UA-50457385-1

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Μελισσοκομική Πατέντα -Μελισσοκομική Πλάστιγγα για μέτρηση της νεκταροέκκρισης με χαμηλό κόστος


 Ως γνωστό δεν έχω μελισσοκομικές ζυγαριές ακόμα* και όχι γιατί δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο μελισσοκομικό εργαλείο. Και χρήσιμο είναι, και από ένα επίπεδο μελισσοκομικής δραστηριότητας είναι και αναγκαίες. Απλώς δεν είναι πανάκεια, και μπορώ για λίγο ακόμα καιρό να δουλεύω χωρίς αυτές. Και μόλις μπορέσω να εξοικονομήσω μερικά χρήματα θα μπουν και αυτές στον μελλοντικό σχεδιασμό επενδύσεων στην μελισσοκομική μου επιχείρηση. Μέχρι τότε όμως δεν θα έχω την πληροφόρηση που μπορεί να προσφέρει μια μελισσοκομική ζυγαριά.

 Σε κουβέντα που είχα κάποτε με τον Δάσκαλο μου τον Δημήτρη τον Καρακάση του είχα αναφέρει ότι έχω μια ηλεκτρική ζυγαριά για να ζυγίζω το μέλι που βγάζω (για να ξέρω με ακρίβεια την παραγωγή μου, και όχι να την ξέρω ως πολλαπλάσιο τενεκέδων ή κουβάδων όπως βλέπω πάρα πολλούς μελισσοκόμους να λένε "Ααααα έβγαλα τόσους τενεκέδες με μέλι" και στην πραγματικότητα να μην ξέρουν να σου πουν πόσα ακριβώς κιλά μέλι έβγαλαν) αλλά και για να ζυγίζω με ακρίβεια την ποσότητα καθαρού μελιού (μεικτό - απόβαρο = καθαρό βάρος) που  κοστολογώ και στέλνω στους πελάτες μου, και μου είπε ως ιδέα το να χρησιμοποιώ την ζυγαριά και για να ζυγίζω και τις κυψέλες για να ξέρω εάν παίρνουν ή όχι μέλι στις διάφορες τοποθετήσεις.

 Μου φάνηκε καλή ιδέα, αλλά υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί στην ηλεκτρική μου ζυγαριά που την έκαναν ακατάλληλη για αυτόν τον σκοπό. Συγκεκριμένα η βάση της ήταν μικρή και δεν μπορούσε να χωρέσει μια κυψέλη εκεί πάνω, μπορούσε να ζυγίσει μέχρι τα 30 κιλά (ανά 5 gr), και το κυριότερο δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς συνεχή παροχή ρεύματος από πρίζα (μεταχειρισμένη ζυγαριά κρεοπωλείου που μισολειτουργούσε, και μερικά από τα χαρακτηριστικά της όπως το να δουλεύει με επαναφορτιζόμενη εσωτερική μπαταρία πλέον δεν λειτουργούσαν). Αλλά φυσικά η ιδέα αυτή μου έμεινε σε μια γωνία του μυαλού μου για να την δουλέψω και να βρω μια παρόμοια λύση. 

 Φέτος μια που ωρίμασε αυτή η ιδέα στο μυαλό μου (το δικό μου μόνο, ο Δάσκαλος μου ακόμα μου μιλάει για αυτό χωρίς να έχει κάνει τίποτα, οπότε ήρθε η ώρα που ο μαθητής βάζει τα γυαλιά στον δάσκαλο! Χα χα χα) έκανα μια μικρή έρευνα αγοράς και βρήκα το κατάλληλο εργαλείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει στον ρόλο που ήθελα.

 Μαιμούνι δάσκαλε να σου παραγγείλω μια και για σένα (Αυτό για τον εναλλακτικό τίτλο αυτής της ανάρτησης που μου είχε προτείνει να βάλω "Βλάχος ζυγίζει με πλάστιγγα κυψέλες!" Χα χα χα. Ξεψαρώσαμε ε? Έχω να σε κάνω τιφτίκι ποντικέ δάσκαλε και για αυτό, δεν έχεις ακόμα καταλάβει το πόσο κοφτερή πριονοκορδέλα είναι η γλώσσα μου ε? Χα χα χα)? 

 Μια μελισσοκομική πλάστιγγα με μόλις 35 ευρώ (σε σχέση με τα 250,500,1000 ευρώ που κοστολογούν τις μελισσοκομικές ζυγαριές ανάλογα τις δυνατότητες τους και τον κατασκευαστή τους!)! Με διαστάσεις αποσπαζόμενης λαμαρινένιας βάσης 40Χ30 εκατοστά χωράει ακριβώς μια κυψέλη, έχει δυνατότητα ζύγισης 150 κιλών με βήμα 50 gr (υπάρχει και η επιλογή για πλάστιγγες που ζυγίζουν μέχρι 300 κιλά με βήμα όμως 100 gr), και το κυριότερο έχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία για να μπορείς να την χρησιμοποιείς παντού, και από βάρος μόνο 14 κιλά (έχει και δυνατότητα να "σπάζει" ο λαιμός της για να μπορείς ευκολότερα να την μεταφέρεις).

 Φυσικά μοντέλο και προμηθευτή δεν πρόκειται να σας τα πω, διαφήμιση εγώ σε κανένα δεν κάνω! Με μια μικρή έρευνα αγοράς μπορείτε εύκολα και εσείς να την βρείτε (στην πραγματικότητα το κόστος της είναι περίπου στα 40 ευρώ με τα μεταφορικά και με αντικαταβολή, παράξενο πληρώνεις και 1,39 ευρώ παραπάνω εάν είναι αντικαταβολή! Δεν το βλέπεις συχνά αυτό! Χα χα χα).  


 Οπότε στις επόμενες εικόνες σας έχω την ζύγιση από 5 κυψέλες στην πρώτη τοποθεσία στα πεύκα που είχα μελίσσια (περιγράφω την μετακίνηση αυτών των μελισσιών στην ανάρτηση του blog Τρίτη και 13) και έπρεπε να πάρω την απόφαση εάν θα τα μετακινήσω σε μια άλλη τοποθεσία που είχα μελίσσια και εκεί έδινε καλύτερα το πεύκο (που τελικά και έκανα την μετακίνηση). Δυστυχώς δεν είχα την πλάστιγγα όταν έφερα τα μελίσσια σε αυτή την περιοχή έτσι ώστε να ξέρω ακριβώς το πόσο βάρος είχαν πάρει σε αυτή την περιοχή, αλλά μπορούσα μόνο να κάνω την σύγκριση σε αντίστοιχα σε δυναμικότητα μελίσσια από περιοχή σε άλλη περιοχή.


 Από ότι βλέπετε χωράει ακριβώς (τσίμα, τσίμα) μια κυψέλη πάνω στην βάση της πλάστιγγας, και η διπλή κυψέλη φτάνει ακριβώς μέχρι το καντράν της πλάστιγγας (ούτε παραγγελία να την είχα χα χα χα). 





 Καλό είναι να είναι σε ίσιο μέρος η ζυγαριά για να δώσει ακριβή μέτρηση (ακόμα και ένα τακούνι να λείπει από την κυψέλη θα επηρεάσει την ζύγιση). 


 Εδώ η ένδειξη λέει 29,4 απλώς με κόντρα τον ήλιο η φωτογραφική μηχανή του κινητού σου παίζει παιχνίδια.


 Οπότε στους παραπάνω πίνακες έχουμε πραγματικά δεδομένα ανάμεσα στις δύο περιοχές που είχα μελίσσια. Και βλέπουμε ότι ο μέσος όρος από 5  κυψέλες στην πρώτη περιοχή είναι 30,23 κιλά και ο μέσος όρος από 5 κυψέλες στην δεύτερη περιοχή στα 35,36 κιλά. Δηλαδή αντίστοιχα μελίσσια που ήρθαν από την ίδια τοποθέτηση, σε διαφορετικές περιοχές στα πεύκα μέσα σε 10 μέρες είχαν 5 κιλά διαφορά σε βάρος. Οπότε λίγο αυθαίρετα και χονδρικά μπορούμε να ορίσουμε την διαφορά στην μελιτωέκκριση στις δύο περιοχές στα 500gr την ημέρα! Η μετακίνηση ήταν με αυτά τα δεδομένα αναπόφευκτη! 


 Σε περίπτωση που πες είχα κρατήσει τα μελίσσια στην πρώτη περιοχή και πήγαινα να κάνω μέτρηση σε μια εβδομάδα θα είχα μια σύγκριση αυτής της μορφής (τα δεδομένα αυτά δεν είναι πραγματικά, δίνονται μόνο για να έχετε στα υπόψη σας πως να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα της μελισσοκομικής πλάστιγγας σε συνδυασμό με ένα λογιστικό φύλλο -Spreadsheet- του MS Excel), όπου θα φαίνονταν το πόσο βάρος πήραν και οι συγκεκριμένες κυψέλες σε μια εβδομάδα, αλλά και ένας αντιπροσωπευτικός μέσος όρος του βάρους που πήραν όλες  οι κυψέλες στο συγκεκριμένο μελισσοκομείο (αρκεί ένα 10% του γενικού συνόλου να δειγματολειφθεί για να έχεις αντιπροσωπευτικότητα δεδομένων και για το σύνολο του γενικού πληθυσμού. Έτσι ακριβώς λειτουργούν τα Gallop - δημοσκοπήσεις - έρευνες γνώμων- exit polls-δειγματολειψίες πάνω στην παραγωγή).  

 Και μια ακόμα πιο προχωρημένη μέτρηση ανάμεσα σε 2 περιοχές θα μπορούσε να είναι της παραπάνω μορφής (και εδώ τα δεδομένα δεν είναι πραγματικά αλλά υποθετικά!) όπου θα έκανες δειγματοληψία σε διάρκεια 3 εβδομάδων (ανά μια εβδομάδα) σε δύο διαφορετικές περιοχές, αλλά έχοντας ξεχωρίσει σε 3 ομάδες τα μελίσσια σου, ανάλογα την δυναμικότητα τους, για να έχεις ακόμα μια πιο ακριβή εικόνα των διαφορών των μέσων όρων ανάμεσα στις δύο περιοχές. Έτσι αντιμετωπίζεις το πρόβλημα του να κάνεις μετρήσεις σε μελίσσια που είναι τα δυνατότερα από όλα τα άλλα, πρόβλημα που συνήθως έχουν και οι μελισσοκομικές ζυγαριές που συνήθως τις τοποθετούν στα δυνατότερα μελίσσια, και όχι σε μεσαίας δυναμικότητας μελίσσια για να έχουμε πιο αντιπροσωπευτικές στο γενικό σύνολο μετρήσεις.

 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μελισσοκομικής πλάστιγγας έναντι μελισσοκομικής ζυγαριάς. 

 Ας αρχίσουμε πρώτα με τα μειονεκτήματα της μελισσοκομικής πλάστιγγας έναντι της μελισσοκομικής ζυγαριάς. Το βασικό και κύριο μειονέκτημα της είναι ότι δεν έχεις δεδομένα live όπως αυτά που στέλνει καθημερινά στο κινητό σου ή στον υπολογιστή σου μια μελισσοκομική ζυγαριά (και πολλές φορές και δεδομένα για υγρασία και θερμοκρασία) ή πολλές φορές μέσα στην ίδια μέρα (ανάλογα φυσικά με το κόστος της). Χρειάζεται δηλαδή η φυσική σου παρουσία στο μελισσοκομείο (και της πλάστιγγας φυσικά!) για να γίνει η ζύγιση και αυτό μπορεί να έχει κόστος σε χρήμα, κόπο, χρόνο. 

 Και εδώ τελειώνουν στην πραγματικότητα τα μειονεκτήματα της.

 Πάμε στα πλεονεκτήματα της που είναι και πολλά. Βασικό πλεονέκτημα της είναι το χαμηλό της κόστος 35 ευρώ σε σχέση με τα 250,500, ή και 1000 ευρώ που κοστίζει μια μελισσοκομική ζυγαριά είναι τεράστια διαφορά. Το ένα έχει κόστος μια διπλή κυψέλη πες και το άλλο είτε κόστος 6,25 κυψελών, είτε 12,5 κυψελών, είτε και 25 κυψελών (βλέπετε την ανάρτηση του blog Γιατί Κυψελογισμός? το γιατί γίνεται η μέτρηση του κόστους με κυψέλες)! Είναι τεράστια η διαφορά ακόμα και με τις φθηνές μελισσοκομικές ζυγαριές (που προφανέστατα θα έχουν πιο μειωμένες δυνατότητες από τις πιο ακριβές, ή λιγότερα χαρακτηριστικά πχ ξύλινο ή μεταλλικό πλαίσιο που θα είναι μέσα η ζυγαριά ή δεν θα έχουν μετρήσεις υγρασίας ή θερμοκρασίας ή δεν θα δίνουν δεδομένα ανά 2 ή 3 ώρες κάθε μέρα αλλά μόνο μια ένδειξη την ημέρα!). Δεύτερο πλεονέκτημα της είναι ότι δεν χρειάζεται να πληρώνεις κόστος για προπληρωμένη κάρτα για να σου έρχεται το μήνυμα στο κινητό ή τον υπολογιστή. Δεν χρειάζεσαι να έχεις καλό σήμα στην περιοχή που έχεις την τοποθέτηση σου στα μελίσσια κάτι που αποτελεί πολύ πιο συχνό πρόβλημα από όσο φαντάζονται όλοι. Δεν μπορεί κάποιος να στην κλέψει (υπάρχουν μελισσοκομικές ζυγαριές με GPS αλλά ίσως και να μπορεί κάποιος να το απενεργοποιήσει. Δεν το ξέρω, και εάν το ήξερα δεν θα το έλεγα και δημόσια το πως! Ο νοών νοείτω!) ή το κυριότερο να στην καταστρέψει (πχ να την πετάξει σε μια μπάρα με νερό, ή σε μια χαράδρα ή απλώς να την σπάσει με βαριά ή τσεκούρι!) για να σε διώξει από μια περιοχή. Δεν μπορεί κάποιος να σε τρολλάρει όπως με το να βάλει μια πέτρα πάνω από την κυψέλη που μετρά η μελισσοκομική ζυγαριά (μάλλον είναι αρκετά συχνό αυτό το χουνέρι!Χα χα χα). Δεν χρειάζεται να φορτίζεις την μελισσοκομική πλάστιγγα ή να την απενεργοποιείς για να φορτίσεις την μπαταρία της (πηγαίνοντας να αφαιρέσεις την μπαταρία από την ζυγαριά που έχεις στην τοποθέτηση σου, παίρνοντας πίσω την μπαταρία για να την επαναφορτίσεις - ή όλη την ζυγαριά- και ξαναπηγαίνοντας πίσω την ζυγαριά ή την μπαταρία στην τοποθέτηση που την είχες). Δεν χάνει την ρύθμιση της και πρέπει να πας στο μελισσοκομείο που την έχεις για να την ξαναρυθμίσεις. Και το κυριότερο από όλα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις την ίδια μελισσοκομική πλάστιγγα σε διαφορετικά μελισσοκομεία στην ίδια ή διαφορετική μέρα και να παίρνεις μάλιστα και μέσους όρους από τα μελισσοκομεία που θα κάνεις μετρήσεις και όχι μεμονωμένες μετρήσεις από (συνήθως την καλύτερη) μια κυψέλη. Και φυσικά δεν χρειάζεται να έχεις πάνω από μια μελισσοκομική πλάστιγγα σε αντίθεση με τις μελισσοκομικές ζυγαριές που χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο (γιατί στην πραγματικότητα αυτό που σε νοιάζει είναι το πόσο καλά πάει ένα μέρος σε σχέση με ένα άλλο! Είτε είναι το παλιό μέρος που έχεις τοποθέτηση σε σχέση με το νέο που θέλεις να τα πας, είτε το πόσο δίνει το ένα μέρος που μπορεί να τα πας σε σχέση με ένα άλλο μέρος που μπορείς να τα πας την ίδια χρονική στιγμή!). Και για το τέλος η μελισσοκομική πλάστιγγα μπορεί να ζυγίσει και πολλά ακόμα (πχ και τσουβάλια με ελιές! Ακούς Νικόλα ή Λάζαρε? Χα χα χα) εκτός από κυψέλες που κάνουν οι τελείως εξειδικευμένες μελισσοκομικές ζυγαριές!

 Κριτική της μελισσοκομικής πλάστιγγας και χρήση της.

 Καλά έτσι όπως το περιγράφω μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η μελισσοκομική πλάστιγγα είναι καλύτερη από τις μελισσοκομικές ζυγαριές, και μπορείς τις υποκαταστήσεις πλήρως με αυτή!

 Λάθος!

 Δεν μπορεί η μελισσοκομική πλάστιγγα να υποκαταστήσει ένα τόσο εξειδικευμένο εργαλείο όπως η μελισσοκομική ζυγαριά. Το να έχεις (όταν τα έχεις, και δεν σε κάνει προβλήματα το σήμα στην περιοχή που έχεις την ζυγαριά!) διαρκώς δεδομένα από μια ζυγαριά χωρίς την δική σου φυσική παρουσία είναι μεγάλη υπόθεση! Ιδίως στις μακρινές τοποθετήσεις (που πες μπορεί να θέλεις και ένα 50αρι ευρώ για να πας και να έρθεις). Κανένας να μην κάνει αυτό το λάθος, με τίποτα δεν υποστηρίζω ότι είναι καλύτερη μια μελισσοκομική πλάστιγγα σε σχέση με μια μελισσοκομική ζυγαριά. Απλώς υπό προϋποθέσεις ναι μπορεί να είναι καλύτερη, και υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις μελισσοκομικές ζυγαριές και να απογειώσει την εικόνα που έχεις για τα μελισσοκομεία σου.

 Πάμε πρώτα στο πιο αμφιλεγόμενο μέρος της παραπάνω δήλωσης. Πότε μπορεί μια μελισσοκομική πλάστιγγα να είναι ανώτερη από μια μελισσοκομική ζυγαριά? Και η απάντηση είναι απλή. Στην Σταθερή Μελισσοκομία φυσικά! Βλέπετε μια που δεν γίνονται μετακινήσεις στην σταθερή μελισσοκομία δεν σου είναι αναγκαία και η άμεση πληροφόρηση του πόσο δίνει ένα μέρος κάθε στιγμή (ή έστω κάθε μέρα!). Δεν είναι αναγκαίο εάν έχεις σταθερό μελισσοκομείο να έχεις μελισσοκομική ζυγαριά, είναι Over Kill! Αντίθετα μια μελισσοκομική πλάστιγγα θα σου είναι και πιο χρήσιμη (μπορείς να κάνεις και ζύγιση στις ποσότητες  νερού και ζάχαρης για την τροφοδοσία των μελισσιών σου, ή στις ποσότητες γύρης που θα βγάζεις κάθε εβδομάδα κ.α.) από μια μελισσοκομική ζυγαριά. Και μάλιστα με υποπολλαπλάσιο κόστος (ακούς Θάνο? Χα χα χα).

 Επίσης εκεί που υπερτερεί η μελισσοκομική πλάστιγγα από την μελισσοκομική ζυγαριά είναι ότι η πρώτη μπορεί να σου δώσει μέσους όρους σε πολλές κυψέλες στο ίδιο μελισσοκομείο ή μελισσοκομεία! Κάτι που δεν μπορεί να σου κάνει με τίποτε μια μελισσοκομική ζυγαριά! Οπότε και οι μετρήσεις που θα έχεις θα είναι αντιπροσωπευτικότερες της γενικής εικόνας που παρουσιάζουν τα μελισσοκομεία σου. 

 Και πραγματικά εκεί που είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι η οικονομία πόρων που μπορεί να προσφέρει η μελισσοκομική πλάστιγγα σε σχέση με τις μελισσοκομικές ζυγαριές. Μια μελισσοκομική πλάστιγγα μπορεί να αρκεί για όλα σου τα μελισσοκομεία, ενώ αντίθετα μπορεί να χρειάζεσαι πάνω από μια μελισσοκομική ζυγαριά για τα μελισσοκομεία σου (με πιθανότερο αριθμό τις 2 ή τις 3 αλλά ίσως ακόμα και 4 εάν έχεις πάρα πολλές κυψέλες και επιλέγεις να κάνεις διαμοιρασμό τους, καθώς και των ρίσκων των τοποθετήσεων).

 Πάμε και να δούμε πως μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά μια μελισσοκομική πλάστιγγα μαζί με μελισσοκομικές ζυγαριές για να έχουμε απογείωση της πληροφόρησης από αυτά τα μέσα. Τις μελισσοκομικές ζυγαριές τις θέλεις για να κάνεις σύγκριση δύο μέρων μεταξύ τους από πλευράς νεκταροέκκρισης/ μελιτωέκκρισης, ή για να δεις πότε μια περιοχή μπορεί να αρχίσει να δίνει τόσο καλά που να είναι ορθή μια μετακίνηση πολλών κυψελών εκεί. Αντί να αγοράσεις 3-4 μελισσοκομικές ζυγαριές (εάν έχεις πολλά μελίσσια - από 300 και πάνω μιλάμε τώρα ε!-)για να μπορείς να παρακολουθείς και τους δείκτες που έχεις στα μέρη που σκοπεύεις να κάνεις τις επόμενες μετακινήσεις σου, αλλά και στα ήδη υπάρχοντα μελισσοκομεία σου, έχεις μόνο 1 ή 2 μελισσοκομικές ζυγαριές στους δείκτες σου (δυο εάν έχεις στον νου σου δύο διαφορετικές μελλοντικές τοποθετήσεις) και βλέπεις το επίπεδο της νεκταροέκκρισης/μελιτωέκκρισης στα ήδη τοποθετημένα μελισσοκομεία σου με την μελισσοκομική πλάστιγγα. Οπότε και έχεις άμεσα μια ιδέα το πότε αρχίζει να δίνει καλά η περιοχή (περιοχές) που έχεις τον δείκτη (δείκτες) σου αλλά και μπορείς να κάνεις μια σύγκριση με το εάν δίνει καλύτερα το μέρος που έχεις ήδη τα μελίσσια σου, και αυτό με τον ελάχιστο αριθμό μελισσοκομικών ζυγαριών (όσο μεγαλώνει ο αριθμός των μελισσοκομείων σου, αλλά και τον δεικτών σου, τόσο θα αυξάνει ο αριθμός των μελισσοκομικών ζυγαριών σου εάν δεν έχεις φειδώ στα λεφτά που θα ρίξεις στον συγκεκριμένο τομέα!). Και μάλιστα θα μπορείς να έχεις και μέσους όρους από τα μελισσοκομεία σου ταυτόχρονα με τις μεμονωμένες ενδείξεις των δεικτών σου. 

 Με αυτόν τον τρόπο, έχεις την αμεσότητα των δεδομένων των  μελισσοκομικών ζυγαριών, μαζί με τον μεγάλο όγκο δεδομένων που μπορεί να σου προσφέρει μια μελισσοκομική πλάστιγγα (μετρήσεις πολλών κυψελών, μέσοι όροι) κρατώντας το κόστος στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα!

 Αυτά για σήμερα παίδες, νομίζω πρόσφερα ακόμα ένα λιθαράκι πάνω στην μελισσοκομική γνώση και σήμερα ακολουθώντας το δικό μου δόγμα στην μελισσοκομία. Διαρκές κυνήγι της νεκταροέκκρισης/μελιτωέκκρισης, κράτημα χαμηλά της μπάλας στα έξοδα, απλοποίηση διαρκώς των διαδικασιών, χειρισμών, στρατηγικών, τακτικών, και εργαλείων.

 Παράκληση από μέρος μου, θα ήθελα αυτήν την ανάρτηση να την κοινοποιήσετε στα προφίλ σας ή στις ομάδες σας! Έκανα το χρέος μου και παρουσίασα ακόμα ένα μέρος του μελισσοκομικού μου κεφαλαίου μάλιστα ενός τελείως πρωτότυπου γνωστικού κεφαλαίου που δεν υπήρχε πιο πριν. Είναι η δέσμευση μου προς την διαρκή διάχυση των γνώσεων (μελισσοκομικών ή μη) αυτή. Αλλά θα ήθελα και εσείς να κάνετε το χρέος σας προς την διάχυση των γνώσεων προς τους άλλους. Η διάχυση των γνώσεων είναι μια αλυσίδα και χρειάζεται και τις δικές σας ενέργειες για να λειτουργήσει. Αμαρτία είναι να μην λειτουργεί είτε από φόβο (γιατί απλούστατα είναι δικές μου αναρτήσεις και επειδή δεν μασάω τα λόγια μου έχω μπει στο στόχαστρο αρκετών και αντιλαμβάνονται και οι άλλοι ότι δεν είμαι αρεστός σε όλους), είτε από αδιαφορία (έλα μωρέ σιγά τώρα που θα ασχοληθώ να προωθήσω μια γνώση που την πήρα εύκολα και έτοιμη από κάποιον άλλο). Γιατί τίποτα δεν μπορεί να στομώσει την θέληση κάποιων για διάχυση των γνώσεων από το σπάσιμο αυτής της αλυσίδας από κάποιους άλλους!


* Είσαι μελισσοblogger και δεν έχεις μελισσοκομική ζυγαριά? Πως και έτσι? Γιατί παίδες τα λεφτά για επένδυση στην μελισσοκομία δεν είναι άπειρα, ούτε και η μελισσοκομία έχει τόσα πολλά λεφτά όσο θέλουν να νομίζουν όσοι δεν έχουν μπει βαθιά σε αυτήν! Επίσης και σε εμένα δεν έχουν "χαρίσει" μελισσοκομικές ζυγαριές οι κατασκευαστές τους (γιατί προφανέστατα ξέρουν ότι θα τους τις χώσω στον κώλο τους εάν πάνε να κάνουν κάτι τέτοιο!) μια που δεν διαφημίζω τους προμηθευτές μου, ούτε και κανένα άλλο κερατά στο blog μου! Γνωστά αυτά, μην τα λέμε διαρκώς! 


 Και παρακάτω έχουμε ένα αρχείο με αναρτήσεις με κατασκευές, πατέντες, και τεχνικές λύσεις για να είναι στην διάθεση σας εύκολα και άμεσα. 


 Σειρά Κατασκευές - Πατέντες- Χόμπι (Hobby)








































Μελισσοκομικές κατασκευές και πατέντες



Adios Amigos Locos













Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 15/8/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου