“There’s a lady who’s
sure all that glitters is gold
And she’s buying a
stairway to Heaven”
Led Zeppelin Stairway
to Heaven
Ωραία φωτογραφία ε?
Γουστάρετε?
Κάτσε καλά φωτογραφία ε?
Αλλά και αυτή τι λέει?
Μια σκάλα με μέλια!!!
Εντυπωσιακή ε?
Αλλά όταν μιλάμε όμως για εντυπωσιακές φωτογραφίες αυτή σπάζει όλα τα ρεκόρ ε?
Τόνοι με μέλι παραταγμένοι, ζυγισμένοι, στοιχισμένοι, έτοιμοι για επιθεώρηση και φωτογράφιση.
Αλλά και αυτό δεν πάει πίσω ε?
Ένα δωμάτιο τιγκαρισμένο με τόνους μελιού και αυτό.
Αλλά που το πας αυτό?
Εδώ έχουμε αρχίσει και τις καλλιτεχνίες και τις φωτογραφίες με ντρόουν!
Και εδώ πλέον το έχουμε κάνει επιστήμη, η γεωμετρία του μελιού, θα μπορούσε να το πει και κάποιος αυτό.
Υπέροχες φωτογραφίες, εντυπωσιακότατες, μοναδικές, και το κυριότερο αξέχαστες!
Και αξέχαστες γιατί όλες αυτές οι φωτογραφίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό!
Και αυτό είναι το ότι είναι οι δυσκολότερες φωτογραφίες για να βγουν!
Και όταν λέμε οι δυσκολότερες φωτογραφίες για να βγουν το εννοούμε κυριολεκτικά!
Πραγματικά είναι τρομερά δύσκολες φωτογραφίες, γιατί απαιτούν να μετακινηθούν και να τακτοποιηθούν πολλοί τόνοι μελιού! Να τους βγάλεις από μια πολύ απότομη ράμπα από το μελισσοκομικό εργαστήριο, όπου τους έχεις συσκευάσει σε 27 κιλούς κουβάδες μελιού από τα δοχεία ωρίμανσης, να τα πας σε ένα σημείο του κήπου που θέλεις να τους φωτογραφίσεις, βάση της ιδέας που είχες για την παρουσίαση τους.
Και έπειτα να τα πας επάνω στο σπίτι σου (γιατί απλούστατα δεν φτάνει ο χώρος μέσα στο μελισσοκομικό σου εργαστήρι, ιδίως εάν θέλεις αμέσως μετά να κάνεις τον επόμενο μεγάλο τρύγο της χρονιάς, ή να το χρησιμοποιήσεις για να βάψεις κυψέλες) ανεβαίνοντας δύο σκάλες κρατώντας έναν, ή δύο, 27κιλούς κουβάδες με μέλι στα χέρια σου.
Και αυτό να το κάνεις μέσα σε μερικές ώρες (συνήθως για ποσότητες 2-2,5 τόνων μελιού αυτό κρατά κοντά στις 5-6 ώρες!) για να μην μείνει καμία ποσότητα μελιού στον κήπο όλη την νύχτα, γιατί δεν ξέρεις τι θα μπορούσε να πάει στραβά, ακόμη και σε ένα χωριό που δεν έχει και τόσο μεγάλη εγκληματικότητα!
Διαδικασία που είναι τρομερά κουραστική, και επίπονη, και σιγά, σιγά, καθώς αυξάνουν τα χρόνια (πλέον το κοντέρ γράφει 50) αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη (κοντά στα 800-1300 κιλά μέλι που έχεις φέρει επάνω στο σπίτι, στις 4-5 ώρες που κουβαλάς αδιάκοπα, και είσαι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα στους 110-120 χτύπους καρδιάς το λεπτό, αρχίζεις να μην νοιώθεις καλά, συμπτώματα εμετού, ταχυκαρδίας, ζάλης, υπερβολικής εφίδρωσης, αλλά και παγωνιάς! Για την επόμενη 1-1,5 ώρα είσαι πλέον στους 160-180 χτύπους καρδιάς το λεπτό, και είναι τελείως απαραίτητα τα διαλείμματα στην μεταφορά μετά από τρία - τέσσερα δρομολόγια με μονό κουβά (περίπου 75-100 κιλά μέλι μεταφοράς)! Και δυστυχώς χρονιά, με την χρονιά, μεγαλώνουμε και δεν μικραίνουμε, και γίνεται όλο και πιο δύσκολη αυτή η διαδικασία (και πιθανότατα στο μέλλον θα κόψω τις φωτογραφίες με το παραταγμένο μέλι στο κήπο, να γλυτώσω τουλάχιστον το "μεταφέρω στον κήπο το μέλι από το μελισσοκομικό εργαστήρι, και αμέσως μετά στο σπίτι" και να έχω απλώς το "μεταφέρω το μέλι από το μελισσοκομικό εργαστήρι στο σπίτι", να μειώσω δηλαδή την σωματική καταπόνηση στο μισό).
Διαδικασία που στην πραγματικότητα σου τρώει δύο μέρες, γιατί μετά από κάθε μια τέτοια παρουσίαση - μεταφορά χρειάζεσαι και την επόμενη μέρα για ξεκούραση, και αποθεραπεία των μυών, χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα!
Οπότε μια διαδικασία που μπορεί να σε οδηγήσει αργά, ή γρήγορα, σε καρδιακή ανακοπή πρέπει άμεσα να αλλάξει πριν γίνει μοιραία!
Λύση? Αυτή ακριβώς που βλέπετε, καρότσι που μπορεί να ανεβαίνει τις σκάλες με φορτίο (και την ράμπα! Είναι πολύ απότομή και για αυτό έχει και "δόντια" από σιδερογωνιές επάνω της ανά τακτά διαστήματα για να έχεις περισσότερη πρόσφυση επάνω της, αλλά αυτό εμποδίζει πες ένα φορτωμένο ( με 2 27κιλούς κουβάδες με μέλι) οικοδομικό καρότσι να την ανεβεί χωρίς μεγάλη αντίσταση από αυτές) χάρη στο ζευγάρι με τις τριπλές περιστρεφόμενες ρόδες του!
Και φυσικά το μεγάλο οικοδομικό καρότσι είναι για να μεταφέρονται οι κουβάδες με μέλι στο επίπεδο του κήπου, ο συνδυασμός τους είναι ικανός να απομακρύνει αρκετά τον κίνδυνο μιας καρδιακής ανακοπής (αλλά όχι τελείως! Για αυτό και σιγά, σιγά, τέτοιου είδους φωτογραφίες θα εκλείπουν από το blog μας! Παπουδιάζουμε σιγά, σιγά, τσακαλάκια μου! Χα χα χα)!
Καρότσι μεταφοράς που είναι πτυσσόμενο, με το "φτυάρι" του να φτάνει στα 60 εκατοστά, και να αποτελεί μια πολύ χρήσιμη προεξοχή όταν είναι να μεταφέρεις κάτι πιο ογκώδες από κουβάδες με μέλι.
Κάτι πιο ογκώδες όπως ψυγεία, πλυντήρια, κομοδίνα, φλιπεράκια!
Ναι φλιπεράκια! Καλά άκουσες Αλεπού! Φλιπεράκια! Και όχι Φλιπεράκι! Πληθυντικός αριθμός! Εάν νομίζεις ότι θα την γλυτώσεις με ένα φλιπεράκι είσαι βαθιά νυχτωμένη! Δέκα θα πάρω!! Που θα τα βάλω? Θα βρω χώρο!! Τι τα χρειαζόμαστε άλλωστε τόσα έπιπλα? Τόσους καναπέδες? Φλιπεράκια! Και Ηλεκτρονικά! Και Βελάκι! Και Ποδοσφαιράκι! Και Μπιλιάρδο! Θα το κάνω τελείως αντρικό (παιδικό) το σπίτι!
Χα χα χα.
Και για αυτό και διάλεξα και να είναι αρκετά στιβαρό για να μπορεί να κουβαλάει μέχρι 200 κιλά βάρος!
Τι είπες Αλεπού? Τι βάρος έχει ένα Φλιπεράκι? Συνήθως είναι κοντά στα 140 κιλά, τα πιο βαριά από αυτά είναι στα 160-170!
Τυχαίο φυσικά που το καρότσι είναι και για αυτά τα βάρη!
Χα χα χα.
Κόστος?
189 ευρώ όταν το είχα πάρει εγώ από τον προμηθευτή μου.
Τι ρωτάς πάλι Αλεπού?
Εάν είναι αυτό τόσο ακριβό, πόσο πάει ένα φλιπεράκι που θα το κουβαλάει αυτό?
Μην μασάς! Φτηνά είναι αυτά!
Πόσο?
Τίπουτας! Τζάμπα! Στα 1000 ευρώ, με 2000 ευρώ!
Τι είπες?
Ακριβά είναι?
Σοβαρά?
Τι είναι μαρί 2000 ευρώ για ένα φλιπεράκι 50-60 ετών που λειτουργεί, δεν λειτουργεί, ανάλογα με τα μυαλά του, και την μέρα?
Που να σου έλεγα για τα καινούρια, τα τζιτζιλωνε, που πάνε από 5000 ευρώ, και φτάνουν έως στα 15000 ευρώ!
Ναι αλλά αυτά λειτουργούν διαρκώς!
Και όχι όταν γουστάρουν και μόνο σαν τα παλιά!
Χα χα χα.
Φυσικά μην νομίζετε ότι είναι πρωινός περίπατος να μετακινείς τους κουβάδες με το μέλι με αυτό στις σκάλες, υπάρχει υπερβολική αντίσταση και κόπος και με αυτό (μιλάμε φυσικά για τόνους με μέλι!), είναι και (πολύ) πιο αργό από το να κουβαλάς τους κουβάδες με τα χέρια.
Αλλά με αυτό κάνεις οικονομία σε μέση, σε γόνατα, σε καρδιά. Γιατί ένα από αυτά εάν χτυπήσει μπιέλα έχεις τελειώσει! Τα δύο πρώτα ως μελισσοκόμος, το τρίτο ως άνθρωπος!
Υπάρχουν καλύτερες λύσεις από αυτό? Ναι φυσικά και υπάρχουν! Λύσεις για το μέλλον όμως (όταν θα έχω αγοράσει τα πρώτα φλιπεράκια! Χα χα χα). Λύσεις όμως που πάει το κόστος τους από τα 600 ευρώ και φτάνει στα 1200! Ακριβές λύσεις για κουβάδες με μέλι (αλλά όχι για ένα μηχάνημα που υπάρχει μόνο ένα πες στην Ελλάδα, και κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ! Αλλά αυτό είναι ιστορία μιας άλλης ανάρτησης! Χα χα χα).
Φυσικά το φορτίο θα είναι δεμένο και ασφαλισμένο στο καρότσι με χταπόδια, και φυσικά αυτό κάνει ακόμη πιο αργή την λύση. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια λύση, μια οικονομία δυνάμεων, μια μείωση των κινδύνων στην σωματική σου ακεραιότητα και αρτιότητα!
Έξυπνες λύσεις, εξειδικευμένες λύσεις για το κάθε πρόβλημα, ανοιχτό μυαλό (και τσέπη) για την επίλυση τους, και συστηματικός σχεδιασμός (και κυρίως υλοποίηση του!) στο να αντικατασταθεί όλο το χαμαλίκι της μελισσοκομικής τέχνης, και επαγγέλματος, από κεφάλαιο.
Η μάνα μου πάντα έλεγε "Δούλευε εξυπνότερα και όχι σκληρότερα. Σκληρά δουλεύουν τα μουλάρια, οι άνθρωποι δουλεύουν έξυπνα!".
Μην μου είσαστε δίποδα μουλάρια, ή και τρίποδα (εάν με πιάνεις μεγάλε, μεγάλε!)!
Χα χα χα.
Σειρά Αντικαθιστώντας εργασία με κεφάλαιο - Επενδύοντας σε μια μελισσοκομική επιχείρηση
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 18/5/2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου