UA-50457385-1

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Τα μαθηματικά της επιδημίας πάνω στα κοινωνικά δίκτυα




 Λοιπόν έχουμε και λέμε, σε αυτό το προφίλ μου στο FB (το μόνο προφίλ μου στο FB!) έχω 852 φίλους μέχρι στιγμής.

 Η θνησιμότητα του κωλοιού σε χώρες με γκαζαγκούγκου νοοτροπία όσο αφορά το δημόσιο καλό και την υπακοή σε ορθές εντολές (πχ Ιταλία) είναι ανάμεσα στο 3,6% με 6,8%, οπότε αναμένω να πεθάνουν από τους φίλους που έχω σε αυτό το προφίλ 31 με 58 άτομα!

 Και αυτό μόνο στην περίπτωση που το δείγμα όσων είναι φίλοι μου είναι αντιπροσωπευτικό του Γενικού πληθυσμού όσο αφορά τις ηλικίες, κατάσταση υγείας, και το πόσο θα υπακούσουν στις οδηγίες για την ατομική τους προστασία αυτοί, αλλά και οι δικοί τους, καθώς και το σύνολο των πολιτών της χώρας!

 Οπότε σε 2-3 μήνες από τώρα θα υπάρχουν πολλές δεκάδες "κουφάρια" προφίλ φίλων μου που θα αντιστοιχούν σε ένα ή περισσότερους νεκρούς, εάν όλα πάνε τόσο στραβά όπως πήγαν και στην Ιταλία που μάλλον τα θαλάσσωσαν αγρίως, και λόγου των λαθών και των αρχών αλλά κυρίως του πληθυσμού!

 Τι λέει?

 Τώρα που μίλησα με αριθμούς για να περιγράψω την κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει η αριθμητική της επιδημίας μπόρεσα επιτέλους να σας σοκάρω?

 Θα κόψετε τα χαζά σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας για να σκεφτείτε απλώς αυτό το ενδεχόμενο να ισχύει? Το πόσο θα "αδειάσει" και το δικό σας προφίλ εάν είσαστε από αυτούς που θα δούνε και την επόμενη χρονιά? Το πόσο ζημία μπορείτε να κάνετε εσείς και με το να μην αλλάξετε συμπεριφορά, καθώς και με τα χαζά που αναρτάτε και ωθείτε και άλλους κοκορόμυαλους να έχουν παρόμοια συμπεριφορά με εσάς?

 Και δεδομένου ότι "Όμοιος ομοίω αεί πελάζει"* τότε και τα δικά σας προφίλ μπορεί να υπερεκπροσωπούνται από άτομα σαν και εσάς που τείνουν να τα παίρνουν όλα στα αστεία, ή να θεωρούν τα πάντα συνομωσίες και φυσικά να είναι «ότι να είναι».

 Και φυσικά τέτοια άτομα δίνουν τέτοιες αρχές, νοοτροπίες, και συμπεριφορές και στα παιδιά τους, και έχουν πάρει όλα τα παραπάνω από τους γονείς τους! Οπότε δεν χρειάζεται να σας πω ότι όλο το περιβάλλον σας θα είναι εκτεθειμένο στο παραπάνω σενάριο εάν βγει αληθινό!

 Και έστω ότι δεν σας νοιάζει η ζημία που θα προκαλέσετε στο σύνολο της κοινωνίας εάν ανεύθυνα μεταδίδετε και τον κωλοιό, αλλά και δημιουργείτε κλίμα για να δρουν και άλλοι εξίσου ανεύθυνα με εσάς, ο κίνδυνος για το άμεσο περιβάλλον σας δεν σας ενδιαφέρει? Το ότι τα παιδιά σας θα είναι μέρα, νύχτα, έξω μαζί με άλλους χοντροκέφαλους, και μπορεί να φέρουν στο σπίτι των γονιών σας τον κωλοιό, και να θερίσει αυτός την μάνα σας και τον πατέρα σας? Τα παιδιά σας, σύμφωνα με την ηθική αυτουργία σας, να σκοτώσουν τους γονείς σας?

 Τι λέει?

 Αυτή η διατύπωση τώρα σας σόκαρε?

 Πρέπει να γίνω τόσο σκληρός, ειλικρινής και ωμός για να σας ταρακουνήσω?

 Σοβαρευτείτε!

 'Άντε για να το θέσω και λίγο αλλιώς το θέμα με την λογική του μεγαλύτερου ταλέντου στα μαθηματικά, αλλά και εξίσου θεοπάλαβου θρησκόληπτου ατόμου. Ιδού λοιπόν το πως θα έθετε το πρόβλημα ο Μπλεζ Πασκαλ (Blase Pascal)

-Υπάρχει η πιθανότητα ο κωλοιός να είναι μεταδοτικότατος, και να έχει μεγάλη θνησιμότητα τόση που να καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας εάν όλα πάνε στραβά.

-Υπάρχει η πιθανότητα ο κωλοιός να μην είναι μεταδοτικότατος και να μην έχει μεγάλη θνησιμότητα τόση που να καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας εάν όλα πάνε στραβά.

- Υπάρχει η πιθανότητα να υπακούσει το σύνολο της κοινωνίας στις οδηγίες προφύλαξης για τον κωλοιό και να μην κορεστεί άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά με αποτέλεσμα να μην καταρρεύσει.

- Υπάρχει η πιθανότητα να μην υπακούσει το σύνολο της κοινωνίας στις οδηγίες προφύλαξης για τον κωλοιό και να κορεστεί άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

 Η μοναδική περίπτωση που μπορούμε να βγούμε τελείως χαμένοι είναι η περίπτωση ο κωλοιός να είναι και μεταδοτικός και θανατηφόρος, και ταυτόχρονα να μην έχει υπακούσει το σύνολο της κοινωνίας στις οδηγίες προφύλαξης του κωλοιού με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας!

 Τόσο απλό!

 Και δεν χρειάζεται καν μαθηματική απόδειξη!

 Το βλέπουμε μπροστά μας στο παράδειγμα της Ιταλίας! Πάνω από 1400 νεκροί ήδη!

 Τι άλλο θέλετε να δείτε για να πιστέψετε? Τις κηδείες δικών σας ατόμων? Και μετά από αυτό τι? Θα γράψετε μια νεκρολογία στο προφίλ σας στο FB για την μάνα σας και τον πατέρα σας, και το πόσο μαλάκες ήσασταν που πήρατε αψήφιστα το όλο θέμα με τον κωλοιό?

 Καλά Σαράντα!

 Τι λέει?

 Σας σόκαρα επιτέλους τόσο ώστε να αρχίσετε να στροφάρετε?

 Ούτε ακόμα?

 Μπράβο!

 Ας σας δώσω τότε και το τελευταίο σοκ!

 Καιρός είναι η Φυσική επιλογή να πάρει τον δρόμο της! Τα εξελικτικά λάθη πρέπει να μην έχουν συνέχεια στο παιχνίδι της ζωής. Κρίμα όμως που χτυπάει τους γέρους ο κωλοιός που έχουν ήδη αναπαραχθεί και έχουν μεταδώσει τα ελαττωματικά τους γονίδια στις επόμενες γενιές, και δεν χτυπάει τις νεότερες γενιές που δεν έχουν προλάβει ακόμα να μεταδώσουν τα ελαττωματικά τους γονίδια!

 Ορίστε!

 Επαρκώς πλέον ωμός, σκληρός, και ειλικρινής για να σοκάρω ακόμα και τον μεγαλύτερο στόκο εκεί έξω!!

 Άντε να το χαλαρώσω και λίγο!

 Τα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι αντιπροσωπευτικά του Γενικού συνόλου του πληθυσμού! Οι γέροι μεγάλης ηλικίας δεν έχουν τόσο μεγάλη εκπροσώπηση σε αυτά. Οπότε δεν θα γεμίσει το προφίλ σας στο FB με "κουφάρια προφίλ", και θα έχετε ακόμα την "πελατεία" σας για να δείχνετε την μόστρα σας. Το ίδιο φυσικά δεν ισχύει όμως και με τα πραγματικά νεκροταφεία όπου σας κόβω τον επόμενο χρόνο να πηγαίνετε συχνά για τριήμερα, εννιάμερα, σαραντάμερα, τρίμηνα, εξάμηνά, χρόνο!

 Ζωή σε λόγου σας προκαταβολικά!

 Το τελευταίο σοκ κερασμένο από μένα, πριν αρχίσετε να κερνάτε εσείς το δικό σας σοκ** για τους πεθαμένους σας!




Adios Amigos muertos




*Ο ομοιός τον όμοιο πάντα πλησιάζει = τείνουμε να συναναστρεφόμαστε με αυτούς που μας μοιάζουν (σε χαρακτήρα, απόψεις κ.α.). Πλάτωνας (Συμπόσιον)

** Σοκ = Το γλύκισμα Βαρβάρα ή Ασουρέ που το μοιράζουν εις μνήμη των πεθαμένων όπως το αναφέρουμε στο Σοχό (ή μπορεί να το αναφέρουν έτσι όσοι έχουν μικρασιατική καταγωγή, δεν είμαι σίγουρος για αυτό).





Λάζαρος Μότσανος



Καραντιστάν 15/3/2020



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου