UA-50457385-1

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Εάν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό


 Εάν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα έρθει το βουνό στον Μωάμεθ. Έτσι δεν λένε?

 Ε ναι, ισχύει!

 Τίποτα παράξενο βλέπετε εδώ τσακαλάκια μου?

 Μια ντάνα από κυψέλες στον κήπο μου που θέλω να τις δουλέψω για του χρόνου, θα επισκευαστούν και θα παρουσιαστεί όλη η διαδικασία σε εσάς σε σχετικές αναρτήσεις.

 Ααααα!

 Και τρικυψελίδια μάλιστα! Αυτά είναι τα καλά τα μπερκέτια, θα σας παρουσιάσω του χρόνου αρκετά νέα πράγματα και πάνω σε αυτά. Υπομονή!

 Τίποτα άλλο δεν βλέπετε?

 Όχι ε?

 Ωραία! Πάμε παρακάτω.




 Τώρα βλέπετε κάτι?

 Ααααα μέλισσες μπαινοβγαίνουν μέσα από την κυψέλη που είναι για επισκευή!!!

 Ένας αφεσμός!

 Βρήκε την κυψέλη ανοιχτή με παλιά πλαίσια μέσα και αποφάσισε να δημιουργήσει το νέο του σπίτι εδώ μέσα. Το τριμμένο κερί και τα υπολείμματα από την παρουσία κερόσκορου τα είδατε στην είσοδο της κυψέλης? Είχα αφήσει μερικά πολύ παλιά πλαίσια μισοχτυπημένα από το κερόσκορο μέσα στην κυψέλη με σκοπό του χρόνου όταν θα άρχιζα την ανακατασκευή και επισκευή της να ασχοληθώ με αυτά. Πιθανότατα θα πήγαιναν για λιώσιμο, ο αφεσμός όμως είχε άλλη άποψη!

 Μια που σήμερα είχα δουλειές στο εργαστήρι για να το προετοιμάσω για τον τρύγο (τον Μαύρο τρύγο! Χα χα χα) που θα γίνει τις επόμενες μέρες, έκατσα λίγο παραπάνω στην αυλή και πρόσεξα ότι στην ντάνα με τις κυψέλες που θέλουν δούλεμα (θα σας πω πως ήρθε στην κατοχή μου αυτό το υλικό σε μελλοντικές αναρτήσεις, καθώς και ο σκοπός του) υπήρχε κίνηση από μέλισσες και μάλιστα μέλισσες που κουβαλούσαν γύρη (πολλές φορές μέλισσες μπαίνουν σε άδειες κυψέλες για να κλέψουν πρόπολή, ή απλώς για να ανιχνεύσουν).

 Αμέσως σήμανε συναγερμός. Η πρώτη σκέψη φυσικά ο αφεσμός. Άλλωστε για αυτό και έχω πάντα ανοιχτές τις πόρτες στις κενές κυψέλες που έχω στην αυλή μου, για ακριβώς αυτή την πιθανότητα, να λειτουργήσουν ως παγίδα αφεσμού σε τελικές (δεύτερες και οριστικές) τοποθετήσεις μελισσιών της περιοχής (εγώ δεν έχω μελίσσια σε αυτή την περιοχή, αλλά υπάρχουν πάντα μελισσοκομεία γύρω από το χωριό, είτε σταθερά είτε νομαδικά).

 Και εάν έχεις αρκετά χρόνια στην μελισσοκομία είσαι καταδικασμένος να τα δεις όλα. Οπότε η συμβουλή του δασκάλου μου να κρατώ πάντα ανοιχτές τις άδειες κυψέλες για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε σωστή! Και φυσικά είναι και μια συμβουλή που την δίνω στους άλλους εδώ και χρόνια, και καιρός να υπάρχει και το φωτογραφικό υλικό που να αποδεικνύει την ορθότητα αυτής της συμβουλής. 


 Οπότε μια που η αποθήκη και το μελισσοκομικό εργαστήριο είναι μερικά μέτρα μακριά αμέσως προμηθεύτηκα χτισμένα πλαίσια (μελωμένα μάλιστα) για να δώσω στον  αφεσμό, καθώς και συρματωμένα πλαίσια για να βάλω τις χτισμένες γλώσσες που μπορεί να είχε κάνει ο αφεσμός μέσα στην κυψέλη.


 Φυσικά δεν χρειάστηκαν τα συρματωμένα πλαίσια γιατί ήδη είχε 10 πλαίσια μέσα η κυψέλη. Και μέσα στην σοφία του το μελίσσι πήγε και γέννησε τον γόνο του (και δημιούργησε και ένα μικρό απόθεμα μελιού) στα λιγότερο σκοροφαγωμένα πλαίσια. 


 Φυσικά εγώ κράτησα μόνο τον "πυρήνα" των πλαισίων που είχε προτιμήσει το μελίσσι (4 με 5 πλαίσια πληθυσμού ο αφεσμός ), και πρόσθεσα 5 πλαίσια χτισμένα. Τα υπόλοιπα πλαίσια πήραν την άγουσα για τα αποδυτήρια και για λιώσιμο του χρόνου. 


 Και με την ευκαιρία μια που ο αφεσμός είναι κυριολεκτικά στο σπίτι μου, πήγα και έκανα αμέσως και τροφή για το μελίσσι ακριβώς την στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο (με το μάτι πήγα και ετοίμασα σιρόπι για ένα μπουκάλι, αλλά μας βγήκε λίγο περισσότερο, οπότε βάζεις και δεύτερο μπουκάλι για να μην πάει χαράμι). Μόλις φάνε το σιρόπι προβλέπεται μετάγγιση σε άλλη κυψέλη για να γίνει και η μεταφορά σε άλλο σημείο. Είπαμε αυτή η κυψέλη θα πρέπει να επισκευαστεί πριν μπει στην κυκλοφορία (λεπτομέρεια που πρέπει να προσεχθεί επίσης, όταν πας να κλείσεις το καπάκι της πιέζει τα μπουκάλια με το σιρόπι! Προφανέστατα είναι πιο χαμηλό από τα καπάκια νέου τύπου που κατασκευάζονται πλέον, δηλαδή τα πρώτα καπάκια νέου τύπου ήταν χαμηλότερα από τα σημερινά! Έχετε το και αυτό στα υπόψη σας). .

 Επίσης όλη αυτή η ευκολία στο να βρεις αμέσως πλαίσια (χτισμένα ή συρματωμένα) ή να ετοιμάσεις τροφή για τον αφεσμό, μου έδειξε το πόσο εύκολα μπορεί να είναι τα πράγματα στην σταθερή μελισσοκομία! Ούτε χρειάζεται να τρως καύσιμα για ένα πάνε έλα 100 χιλιομέτρων μακριά, ούτε τρως 1-2 ώρες απλώς για την μετακίνηση σου προς και από το μελισσοκομείο σου, ούτε να προσέχεις να έχεις το κάθε τι που θα σου χρειασθεί μαζί σου για να μην χρειασθεί να γυρίσεις πίσω μόνο για αυτό, ούτε το "θα έρθω σε μερικές μέρες για να ταΐσω? Βάλω  πλαίσια? Κάνω μετάγγιση σε άλλη κυψέλη?" Όλα είναι στα πόδια σου μέσα κυριολεκτικά και το κάθε τι είναι εύκολο!

  Επίσης φαντάζομαι την ανιχνεύτρια μέλισσα που οδήγησε τον αφεσμό εδώ να λέει σε όλες τις άλλες "Και ποιος είναι ο μέγιστος ηγέτης εδώ μέσα ε? Είδατε ο παλιός? Όχι μόνο σας οδήγησα σε χτισμένο σπίτι, αλλά έχει και όλα τα κομφόρ μέσα του! Και οι τοίχοι στάζουν μέλι, αλλά έχει και  ΑΤΜ για να κάνουμε καθημερινά αναλήψεις σε σιρόπι! Αχ αχ αχ! Μια είμαι και να δω τι θα κάνετε όταν με χάσετε!" Χα χα χα. 


 Και τις επόμενες μέρες με εβδομάδες θα υπάρχει πράμα για να φάνε οι μέλισσες αβέρτα. Και δεν εννοώ τις ακακίες Κωνσταντινουπόλεως με αυτή την πρόταση! Χα χα χα. 


 Έτσι, έτσι, έτσι, μέσα σε μια κυψέλη πρέπει να βρίσκεται ο κάθε φυγάδας για να έχει πιθανότητες να επιζήσει εκεί έξω, το είδαμε και αυτό, να έρχονται οι αφεσμοί σε σένα και όχι εσύ σε αυτούς, τελικά κάθε φορά που είσαι έτοιμος να πεις "Πάει, τα έχω δει όλα στην μελισσοκομία" τουπππππ και κάτι νέο να σου παρουσιαστεί!

 Έτσι, έτσι, έτσι, και όπως λέει το ρητό "Όποιος πραγματικά εκεί έξω μελισσοκομεί γυρίζει και μυρίζει, και όποιος διαδικτυακά μελισσοκομικά κωλοβαρά βρωμά!" Χα χα χα.

 Αυτά για σήμερα τσακαλάκια μου, μην ξεχνάτε το ηθικόν δίδαγμα της ανάρτησης "Πάντα ανοιχτές οι πόρτες στις κυψέλες στους αποθηκευτικούς σας χώρους ή κήπους" γιατί προφανέστατα και είναι ορθή συμβουλή, βλέπετε υπάρχει και φωτογραφικό υλικό που την αποδεικνύει, αλλά και ένα ακόμα μελισσάκι για του χρόνου! Χα χα χα.



 Adios Amigos Locos





 Σειρά: Κουλά και Φευγάτα μέρη που βρήκε ο Αρκούδας Αφεσμούς


 Στις Παγίδες Αφεσμού


 Έξω από τις παραφυάδες


 Σε Χαράδρες


 Σε σημάδια 


 Συνήθως χαμένα στο πουθενά 


 Που και που στα παρθεναγωγεία 


 Μερικές φορές στον Θεό


 Ακόμα και στο Youtube!




Λάζαρος Μότσανος


Σοχός 28/6/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου