UA-50457385-1

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Η Αυτοκρατορία της Ρωσίας: Πραγματική Υπερδύναμη ή Υπερδύναμη κατά φαντασία?

 


 Και συνεχίζουμε στο δεύτερο μέρος  της σειράς αναρτήσεων για τον Πόλεμο στην Ουκρανία.

 Και θα εξετάσουμε εδώ το κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί η Ρωσία ως μια υπερδύναμη και θα πρέπει να την «σέβονται και να της φέρονται ως μια τέτοια» οι Δυτικοί ηγέτες, σύμφωνα με τους Ρώσους.

 Και πριν από όλα για να μην δείχνουμε σαν (Ρωσο) ψεκασμένοι που μιλάνε για όλα και λένε λόγια του αέρα χωρίς στοιχεία πίσω από αυτά που λένε, ας παρουσιάσουμε πρώτα μερικά σκληρά αριθμητικά δεδομένα, γιατί αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας και επιχειρηματολογίας αυτού που γράφει στο blog που μόλις τώρα διαβάζετε.



 Και παραπάνω έχουμε έναν πίνακα όπου παρουσιάζουμε τα αριθμητικά δεδομένα για μια πλειάδα χωρών ή και ενώσεων κρατών  (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Ε.Ε., Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ινδία, Αυστραλία, Βραζιλία, Ουκρανία, Τουρκία, Ελλάδα, και Σοβιετική Ένωση με δεδομένα του 1989) με στοιχεία όπως η Έκταση τους, ο Πληθυσμός τους, η Πυκνότητα τους, το ΑΕΠ τους, και το Κατά κεφαλήν εισόδημα τους.

 Επίσης σας παρουσιάζω τα αντίστοιχα δεδομένα για την Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ για το 1989 (με μια επιφύλαξη για τα στατιστικά δεδομένα της Σοβιετικής Ένωσης τότε, αλλά και της Ρωσίας τώρα, γιατί ως Έλληνες γνωρίζουμε και έχουμε καεί από τα Greek Statistics,  και θεωρώ ικανούς και τους Ανατολικούς να παρουσιάζουν εξίσου «φουσκωμένα» τα στατιστικά τους! Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν Οικονομική, οπότε μπορεί πολύς «αέρας» να υπήρχε σε στοιχεία όπως το ΑΕΠ, αντίστοιχα και πολύς «αέρας» μπορεί να υπάρχει και στα στοιχεία της Ρωσίας τώρα!).

 Αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα! Πως μπορείς να κάνεις συγκρίσεις αριθμητικών δεδομένων όπως το ύψος του ΑΕΠ, και το κατά κεφαλή εισόδημα, ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εποχές? Ναι εδώ ήδη κάλυψα αυτό το πρόβλημα, γιατί έχω υπολογίσει τα αντίστοιχα δεδομένα υπολογίζοντας και τον πληθωρισμό (τον πληθωρισμό στο νόμισμα που γίνονται αυτές οι μετρήσεις που είναι το δολάριο και όχι στον πληθωρισμό της κάθε χώρας!), και σας παρουσιάζω και αυτά τα δεδομένα.

 Όλα τα δεδομένα τα πήρα από την Βικιπέδια (πήρα τα στοιχεία από την αντίστοιχη σελίδα για κάθε χώρα, το αστείο ήταν ότι τα αντίστοιχα στοιχεία για όλες τις χώρες ήταν σε Δολάρια, εκτός από την Ελλάδα που ήταν σε Ευρώ!!! Ήμαρτον! Οπότε και έκανα την αναπροσαρμογή του ΑΕΠ με την ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου εκείνης της ημέρας! Έλληνες!) και τον υπολογισμό του πληθωρισμού τον έκανα στην εξής ιστοσελίδα CPI  Inflation Calculator.



 Αυτά είναι τα αρχικά μας δεδομένα, ας πάμε και στον παραπάνω πίνακα να δούμε μια σύγκριση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση το 1989 (με πληθωρισμένα στην τωρινή εποχή στοιχεία) σε ποσοστιαία βάση, αλλά και μια σύγκριση ΗΠΑ το 1989 με ΗΠΑ τώρα, και επίσης μια σύγκριση της Ρωσίας με την Σοβιετική Ένωση του 1989, και μια σύγκριση για το τέλος των ΗΠΑ με την Ρωσία τώρα.

 Και αρχίζουμε την σύγκριση ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης του 1989.

 Και έχουμε και λέμε η Σοβιετική ένωση υπερτερεί των ΗΠΑ σε έκταση, και πληθυσμό,  αλλά υστερεί  ξεκάθαρα σε ΑΕΠ, και κατά κεφαλή εισόδημα(οι ΗΠΑ έχουν  μόνο το 43,9% της έκτασης της  Σοβιετικής Ένωσης, και το 86,07% του πληθυσμού της, αλλά έχουν 194,48%  μεγαλύτερο ΑΕΠ, και 227,59% μεγαλύτερο  κατά  κεφαλή εισόδημα).

 Διαχρονικά τώρα η εξέλιξη των μεγεθών για τiς ΗΠΑ από το 1989 στο 2022 έχουν ως εξής (αύξηση σε πληθυσμό κατά 34,3%,  σε ΑΕΠ κατά 103,23%,  και κατά κεφαλή εισόδημα  κατά 48,6%).

  Πάμε να κάνουμε τώρα μια σύγκριση της Ρωσίας με την Σοβιετική Ένωση του 1989.

 Και έχουμε και λέμε η Σοβιετική ένωση υπερτερεί της Ρωσίας σε έκταση, και πληθυσμό, και ΑΕΠ, αλλά υστερεί  σε κατά κεφαλή εισόδημα (η Ρωσία  έχει  μόνο το 76,33% της έκτασης της  Σοβιετικής Ένωσης, και το 51,18% του πληθυσμού της, και το 65,47 ΑΕΠ της, αλλά έχει κατά 31,15% μεγαλύτερο κατά  κεφαλή εισόδημα).

 Και για το τέλος μια απευθείας σύγκριση ΗΠΑ και Ρωσίας στο σήμερα όπου βλέπουμε την Ρωσία να υπερτερεί μόνο σε έκταση (οι ΗΠΑ έχουν μόνο το 57,51% της έκτασης της Ρωσίας, αλλά έχει 225,86% περισσότερο πληθυσμό, 603,73% μεγαλύτερο ΑΕΠ, και 257,88% μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα).

 Τι μας λένε τα παραπάνω?

 Ότι ενώ η Σοβιετική ένωση υπερτερούσε σε πληθυσμό, και έκταση, έναντι των ΗΠΑ υστερούσε σε ΑΕΠ, και κατά κεφαλή εισόδημα. Στα 33 χρόνια που περάσανε από το 1989 οι ΗΠΑ αύξησε τον πληθυσμό της σε σχέση με το 1989 κατά 34,3%, το ΑΕΠ της κατά 103,23%, και το κατά κεφαλή εισόδημα της κατά 48,6%. 

 Αντίθετα η Ρωσία εάν την θεωρήσουμε ως την διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης έχει μια μείωση της έκτασης της στο 76,33 της έκτασης της Σοβιετικής Ένωσης, του Πληθυσμού της κατά 51,18%, και του ΑΕΠ της στο 65,47% της Σοβιετικής Ένωσης, και μόνο το κατά κεφαλή εισόδημα της είναι υψηλότερο κατά 31,15% (αλλά αυτό μπορεί να συμβαίνει και εν μέρει γιατί οι πλουσιότερες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης «κληρονομήθηκαν» από την Ρωσία!).

 Πριν προχωρήσουμε εδώ μια στάση, και να αναλογιστούμε αυτό που μόλις είπαμε. Η Ρωσία έχει μικρότερο ΑΕΠ σήμερα από την Σοβιετική ένωση του 1989!!!! Μια Σοβιετική ένωση που υστερούσε από τότε σε ΑΕΠ από τις ΗΠΑ, και όδευε ολοταχώς σε οικονομική κατάρρευση (στην πραγματικότητα η οικονομική κατάρρευσή ήδη είχε έρθει το 1986-1987, απλώς το 1990-1991 ήρθε και η πλήρης κατάρρευση και διάσπαση της!).

 Το παραπάνω κρατείστε το γερά στα υπόψη σας, είναι το βασικό στοιχείο της ανάλυσης μας!

 Και προχωρούμε στο τώρα με την σύγκριση ΗΠΑ με Ρωσία όπου εκτός από την Έκταση σε όλα τα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία κυριαρχούν απόλυτα οι ΗΠΑ! Και με κυρίαρχο στοιχείο την πλήρη επικράτηση στο ΑΕΠ όπου οι ΗΠΑ έχουν 6πλάσιο ΑΕΠ από την Ρωσία! Να θυμίσουμε ότι το 1989 οι ΗΠΑ είχαν λίγο λιγότερο από το διπλάσιο ΑΕΠ από την Σοβιετική ένωση! Δηλαδή σε 33 χρόνια η διαφορά στο κυρίαρχο στοιχείο σύγκρισης που είναι το ΑΕΠ τριπλασιάστηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την διάδοχη κατάσταση της Σοβιετικής ένωσης που είναι η Ρωσία!

 Καλό είναι να μιλάμε με «σκληρά» στοιχεία για να ξέρουμε στην πραγματικότητα μέχρι που φτάνει η σκιά του κάθε ενός!

 Ακριβώς αυτό είναι το στοιχείο που έχει στα υπόψη της οι ΗΠΑ και δεν δέχεται ως ισάξιο ανταγωνιστή της την Ρωσία!

 Τα παραπάνω ήταν δύσκολα? Δύσκολα να τα βρείτε τα στοιχεία? Δύσκολοι να γίνουν οι παραπάνω υπολογισμοί? Δύσκολα να βγουν τα παραπάνω συμπεράσματα? Γιατί δεν τα κάνετε μόνοι σας? Είναι τρομερά απλά! Μην μου θέλετε μασημένη (και με απώτερους στόχους!) τροφή από τον κάθε έναν! Η αλήθεια είναι εκεί έξω! Ψάξτε την!

 Για να παραθέσουμε μερικούς πίνακες ακόμη για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των αρχικών δεδομένων. 

  





 Στους παραπάνω πίνακες βλέπουμε ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα, έκτη σε πληθυσμό (με την Ε.Ε. ως ένα ενιαίο κράτος, αλλιώς είναι πέμπτη), έκτη και σε ΑΕΠ (πέμπτη χωρίς την Ε.Ε.), και ένατη ως προς το κατά κεφαλή εισόδημα (όγδοη χωρίς την Ε.Ε.).

 Ποιος από τους παραπάνω πίνακες δικαιολογεί την κατάταξη της Ρωσίας στις υπερδυνάμεις (που άνετα σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ΗΠΑ και Κίνα, και εάν ποτέ ενοποιηθεί πολιτικά οικονομικά και στρατιωτικά και η Ε.Ε.) εκτός από την Έκταση (αλλά μόνο με 8,6 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο μιλάμε για εκτάσεις που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν οικονομικά σε εντατικό βαθμό!)?

 Κανένας ε? 

 Οπότε και όλα τα παραπάνω κριτήρια ισχύος δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό «Υπερδύναμη» για την Ρωσία!

 Τι μας μένει? 

 Οι στρατιωτικές δυνάμεις και μόνο που έχουν «κληρονομηθεί» από την Σοβιετική ένωση (και ένα μέρος από τα πυρηνικά που κληρονόμησε η Ουκρανία και τα παρέδωσε το 1994 στην Ρωσία με την εγγύηση της (όπως και των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας) για την ασφάλεια της Ουκρανίας από κάθε εισβολή! Ειρωνικό ε?). 

 Στρατιωτικές δυνάμεις τακτικές και πυρηνικές. Αυτή την στιγμή δοκιμάζονται οι τακτικές δυνάμεις της και δεν εντυπωσιάζουν όσο ήθελε ο θρύλος για αυτές που είχαν κατασκευάσει οι προπαγανδιστές των «Wunderwaffen» (τα «Θαυματουργά όπλα» των Γερμανών του Β παγκοσμίου πολέμου). 

 Οπότε μένει μόνο το πυρηνικό οπλοστάσιο που το αναφέρουν διαρκώς (σαν χοντροκομμένοι χωριάτες!) σε κάθε ευκαιρία, γιατί στην πραγματικότητα είναι το μοναδικό τους ατού για να μπορούν να επιβάλουν την θέληση τους στις άλλες υπερδυνάμεις!

 Ατού που έχει ένα όμως τεράστιο μειονέκτημα! Δυστυχώς για αυτούς πυρηνικά οπλοστάσια διαθέτουν και οι υπόλοιποι κύριοι ανταγωνιστές τους! Πυρηνικά οπλοστάσια μάλιστα που τα έχουν χρησιμοποιήσει και σε πόλεμο (βλέπε Χιροσίμα και Ναγκασάκι! Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ ενώ έχουν ένα αντίστοιχα μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο δεν το αναφέρουν διαρκώς αυτό το γεγονός!) σε αντίθεση με τους Σοβιετικούς και τους Ρώσους. 

 Πυρηνικά όπλα έχουν να χρησιμοποιηθούν από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 λόγου της αμοιβαίας αποτροπής που προκαλούν. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις, θα τα χρησιμοποιήσει όμως και ο αντίπαλος σου, όλοι νεκροί, κανένας νικητής, δεν τα χρησιμοποιείς οπότε!

 Οπότε εδώ έρχεσαι στο ρητό που έχω δημιουργήσει και λέει «Όπλο που δεν το χρησιμοποιείς δεν είναι όπλο!»

 Οπότε που είναι η Δύναμη που μπορεί να κάνει την Ρωσία υπερδύναμη?

 Που?

 Μεγάλη και αυτή η ανάρτηση θα την σταματήσω εδώ, στην επόμενη θα έχουμε πολλά να πούμε για την οικονομία της Ρωσίας, αλλά και για τα τρολ ή τους ψεκασμένους της.

  Για σήμερα φτάνει.

  Και η Ουκρανία αντέχει!




  Adios Amigos Locos





 Λάζαρος Μότσανος


 Kiev 04/03/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου