UA-50457385-1

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Εκεί που ζουν ακόμα οι παλιοί Θεοί. Οι Μαύροι Τρύγοι Vol II



 Και συνεχίζουμε την σειρά αναρτήσεων με τους μαύρους τρύγους παρουσιάζοντας ένα αρχείο φωτογραφιών πάνω στην μελιτωέκκριση του βελανιδιού, έχοντας την εξέλιξη του μελιτώματως πάνω στα βελανίδια για ένα διάστημα πάνω από 1,5 μήνα συνεχής μελιτωέκκρισης.

 Αφορμή για αυτό το φωτογραφικό αρχείο είναι οι πολλαπλές ερωτήσεις από νεότερους μελισσοκόμους σχετικά με την μελιτωφορία του βελανιδιού (στον καρπό του), καθώς και οι πάρα πολλές φωτογραφίες που μου στείλανε από βελανιδιές ρωτώντας με εάν βλέπω σε αυτές μελίτωμα ή αρχές μελιτώματος (υποθέτω μάλλον λόγου των πολλών αναρτήσεων μου πάνω στην μελιτωφορία της βελανιδιάς ότι στα μάτια κάποιων να φαντάζω ως ειδικός πάνω στο θέμα!).Οπότε αποφάσισα για αυτόν τον λόγο όσο θα είμαι στην τοποθέτηση του βελανιδιού να βγάζω φωτογραφίες από τις βελανιδιές που βρήκα ότι έχουν μελίτωμα επάνω τους, για να έχουν στα υπόψη τους το τι ακριβώς θα πρέπει να παρατηρούν και αυτοί στις τοποθετήσεις τους πάνω στο βελανίδι.

 Με πολύ έρευνα μέσα στο βελανιδοδάσος βρήκα αρκετές βελανιδιές που δίνανε μελίτωμα, και πήρα πολλές φωτογραφίες από αυτές σε διαφορετικές μέρες, ώστε το αρχείο μας να είναι όσο το δυνατό πιο ευρύ σε υλικό και εκτεταμένο χρονικά (επίσης και στην κύρια ανάρτηση για το βελανιδόμελο Μαύρο Μέλι: Το Βελανιδόμελο υπάρχει ένα σχετικά μεγάλο αρχείο από αντίστοιχες φωτογραφίες, και μάλιστα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές (follow up), αλλά στην συγκεκριμένη ανάρτηση ο όγκος φωτογραφιών, όπως και το πόσες διαφορετικές ημέρες της πήραμε είναι σε τελείως διαφορετικό επίπεδο!).

 Οι φωτογραφίες θα παρουσιάζονται ανά ημερομηνία που λήφθηκαν για να φαίνεται και η εξέλιξη της μελιτωφορίας μπροστά στα μάτια σας (επίσης έχουμε σε αυτές τις φωτογραφίες και μέλισσες να πηγαίνουν να πάρουν το μελίτωμα, μια διαφοροποίηση από τις άλλες φωτογραφίες που είχαμε στο παρελθόν, εδώ βοήθησε και η τύχη και πετύχαμε με ένα σπάρο δύο τρυγόνια!).

 Ταυτόχρονα με την παρουσίαση των φωτογραφιών θα υπάρχει και ένας μικρός σχολιασμός πάνω σε αυτές όπου θα παρουσιάζονται ακόμα μερικές πληροφορίες σε εσάς. Και φυσικά και αυτή η ανάρτηση θα συνδεθεί με την κύρια ανάρτηση για το βελανιδόμελο, με υπερσύνδεσμο σε αυτή, για να είναι εύκολα στα υπόψη σας και αυτή.

 Ένα αρχείο φωτογραφιών που θα  είναι στην διάθεση σας για να γνωρίσετε καλύτερα την μελιτωφορία του βελανιδιού και την μορφή της πάνω στα δέντρα. Ένα αρχείο που χρειάσθηκε αρκετή προσπάθεια, και μεράκι, για να γίνει με σκοπό την διάχυση των γνώσεων, καθώς και την αύξηση των γνώσεων για ένα θέμα (την μελιτωφορία του βελανιδιού) για το οποίο οι γνώσεις μας σχεδόν όλες προέρχονται από ελάχιστες πηγές (και οι περισσότερες είναι από αυτό το blog!).

 Αρκετά είπαμε πάμε στο ψαχνό.

07/07/2019


 Και η πρώτη μέρα φωτογραφιών είναι στις αρχές του Ιούλη (η πρώτη μέρα που έδωσε καλά το βελανίδι στην τοποθέτηση μου ήταν στις 13/6/2019 - το αρχείο αρχίζει τρεις εβδομάδες μετά, έπειτα από τα ερωτήματα των μελισσοκόμων και την απόφαση μου να το δημιουργήσω για να καλύψω αυτή την ανάγκη ύπαρξης του-) μια που ήδη είχα αρκετά ερωτήματα (και φωτογραφίες από βελανιδιές) από νέους μελισσοκόμους σχετικά με το πως μοιάζει το μελίτωμα πάνω στα βελανίδια, για να διαπιστώσω και εάν δίνουν και στα μέρη που έχουν τοποθετήσεις οι βελανιδιές. 



 Και είναι ευδιάκριτο ότι είναι ακόμα νωρίς στην μελιτωφορία της βελανιδιάς, μια που ακόμα τα βελανίδια είναι ακόμα πολύ μικρά.   

 24/07/2019


 Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά (και αρκετές βροχές επίσης) το βελανίδι εξακολουθεί να δίνει στην περιοχή (κανονικά θα έπρεπε να σταματήσει να δίνει στις αρχές του Ιούλη), αλλά υπάρχουν και ορισμένα σημάδια ότι μπορεί να σταματήσει. Ένα από αυτά είναι ο αφρός στα βελανίδια που υποδηλώνει ότι υπάρχει μελίτωμα (?) που αρχίζει να ξινίζει (στην γεύση του είναι ξινό και αραιό το υγρό που υπάρχει εκεί), οι πολλές βροχές όμως κρατούν την υγρασία στην περιοχή σε υψηλά επίπεδα και έτσι δεν πηχτώνει υπερβολικά το μελίτωμα και είναι ακόμα δυνατό για τις μέλισσες να το παίρνουν. 


 Φυσικά παρόλο που δίνει το βελανίδι δεν δίνει και τόσο μεγάλες ποσότητες ανά ημέρα (στα 400-500 gr/ημέρα), και αυτό βοηθά να γονεύουν τα μελίσσια μια που και δεν μπλοκάρουν οι γόνοι στα μελίσσια λόγου υπερβολικής μελιτωέκκρισης, και επίσης λόγου των βροχών υπάρχει και αρκετή γύρη στην περιοχή που βοηθά στο γόνεμα. Στα υπόψη αυτό, λίγες χρονιές το βελανίδι δίνει για τόσο εκτεταμένο διάστημα, συνήθως δίνει για πολύ λιγότερο διάστημα (συνήθως το κόβουν οι βροχές ή ο καύσωνας), αλλά υπήρχαν χρονιές στις οποίες παρόλο που κρατά η μελιτωφορία για λιγότερο διάστημα ωστόσο όμως δίνει μεγαλύτερες ποσότητες ανά ημέρα και οι τρύγοι αυτές τις χρονιές είναι εξίσου ικανοποιητικοί με της φετινής χρονιάς. 


 Και τα βελανίδια που αφρίζουν είναι συχνό φαινόμενο πλέον.





 Τα βελανίδια είναι ξεκάθαρα πιο μεγάλα πια. Αλλά υπάρχουν και βελανίδια με μικρότερο μέγεθος επίσης (που συνήθως αυτά και μελώνουν). Το μικρότερο μέγεθος των μελωμένων βελανιδιών οφείλεται από την προσβολή τους από τον αντίστοιχο μύκητα ή τα  μικρότερα βελανίδια είναι απλώς πιο ευάλωτα σε αυτόν τον μύκητα που προκαλεί το μελίτωμα τους? (Ακόμα ένα ενδιαφέρον ερώτημα  για τους επιστήμονες - ερευνητές, εάν ποτέ ασχοληθούν με αυτό το θέμα).








 Διαφορετικά δέντρα, διαφορετικά κλαδιά, διαφορετικοί καρποί. Άλλα δέντρα μελώνουν, αλλά όχι, διαφορετικά κλαδιά στο ίδιο δέντρο μελώνουν και άλλα όχι, διαφορετικοί καρποί στο ίδιο κλαδί μελώνουν και άλλοι όχι. Ακόμα ένα σκοτεινό σημείο πάνω στις γνώσεις μας πάνω στο πως θα εξελιχθεί η προσβολή από τον μύκητα στο δάσος, στο δέντρο, και στους καρπούς του. 











 Τελείως διαφορετική περιοχή στο δάσος οι επόμενες φωτογραφίες, έγινε μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν όσο περισσότερα δέντρα που μέλωσαν, από όσο περισσότερες διαφορετικές περιοχές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν να θυμάσαι το ποια δέντρα δίνουν ώστε σε διαφορετικές ημερομηνίες να μπορείς να πας να τα φωτογραφήσεις πάλι.


 Αλλά και μεγαλύτερα βελανίδια εξακολουθούν να δίνουν μελίτωμα, παρόλη την προσβολή τους από τον μύκητα εξακολουθούν να αναπτύσσονται τα βελανίδια! (?) Στα υπόψη και αυτό, και είναι κάτι που θα το δούμε και παρακάτω στην εξέλιξη της μελιτωφορίας. 



 26/07/2019

 Στην συγκεκριμένη ημερομηνία άρχισε να διαφαίνεται ότι και ότι η μελιτωφορία θα συνεχισθεί για αρκετό καιρό και μάλιστα άρχισε να δίνει και ελαφρά δυνατότερα μέρα με την μέρα. Αλλά πλέον υπήρχε το ερώτημα στο πίσω μέρος του μυαλού σου τι στρατηγική να ακολουθήσεις. Να κρατήσεις στο βελανιδόδασος τα μελίσσια ή να τα κατεβάσεις στα πεύκα? Μια που περιμέναμε ότι το πρώτο χέρι του πεύκου θα άρχιζε σύντομα. 





 Μερικά βελανίδια πήγαιναν κατευθείαν στο να αφρίζουν χωρίς να δίνουν πρώτα ιδιαίτερες ποσότητες από μελίτωμα, ίσως  το άφρισμα των βελανιδιών (και αντίστοιχα το πικρό υγρό που βγάζουν) να είναι ανεξάρτητο από την ύπαρξη ή όχι του μελιτώματος. 














 Και για ακόμη μια φορά υπάρχει διαφορά στο μέγεθος των βελανιδιών που δίνουν μελίτωμα με αντίστοιχα γειτονικά τους που δεν δίνουν. 




















 Και εδώ η τύχη χαμογέλασε και μάλιστα πολύ! Απόγευμα κατά τις 6 και ο ύποπτος πιάστηκε στα πράσα. Μια μέλισσα στην διαδικασία να ψάχνει μελίτωμα πάνω στις βελανιδιές! Σπάνια ευκαιρία για φωτογράφιση, τέλειο απόκτημα για το αρχείο μας. 


 Ανίχνευση στο βελανίδι που αφρίζει.


 Και φεύγει χωρίς καν να σταματήσει, προφανέστατα δεν αποτελεί στόχο το υγρό που αφρίζει για τις μέλισσες. 


 Και εδώ το μελίτωμα που ρέει άφθονο πάνω στο φύλλο.  Αυτός είναι ο στόχος φυσικά για τις μέλισσες.


 29/07/2019



 Και εδώ είχε πλέον παρθεί η απόφαση για μετακίνηση στα πεύκα. Αλλά κάθε άνοιγμα στις κυψέλες μαχαιριά, η λαντούρα να πλημμυρίζει τα πάντα και να αμφιβάλλεις για την προηγούμενη απόφαση σου. 


 Είπαμε το μέλι ρέει άφθονο. 





 Και εδώ ένα μεγαλύτερο βελανίδι να δίνει μελίτωμα ταυτόχρονα με τα μικρότερα από πίσω του. 



 Πλούσια τα ελέη σου!








 09/08/2019



 Και πλέον τα παραγωγικά μελίσσια έχουν κατεβεί στα πεύκα, και έχουν μείνει μερικά μη παραγωγικά μελίσσια στο βουνό. Τα οποία παρόλο το μικρότερο μέγεθος τους βρίσκουν πολύ καλά (κανονικά θα έπρεπε να μην υπάρχουν Αύγουστο μήνα μελίσσια στο βουνό αλλά ήταν όπως είπαμε η χρονιά του βελανιδιού). 


 Από ότι βλέπετε το μελίτωμα στα φύλλα είναι ακόμα πιο αυξημένο από ότι πριν από 10 μέρες. Δεν θα έπρεπε να ισχύει αυτό, είτε οι βροχές θα έπρεπε να το είχαν ξεπλύνει από τα φύλλα μέχρι τώρα (πολλές, πολλές, πολλές φορές μέχρι τώρα!) είτε ο καύσωνας θα το έκανε τόσο πηχτό που θα ήταν αδύνατο να το πάρουν οι μέλισσες (πηχτό σαν γλυκόζη). Τίποτα από αυτά τα δύο δεν είχε συμβεί αυτή την χρονιά. 



 Και επαναλαμβανόμενο το μοτίβο τα βελανίδια που δίνουν να είναι μικρότερα συγκριτικά από αυτά που δεν δίνουν, μάλιστα εδώ η διαφορά είναι τεράστια, τα βελανίδια που δίνουν μελίτωμα στην συγκεκριμένη φωτογραφία έχουν το μέγεθος που είχαν τα βελανίδια στα μέσα Ιούνη!








 Πολύ πράμα από μελίτωμα!


 Τι όμορφη εικόνα ε?





 Και εδώ γίνεται ο κακός χαμός από μελίτωμα. Το παράξενο είναι ότι έχουν μειωθεί τα βελανίδια που αφρίζουν! Σαν να ξανάρχισε από την αρχή ο κύκλος μελώματος του βελανιδιού μοιάζει η κατάσταση! Αυτή άραγε είναι η απάντηση γιατί φέτος το βελανίδι πήγαινε σαν τρένο? Να υπάρχει διαδοχική προσβολή διαφορετικών βελανιδιών καθώς περνάνε οι μέρες? Οι καιρικές συνθήκες (βροχές) να ξεπλύνουν μεν το μελίτωμα από τα μέρη που δίνει αλλά να αρχίζει η προσβολή από τον μύκητα να κάνει άλλες περιοχές να δίνουν από την αρχή μελίτωμα? Υπόθεση για σκέψη και έρευνα αυτή. 




 10/08/2019



 Εδώ πλέον έχει παρθεί η απόφαση να πάρω και τα μη παραγωγικά μελίσσια από το βουνό μια  που ενώ η μελιτωέκκριση ήταν καλή το να βρίσκουν γύρη πλέον είχε γίνει εξαιρετικά δύσκολο! Ο τόπος είχε πραγματικά στεγνώσει και όλο το γόνεμα που γίνονταν οφείλονταν στην πολύ καλή μελιτωέκκριση και μόνο. Αποθέματα από γύρη στο μηδέν. Είχε πλέον και 3-4 εβδομάδες να δώσει καλή βροχή οπότε δεν υπήρχαν πλέον προοπτικές για καλή γυρεοπαραγωγή στην περιοχή τις επόμενες εβδομάδες. 





 Καλά πάμε όμως από μελίτωμα ε?





 Από τις λίγες περιπτώσεις αυτή την εποχή βελανιδιού που αφρίζει και κάπως διαφορετικός ο αφρός επίσης. 










 24/08/2019

 Και πλέον είμαστε στα τέλη του Αυγούστου και το βελανίδι εξακολουθεί να δίνει! Φυσικά πλέον μελίσσια δεν είχα στο βουνό, μια που είχε 1,5 μήνα να βρέξει και γύρη δεν υπήρχε ούτε για δείγμα (ο κισσός ακόμα δεν άνοιξε). 


 Και εδώ ξανά η τύχη μας χαμογέλασε! Μια μέλισσα στην διαδικασία να πάρει το μελίτωμα από τα βελανίδια. Μια ακόμα τέλεια ευκαιρία για μερικές μοναδικές φωτογραφίες!


  Τι κάνεις εκεί μικρή κλέφτρα? Χα χα χα.


 Και αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι όπως οι προηγούμενες απογευματινές αλλά ακριβώς στις 12 το μεσημέρι! Και οι βελανιδιές να βουίζουν από μέλισσες αλλά φυσικά στον Σοχό από τις 25 Αυγούστου μπαίνουμε στον χειμώνα, οπότε φανταστείτε πόσο χειρότερα είναι και πάνω στο βουνό!


 Εμφανέστατα πολύ μεγαλύτερα τα βελανίδια ε?


 Και όμως! Ακόμα και σε αυτό το μέγεθος μελώνουν? Μπας και δεν είναι μόνο τα μικρά που μελώνουν αλλά μπορεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ανάπτυξης του ένα βελανίδι να προσβληθεί από το μύκητα και να αρχίσει να μελώνει? Και μόνο τότε να σταματά η ανάπτυξη του? Ακόμα μια υπόθεση που θα έπρεπε να ερευνηθεί.


 Ναι εμφανέστατα και οι μεγάλοι καρποί μελώνουν, και επίσης άρχισε ξανά να παρουσιάζεται το φαινόμενο να αφρίζουν οι καρποί με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα και με πιο πηχτό αφρό επίσης. 








 Και εξακολουθεί το μέλι να είναι τόσο όσο να μην μπορούν να το πάρουν όλο οι μέλισσες και να στάζει από τα δέντρα, αν και πλέον δεν υπάρχουν πολλά μελίσσια πάνω στο βουνό. 


 Και όπως είπαμε το άφρισμα των καρπών είναι συχνότερο πλέον, και πηχτότερο επίσης.



 Και εδώ ολοκληρώνεται το φωτογραφικό αρχείο μας από την μελιτωφορία του Βελανιδιού. Υπήρχε για αυτό μια μεγάλη ανάγκη όπως φάνηκε από τα ερωτήματα των νεώτερων μελισσοκόμων για να μπορούν να αναγνωρίσουν και την ίδια την μελιτωφορία, αλλά και την εξέλιξη της. Μια μεγάλη ανάγκη που θέλω να πιστεύω ότι ικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. 

 Ταυτόχρονα πολλές παρατηρήσεις μου, πληροφορίες, και εμπειρίες  μου, έχουν προστεθεί σε αυτό που με οδήγησαν και σε κάποιες υποθέσεις - ερωτήματα. Ελπίζω στο μέλλον να ασχοληθούν με αυτά (και γενικώς με το θέμα της μελιτωφορίας του βελανιδιού) και επιστήμονες - ερευνητές που θα πατήσουν στα δικά μας τα βήματα. Τα πατήματα που τους προσφέρουμε εμείς οι μελισσοκόμοι - ερευνητές (ναι τολμώ  να το προσθέσω αυτόν τον τίτλο πίσω από το μελισσοκόμος! Η δουλειά που έχει γίνει μέσα σε αυτό το blog για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για άλλα, νομίζω ότι δικαιολογεί απόλυτα αυτό το θάρρος μου!) εδώ και τόσα χρόνια. Στο χέρι τους άλλωστε είναι να πάρουν τις έρευνες μας, και τις παρατηρήσεις μας, και να δημιουργήσουν απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα βασισμένες στην επιστημονική έρευνα. 

  Όσο αφορά τους νεότερους μελισσοκόμους που μου έκαναν τα αντίστοιχα ερωτήματα, και μου στέλνανε φωτογραφίες (και όχι μόνο αυτοί), για να τους πω εάν δίνει ή όχι το βελανίδι στην περιοχή τους πιστεύω ότι πλέον έχουν αρκετό φωτογραφικό υλικό για να το αντιστοιχίσουν με την πραγματικότητα που έχουν μπρος τους, και να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα. Δικό σας αυτό το αρχείο παίδες, κερασμένο από μένα, για να λέτε και καμία καλή κουβέντα που και που για τον Αρκούδα! Μην ντρέπεστε, και μην φοβάστε επίσης, όπως και μην ξεχνάτε επίσης ότι οι καλές κουβέντες είναι και αυτές τζάμπα όπως και οι κακές! 

 Χα χα χα.   


Adios Amigos Locos








Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 29/9/2019



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου