UA-50457385-1

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Και συνεχίζει να βρέχει καρότσια, καρότσια πλατφόρμες για το μελισσοκομικό εργαστήρι

 


 Και τα δύο νέα αποκτήματα μας που θα μας βοηθήσουν στο απομέλισμα (και όχι μόνο). Δύο ακόμη καρότσια που ανεβάζουν πλέον τον αριθμό των διάφορων εξειδικευμένων καροτσιών της μελισσοκομικής επιχείρησης μας στα 7.

 Δυο καρότσια με κύριο ρόλο στο απομέλισμα, αλλά και στην μεταφορά μέσα στο εργαστήρι μελισσοκομικών αναλώσιμων (σταθερές τροφές, ζάχαρη, κεριά, βάζα), αλλά και εξοπλισμού (κυψέλες, όροφοι).

 Και πως θα γίνει αυτό?

 Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα ας κάνουμε μια αναδρομή στο πώς γίνονταν το απομέλισμα των πλαισίων πριν από χρόνια με τα 2 δοχεία ωρίμανσης (και πιο παλιά με το ένα δοχείο ωρίμασης) και τον ένα μελιτωεξαγωγέα, να πάμε στο πως έγινε το περσινό απομέλισμα μετά την απόκτηση των 4 δοχείων ωρίμανσης και του δεύτερου μελιτωεξαγωγέα, και θα φανεί πολύ εύκολα που μπορούν να προσφέρουν αυτά τα δύο νέα καρότσια, και το επίπεδο βελτίωσης που είναι ικανά να προσδώσουν στην όλη διαδικασία.

 Και έχουμε και λέμε.


 "Και για να περιγράψω λίγο την διαδικασία του απομελίσματος για να έχετε μια καλύτερη ιδέα του τι αντιμετωπίζω, και για ποιους λόγους είμαι "αργός" στο απομέλισμα (και με δουλεύουν όλοι! Χα χα χα). 

 Ξεκινώ παίρνοντας ένα πάτωμα με τρυγημένα πλαίσια, αφαιρώ στον πρώτο σταθμό εργασίας (τραπέζι αλλά και πλαστικός πάγκος και κουβάς που συγκεντρώνω την πρόπολη) την πρόπολη από παντού στα πλαίσια (αργή διαδικασία και σπαστικότατη, αλλά σε μερικές χιλιάδες πλαίσια σου προσφέρει μερικά κιλά καθαρής πρόπολής! Περισσότερα μάλιστα από το να έβαζες σε πολλές δεκάδες με εκατοντάδες μελίσσια σίτες πρόπολής, υπάρχει εδώ φυσικά και ένα κόλπο για να βγάζεις περισσότερη πρόπολή αλλά φυσικά δεν θα σας το πω! Ας κρατήσουμε και κάτι για μας! Χα χα χα). 

 Μεταφέρω τα πλαίσια στον πάγκο απολεπισμού όπου απολεπίζω τα πλαίσια με την μελισσοκομική πιρούνα και τροφοδοτώ με αυτά τον μελιτοεξαγωγέα, τον οποίο χειρίζομαι χειροκίνητα (ανεβάζω σιγά, σιγά, στροφές με τον δωδεκάθεσιο διακόπτη του) και συγκεντρώνω το μέλι από αυτόν σε έναν κουβά κάτω από την κάνουλα του. 

 Με που γεμίζει ο κουβάς ως ένα σημείο (κοντά στα 13,5-14,5 κιλά) κλείνω την κάνουλα του μελιτοεξαγωγέα, και τον βάζω να λειτουργεί σε ένα νέο σετ πλαισίων, ζυγίζω τον κουβά, γράφω το μεικτό βάρος που δείχνει η ζυγαριά, και χύνω το περιεχόμενο του κουβά πάνω στο φίλτρο που έχω στο δοχείο ωρίμανσης μέχρι να μείνει κάτω από ένα κιλό μέλι στα τοιχώματα του κουβά, και αμέσως ζυγίζω τον "άδειο" κουβά για να βγάλω το απόβαρο για την επόμενη μέτρηση που θα κάνω στον επόμενο κουβά (έχεις ζυγίσει και τον κουβά στην αρχή για να ξέρεις και το αρχικό απόβαρο) και γράφω το απόβαρο στο αρχείο μου, τοποθετώ τον κουβά πάλι κάτω από την κάνουλα και συνεχίζω την διαδικασία. 

  Φυσικά αυτό που περιγράφω δεν είναι τόσο καθαρό με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται μια, μια, και να προχωράς στην επόμενη, στην πραγματικότητα αρχίζεις βγάζοντας την πρόπολή από 6 πλαίσια, πας αμέσως αυτά τα 6 πλαίσια για απολέπιση και τα τοποθετείς στον μελιτοεξαγωγέα, και αμέσως βγάζεις πρόπολή από τα επόμενα 6 πλαίσια, απολέπιση τους, αφαίρεση των προηγούμενων πλαισίων από τον μελιτοεξαγωγέα και τοποθέτηση τους στον άδειο από πλαίσια όροφο, ενδιάμεσα και ταυτόχρονα με όλα αυτά ζύγισμα των κουβάδων και άδειασμα τους στο φίλτρο (συνήθως 2 εξάδες δίνει έναν κουβά μέλι!) και αυτό γίνεται για ώρες, με εσένα να πηγαίνεις ανάμεσα στους σταθμούς εργασίας, τον μελιτοεξαγωγέα, τα δοχεία ωρίμανσης και τις ντάνες με τους ορόφους με τα πλαίσια σαν το μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ! Και αυτός ο λόγος για τον οποίο είχα το ατύχημα με το μαχαίρι του ατμού και την εγκατάλειψη αυτού του τρόπου απολεπίσματος όπου η πιθανότητα ίδιου ατυχήματος σε τέτοιες συνθήκες πλησιάζει την βεβαιότητα!"


 Αντίστοιχα στην περσινή ανάρτηση του blog Τέλος ακόμη μιας μελισσοκομικής χρονιάς  γράφω τα εξής:

"Η δουλειά στο μελισσοκομικό εργαστήρι όσο αφορά το απομέλισμα να πετάει! Τον ρυθμό να τον δίνει ο αυτόματος με προγραμματισμό μελιτωεξαγωγεας της Lyson όπου δούλευε το πρόγραμμα του (8 καθορισμένα από την εταιρία προγράμματα, συν ένα πρόγραμμα που μπορείς να το παραμετροποιήσεις εσύ όπως θέλεις. Το πρόγραμμα 4 είναι για ανθόμελα, το πρόγραμμα 6 για βαριά μέλια όπως το βελανίδι, και το πεύκο, το πρόγραμμα 8 είναι για πολύ βαριά μέλια όπως το έλατο. Το πρόγραμμα 6 κρατάει 7 λεπτά για τις 2 περιστροφές (πρώτη φάση η μία πλευρά έως 55% ταχύτητα του μελιτωεξαγωγέα, διακοπή, περιστροφή πλαισίων αυτόματα, πρώτη φάση στην δεύτερη πλευρά των πλαισίων έως 55% της ταχύτητας, δεύτερη φάση στην δεύτερη πλευρά των πλαισίων με 100% της ταχύτητας, διακοπή, περιστροφή πλαισίων αυτόματα, δεύτερη φάση στην πρώτη πλευρά των πλαισίων με 100% ταχύτητα, διακοπή) αλλά εγώ να το έχω στο πρόγραμμα 8 (που είναι για ελατόμελο) που κρατάει 11 λεπτά (κερασμένο και αυτό από μένα μάγκίτες! Σε εμένα αυτή η πληροφορία δεν δόθηκε ποτέ από άτομα που "συνεργαζόμουν", και είχαν αυτόματους και με προγραμματισμό μελιτωεξαγωγείς!!!! Γιατί? Ρωτήστε τους! Απλώς μην ξεχνάτε ποτέ, την μελισσοκομική τέχνη, που σας την παρουσιάζω σε αυτό το blog, εγώ την "έκλεψα", και δεν μου την μάθανε! Δεν είναι τυχαίο το συγκεκριμένο ρήμα που χρησιμοποιώ εδώ και πολλά, πολλά, χρόνια!) για καλό, και κακό, την πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσω, για να είμαι σίγουρος ότι θα βγαίνουν τα μέλια, αλλά και γιατί πλέον είναι Νοέμβρης στον Σοχό, και το κρύο όσο να είναι δαγκώνει!)).  

 Και έχοντας πλέον ως μπούσουλα τον αυτόματο με προγραμματισμό μελιτωεξαγωγέα δούλευα, με τα ίδια χρονικά διαστήματα, και τον παλιό αυτόματο χωρίς προγραμματισμό μελιτωεξαγωγέα. 

 Αποτέλεσμα?  

 Μέσα σε 11 λεπτά να βγάζω 12 πλαίσια με μέλι από τους μελιτωεξαγωγείς, και να μην τους προλαβαίνω καν στο απομέλισμα με την πιρούνα και το αναλόγιο του lakis Inox!  

 Φυσικά έχοντας τους ορόφους με τα πλαίσια με το μέλι σε διαφορετικό χώρο από εκεί που είχα τα μηχανήματα, και τα δοχεία ωρίμασης. Οπότε πήγαινα έπαιρνα 2 πλαίσια με μέλι την φορά, συμπλήρωνα την 12άδα με πλαίσια που έπρεπε να απολεπισθούν στον πάγκο απολεπισμού, τα απολέπιζα και ταυτόχρονα ρύθμιζα τον παλιό μελιτωεξαγωγέα για να συμβαδίζει με τον νέο μελιτωεξαγωγέα, έβγαζα τα πλαίσια που είχαν απομελιτισθεί από τους μελιτωεξαγωγείς και τα πήγαινα, ανά δύο, στον άλλον χώρο όπου αποθήκευα τα πλαίσια με μέλι που είχαν τρυγηθεί από τις κυψέλες, αλλά και τα πλαίσια που έχουν ήδη απομελιτισθεί, και εδώ υπήρχε πολύ καθυστέρηση (ήδη έχω σκεφτεί μια λύση επάνω σε αυτό, με ένα έξτρα κόστος μερικών δεκάδων, μέχρι εκατοντάδας ευρώ. Όταν υλοποιηθεί θα σας την παρουσιάσω).  

 Φυσικά πλέον έχω καταργήσει το βήμα να αφαιρώ την πρόπολη από παντού από τα πλαίσια, πριν τα απολεπίσω, για να μπορώ να προλαβαίνω τους μελιτωεξαγωγείς (και για να μην κάνω μάγκες τους ιδιοκτήτες μελισσοκομικών μαγαζιών που την παίρνουν με τιμές δεκαετίας και πίσω! Και μας την λένε και όλας!)."

 Έχοντας αυτά τα δύο κείμενα υπόψη σας είναι πολύ απλό το γιατί αγόρασα αυτά τα δύο καρότσια, και πως μπορούν να με βοηθήσουν στο απομέλισμα!

 Αντί να πηγαίνω στον χώρο που έχω αποθηκευμένα τα πλαίσια με το μέλι, να παίρνω δύο πλαίσια με μέλι (ένα ανά χέρι) να τα τοποθετώ στον πάγκο απολεπισμού, και να επαναλαμβάνω αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσω τα δώδεκα πλαίσια με μέλι για να τα απολεπίσω, και αντίστοιχα να πηγαίνω ανά δύο απομελισμένα πλαίσια από τους μελιτωεξαγωγείς στον χώρο που αποθηκεύω τα απομελωμένα πλαίσια (που είναι ο ίδιος που αποθηκεύω και τα πλαίσια με μέλι) και να το επαναλαμβάνω μέχρι να πάω 12 απομελωμένα πλαίσια στον χώρο αποθήκευσης (έξι συνολικά διαδρομές να φέρεις πλαίσια με μέλι και να πας τα απομελωμένα πλαίσια με μέλι στον χώρο αποθήκευσης τους), μπορώ πλέον να έχω στο ένα καρότσι 4 ορόφους με πλαίσια με μέλι και να τα έχω δίπλα στον πάγκο απολεπισμού, όπου μπορώ άμεσα να φέρνω 12 πλαίσια για απολεπισμό τους, και στο δεύτερο καρότσι να έχω 4 άδειους ορόφους όπου θα τους γεμίζω με πλαίσια απομελισμένα από τους μελιτωεξαγωγείς. 

 Όταν δε θα έχουν συμπληρωθεί τα 40 (42) πλαίσια που θα έχουν απομελισθεί θα πηγαίνω με το καρότσι τους 4 ορόφους με απομελισμένα πλαίσια στον χώρο αποθήκευσης τους, και θα φέρνω με το ίδιο καρότσι 4 ορόφους με πλαίσια με μέλι επαναλαμβάνοντας την όλη διαδικασία, έχοντας όμως εναλλάξει στα καρότσια ρόλους με το καρότσι που είχε τα πλαίσια με μέλι να έχει πλέον τους άδειους ορόφους όπου θα βάζω τα απομελωμένα πλαίσια, και το πρώην καρότσι με τα απομελωμένα πλαίσια θα έχει πλέον τα πλαίσια με μέλι!

 Μια διαδικασία που θα σε γλυτώσει από το αβέρτα πήγαινε, έλα, με δύο πλαίσια την φορά, θα σε γλυτώσει από ατελείωτα χιλιόμετρα μέσα στο εργαστήρι, και το κυριότερο θα σε εξοικονομήσει τόσο πολύ χρόνο λόγου αυτής της οικονομίας στην κίνηση που θα μπορείς να δουλεύεις με το πρόγραμμα εξαγωγής του μελιού σε 7 λεπτά, και όχι σε 11 λεπτά (που με την προηγούμενη διαδικασία ήταν τσίμα, τσίμα, χρονικά το πήγαινε, έλα, μαζί με το απολεπισμό των πλαισίων με τον χρόνο εξαγωγής του μελιού από τους μελιτωεξαγωγείς!). 

 Μια μείωση του χρόνου απομελισμού από τα 11 λεπτά στα 7 είναι μια αύξηση της απόδοσης κατά 36%! Και αυτό με ένα κόστος στα 90 ευρώ (30 ευρώ για το μικρό καρότσι, και 60 ευρώ για το μεγάλο).

 Και εδώ ακριβώς κολλάει η διαδικασία της "αφομοίωσης" του νέου εξοπλισμού στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης που είχα αναφέρει σε παλιότερη ανάρτηση μου. Το να μπορείς να αναλύεις μια διαδικασία στα επιμέρους στοιχεία της, να εντάσεις νέο εξοπλισμό σε αυτή, και αναλύοντας από την αρχή την νέα διαδικασία να βρίσκεις που μπορείς να την βελτιώσεις, με μικρές αλλαγές στην εργασία, ή προσθήκες κεφαλαίου, που θα λειτουργεί ως καταλύτης!

 Ήδη σας είχα αναφέρει ότι με τα νέα δοχεία ωρίμανσης, και τον δεύτερο μελιτωεξαγωγέα, είχα πετύχει αύξηση της απόδοσης σε απομελωμένα πλαίσια κατά 50% σε απόλυτο αριθμό, και αυτό σε χρονικό διάστημα μειωμένο κατά 50% από αυτό που χρειάστηκε για να πετύχω το προηγούμενο ρεκόρ απομελωμένων πλαισίων! 

 Μια αύξηση 300% δηλαδή της απόδοσης στο απομέλισμα. Ναι αλλά αυτό χρειάσθηκε ένα κόστος μερικών χιλιάδων ευρώ για τα τρία επιπλέον δοχεία ωρίμανσης, και για τον δεύτερο μελιτωεξαγωγέα. 

 Ναι αλλά πλέον θα υπάρχει μια πρόσθετη αύξηση 36% στην περσινή απόδοση (και 108% σε σχέση με την απόδοση που είχα παλιά!) με ένα κόστος μόνο 90 ευρώ! Μια τελείως άψογη "αξία προς τιμή" λύση!

 Μάθετε να αναλύετε διαρκώς τα πάντα όσο αφορά την παραγωγική σας διαδικασία, γνωστική διαδικασία, επιχειρηματική συμπεριφορά, αλλά και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σας επάνω σε αυτά. Πάντα να αμφισβητείτε όλα τα παραπάνω, και να ψάχνετε τρόπους να τα βελτιώσετε και να μην θεωρείτε ότι έχετε επιτύχει την τελειότητα σε κάτι από τα παραπάνω. Να ψάχνετε παντού λύσεις, έχοντας αναγνωρίσει σε συναδέλφους σας πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά που αξίζουν να ενταχθούν και στην δική σας επιχείρηση (για αυτό και δεν πρέπει ποτέ να κοιτάτε τους άλλους αφ ψιλού, να τους έχετε για κατώτερους σας, να τους φέρεστε ειρωνικά, και να νομίζετε ότι δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα από αυτούς), αλλά και να επιζητάτε λύσεις και εκτός της μελισσοκομικής πραγματικότητας (ή έστω κοντινής προς αυτής), λύσεις που μπορεί να είσαστε από τους πρώτους στον μελισσοκομικό χώρο που θα τις εντάξετε την παραγωγική σας διαδικασία, και να αποκτήσετε ένα πλεονέκτημα που να είναι παντελώς άγνωστο στον μελισσοκομικό χώρο!

 Τα συγκεκριμένα καρότσια πλατφόρμες μου ήρθαν σαν ιδέα από αντίστοιχα καρότσια πλατφόρμες που έχουν τα μελισσοκομικά μαγαζιά που μας προμηθεύουν μελισσοκομικό εξοπλισμό και αναλώσιμα! 

 Φυσικά εκείνα είναι πιο μασίφ, πιο στιβαρά, σχεδόν ένα ενιαίο σύνολο από μεταλλικούς δοκούς και μεταλλική πλατφόρμα με ρόδες, με πολύ περισσότερο μέταλλο επάνω τους, πολύ πιο συμπαγή, αλλά και πολύ (πολύ, πολύ, πολύ, πολύ!) βαρύτερα, με σκοπό να αντέχουν πολύ μεγαλύτερο φορτίο επάνω τους (ο προηγούμενος προμηθευτής μελισσοκομικού εξοπλισμού μου είχε προτείνει να μου πουλήσει ένα αντίστοιχο καρότσι με μεταφορική ικανότητα 400 κιλών, όταν είδε ότι το περιεργαζόμουν, στα 400 ευρώ (τι λέει ρε ο εξυπνάκιας! Χα χα χα)! Ο τωρινός προμηθευτής όταν του του είχα αναφέρει την παραπάνω ιστορία, αναφέροντας επίσης ότι το μεγάλο μου καρότσι πλατφόρμα έχει μεταφορική ικανότητα 300 κιλών και κοστίζει μόνο 60 ευρώ, μου είπε "Και λίγα λεφτά σου ζήτησε για αυτό! Δεν είναι ίδια καρότσια! Άλλα τα 300 κιλά που μπορεί να σηκώσει το δικό σου, άλλα τα 300 κιλά που μπορεί να σηκώσει το δικό του, ή το αντίστοιχο δικό μου (?!?!?!), και όχι μόνο 300 κιλά μπορεί να αντέξει, αλλά και 400, ίσως και 500!" σωστό και αυτό! 

 Αλλά φυσικά όταν του πέταξα αμέσως μετά το "Ναι αλλά το δικό μου είναι αναδιπλωμένο! Σπάζει το χερούλι του και εφάπτεται στην καρότσα του, μπορώ να το αποθηκεύσω ακόμη και όρθιο σε μια γωνία και μου πιάνει ελάχιστο χώρο, το δικό σου δεν το κάνει αυτό, μένει εκεί σαν γκουμούτσα να τρώει 2-2,5 τετραγωνικά μέτρα χώρο, μέρα νύχτα, βρέξει χιονίσει!"  δεν είχε τίποτε να μου πει! Που να του έλεγα επίσης ότι το (τα) δικό (δικά) μου έχουν και φρένο στις πίσω ρόδες για να το (τα) ακινητοποιώ όταν θέλω και να μην πάει πουθενά ακόμη και σε περίπτωση τυφώνα! Χα χα χα.

 Επίσης δεν θα του είπα ότι τα καρότσια έχουν και 6 θέσεις για να περνάς χταπόδια, ή σχοινί, για να στερεώνεις το φορτίο επάνω τους για περισσότερη ασφάλεια! Χα χα χα. 

 Δύο καρότσια το λοιπόν, για να αναφερθούμε τώρα στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά για το κάθε ένα.

 Το μικρό έχει μεταφορική ικανότητα 150 κιλών (καλά είναι να μην τα φτάνετε στα όρια που αναγράφει ο κατασκευαστής τους! 4 όροφοι με μέλια είναι κοντά στα 80-90 κιλά, μια χαρά φορτίο! Δεν χρειάζεται να βάλετε 6 ορόφους σε αυτό για να φτάσετε τα 120-140 κιλά, είναι πολλά! Δεν είναι τόσο στιβαρό όσο ένα καρότσι πλατφόρμα από μασίφ σίδηρο (ατσάλι), μην υπερβάλετε, δεν χρειάζετε να τα τιγκάρετε όπως τα ζορίζουν στα μελισσοκομικά μαγαζιά! Εκεί προσπαθούν να "διώξουν" πελάτες όσο το δυνατών ταχύτερα, να του φορτώσουν 300-400 κιλά τροφή σε μια φορά, να πληρώσει, να τον τιμολογήσουν, να τα βάλουν στο αμάξι του, για να ελευθερώσουν το καρότσι πλατφόρμα για τον επόμενο πελάτη που περιμένει. Δεν έχουν την πολυτέλεια να απασχολούν για έναν πελάτη σε πολλαπλά δρομολόγια το μοναδικό καρότσι τους, ιδίως εάν περιμένουν στην ουρά πάνω από 1-2 πελάτες. Εσείς δεν θα έχετε τέτοιους περιορισμούς στο δικό σας εργαστήρι, τι ένα, τι δύο, δρομολόγια για την ίδια ποσότητα μεταφοράς!) με βάρος στα 8,3 κιλά, με διαστάσεις πλατφόρμας 47 Χ 72, και διάμετρο τροχών 10 εκατοστών. Μικρό, ελαφρύ, αναδιπλωμένο, άψογο ακόμη και για να το μεταφέρεις στο πόρτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου για να κάνεις την μεταφορά των προμηθειών σου με αυτό (περιορισμός το ένα εκατοστό υψομετρικής διαφοράς σε κλίσεις ανάμεσα στους τροχούς του που θέτει ο κατασκευαστής του (οπότε δεν το κατεβάζεις άγαρμπα από τα πεζοδρόμια, και ψάχνεις διαρκώς για ράμπες για να περάσεις με αυτό!)).

 Το μεγάλο αντίστοιχα έχει μεταφορική ικανότητα 300 κιλών, βάρος 14,75 κιλά, διαστάσεις πλατφόρμας 60 Χ 91, και διάμετρο τροχών 12,5 εκατοστών. Εξακολουθεί να είναι σχετικά ελαφρύ, αλλά οι διαστάσεις του είναι υπερβολικά μεγάλες για τα περισσότερα πόρτ μπαγκαζ αμαξιών (για Χατσμπάγκ δεν τίθεται θέμα, δεν χωράει, σε μεγάλα αμάξια όπως Τογιότα Αβένσις, Μερσεντές, Βόλγκσβάγκεν Πασάντ κ.α. χωράει). 

 Πολύ πιο στιβαρό από το μικρό (η λαμαρίνα της πλατφόρμας στο μικρό δείχνει λίγο ψεύτικη στην αφή, στον ήχο όταν την χτυπάς, αλλά στο μεγάλο δεν έχει τέτοια θέματα! Δεν είναι φυσικά  στιβαρή πες όσο μια μπακλαβαδοτη λαμαρίνα για ράμπα, αλλά είναι περισσότερο στιβαρή από την λαμαρίνα που έχουν τα αμαξώματα των αυτοκινήτων (την χοντρή λαμαρίνα που είχαν τα παλιά τα αυτοκίνητα, και όχι την ψεύτικη λαμαρίνα που έχουν τα νέα αυτοκίνητα! Λαμαρίνα για τρακτέρ! Χα χα χα). Κοίτα ρε φίλε μέτρα σύγκρισης που έχω πλέον στο λεξιλόγιο μου! Με την μελισσοκομία έχω μάθει τόσο πολλά, ιδίως εκτός των ορίων γνώσης της ίδιας της μελισσοκομίας! Χα χα χα.

 Στην πραγματικότητα εγώ για την διαδικασία του απολεπίσματος χρειάζομαι δύο από τα μικρά καρότσια πλατφόρμες, αρκούν για αυτή την εργασία, αλλά αγόρασα ένα μικρό, και ένα μεγάλο, για να βοηθά το μεγάλο και σε αρκετές άλλες εργασίες στο μελισσοκομικό εργαστήρι (πχ πες να κουβαλάς από το ένα σημείο του εργαστηρίου στο άλλο 200-250 κιλά σταθερής τροφής, ή ζάχαρης, ή να φορτώνεις με την αντίστοιχη ποσότητα (συν άλλα 100 πες κιλά στο μικρό καρότσι) τροφή που θα ετοιμάσεις στο 350αρι ζυμωτήριο (και φυσικά εκεί θα έχεις και τις πρώτες ύλες που θα βάλεις στο ζυμωτήριο!)). 

 7 διαφορετικά καρότσια (στο τέλος της ανάρτησης έχω τις αντίστοιχες αναρτήσεις για όλα τα καρότσια) για διαφορετικές εξειδικευμένες εργασίες μέσα, και έξω, από το μελισσοκομικό εργαστήρι, και τα μελισσοκομεία μου, αλλά όχι μόνο. 

 Φυσικά θα μου πείτε μπορείς να τα δουλεύεις ταυτόχρονα και έχεις τόσα? Φυσικά και όχι! Το πολύ, πολύ, να δουλεύεις 2 μαζί καρότσια σε οποιαδήποτε εργασία (πχ οικοδομικό καρότσι συν καρότσι για σκάλες για μεταφορά μελιών στο σπίτι, ή τα δύο καρότσια πλατφόρμες για απομέλισμα, ή παρασκευή τροφών, ή το μεγάλο μελισσοκομικό καρότσι συν το μεγάλο καρότσι πλατφόρμα για να ξεφορτώσεις τροφές από το φορτηγό έξω από το κήπο, και να τις φέρεις στο μελισσοκομικό εργαστήρι, και έπειτα να τις τακτοποιήσεις μέσα σε αυτό, ή να χρησιμοποιείς το οικοδομικό καρότσι και το όρθιο καρότσι για να μετακινείς τροφές, και ορόφους με κεριά, μέσα στο μελισσοκομείο σου, ή το οικοδομικό καρότσι και το μικρό (σπαστό) μελισσοκομικό καρότσι για να μετακινείς κυψέλες στις μεταφορές, ή κυψέλες με μέλια στους τρύγους σου κ.α.).

 Κοντά στα 700 ευρώ για όλα αυτά στην διάρκεια αρκετών χρόνων, για να μειωθεί αισθητά το χαμαλίκι της μελισσοκομικής εργασίας, και αντικατάστασης του με κεφάλαιο, και αυτά με καρότσια που όπως τα αναφέρω εγώ "προσφέρουν λιγότερη εργασία από ότι ένας ανθρώπινος βοηθός". Στο μέλλον θα σας παρουσιάσω και τα καρότσια που "προσφέρουν περισσότερη εργασία από ότι ένας ανθρώπινος βοηθός"! Τα οποία φυσικά έχουν και κόστος χιλιάδων ευρώ, και όχι απλώς μερικών εκατοντάδων (σας χρωστάω ακόμη μερικές λύσεις με τροχούς, με λίγα λεφτά, για μετακινήσεις μέσα στο μελισσοκομικό εργαστήρι, υπομονή για την αμέσως επόμενη ανάρτηση).

 Και όλες αυτές οι λύσεις δεν της είδα ποτέ μπροστά μου από την επαφή μου με μελισσοκόμους (προσωπική μου επαφή όταν κουβαλούσα δικές τους κυψέλες, τους βοηθούσα στα δικά τους μελισσοκομικά εργαστήρια, και μελισσοκομεία), αλλά τις ανάλυσα ως αναγκαίες για την μελισσοκομική μου επιχείρηση μετά από δική μου έρευνα. Και αυτή η έρευνα, και ανάλυση είναι πλέον χαρισμένη από μένα για σας! 

 Κερασμένο παίδες. 

 Καλές οι ράγες που έχουν στρωθεί από τους παλιούς μελισσοκόμους στα παιδιά τους, και στους μαθητές τους, αλλά πολλές φορές αναγκαία είναι και η φαντασία, ο νεοτερισμός, η προοδευτικότητα. Οι ράγες είναι καλές μόνο εάν είσαι τραμ, ή τρένο, όχι εάν είσαι μελισσοκόμος!

 Χα χα χα.

 Πάμε παρακάτω να δείξουμε και πως τα "χτίσαμε" τα καρότσια (Ωωωωωω ναι! Δεν έρχονται έτοιμα για φόρτωμα! Τι νομίζετε? Με 30, και 60 ευρώ, θα έχετε έτοιμο κάτι που είναι κοντινό σε αξία με κάτι που πάει στα 400 ευρώ (σε ορισμένα πράγματα κατώτερο από αυτά, αλλά και σε αρκετά ανώτερο από αυτό) έτοιμο με που θα βγει από το κουτί του?).  




 Κυριακή του Πάσχα και είναι η ευκαιρία για να συναρμολογήσω τα καρότσια μου, μια που έχω πάρει άδεια από την σημαία για να μην πάω στις κυρές στα μελισσοκομεία μου (Ναι! 25 Δεκέμβρη θεραπεία με οξαλικό, συνήθως στην ονομαστική γιορτή μου είτε μεταφέρω μελίσσια, είτε κόβω παραφυάδες, Πάσχα συναρμολογώ καρότσια, ή βάφω κυψέλες, ή συρματώνω πλαίσια, στα γενέθλια μου στις 25 Αυγούστου μεταφέρω μελίσσια στα πεύκα! Το μυστικό για να πετύχεις στην μελισσοκομία, και οπουδήποτε αλλού, είναι αυτό! Στοχοπροσήλωση στο έπακρο! Όταν είναι να δουλέψεις σοβαρά, δουλεύεις σοβαρά, πρώτη προτεραιότητα είναι η εργασία σου, η (μελισσοκομική  σου) επιχείρηση, τα μελίσσια! Αλλά αυτό το μυστικό κρατήστε το ανάμεσα σε εσάς και εμένα! Μην το μάθουν πολλοί και το κάνουν και αυτοί! Χα χα χα).

 Επίσης καρότσια των 30 και 60 ευρώ δεν έρχονται με κλειδιά για να τα συναρμολογήσεις! Ευτυχώς έχω αρκετές σειρές με κλειδιά και έκανα δουλειά! Φραγκοφωνιάδες βάλτε μέσα δύο, τρία, υποτυπώδη κλειδιά 10αρια, 12αρια, 17αρια για να τα φτιάξουν όσοι τα αγοράζουν! Τι νομίζετε? Όλοι έχουν κλειδιά στα σπίτια τους? Τι νομίζετε? Εγώ πριν από 13-14 χρόνια όταν δεν είχα αρχίσει την μελισσοκομία είχα κλειδιά στο σπίτι μου? Ένα σταυροκατσάβιδο, ένα ίσιο κατσαβίδι, ένα τσεκούρι (του παππού) ένα κλαδευτήρι, και ένα σκεπάρνι (πάλι του παππού) ήταν όλη και όλη η προίκα από τα εργαλεία που είχα! Θα τα αγόραζα τα καρότσια, θα με έπιανε η προκοπή να τα φτιάξω, και μάλιστα ημέρα του Πάσχα (που θα ήταν τα πάντα κλειστά!) και με που θα τα άνοιγα τα κουτιά τους θα έμενα να τα κοιτάω χωρίς να μπορώ να κάνω το οτιδήποτε, μια που δεν θα είχα τα κατάλληλα εργαλεία! Φραγκοκίλερς! Ακόμη και η Parkside και το ΙΚΕΑ έχουν κάποια υποτυπώδη εργαλεία στα (φτηνά) εργαλεία και προϊόντα τους! 


 Λάρυ ο γνωστός κατασκευαστής καροτσιών (το ανέκδοτο με τον κυρ Γιάννη τον κατσικομπίχτη το ξέρετε? Χα χα χα). 


 Και φυσικά ξεκινάς με το μικρό πρώτα να το φτιάξεις, εάν είναι να κάνεις καμιά χοντράδα να μην την κάνεις στο πιο χρήσιμο (και ακριβό) εργαλείο.


 Και εδώ πέφτει η πρώτη κρυάδα! 4 Τροχοί, 6 υποδοχές για χταπόδια που θα μπουν στην βάση του καροτσιού πλατφόρμας, 4 βίδες μόνο για αυτές τις βάσεις και 4 γκρόβερ, και τίποτε άλλο! Πάτε καλά ρε μπαγλαμάδες? Που είναι οι βίδες για όλες τις ρόδες, που είναι οι βίδες για τις άλλες δύο υποδοχές για τα χταπόδια, που είναι όλα τα υπόλοιπα γκρόβερ? Την κάτσαμε την βάρκα!


Αλλά τελικά δεν την κάτσαμε την βάρκα και οι βίδες που λείπανε ήταν ήδη μισοβιδωμένες στην βάση (με αντίστοιχα γκρόβερ για να μαγκώσουν οι βίδες μια που δεν συνοδεύονται με αντίστοιχα παξιμάδια).


 Και η τσομπανοσκυλίνα μου ελέγχει την ποιότητα της εργασίας μου? "Χμμμμμμ! Έτσι, και έτσι!" Χα χα χα. 

 10αρι κλειδί για τις υποδοχές για τα χταπόδια, 12αρι για τις βάσεις των τροχών, οι δύο πίσω τροχοί διαθέτουν και φρένο! Μια χαρά!


 Το έκανα! Με την πρώτη προσπάθεια!


 Με ανυψωμένη την χειρολαβή του, για να αναδιπλώσει πατάς την οριζόντια ράβδο στην βάση της χειρολαβής και αυτή πέφτει. αααα ναι! Επίσης η χειρολαβή έχει πλαστικό εκεί που την πιάνεις για περισσότερη άνεση, και η βάση έχει επίστρωση με πλαστικό για να υπάρχει περισσότερη πρόσφυση στο φορτίο για να μην σου φεύγει αριστερά, δεξιά. Αβαντάζ στο αναδιπλωμένο καρότσι σε σχέση με τα μασίφ καρότσια, 40-0!


 Και πάμε στο μεγάλο πλέον έχοντας την τεχνογνωσία συναρμολόγησης από το μικρό (είμαι έξπερτ πλέον σε αυτό το σημείο! Χα χα χα. Πλάκα, πλάκα, με 7 καρότσια πλέον έχω γίνει ειδήμονας όσο αφορά τις χειράμαξες και τα καρότσια! Χα χα χα).


 Εδώ αντίστοιχα χρειάζεσαι 10ακι και 17ακι κλειδί για υποδοχές χταποδιών, και βάσεις τροχών αντίστοιχα.


 Όλα τα σφάω, όλα τα μαχαιρώνω! 


 Και για να μην ξεχνιόμαστε η σειρά αναρτήσεων που έχει θέμα τις κατασκευές μου ονομάζεται "Το παιδί με τα δύο αριστερά χέρια"! Και όχι τυχαία! Από την πρώτη βίδα στο μικρό καρότσι κατόρθωσα και άνοιξα την πληγή στο δεξί μου χέρι, που την είχα κάνει την προηγούμενη εβδομάδα με το ξέστρο όταν καθάριζα ένα πλαίσιο με πρόπολη (δύο αριστερά χέρια γαρ! Μην λέμε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια! Χα χα χα). 

 Οπότε χρονικό σύνολο συναρμολόγησης των δύο καροτσιών, μαζί με τις πρώτες βοήθειες, και το σκούπισμα του αίματος από το καλντερίμι, και τα καρότσια, 1 ώρα και 45 λεπτά! Όχι και άσχημα! Προσθέστε και αυτό το εργατικό κόστος στο κόστος των καροτσιών! Πόσο να πάει άραγε η ώρα για έναν εξειδικευμένο μάστορα σαν του λόγου μου? Να μην πάει στα 500 ευρώ ή ώρα? Να τελικά που είναι πιο φθηνά τα μασίφ τα καρότσια από τα δικά μου!

 Χα χα χα. 


 Τζιτζί! Μερακλαντάν! Με γειά! 


 Και το αφεντικό έρχεται να ελέγξει πάλι την δουλειά! "Χμμμμμ! Έχω δει και καλύτερη εργασία! Από ανάπηρους πρώην ουκρανούς φαντάρους! Που έχασαν τα χέρια τους και τα πόδια τους από έκρηξη! Σουρωμένος τα έκανες? Μπας και είσαι Ρώσος? Χα χα χα". 


 Και τα πλεονεκτήματα συνεχίζουν! Μπορείς να αποθηκεύσεις το ένα πάνω στο άλλο! Λεπτομέρεια, δίπλα σε διπλή κυψέλη και τα δύο για να έχετε αντίληψη για το μέγεθος τους και την χρήση τους με αυτό το υλικό. 


 Και εδώ αποθηκευμένο το μικρό καρότσι πάνω στα ράφια για να μην πιάνει χώρο στο δάπεδο του μελισσοκομικού εργαστηρίου! Το απόλυτο πλεονέκτημα τους απέναντι στα μασίφ καρότσια πλατφόρμες! Ξεπεράστε το αυτό εάν μπορείτε!

 Και ναι! Καλά είδατε! Σκαφάκια αποθήκευσης! Δεν είναι μόνο τα καρότσια πλατφόρμες η μόνη ιδέα που μου άρεσε από τα μελισσοκομικά μαγαζιά (και όχι μόνο!). Θα σας τα παρουσιάσω αυτά σε άλλη ανάρτηση στο μέλλον. 

 Απλώς να θυμάστε ότι έχω αποφασίσει να αλλάξω τα πάντα στην μελισσοκομική μου επιχείρηση τα τελευταία χρόνια! Δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι "μόνο σε μελισσοκομικό φορτηγό και μελιτωεξαγωγέα αξίζεις να ρίξεις λεφτά στην μελισσοκομία", πολλές μικρές επενδύσεις και λίγες μεγάλες, πολλές μικρές νίκες και λίγες μεγάλες, αλλά θα αλλαχθούν τα πάντα! 

 Κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας, κατακόρυφη αύξηση της αποτελεσματικότητας, κατακόρυφη αύξηση της σοβαρότητας της επιχείρησης. Κοιτάμε μπροστά και μόνο, όριο ο ουρανός. 


 Και εδώ το μεγάλο καρότσι πλατφόρμα δίπλα στο μεγάλο οικοδομικό καρότσι για να έχετε μια ιδέα για το μέγεθος του. Δεν είναι μικρό! Αντίστοιχο μέγεθος με το μεγάλο οικοδομικό καρότσι έχει και αυτό!


 Αλλά και αυτό μπορεί να αποθηκευτεί επάνω στα ράφια και να εξοικονομηθεί υπερπολύτιμος χώρος στο μελισσοκομικό εργαστήρι! Αυτό και εάν είναι αξία ανεκτίμητη!


 Και μια που λέγαμε για το μεγάλο μυστικό επιτυχίας στην μελισσοκομία που είναι η στοχοπροσήλωση. Ορίστε το τι έκανα την δεύτερη μέρα του Πάσχα! 

 Πυροσφράγιση στην τελευταία παρτίδα με κυψέλες που ετοίμασα.

 Η πυροσφραγίδα κατεστραμμένη εδώ και καιρό, αφού την είχα δανείσει σε έναν νέο μελισσοκόμο και μου την επέστρεψε σπασμένη στις υποδοχές που μπαίνουν τα χάλκινα στοιχεία του κωδικού που πυροσφραγίζουμε στις κυψέλες (μπορεί από άγαρμπη χρήση της, ή μπορεί επειδή έκανα μεγάλη χρήση της και εγώ τόσα χρόνια με 5 σφραγίδες ανά διπλή κυψέλη, έβγαλε πολύ δουλειά και για μένα, και σε άλλους νέους μελισσοκόμους που την είχα δανείσει). 

 Έψαξα για λύσεις να αλλάξω το μεταλλικό έλασμα που συρταρώνουν τα στοιχεία του κωδικού. Πουθενά να μην πουλάνε κάτι τέτοιο, κανένας μεταλλουργός να αναλαμβάνει να κάνει μια τέτοια εργασία! 

 Λύση δόθηκε από τον νέο προμηθευτή μελισσοκομικών προϊόντων μου, παράγγειλε για μένα (κόστος 60 ευρώ!) από τον προμηθευτή των πυροσφραγίδων του ένα κυρίως σώμα πυροσφραγίδας (παρόλο που εγώ ήθελα μόνο ένα μικρό μεταλλικό κομμάτι από αυτή!) για να πάρω το ανταλλακτικό που ήθελα, είτε να βάλω αυτούσιο όλο το κυρίως μέρος της πυροσφραγίδας στην δική μου. 

 Ως άμεση λύση έκανα το πρώτο (γιατί όταν πήγα να ξεβιδώσω τις βίδες στην πυροσφραγίδα μου από το κυρίως σώμα μου έμειναν στο χέρι! Τις πλάκας υλικό για ένα εργαλείο που είναι διαρκώς στην συστολή, διαστολή, λόγου εκατοντάδων βαθμών κελσίων κατά την χρήση του!). 

 Φυσικά μια εργασία που θα έπαιρνε 20-30 λεπτά (η πυροσφράγιση των κυψελών) πήρε πάνω από 1,30 ώρα για να γίνει η αλλαγή των εξαρτημάτων ανάμεσα στα κύρια σώματα της πυροσφραγίδας (δεν χωρούσαν και τα νέα χάλκινα στοιχεία του κωδικού που αγόρασα, αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τα παλιά που ήταν λεπτότερα! Άσε!). 

 Στοχοπροσήλωση παίδες! Το μυστικό της επιτυχίας!

 Και το να μην φεύγει ποτέ κανένα εργαλείο από το μελισσοκομικό εργαστήρι σου για να πάει σε ξένα χέρια!

 Χα χα χα.  


 Και κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι η πυροσφραγία με το νέο κυρίως σώμα της! Ενδιαφέρον το σύστημα που κλειδώνει το κυρίως σώμα με τα ακροφύσια! Πρέπει να βρω έναν μεταλλουργό για να μου το κάνει αυτό, κάτι μου λέει ότι με αυτά, και αυτά, θα ξαναγοράσω την πυροσφραγίδα μου!

 Χα χα χα.

 Αυτά το λοιπόν τα νέα της Αλεξάνδρας τσακαλάκια μου, στοχοπροσήλωση, φαντασία, δημιουργικότητα, προοδευτικότητα, ανάλυση των πάντων, και το κυριότερο όχι επανάπαυση στις δάφνες του παρελθόντος, και εφησυχασμός επάνω στις ήδη γνωστές νόρμες, είναι το μυστικό για να πάτε μπροστά. Όλα τα άλλα φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μπαρμπούτσαλα.

 Κερασμένο και αυτό από μένα!

 Ξέρετε εσείς! Όταν πεθάνω λέτε και καμιά καλή κουβέντα για μένα στον Άγιο Πέτρο!

 Χα χα χα. 


Σειρά Αντικαθιστώντας εργασία με κεφάλαιο - Επενδύοντας σε μια μελισσοκομική επιχείρηση



Σειρά Η Βροχή από καρότσια







Σειρά Το παιδί με τα δύο αριστερά χέρια - Κατασκευές - Πατέντες- Χόμπι (Hobby)

















































 



Adios Amigos Locos 






 Λάζαρος Μότσανος
 Σοχός 23/5/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου