UA-50457385-1

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Και η μελισσοκομία σε τροχούς συνεχίζεται. Η σημασία της αντικατάστασης εργασίας με κεφάλαιο

 


 Και συνεχίζουμε παρουσιάζοντας τις λύσεις με τροχούς που μπορούν να εφαρμοστούν στο μελισσοκομικό μας εργαστήρι για να μας βοηθήσουν σε μελισσοκομικές (ή και μη) εργασίες μας αντικαθιστώντας εργασία με κεφάλαιο.

 Σειρά έχουν δύο πλατφόρμες με τροχούς (Dolly) που προμηθεύτηκα από το Lidl και είναι της σειράς Parkside, πλατφόρμες που έχουν ικανότητα μεταφοράς βάρους μέχρι 150 κιλά, και κόστος έκαστο στα 15 ευρώ (υπάρχουν και πλατφόρμες στο διαδίκτυο πχ στην Leroy Merlin που μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 300 κιλά και με κόστος περίπου στα 30 ευρώ έκαστην (οκτάγωνη και παραλληλόγραμμη σε αντιστοιχία με τις πλατφόρμες που παρουσιάζω εγώ εδώ). 

 Ρόλος τους ήταν να αποτελούν το μεταφορικό μέσο για τις ντάνες των ορόφων με τα πλαίσια με μέλι μέσα στο εργαστήρι μου, όπως αναλύω την όλη διαδικασία στην προηγούμενη ανάρτηση του blog Και συνεχίζει να βρέχει καρότσια, καρότσια πλατφόρμες για το μελισσοκομικό εργαστήρι. Δυστυχώς όμως στην στρογγυλή πλατφόρμα οι διαστάσεις της είναι ελαφρά μικρότερες από τις διαστάσεις ενός ορόφου (μπορείς φυσικά να προσθέσεις επάνω της ένα πλαίσιο από ξύλο, ή χοντρό πλακάτ στις διαστάσεις του ορόφου, ή ελαφρός μεγαλύτερες) και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως βάση μεταφοράς, κάτι που δεν ισχύει στην παραλληλόγραμμη πλατφόρμα που η μια διάσταση της είναι μεγαλύτερη από τον όροφο και μπορεί να "κάτσει" επάνω της εύκολα (και προσθέτοντας το αντίστοιχο ξύλο - πλαίσιο στις διαστάσεις του ορόφου μπορείς ακόμη καλύτερα να βολέψεις ορόφους επάνω της). Επίσης δεν υπάρχει λαβή για να μετακινείς την βάση και είτε θα πρέπει να δέσεις ένα σκοινί στην πλατφόρμα (εκεί που έχει το άνοιγμα για την λαβή του χεριού) είτε για να μεταφέρεις ορόφους θα πρέπει να τους κλειδώνεις με τα κλειδιά των ορόφων και να σπρώχνεις την ντάνα με την πλατφόρμα από κάτω της. 

 Και αυτοί οι λόγοι είναι που με έκαναν τελικά να αγοράσω (και) τα καρότσια πλατφόρμες για αυτή την εργασία (και πολλές ακόμη), μια που είναι πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά για τέτοιου είδους εργασίες. Παρόλα αυτά αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να φανούν υπερβολικά χρήσιμες μέσα στο μελισσοκομικό εργαστήρι, και είναι μια πολύ αποτελεσματική προσθήκη μέσα σε αυτό, με μικρό κόστος απόκτησης τους (πχ μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για να έχεις επάνω τους πλαστικά βαρέλια με τροφές που θα κάνεις -ζαχαροζύμαρο, γυρεόπιτα, και έτσι να έχεις τις τροφές σου προστατευμένες από διάφορα παράσιτα που μπορούν να τα προσελκύσουν (πχ ποντίκια, κατσαρίδες, μυρμήγκια, κερόσκορος) και να είναι εύκολο να μετακινηθούν μέσα στο εργαστήριο σου λόγου των τροχών που έχουν (πχ ένα κλειστό με καπάκι πλαστικό βαρέλι (8 κιλά το βάρος του ίδιου του βαρελιού χωρητικότητας 200 λίτρων) που θα έχει επάνω του 120-130 κιλά γυρεόπιτα, και αυτό πάνω στην στρογγυλή πλατφόρμα με τροχούς που θα μπορείς να το μεταφέρεις από το ζυμωτήριο που είχες κάνει τις τροφές και τις αποθήκευσες στο βαρέλι μέχρι δίπλα στο φορτηγό που θα είναι έξω από το εργαστήρι, και να έχεις μόνιμα το βαρέλι στην πλατφόρμα ακριβώς για αυτή την εργασία).   


 Και συνεχίζουμε με τις λύσεις με τροχούς για τα μελισσοκομικά εργαστήρια μας. Τα παραπάνω τσίγκιρι μίγκιρι τα έχω προμηθευτεί από διαφορετικούς προμηθευτές, τα δεξιά από το Lidl και είναι της σειράς της Parkside  τέσσερεις βάσεις με τροχάκια, καθώς και ένας μοχλός με βάση για υπομόχλιο με σκοπό να τα τοποθετείς κάτω από τα πόδια από τα έπιπλα (ανοχή στα 75 κιλά το ένα, κόστος για όλο το σύστημα περίπου στα 14-15 ευρώ) για να μπορείς να τα μετακινείς χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Κάτι το αντίστοιχο είναι και τα αριστερά βασάκια με τροχούς (75 κιλά αντοχή σε βάρος και αυτά, 18 περίπου ευρώ και τα 6, 32-33 ευρώ όλα μαζί δηλαδή) που τα προμηθεύτηκα από την leroy Merlin. 

 Και ποιος θα είναι ο σκοπός αυτής της αγοράς θα μου πείτε. Για να μετακινώ τα μηχανηματα (μελιτωεξαγωγείς) και τα δοχεία ωρίμανσης μέσα στο εργαστήρι (μελιτωεξαγωγείς 3 πόδια έκαστος, όπως και τα δοχεία ωρίμανσης, 4 πόδια έχουν πάγκοι απολεπισμού (εδώ θα σας παρουσιάσω την λύση βελτίωση για τον πάγκο απολεπισμού σε επόμενη ανάρτηση του blog) και θερμοθάλαμοι, 5 δοχεία ωρίμανσης (το ένα έχει μετατραπεί σε δοσομετρητή μελιού για συσκευασία), 2 μελιτωεξαγωγείς, 1 πάγκος απολεπισμού ( μέχρι τώρα, ο μελλοντικός σχεδιασμός προβλέπει ακόμη έναν που θα λειτουργεί και ως θερμοθάλαμος) και στο μέλλον ακόμη ένας θερμοθάλαμος και ίσως και ένα θερμαινόμενο δοχείο με αναδευτήρα (όλο όνειρα είμαι! Χα χα χα), και όλα αυτά θέλουν μετακινήσεις για να βρεθεί ο βέλτιστος χωροταξικός σχεδιασμός που θα βελτιώνει τις διαδικασίες μέσα στο μελισσοκομικό εργαστήρι (ιδίως όταν δεν υπάρχει πλέον πολύς χώρος για σπατάλη, και έρχονται χρονιά με την χρονιά όλο και περισσότερα μηχανήματα και εξοπλισμός που πρέπει κάπου και κάπως να χωρέσουν και αυτά).

 Οπότε μια λύση που μπορεί να βοηθήσει να γίνονται αυτές οι μετακινήσεις του μελισσοκομικού εξοπλισμού εύκολα είναι μια τρομερά ευπρόσδεκτη λύση. Και με δέκα τροχήλατες βάσεις μπορείς άνετα να μετακινήσεις πχ δύο μελιτωεξαγωγείς και ένα δοχείο ωρίμανσης, ή έναν πάγκο απολεπισμού, έναν θερμοθάλαμο, και έναν μελιτωεξαγωγέα, για να βρεις σε ποια θέση τους σε βολεύει περισσότερο η διαδικασία της απομέλωσης, ή η παρασκευή τροφών. Δέκα βάσεις για να μπορείς να μετακινείς ταυτόχρονα 3 μηχανήματα είναι θαρρώ μια ικανοποιητική δαπάνη για το μελισσοκομικό εργαστήρι, λιγότερα δεν θα ήταν αρκετά αποτελεσματικά, περισσότερα θα ήταν υπερβολική δαπάνη των (περιορισμένων) χρηματικών πόρων, δύσκολα θα μπορούσες να αλλάξεις θέση σε 4-5 μηχανήματα ταυτόχρονα για να έχεις για όλα αυτά και βάσεις για τα πόδια τους (δεν θα είναι άλλωστε και μόνιμα κάτω από τα πόδια τους! Και δεν έχουν την απαραίτητη αντοχή σε βάρος για ένα πλήρες φορτωμένο με μέλι 400αρι δοχείο ωρίμανσης, αλλά και δεν μπορούν να είναι στα πόδια ενός μελιτωεξαγωγέα κατά την φάση της λειτουργίας του! Αυτονόητο αυτό, τα βάζεις, και τα βγάζεις, μόνο στην μετακίνηση του εξοπλισμού, οπότε μετακινείς πες τα 3 μηχανήματα που θέλεις, και μετά τα χρησιμοποιείς για την επόμενη τριάδα μηχανημάτων). 

 Οπότε ακόμη ένα μελισσοκομικό πρόβλημα λύνεται με αυτή την λύση! Θα μου πείτε είναι μελισσοκομικό πρόβλημα πρώτης γραμμής και προτεραιότητας? Όχι! Με τίποτα δεν είναι μελισσοκομικό πρόβλημα πρώτης προτεραιότητας όσο αφορά την μελισσοκομία με τροχούς (πχ το κυριότερο πρόβλημα της μελισσοκομίας με τροχούς είναι η μετακίνηση των κυψελών, των διώροφων και άνω κυψελών για να ακριβολογούμε). Αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα μελισσοκομικό που μπορεί να λυθεί σχετικά εύκολα και φθηνά (πχ πλέον η Lyson άρχισε να κατασκευάζει αντίστοιχες μεταλλικές μικρές βάσεις με ιδιαίτερα ενισχυμένους τροχούς που σχεδόν "αγκαλιάζουν" τα πόδια του μελιτωεξαγωγέα, για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Λύση που δείχνει πολύ πιο ανθεκτική αλλά και ακόμη πιο κοστοβόρα! Μια παρόμοια λύση για ένα υπαρκτό πρόβλημα που το αναγνωρίζει ως τέτοιο ακόμη και ο κατασκευαστής αυτού του εξοπλισμού!).

 Μικρές λύσεις, εξειδικευμένες που ή κάθε μια λύνει μικρό μόνο μέρος των προβλημάτων της μελισσοκομίας που μπορούν να αντιμετωπιστούν με κίνηση μέσω τροχών (η αποτελεσματικότερη μέχρι τώρα μορφή μεταφοράς που έχουμε ανακαλύψει ως ανθρώπινο είδος, να μην ξεχνιόμαστε!), αλλά όλες μαζί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πλειονότητα των αντίστοιχων μελισσοκομικών προβλημάτων (στο μέλλον θα σας παρουσιάσω και τις λύσεις που σχεδόν θα λύσουν όλα τα αντίστοιχα μελισσοκομικά προβλήματα, υπομονή μέχρι τότε). 

 Και ας μιλήσουμε λίγο γιατί πρέπει να γίνει η αντικατάσταση της εργασίας με κεφάλαιο, και μάλιστα όσο γίνεται πιο νωρίς στην μελισσοκομική (επιχειρηματική) ζωή μας.


 Ώπππππ! Δεν το περιμένατε το παραπάνω ε?

 Σοκ?

 Ναι ε?

 Χα χα χα.

 Ναι Σαρκοπενία, ένα φαινόμενο (κατάσταση?) που συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα με το πέρασμα των ετών, όπου μειώνεται η μυϊκή μάζα (και αυξάνεται αντίστοιχα ο λιπώδης ιστός), που η αρχή αυτού του φαινομένου είναι στην τέταρτη δεκαετία του ανθρώπου, και συνεχίζεται για τις επόμενες δεκαετίες, και μετά τα 75 έχει μια αλματώδη εξέλιξη αυτό το φαινόμενο. Πιθανότατα συσχετίζεται με την πτώση των επιπέδων της Τεστοστερόνης στους άντρες (πτώση 1% ανά έτος μετά τα σαράντα τους) και μπορεί να επιβραδυνθεί (μόνο!) με την γυμναστική (ή την χειρωνακτική εργασία, λάθος! Την έντονη χειρωνακτική εργασία!), αλλά είναι ένα από τα φαινόμενα που ορίζουν και την κατάσταση που ορίζουμε ως "γεράματα". 

 Το φαινόμενο όπως είπαμε μπορεί να μειωθεί με την σωματική δραστηριότητα, την μη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (εδώ υπάρχει αντίφαση! Το κόκκινο κρέας είναι πηγή πρωτεϊνών αναγκαίων για την μυϊκή μάζα (1-1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους καθημερινά για ένα ενήλικο άτομο), επίσης η σαρκοπενία επιδεινώνεται στους ηλικιωμένους γιατί τρώνε και λιγότερο (αυτό γιατί? Τους κόβεται η όρεξη? Έχουν ιατρικά προβλήματα πχ διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, χοληστερίνη, καρκίνο και πρέπει να ακολουθούν ειδικές δίαιτες? Είναι φτωχότεροι επειδή τα εισοδήματα τους είναι μόνο οι περιορισμένες συντάξεις τους, και έχουν αυξημένες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής φύσεως που τους περιορίζουν σημαντικά τα επίπεδα κατανάλωσης ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής? Όλα μαζί?) και τροφών με οξέα (πχ τροφές με επεξεργασμένα δημητριακά).

 Γενικά ακόμη και σε άτομα που αθλούνται, ή έχουν χειρωνακτικές εργασίες αυτό θα είναι το μέλλον τους, απλώς θα έρθει πολύ αργότερα από όσους έχουν καθιστική ζωή, και πολύ ελαφρύτερες εργασίες όσο αφορά την σωματική καταπόντιση. 

 Με λίγα λόγια, θα γεράσετε! Και μια κυψέλη διπλή των 40-45 κιλών θα σας φαίνεται σαν να είναι στα 80-90 κιλά εάν χάσετε την μισή μυϊκή σας μάζα!

 Δυστυχώς μάλιστα η σαρκοπενία πάει και χέρι, χέρι, και με την οστεοπόρωση (χάσιμο ασβεστίου από τα κόκκαλα, τα οποία και γίνονται πολύ πιο εύθραυστά), και ο συνδυασμός τους  μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίος (μια από τις πρώτες αιτίες θανάτων των ηλικιωμένων είναι οι πτώσεις, εκ σου και η παροιμία "Ο γέρος είτε από πέσιμο θα πάει (σοβαρά κατάγματα από πτώσεις λόγου οστεοπόρωσης και αδυναμίας ισορροπίας λόγου σαρκοπενίας), είτε από χέσιμο (αύξηση της αιματολογικής πίεσης κατά την διαδικασία της εκκένωσης που οδηγεί σε καρδιακές ανακοπές, ή εγκεφαλικά ανευρύσματα)" 

 Και τι θα κάνετε τότε? 

 Αβέρτα παιδιά που θα "τους αρέσει η μελισσοκομία" (γιατί τα χώσατε μέσα στα μελίσσια από τα 6-7 τους χρόνια για να τους "αρέσει η μελισσοκομία", και προσπαθώντας να σας ικανοποιήσουν ως γονιούς ασχολούνται με τα μελίσσια -ακριβώς όπως ένα σκυλί προσπαθεί να ικανοποιήσει το αφεντικό του μαθαίνοντας τα κόλπα που του δείχνει αυτός!-) για να κάνουν όλα τα χαμαλίκα στα 20-25 τους, όταν εσείς θα είσαστε στα 60-65 σας?

 Θα έχετε βοηθούς (τσιράκια) να σας βοηθάνε με αντάλλαγμα να τους "μάθετε την τέχνη" επί του έργου, αλλά στην πραγματικότητα θα προσπαθείτε να τους δίνετε την ελάχιστη δυνατή πληροφορία, ή ακόμη και να τους δίνετε λαθεμένες πληροφορίες και γνώσεις για να τους σαμποτάρετε, έτσι ώστε να τους κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια ως άμισθους δούλους σας, γιατί είναι δύσκολο να βρείτε εσείς (εσείς! Αυτοί έχουν καεί ήδη που σας εμπιστευτήκανε!) άτομα πρόθυμα να σας προσφέρουν την εργασία τους, αλλά και να μπορείτε να τους εμπιστευτείτε την γνώση των τοποθετήσεων σας, ή τις γνώσεις που θα σας μοιράζονται αυτοί για τις τοποθετήσεις τους (Τα ξέρω αυτά από προσωπική γνώση, μου τα έκαναν όλα τα παραπάνω, και είναι κάτι που με σημάδευσε βαθιά τα τελευταία χρόνια, ίσως κάποια στιγμή να σας μιλήσω για όλα όσα πέρασα, για να μην τα περάσετε και εσείς! Σκοπός άλλωστε αυτού του blog είναι να σας γλυτώσει από τις κακοτοπιές, και τις παγίδες που θα συναντήσετε εκεί έξω, το να μάθετε το ποιοι αξίζουν την εμπιστοσύνη σας, τον σεβασμό σας, την εκτίμηση σας, και κυρίως το φιλότιμο σας, είναι από τις σημαντικότερες γνώσεις επάνω στην επιχειρηματική και μελισσοκομική ζωή σας)?

 Θα πληρώνετε εργάτες για να σας βοηθούν στην μελισσοκομική σας επιχείρηση? Ως τι θα τους πληρώνετε? Ως μόνιμους εργαζόμενους όλη την χρονιά με μηνιαίο μισθό και ασφαλιστικές εισφορές?

 Ως εργαζόμενους που θα πληρώνονται με ημερομίσθιο μόνο για ορισμένες μελισσοκομικές εργασίες (πχ τρύγοι, και κυρίως μεταφορές), και θα πληρώνετε "μεροκάματο"? Πως θα το ορίζετε αυτό το "μεροκάματο"? 

 Ως δώσε του 30-40 ευρώ (μαύρα και στο χέρι), όπως οι περισσότεροι από εσάς λέτε στις μεταξύ μας συζητήσεις (το οποίο είναι απαράδεκτη αμοιβή για κάποιον που θα έρχεται όποτε σας καπνίζει, να κάνει μια πολύ δύσκολη, και επικίνδυνη χειρωνακτική εργασία, και πολλές φορές μέσα στην νύχτα, και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του -και την έδρα της επιχείρησης σας-)? 

 Τι να υπολογίσουμε επάνω στο σωστό "μεροκάματο"? Την επικίνδυνη εργασία (ανθυγιεινά), την νυχτερινή φύση της (νυχτερινά), την χιλιομετρική απόσταση (εκτός έδρας), το απρογραμμάτιστό της που μπορεί να θέλει εργασία σε γιορτές και Κυριακές (οπότε προσαυξήσεις στο επίπεδο του 75-100%). Τι νομίζετε τα 30-40 ευρώ είναι "σωστό μεροκάματο" για τα παραπάνω (οι περισσότεροι το θεωρούν αυτό σωστό, αλλά όταν οι άλλοι υποτιμούν αντίστοιχα την δική τους εργασία, ή την αξία των προϊόντων τους, οργίζονται και διαμαρτύρονται! Γιατί? Το ίδιο που κάνετε εσείς στους εργάτες σας κάνουν και αυτοί σε εσάς, δεν διαφέρετε σε τίποτα, εάν αυτοί είναι μαλάκες, μαλάκες είσαστε και εσείς!)? 

 Θα δώσετε περισσότερα λεφτά για την εργασία τους? Πόσα? 80-100 ( ίσως να κόψετε και αγροτόσημο ή εργατόσημο, οι ημερήσιες ασφαλιστικές εισφορές για όσες μέρες χρειαστείτε τους εργάτες) για να έχετε και "πρόσωπο" όταν θα τους χρειασθείτε να τους έχετε στην διάθεση σας χωρίς πολλά πολλά! Ναι σας έχω όμως νέα! Σε αυτές τις αμοιβές δεν θα σας συμφέρει το να απασχολείς εργατικό δυναμικό (θα σε συμφέρει τις καλές μελισσοκομικές χρονιές, αλλά τις κακές μελισσοκομικές χρονιές θα είσαι με το κεφάλι μέσα στις ζημίες!).  

 Ναι και οι τρεις παραπάνω λύσεις συμφέρουν, αρκεί να είσαι "κλέφτης ονείρων" και να εκμεταλλεύεσθε πράγματα, καταστάσεις, και ανθρώπους. Αν θέλεις να είσαι σωστός ως άνθρωπος μπορούν μόνο προσωρινά, και υπό όρους να σε βοηθήσουν. 


 Λύση με πολύ πιο μόνιμο χαρακτήρα είναι η αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας σας, όχι μόνο ως απόλυτο μέγεθος με όρους σημερινούς, αλλά και μια αύξηση της παραγωγικότητας που θα εκτείνεται σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα σας επιτρέπει να είσαστε παραγωγικοί ακόμη και όταν θα έχετε μεγαλώσει πολύ και θα αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα των γερατειών (πχ σαρκοπενία, αλλά και ακόμη πολύ χειρότερες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, καρδιακά νοσήματα κ.α.).

 Πολλές φορές το γράφω αυτό, λίγες μεγάλες νίκες, πολλές μικρές νίκες. Μερικές μεγάλες επενδύσεις (πχ μελιτωεξαγωγείς, δοχεία ωρίμανσης, αυτόματο απολεπιστήριο, φορτηγό), και πολλές μικρές νίκες (πχ καρότσια, power tools, συλλογές εργαλείων μελισσοκομικών ή μη). 

 Αλλά σημασία δεν έχει η κάθε "νίκη" από μόνη της, είτε είναι "μικρή" είτε είναι "μεγάλη". Σημασία έχει το αθροιστικό αποτέλεσμα των επενδύσεων, των "νικών"! Κάθε χρονιά εάν μπορείτε να κάνετε 4-5 μικρές "νίκες", και ανά 2-3 χρόνια από μια "μεγάλη" νίκη που θα δίνουν αντίστοιχα από μια λύση σε αντίστοιχα μελισσοκομικά προβλήματα, μικρά και μεγάλα, στην πενταετία - εξαετία θα έχετε δώσει λύσεις σε 20-30 μικρά μελισσοκομικά προβλήματα, και σε 2-3 μεγάλα μελισσοκομικά προβλήματα.

 Αντίστοιχα τα νούμερα γίνονται στην δεκαετία 40-50 στα μικρά μελισσοκομικά προβλήματα, και στα μεγάλα μελισσοκομικά προβλήματα στα 3-5! Ναι αλλά μια τέτοια βελτίωση στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η μορφή της μελισσοκομίας που θα ασκείτε σε μια δεκαετία δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με την μελισσοκομία που ασκούσατε στις αρχές αυτής της δεκαετίας! Ούτε το επίπεδο της επιχείρησης σας θα έχει καμία σχέση με το επίπεδο της επιχείρησης πριν από δέκα χρόνια, αλλά ούτε η παραγωγικότητα σας θα έχει καμία σχέση με την παραγωγικότητα που είχατε πριν από δέκα χρόνια!

 Ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε πέσει η παραγωγικότητα σας (παρόλο που και το γνωστικό σας κεφάλαιο θα είχε αυξηθεί, και η εμπειρία σας) λόγου της πτώσης της σωματικής σας ρώμης ( στην πραγματικότητα πρώτα θα πέσει η αντοχή σας, έπειτα η ταχύτητα σας, και στο τέλος η δύναμη σας! Δεν θα μπορείτε πχ να βγάζετε συνεχόμενες πολλές μέρες εντατικής εργασίας χωρίς διαλείμματα ήμερων ξεκούρασης, έπειτα θα γίνεστε όλο και πιο "βαρύς" και δυσκίνητοι, και στο τέλος οι διπλές κυψέλες θα σας φαίνονται σαν τριπλές, και τετραπλές από το βάρος!), εάν μεριμνήσετε να κάνετε αυτή την αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο (όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά! Άλλο να έχεις επενδύσει μερικές χιλιάδες ευρώ (Λάθος! Αρκετές χιλιάδες, με δεκάδες χιλιάδες!) στα 50 σου (όπως εγώ!) και να ξέρεις ότι αυτή η επένδυση σου θα αποδίδει για τα επόμενα 17 χρόνια μέχρι να βγεις στην σύνταξη (καλά λέμε τώρα! Εάν τα όρια είναι μέχρι τα 67 σε 17 χρόνια από τώρα, εάν θα θέλεις να βγεις στην σύνταξη, εάν δεν θα πάρει τα ηνία της μελισσοκομικής επιχείρησης σου η επόμενη γενιά από σένα) και άλλο να είσαι στα 60 και να σκέφτεσαι να επενδύσεις όλο αυτό το ποσό χρημάτων για κάτι που θα σε αποδώσει μόνο για 7 χρόνια!) τότε θα αυξηθεί η παραγωγικότητα σας σε σημεία που είτε ήταν όταν ήσασταν νεότεροι κατά δεκαετίες, ή πιθανότατα πολύ περισσότερο και από το πιο παραγωγικό σας σημείο στην μελισσοκομική σας καριέρα. 

 Αλλά εσείς θα έχετε και το αυξημένο γνωστικό κεφάλαιο (και μάλιστα πιο αυξημένο, γιατί ακόμη και αυτή η διαδικασία της επένδυσης θα αυξήσει το γνωστικό σας κεφάλαιο, και μάλιστα από ένα σημείο και μετά μόνο έτσι θα αυξάνεται το γνωστικό σας κεφάλαιο!)  αλλά και την αυξημένη εμπειρία. Τότε ναι! Θα είσαστε κλάσεις καλύτεροι ως μελισσοκόμοι (οι Ιάπωνες λένε ότι είναι διαφορετική η εμπειρία 20 χρόνων, από την εμπειρία ενός χρόνου είκοσι φορές! Η εξέλιξη της εμπειρίας έχει τεράστια σημασία!).

 Για αυτό και οι αναρτήσεις που σας παρουσιάζω σχετικά με την αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο τις θεωρώ από τις σημαντικότερες του blog. Και μου φαίνεται παράξενο ότι δεν έχουν την αντίστοιχη αποδοχή από εσάς! 

 Τι σας φαίνεται ασήμαντο? Το ότι αρκετές από τις επενδύσεις μου είναι μικρής χρηματικής αξίας (την οποία την αναφέρω ακριβώς και πόση είναι για να έχετε ένα μπούσουλα του τι κόστος έχει το κάθε τι)? Ίσως δεν το αντιλαμβάνεστε αυτό (ή δεν θα μπορείτε να το αντιληφθείτε μέχρι να σας παρουσιαστεί όλος ο όγκος των "μικρό"-επενδύσεων) αλλά φέτος σας δείχνω πολλές μικρές επενδύσεις σε καρότσια, τρικυψελίδια, τετρακυψελίδια, συλλογές εργαλείων, μέσα αποθήκευσης τους, power tools (στις επόμενες αναρτήσεις αυτά), που το κάθε ένα έχει μικρή αξία (60 ευρώ εδώ, 90 εκεί, σε μερικά πάμε στα 200), αλλά όλα μαζί έχουν αξία αντίστοιχη με την επένδυση που έγινε πες πέρσι με τα τρία δοχεία ωρίμανσης, τον δεύτερο μελιτωεξαγωγέα, ή πρόπέρσι με τις ζυγαριές και το δεύτερο δοχείο ωρίμασης, ή με την επένδυση στο φορτηγό, ή σε μέρος της αρχικής επένδυσης με τον πρώτο μελιτωεξαγωγέα μου τον πάγκο απολεπισμού και το δοχείο ωρίμανσης, ή με το ζυμωτήριο μου και τον μύλο για την άχνη ζάχαρη, ή με μια παρτίδα των 50-60 κυψελών!

 Ο σχεδιασμός μου είναι απλός, βρίσκω ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της επιχείρησης μου κάθε φορά, και το επιλύω αυτό πρώτο. Στην αρχή ήταν η παραγωγική βάση (κυψέλες, μελίσσια. Αλλά εδώ σας επισημαίνω το γεγονός ότι ήδη από την αρχή της επένδυσης μου επέλεξα να δουλεύω με χειρολαβές στις κυψέλες! Το οποίο κόστος των χειρολαβών για 250-300 κυψέλες είναι σχεδόν στα 500-600 ευρώ όσο και η επένδυση μου μέχρι τώρα για τα μελισσοκομικά καρότσια! Και είναι μια επένδυση που ήδη με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο εδώ και 13 χρόνια! Επειδή έχω κουβαλήσει και κυψέλες χωρίς λαβές (κυψέλες άλλων) και με λαβές (κυψέλες δικές μου) ξέρω ολοκάθαρα το πόσο τεράστιο πλεονέκτημα είναι οι λαβές ), έπειτα ο πάγιος εξοπλισμός μου στο εργαστήριο (μελιτωεξαγωγέας, ζυμωτήριο κ.α.) για τις βασικές μελισσοκομικές εργασίες σε αυτό, συνέχισα με την παρουσίαση του εαυτού μου και την μελισσοκομικής μου επιχείρησης (με την δημιουργία αυτού του blog και την ενασχόληση με αυτό για πάνω από μια δεκαετία), μετά τα μεταφορικά μου μέσα (μελισσοκομικό φορτηγό), έπειτα η πληροφόρηση  για τις μελιτωφορίες (μελισσοκομικές ζυγαριές όταν αντιλήφθηκα (μου το είπαν ξεκάθαρα "Δεν στο είπα ότι έδινε το πεύκο γιατί μου το έπαιζες "έξυπνος""!) ότι ενώ εγώ έδινα όλες τις πληροφορίες για τις νεκταροεκκρίσεις και μελιτωεκκρίσεις στην περιοχή μου στους "συνεργάτες" και "φίλους" μου, δεν γινόταν το ίδιο και από την πλευρά τους!), μετά το πρόβλημα ότι ήμουν "αργός" στους τρύγους μου (οπότε δεύτερος μελιτωεξαγωγέας και ακόμη περισσότερα δοχεία ωρίμανσης), πλέον έχω περάσει στο να αντικαταστήσω εργασία με κεφάλαιο για να μειώσω το χαμαλίκι στην μελισσοκομία (καρότσια, power tools), την επόμενη χρονιά θα συνεχίσω τον ίδιο σχεδιασμό αλλά με μια "μεγάλη" νίκη επάνω σε αυτό εάν πάνε καλά τα πράγματα, και συνεχίζει έτσι η κατάσταση για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Προβλήματα που τα λύνω, ή καλύτερα ολόκληρες κατηγορίες προβλημάτων που τα λύνω, και μετά πάω στα επόμενα χωρίς να κοιτάζω ιδιαίτερα πίσω στα προβλήματα που ήδη τα έχω επιλύσει. 

 Περιττό να σας πω ότι ήδη η μορφή της μελισσοκομίας που εξασκώ, τα προβλήματα της, οι λύσεις της, διαφέρουν σαν την μέρα με την νύχτα με την μελισσοκομία που εξασκούσα πριν από λίγα καν χρόνια (πες από το 2016 που δεν είχα το φορτηγό ακόμη), όπως και εγώ ως μελισσοκόμος, και η παραγωγικότητα μου (στην πραγματικότητα ήδη είμαι σε πολύ καλύτερο σημείο σε κεφάλαιο και εξοπλισμό από τους μελισσοκόμους που είχα μπροστά μου πριν από 10 χρόνια (σε εκείνο το χρονικό σημείο, δεν ξέρω εάν έχουν πλέον ξυπνήσει και δεν κοιμούνται με τα τσαρούχια και επενδύσανε επιτέλους σε κάτι καινούριο και αυτοί! Χα χα χα) και τους "έκλεβα" την τέχνη, και μου έτριβαν διαρκώς στην μάπα ότι ήταν δεύτερης, και τρίτης, γενιάς μελισσοκόμοι με "46 χρόνια στην μελισσοκομία").

 Στην πραγματικότητα όλα αυτά που σας έχω δείξει, σας δείχνω, και θα εξακολουθήσω να σας δείχνω με έχουν "αγοράσει νιάτα"! Με έχουν προσδώσει παραγωγικότητα που δεν την είχα ποτέ στην μελισσοκομική μου ζωή, παρόλο που έχουν ήδη πέσει οι δυνάμεις μου (η αντοχή μου συγκεκριμένα, πλέον δεν αντέχω τόσο πολλές συνεχόμενες μέρες εργασίας, αλλά η ταχύτητα μου και η ευκινησία μου έχει ανεβεί στα ανώτερα της επίπεδα μια που έχω χάσει πολλά κιλά (πλέον παίζω από τα 70-84, ενώ πριν από 8-10 χρόνια ήμουν ανάμεσα στα 80-98, πριν αρχίσω την δεκαετία εντατικής γυμναστικής προτού ασχοληθώ με την μελισσοκομία είχα φτάσει μέχρι τα 112 κιλά!), δυστυχώς όμως αυτό είχε επίπτωση στην μυϊκή μου δύναμη (δεν μπορείς να χάσεις κιλά και να μην χάσεις και μυϊκή μάζα, ιδίως σε ένα άτομο που γυμναζότανε για μια δεκαετία πριν ασχοληθεί με την μελισσοκομία, και είχε ήδη "κάψει" το περιττό λίπος που φεύγει πρώτο, και εύκολα, στην αρχή της εκγύμνασης, ή μιας χειρωνακτικής εργασίας). Και αυτός ο λόγος που επενδύω σε καρότσια, αναπληρώνω έτσι το χάσιμο δύναμης και αντοχής.). 

 Στέκομαι πλέον με μεγαλύτερη εμπειρία και γνωστικό κεφάλαιο, αλλά και με μια "αγορασμένη δεκαετία νιάτων" (τουλάχιστον!) για να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις της μελισσοκομικής μου επιχείρησης τώρα, αλλά και στις επόμενες δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Χωρίς να χρειάζομαι "διάδοχους", "τσιράκια", και "εργατάκια" που θα βγάζουν το φίδι από την τρύπα για μένα.

 Και αυτό γιατί αποφάσισα ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται, με πράξεις, και μόνο. Ούτε η θεωρία μπορεί να τα επιλύσει, ούτε τα λόγια τα παχιά, ούτε οι ατέρμονες συζητήσεις, και κυρίως ούτε η "καλή θέληση των άλλων"! Τα προβλήματα τα τωρινά θα τα λύσετε εσείς, αλλά και τα προβλήματα που θα σας παρουσιαστούν σίγουρα στο μέλλον μέλει να τα λύσετε μόνο εσείς, αλλά αυτό καλά είναι να το κάνετε πριν τα προβλήματα γίνουν αδιέξοδα, πριν σας σακατεύσουν (μέση, γόνατα, καρδιά), πριν γίνουν βουνό ολόκληρο και σας καταπλακώσουν. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. 

 Γιατί τα γεράματα είναι σαν έναν επίμονο σκύλο, όσες φορές και να τα διώξεις φωνάζοντας, και τρέχοντας από εδώ και εκεί, κάποια στιγμή θα σε δαγκώσουν, και μάλιστα καλά, στον κώλο!

 Χα χα χα.   


Σειρά Αντικαθιστώντας εργασία με κεφάλαιο - Επενδύοντας σε μια μελισσοκομική επιχείρηση




Σειρά Η Βροχή από καρότσια






 Adios Amigos Locos

 Λάζαρος Μότσανος
 Σοχός 15/6/2024



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου