UA-50457385-1

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Λιώνοντας απολεπίσματα Vol II

 

 Και συνεχίζουμε τις αναρτήσεις της σειράς Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος με μια ανάρτηση βαριά σε ανάπτυξη, αλλά επίσης και με μεγάλη βαρύτητα όσο αφορά την συμπίεση του Μελισσοκομικού κόστους. 

 Επίσης είναι και μια ανάρτηση που εκτείνεται χρονικά από το 2017 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2023. Και αντικείμενο της είναι η εκμετάλλευση των απομελισμάτων για να εξάγουμε από αυτά μέλι για να ταΐσουμε τα μελίσσια μας, αλλά και κερί το οποίο θα χρησιμοποιήθει για να παραχθούν κερήθρες που θα χτιστούν από τα μελίσσια μας.

 Οπότε και αυτή η ανάρτηση δίνει το πρωτογενές υλικό της ανάρτησης του blog  Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Τροφοδοσία με μέλι, αλλά και συνέχεια της ανάρτησης του blog Λιώνοντας απολεπίσματα, μετρήσεις, μεθοδολογία, αποτελέσματα, συμπεράσματα που μας έρχεται από τις 14/5/2017 (πως κατορθώνω πάντα Μάη μέσα στην τρελή του φούρια να βγάζω τις βαριές αναρτήσεις των απολεπισμάτων είναι τρομερό κατόρθωμα! Χα χα χα). 

 Δεν θα επικεντρωθώ τόσο στην μεθοδολογία του πως γίνεται όλη αυτή η διαδικασία, μια που μπορείτε να το μελετήσετε αυτό στην ανάρτηση που σας παραθέτω παραπάνω. Εδώ θα εξεταστεί περισσότερο η διαδικασία από την πλευρά της εξοικονόμησης του κόστους της, τους όγκους της εργασίας της, τα μεγέθη των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν, τα τελικά προϊόντα της, αλλά και τα συμπεράσματα της που θα οδηγήσουν σε αγορά  μελισσοκομικού εξοπλισμού (που θα παρουσιαστεί στην επόμενη ανάρτηση του blog, υπομονή και για αυτό, πλέον αρχίζουμε να περνούμε από τις αναρτήσεις εξοικονόμησης κόστους στις αναρτήσεις αγοράς μελισσοκομικού εξοπλισμού εξαιτίας ακριβώς αυτής της εξοικονόμησης κόστους. Εάν νομίζατε ότι αυτές οι αναρτήσεις  μέχρι τώρα ήταν ενδιαφέρουσες, που να δείτε και τις επόμενες!).

 Πολλά είπαμε πάλι! Και τα πολλά λόγια είναι φτώχια.

 Η παραπάνω φωτογραφία είναι τα απολεπίσματα της χρονιάς 2017.

 Ενώ αυτά των ετών 2017 και 2018. 

 Και αυτά των ετών 2019 και 2020.

 Και για να μην μου λέτε "Εεεεεε απατεώνα μας δείχνεις τα απολεπίσματα των ετών 2017-2018 ξανά ως απολεπίσματα των ετών 2019-2020!!!" τσιμπήστε και αυτή την φώτο που έχω λιωμένα στον θερμοθάλαμο τα απολεπίσματα των ετών 2017 και 2018 (εδώ έχει γίνει στον ίδιο κουβά ο διαχωρισμός του μελιού από το κερί), και χωρίς καμία επεξεργασία τα απολεπίσματα των ετών 2019 και 2020.

 Χε χε χε.

 Και ενώ ήταν να γράψω αυτή την ανάρτηση το (Μάη! Χα χα χα) 2021, με τον τεράστιο όγκο εργασίας που είχα εκείνη την χρονιά και την σωματική μου κατάρρευση που επακολούθησε (κουβαλούσα βλέπετε 200 μελίσσια δικά μου, κουβαλούσα και 450 ξένα μελίσσια, και ακούσαμε και το ευχαριστώ για αυτό!!! Ποτέ ξανά φιλότιμο σε αφιλότιμους!) τελικά δεν ήταν δυνατό να την ξεκινήσω καν, και έφτασα στο (Μάη! Χα χα χα) 2022 να την ετοιμάζω για να την γράψω, οπότε είχα και τα απολεπίσματα του 2021 έτοιμα για να τα λιώσω και αυτά.

 Και ενώ είχα ήδη λιώσει τα απολεπίσματα των 4 πρώτων ετών, αποφάσισα να λιώσω ξεχωριστά τα απολεπίσματα της πέμπτης χρονιάς, και τα δεδομένα της να τα αξιοποιήσω ξεχωριστά, για να υπάρχει και πιο καθαρά η εικόνα της παραγωγής μελιού, και κεριού, από τα απολεπίσματα μιας χρονιάς (η οποία είναι και πιο κοντινή και στις παραγωγές μελιού και απολεπισμάτων που έχω πλέον, γιατί χρονιά με την χρονιά η τάση είναι αυξητική της παραγωγής, παρόλες τις απόλυτες αυξομειώσεις της χρονιά με την χρονιά). 

 Όλο στα μπερεκέτια και στο "Μας κακομαθαίνετε κύριε Πρέσβη!" σας έχω ρε μπαγάσικα!

 Χα χα χα.


 Και εδώ τα γνωστά, καρδάρα όπου έχουμε μέσα το κερί που θα ξαναλιώσει για να πάρουμε καθαρό το κερί όταν το φιλτράρουμε, φλόγιστρο, και τσιμεντόλιθους για να κατευθύνουμε την θερμότητα του προς την καρδάρα.


 Και η υπόλοιπη παρέα, νερό και για να ρίχνουμε στην καρδάρα με το κερί που θα λιώνουμε, και έξτρα νερό μην γίνει καμία γκέλα με το φλόγιστρο, και κουβάδες που θα ρίχνουμε το φιλτραρισμένο κερί (με νερό) όπου θα κρυώσει το κερί και θα στερεοποιηθεί για να το πάρουμε, γαντάκια, το φίλτρο για να φιλτράρουμε το κερί από τα υπολείμματα από τα απολεπίσματα, 

 Οργάνωσις λέμε! 

 Το μαγαζί είναι σοβαρό!

 Χα χα χα. 


 Κερί και μέλι που βράζουν, κάτσε καλά μυρουδιά!

 Μόνο που παίρνει πολύ, πολύ, χρόνο!

 Όχι απλώς πολλές ώρες, αλλά πολλές ημέρες, πρέπει να βελτιωθεί αυτή η διαδικασία με την απόκτηση του ανάλογου μελισσοκομικού εξοπλισμού, θα γίνει και αυτό, σταδιακά, ήδη από την επόμενη ανάρτηση θα γίνει το πρώτο βήμα για να αλλάξει όλη αυτή η διαδικασία. 

 Και εδώ είναι το καθαρό κερί απολεπισμάτων των 4 ετών (από 2017, 2018, 2019, 2020). Σαν κεφάλια από κασέρι δεν δείχνουν?

 Χα χα χα.


 Και εδώ το καθαρό κερί του έτους 2021.


 Και η πρώτη μέτρηση του κεριού των ετών 2017 έως 2020, με την πλάστιγγά να κλέβει λίγο (στην ζύγιση που έκανε αυτός που παράλαβε το κερί, και το αντάλλαξε με κερήθρες, το βρήκε πιο βαρύ, και σε τέτοιες περιπτώσεις τι κάνεις? Το βουλώνεις, και αποδέχεσαι την δική του την μέτρηση! Χα χα χα). 


 Και η δεύτερη παρτίδα από το κερί των ετών 2017-2020.

 Και η αντίστοιχη μέτρηση του κεριού του έτους 2021,

 Και εδώ όλο το κερί από τα απολεπίσματα των ετών από το έτος 2017 έως το 2021.



  Και επειδή δεν είμαστε και τίποτα "ότι να είναι" όσο αφορά την τεκμηρίωση των αναρτήσεων μας, ορίστε και οι μετρήσεις των δεδομένων από την ποσότητα των απολεπισμάτων των ετών 2017, 2018, 2019, και 2020, μεικτό βάρος απολεπισμάτων (κερί + μέλι + υπολείμματα), λεπτομέρεια με ανοιχτό γαλάζιο χρώμα η τελευταία μέτρηση είναι κερί από τις γλώσσες κεριού που είχα συλλέξει (όταν, και εάν, φιλοτιμούμαι να το μαζεύω από τα μελίσσια! Χα χα χα).

 Και τα αντίστοιχα δεδομένα για τα απολεπίσματα για το έτος 2021.

 Και εδώ έχουμε το πόσο μέλι απέδωσε αυτή η διαδικασία για τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020.


 Ενώ εδώ το μέλι που απέδωσαν τα απολεπίσματα του έτους 2021. 

 Προφανέστατα πιο αυξημένη η ποσότητα αυτής της χρονιάς από τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων ετών! Και λόγου αλλαγής της μεθόδου απολέπισης (από μελισσοκομικό μαχαίρι, σε μελισσοκομική πιρούνα, και μετά στην μελισσοκομική πιρούνα του Lakis INOX που η κάθε μια αλλαγή αλλάζει και την αναλογία μελιού προς κερί στα απολεπίσματα) αλλά και λόγου των πιο αυξημένων παραγωγών από χρονιά σε χρονιά.


 Και εδώ έχουμε τα φύλλα κεριού (κερήθρας) που ανταλλάχθηκαν με την ποσότητα των 64 περίπου κιλών καθαρού κεριού (σύμφωνα με την μέτρηση του εμπόρου που έδωσα το κερί μου, φυσικά η δική του ζυγαριά ήταν και μεγαλύτερης ακριβείας με περιθώριο μέτρησης +-1 γραμμαρίων και όχι +-50 γραμμαρίων που είναι η μελισσοκομική μου πλάστιγγα!). 

 800 φύλλα κεριού με αναλογία ανταλλαγής 1 κιλό κερί με 12,5 φύλλα κερήθρας, συν 1,20 ευρώ εργατικά για κάθε κιλό κερί, συν ΦΠΑ, δηλαδή ένα κόστος 96 ευρώ (με 0,90 ευρώ το φύλλο κερήθρας στον συγκεκριμένο προμηθευτή τα 800 φύλλα στοιχίζουν 720 ευρώ! Οπότε το κέρδος μόνο από τα φύλλα κεριού θα είναι 720 ευρώ μείον 96 ευρώ δηλαδή 624 ευρώ! Το κέρδος στο κερί μόνο από αυτή την διαδικασία).

 Από αυτά τα 800 κεριά τα 550 τα χτίσανε οι μέλισσες πέρσι, οπότε για φέτος υπάρχει ένα απόθεμα ακόμη 250 κεριών.  

 Και μια που όσο ήμουν σε μια μελισσοκομική ομάδα είδα πολλές συζητήσεις για την κοστολόγηση του μελιού, ας σας κάνω και ένα ερώτημα κοστολόγησης για να σας δείξω το περίπλοκο του ζητήματος (η κοστολόγηση είναι η δυσκολότερη εργασία σε μια επιχείρηση για το οικονομικό επιτελείο της, και θα δείτε πολύ σύντομα το γιατί!).

 Το λοιπόν τα φύλλα κεριού τα αγοράζουμε κάθε χρονιά για να τα χτίσουν οι μέλισσες μας σε κερήθρες (όπου θα γεμίσουν είτε με γόνο, είτε με μέλι, είτε με γύρη). Οπότε είναι κάτι το αναλώσιμο, και θα πρέπει να εξεταστεί ως ένα τακτικό έξοδο στην κοστολόγηση (οπότε εδώ έχουμε άμεση αφαίρεση του από τους τζίρους ως έξοδο για να υπολογιστούν τα κέρδη (τα οποία τα φορολογεί η εφορία))?

 Ναι αλλά όταν το χτίσουν τα μελίσσια μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια στις κυψέλες και στο απόθεμα από  χτισμένα κεριά! Οπότε αποτελεί πάγιο εξοπλισμό (όπως είναι και το άχτιστο ξύλινο πλαίσιο στο οποίο εφαρμόζει και χτίζεται η άχτιστη κερήθρα!), άρα θα πρέπει να επιμερισθεί το κόστος απόκτησης του σε πολλά έτη, και να γίνονται οι αντίστοιχες αποσβέσεις (οπότε θα πρέπει το κόστος απόκτησης να αφαιρείται σταδιακά σε πολλά έτη, με τους αντίστοιχους συντελεστές απόσβεσης (οι οποίοι είναι ποιοι?) και να επηρεάζονται αντίστοιχα τα (φορολογούντα) κέρδη σε πολλές χρονιές. 

 Ναι αλλά εάν αυτό το χτισμένο πλαίσιο το πουλήσεις ως τελικό προϊόν στην μορφή παραφυάδας, ή κανονικού μελισσιού, τότε αυτό θα αποτελεί έσοδο για την επιχείρηση και θα επηρεάσει αντίστοιχα τα (φορολογούντα) κέρδη της χρονιάς που θα γίνει η πώληση!

 Επίσης μπορείς να το πουλήσεις με την μορφή κερήθρας με μέλι, και εκεί θα αποτελεί έσοδο ως τελικό προϊόν! 

 Και δεν αναφέρω καν την περίπτωση της πώλησης μόνο μελισσοδέματος (μόνο του σμήνους) και να μείνει μέρος των χτισμένων κερηθρών στο απόθεμα με τα κεριά (πάγιο), και μέρος να πουληθεί ως κερήθρα (τελικό προϊόν)!

 Τελικά τι είναι οι άχτιστες κερήθρες? Αναλώσιμο, πάγιο, ή τελικό προϊόν?

 Καλά τα λέτε στις ομάδες για κοστολογήσεις και τα σχετικά, αλλά στην πραγματικότητα ούτε καν αντιλαμβάνεστε το περίπλοκο του πράγματος! 

 Και δεν μιλάμε τώρα για επιχειρήσεις που θα "κάψουν" 1.000-2.000 ευρώ για κεριά στα 200-300 μελίσσια (κάθε χρονιά όμως για πολλές χρονιές!), αλλά για επιχειρήσεις που θα κάψουν 4.000-7.000 ευρώ στα 800-1.500 μελίσσια, ή και στην περίπτωση των Αμερικάνων με τα 15.000 μελίσσια στα 70.000 ευρώ! Και τέτοια ποσά (κάθε χρονιά!) έχει τεράστια σημασία πως θα τα περνάς στα βιβλία σου, και τι επίδραση θα έχουν στα κέρδη σου (ιδίως για την εφορία που θα σου κάνει έλεγχο!!! Χα χα χα).

 Τροφή για σκέψη τα παραπάνω!


 Και εδώ είναι το μέλι από τα απολεπίσματα από το έτος 2021 το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως τροφή για τα μελίσσια.


 Και εδώ η αντίστοιχη ποσότητα μελιού από απολεπίσματα για τις χρονιές 2017, 2018, 2019, 2020.

 Πολύ πράμα ε?

 Χα χα χα.

  624 ευρώ κέρδος από το κερί, συν 260 κιλά μέλι που θα πάνε για τροφή για τα μελίσσια (συν μια εκατοντάδα και βάλε κιλά μέλι από τα απολεπίσματα των προηγούμενων ετών).

 Όχι και άσχημα! 

 Όλα καλά και όλα ωραία, μια μόνο λεπτομέρεια!

 Που στο διάολο ήταν αυτή η ανάρτηση το 2022 και δεν την είδαμε?

 Χα χα χα.

 Υπομονή!

 Οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ!
 

Η Επιστροφή του Ζορό



 Ο σχεδιασμός της παραπάνω ανάρτησης ήταν να σας παρουσιαστεί πέρσι, αλλά αποφάσισα να την αναβάλω για μια ακόμη χρονιά, και να την παρουσιάσω όταν θα έχω πλέον προμηθευτεί και τον μελισσοκομικό εξοπλισμό που αγόρασα, βάση των συμπερασμάτων που έβγαλα ακριβώς λόγου των δεδομένων που σας παρουσίασα λίγο πιο πάνω (υπομονή, το συμπέρασμα από τα παραπάνω και που οδήγησε θα παρουσιαστεί στην επόμενη ανάρτηση! Μια ανάρτηση συμπίεσης του μελισσοκομικού κόστους που οδηγεί σε μια ακόμη ανάρτηση συμπίεσης του μελισσοκομικού κόστους!).

 Οπότε μια που υπήρχε καθυστέρηση μιας χρονιάς έγιναν και οι τρύγοι του 2022, και φυσικά έχουμε πλέον και τα απολεπίσματα της χρονιάς 2022!

 Οπότε.......?

 Ναι!!!!

 Έγινε ξανά η διαδικασία ξεχωριστά για μια χρονιά!

 Και με το επίπεδο τεκμηρίωσης που θεωρώ εγώ ότι μόνο αρμόζει σε αυτό το blog!


 Και εδώ κάτι που αντιλήφθηκα ότι παρέλειπα σε όλη την διαδικασία παρουσίασης της μεθοδολογίας του λιωσίματος των απολεπισμάτων.

 Το πως εξάγουμε το μέλι από τον κουβά με τα απολεπίσματα (έχουμε ήδη περάσει τον κουβά με τα απολεπίσματα από τον θερμοθάλαμο, και έχει διαχωρισθεί το κερί μαζί με τα υπολείμματα, από το μέλι. Το μέλι είναι βαρύτερο και είναι στον πάτο του κουβά, και ψιλά είναι το κερί με τα υπολείμματα).

 Κάνουμε (μεγάλες) τρύπες στον πάτο του κουβά (και φυσικά καταστρέφεται ο κουβάς για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση, και αυτό είναι ένα έξτρα κόστος που εξαλείφεται με την λύση που θα παρουσιαστεί στην επόμενη ανάρτηση! Μικρό κόστος θα πείτε? 44 κουβάδες  καταστραμμένοι σε αυτή την ανάρτηση με 4,5 ευρώ είναι 198 ευρώ! Όχι και τόσο μικρό ε? Και περίπου τόσοι τενεκέδες είχαν καταστραφεί στην πρώτη ανάρτηση για το λιώσιμο των απολεπισμάτων! Οπότε........) με το ξέστρο και σφυρί, σε σχήμα τριγώνου, και έχοντας την σίτα του πάγκου απολεπισμού πάνω στο 70 λίτρο δοχείο με την κάνουλα κάνουμε αποστράγγιση του μελιού από τον κουβά. 

 Διαδικασία που κρατάει μια μέρα περίπου (για κάθε κουβά!), με την βοήθεια σκαρπέλου που θα χρησιμοποιήσουμε για να ξεκολλήσουμε το κερί από τα τοιχώματα του κουβά αφαιρούμε και το κερί (με τα υπολείμματα που θα το ξαναλιώσουμε και φιλτράρουμε για να πάρουμε το καθαρό κερί), μπορείς και να πριονίσεις τον κουβά κατά ύψος με σιδεροπρίονο για να ελευθερωθεί το κερί από τον, άχρηστο πλέον, κουβά. 


 Τι ωραία κασεράκια!


 Και συσκευασμένα για να πάνε ξανά στον (νέο) προμηθευτή μου.


 Βγάλαμε και το μελάκι μας.

 Και τα αντίστοιχα δεδομένα για τα απολεπίσματα του έτους 2022


 Όπως και για το μέλι απολεπισμάτων του έτους 2022.



 Και εδώ τα 200 φύλλα που πήρα από τον προμηθευτή μου (13,80 κιλά καθαρό κερί με 12,5 φύλλα ανά κιλό κερί μας κάνουν 173 φύλλα κεριού (αγόρασα και 27 έξτρα φύλλα για να πάρω αυτούσια την 50αδα του κιβωτίου). Κόστος για εργατικά 20,5 ευρώ, κέρδος από αυτή την ανταλλαγή 135 ευρώ. Συνολικό κέρδος μόνο από το κερί και για τις δύο ανταλλαγές, 624 ευρώ συν 135 είναι 759 ευρώ. Συν 300 κιλά μέλι για τροφή στις μέλισσες.

 Όχι και άσχημα ε?

 Τι λέει? Μου είσαστε ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από αυτή την ανάρτηση, ή να αναβάλω να την δημοσιεύσω, για να έχω και τα απολεπίσματα της φετινής χρονιάς να τα παρουσιάσω αυτά μαζί με όλα τα υπόλοιπα τα τσίγκιρι μίγκιρι?

 Χα χα χα.

 Αυτά για σήμερα! 

 Δεν έχει παραπάνω!

 Θα πάθουν τίποτα τα μυαλά σας!!!!!

 Χα χα χα. 


Σειρά Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος



 Adios Amigos Locos





Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 05/05/2023












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου