UA-50457385-1

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Να και το δεύτερο μελισσοκομικό καρότσι μας

 


 Καιρός να παρουσιάσω το δεύτερο μελισσοκομικό καρότσι της μελισσοκομικής μας επιχείρησης (το πρώτο το είχα παρουσιάσει στην προηγούμενη ανάρτηση του blog Οι μικρές μελισσοκομικές νίκες είναι που κερδίζουν τελικά τον πόλεμο) μια ακόμη επένδυση που αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει εργασία με κεφάλαιο, και που παρουσιάζονται στα πλαίσια αυτού του blog, καθώς σιγά, σιγά, αποκαλύπτεται το πλάνο επενδύσεων που θα πάει την μελισσοκομική μου επιχείρηση στο επόμενο (ανώτερο) επίπεδο.

 Μελισσοκομικό καρότσι που το έχω αποκτήσει από πέρσι την άνοιξη, και σας το παρουσιάζω σήμερα, η φωτογραφία και αυτή περσινή, όταν το είχα πάρει από το προμηθευτή που έκανε τα μελισσοκομικά καρότσια (Ο Λαζαρίδης, από εκεί είναι και το μεγάλο μου οικοδομικό καρότσι που παρουσιάζω σε προηγούμενη ανάρτηση του blog Το παιδί με τα δύο αριστερά χέρια - Αποκατάσταση Καροτσιού), και είχα πάει καπάκι και στον προμηθευτή μελισσοκομικού εξοπλισμού μου για να πάρω και μερικούς ορόφους για να τους δουλέψω, και να τους προσθέσω και αυτούς στο μελισσοκομικό μου υλικό (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Λίγο Βαν Γκόγκινγ για να μην ξεχνούμε την τέχνη).

 Θα ρωτήσετε εδώ λογικά το "Ρε φίλε το πήρες πέρσι, και μας το παρουσιάζεις φέτος? Γιατί τόση χρονοκαθυστέρηση? Αποσκοπεί πουθενά, ή απλώς είσαι τεμπελόσκυλο ολικής, και δεν στρώνεις τον κώλο σου να γράφεις, σαν τον παππού τον Γιώργη, τον Μάρτιν, που ακόμη περιμένουμε να γράψει στα βιβλία του ότι ο Τζόνης "που δεν ξέρει τίπουτας" την μαχαιρώνει τελικά την τρελή την ξανθιά, αλλά όχι με το μαχαίρι του, αλλά με το "μαχαίρι του" (ή όπως το είπε ο Μπράν ο Κουλός στην οικογενειακή συγκέντρωση στην Σάνσα, και στην Άιρα, "Ο Τζόνης μας την πηδάει την θειάτ!" Χα χα χα)?

 Γιατί παιδάκια μου γλυκά αυτό που δεν έχετε καταλάβει είναι ότι αυτά που σας παρουσιάζω στο blog μου απέχουν από τον μελισσοκομικό (επιχειρηματικό) σχεδιασμό μου 2-3 χρονιές πίσω, και από την υλοποίηση τους 1-2 χρονιές! Πραγματικά πιστεύετε ότι έχετε την μελισσοκομική μου σκέψη και πλάνο σε ζωντανή αναμετάδοση , και ότι δεν έχω κρυμμένους άσσους στα μανίκια μου που ακόμη απλώς δεν σας τους έχω παρουσιάσει ε? Σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις τα επόμενα χρόνια τσακαλάκια μου εάν μείνετε κοντά μας για να τις δείτε στα πλαίσια αυτού του blog! Υπομονή! Ακόμη στην κορυφή του παγόβουνου είμαστε, έχουμε πολλά ακόμη να δείξουμε από την μελισσοκομική μου πραγματικότητα!


 Μελισσοκομικό καρότσι τεράστιο (στην πρώτη φωτογραφία πιάνει χώρο στην καρότσα του Τ4 από το το ένα πλάγιο παράπετο  έως το άλλο -μια ολόκληρη σειρά κυψελών στο φόρτωμα και σε πλάτος, και σε μήκος!-) ογκωδέστατο, και σχετικά βαρύ, και δυσκίνητο όσο αφορά την ευελιξία των κινήσεων του, και με αρκετή αντίσταση στην κίνηση του. Αλλά επίσης και τρομερά στιβαρό, και με τεράστιους χώρους για να φορτωθεί με πολύ εξοπλισμό (κυψέλες, πατώματα), ή αναλώσιμα (τροφές, κεριά).  


 Το προμηθεύτηκα κοντά στα 110 ευρώ (98 το ίδιο το καρότσι, συν το κέρδος του αντιπροσώπου της περιοχής από όπου θεωρητικά πρέπει να το προμηθευτείς, γιατί το ίδιο το εργοστάσιο δεν πουλάει σε πελάτες λιανικής, και θα πρέπει να το πάρεις από τον εκάστοτε αντιπρόσωπο που έχει η περιοχή σου), και αυτό γιατί το πήρα και με έξτρα ενισχυμένο τροχό (με 12 λινά) για να έχει μεγαλύτερη αντοχή σε αγκάθια και οτιδήποτε μπορεί να το τρυπήσει. 

 Θεωρητικά αντέχει μέχρι 260 κιλά, πρακτικά δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να φορτώσει έστω 250 κιλά σε αυτό και να το σπρώξει (έχει αρκετό βάρος και το ίδιο το καρότσι, και έχει και αρκετή αντίσταση στο σπρώξιμο, πραγματικά καρότσι για αρκούδες και όχι για μελισσοκόμους, αν και ξέρω μερικούς μελισσοκόμους που αρκουδοφέρνουν σε διαστάσεις, και ίσως να το καταφέρνουν σε τέτοια βάρη. Και όχι, δεν ανήκω εγώ σε αυτούς! Δεν είμαι ο πιο μεγαλόσωμος μελισσοκόμος εκεί έξω! Αυτός με την πιο κοφτερή (και φαρμακερή!) γλώσσα πιθανότατα, αλλά στάνταρ όχι ο πιο  μεγαλόσωμος! χα χα χα).


 Για την πλάκα του στο τάκα, τούκα, 6 όροφοι φόρτωμα στο χαβαλέ. Πιθανό να μπορείς να φορτώσεις και τους 16 ορόφους εάν έχεις και ένα σωστό δέσιμο με σκοινί, ή με χταπόδια. Είπαμε, τεράστιοι χώροι για να φορτώσεις, στιβαρότατο το καρότσι, αντέχει πολλά. Δεν αντέχει αντίστοιχα τόσα πολλά και αυτός που θα το σπρώχνει.

 Σοβαρό μειονέκτημα που σκοπεύω στο μέλλον να το διορθώσω με μερικές ιδέες που έχω, υπομονή θα το υλοποιήσω και θα σας το παρουσιάσω και σε εσάς, σε όσους τουλάχιστον θα παραμείνουν στην συντροφιά μας τα επόμενα χρόνια. 


 Και τα "δόντια" στην βάση του καροτσιού και να συγκρατούν το φορτίο από το να γλιστρήσει από αριστερά ή δεξιά.  


 Ο έξτρα ενισχυμένος τροχός για να αντέχει αγκάθια από "τριβόλια" που έχουν ξεφτιλίσει και καταστρέψει πολλούς τροχούς μέχρι τώρα. Θα μπορούσα να είχα πάρει και τροχό με αφρό (όπως έχω κάνει πλέον στο οικοδομικό μου καρότσι, έξτρα κόστος για αυτό, 35 ευρώ! Σε καρότσι που πάει στα 90-100 ευρώ!) αλλά μάλλον ο τροχός με αφρό μπορεί να "κάτσει" στο σημείο επαφής με το έδαφος εάν μείνει για 24 ώρες φορτωμένο, όπως μου είπε ο προμηθευτής του τροχού με αφρό για το οικοδομικό μου καρότσι (και πλέον το έχω γυρισμένο ανάποδα, με τον τροχό ψιλά να μην ακουμπά πουθενά, όταν δεν το χρησιμοποιώ. Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά). 

 Το πρόβλημα με το αντίστοιχο μελισσοκομικό καρότσι του Λαζαρίδη είναι ότι το ίδιο το καρότσι από μόνο του έχει πολύ μεγάλο βάρος εκ κατασκευής, και το συγκεκριμένο καρότσι είναι τρομερά δυσκίνητο και ογκώδες για να το έχεις ανάποδα όταν δεν το χρησιμοποιείς (και πιάνει πολύ χώρο μέσα στο μελισσοκομικό εργαστήρι). 


 Και εδώ πλέον το έχω "ντύσει" και με χοντρό κόντρα πλακέ ως βάση του καροτσιού για να μπορώ να μεταφέρω και άλλα πράγματα εκτός από κυψέλες και ορόφους (πχ σακιά με ζάχαρη). Δουλεία του ξυλουργού που με βοήθησε στα τρικυψελίδια, και το τετρακυψελίδιο, αλλά και στα κολάρα των δοχείων ωρίμανσης για τα φίλτρα του μελιού.


 Υπάρχει ακόμη το "δόντι" στην βάση για να συγκρατεί και αυτό το φορτίο που έχει επάνω του, αλλά όχι τόσο έντονο όπως πριν που μπορούσε άνετα να οδηγήσει και σε "τραυματισμό" του φορτίου επειδή εξείχε υπερβολικά (πχ σε σακιά ζάχαρης που με λάθος φόρτωμα θα μπορούσαν τα δόντια να τα σφάξουν κυριολεκτικά και να χάσεις την μισή και περισσότερη ποσότητα μέχρι να τα πας από το φορτηγό στο εργαστήρι περνώντας όλο τον (μεγάλο) κήπο. Και αυτή θα είναι η κύρια χρήση αυτού του καροτσιού, υπερβολικά μεγάλο, βαρύ, και δυσκίνητο, για να το χρησιμοποιήσεις μέσα στο μελισσοκομικό εργαστήρι, υπερβολικά σπάταλο σε χώρους επάνω στην καρότσα του φορτηγού, είναι τέλειο όμως για βαριά φορτώματα ανάμεσα στο φορτηγό και το μελισσοκομικό εργαστήρι όπου μεσολαβεί ένας πολύ μεγάλος κήπος, και αντίστοιχα διαδρομή για να διανυθεί). 


 Αρκετά πλεονεκτήματα, ακόμη περισσότερα μειονεκτήματα, θέλει βελτιώσεις. Οι περισσότεροι σε αυτό ( έτσι ακριβώς όπως είναι τώρα ) θα δούμε ένα σωρό αρνητικά, εγώ αντίθετα το μόνο που βλέπω είναι ευέλικτος και πρωτότυπος σχεδιασμός και ένα σωρό προοπτικές, στο μέλλον όταν υλοποιήσω αυτόν τον σχεδιασμό μου θα δείτε και εσείς αυτές τις προοπτικές. Υπομονή, μια άλλη χρονιά, μια άλλη ανάρτηση, και θα αποκαλυφθεί και αυτός ο σχεδιασμός μου.

 Αλλά για να μην σας έχω τόσο στο περίμενε σας υπόσχομαι ότι και οι αμέσως επόμενες αναρτήσεις αυτού του blog θα καλύπτουν την μεταφορά σε τροχούς πολλών  μελισσοκομικών υλικών, εξοπλισμού, προϊόντων, μέσα αλλά και έξω από το μελισσοκομικό εργαστήρι. Υπομονή, σας έχω αρκετές εκπλήξεις, και μελισσοκομικό σχεδιασμό, να σας αποκαλύψω. 

 Αλλά μέχρι τότε....


 Adios Amigos Locos




 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 14/5/2024












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου