UA-50457385-1

Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Ήρθε και το πρώτο μέλι της χρονιας

 


 Και μόλις βγήκε από τα δοχεία ωρίμανσης το πρώτο μας μέλι για την χρονιά 2025. Ένα υπέροχο κατακόκκινο ανθόμελο όπου κυριαρχεί η δύναμη του παλιουριού, η γλυκύτητα της αγριορίγανης, το παιχνίδισμα του άγριου τριφυλλιού, και η αψάδα της ρίγανης. 

 Ένα μέλι μεθυστικό, παιχνιδιάρικο, πολύπλοκό, αλλά και μπρούσκο! Γιομάτο με γεύσεις, και αρώματα, αλλά και με μια ιδιαίτερα πλούσια, και πτυχή υφή. Ένα μέλι που θυμίζει τρομερά στην γεύση το χτυπητό αυγό με ζάχαρη που μας έκαναν οι μητέρες μας, όταν ήμασταν μικράκια. Ένα μέλι που θυμίζει τόσο την αγάπη της μάνας, και την φροντίδα της, σε ότι θεωρούσε ως το πολυτιμότερο στην ζωή της.

 Ένα μέλι που θα σας μεθύσει με τις γεύσεις του, θα σας ξετρελάνει με τα αρώματα του, θα σας ξελογιάσει με την υφή του. Ένα μέλι απόλαυση, ένα μέλι ανάμνηση, ένα μέλι εισιτήριο για την εποχή που ήσασταν περισσότερο ευτυχισμένοι στην ζωή σας.

 Ένα μέλι που περιμένει τα χείλη σας για να τα γλυκάνει, την γλώσσα σας για να την ξετρελάνει, την καρδιά σας για να την κατακτήσει, το μυαλό σας για να το μεθύσει.

 Τι περιμένετε το λοιπόν? 

 Ελάτε να το γνωρίσετε!

 

 

  Adios Amigos Locos


 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 28/6/2025 

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Ο Άγιος ο Πάλιουρος ο Θαυματουργός, δοξασμένη η χάρη του και μεγάλα τα θαύματα του

 


 Μια που προσπαθώ να συνέρθω από την χθεσινή υπογλυκαιμία και θερμοπληξία στο ένα από τα μελισσοκομεία μου που έχω τις παραφυάδες (πήγα να προσθέσω κεριά (ένα χτισμένο, ένα άχτιστο) για να τις δεκαρίσω, και ταυτόχρονα να δω ποιες έχουν μάνες που γεννάνε, και όσα δεν έχουν αμέσως γίνονται συνένωση εν θερμό (χωρίς τίποτα, ούτε τσίπουρο, ούτε εφημερίδα, ούτε αρώματα) όσο είναι ακόμη ορφανά και όχι αρρενοτόκα) που έγινε υπό συνθήκες καύσωνα, και τρομερής υποτίμησης από μέρος μου του πόση ώρα θα μου έπαιρνε, και έτσι δεν πήγα σωστά προετοιμασμένος (να φάω κάτι πριν ξεκινήσω, οπότε μετά από 4-5 ώρες καύσωνα, και μελισσοκομικής εργασίας, κυριολεκτικά λύγησα με αποτέλεσμα να κάνω μια τρομερά επιτυχημένη μίμηση από κομπρεσέρ! Όταν έφτασα να μην μπορώ να αναπνεύσω, και να θέλω να ξεράσω μέσα στην στολή μου, αντιλήφθηκα το σοβαρό λάθος (υποσημείωση εδώ. Δεν είμαι διαβητικός! Αλλά υπογλυκαιμία μπορείς να πάθεις και χωρίς να είσαι διαβητικός! Η μελισσοκομία είναι πολύ δύσκολη δουλειά, με τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις, και μάλιστα υπό συνθήκες καύσωνα ακόμη και με την διάτρητη στολή είναι κόλαση τελείως!)) είναι ευκαιρία να κάνω μερικές εργασίες στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι (μια που σε λίγο θα ακολουθήσει ακόμη ένας τρύγος, αλλά θα πρέπει να βγουν και τα μέλια από τα δοχεία ωρίμανσης από τον πρώτο τρύγο της χρονιάς-Παλιούρι-) αλλά να σας γράψω και μια μελισσοκομική ανάρτηση, γιατί σας άφησα ορφανά από αναρτήσεις τον τελευταίο καιρό που τρέχω σαν τρελός. 

 Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος, και περιεκτικός, μια που είμαι σε διαδικασία ανασυγκρότησης των δυνάμεων μου  τις επόμενες 1-2 μέρες καύσωνα, και δεν λέει να κάψω περισσότερες δυνάμεις γράφοντας στο blog μου από αυτές που θα έκαιγα στα μελισσοκομεία μου.  

 Οπότε σήμερα θα μιλήσουμε για έναν από τους δυο Άγιους της Μελισσοκομίας του Βορρά! 

 Τον Άγιο Πάλιουρο τον Θαυματουργό (ο άλλος είναι ο Άγιος ο Πεύκος ο Μεγαλόψυχος, υπάρχουν και δύο Αγίες επίσης! Η Αγία Βελανιδιά η Άπονη, και η Αγία Σουσούρα η Άπιστη! Χα χα χα). 

 Ο Άγιος Πάλιουρος που ορίζει με τι μελίσσια (και πόσα) θα συνεχίσεις την μελισσοκομική σου χρονιά ακριβώς πριν από τις παραγωγικές ανθοφορίες/μελιτωφορίες, ενώ ο Άγιος Πεύκος ορίζει το εάν η μελισσοκομική σου χρονιά θα είναι επιτυχία ή αποτυχία.


 Θυμάστε μια αυλή γεμάτη με κυψέλες που σας έδειξα στις προηγούμενες αναρτήσεις του blog Προετοιμασία για το κόψιμο παραφυάδων Vol I και Προετοιμασία για το κόψιμο παραφυάδων Vol II?


 Πολύ πράμα ε?


 Να σιχαίνεσαι να βλέπεις αβέρτα κυψέλες ένα πράμα!


 Πλέον είναι έτσι!


 Κυψέλες Γιόκ! 

 Εξαφανιζόλ!

 Χα χα χα.


 Άφησα μόνο μια ντουζίνα κυψέλες, και μάλιστα αυτές που τις έκανα τις βαρύτερες επισκευές, μόνο και μόνο για να μπορώ να κάνω τους τρύγους τις επόμενες μέρες, και να μην βρεθώ σε αντίστοιχη κατάσταση με αυτή που περιγράφω σε προηγούμενη ανάρτηση του blog Κάνοντας τρύγο με τρείς κυψέλες και ένα σημάδι.


 Κάθε μέρα στο κύριο μελισσοκομείο μου, όπου είχα τα δυνατά μου μελίσσια, έκοβα 2-3 μελίσσια με βασιλικά κελιά σε 8-12 παραφυάδες, έχοντας κάνει πλήρη έλεγχο πρώτα σε όλα τα μελίσσια, και είχα σημειώσει το ποια μελίσσια είχαν βασιλικά κελιά. 

 Αλλά φέτος ο Άγιος ο Πάλιουρος αποφάσισε να δώσει τα ρέστα του, και όταν άρχισε να δίνει πολύ καλά όλα τα μελίσσια έκαναν από βασιλικά κελιά, οπότε αποφάσισα να κόψω μερικά από αυτά για να γεμίσω και τις τελευταίες κυψέλες που είχαν μείνει στην αυλή (με βαρύ κόψιμο, το εικοσάρι μελίσσι κομμένο πλέον στα 3-4 και όχι στα 5-6 που έκανα μέχρι τώρα, ο αφεσμός κόβεται και αυτός στα 3-4 (αρχικό μελίσσι, ο ίδιος ο αφεσμός που τον κατέβασες, συν δύο ακόμη παραφυάδες). 

 Ο σχεδιασμός μου ήταν να βάζω πλήρεις ορόφους με χτισμένα πλαίσια στα δυνατά μου μελίσσια, να μην τα πιέσω για να κάνουν όσο πιο νωρίς βασιλικά κελιά και να κόψω νωρίς παραφυάδες, αλλά να φτάσω στο παλιούρι με πολύ δυνατά μελίσσια τα οποία θα έδιναν πολλές παραφυάδες, και όσα "διασώθηκαν" να είναι τιγκαρισμένα με μέλια (γιατί δεν έκαψαν μέλι για να χτίσουν πλαίσια), ώστε να γίνει τρύγος - ξελαφρώματος στο παλιούρι, και να πάνε τιγκαρισμένα με μέλι στην επόμενη παραγωγική ανθοφορία/μελιτωφορία. 

 Σχεδιασμός ευέλικτος, γιατί σου δίνει την δυνατότητα να πας και για παραφυάδες ή για μέλι (και στην τρελή χρονιά που Άγιου Παλιούριου του Θαυματουργού και για τα δύο!), αλλά έχει φυσικά ρίσκο να μην αποδώσει παραγωγικές παραφυάδες-μελίσσια για το πεύκο (μέχρι στιγμής αυτός ο κίνδυνος μοιάζει να μην υπάρχει, γιατί είμαστε σε χρονιά που βρέχει μέλι και κάνει μελίσσια!) και μετά να καταστρέψω όλα τα άλλα βασιλικά κελιά, να κάνω ένα τρύγο ξελαφρώματος στα μελίσσια που διασώθηκαν από τα κοψίματα, και να τα μεταφέρω στην επόμενη ανθοφορία/μελιτωφορία με κάτσε καλά βάρος!

 Οπότε εδώ σας έχω την τελευταία μέρα που έκοψα παραφυάδες, όπου χρησιμοποίησα κυρίως τις κυψέλες παλιού τύπου, με τους αερισμούς τους, για να κόψω σε αυτές παραφυάδες (άλλο ένα πλεονέκτημα αντίστοιχο με την μεταφορά που έχουν οι κυψέλες παλιού τύπου εάν χρησιμοποιήσεις τον αερισμό τους (εάν δεν τον χρησιμοποιήσεις και πας μόνο με το εσωτερικό καπάκι έχεις ένα αντίστοιχο τεράστιο μειονέκτημα και στις παραφυάδες και στις μεταφορές!)), με τον αερισμό τους δεν υπερθερμαίνεται η παραφυάδα πολύ, και μπορείς έτσι να καθυστερήσεις περισσότερο κόβοντας παραφυάδες, για να κόψεις περισσότερες παραφυάδες. Αντίστοιχο πλεονέκτημα έχουν και οι κυψέλες με διάτρητους πάτους. 

 Και φυσικά γεμίζεις πρώτα με παραφυάδες τις κυψέλες παλιού τύπου (ή με διάτρητό πάτο) και έπειτα τις κυψέλες νέου τύπου (που δεν έχουν διάτρητό πάτο) για να αποφύγεις την υπερθέρμανση, επίσης βάζεις επάνω στις κυψέλες νέου τύπου (χωρίς διάτρητο πάτο) τις κυψέλες παλιού τύπου (ή με διάτρητο πάτο) για να προσφέρουν σκιά σε αυτές, μια που έχουν πιο έντονο πρόβλημα υπερθέρμανσης. 

 Και για το τέλος έχεις ετοιμάσει και τις κυψέλες βάζοντας 2 χτισμένα πλαίσια στις άκρες, 2 άχτιστα ενδιάμεσα, με κενά ανάμεσα του όπου θα μπουν τα πλαίσια με τις τροφές, και στο κέντρο οι γόνοι και τα βασιλικά κελιά (και ξέρεις από προηγούμενη επιθεώρηση σου ποιες κυψέλες έχουν βασιλικά κελιά).

 Κερασμένα όλα τα παραπάνω από μένα τσακαλάκια μου, μπορεί να σας χρειαστούν γιατί βλέπω εδώ και λίγο καιρό κυψελοποιούς να κάνουν εξωτερικά καπάκια για κυψέλες νέου τύπου, και μπορεί να είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσουν να κάνουν και αερισμούς, και εσωτερικά καπάκια, και να υπάρχει ξανά η επιλογή να μπορείς να προμηθευτείς κυψέλες παλιού τύπου, οπότε θα πρέπει να ξέρετε πως τις δουλεύουν!  


 Και με αυτό τον τρόπο μπορείς να κόψεις μόνος σε μερικές ώρες 17 παραφυάδες, και να καταστρέψεις αμέσως μετά όλα τα βασιλικά κελιά από τα άλλα τα μελίσσια σου, γιατί έχεις πλέον ξεμείνει από κυψέλες (εδώ έχουν πλέον χρησιμοποιηθεί ακόμη και οι παγίδες αφεσμού που είχα στα μελισσοκομεία μου).  


 Και αυτό είναι ένα από τα μελισσοκομεία μου που τα έχω γεμάτα με παραφυάδες, μακριά από το μελισσοκομείο από όπου τις έκοψα. 

 Ο σχεδιασμός ήταν να μπω εδώ με το χορτοκοπτικό μου και να τα κάνω όλα ίσιωμα, αλλά δυστυχώς με που άρχισα να κόβω έπαθε βλάβη (φέτος με τις αβέρτα βροχές έχω κόψει περίπου 10 φορές το γκαζόν στο κήπο (πέρσι με την ξηρασία όλη την χρονιά το είχα κόψει μόνο 3 φορές), και αυτό είχε επίπτωση στη λειτουργία του, για να δούμε τι θα μας γράψει η λυπητερή για να το φτιάξω!). 

 Οπότε άρχισα τις βόλτες με το Τ4 μέσα στο μελισσοκομείο, όταν δεν είχα αρχίσει να φέρνω αβέρτα παραφυάδες σε αυτό, για να πατήσω τα χόρτα και να τα "καθίσω" για να μην είμαι μέσα σε μια κίτρινη ζούγκλα όταν θα δούλευα αυτές τις παραφυάδες, ή θα τις μετακινούσα (για τα πεύκα).  


 Δεν φαίνεται, αλλά εδώ υπάρχουν θαμμένες 70 παραφυάδες! Χα χα χα. 


 Φυσικά όλες με καθαρισμένο το πεδίο ακριβώς από μπροστά τους από χόρτα (για να μην μπερδευτεί σε αυτά η βασίλισσα στην πτήση της, αλλά και για να μην την έχει στήσει σε αυτά καμία αράχνη ή μύγα κλέφτης και την αρπάξουν στην επιστροφή) με διαφορετικό προσανατολισμό ή κάθε μία, με απόσταση 3-4 μέτρων μεταξύ τους, και με εναλλαγή των χρωμάτων τους για να υπάρχει η μέγιστή παράλλαξη (που στην περίπτωση των παραφυάδων είναι βασικότατης σημασίας, για να μην μπερδευτεί η βασίλισσα και πάει σε λάθος κυψέλη, και θανατωθεί άμεσα από τους φρουρούς της λάθος κυψέλης).

 Πολύ σωστό στήσιμο για παραφυάδες, αλλά θα φτύσω αίμα στην μεταφορά τους, έτσι όπως είναι διασκορπισμένες σε έναν τεράστιο χώρο! 

 Δεν μπορείς να τα έχεις όλα! 

 Και επιτυχία στο κόψιμο στα επίπεδα του 93-95% με βασιλικά κελιά, και να μπορείς μετά να φορτώνεις εύκολα και ωραία τα μελίσσια όπως όταν είναι σε μια γραμμή!


 Λεπτομέρεια εδώ ακριβώς μπροστά σας, η κυψέλη παλιού τύπου έχει και τον αερισμό της, και το εσωτερικό καπάκι, ακριβώς από πάνω του. 

 Για να μην βγάζεις τον αερισμό για να βάλεις το εσωτερικό καπάκι με που θα την φέρεις, αλλά θα το κάνεις αυτό την επόμενη φορά που θα την ανοίξεις, για να κάνεις έλεγχο, ή να προσθέσεις πλαίσια. 

 Αν αργήσεις πολύ μπορεί να δεις ότι έχουν σκεπάσει την σίτα του αερισμού με πρόπολή (ή όλη ή μεγάλο μέρος της), οπότε βγάζεις τους αερισμούς και τους αφήνεις στο μελισσοκομείο σου σε διάταξη τέτοια που να μπορούν να πάρουν την πρόπολή από αυτούς τα μελίσσια, και σε μερικές μέρες θα τους έχουν καθαρίσει πλήρως, για να μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις ξανά ως αερισμούς. 

 Σας είπα! Πρέπει να μάθετε να δουλεύετε τις κυψέλες παλιού τύπου, εάν αποφασίσουν ξανά οι κυψελοποιοί να τις εισάγουν στην Ελληνική αγορά. 

 Δεν έχετε την τεχνογνωσία για αυτό, και ναι, διαφέρουν αρκετά οι χειρισμοί τους από τις κυψέλες που ξέρετε οι περισσότεροι (και οι πολύ παλιοί μελισσοκόμοι που ξέρουν να τις δουλεύουν δεν υπάρχει περίπτωση να σας δώσουν την αντίστοιχη πληροφόρηση! Χα χα χα).  


 Θα πήξωωωωωωωωωω!

 Χα χα χα. 


 Ναι αλλά παραφυάδες τίγκα σε παλιουρόμελο με βάρος από δεκαρισμένη κυψέλη που τις πήρα από τα ανθισμένα παλιούρια και τις πήγα πάλι σε ανθισμένα παλιούρια!


 Κάλυψη απόκρυψη στα καλύτερα της! 

 Ούτε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να ήταν! 

 Χα χα χα. 


 Να έρθεις την νύχτα να τις μεταφέρεις, να πάρεις παραμάζωμα τις μισές που θα βρεθούν στην πορεία του Τ4, εάν ξεχαστείς λίγο! Χα χα χα.


 Αντίθετα στο δεύτερο μελισσοκομείο μου που έχω παραφυάδες η κατάσταση είναι πολύ πιο βελτιωμένη σχετικά με την ευκολία μετακίνησης τους! 

 Απλώς όταν βάζεις ανά 3-4 μέτρα κυψέλη, με μάλιστα διαφορετικούς προσανατολισμούς, εξαντλείς πολύ εύκολα το μέρος που θα υποδεχθεί τις παραφυάδες σου!


 Πολύ πράμα και εδώ!


 Ελαφρώς μικρότερος αριθμός παραφυάδων εδώ από ότι στο προηγούμενο μελισσοκομείο μου. 


 Και δεν μου έφτασε ο χώρος (που στην πραγματικότητα είναι ένα από τα μέρη που ξεχειμωνιάζω τα μελίσσια μου) και πήγα και στην δίπλα απουλιάνα να χώσω παραφυάδες! Χα χα χα. 

 Ναι χειμερινές πόρτες οι παραφυάδες! Πόση άμυνα νομίζετε μπορεί να προσφέρει μια παραφυάδα εάν υπάρξουν κοντά δυνατά μελίσσια? Ιδίως στο διάστημα που δεν είναι γονιμοποιημένη η μάνα και υπολειτουργεί το μελίσσι?


 Βρήκαμε παπά ας θάψουμε 2-3 ε? 

 Χα χα χα. 


 Και αμέσως μετά ένας τρύγος ξελάφρωμα από όπου πήρα μερικά πλαίσια από κάθε δυνατό μελίσσι μου, για να είναι πιο εύκολο να μετακινηθεί (αλλά ήταν πάλι τόσο βαριά που δεν μπορούσα να τα ανεβάσω στην καρότσα του Τ4, όπως περιγράφω στην προηγούμενη ανάρτηση του blog Μα πως μπορείς να σηκώνεις μόνος σου τόσες πολλές 60κιλες κυψέλες?). 

 Ξελάφρωμα ντεμέκ αλλά σαν κάτι να κάναμε ε? 

 Χα χα χα.

 Έτσι, έτσι, έτσι!

 Ο Άγιος Πάλιουρος ο Θαυματουργός!

 Δοξασμένη η Χάρη του και μεγάλα τα θαύματα του!


 Adios Amigos Locos


 Λάζαρος Μότσανος
 Σοχός 26/6/2025

Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Μα πως μπορείς να σηκώνεις μόνος σου τόσες πολλές 60κιλες κυψέλες?

 


 "Με πολύ πόνο!" είναι η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου της ανάρτησης!

 Χα χα χα.

 Πολλαπλά καθημερινά φορτία, με διπλές κυψέλες, που είναι κοντά στα ανώτατα όρια βάρους τους (Max 65-68 κιλά η διπλή κυψέλη, αλλά αυτές είναι στα 57-60 κιλά), και δημιουργείται η παραπάνω απορία του τίτλου για όσους ξέρουν την ηλικία μου (51-52 έτη), καθώς και του γεγονότος ότι κουβαλώ συνήθως μόνος μου τις κυψέλες μου (οι μοίρα των μελισσοbloggers! Εάν δίνεις απλόχερα την γνώση σου μέσα από το μελισσοκομικό σου blog, δεν είναι αναγκαίο για τους άλλους να σε βοηθήσουν σε μεταφορές, εργαστήριο, μελισσοκομεία, για να την αποκτήσουν! Χα χα χα), αλλά και των γεγονότων ότι συνήθως κουβαλώ ατρύγητες κυψέλες για τις ανθοφορίες/μελιτωφορίες που με ενδιαφέρουν για παραγωγή (αν και φέτος έκανα και ένα μικρό ξελάφρωμα-τρύγο, αλλά και πάλι οι κυψέλες έμειναν σε απάνθρωπα βάρη!), αλλά και ότι οι τοποθετήσεις μου μέχρι τώρα πήγαν εξαιρετικά καλά, με αποτέλεσμα οι διπλές μου κυψέλες να είναι βαριές σαν κουρσούμια (παρόλο το ξελάφρωμα!). 

 Και η απάντηση είναι "Πολύ δύσκολα!". 

 Μερικές κυψέλες ήταν τόσο βαριές που δεν μπορούσα να τις σηκώσω μέχρι την καρότσα του φορτηγού με μία κίνηση (στους 97 πόντους ύψος αυτή! Μια λεπτομέρεια που θα μας φανεί πολύ χρήσιμη, σε μια επόμενη ανάρτηση τους επόμενους μήνες, όπου θα δείτε την χρήση του πυθαγορείου θεωρήματος σε κάτι μελισσοκομικό! Χα χα χα. Για να μην λέτε "Μα που θα μου χρειαστούν τα μαθηματικά στην πραγματική ζωή!" Χα χα χα). 

 Και αναγκαστικά τις φόρτωνα πρώτα στο αριστερό μου πόδι (και συγκεκριμένα στην εσωτερική πλευρά του αριστερού μου μηρού, καθώς ήταν ελαφρώς λυγισμένος) και μετά σε δεύτερη φάση έχοντας ως σκαλοπάτι το αριστερό μου πόδι (γιατί το αριστερό? Γιατί είμαι δεξιόχειρας! Η δυνατή μου πλευρά είναι η δεξιά, από τα αριστερά που λείπει το πλεόνασμα δύναμης πλέον (γιατί 52 ετών! Στα 38 μου χρόνια δεν είχα αυτό το πρόβλημα! Βλέπετε για την έννοια της σαρκοπενίας και του μέλλοντος που περιμένει όλους τους μελισσοκόμους (και άντρες γενικώς!) στην ανάρτηση του blog Και η μελισσοκομία σε τροχούς συνεχίζεται. Η σημασία της αντικατάστασης εργασίας με κεφάλαιο ) που χρειάζεται για τέτοια τσακαλίκια, οπότε λογικό είναι προς τα αριστερά να "μπατάρει" η κυψέλη, τόσο όσο να μην μπορεί να ανέβει με μια κίνηση στην καρότσα, και επίσης λογικό είναι το αριστερό πόδι να αποτελεί το "σκαλοπάτι" που θα κάτσει η κυψέλη, καθώς η μισή είναι (περίπου! Χα χα χα) επάνω στην καρότσα, και ή άλλη μισή δεν είναι) να φορτώνω την κυψέλη στην καρότσα του φορτηγού μου. 

 Επίσης το αριστερό πόδι θα σπρώξει την κυψέλη (το δεξί πόδι αρπάζει όλη την πίεση να στηρίξει και το βάρος της κυψέλης, και του σώματος σου!) για να την ανεβάσεις σε δεύτερο χρόνο στην καρότσα, και για αυτό και δημιουργούνται αυτοί οι τεράστιοι μώλωπες (αιματώματα) στο εσωτερικό του αριστερού μηρού σου, και αρχίζεις να μοιάζεις με λεοπάρδαλη! Χα χα χα. 

 "Πονάει αυτό?" θα ρωτήσετε?

 "Όχι περισσότερο από την καρδιά σου, που πάει να βγει από το στόμα σου σε κάθε ανάσα σου!" είναι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση! Χα χα χα.


 Για να δώσουμε και μια ακόμη πληροφορία εδώ, οι λαβές στις κυψέλες είναι τρομερά χρήσιμες, ιδίως στις διπλές κυψέλες, ιδίως εάν τις σηκώνεις και μόνος σου, και μάλιστα όσο αυξάνει το βάρος τους τόσο πιο χρήσιμες είναι! Μέχρι ένα σημείο βάρους όμως! 

 Κοντά στα 47-50 κιλά (εάν είσαι όπως εγώ στα 98 κιλά αυτή την εποχή! Ναι κατόρθωσα και διατήρησα το βάρος μου στα κιλά που είχα τον Ιανουάριο με πολύ προσπάθεια, και δεν έχασα μέχρι τώρα 10-12 κιλά που είχα χαμένα άλλες χρονιές από το τρέξιμο στα μελισσοκομεία μου (και περίπου 20-25 κιλά μέχρι το τέλος της μελισσοκομικής χρονιάς στα τέλη του Νοέμβρη!), για να μπορώ να σηκώνω τις πολύ βαριές κυψέλες, έχοντας ένα "καπέλο" 40-50% περισσότερο βάρος από τις πιο βαριές κυψέλες μου! Όσο μικρότερο είναι αυτό το πλεόνασμα βάρος τόσο δυσκολότερο θα είναι να σηκώνεις κυψέλες που είναι πολύ κοντά στο βάρος σου! Λυπάμαι, αλλά εάν είσαι στα 55-60 κιλά, μεσήλικας, και δεν είσαι τίγκα για δεκαετίες στα αναβολικά, δεν έχεις σοβαρές προοπτικές να φορτώνεις δεκάδες κυψέλες στο δικό σου βάρος για πολύ καιρό! Η αλήθεια πικρή, αλλά πρέπει να λέγεται!) αρχίζει να αλλάζει αυτό, και να συμφέρει περισσότερο να σηκώνεις τις κυψέλες αγκαλιάζοντας τες, και φέρνοντας τες, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα σου (και αντίστοιχα στο κέντρο βάρους σου!), με αποτέλεσμά εσύ και η κυψέλη να αποτελείς ένα ενιαίο "σύνολο" με κοινό κέντρο βάρος (κοντά στο δικό σου κέντρο βάρους), από το να τις έχεις με λαβές στα χέρια σου και να τις σηκώνεις με τα χέρια σου (υπάρχει τεράστια καταπόνηση στους μυς των πηχών σου (από το σφίξιμο στις λαβές), αλλά και στους δικέφαλους σου, και τους τένοντες στους αγκώνες σου (εκεί μπορείς να κάψεις και μυς εσωτερικά από όλη αυτή την καταπόνηση, ακριβώς όπως έχω κάψει και εγώ τους μυς στον αριστερό μου αγκώνα, και έχω ένα αντίστοιχο εσωτερικό αιμάτωμα εκεί! Γιατί στον αριστερό αγκώνα? Γιατί όπως είπαμε είμαι δεξιόχειρας, και το δεξί μου χέρι είναι πολύ δυνατότερο από το αριστερό).

 Από ένα σημείο βάρους και μετά ναι, οι λαβές είναι μειονέκτημα (γιατί σε αναγκάζουν να έχεις πιο μακριά από το κέντρο βάρους σου την κυψέλη, και όλο το βάρος της πέφτει στους δικέφαλους). Έχετε το και αυτό στα υπόψη σας. Καλά είναι να μην μεταφέρετε μόνοι σας τις κυψέλες ατρύγητες από ένα σημείο και πάνω εάν έχετε λαβές σε αυτές, ούτε και εάν δεν έχετε λαβές, απλώς στην δεύτερη περίπτωση είναι πιο υψηλό το αντίστοιχο βάρος-όριο! 

 Βλέπετε τι μαθαίνετε εάν κουβαλάτε τις κυψέλες των άλλων (που δεν έχουν λαβές), ταυτόχρονα με τις δικές σας (που έχουν λαβές)! Χα χα χα. 

 Αυτά το λοιπόν, όποιος θέλει το μέλι πρέπει όχι μόνο να αντιμετωπίσει τον πόνο από τις μέλισσες, αλλά και τον πόνο από τις κυψέλες!

 Ουχ ουχ ουχ ουχ τα ευαισθητούλια μου!

 Χα χα χα. 



Adios Amigos Locos


Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 21/6/2025



Τρίτη 13 Μαΐου 2025

Προετοιμασία για το κόψιμο παραφυάδων Vol II

 


 Και συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος της προετοιμασίας (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Προετοιμασία για το κόψιμο παραφυάδων Vol I )  για το κόψιμο παραφυάδων όπου επισκευάζουμε πλέον εξειδικευμένα τις κυψέλες, για να μπορέσουν να κρατήσουν ακόμη μερικά χρόνια παραπάνω (οι περισσότερες κυψέλες έχουν ήδη πάνω από 13-14 χρόνια από τότε που τις αγόρασα, τις προετοίμασα για μπουν μελίσσια μέσα, και έχουν μελίσσια για πάνω από μια δεκαετία, οπότε έχουν ήδη περάσει το προσδόκιμο "ζωής" τους (τα 10 χρόνια, αυτή είναι μια λογική προσδοκία για το πόσο θα αντέξουν οι κυψέλες σας εκεί έξω, και κάθε έτος πάνω από αυτόν τον αριθμό είναι κέρδος. Μην ξεχνάτε ότι και στο πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών θεωρούν ότι θα πρέπει να επιδοτείται το 10% του συνόλου των κυψελών για αγορά κυψελών, οπότε θεωρούν ότι η δεκαετία είναι το προσδόκιμο ζωής των κυψελών ως μέσος όρος)). 

 Οπότε και δεν μπορείς να περιμένεις "Θαύματα" όσο αφορά το πόσο ακόμη μπορούν να αντέξουν εκεί έξω, και κάθε έτος που μπορείς να κερδίσεις είναι κάτι που αξίζει την προσπάθεια, αλλά φυσικά κυψέλες που έχει ήδη χαθεί μέρος της δομικής τους ακεραιότητας (τρύπες στις κυψέλες, στο πάτωμα της, σκέβρωμα κ.α.) δεν έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους, το πολύ, πολύ, 3-4 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση).

 Και πάμε αμέσως στο τι εργαλεία χρησιμοποιούμε για τις εργασίες που θα ακολουθήσουν. 

 Οπότε και αρχίζουμε από αριστερά προς δεξιά με κάλαθο σκουπιδιών, δραπανοκατσάβιδο, ξυλόβίδες 4Χ4 (για τα τακούνια των κυψελών), βίδες 2,5Χ4 για τα κλειδιά και τα άγκιστρα των κυψελών αλλά και για τις χειρολαβές τους, αυτοδιάτρητες βίδες για να βιδώνεις κομμάτια λαμαρίνας στο σώμα της γονοφωλιάς, μάνταλα-"γόνατα" για το κλείσιμο των πορτών των κυψελών, τακούνια για τις κυψέλες. ξυλόστοκος (δεν τον χρησιμοποίησα τελικά, γιατί προτίμησα να χρησιμοποιήσω κερί από γλώσσες κεριού που είχα συλλέξει από τα μελίσσια) σπάτουλες, ξέστρο, μεζούρα, μαρκαδόροι (για να σημειώνεις τα σημεία κοπής στην λαμαρίνα), σφυρί 400 gr, λαμαρινοψάλιδο, και για το τέλος ηλεκτρικό λαμαρινοψάλιδο (Nibbler-Ζουμποψάλιδο). 

 Εδώ θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο ηλεκτρικό Λαμαρινοψάλιδο, τρομερά χρήσιμο, κόβει τρομερά εύκολα την λαμαρίνα (έχει ένα έμβολο που ανεβοκατεβαίνει χιλιάδες φορές το λεπτό και αφαιρεί μικρά ημικυκλικά κομμάτια (μοιάζουν σαν μικροσκοπικά κομμένα νύχια!) από την λαμαρίνα. Κόβει ίσια (αν και μπορεί να αποκλίνει από την ευθεία κοπής του εάν είσαι χαλαρός με αυτό, ακριβώς όπως και η σέγα όταν κόβει ξύλο!), η κοπή του είναι πολύ καθαρή χωρίς γρέζια, και χωρίς να αφήνει στην γραμμή κοπής την λαμαρίνα να είναι κοφτερή όπως κάνει το κανονικό λαμαρινοψάλιδο (κόβει σαν σπασμένο γυαλί εάν κοπεί με λαμαρινοψάλιδο χειρός! Καλύτερη δουλειά κάνει ο γωνιακός τροχός, αλλά αυτό είναι ένα εργαλείο που ακόμη δεν το έχω ακόμη αγοράσει, γιατί έχει η χρήση του μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας εκ ορισμού. Γωνιακός τροχός, δισκοπρίονο, αλυσοπρίονο, πριονοκορδέλα, είναι με σειρά προτεραιότητας τα πιο επικίνδυνα power tools! Επίσης με ακριβώς αυτή την σειρά είναι και τα πιο χρήσιμα εργαλεία!). Επίσης μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις και πολύπλοκα σχήματα κοπής με αυτό καθώς και καμπύλες ακριβείας (κάποιος που έχει τουλάχιστον ένα δεξί χέρι, όχι κάποιος σαν και μένα που έχει δύο αριστερά χέρια!). Αλλά από φασαρία ξυπνάει και νεκρούς! Χα χα χα.  

 Καλό είναι να επενδύουμε σε power tools, και να μην μένουμε σε μεθόδους, και εργαλεία, από την εποχή της απελευθέρωσης από τους Τούρκους. Ακόμη καλύτερα είναι να μην επενδύουμε μόνο σε αυτά, αλλά και να τα χρησιμοποιούμε επίσης! Γιατί έχει γίνει της μόδας να έχουμε συλλέκτες "παρθένων" εργαλείων, που νομίζουν ότι μόνο η κατοχή τους τους μετατρέπει και σε μαστόρια! Χα χα χα.     


 Εδώ έχουμε την λαμαρίνα που αγόρασα για τις επισκευές των κυψελών, ένα κομμάτι 1,2 Χ 1 μέτρο που το αγόρασα 13 ευρώ (πριν από χρόνια (4 χρόνια) είχα αγοράσει ένα κομμάτι λαμαρίνας 4 Χ 1 μέτρο που το είχα αγοράσει στα 23 ευρώ νομίζω, οπότε αντιλαμβάνεστε το πόσο έχει αυξηθεί η τιμή της σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ).



 Εδώ έχουμε τις κυψέλες που έχω ξεχωρίσει (και τα σημάδια) που θα προσπαθήσω να τις επισκευάσω από τις μεγάλες ζημίες στην δομή τους, φυσικά δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθούν όλες τους γιατί μερικές από αυτές έχουν τόση φθορά από τα χρόνια, την υγρασία, αλλά και τους τερμίτες, που έχει το ξύλο τους μια "χαρτοποίηση" που το κάνει και τρομερά δύσκολο να επισκευαστούν, αλλά και χωρίς ουσιαστικό κέρδος, μια που μπορεί να καταρρεύσει η δομή τους οποιαδήποτε στιγμή, είτε στο σημείο που θα επισκευαστούν, είτε οπουδήποτε αλλού. Τα χόρτα στα κλειδιά των κυψελών είναι το σημάδι ότι πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής, και επισκευών. 


 Για να δούμε και για τι ζημίες μιλάμε όταν λέμε ότι θέλουμε να τις επισκευάσουμε.

 Διαλυμένη γωνία σε γονοφωλιά, δύσκολη η συγκεκριμένη επισκευή!


 Τρύπιο πάτωμα!


 Διαλυμένη σανίδα πτήσης, με τρύπα εκεί που είναι η αρχή της (εδώ πλέον φτάνουμε σε τρομερά δύσκολες επισκευές, που είναι και αμφιλεγόμενες ως προς το εάν αξίζουν να γίνουν. Μια χαλαρή σανίδα πτήσης που είναι ακριβώς κάτω από την είσοδο της κυψέλης που θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστή, και τελείως ασφαλισμένη, είναι ένας εφιάλτης ασφαλείας. Μου έχει τύχει να βοηθήσω φίλο μου μελισσοκόμο στο να ξεφορτώσει τις κυψέλες του (χωρίς χειρολαβές!), να έχω πιάσει την διπλή κυψέλη κάτω ακριβώς από την σανίδα πτήσης της, και ξαφνικά να βρεθούν όλα τα δάχτυλα μου μέσα στην κυψέλη κάτω ακριβώς από την είσοδο! Λόγου της "χαρτοποίησης" υποχώρησε το ξύλο της σανίδας πτήσης με αποτέλεσμα να το διαπεράσουν τα δάχτυλα μου και να τρυπήσουν την κυψέλη! Πανικός! Να βγαίνουν αβέρτα μέλισσες από εκεί, και να έρχονται επάνω μας, οδηγούμενες από τους φακούς κεφαλής που είχαμε, να μην φοράμε εμείς μελισσοκομικές στολές, λόγου ζέστης, φακών κεφαλής, και επειδή ξεψαρώσαμε, και να προσπαθεί ο φίλος μου να επισκευάσει πρόχειρα την κυψέλη με Duct Tape καθώς του θέριζαν οι μέλισσες τα χέρια του!). 

 Εδώ δεν έγινε η επισκευή της, και θα χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη ως σημάδι, αφού "κανιβαλιστεί", δηλαδή θα πάρεις από αυτή ότι αξίζει να σωθεί (πόρτα, χειρολαβές, εσωτερικό, εξωτερικό καπάκι, ίσως και πλαστικά τακούνια, εάν έχεις ήδη κάνει επισκευές σε αυτή).

 Για να αναφέρουμε ακόμη ένα περιστατικό με ατύχημα που έγινε με τρύπες σε κυψέλες. Για ακόμη μια φορά είχα αναλάβει να βοηθήσω φίλο μου μελισσοκόμο στην μεταφορά του (εγώ τουλάχιστον νόμιζα ότι ήταν φίλος μου! Εκείνος απλώς ήταν αυτός που περιγράφω με κόκκινα γράμματα στην ανάρτηση του blog Όταν κάποιοι μετακινούν μελίσσια κάποιοι άλλοι τρυγούν μελίσσια. Και μερικές ακόμη μελισσοιστορίες), παλιός μελισσοκόμος, δεύτερης γενιάς (που όταν τον είχα γνωρίσει, τελείως άπειρος μελισσοκόμος εγώ, μου έλεγε διαρκώς "Εγώ είμαι 46 χρόνια μελισσοκόμος, από τα 4 χρόνια μου είμαι μελισσοκόμος!") παλιές διπλές κυψέλες, μερικές χρέπια από την πολυχρονία, 43 κυψέλες μονές στο φόρτωμα μονές σε ημικάμπινο αγροτικό (!!!), 34 σε συνδυασμό διπλές μονές, 26 μόνο διπλές! Αλλά αυτό προυπόθετει ότι βάζεις και δύο διπλές ή τέσσερεις μονές (και σε φόρτωμα 56 κυψελών 8 πενταράκια !!!) μέσα στην ημικαμπίνα του αγροτικού, με τον τεράστιο κίνδυνο που ενέχει κάτι τέτοιο (Αυτό το έχω οριοθετήσει στα εγκληματικά λάθη ενός μελισσοκόμου, το έφτιαχνα στην αρχή της μελισσοκομικής μου καριέρας, όταν είχα το Vitara και το τρέιλερ που μπορούσε να χωρέσει 8 διπλές και 8 μονές κυψέλες, και έχωνα 1 έως 3 μονές κυψέλες μέσα στο Vitara, μπας και μπορέσω να γλυτώσω 1 δρομολόγιο στα 8-9 που θα έκανα, και για να γλυτώσω χρήματα (που δεν είχα) από τα καύσιμα, καθώς και μια μέρα δρομολογίου. Το έκανα και φέτος βάζοντας μια κυψέλη στην καμπίνα στο τελευταίο δρομολόγιο από τα πεύκα, γιατί θα έβγαινε μονός ο αριθμός κυψελών στην καρότσα (που είναι επικίνδυνο στο δέσιμο των κυψελών), είτε θα έκανα ακόμη ένα δρομολόγιο με ελάχιστο αριθμό κυψελών σε απαράδεκτες καιρικές συνθήκες). 

 Δυστυχώς αυτό το λάθος ο μελισσοκόμος δεν το έκανε γιατί έκανε οικονομία στα καύσιμα (γιατί τα εισοδήματα του από το δημόσιο, αλλά και τα μελισσοκομικά από μέλι, βασιλικό πολτό, παραφυάδες, και γύρη είναι πάρα πολλά (και σταθερά κάθε χρονιά), και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ούτε καν μπορούν να φανταστούν ότι μπορούν να υπάρχουν για το μέγεθος της μελισσοκομικής του επιχείρησης, που τονίζω δεν είναι και μικρή!) αλλά από υπερβολική αυτοπεποίθηση, αλλά και τραγικής τσιγκουνιάς!

 Οπότε έχουμε φορτώσει τις κυψέλες στην καρότσα, και μέσα στο αγροτικό, και ξεκινάμε να φύγουμε, ξαφνικά νιώθω να με τσιμπάει μια μέλισσα, "Οκ σκέφτομαι, θα πέρασαν μερικές μέσα στην καμπίνα, γιατί τις κλείσαμε έχοντας ακόμη το φως της δύσης του ηλίου και πετούσαν κάποιες καθώς κλείναμε κυψέλες", μετά από λίγο δεύτερο τσίμπημα, και τρίτο, και τέταρτο, και αρχίζω να αγριεύω και να σκέφτομαι ότι δεν είναι δυνατόν αυτές να είναι απλώς μέλισσες που μπήκαν στην καμπίνα, αλλά πρέπει να βγαίνουν από τις κυψέλες που έχουμε μέσα στο αγροτικό. 

 Το λέω στον "φίλο" μου και αυτός αρχίζει την ειρωνεία (μόνιμο χαρακτηριστικό των Σοχινών αυτό, και για αυτό τον λόγο οι καυγάδες στον Σοχό συνήθως καταλήγουν σε άγριο ξύλο! Τα θέλει ο κώλος τους!) και την κοροϊδία "Ααααα παντού φαντάζεται μέλισσες! Μελισσοκόμος να σου πετύχει! Τι θα σε φάνε οι μέλισσες? Μπήκε μια μέλισσα στην καμπίνα και φοβάσαι ότι θα σε φάει!" μετά από λίγο όμως εκτός από μένα άρχισαν να τσιμπάνε και αυτόν οι μέλισσες! Μαζικά! 

 Και τότε μόνο ο χοντροκομμένος χοντροκέφαλος (γουρουνοκέφαλος! Χα χα χα) αντιλήφθηκε ότι οι μέλισσες βγαίνουν μαζικά από μια από τις διπλές κυψέλες -και συγκεκριμένα από μια τρύπα στην γωνία του ορόφου με το καπάκι της κυψέλης!- και φρενάρει ξαφνικά το αγροτικό, και εκτοξεύεται από μέσα του σαν αίλουρος (ένας γκαστρωμένος αίλουρος στο 1,60 ύψος και στα 112 κιλά! Χα χα χα) και φυσικά ακολουθώ και εγώ, αλλά βρίζοντας τον "Αααααα είναι της ιδέας μου ε? Τι έγινε τώρα πάνε να σε φάνε εσένα οι μέλισσες και τρέχεις σαν κοριτσάκι? Τι έγινε παλιέ μελισσοκόμε με 50 χρόνια μελισσοκομίας? Τρέμεις τις μέλισσες? Τι έγινε μάγκα? Α μπες ξανά μέσα στην καμπίνα! Εδώ θα μείνουμε επάνω στο βουνό!!!!". 

 Αυτός δεν μιλάει (και τι να πει ο γουρουνοκέφαλος? Ότι είναι μαλάκας? Τολμούσε και να ειρωνεύεται!!!) και τον βλέπω να σκύβει στον δρόμο, και να βάζει το χέρι του σε κάτι σκούρο και να παίρνει μια μεγάλη ποσότητα από αυτό! Περνά από μπροστά μου και καθώς τον φώτιζαν οι προβολείς από το αγροτικό βλέπω το χέρι του να είναι γεμάτο με φρέσκη αγελαδινή καβαλίνα (σκατά αγελάδας!), και να μπαίνει στο αγροτικό και να στοκάρει την τρύπα της κυψέλης με την φρέσκια καβαλίνα (ΟΚ! Ναι, εδώ φάνηκε η εμπειρία του, αλλά και η γνώση του από τα κοφίνια μελισσών που είχαν τα παλιά τα χρόνια, και τα οποία τα είχαν μόνιμα στοκαρισμένα με σκατά αγελάδων! Εγώ ποτέ δεν θα μου περνούσε από το μυαλό ότι η φρέσκια αγελαδινή καβαλίνα θα μπορούσε να έχει τέτοιο ρόλο, γιατί δεν δούλεψα ποτέ με κοφίνια, ξέρω πως τα κάνουν, αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο)! 

 Περιττό να πω ότι δεν του μίλησα σε όλη την διαδρομή μέχρι να έρθουμε στο χωριό, και μόλις κατέβηκα από το αγροτικό του είπα μέσα από σφιγμένα δόντια με αγριεμένη φωνή "Δεν πρόκειται ποτέ ξανά να σε βοηθήσω σε μεταφορά εάν ξαναβάλεις κυψέλες μέσα στην καμπίνα! Δεν βάζω εγώ μελίσσια μέσα στο αυτοκίνητο ο νέουρας, και βάζεις εσύ που με έχεις πρήξει το πόσο παλιός και έμπειρος μελισσοκόμος είσαι! Να σε δώσω 50 ευρώ την χρονιά να βγάζεις ακόμη ένα δρομολόγιο, αλλά να μην βάζουμε κυψέλες μέσα στην καμπίνα! Ρε φίλε να πεθάνω γιατί κουβαλώ μελίσσια δικά μου πάει και έρχεται, να πεθάνουμε από καμία σύγκρουση πανικού επειδή κουβαλάμε τα μελίσσια σου μέσα στην καμπίνα του αγροτικού σου πάει πολύ! Ποτέ ξανά!". Και φυσικά συνεχίστηκε αυτό και τις (πολλές) επόμενες χρονιές χωρίς καμία αλλαγή. 

 Εκτός από την τελευταία χρόνια που ήμουν στο πλάι του να τον βοηθώ, που χρησιμοποιούσε τις γλώσσες κερί από τα μελίσσια για να στοκάρει τις κυψέλες λίγο πριν τις μεταφέρουμε (μάλλον θα έτυχε παρόμοιο περιστατικό όταν θα κουβαλούσε μελίσσια με τον γιό του, και θα σοβαρεύτηκε! Μην χάσουμε από καμιά μαλακία το παιδί μας! Για τους ξένους ποιος νοιάζεται εάν ζήσουν ή πεθάνουν από τις μαλακίες που κάνουμε! Χα χα χα). 

 Αυτή ήταν η μοναδική τεχνογνωσία που μπόρεσα να κλέψω την τελευταία χρονιά που τον βοηθούσα στις μελισσοκομικές εργασίες του, και ήταν κάτι που το ανάφερα στον γιό του όταν μου είπε να πάω να τους βοηθήσω στο παραφινάρισμα των κυψελών τους, για να το μάθω και αυτό, για να του ανταπαντήσω "Πόσες φορές θα έρθω στο παραφινάρισμα για να το μάθω? 5-6-7 φορές? Ξέρεις σε πόσα παραφιναρίσματα σας έχω έρθει? Λογικό εσύ να τα "ξεχνάς" αλλά εγώ θυμάμαι το κάθε τι! Ξέρεις ότι το μόνο που έμαθα (έκλεψα!) από τον πατέρα σου όλη την τελευταία χρονιά είναι να στοκάρω τις κυψέλες από τις γλώσσες με κερί? Αυτό και μόνο! Όλα τα άλλα σε εργαστήρι, μελισσοκομικές εργασίες, συζητήσεις, μεταφορές, τα έχω δει δεκάδες φορές!!!".

 Έτσι, έτσι, έτσι, μάθατε και νέες τεχνογνωσίες, και χρήσεις νέων υλικών σήμερα! Χα χα χα.  


 Εδώ είχα χρησιμοποιήσει στόκο για να το επιδιορθώσω αλλά προφανέστατα δεν κράτησε αυτή η επισκευή, και επίσης χρησιμοποίησα προσωρινά για την μεταφορά του μελισσιού που είχε μέσα το νάιλον από την τροφή για να βουλώσω την τρύπα (λύση της στιγμής, καλό είναι εκτός από κομμάτια κεριού να έχετε μερικές σακούλες από τροφή εύκαιρα στις τσέπες σας, ή στο όχημα σας για τέτοιες μικροεπισκευές επί του πεδίου! Γιατί καβαλίνιος δεν βρίσκονται παντού, και μάλιστα και φρέσκο καβαλίνιος! Χα χα χα). Η συγκεκριμένη δεν επισκευάστηκε περαιτέρω, θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως σημάδι. 


 Τρύπες εύκολες στην επισκευή τους οι συγκεκριμένες. 


 Σε αυτή την κυψέλη παρατήρησα ότι επειδή είχε τρύπες από όπου μπορούσαν να μπουν, και να βγουν, οι μικρές σφήγκες από την κυψέλη με τα χτισμένα, και μελωμένα πλαίσια, δεν υπήρχε σοβαρή προσβολή από τον κηρόσκορο σε αυτά! 

 Λες και λειτουργούσαν οι σφήγκες ως φυσικός θηρευτής του κηρόσκορου! 

 Στα υπόψη σας και αυτό!


 Και εδώ έχουμε απλώσει όλη την πραμάτεια, και ετοιμαζόμαστε για την πρώτη χρήση του ζουμποψάλιδου!


 Και αρχίζω από την δυσκολότερη περίπτωση, την διαλυμένη άνω γωνιά της γονοφωλιάς! Αλλά με προλαβαίνει η βροχή, και μεταφέρω εσπευσμένα όλα τα εργαλεία, υλικά, και κυψέλες για επισκευή μέσα στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι το οποίο έχει ελάχιστο χώρο για τέτοιες δραστηριότητες πλέον. 

 Πως το κατάφερα? 

 Δεν ξέρω! 

 Ο πανικός τελικά είναι πολύ καλός χωροταξικός σύμβουλος! Χα χα χα. 


 Και εδώ έχω ήδη "ντύσει" την διαλυμένη γωνία με λαμαρίνα και από τις δύο πλευρές, και έχω στοκάρει όλο το εσωτερικό της με κερί από γλώσσες κεριού (καλό είναι όταν κάνετε τέτοιες εργασίες, ή και μεταφορές, το κερί να το έχετε μέσα στις τσέπες του παντελονιού σας για να μαλακώνει από την ζέστη του κορμιού σας, και να είναι εύκολο να το δουλέψετε σαν πλαστελίνη! Καλά μιλάμε δημιουργώ τεχνογνωσία από το μηδέν μέσω αυτοσχεδιασμών και μόνο! Χα χα χα). 

 Προτίμησα το κερί από τον ξυλόστοκο γιατί λερώνει λιγότερο (δεν μπορείς να δουλεύεις ξυλόστοκο και μετά να πιάνεις βίδες, εργαλεία, λαμαρίνες και να μην γεμίζεις τα πάντα με στόκο), είναι αδιάβροχό, πιο σκληρό άμεσα σε χαμηλές θερμοκρασίες (δεν χρειάζεται να περιμένεις ώρες μέχρι να στεγνώσει ο στόκος). 

 Μειονεκτήματα του ότι μπορεί να λιώσει σε υψηλές θερμοκρασίες (στις ίδιες θερμοκρασίες όμως μπορούν να λιώσουν και τα κεριά που έχουν μέλι μέσα στην κυψέλη, οπότε το λιωμένο κερί στις τρύπες θα είναι το μικρότερο σου από τα προβλήματα) ή να αρχίσουν να το "κλέβουν" οι μέλισσες για να το χρησιμοποιήσουν για πρόπολή! Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα παντού.

 Αφού επένδυσα εσωτερικά τις λαμαρίνες με κερί, ακολουθώντας τα όρια των τοιχωμάτων της κυψέλης ως προς το φάρδος της επίστρωσης του κεριού, εφάρμοσα σφιχτά το καπάκι της κυψέλης στην γονοφωλιά, για να είμαι σίγουρος ότι η λαμαρίνα και το κερί εφαρμόζουν τέλεια στην "Πατούρα" του καπακιού!


 Επόμενη επισκευή τρύπα στο σημείο που είναι το τακούνι της κυψέλης.


 Και πως είναι η τρύπα από την εσωτερική πλευρά. 


 Στοκάρισμα στην ίδια κυψέλη του πατώματος με κερί και μάλιστα στην αρχή της σανίδας πτήσης.


 Και αμέσως μετά μπάλωμα από λαμαρίνα, για να μην μπορεί να φύγει το κερί λόγου βαρύτητας και πίεσης των μελισσών (και το κερί για να μην μπορούν να βρουν δίοδο ανάμεσα στο ξύλο και στην λαμαρίνα οι μέλισσες). 

 Λεπτομέρειά εκεί που είναι το κερί δεν έχει βιδωθεί αυτοδιάτρητη βίδα (δεν υπάρχει κατάλληλο υλικό για να βιδώσει η βίδα στο κερί, επίσης το κερί εξέχει λίγο για να μην μπορεί να περάσουν δάχτυλα σου ανάμεσα στο ξύλο και την λαμαρίνα σε καμία μεταφορά, και σε πληγώσει το κομμάτι λαμαρίνας εάν εξέχει στον αέρα). 


 Και βιδώνεις και ένα τακούνι επάνω στην λαμαρίνα που πλέον μπορούν να "πιάσουν" οι βίδες του τακουνιού (το φαινόμενο της "χαρτοποίησης" που αναφέραμε παραπάνω? Οι επισκευές στο πάτωμα της κυψέλης συνήθως συναντούν μεγάλη φθορά, λόγου υγρασίας εδάφους που ακουμπά το πάτωμα της κυψέλης, ιδίως εάν είχε και η κυψέλη φθαρμένα τακούνια. Το φαινόμενο της "χαρτοποίησης" είναι ιδιαίτερα συχνό σε τέτοιες επισκευές, σε σημείο που να το σκέφτεσαι και δεύτερη, και τρίτη, φορά το εάν αξίζει η επισκευή της συγκεκριμένης κυψέλης). 


 Στοκάρισμα της τρύπας των προηγούμενων φωτογραφιών με κερί.


 Και μπάλωμα με λαμαρίνα, για να μην μπορεί να φύγει (ή να το πάρουν) το κερί. Εδώ μερικές φορές βοηθά να τρυπάς την λαμαρίνα με καρφί εκεί που θα μπει η αυτοδιάτρητη βίδα, για να γίνει ευκολότερο το έργο της, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησα το ίδιο το τακούνι για να στερεώσω με αυτοδιάτρητες την λαμαρίνα επάνω του (γιατί δεν θα μπορούσα να βιδώσω την λαμαρίνα εκεί που στοκάρισα με το κερί) . 

 Δυστυχώς σε τέτοιες επισκευές κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη, και θα πρέπει να βρίσκεις λύσεις μοναδικές για το κάθε τι (να δημιουργείς επίσης και κατά περίπτωση, και κατά την πορεία, την τεχνογνωσία επισκευών!). Και αυτό είναι ιδιαίτερα κουραστικό! 

 Όσο κουράστηκα για τις μαζικές επισκευές στην πρώτη ανάρτηση προετοιμασίας για το κόψιμο παραφυάδων, κουράστηκα για τις λίγο λιγότερες από μια δεκάδα εξατομικευμένες επισκευές σε αυτή την ανάρτηση, επίσης σε χρόνο οι δύο μορφές επισκευών έχουν παρόμοια διάρκεια! 

 Αξίζει? 

 Ε! Ναι! 

 Από το να κάθεσαι και να γράφεις βλακείες στο Ίντερνετ, ή στις μελισσοκομικές ομάδες αξίζει το να δώσεις από 2-3-4 χρόνια περισσότερο ζωή σε 10-12 κυψέλες! 

 Ταμάκι!*

*Τουρκική λέξη όπως έχω ξαναναφέρει που περιγράφει μια έννοια ανάμεσα στο φιλότιμο στην εργασία και την απληστία.


 Και άλλη μια τρύπα από πίσω! Ενδιαφέρον το πόσο συχνά μας τρυπάνε από πίσω! Τις κυψέλες εννοώ βρομόμυαλοί! Χα χα χα. 


 Στοκάρισμα με κερί.


 Μπάλωμα με λαμαρίνα καπάκι! Και πλέον έχω ξεψαρώσει με το ζουμπόψαλιδο και άρχισα να δοκιμάζω και το πως να κόβω σε καμπύλες!


 Πάλι ζημία σε σανίδα πτήσης όπου βιδώνω ένα ξύλινο τακούνι σε μέρος του ρήγματος στο ξύλο (και από την πτύχωση του αντιλαμβάνεστε ότι έχει ήδη αρχίσει η "χαρτοποίηση" του).


 Και για να γλυτώσω λίγο χρόνο από το στοκάρισμα με κερί και προσθήκη λαμαρίνας, κοτσάρω άμεσα από δίπλα από το ξύλινο τακούνι και ένα πλαστικό και βουαλά! 

 Τεκνολοτζίααααααα! 

 Χα χα χα.


Τρύπα στο πάτωμα της κυψέλης όπου στοκάρω αρχικά με κερί.


 Αλλά βάζω εσωτερικά λαμαρίνα (έχω βάλει και πιο μέσα το τακούνι γιατί δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο μέρος θέση που θα μπορούσε να βιδωθεί). 


 Και αφού στοκάρω και εξωτερικά με κερί βάζω και από την εξωτερική πλευρά μπάλωμα με λαμαρίνα!


 Πάλι τρύπα στο πάτωμα κυψέλης (και σημάδια από κηρόσκορο στο τοίχωμα). 


 Μπάλωμα εσωτερικά με λαμαρίνα.


 Στοκάρισμα εξωτερικά με κερί, και καπάκι μπάλωμα και εξωτερικά με λαμαρίνα, και προσθήκη τακουνιού.


 Οι τρύπες στην κυψέλη από όπου έμπαιναν και έβγαιναν οι σφήγκες. 


 Και μπαλώματα, χωρίς κερί αυτή την φορά, γιατί η κυψέλη έχει ακόμη την στιβαρότητα του ξύλου και δεν έχει σημάδια "χαρτοποιησης". 


 Στην συγκεκριμένη κυψέλη έχει φαγωθεί το πάνω μέρος της από τερμίτες, και πρόσθεσα λαμαρίνα εξωτερικά για να δημιουργήσω ένα "τοιχίο" ακριβώς εκεί που θα ήταν το ξύλο της κυψέλης.


 Και από μέσα το επένδυσα όλο με κερί στο πάχος του ξύλου και εφάρμοσα πολλές φορές σφιχτά το καπάκι της κυψέλης για να αποκτήσει τέλεια "πατούρα" ανάμεσα στο καπάκι και την γονοφωλιά!

 Που είσαι μάνα να με δεις!

 Αυτή όμως η φράση που κυριαρχούσε στο κεφάλι μου όσες ώρες έκανα αυτές τις επισκευές την πλήρωσα ακριβά στο τέλος!


 Εδώ η "χαρτοποίηση" έχει συμβεί στο κέντρο του ξύλινου τακουνιού, το οποίο το αφαίρεσα προληπτικά, και έβαλα στην θέση του ένα πλαστικό τακούνι, λίγο πιο πίσω (όπως και το αντικριστό του) μια που δεν μου γέμισε το μάτι το ξύλο όπου ήταν τα παλιά τακούνια.


 Και εδώ φτάνουμε στην κυψέλη που έσπασε η αρκούδα (βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις του blog Προειδοποίηση - Προσοχή! Αρκούδα στον Νομό ΘεσσαλονίκηςΤα μεταεόρτια της επίθεσης της Αρκούδας - Γνωριμία με την περιβαλλοντολογική οργάνωση Καλλιστώ-Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α)! Ένα απαλό χτύπημα για να βγάλει τον όροφο από την κυψέλη και ξεπάτωσε το ξύλο πάνω από τους ορθοστάτες των πλαισίων! 


 Η επισκευή εδώ γίνεται με κάρφωμα κάθετα καρφιών ανάμεσα στο σπασμένο ξύλο και το υπόλοιπο ξύλο της γονοφωλιάς (στην αρχή και το τέλος θα περάσεις και δύο οριζόντια καρφιά στις δύο γωνίες). Στην αρχή ξεκινάς με μικρότερης διαμέτρου, και μήκους, καρφιά όπου είναι μικρότερο το ύψος του σπασμένου κομματιού (οπότε μπορείς να καρφώσεις και λίγο πιο πυκνά τα καρφιά χωρίς να φοβάσαι ότι θα σκιστεί το ξύλο), αλλά όσο γίνεται πιο μεγάλο το ύψος του σπασμένου ξύλου θα πρέπει να βάλεις καρφιά με μεγαλύτερο ύψος (και πιο μεγάλη διάμετρο), οπότε βάζεις πιο αραιά τα καρφιά! Δεν χρησιμοποιώ διχάλα και το καρφωτικό αέρος εδώ, γιατί δεν είναι αρκετά δυνατή η διχάλα για τέτοιες επισκευές. 


 Και το χτύπημα της αρκούσας στράβωσε σε σχεδόν ορθή γωνία (δεν φαίνεται τόσο καλά εδώ το πόσο πολύ το στράβωσε! ) την πεταλούδα από το κλειδί! Από καθαρό ατσάλι στο μεταξύ η πεταλούδα! Μια χαρά!


 Και ξεπάτωσε και ένα από τα τακούνια της κυψέλης το χτύπημα! Απίστευτο! 


 Και καρφώνεις το τακούνι (έχει τα τρία καρφιά του που βάζει ο κατασκευαστής των κυψελών), αλλά ταυτόχρονα βιδώνεις και 4 ξυλόβιδες! Γιατί εμείς οι μελισσοκόμοι δεν είμαστε χαβαλέδες σαν τους κυψελοποιούς! Εμείς όταν κάνουμε δουλειά με τις κυψέλες, τις κάνουμε έτσι όπως πρέπει, δεν κάνουμε κυψέλες εμείς, τανκς κάνουμε! Χα χα χα. 


 Και 9 κυψέλες είναι έτοιμες μετά από τις επισκευές να πάρουν ξανά μελίσσια, για μερικά χρόνια, με μια σχετική ασφάλεια (καλύτερη πάντως από πρόχειρες επισκευές που θα έκανες μέσα στο μελισσοκομείο σου στις συγκεκριμένες λίγο πριν τις φορτώσεις για μεταφορά!). 

 Δεν είναι πολλές, δεν θα έχουν και πολύ ψωμί μπροστά τους, αλλά είναι κάτι που έκανες εσύ, κάτι που δεν ήσουν παλιά ικανός να το κάνεις, δεν θα το σκεφτόσουν καν να το κάνεις, δεν θα σε είχαν ούτε ικανό να το κάνεις, εσύ, το παιδί με τα δύο αριστερά χέρια. 


 Και εδώ οι κυψέλες, και τα τρικυψελίδια, που είναι Π.Ο.Ε. (Πέρα Οποιοδήποτε Επισκευής) που κανιβαλισμένα από οτιδήποτε χρήσιμο θα πάνε για χρήση ως σημάδια.

  Και βλέποντας για πρώτη φορά αρκετές κυψέλες που βγαίνουν στην σύνταξη (και άλλες φορές ξεχώριζες κυψέλες για σημάδια, αλλά ήταν 1 ή και 2 την φορά!) αντιλαμβάνεσαι ότι όλες οι κυψέλες που έχεις τώρα σε χρήση σε μερικά χρόνια θα έχουν όλες αποσυρθεί από τα μελισσοκομεία σου (και εδώ μιλάμε για εκατοντάδες κυψέλες που δεν μπορούν όλα πάνε για σημάδια!!!). 

 Σαφέστατο δείγμα ότι μεγαλώνεις και εσύ, όχι μόνο μελισσοκομικά, αλλά και πραγματικά! Δεν θα υπάρξουν πολλές ακόμα μαζικές επισκευές, αλλά και πλήρεις αντικαταστάσεις των κυψελών σου μέχρι να έρθει και το δικό σου τέλος ως μελισσοκόμος (αλλά και ως ύπαρξη)! Μια ακόμη μαζική αντικατάσταση σε 12-14 χρόνια, και οι κυψέλες που θα αντικαταστήσουν αυτό το κύμα κυψελών θα πρέπει να αντικατασταθούν σε 24-26 χρόνια από κάποιον άλλο μελισσοκόμο, που θα τις έχει αποκτήσει από σένα, είτε με αγορά, είτε με δωρεά!

 Δεν έχει μείνει και τόσος πολύ χρόνος μελισσοκομικά για σένα! Σε μερικά χρόνια θα φτάσεις την κορυφή σου στην μελισσοκομική σου πορεία, και μετά ο χρόνος θα μετρά ανάποδα, όχι πλέον "τόσα χρόνια μελισσοκόμος" αλλά "τόσα χρόνια ακόμη μελισσοκόμος"! Οι κυψέλες σου είναι θνητές. Εσύ είσαι θνητός. Και ποιος άλλος ήταν θνητός όταν έφτιαχνες τις πρώτες παρτίδες των κυψελών σου?

 Ο πόνος της απώλειας, και η θλίψη του τον συνοδεύει, ποτέ στην πραγματικότητα δεν θα μειωθεί. Πάντα θα υπάρχει, και θα σε χτυπάνε αλύπητα, σαν τα τεράστια και αγριεμένα κύματα του ωκεανού που δέρνουν ασταμάτητα τους φάρους που στέκονται στο διάβα τους. 

 Κύμα στο κύμα, χτύπημα στο χτύπημα, αλύπητα, ασταμάτητα.

 Ο πόνος και η θλίψη δεν μειώνονται ποτέ, απλώς σου έρχονται όλο και πιο αραιά, πιο σπάνια, πιο απρόβλεπτα. Αλλά όταν σε χτυπήσουν δεν έχει καμία απολύτως διαφορά εάν έγινε μια ώρα μετά από την απώλεια, ή 12 χρόνια μετά. Σε τσακίζουν, σε λυγίζουν, σε εκμηδενίζουν.

 Θυμάσαι τις πρώτες παρτίδες κυψελών  που τις ετοίμαζες καθώς εκείνη έδινε την μεγαλύτερη μάχη της ζωής της. Θυμάσαι ότι την παρτίδα με τις κυψέλες παλιού τύπου την είχες πάρει τις επόμενες μέρες που εκείνη είχε χάσει την μεγαλύτερη μάχη της ζωής της. Θυμάσαι ένα "θέλω μόνο να δουλεύω, δεν θέλω να σκέφτομαι τίποτα άλλο, να δουλεύω για να ξεχάστω, άσε με να σε βοηθώ στις δικές σου εργασίες, δεν με φτάνουν μόνο οι δικές μου εργασίες για να είμαι μόνιμα απασχολημένος, θέλω να δουλεύω να μην σκέφτομαι!". Θυμάσαι πόσο έδειξες ευάλωτος, πόσο άφησες το φιλότιμο να ξεχυλίσει παρόλο που ήξερες ότι θα το μετάνιωνες αυτό. Θυμάσαι το "ποτέ μην είσαι φιλότιμος με τους αφιλότιμους" που σου έλεγε ο πατέρας, αλλά ήθελες να ξεχαστείς, και τους έδωσες την αίσθηση του δεδομένου. Αυτή που μόλις έχασες εσύ, όταν είδες αυτή να χάνει την μάχη της ζωής της, την μάχη για την ζωή της. 

 Ο πόνος και η θλίψη δεν περνά ποτέ πραγματικά, απλώς σου έρχονται όλο και πιο αραιά. 

 Αφιερωμένο μάνα, θα γίνω ο καλύτερος, που υπήρξε ποτέ, στο υποσχέθηκα, την τελευταία σου ημέρα σε αυτή την ζωή! 

 Και θα γίνω! 

 Ή θα πεθάνω προσπαθώντας. 

 




 Adios Madre Loca 



Σειρά Το παιδί με τα δύο αριστερά χέρια - Κατασκευές - Πατέντες- Χόμπι (Hobby)




















































In Memorandum


 Λάζαρος Μότσανος
 Σοχός 13/5/2025