην αρχή στα Ουκρανό-Ρωσικά σύνορα και έπειτα στα Λευκορωσικά-Ουκρανικά σύνορα, μια που η Λευκορωσία ως σύμμαχος της Ρωσίας επέτρεψε να γίνει η εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων με άξονα το Κίεβο από τα εδάφη της) δήθεν για «Στρατιωτικές Ασκήσεις» επί μήνες (τα πρώτα στρατεύματα είχαν αρχίσει να έρχονται στα σύνορα από τις αρχές φθινοπώρου του 2021, αν και υπήρχαν ήδη αυξημένες δυνάμεις του Ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία από τις αρχές της άνοιξης του 2021).

  Είχαν προηγηθεί άκαρπες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανική ηγεσία και την Ρωσική, αλλά και ανάμεσα στους κυριότερους Δυτικούς Ηγέτες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ε.Ε.) και τους Ρώσους. Τα αιτήματα της Ρωσικής πλευράς για την απομάκρυνση των στρατευμάτων ήταν να μην ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία σε ΝΑΤΟ (και Ε.Ε.),  να φύγουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από τα κράτη που ενταχθήκανε σε αυτό μετά το 1997, και γενικότερα το να γυρίσει το ΝΑΤΟ στην μορφή που είχε πριν από το 1997 (που είχανε ενταχθεί σε αυτό οι περισσότερες χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας).

 Λογικό και αναμενόμενο να μην δεχθούν οι Δυτικοί ηγέτες αυτούς τους όρους (αν και άφησαν παράθυρο να μην ενταθεί η Ουκρανία τουλάχιστον για μια δεκαετία στο ΝΑΤΟ, και φυσικά με κρυφή παραδοχή ίσως και το να μην ενταχθεί και ποτέ, μια που για να ενταχθείς στο ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη του).

 Αυτό που ακολούθησε μετά ήταν οι διαρκείς προειδοποιήσεις (στα όρια του πανικού) των Δυτικών ηγετών ότι επίκειται εισβολή στην Ουκρανία (και εν μέρει για να καθυστερήσει ο Ρωσικός σχεδιασμός της εισβολής με την δημοσιοποίηση του πότε θα γίνει η εισβολή),  με την Ρωσική πλευρά να αρνείται καν ότι θα γίνει εισβολή (και μάλιστα να ειρωνεύονται οι Ρώσοι αξιωματούχοι τους Δυτικούς με φράσεις «Τετάρτες δεν γίνονται εισβολές» ή και «Να μας πουν οι Δυτικοί πότε θα γίνει η εισβολή για να κανονίσω τις διακοπές μου»).

 Τελικά την προηγούμενη εβδομάδα ο Πούτιν ανακοίνωσε ξαφνικά ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και Λούγκανσκ (έπειτα από «αυθόρμητο» σχετικό ψήφισμα στην Δουμά της Ρωσίας), και μάλιστα στα συνταγματικά όρια αυτών των περιοχών (τα οποία ήταν υπό την κατοχή της Ουκρανίας), και ότι στέλνει άμεσα «ειρηνευτικές δυνάμεις» για να προστατεύσουν αυτές της περιοχές και τους κατοίκους τους, αλλά και να ανακαταλάβουν τα εδάφη αυτών των περιοχών στα συνταγματικά τους όρια.

 Και έπειτα από δύο μέρες ανακοίνωσε ότι «ειρηνευτικές δυνάμεις» θα επέμβουν σε ευρύτερες περιοχές της Ουκρανίας με στόχο την «Αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και την αλλαγή του καθεστώτος «τοξικομανών» και «Νεοναζί» της Ουκρανίας, να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους από γενοκτονία (για την οποία δεν έχουν προσκομίσει αποδείξεις στον ΟΗΕ ή στο δικαστήριο της Χάγης!), την πλήρη αποστρατικοποίηση όλης της Ουκρανίας, και την διασφάλιση ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ!

 Ακολουθεί η εισβολή μεγάλης κλίμακας, και τα βλέμματα όλου του κόσμου στραμμένα στην Ουκρανία. ¨Όλοι αναμένουν την πτώση της Ουκρανίας σε 12 με 24 ώρες. Αλλά η Ουκρανία αντιστέκεται! Οι 24 ώρες έγιναν 48, και μετά 96, αλλά η Ουκρανία κρατά!

 Το αφήγημα του «Ίδιου Λαού» με τους Ρώσους αρχίζει να καταρρέει, ο Πούτιν καλεί τους στρατιωτικούς της Ουκρανίας να καθαιρέσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και να έρθουν σε διαπραγματεύσεις απευθείας με τους Ρώσους (μια που αρνούταν οι Ρώσοι τις ελκύσεις της Ουκρανικής Κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι δεν διαπραγματεύονται με «τοξικομανείς» και «Νεοναζιστές»). Εκλύσεις για πραξικόπημα που δεν έγινε (χμμμ! Ακόμη! Ποτέ να μην είσαι σίγουρος για τίποτα!).

 Μέρα με την μέρα και καθώς καθάριζε λιγάκι η άχλη των μαχών και άρχισε να υπάρχει μια ροή πληροφοριών από την Ουκρανική πλευρά (στην Ρωσική πλευρά υπάρχει ένα φράγμα πληροφόρησης! Στην αρχή από την πλευρά των Ρώσων, αλλά μετέπειτα και από τον φραγμό που επέβαλαν οι Δυτικοί σε οποιαδήποτε πληροφορία (και κυρίως προπαγάνδα!) που θα ερχόταν από αυτή την πλευρά) μαθαίναμε μέσα από βίντεο από κινητά για ρωσικές απώλειες σε στρατιώτες, τανκς, ελικόπτερα, για ρώσους αιχμαλώτους αλλά και για στρατιώτες που αυτομολούν, για ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα (έχω αναρτήσει αντίστοιχα βίντεο στο προφίλ μου σχετικά).

 Αεροπρογεφυρώματα στο Κίεβο έχουν αποτύχει (αποτυχία σε αεροπρογεφύρωμα, που είναι και η δυσκολότερη στρατιωτική επιχείρηση, πάντα συνοδεύεται από τεράστιες απώλειες! Ίσως και στο επίπεδο του 100% των επιτιθέμενων!), οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει 10 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου και έχουν καθηλωθεί εκεί. Το Χάρκοβο έχει σχεδόν περικυκλωθεί, όπως και η Μαριούπολη, αλλά ακόμη αντέχουν (στο Χάρκοβο έχει γίνει και εκεί σήμερα αεροπρογεφύρωμα και η κατάσταση είναι κρίσιμη!), έπεσαν η Μελιτούπολη και η Χερσώνα (σήμερα) στον Νότιο τομέα, στον οποίο υπάρχει αξιόλογη προώθηση του Ρωσικού στρατού.

 Γενικώς στο κύριο άξονα επίθεσης του Κιέβου η προώθηση είναι πολύ αργή (όπως και στον άξονα του Χαρκόβου). Σκοπός αυτής της προώθησης είναι ο αποκεφαλισμός της Ουκρανικής ηγεσίας, στο Χάρκοβο ο στόχος είναι να καταληφθεί η κύρια βιομηχανική περιοχή της Ουκρανίας, και στον Νότιο τομέα να υπάρξουν μεγάλα εδαφικά κέρδη που θα ενώσουν την Κριμαία με τις ανεξάρτητες πλέον περιοχές των Ρωσόφωνων ανατολικά, και πιθανότατα να απαγορεύσουν κάθε πρόσβαση της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, πιθανότατα με την κατάληψη της Οδησσού, και ίσως αμέσως μετά να έχει σειρά και η Μολδαβία. Πιθανότατα όλος ο σχεδιασμός να ολοκληρωθεί με μια κυβέρνηση-μαριονέτα της Ρωσίας, και με την Ουκρανία διαμελισμένη, με τα πιο πλούσια και εκβιομηχανισμένα μέρη της ενσωματωμένα στην Ρωσία.

 Διπλωματικά έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανική Κυβέρνηση και την Ρωσία (που πλέον μετά την αρχική αποτυχία της εισβολής έριξε νερό στο κρασί της, και πλέον συνομιλεί με τους «Τοξικομανείς Νεοναζιστές», αλλά πάλι οι όροι της είναι οι ίδιοι), και σήμερα θα έχουμε τον δεύτερο γύρω διαπραγματεύσεων, αλλά με τις μάχες να μαίνονται, και μάλιστα τους Ρώσους να εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων (ως διαπραγματευτικό όπλο και πίεση προφανώς!).

 Αλλά η Ουκρανία ακόμη αντέχει!

 Ο κύριος πόλεμος. Το ξύπνημα της Δυτικής «Αρκούδας»   

 Φεύγουμε από το δευτερεύων μέτωπο για να πάμε στο κύριο μέτωπο. Όσο και εάν ακούγεται οξύμωρο ότι μπορεί ένας πόλεμος να αποτελεί κάτι το δευτερεύον, ωστόσο όμως είναι πραγματικότητα! Από το προηγούμενο σαββατοκύριακο το ουκρανικό μέτωπο επισκιάστηκε πλήρως από την κινητοποίηση της Δύσης και την καταιγίδα κυρώσεων που έχει επιβάλει στην Ρωσία! Ο χρόνος το τελευταίο διάστημα είναι κυριολεκτικά φτερωτός και δεν προλαβαίνεις καν τις εξελίξεις. Πράγματα που ήταν αδιανόητα να συμβούν, γίνονται με εκπληκτική ταχύτητα και τρομερή ευκολία. Απίστευτό!!!

 Αλλά ας δούμε τι ακριβώς έχει γίνει και εδώ τις τελευταίες μέρες.

 Έπειτα από τις αποτυχημένες προσπάθειες διαπραγμάτευσης (αλλά και εξευτελισμού των Δυτικών ηγετών με τον Πούτιν να τους υποδέχεται ως νέος Τσάρος στα ανάκτορα του και πίσω από το τραπέζι αεροπλανοφόρο) και τις παράλογες (σοβαρά τώρα? Τίποτα άλλο? Μήπως και τα κλειδιά από τα πυρηνικά οπλοστάσια τους επίσης?) απαιτήσεις του από το ΝΑΤΟ, την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά κυρίως τις απειλές προς την Φιλανδία και την Σουηδία να μην τολμήσουν να εναχθούν ποτέ στο ΝΑΤΟ γιατί θα είναι οι επόμενες, όλη η Κόλαση ξέσπασε!

 Για πρώτη φορά από την δημιουργία της Ε.Ε. όλοι (σχεδόν! Υπάρχει και ο Ουρμπάν, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του επόμενου μήνα!) οι ηγέτες που την αποτελούν, αλλά και όλοι οι δυτικοί ηγέτες της Ευρώπης, Αμερικής, Αυστραλίας, Ιαπωνίας άρχισαν μια βροχή από κυρώσεις και πολύ σκληρά μέτρα (που ακόμη δεν ακουμπούν τον ενεργειακό τομέα όπου ακόμη υπάρχει ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ε.Ε., και αντίστοιχη ροή χρημάτων από την Ε.Ε. προς την Ρωσία) που έφτασαν ακόμη και στην αποπομπή από το σύστημα SWIFT των κυριοτέρων Ρωσικών Τραπεζών (εκτός από τις δύο με τις οποίες γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο).

 Αλλά κυρίως το πάγωμα του ενεργητικού που βρίσκεται στο εξωτερικό της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας (που λέγεται ότι αφορά στο 80% του «μαξιλαριού» των 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθέματα που είχε ως όπλο ο Πούτιν, για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτή την κατάσταση! Εάν πράγματι αυτό το νούμερο ισχύει αληθινά (Πολύ μεγάλο ΕΑΝ αυτό!) τότε η κατάσταση για την Ρωσία είναι « Finito la musica, passato la fiesta»!  Game over!). Επίσης ανακοινώνουν διαρκώς νέες κυρώσεις όπως πχ αποκλεισμού του εναέριου χώρου τους από τις Ρωσικές εταιρίες (Bye bye Aeroflot!), ή και αποκλεισμούς από αθλητικές, καλλιτεχνικές, οργανώσεις.

 Ταυτόχρονα υπάρχει μια τεράστια κινητοποίηση αποστολής στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία με χιλιάδες φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, ατομικά όπλα στρατιωτών, αλλά και μεγάλες πιστώσεις προς την Ουκρανία για αγορά στρατιωτικού υλικού πχ 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορά των MiG -29 που έχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ουκρανία για να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί η Ουκρανική Αεροπορία τις τελευταίες μέρες,  αλλά η Ουκρανική αεροπορία κάπως με κάποιο τρόπο εξακολουθεί και υπάρχει!

 Η Ουκρανία αντέχει!

 Επίσης υπάρχουν διαρκώς ανακοινώσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες για κονδύλια προς τις αμυντικές δαπάνες τους που αναμένονται να εκτοξευθούν πχ η Γερμανία που μας έβλεπε ως εξωγήινους που ζητούσαμε να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες, που είχαν κουτσουρευτεί λόγο μνημονίων, γιατί έχουμε την απειλή από την Τουρκία, μόλις προχθές ανακοίνωσε την δημιουργία ενός ταμείου αμυντικών δαπανών ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ότι θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες από το 1,2% του ΑΕΠ της στο 2%, κάτι που σημαίνει μια αύξηση των αμυντικών της δαπανών στο ύψος των 300 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας! Ότι δεν μπόρεσε να επιβάλει ο Τράμπ στους Ευρωπαίους για την άμυνα τους για τόσες χρονιές που ήταν πρόεδρος, το κατάφερε μέσα σε 3 κολασμένες μέρες ο Πούτιν.

 Αλλά η μεγάλη ζημία στην Ρωσική οικονομία αναμένεται να έρθει από την μαζική κινητοποίηση των Δυτικών εταιριών και χρηματοφυλακίων που κλείνουν εργοστάσια στην Ρωσία, αποεπενδύουν μαζικά τις τελευταίες μέρες, και στρέφουν τις επενδύσεις τους αλλού.

 Και φυσικά ήδη υπάρχουν τεράστιες απαγορεύσεις σε εισαγωγές προϊόντων από την Ρωσία (ήδη άρχισαν οι περιορισμοί εισαγωγών στην Βότκα από την Ρωσία!). Όλα τα παραπάνω θα τα αναπτύξουμε  περισσότερο στην επόμενη ανάρτηση μας.

 Η αντίδραση της Ρωσίας σε αυτό? Ανέβασε το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών της (όπως και σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ ανάφερε την αυξημένη πιθανότητα ενός Παγκοσμίου Πυρηνικού Πολέμου!).

 Αποτέλεσμα? Επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο η φυγή κεφαλαίων, οι κυρώσεις, οι περιορισμοί!

 Μάλιστα από χθες άρχισαν τα Κάπιταλ Κοντρόλ στην Ρωσία, πρώτα για τους μεγαλοεπενδυτές που δεν μπορούν να αποσύρουν πάνω από 100.000 δολάρια από την Ρωσία, αλλά και σήμερα προς τους Ρώσους πολίτες που δεν μπορούν να εξάγουν πάνω από 10.000 δολάρια στο εξωτερικό.

 Και  αυτό μετά την πτώση του Ρουβλίου κατά 30% την Δευτέρα στα 120 ρούβλια το δολάριο (το οποίο εξισορροπήθηκε την Τρίτη περίπου στην αξία της Παρασκευής εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων από το 10% στα 20% από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, αλλά και της προοπτικής των διαμεσολαβητικών συνομιλιών, αλλά σήμερα υπάρχει πάλι μια πτώση στα 7-10% του Ρουβλίου και την ισοτιμία του να είναι στα 110 στο ένα δολάριο), επίσης χρηματιστήριο και κεντρική τράπεζα (φυσικά και οι ιδιωτικές!) είναι κλειστά από την Δευτέρα, και υπάρχει διάχυτη η αίσθηση και ο κίνδυνος για Bank Run από τους καταθέτες (ήδη μια θυγατρική στην Ευρώπη Ρωσική τράπεζα πτώχευσε από τις μαζικές αναλήψεις!), και την συνεπακόλουθη πτώχευση των τραπεζών (Σε όσους δεν λέει τίποτα η παραπάνω πρόταση, απλούστατα μαζί με τις τράπεζες χρεοκοπεί και η χώρα! Τόσο βασικός είναι ο ρόλος των τραπεζών! Και  για όποιον προλάβει να το παίξει έξυπνος, ναι! Και εμείς χρεοκοπήσαμε την προηγούμενη δεκαετία! Απλώς δεν το είπαν έτσι για να μην στεναχωρηθούμε! Χα χα χα ).

 Αυτά μέχρι σήμερα από τα δύο μέτωπα.

Αλλά η Ουκρανία αντέχει!

 Υποθέσεις επί του πεδίου.

 Τα πάντα είναι ρευστά, κάθε στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν τα μέτωπα, ή η  Ουκρανική κυβέρνηση (όπως και η Ρωσική! Μην ξεχνάτε πως έχασε την εξουσία του ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης!).

 Παρακινδυνευμένο να γίνονται προβλέψεις, η μόνη πρόβλεψη που έχει αυξημένες πιθανότητες να συμβεί είναι το να χάσει η Ουκρανία τον πόλεμο, αν και πολλές φορές εκπλήξεις μπορούν να γίνουν (πχ Βιετνάμ με Γαλλία αλλά και ΗΠΑ, Αφγανιστάν με Σοβιετική Ένωση αλλά και ΗΠΑ!).

 Μέχρι στιγμής η Ουκρανία αντέχει!

 Μπορεί γιατί είχαν οργανωθεί πολύ σωστά  αμυντικά? Επειδή είχαν οπλισμό και πληροφορίες από τους Δυτικούς? Επειδή δεν έχει ηθικό και οργάνωση ο Ρωσικός στρατός? Επειδή κρατιέται από το να χρησιμοποιήσει όλη του την ισχύ ο Ρωσικός στρατός? Επειδή δεν έχει περισσότερη ισχύ από αυτό ο Ρωσικός στρατός? Επειδή το δόγμα πολέμου του μπορεί να έχει ξεπεραστεί? Πιθανό όλα τα παραπάνω!

 Αυτό που είναι σίγουρο ότι το αφήγημα του «ενός Λαού» που ήθελε  να παρουσιάζει (και να πιστεύει? Μπορεί να ήταν αυτό ένα από τα λάθη του?) ο Πούτιν πήγε περίπατο μέσα σε μερικές ημέρες. Οι Ουκρανοί είδαν τους Ρώσους ως εισβολείς και κατακτητές, και όχι ως «απελευθερωτές», και τους υποδεθήκανε ανάλογα. Οι Ουκρανοί μάχονται και πιθανότατα θα εξακολουθούν να μάχονται.

 Για πόσο?  Ένας Θεός ξέρει, αλλά μάλλον πιθανά να συνεχίσουν να μάχονται και μετά την (αναμενόμενη?) ήττα της Ουκρανίας κάνοντας αντάρτικο, και πιθανά σε όλη την χώρα. Ακόμη και περιοχές που βρίσκονται στα Βόρειο-Ανατολικά όπως το Χάρκοβο (το οποίο βρίσκεται μόνο 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ρωσία, και οι σχέσεις των κατά κύριο λόγο Ρωσόφωνων κατοίκων του είναι στενές με τους γείτονες –και πολλές φορές και συγγενείς τους!- Ρώσους) μάχονται λυσσαλέα απέναντι στους Ρώσους.

 Κακό σημάδι αυτό για τους Ρώσους και για τις προοπτικές αυτής της εισβολής. Κινδυνεύουν να νικήσουν μεν αλλά να έχουν ένα αντάρτικο για χρόνια, που μπροστά του το αντάρτικο στο Αφγανιστάν θα είναι πρωινή εκδρομή (απλά πράγματα, οι Αμερικάνοι είχαν δώσει στους Αφγανούς 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Στίνγκερ και τσάκισαν τους Σοβιετικούς με αυτούς, στην Ουκρανία ήδη δώσανε πάνω από 1000 από αυτούς! Και αυτοί είναι όσοι έχουν ανακοινωθεί, δεν ξέρεις και τι έχουν δώσει στα κρυφά!).   


 Το Γκρόσνι στην Τσετσενία έτσι όπως το αφήσανε οι Ρώσοι του Πούτιν μετά την δεύτερη εισβολή τους το 1999.

 Οι Ουκρανοί προφανέστατα έχουν αποφασίσει να αμυνθούν μέσα στις πόλεις, όπου το δόγμα πολέμου των Ρώσων (το ίδιο με της Σοβιετικής Ένωσης) με την μαζική χρήση τεθωρακισμένων και μαζικό σφυροκόπημα από το πυροβολικό θα είναι άκρως προβληματικό. Για να λειτουργήσει θα πρέπει να ισοπεδωθούν οι πόλεις που είναι κρυμμένοι οι υπερασπιστές τους (ακριβώς όπως το Γκρόσνι στην Τσετσενία στην δεύτερη εισβολή των Ρώσων (Λεπτομέρεια! Οι Ρώσοι έχουν φέρει 10,000 Τσετσένους αλεξιπτωτιστές να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Χριστιανοί Ορθόδοξοι φέρανε άγριους Μουσουλμάνους πολεμιστές για να σκοτώσουν άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς, και να βιάσουν Χριστιανές Ορθόδοξες, αλλά αυτό δεν πειράζει τους εγχώριους υπερφανατικούς Χριστιανούς Ορθόδοξους Ρωσόφιλους! Στα υπόψη και αυτό για περαιτέρω ανάλυση στις επόμενες αναρτήσεις!) , αλλά και το Χαλέπι στην Συρία πριν από λίγα χρόνια).

 

 

  Θερμοβαρική έκρηξη στο Χαλέπι της Συρίας από μια από τις πολλές θερμοβαρικές βόμβες που έριξαν οι Ρώσοι του Πούτιν και ο στρατός του Ασάντ.

  Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν εδώ ότι μπορεί να υπάρχει προβληματισμός στην Ρωσική ηγεσία σχετικά με μια τέτοια προοπτική (ιδίως εάν χρησιμοποιηθούν μαζικά όπλα διασποράς αλλά και θερμοβαρικά όπλα!) γιατί οι τεράστιες απώλειες πληθυσμού (κυρίως άμαχου) θα οδηγήσουν σε πλήρη απώλεια του κατακτημένου Ουκρανικού λαού, που θα οδηγηθεί μαζικά στην αντίσταση ενάντια στους Ρώσους, και στην μαριονέτα-κυβέρνηση που θα επιβάλουν.

 Πολύ σωστό αυτό, αλλά θα μου επιτραπεί να θέσω μια άλλη πιθανότητα εγώ, αρκετά πιο κυνική!

 


 Το Χαλέπι της Συρίας έτσι όπως το άφησαν οι Ρώσοι του Πούτιν μετά την "βοήθεια" τους στον Ασάντ.

 Υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα να μην θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια λύση γιατί απλούστατα θα καταστρέψει όλες τις δομές μέσα στις πόλεις, όλα τα εργοστάσια, και θα οδηγήσει όλο το εξειδικευμένο προσωπικό που δούλευε σε αυτά στην προσφυγιά εκτός Ουκρανίας! Με αποτέλεσμα όλη αυτή η βιομηχανική υποδομή και επένδυση, αλλά και επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, να είναι άχρηστη για χρήση της από τους Ρώσους. Μια χώρα τρύπα που απλώς να χρειάζεται τεράστια κεφάλαια για να ξανασταθεί στα πόδια της, κάτι δηλαδή τελείως άχρηστο για τον κατακτητή!

 Πιθανή όμως και αυτή η προοπτική. Και όσο συνεχίζει ο πόλεμος τόσο δυσκολότερο είναι και για τους δύο να απεμπλακούν από αυτόν και να λάβουν πλήρως το βάρος μιας ήττας. Εάν τις επόμενες μέρες οι διαπραγματεύσεις δεν δώσουν κάποια λύση, οι καταστάσεις θα αποκτήσουν την δική τους ζωή και δεν θα εξαρτούνται πλέον από τους ηγέτες. Ούτε ο Πούτιν θα μπορεί να αποσυρθεί εάν έχει μαζευτεί ένα μεγάλο κόστος για τον Ρωσικό στρατό, αλλά ούτε και ο Ουκρανός ηγέτης θα μπορεί να παρουσιάσει μια ανακωχή με επαχθείς όρους όταν θα έχουν χυθεί τεράστιες ποσότητες από Ουκρανικό αίμα (Ουκρανός ηγέτης που από ασήμαντος πολιτικός έχει εξελιχθεί σε ήρωα από τους συμπατριώτες του, και σε μάρτυρα εάν τον σκοτώσουν οι Ρώσοι!) .

  Τα νέα από τον Ρωσικό στρατό όσο φυσικά μπορεί να είναι αξιόπιστα, μια που προέρχονται μόνο από Δυτικές και Ουκρανικές πηγές, είναι ότι το ηθικό των στρατιωτών είναι πολύ χαμηλό, δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα εισβάλουν στην Ουκρανία, δεν υπακούν στις εντολές των ανωτέρων τους να σφυροκοπούν τις Ουκρανικές πόλεις, δεν έχουν τρόφιμα για μέρες, είναι ακόμη και πρόθυμοι να λιποτακτήσουν (και μάλιστα υπάρχουν και πολλά άρματα παρατημένα εδώ και εκεί χωρίς να είναι χτυπημένα, τόσα πολλά που αρχίζουν να τα κλέβουν οι αγρότες με τα τρακτέρ! Μην γελάτε! Έχω και βίντεο από αυτό!).

 Προφανέστατα οι Ρώσοι έχουν υποτιμήσει πλήρως τους Ουκρανούς και την διάθεση τους για να πολεμήσουν για την χώρα τους. Προφανέστατα και δεν νιώθουν ίδιος λαός με τους Ρώσους (πιθανότατα απόρροια και του Μεγάλου Λοιμού (Γολοντομορ) του 1932-1933 που στοίχησε την ζωή σε 7-10 εκατομμύρια Ουκρανούς εξαιτίας των (εσκεμμένων?) πολιτικών της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που οδήγησε και πολλούς Ουκρανούς να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανικών δυνάμεων κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο (και φυσικά αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες μετά το πέρας του πολέμου για πολλούς Ουκρανούς μέσα στην Σοβιετική Ένωση!). Ίσως και το πολυδιαφημισμένο «τάγμα του Αζοφ» να έχει τις αρχές της ύπαρξης του πάνω σε αυτά τα γεγονότα.

 Περαιτέρω ανάλυση και ανάπτυξη πάνω στο οικονομικό μέτωπο (που πλέον είναι το κύριο για την Ρωσία!) θα αναπτυχθούν στην επόμενη ανάρτηση. Δεν υπάρχει λόγος να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος αυτή η ανάρτηση.

 Τα πράγματα στο πεδίο είναι τραγικά για τους Ουκρανούς, όλες οι επιλογές τους είναι άσχημες, το μέλλον τους είναι ζοφερό!!

 Αλλά η Ουκρανία αντέχει!





 Adios Amigos Locos


 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 02/03/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου