UA-50457385-1

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Επενδύοντας σε μελισσοκομική πρέσα

 


 Και ήρθε η ώρα για το νεότερο απόκτημα της μελισσοκομικής μου επιχείρησης (αυτό, αλλά και αρκετά ακόμη, που θα σας παρουσιαστούν στο προσεχές μέλλον) να παρουσιαστεί σε εσάς. 

 Μια μελισσοκομική πρέσα ήταν ένα μέρος της φετινής επένδυσης στο μελισσοκομικό εργαστήρι, μια πρέσα που θα μας γλυτώσει από πολύ κόπο, χρόνο, και κόστος. 

 Απόρροια των συμπερασμάτων των αναρτήσεων του blog Λιώνοντας απολεπίσματα, μετρήσεις, μεθοδολογία, αποτελέσματα, συμπεράσματα και Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Λιώνοντας απολεπίσματα Vol II, πάντα σε συμφωνία με τον σχεδιασμό που έχει παρουσιαστεί στην ανάρτηση του blog Αυξάνοντας την παραγωγικότητα στο απομέλισμα - Αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, οι περιορισμοί σε αυτό και η εξάλειψη τους, και με σκοπό να βελτιώσει πολλά μειονεκτήματα  της παραγωγικής διαδικασίας που παρουσιάζονται στην ανάρτηση του blog Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Τροφοδοσία με μέλι.

 Ούαουυυυ! 

 Πως μπόρεσα και έχωσα τόσους πολλούς συνδέσμους μέσα στην ίδια πρόταση? 

 Χα χα χα. 

 Πρώτα από όλα, αναρτήσεις του μεγέθους των σχετικών με το λιώσιμο των απολεπισμάτων, ή η έρευνα από πίσω τους, όλη αυτή η προσπάθεια, δεν γίνεται μόνο και μόνο για να βγουν και να δημοσιοποιηθούν δύο μπάνικες αναρτήσεις για το blog! 

 Ο πρωταρχικός λόγος της δημιουργίας όλης αυτής της έρευνας βασίζεται σε μια βασική αρχή της Διοίκησης επιχειρήσεων, του "Ότι μπορεί να μετρηθεί, μπορεί να ελεγχθεί". Δηλαδή όταν μια διαδικασία μπορείς να την μετρήσεις ως προς τα βήματα της, το κόστος της, τα αποτελέσματα της, τότε μπορείς να την αλλάξεις, να την βελτιστοποιήσεις, να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα της, να ελαχιστοποιήσεις το κόστος της.

 Οι παραπάνω έρευνες δεν είχαν ως πρωταρχικό στόχο την δημιουργία αναρτήσεων, αλλά το να βελτιστοποιήσουν την παραγωγική μου διαδικασία στο συγκεκριμένο σημείο, και να οδηγήσουν σε επένδυση (ή μη!) ακριβώς επάνω στο συγκεκριμένο σημείο της παραγωγικής διαδικασίας. Με απλά λόγια ρίχνεις λεφτά κάπου (και για κάτι) στην μελισσοκομική σου επιχείρηση μόνο εάν αξίζει να το κάνεις αυτό, και αυτή η απόφαση σου θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα (αριθμητικά) και σε τίποτα άλλο. 

 Επενδύσεις γιατί "έτσι κάνουν και οι άλλοι!", ή "γιατί το "ένοιωσα" ως σωστό να γίνει!". ή "είχα λεφτά στην τσέπη και με "καίγανε" για να τα ρίξω κάπου!" δεν αποτελούν ορθά κριτήρια για λήψη αποφάσεων επενδύσεων. Τουλάχιστον όχι για μένα.

 Επίσης σας έχω παρουσιάσει έναν σχεδιασμό που θέλω να κάνω στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι όσο αφορά το απομέλισμα (έχω αντίστοιχους σχεδιασμούς και σε πολλούς ακόμη τομείς του μελισσοκομικού μου εργαστηρίου, και της μελισσοκομικής μου επιχείρησης, που δεν σας τους έχω παρουσιάσει. Θα το κάνω στο μέλλον τόσο αναλυτικά όσο σας παρουσιάζω αυτόν το σχεδιασμό στο απομέλισμα? Ίσως ναι, ίσως και όχι! Δεν ξέρω, θα δούμε, εδώ δεν σας δίνω αντίστοιχες υποσχέσεις που σας είχα δώσει στο παρελθόν!) και τον ακολουθώ κατά βήμα, άσχετα εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, ή προσωρινές αλλαγές πλεύσης στο που θα επενδυθούν οι (περιορισμένοι) χρηματικοί πόροι της επιχείρησης μου. 

 Αλλά επίσης υπάρχουν και περιθώρια για αλλαγές, και βελτιώσεις, στον παραπάνω σχεδιασμό μου. Θα σας δείξω στο προσεχές μέλλον μια τέτοια βελτίωση που θα την εντάξω στον σχεδιασμό μου και την παραγωγική μου διαδικασία. 

 

 Για το τέλος τα μειονεκτήματα που είχα επισημάνει στην μέχρι τώρα διαδικασία να πάρω το μέλι από τα απολεπίσματα ήταν το ότι στην διαδικασία: αποθήκευση των απολεπισμάτων σε κουβάδες για μέλι (που έχουν αποστραγγισθεί από το μέλι σε μεγάλο βαθμό στον πάγκο απολεπισμού), (υπέρ)θέρμανση τους στον θερμοθάλαμο για να διαχωρισθεί το μέλι από το κερί σε κάθε κουβά ξεχωριστά, αποστράγγιση του μελιού από τον κουβά (με την καταστροφή του κουβά) με μεγάλο κόστος σε χρόνο (αντίστοιχο χρόνο έχει και το να διαχωρισθεί το μέλι από το κερί στον θερμοθάλαμο), και για το τέλος θέρμανση του κεριού μέσα σε νερό και φιλτράρισμα του για να διαχωρισθεί το καθαρό κερί από τα υπολείμματα, υπάρχουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις (μια μέρα ανά κουβά για τον διαχωρισμό κεριού από μέλι στον θερμοθάλαμο, μια ακόμη μέρα για την αποστράγγιση του μελιού από τον κουβά), πολλά κρυφά κόστη (μια μέρα ανά κουβά θέρμανσης στον θερμοθάλαμο σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από τις θερμοκρασίες της αποκρυστάλλωσης του μελιού, οπότε και αντίστοιχη αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, που πλέον έχει και ιδιαίτερα αυξημένο κόστος! Αλλά επίσης και ένας καταστραμμένος κουβάς που είναι στα 4,5 ευρώ έκαστος!), αλλά αποδίδει και υποβαθμισμένο προϊόν (υπερθερμασμένο μέλι που είναι κατάλληλο μόνο για τροφή στις μέλισσες -τουλάχιστον για τους μελισσοκόμους που έχουν συνείδηση και σέβονται το τελικό προϊόν τους, και κυρίως τους πελάτες που θα το αγοράσουν! Μην το θεωρείτε δεδομένο αυτό για όλους τους μελισσοκόμους εκεί έξω!-. Αλλά επίσης και υπερθερμασμένο μέλι που θα έχει και αυξημένο HMF, και με τις αντίστοιχες επιπτώσεις που θα έχει αυτό για τις μέλισσες που θα τραφούν με τροφές παρασκευασμένο με αυτό το μέλι!).

 Η ύπαρξη μελισσοκομικής πρέσας έρχεται για να απαλείψει ένα στάδιο της παραπάνω παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή να γίνει άμεσα η πλήρης αποστράγγιση του μελιού από τα απολεπίσματα (ή έστω σε έναν πάρα πολύ μεγάλο βαθμό!), έτσι ώστε να μην χρειασθεί να διαχωρισθεί το μέλι από το κερί (με υπερθέρμανση στον θερμοθάλαμο), γλυτώνοντας έτσι και πολύ (ηλεκτρική) ενέργεια από την όλη διαδικασία, πολύ χρόνο (2 μέρες ανά κουβά), το κόστος από τους κουβάδες που δεν θα καταστραφούν, και θα αποδώσει καθαρό μέλι, το οποίο μπορείς είτε να το πουλήσεις ως τελικό προϊόν στους πελάτες σου, είτε να το τροφοδοτήσεις στα μελίσσια σου, αλλά χωρίς να έχει αυξημένο HMF* οπότε θα παράξεις με αυτό ανώτερης ποιότητας μελισσοτροφές!

 Μια τελείως Win - Win κατάσταση (ή Καζάν - Καζάν που λένε και οι ανατολικοί "σύμμαχοι" μας! Χα χα χα). Φυσικά υπάρχει ένα κόστος και εδώ (πάντα και παντού υπάρχει ένα κόστος!). Το μισό χιλιάρικο ευρώ που χρειάζεται για να αγοραστεί η (χειροκίνητη) μελισσοκομική πρέσα! Σωστά? Ίσως όχι και τόσο "σωστό" το παραπάνω! 

 Θα τα δούμε όλα αυτά καθώς θα αναπτύξουμε περισσότερο το όλο σκεπτικό της απόφασης για αυτή την επένδυση παρακάτω. 


 Και εδώ είναι η πληροφορία που με ενδιέφερε όταν έκανα την έρευνα πίσω από τις αναρτήσεις για τα απολεπίσματα, το πόσο κέρδος μπορεί να υπάρξει από το μέλι στα απολεπίσματα σε  μια χρονιά, και εάν αρκεί αυτό για να κάνει απόσβεση στην επένδυση μιας μελισσοκομικής πρέσας (σε μία χρονιά, ή εάν όχι, σε πόσες μελισσοκομικές χρονιές?). 

 Εάν τα 64 κιλά μέλι που βγήκε από τα απολεπίσματα (που όπως αναφέρω και πιο πάνω ήδη έχουν αποστραγγισθεί από (την πλειονότητα) του μελιού στον πάγκο απολεπισμού) τα πολλαπλασιάσεις με 8 ευρώ που είναι, πλέον, η τιμή του μελιού μου στην Λιανική (στο μονόκιλο, στο τρίκιλο είναι χαμηλότερη) τότε μόνο από το μέλι απολεπισμάτων της χρονιάς 2021 θα μπορούσε να αποσβεσθεί το κόστος αυτής της επένδυσης (φυσικά αυτό ισχύει μόνο εάν το μέλι δεν ήταν υπερθερμασμένο, και είχε πορεία προς τους πελάτες ως τελικό προϊόν, και όχι στις μέλισσες ως μελισσοτροφή. Κάτι που μπορεί να συμβεί ακριβώς με την ύπαρξη της μελισσοκομικής πρέσας! Και τώρα ναι! Τώρα έχουμε μια πλήρως Win -Win κατάσταση!).

 Και εδώ δεν μπορώ να μην ξαναθυμηθώ με ένα λοξό χαμόγελο στα χείλη τον παλιό (κύριο) προμηθευτή μου μελισσοκομικών προϊόντων που όταν του έλεγα ότι "έχω απολεπίσματα για να τα κάνω κερί" μου έλεγε "να τα φέρω αυτούσια όπως είναι (μέλι συν κερί) να τα λιώσουν αυτοί και να μου δώσουν για το αντίστοιχο κερί φύλλα κεριού (με αναλογία 10 προς 1, και όχι 12,5 προς 1 που παίρνω από τον νέο μου προμηθευτή!!!) " και όταν του έλεγα ότι θα έλιωνα πρώτα τα απολεπίσματα για να διαχωρίσω το μέλι από το κερί, για να το χρησιμοποιήσω ως μελισσοτροφή, με χαρακτήριζε περιφρονητικά ως "Τσιρικιτζίδες"! 

 Ναι δίκιο είχε! 

 Μισό χιλιάρικο ευρώ σε μέλι να το χαρίσω σε αυτόν, μισό χιλιάρικο σε μέλι σχεδόν κάθε χρονιά! Μια μελισσοκομική πρέσα κάθε χρονιά! Ναι τσιρικιτζής μεν, αλλά όχι και ηλίθιος δε! Το ότι κάποιος βγάζει τα προς το ζην με ένα ξέστρο στο χέρι, μέσα στα μελίσσια, πάνω στα βουνά, και όχι με ένα φραπέ στο χέρι, πίσω από ένα γραφείο, μέσα στα μωρά, δεν τον κάνει και ηλίθιο! 

 Και εάν νομίζετε ότι κάποιος σαν και μένα, που πρώτο του μέλημά είναι να μην έχει εξαρτήσεις από κανέναν απολύτως, θα βουλώνει το στόμα του σε ότι έχει να πει, θα κλείνει τα μάτια του σε οποιοδήποτε λάθος ή άδικο, θα κατεβάζει το κεφάλι του σε οποιοδήποτε, μάλλον δεν με ξέρετε καθόλου καλά!

 Αρκούδας σπίκιν!

 Χα χα χα.   


 Καλά μην είμαστε και υπερβολικοί! 

 Δεν είναι όλες οι χρονιές ίδιες! 

 Στην ακριβώς επόμενη χρονιά η αποδόση σε μέλι από τα απολεπίσματα ήταν αυτή! 

 Προφανέστατα μειωμένες, και λογικό γιατί και η παραγωγή μελιού ήταν και αυτή μειωμένη, αλλά και πάλι με αυτά τα δεδομένα η απόσβεση δεν γίνεται σε μια χρονιά, αλλά σε μια και μισή! Και αυτό για τον δεδομένο αριθμό παραγωγικών μελισσιών που διαθέτω, εάν αυξηθούν τα μελίσσια αναλογικά θα αυξηθούν και οι αποδόσεις του μελιού στα απολεπίσματα!

 Ναι αλλά δεν θα ήταν ακόμη καλύτερο να έχεις μια αυτόματη πρέσα απολεπισμάτων ηλεκτροκίνητη?

 Ναι θα πατάς ένα κουμπί και τσουππππππ αυτόματα τα απολεπίσματα θα συμπιέζονται (από έναν ατέρμονα κοχλία στο εσωτερικό της πρέσας) και θα γίνεται τόσο πλήρες ο διαχωρισμός του μελιού από τα απολεπίσματα που το κερί θα βγαίνει ξερό σαν πέλετ (ή ακόμη καλύτερα, σαν χαρούπι - ξυλοκέρατο!)! 

 Ναι έτσι είναι. 

 Αλλά επίσης μια τέτοια αυτόματη πρέσα στοιχίζει το λιγότερο 2,700 ευρώ! 

 Μάλιστα ο ίδιος προμηθευτής που με είχε πει "τσιρικιτζή" γιατί ήθελα να αποστραγγίζω το μέλι από τα απολεπίσματα μου, προσπαθούσε να με πείσει να πάρω μια αυτόματη πρέσα που ήθελε να την πουλήσει ένας άλλος πελάτης του, και την είχε φέρει στο μαγαζί του (δηλαδή να δώσω 2,700 ευρώ μπραφάτα (της μετρητής), και μαύρα (χωρίς παραστατικά αγοράς, για να το περάσω στα έξοδα μου!), για ένα τόσο μικρό κέρδος (σύμφωνα με αυτόν!) που εάν το επιδίωκα θα μου άξιζε από τον συγκεκριμένο ο χαρακτηρισμός του "τσιρικιτζή"! Εεεεεε! Δεν ξέρω παίδες ακριβώς τον ορισμό των κόμπλεξ, αλλά νομίζω ότι το παραπάνω είναι η ακριβής περιγραφή τους τουλάχιστον! Χα χα χα).

 Για το επίπεδο της μελισσοκομικής μου επιχείρησης η απόσβεση μιας χειροκίνητης μελισσοκομικής πρέσας θέλει 1 με 1,5 χρόνο από το μέλι που θα παρθεί από τα απολεπίσματα. Με το κόστος μιας αυτόματης ηλεκτρικής πρέσας να είναι στις 6 με 7 φορές περισσότερο από το κόστος μιας χειροκίνητης η αντίστοιχη απόσβεση θα πάει στα 6,5 με 11 χρόνια!  Χμμμμμμμμμμ!!!!!!

 Επίσης μπαίνουν και ιδιαίτερα προβλήματα σε αυτή την επιλογή επένδυσης, μια αυτόματη πρέσα δεν λειτουργεί όταν δεν έχει ρεύμα (έχει και το κόστος του ρεύματος!) ή χειροκίνητη λειτουργεί. Η αυτόματη πρέσα έχει ένα σωρό κινητά μέρη, αλλά και ηλεκτρονικά μέρη, χαλάει κάτι θέλεις εξειδικευμένο τεχνίτη (ηλεκτρολόγο, ή μηχανικό εξοπλισμού), αλλά και εξειδικευμένα ανταλλακτικά. 

 Που όμως και τα δύο δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα (ιδίως τα ανταλλακτικά εάν έρθουν από το εξωτερικό μπορεί να πάρει και εβδομάδες μέχρι να έρθουν!), οπότε τι γίνεται εάν πάνω στον τρύγο χαλάσει η αυτόματη πρέσα? Θα περιμένεις 1-2 εβδομάδες  να φτιαχτεί? Τι θα κάνεις μέχρι τότε? Θα συνεχίσεις το απομέλισμα χωρίς να αποστραγγίζεις τα απολεπίσματα? Ναι ε? Το ξέρετε ότι μετά από μερικές μέρες που δεν θα αποστραγιστούν τα μέλια από τα απολεπίσματα βγαίνουν από αυτά πολύ δυσκολότερα, ή και καθόλου χωρίς να θερμανθούν? Όχι ε? Τώρα το μάθατε! Χα χα χα.

 Η αυτόματη πρέσα ακριβώς και για αυτόν τον λόγο πάει συνήθως χέρι, χέρι, με το αυτόματο απολεπιστήριο, που μπορεί να βγάζει τεράστιους όγκους από πλευράς πλαισίων, και εργασίας, σε μια μέρα. Εκεί μπορεί και να είναι μονόδρομος η ύπαρξη της αυτόματης πρέσας απολεπισμάτος!

 Είσαι σίγουρος για αυτό που μόλις είπες?

 Χμμμμμμ!!!!!!

 Όχι!

 Και εδώ έρχεται η έννοια της "αφομοίωσης" των επενδύσεων (μην το ψάχνετε πουθενά στα εγχειρίδια της διοίκησης επιχειρήσεων να το βρείτε αυτό! Δική μου ιδέα, έννοια, ορολογία! Χα χα χα). 

 Το να αφήσεις δηλαδή μια επένδυση που μόλις έχεις κάνει να "καθίσει" μέσα στην δική σου παραγωγική διαδικασία, να την αφήσεις να πάρει τον χρόνο της, να κάνει τον "κύκλο" της για να μπορέσεις επί του πεδίου, και επί της πράξης, να αναγνωρίσεις τα πλεονεκτήματα της, τα μειονεκτήματα της, τις ελλείψεις της, τα περιθώρια βελτίωσης της, ή και το εάν δεν κάθεται καθόλου μέσα στην παραγωγική σου διαδικασία, ή στις ιδιαιτερότητες της.

 Η διαδικασία της "αφομοίωσης" των επενδύσεων είναι συνυφασμένη με την "παγίδευση κεφαλαίου" και μάλιστα είναι το αντίδοτο της. Κάνεις μια επένδυση, την βλέπεις να δουλεύει πρώτα, την μελετάς πολύ καλά (και πιθανό μέχρι τότε να έχει κάνει και την απόσβεση της σε χρηματικούς όρους), και έπειτα προχωράς είτε σε βελτιώσεις της, είτε επενδύεις σε κάτι πιο αποτελεσματικό (και πολύ ακριβότερο) στην θέση αυτής της επένδυσης!

 Αγοράστηκε η μελισσοκομική πρέσα, θα βγάζει το έργο που πρέπει και να αποστραγγίζει όλο τον όγκο των απολεπισμάτων που παράγω (μάλλον θέλει μια μέρα για να αποστραγγίσει το μέλι από τα απολεπίσματα)? 

 Δεν το καταφέρνει? 

 Οκ! 

 Πόση από την ποσότητα των απολεπισμάτων αποστραγγίζει την ημέρα? 

 50%? Την επόμενη χρονιά θα έχει ήδη βγάλει τα λεφτά για να αγοράσεις ακόμη μια χειροκίνητη μελισσοκομική πρέσα! 

 33%?  Με 3 χειροκίνητες μελισσοκομικές πρέσες που θα έχουν αυτοχρηματοδοτηθεί σε 2-3 χρονιές το έλυσες το ζήτημα! 

 25%? Σε 3-4 χρόνια για 4 χειροκίνητες μελισσοκομικές πρέσες με αυτοχρηματοδότηση της επένδυσης! 

 20%? Μια από τα ίδια σε 5-6 χρόνια! 

 Κάτω από 20? 

 Τότε ναι! Αγοράζεις την αυτόματη πρέσα!!!

 Το πιθανότερο όμως χωρίς αυτόματο απολεπιστήριο (που θέλει μια επένδυση στα 7-9 χιλιάδες ευρώ με θερμαινόμενα φίλτρα, αντλίες μελιού, αυτόματες πρέσες! Όσο και ένα μελισσοκομικό φορτηγό!!!) είτε μια μελισσοκομική πρέσα, είτε δύο, να αρκούν!  

 Κανένα μειονέκτημα εδώ? 

 Ναι ο χώρος που καταλαμβάνει η κάθε χειροκίνητη πρέσα (συν ένας κουβάς από μπροστά σε κάθε πρέσα!). Για πάνω από 2 πρέσες χάνεις πολύ από αυτόν τον πόρο (υπερπολύτιμο πλέον μετά από την φετινή χρονιά, και παροξυσμό επενδύσεων που έκανα! Πλέον αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για μένα και πρέπει να βρει λύση! Λύση με κόστος δυστυχώς! Στο μέλλον και αυτό προς επίλυση!)  στο μελισσοκομικό σου εργαστήρι!

 Στο μέλλον αυτά, πρώτα από όλα να "αφομοιωθεί" αυτή η νέα επένδυση, τεχνογνωσία, παραγωγική οπτική, και υπάρχουν στο μέλλον και περιθώρια βελτιστοποίησης, που το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορούν να είναι και αυτοχρηματοδοτούμενα!

 Αυτά!!!!!

 Τι λέει?

 Καλό?

 Χμμμμμμ!

 Το ήξερα ότι θα σας άρεσε!

 Άντε να σας φευγατίσω τώρα!

 Σας έκανα τα μυαλά μαρέγκα με αυτά και αυτά, ώρα να δείτε τους πολιτικούς αρχηγούς στον Ντιμπέιτ για να γελάσετε και λίγο!

 Ευτυχώς που κάθε τόσο έρχεται το τσίρκο στην πολ.....!

 Ούπς! Λάθος!

 Οι εκλογές ήθελα να πω! 

 Ευτυχώς που κάθε τόσο έρχονται οι εκλογές στην πόλη μας, και σπάζει ένα χαμόγελο και στα χείλη μας!

 Άντε, γκιτ, γκιτ, μαιμούνια! 

* Η λύση του μελισσοκομικού Σαλίγκαρου, η Χαλκιδικιώτικη, λύση του να χρησιμοποιείται ένας χάλκινος σωλήνας τυλιγμένος στο σχήμα του σαλιγκαριού από όπου περνά καυτός ατμός (από το καζάνι του μελισσοκομικού μαχαιριού), και να πέφτουν επάνω τα απολεπίσματα, και να γίνεται ο διαχωρισμός του μελιού από το κερί μέσω της υπερθέρμανσης, προκαλεί και αυτός αυξημένο HMF στο μέλι! Στα υπόψη και αυτό.  


Σειρά Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος





Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 10/5/2023







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου