UA-50457385-1

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Επανακαλύπτωντας την μελισσοκομική τέχνη - Κατασκευή τρικυψελίδιων

 


 Και συνεχίζουμε εκεί που σταματήσαμε από τις προηγούμενες αναρτήσεις του blog Αφεσμοί, αφεσμοί, αφεσμοί καθώς και Κάνοντας τρύγο με τρείς κυψέλες και ένα σημάδι όπου περιγράφεται η εκμετάλλευση της σμηνουργίας ως μελισσοκομική μέθοδος, περιγράφοντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα της του να πηγαίνεις σύμφωνα με την τάση του μελισσιού, αλλά επίσης και τα (ακόμη μεγαλύτερα!) μειονεκτήματα της. 

 Μειονεκτήματα όπως το πολύ μικρό μέγεθος ορισμένων αφεσμών που θα πάρεις από την σμηνουργία ορισμένων από τις παραφυάδες (αφεσμοί του μισού ή ένα πλαισίου! Μαύρα χάλια!), που μπορεί να γίνουν καλά "μελίσσια για του χρόνου" (αλλά το διευκρινίζω αυτό εδώ, αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική μόνο σε πολύ καλές μελισσοκομικές χρονιές με διαδοχικές δυνατές ανθοφορίες που θα κρατήσουν για μήνες. Ή εάν είναι τρομερά τσάκαλος ο μελισσοκόμος και αναγνωρίσει πολλές διαδοχικές δυνατές ανθοφορίες για μετακινήσεις και είναι αποφασισμένος να κάνει το "κάτι το παραπάνω" με το να μεταφέρει εκεί όχι μόνο τα παραγωγικά του μελίσσια, αλλά και τις παραφυάδες του. Αυτό μελισσοκομικά ονομάζεται "Κάτεργο"! Χα χα χα). Αλλά ταυτόχρονα "καις" υλικό (κυψέλες) για μη παραγωγικά μελίσσια για μήνες και μήνες.  

 Και πάμε στο "Επανακαλύπτωντας την μελισσοκομική τέχνη" που μοστράρω πρώτο, πρώτο, στον τίτλο αυτής της ανάρτησης (και που θα αποτελέσει και σειρά αναρτήσεων του blog), τίτλος ταιριαστός για την προσπάθεια μου να αποκωδικοποιήσω την μελισσοκομική σκέψη ενός πολύ καλού μελισσοκόμου (ερασιτέχνης μεν, σε πολύ καλό επίπεδο για ερασιτέχνη όσο αφορά την μελισσοκομική σκέψη και γνώση! Ελάχιστοι, ακόμη και επαγγελματίες μελισσοκόμοι, ήταν σε αυτό το επίπεδο -ήταν!- Δυστυχώς πέθανε και για αυτό και η προσπάθεια να διασωθεί μέρος της κωδικοποιημένης στο υλικό του μελισσοκομικής σκέψης). 

 Το όνομα του ήταν Χρήστος Σερενίδης (Κατσιάκος), μελισσοκόμος του χωριού μου (ο Σοχός έχει πολλούς και καλούς μελισσοκόμους σε ικανότητες, γνώσεις, και μελισσοκομική εφευρετικότητα, σκέψη, και φαντασία. Το πρόβλημα με τους Σοχινούς μελισσοκόμους είναι ότι δεν πάει ο ένας τον άλλον, και είναι αδύνατο να συνεργαστούν μεταξύ τους, αλλιώς θα ήταν ο Σοχός αντίστοιχα ξακουστό μελισσοκομικό μέρος σαν την Νικήτη της Χαλκιδικής (τους οποίους μελισσοκόμους της Νικήτης τους θεωρώ τους καλύτερους του βορρά! Του βορρά είπαμε ε! Οι εξυπνότεροι μελισσοκόμοι εξακολουθούν και είναι οι νότιοι μελισσοκόμοι!)), ο οποίος με που πέθανε, ο γιός του πέταξε στα σκουπίδια μέρος του (εξειδικευμένου) μελισσοκομικού υλικού του, όπου και ειδοποιήθηκα από τα παιδιά της Δημαρχίας για ότι κάποιος πέταξε "κάτι σαν κυψέλες" στα σκουπίδια, και εάν θέλω να πάω να τα δω. 

 Και φυσικά πήγα! 

 Μην βλέπετε ότι είμαι κουρασμένος με την μελισσοκομία, και τα μελισσοκομικά φολκλόρ της, και τα φρου φρου και τα αρώματα, που πασάρουν αρκετοί για αυτή, όπως και το γενικότερο "εμπόριο ρομαντισμού" που προωθούν, και είναι αδύνατο να το αποδεχθείς εάν είσαι επαγγελματίας μελισσοκόμος και είσαι κάθε μέρα στην λάσπη, την κάπνα, τον ιδρώτα, και την απογοήτευση, από το επάγγελμα της μελισσοκομίας. 

 Έτσι και περάσεις μια φορά τον μελίσσοκομικό πυρετό (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Μελισσοκομικός πυρετός ) δεν υπάρχει τρόπος να ξεκολλήσεις! Θα είσαι για πάντα εθισμένος στην μελισσοκομία, όσο λύπη, απογοήτευση, και πίκρα και να σου προσφέρει! Απλώς με τα χρόνια μαθαίνεις να το κρύβεις, και δεν σπας τόσο πολύ αρχίδια με το "Τα μελίσσια αυτό, και τα μελίσσια εκείνο, και θα κάνω αυτόν το μελισσοκομικό χειρισμό, και είσαι πανηλίθιος γιατί μελισσοκομικά αυτό είναι αδύνατο! Ποιος σου έμαθε μελισσοκομία άσχετε! Και, και, και, και........!" χα χα χα.

 Οπότε το μελισσοπρεζόνι δεν μπόρεσε να αντισταθεί, και πήγε να δει το τι είναι αυτά τα "κάτι σαν κυψέλες", και βρήκα πολύ υλικό, όλο εξειδικευμένο, και αντιλήφθηκα και ποιανού ήταν (με τον συγκεκριμένο μελισσοκόμο είχα καλές σχέσεις, και μέρος από την μελισσοκομική μου γνώση το πήρα από αυτόν, οπότε ήξερα και τον ίδιο τον μελισσοκόμο, και τις δυνατότητες του. Αλλά ήξερα και αρκετά από τα ανδραγαθήματα του (πχ είχε βγάλει πατέντα στις αρχές της δεκαετίας του 80 για σύστημα όπου έβαζες πάνω από την κυψέλη βάζα ανάποδα για να χτίσουν σε αυτές κερήθρα οι μέλισσες, και έπειτα να το γεμίσεις με μέλι, και να το πουλήσεις σαν κερήθρα με μέλι! Ναι ξέρω ότι το έχετε δει αυτό πλέον από πολλούς, ναι, αλλά η πατέντα του στην Ελλάδα είχε καταχωρηθεί από τον συγκεκριμένο μελισσοκόμο σχεδόν 4 δεκαετίες πίσω! Ερασιτέχνης μεν, τρομερός μελισσοκόμος δε! Είχε κάνει (κάνει! Όχι αγοράσει!) και γυάλινη κυψέλη που την είχε στο σπίτι του, για να βλέπει να δουλεύουν τα μελίσσια διαρκώς, η έξοδος/είσοδος των μελισσιών ήταν σε ένα σωλήνα που έβγαινε από το σπίτι του! 4 δεκαετίες και αυτό πίσω! )). 

 Κάποιο από το υλικό το κατάλαβα με το πρώτο το τι είναι, τι κάνει, ποιος είναι ο σχεδιασμός του (πχ το τρικυψελίδιο που θα παρουσιαστεί εδώ, έχω γνωρίσει την χρήση του και από άλλους μελισσοκόμους, ωστόσο όμως μου κέντρισε το ενδιαφέρον ότι χρησιμοποιούσε τέτοιον εξοπλισμό ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος, μια που την φράση "Μελίσσια που είναι κάτω από 3 πλαίσια (στον βορρά!) αρχές Φθινοπώρου πρέπει να τα κάνεις συνένωση" μου την έμαθε αυτός!). 

 Χμμμμμ αυτή ήταν η λύση που σκέφτηκε για να παρακάμψει ακριβώς αυτόν τον περιορισμό που οδηγούσε σύμφωνα με αυτόν στον συγκεκριμένο μελισσοκομικό χειρισμό? Πρόβλημα: αδύναμα μελίσσια που δεν θα βγάλουν όλα τον χειμώνα. Λύση: η συνένωση, για να δημιουργείς δυνατότερα μελίσσια με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης τον χειμώνα! Πρόβλημα: Έτσι δημιουργείς μόνος σου το πρόβλημα να χάσεις σε αριθμούς τα μισά αδύναμα μελίσσια (τις μάνες τους κυρίως!), που μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλες οι απώλειες εάν δεν είναι σκληρός ο χειμώνας. Λύση: Χρησιμοποίησε τρικυψελίδια για να είναι και περιορισμένα τα μελίσσια σε τρία μόνο πλαίσια, αλλά και να είναι δίπλα, δίπλα, σε άλλα μικρά μελίσσια και να κερδίζουν έτσι σε ζέστη (τρία τριάρια μελίσσια δίπλα, δίπλα, έχουν σχεδόν πληθυσμό αλλά και θερμοκρασία όσο ένα δεκάρι μελισσάκι!).

Αυτή ήταν η μελισσοκομική του σκέψη, και εφαρμογή, για να μην είναι αναγκασμένος να προβεί σε τόσο δραστικές λύσεις όσο η αναγκαστική συνένωση για τον χειμώνα? Μπορεί! Μπορεί να τα χρησιμοποιούσε (και) για κάτι άλλο, δεν το ξέρουμε, η πρόθεση του έχει χαθεί με αυτόν! Πολύ μεγάλο μέρος της μελισσοκομικής γνώσης χάνεται με το που χάνεται και κάθε ένας από τους παλιούς μελισσοκόμους, γιατί δεν υπάρχει ένα αρχείο όπου θα διασώζεται η μελισσοκομική τους γνώση και σκέψη. Ακριβώς αυτός και ο λόγος ύπαρξης αυτού του  blog! Η δική μου μελισσοκομική γνώση και σκέψη (αλλά και όση έχω αποκτήσει από εδώ, και εκεί!) θα παρουσιαστεί και διατηρηθεί για όλους τους υπόλοιπους μελισσοκόμους, σύγχρονους μου, αλλά και επόμενους από μένα!

 Αντίθετα το τετρακυψελίδιο που θα παρουσιαστεί στην επόμενη ανάρτηση ήταν δύσκολο να το αποκωδικοποιήσω ως κάτι τέτοιο! Γιατί υπήρχε μόνο η βάση του (μαζί με κάτι καπάκια λίγο μικρότερα από τα καπάκια από τα τρικυψελίδια, αλλά τίποτα που να υποδήλωνε ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτά) και δεν είχα δει ποτέ τετρακυψελίδιο στην ζωή μου (ούτε φανταζόμουν ότι θα υπήρχε κάτι παρόμοιο!), θα το δείτε στην επόμενη ανάρτηση το τι ακριβώς εννοώ με όλα τα παραπάνω.   

 Στην παραπάνω φωτογραφία έχω τα τρία τρικυψελίδια που διέσωσα από τα σκουπίδια, στα δύο από αυτά έχω εξωτερικά καπάκια (γιατί η χρήση τους πάει με εξωτερικό καπάκι), στο τρίτο ένα καπάκι από κυψέλη από αυτά που βρήκα στα σκουπίδια, και το διέσωσα γιατί έχει μερικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν τα νεότερα, και θα σας τα παρουσιάσω και αυτά στα πλαίσια της σειράς "Επανακαλύπτωντας την μελισσοκομική τέχνη".

 Και ναι! Το μεσαίο εξωτερικό καπάκι γράφει ακριβώς αυτό που διαβάζετε! 

 Ήταν μια προειδοποίηση σε κάποιον "έξυπνο" που αναποδογύριζε τα σημάδια μου γιατί ήθελε να με διώξει από το συγκεκριμένο μέρος! Ναι, οι νότιοι μελισσοκόμοι είναι πολύ εξυπνότεροι από τους βόρειους! Αντίθετα οι βόρειοι μελισσοκόμοι είναι πολύ αγριότεροι, και έρχονται πολύ πιο εύκολα σε βίαιες λύσεις των προβλημάτων τους! Να το θυμάστε αυτό, όπως και ότι το δικό μου το παρατσούκλι είναι το "Ο Αρκούδας"!

 Χα χα χα.  


 Η ιδέα μου ήταν να επισκευάσω και να αναπαλαιώσω τα τρικυψελίδια, και να τα φέρω στην αρχική τους μορφή "Φαντάσου να πάρεις αυτά τα σαπάκια και να τα κάνεις σαν καινούρια! Πόσο Cool  ανάρτηση θα είναι για το blog κάτι τέτοιο!". Ναι έτσι σκέφτηκε ο γκαζαγκούγκου ο blogger μέσα μου! Που να ήξερα τι μπελάς είναι κάτι τέτοιο!

 Τα τρικυψελίδια στο μεταξύ βαμμένα με μια πολύ πηχτή "καραβομπογια" (αντίστοιχη έχει η bomex), οι είσοδοι στις κυψέλες φράζονται από ένα κομμάτι ξύλο που είναι στερεωμένο (και μετακινόταν πάνω, κάτω, για να κλείνει και ανοίγει η είσοδος, και ταυτόχρονα να δημιουργείται μια υποτυπώδης σανίδα πτήσης για τις μέλισσες) στην βάση, με μεντεσέ παραθύρου! Έξυπνη λύση από τους φτωχοδιάολους παλιούς μελισσοκόμους!


 Και ξεγυμνώνουμε τα τρικυψελίδια και βλέπουμε τα εσωτερικά καπάκια τους, όπου έχουν οριακή εφαρμογή με τα τοιχώματα της κυψέλης, ένα μικρό κεντρικό άνοιγμα με σίτα, αλλά και ελάχιστο χώρο για να βάλεις σταθερή τροφή (πρώτο μειονέκτημα τους, εμφανές!).


 Κοντινή λύση για να φανούν οι λεπτομέρειες του τρικυψελιδίου.


 Και των εσωτερικών καπακιών του. 


 Άποψή από κάτω, είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες από τις παλιές κυψέλες έχουν την μορφή "έλκηθρου" όσο αφορά το κάτω μέρος τους! Δύο μακρόστενα πόδια σαν ράγες από "έλκηθρο", και όχι τέσσερα τακούνια που έχουν οι νεότερες κυψέλες. Επειδή έχω και παλιού τύπου, και νέου, δεν έχω δει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε αυτή την μορφή της βάσης! Ίσως υπήρχε κάποιο πλεονέκτημα στις μεταφορές κυψελών που γίνονταν με μουλάρια στο παρελθόν! Ίσως να ήταν πιο εύκολο να δεθούν επάνω στα ζώα, ίσως να μην τα τραυμάτιζαν οι πολλές μικρές γωνίες που έχουν τα τακούνια, ίσως να μην μπορούσαν εύκολα να κάνουν τα τακούνια οι κυψελοποιοί, ίσως να ήταν πολύ εξυπνότεροι οι παλιότεροι μελισσοκόμοι από εμάς, και να καταλάβαιναν τα πλεονεκτήματα αυτής της μορφής που σε εμάς διαφεύγουν! Χα χα χα.  


 Και εδώ παγώνει η ψυχή! Μαύρα χάλια, επιδιόρθωση από τον αρχικό μελισσοκόμο με ναϊλόν και με φελισόλ! Ήδη τα τρικυψελίδια ήταν ερείπια από όταν τα χρησιμοποιούσε αυτός, πόσα χρόνια έχουν ήδη περάσει από αυτές τις επισκευές? Θεωρητικά εάν φτάσουν οι κυψέλες την δεκαετία έχουν βγάλει τα λεφτά τους, οι δικές μου έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο, και εξακολουθούν να είναι σε πολύ (πολύ, πολύ, πολύ) καλύτερη κατάσταση από αυτό που έχω μπροστά μου! Αξίζει να ασχοληθώ να τις επιδιορθώσω και αναπαλαιώσω? Πόση ζωή θα έχει ακόμη το ξύλο των κυψελών? Έχουν και εμφανή προβλήματα στον σχεδιασμό! Μπορείς να τις βελτιώσεις εάν αρχίσεις από την αρχή? Μπορώ! Έχω ήδη αρκετές ιδέες που ξεπερνούν αυτό τον σχεδιασμό! 


 Και όταν φτάνεις στην χρήση λοστού για κάτι η κατάσταση του είναι Π.Ο.Ε. (Πέρα Οποιοσδήποτε Επισκευής). Η αρχική σκέψη είναι να αφαιρέσω απλώς την βάση του, και να προσθέσω νέα βάση του εμπορίου στο κύριο σώμα του τρικυψελιδίου. Δυστυχώς οι παλιοί μελισσοκόμοι, και κατασκευαστές κυψελών, δεν είχαν καμία φειδώ όσο αφορά την χρήση καρφιών, αβέρτα καρφιά παντού, ανά 0,2 εκατοστά και καρφί! Δεν κάνανε κυψέλες, τανκ κάνανε! Χα χα χα. Η λύση για να αφαιρεθεί το πάτωμα ο λοστός, κάνει φυσικά δουλειά, απλώς το ξύλο ήταν σε τόσο αξιοθρήνητη κατάσταση που κυριολεκτικά θρυμματιζόταν πλήρως!

 Και εδώ μπαίνει η σκέψη του επαγγελματία μελισσοκόμου "Καλά τα τσακαλίκια για το blog, και το "κοιτάξτε το πήρα ροκανίδι και το έκανα κυρία", αλλά εδώ μιλάμε τώρα για δουλειά, θα ρίξεις λεφτά, θα ρίξεις δουλειά, μην φτύσεις και αίμα για να το κάνεις ακριβώς όπως ήταν και να σου αντέξει 2-3 χρόνια, και μετά να είναι για πέταγμα! Κάνε το από την αρχή, κάνε το καλύτερο από ότι ήταν, και κάνε το να αντέξει για τα επόμενα 15-17 χρόνια που θα βγεις και εσύ στην σύνταξη! Άντε με τις μαλακίες τα blog και τα χαζά! Δουλειά θα κάνουμε σήμερα και όχι τα "παιδία παίζει"! Γκαζαγκούγκου!".

 Οπότε με βαριά την καρδιά η απόφαση παίρνεται, δεν διασώζεται αυτό, πήρες την τεχνογνωσία του (κρατάς και ένα τρικυψελίδιο ως "πατρόν" για να δουλέψεις επάνω του), ωραία κάνε κάτι βελτιωμένο σε σχέση με αυτό. Πάνε την τέχνη ένα βήμα παρακάτω! 


 Κρατάμε και αυτό για να διασώσουμε και αυτό το στοιχείο της μελισσοκομικής τέχνης, ο μεντεσές και η σανίδα πτήσης, που γίνεται ταυτόχρονα και η πόρτα του τρικυψελιδίου!

 Φτωχοδιάολοι, με το τίποτα κάλυπταν πολλές ανάγκες ταυτόχρονα!


 Οι βάσεις και τα καπάκια από τα τρικυψελίδια καθώς τα έχω περάσει με δύο χέρια με λινέλαιο (για περισσότερα σχετικά με το πως επεξεργάζομαι και ετοιμάζω τις κυψέλες μου βλέπετε προηγoύμενη ανάρτηση του blog Αρπάζοντας από το λαιμό το Μελισσοκομικό Κόστος - Λίγο Βαν Γκόγκινγ για να μην ξεχνούμε την τέχνη ). Στο βάθος είναι η βάση από το τετρακυψελίδιο που θα σας το παρουσιάσω στην επόμενη ανάρτηση.


 Και συνεχίζουμε με βελατούρες, αστάρια, λαδομπογιές, δεν θα αναφέρω εδώ όλα τα βήματα, πάτε στην προηγούμενη ανάρτηση για αυτά. Λεπτομέρεια χρήση νάιλον όταν βάφετε, για να μην γίνει το πάτωμα σαν έκρηξη σε εργοστάσιο βαφών! Χα χα χα/ 


 Χρήση ταινίας για να βάψω το κύριο σώμα των τρικυψελίδιων με διαφορετικό χρώμα σε κάθε πλευρά που θα έχει είσοδο, για να υπάρχει παράλλαξη σε κάθε διαφορετικό τμήμα του τρικυψελιδιού! Είπαμε θα τα κάνουμε καλύτερα τα τρικυψελίδια από αυτά που βρήκα! 

 Η παράλλαξη είναι μια από τις βελτιώσεις (φυσικά εδώ υπάρχει ίσως και αντίλογος, αδύναμα τα μελίσσια στα τρικυψελίδια λόγου μεγέθους, ίσως είναι αδύναμες και οι οσμές τους, ή και να γίνεται μια μείξη τους, και να μπορούν να ξεγελιούνται οι μέλισσες και να πηγαίνουν σε οποιοδήποτε τμήμα του χωρίς επιπτώσεις πχ να τις σκοτώνουν οι φρουροί, εάν βάλεις μέσα όμως μια παράμετρο όπως είναι η χρωματική παράλλαξη μπορεί να αναιρείς το παραπάνω, εάν ισχύει, και να προκαλέσεις πρόβλημα! Καλό είναι να σκέφτεσαι προκαταβολικά και το τι μπορεί να πάει λάθος! Γιατί τα παλιά τρικυψελίδια δεν είχαν χρωματική παράλλαξη ανά είσοδο? Είναι μη αναγκαία? Δημιουργεί πρόβλημα? Ή απλώς τεμπέλιαζαν οι παλιοί μελισσοκόμοι και δεν έκαναν το έξτρα (και ορθό!) βήμα?)!

 Η χρήση της συγκεκριμένης ταινίας για να περιορίσεις το χρώμα όταν βάφεις στην πλευρά που πρέπει είναι λάθος (θέλει ξυλοταινία), και πέρασε χρώμα σε άλλες πλευρές, και όταν την αφαίρεσα αφαίρεσε και χρώμα, και έπρεπε να ξαναβάψω για να διορθώσω τα πάντα. 


 Τρικυψελίδιο είπαμε, τρία χρώματα (τέσσερα το τετρακυψελίδιο! Χα χα χα).


 Γιασά και μπράβο! Είδες τι καλή δουλειά που έκανε η ταινία! 

 Ναι καλά! Ας μην το ξανάβαφα και θα έβλεπες!

 Χα χα χα. 


 Μερακλαντάν καταστάσεις!

 Νοικοκυρεμένες!

 Χα χα χα. 


 Ιχχχχχχ! Τι κουκλιά είναι αυτάααααα! Με τα χρωματάκια τους, και τις χειρολαβούλες τους, και τις μικροσκοπικές τις εισόδους τους!!!!


 Είπαμε καλύτερες θα τις κάνω, παράλλαξη σε κάθε πλευρά τους, χειρολαβές, πόρτες πλαστικές για τρικυψελίδιο (υποθέτω και για πενταράκια, αλλά δύσκολα για μεγαλύτερα μεγέθη, είναι υπερβολικά μικρές για γομάρια εικοσάρια ή και δεκάρια), που να δείτε και από μέσα την έκπληξη που σας έχω. 


 Αυτό το κίτρινο "χτυπητό αυγό" είναι το αγαπημένο μου, αλλά το βρίσκεις δύσκολα! Μπορεί και να το έχουν καταργήσει οι φραγκοκίλλερς οι μπογιατζίδες! Χα χα χα. 


 Σουρπριέζα!

 Ναι έχω βάλει τροφοδότες -καπάκια τρικυψελιδίου της Technoset! Πλεονέκτημα τους σε σχέση με τα εσωτερικά καπάκια των παλιών τρικυψελιδίων ότι έχουν χώρο και για σταθερή τροφή και για σιρόπι! Αλλά χρησιμοποίησα μόνο τους τροφοδότες -καπάκια και όχι τα διαχωριστικά της Technoset (γιατί? Γιατί είναι μια ηλιθιότητα και μισή, και ταιριάζουν μόνο στις δικές τους κυψέλες που έχουν διπλές εισόδους από αριστερά, και δεξιά) παρόλο που πουλιούνται μαζί με το κιτ των τροφοδοτών-καπακιών! Κρίμα!


 Και τις ξεγυμνώνουμε για να δούμε πως είναι η εσωτερική τους δομή. 


 Γουστάρετε! Τα λιγουρεύεστε?

 Διαχωριστικά που μπορείς να τα αφαιρέσεις και να κάνεις σταδιακά το τρικυψελίδιο εξαράκι και δεκαράκι! Είτε γιατί μεγαλώνει ένα μελίσσι μέσα του και του δίνεις χώρο, είτε γιατί κάνεις διαδοχικές συνενώσεις στα διάφορά τμήματα του!

 Εγώ τα έκανα αυτά! Και τα διαχωριστικά, και τους οδηγούς που συρταρώνουν μέσα τους!

 Γιατί είμαι και γαμώ τους μάστορες!

 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 Το πιστέψατε το παραπάνω?

 Καλά μαλάκες είσαστε? 

 Χα χα χα.

 Έχω δημιουργήσει ολόκληρη σειρά με τον τίτλο "Το παιδί με τα δύο αριστερά χέρια" που αναφέρεται σε μένα, και νομίζετε ότι είναι δυνατόν να κάνω κάτι τέτοιο εγώ? Επαγγελματική δουλεία είναι τα παραπάνω, από ξυλουργό - επιπλοποιό, γκαζαγκούγκου! Εγώ του πήγα βάσεις, πατώματα, και καπάκια βαμμένα με χειρολαβές και κλειδιά, τα κιτ της Technoset, το τρικυψελίδιο που κράτησα σαν "πατρόν" και του είπα "θέλω να κάνω αυτό, αλλά με τα διαχωριστικά να μπορούν να βγαίνουν, και να μπαίνουν! Μπορούμε να το κάνουμε?" και το κάναμε, γιατί ήταν μάγκας ο μάστορας! 

 Καλός σε πολλά είμαι, αλλά υπάρχουν και περιορισμοί στο τι μπορώ να κάνω, το παραπάνω είναι πέρα από τα όρια μου!


 Τρομερή δουλειά και μπελαλίδικη έκανε ο μάστορας (1,5 μέρα του πήρε να τα φέρει όλα στην σειρά, μαζί με αρκετές ακόμη δουλειές που του έβαλα να κάνει σε υλικό που του έδωσα), πχ το να φέρει στην κατάλληλη απόσταση τα πλαίσια ώστε να χωράνε ακριβώς 9, αλλά και να έχουν και κάποιο πάχος οι οδηγοί των διαχωριστικών ώστε να μπορούν να μπαινοβγαίνουν αυτά. 'Ηταν τραγικά μπελαλίδικη εργασία (tip εδώ, πρώτα τρυπάς με τρυπάνι τις τρύπες από τις ξυλοβίδες και έπειτα περνάς τις ξυλοβίδες! Για να μην διαλύσεις τα πηχάκια! Εγώ θα πήγαινα κατευθείαν στον  βιδολόγο με τις ξυλόβιδες, και μετά θα έλεγα "τι έχουν τα καημένα και ψοφάν!"), έφαγα πολύ μπενελίκωμα (έκατσα από δίπλα του όλο αυτό το διάστημα και "έκλεβα" εμπειρία και τεχνογνωσία!). Οι τρύπες για τις εισόδους έγιναν επίσης από αυτόν με κυκλικό τρυπάνι. Να βρει το απαραίτητο φάρδος για τα διαχωριστικά, να τα κόψει έτσι ώστε να εφαρμόζουν απόλυτα με τα τοιχώματα, αλλά και τα καπάκια (θέλει και ένα δόντι, για να κλείνει πλήρως το κάθε διαμέρισμα του τρικυψελίδιου)! 

 Εάν τα έκανα τα διαχωριστικά σταθερά θα ήταν πολύ λιγότερη η εργασία, και ακόμη λιγότερη μπελαλίδικη. Αλλά εγώ ήθελα τα τρικυψελίδια πρώτα από όλα να ήταν "ευέλικτα", και επίσης βασικό και αυτό, να είναι "καλύτερα"! Ότι μπορούν να κάνουν οι άλλοι μελισσοκόμοι εγώ το κάνω καλύτερα, ένα πράμα ναούμ! Χα χα χα.   


 Κλέψτε λίγη τεχνογνωσία και εσείς πληβείοί, και χωρικοί!

 Χα χα χα.


 Και πως είναι και το διαχωριστικό τους. 


 Εδώ σας έχω λεπτομέρεια από το κιτ της Technoset όπου στο μεσαίο καπάκι - τροφοδότη υπάρχει η είσοδος του μεσαίου διαμερίσματος (οι είσοδοι από τα άλλα διαμερίσματα είναι η αριστερή και δεξιά είσοδος της κυψέλης τους)! Η είσοδος είναι ψιλά! Οπότε βρομιές της κυψέλης, νεκρές μέλισσες και γόνος, εισβολείς, δεν θα μπορούν να πεταχτούν από τις μέλισσες καθαρίστριες της κυψέλης (ιδίως σε ένα τρικυψελίδιο που εκ ορισμού είναι πολύ αδύναμα τα μελίσσια μέσα του!). 

 Δεν ξέρω τι σκεφτόταν όταν το έκαναν αυτό το τραγικό λάθος! Ηλιθιότητα? Ασχετοσύνη? Αναγκαίος περιορισμός για να γίνεται η χρήση των κυψελών τους με το κιτ χωρίς άλλες αλλαγές? Δεν ξέρω, φυσικά εγώ θα ακυρώσω αυτή την είσοδο! 

 Γιατί? 

 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ! 

 Για να μην ξεχνάμε το ποιο είναι το μελισσοκομικό ταπεραμέντο! Χα χα χα.


 Άλλη μια ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ! 

 Ποιο? Τα διαχωριστικά της Technoset που δεν βρίσκουν οδηγούς για αυτά στις πρώτες εκδόσεις των πλαστικών κυψελών της Technoset?

 Όχι!

 Ε τότε ποια είναι η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ που βλέπεις εδώ?

 Η ίδια η πλαστική κυψέλη και η έννοια της (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Αποχαιρετισμός στα όπλα )!

 Χα χα χα. 


  Αυτό αντίθετα μου άρεσε πάρα πολύ! Έχει πολύ μελισσοκομική γνώση και εμπειρία μέσα στον σχεδιασμό του! Μικρή είσοδος κατάλληλη για μικρά μελίσσια!


 Που με μια και μόνο κίνηση γίνεται και πόρτα, και σανίδα πτήσης για τα αδύναμα μελίσσια, ακριβώς η ίδια λύση που έχουν σκεφτεί και οι παλιότεροι μελισσοκόμοι με τον μεντεσέ στην πόρτα-σανίδα πτήσης στα παλιά τρικυψελίδια! Αυτό το έχει στάνταρ σχεδιάσει άτομο που πραγματικά ξέρει μελισσοκομία! Εύγε!


 Και από πίσω βλέπεις ότι είναι ακόμη πιο περιορισμένη η είσοδος! Γιατί αφορά πολύ αδύναμα μελίσσια που δεν θα μπορούν εύκολα να φυλάνε την είσοδο, δεν έχουν τους αριθμούς για κάτι τέτοιο, και η λεηλασία είναι η πιο πιθανή μοίρα τους! Γιασά και μπράβο παλίκαρε!


 Και πάμε στο εάν συμφέρει να τα κάνεις μόνος σου τα τρικυψελίδια, ή συμφέρει να τα πάρεις έτοιμα από το εμπόριο (χωρίς βαφή, κλειδιά, ή χειρολαβές). Επάνω έχω το κόστος για ότι αγόρασα για να τα κάνω σε σχέση με το πόσο πουλάει το τρικυψελίδιο του ο ίδιος προμηθευτής που μου προμήθευσε και τα υλικά για να το κάνω (διευκρινίζω εδώ ότι δεν έχω υπολογίσει ούτε στα έτοιμα τρικυψελίδια, ή σε αυτά που έκανα εγώ, τα κόστη για μπογιές, κλειδιά, χειρολαβές, πλαίσια (μια αμφιβολία εδώ εάν το έτοιμο τρικυψελίδιο έχει και πλαίσια μέσα του σε αυτή την τιμή! Εάν ναι θα πρέπει να υπολογισθεί ένα έξτρα κόστος στα 5-6 ευρώ για τα τρικυψελίδια που έκανα εγώ!), αυτά είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις και δεν ήταν αναγκαίο να υπολογισθούν εδώ, αλλά φυσικά αυξάνουν το κόστος και αυτά! Ισομερώς, αλλά το αυξάνουν!).

 Ο μάστορας μου είχε ζητήσει 50 ευρώ για τα υλικά του, συν άλλα 50 για την εργασία του, και ένα τρίκιλο μέλι! Πολύ λίγα για την 1,5 μέρα που δούλεψε μαζί μου, και μόνο για μένα! Φιλότιμος άνθρωπος, γνωστός για αυτό το χαρακτηριστικό του, θα πεθάνει φτωχός ακριβώς για αυτό το χαρακτηριστικό του, γνωστό και αυτό! Του έδωσα εγώ άλλα 50 ευρώ, γιατί εκτίμησα ότι η τιμή που μου είπε ήταν γελοία για τον όγκο εργασίας που έριξε (τα μπενελίκια του προς εμένα δεν τα θεωρώ κατάλληλη αμοιβή για το κάτεργο που τον έβαλα!), επίσης έκανε και άλλες εργασίες που του έβαλα, πχ στεφάνι για το δοχείο ωρίμανσης, αλλά και κάποιες εκπλήξεις που θα σας παρουσιάσω στο μέλλον. Αλλά ήθελα να έχω και "πρόσωπο" για το μέλλον και όταν θα τον χρειαζόμουν για εργασίες να μην έψαχνε δικαιολογίες για να μην με εξυπηρετήσει. Αλλά το κυριότερο γιατί θεωρώ ότι το φιλότιμο πρέπει να αμείβεται, και όχι να τιμωρείται! Να είμαστε άνθρωποι και να φερόμαστε στους άλλους όπως θέλουμε να φερθούν οι άλλοι σε εμάς!

 Οπότε θεωρώ ότι η αμοιβή του ήταν τα 120 ευρώ για υλικά και εργατικά που ζήτησε, επιμερισμένο στα τρία τρικυψελίδια, και στο τετρακυψελίδιο, μας κάνει 30 ευρώ εργατικά. 

 Το κόστος του έτοιμου τρικυψελιδίου είναι 52 ευρώ με ΦΠΑ, ενώ τα υλικά για το φτιαγμένο από μένα τρικυψελίδιο (από μένα! Λέμε τώρα και καλά! Χα χα χα) είναι στα 52,42 ευρώ με ΦΠΑ (χωρίς την προσφορά το κιτ της Technoset είναι στα 25 ευρώ! Στα υπόψη και αυτό). 

 Σύνολο κόστους για το έτοιμο Τρικυψελίδιο είναι τα 52 ευρώ, για το φτιαγμένο από μένα 82,42! Καμία έκπληξη σε αυτό! Όσοι ξέρουν την κατάσταση με την κατασκευή κυψελών από τους ίδιους, σε σχέση με τους κυψελοποιούς ξέρουν ότι αυτό θα ισχύει κάθε φορά! Πάντα είναι πιο ακριβό το να τα κάνεις εσύ τα υλικά που δουλεύεις, σε σχέση με τον εξιδεικευμένο τεχνίτη που έχει και τα μηχανήματα για να τα κάνει (μόνη εξαίρεση εδώ μπορεί να είναι το πενταράκι που το "χτυπάνε στα αυτιά", και ίσως συμφέρει περισσότερο να το κάνεις εσύ!).

 Από την άλλη πλευρά μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω για μιαμισή μέρα δίπλα σε έναν τρομερό τεχνίτη που μου έδειξε όλη την τέχνη του ακριβώς στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει, πήρα τεχνογνωσία, είδα την σκέψη του, τον προβληματισμό του, τις λύσεις του, την εμπειρία του, τα όρια μου και τους περιορισμούς μου, μου άνοιξε δρόμους, και μου τους έκλεισε επίσης (πχ ήθελα να ακολουθήσω ως μελλοντικό χόμπι τον ξυλοτόρνο, να αποκτήσω ένα (πανάκριβο!) εργαστήρι με ξυλότορνο, δοχείο πιέσεως, σέγα, πριονοκορδέλα κτλ, είδα ότι δεν γίνεται να το ακολουθήσω όσο είμαι μελισσοκόμος, και θα μοιραζόμουν τον ίδιο χώρο με το μελισσοκομικό μου εργαστήρι. Γιατί? Γιατί πολύ βρομιά η κάθε ξυλουργική εργασία! Πολύ πριονίδι το κάθε ξυλουργικό μηχάνημα, και αυτό πάει παντού! Και όταν λέμε παντού εννοούμε παντού (μέχρι μέσα στα παντελόνια μας!), δεν γίνεται εκεί που έχεις τα μηχανήματα που βγάζουν το μέλι να έχεις τόση σκόνη! Τέλος! Πρέπει να έχεις ξεχωριστό χώρο πχ κοντέινερ, άλλα 5000 ευρώ! Δεν λέει! Πολλά λεφτά, με τόσα λεφτά αγοράζεις 6-7 φλίπεράκια και έχεις κάτσε καλά χόμπι και πολύ πιο καθαρό, κρατάς και όλα τα δάχτυλα σου σώα! Χα χα χα). 

 Αξία για όλα τα παραπάνω? Ανεκτίμητη!

 Πλήρως ευχαριστημένος για αυτή την απόφαση μου να επενδύσω σε κάτι τέτοιο, κέρδισα πολλά, αυξήθηκε και η αυτοπεποίθηση μου!

 Μπορώ και να πω ότι έκανα και τρικυψελίδια, και τετρακυψελίδια, με τα χεράκια μου (εεεεεε! Στο περίπου! Χα χα χα).

 Και το κυριότερο?

 Ότι κάνουν οι άλλοι μελισσοκόμοι εγώ το κάνω ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 Που το πας αυτό!

 Χα χα χα. 




 Καλά όλα αυτά (και αστεία επίσης! Χα χα χα) αλλά στο δια ταύτα!

 Γιατί τα έκανες όλα αυτά?

 Το κέρδος από όλα αυτά? Ποια είναι η μελισσοκομική σου σκέψη πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις?

 Πρώτα από όλα έχουμε στις δύο προηγούμενες αναρτήσεις περιγράψει τα προβλήματα της μεθόδου εκμετάλλευσης σμηνουργίας, μικροί πολλές φορές οι αφεσμοί από παραφυάδες, ακόμη και για αφεσμό μισού ή ενός πλαισίου (εάν υποτιμάτε κάτι τέτοιο σκεφτείτε την παρακάτω ερώτηση μου "Εάν σου χαρίσω έναν, ή πολύ περισσότερους αφεσμούς του μισού, ενός πλαισίου, τέλη Απρίλη, αρχές Μάρτη, συνήθως με νέα μάνα, θα τους πάρεις, ή θα τους περιφρονήσεις και δεν θα τους πάρεις? Όταν ιδίως μόνο για να αγοράσεις μια μάνα από βασιλοτρόφους θα δώσεις από 10 έως 15 ευρώ! Εδώ υπάρχει και κάποιος πληθυσμός επίσης? Θα το έπαιρνες, ή θα το άφηνες?" Ναι αυτό περίμενα να πεις!) θα πρέπει να "κάψεις" μια ολόκληρη κυψέλη! 

 Εδώ έρχεται το τρικυψελίδιο (και το τετρακυψελίδιο) και λύνει ακριβώς αυτό το πρόβλημα! Ήδη έχω με αυτά τα 4 εξειδικευμένα μελισσοκομικά υλικά, 13 θέσεις (Slots!) για να "τακτοποιώ" μικρούς αφεσμούς, 13 αντίστοιχα κυψέλες έχουν "διασωθεί" από αυτή την εργασία, σχεδιάζω να πάρω άλλα 3-4 τρικυψελίδια (πάμε δηλαδή στα 22-25 Slots! Το 10% του αριθμού μελισσιών που θεωρώ τον μέγιστο που μπορώ να δουλέψω παραγωγικά!) για να δημιουργήσω μια "παράλληλη" γραμμή παραγωγής με τρικυψελίδια (και τετρακυψελίδιο).

 Αυτό μπορεί να προσδώσει ευελιξία στους μελισσοκομικούς χειρισμούς μου.

 Πρώτα από όλα μια μελισσοκομική μου σκέψη που με βασανίζει εδώ και καιρό. Να χρησιμοποιώ τρικυψελίδια για να υποστηρίζω με γόνους τα παραγωγικά μου μελίσσια, ή τις παραφυάδες μου για να αναπτυχθούν! Αφαιρείς μάνες με πληθυσμούς και γόνους, 1-2 πλαίσια, και τα τοποθετείς στα τρικυψελίδια, ταΐζεις διαρκώς, αφαιρείς κόκκινους γόνους από αυτά τα βάζεις σε δυνατά μελίσσια, ή στις πιο αδύναμες παραφυάδες, εισάγεις διαρκώς τροφή, εξάγεις κόκκινους έτοιμους να εκκολαφθούν γόνους (δεν το κάνεις αυτό διαρκώς, αφήνεις και κάποιους κόκκινους γόνους για να συντηρούνται και τα μελίσσια στα τρικυψελίδια!). Τροφοδοτείς χωρίς στην πραγματικότητα να τροφοδοτείς! 

 Που είσαι αείμνηστε Μπίκο να τα διαβάζεις αυτά! Να γράφεις νέα κεφάλαια στο βιβλίο "Μάνα δεν είναι μόνο μία" με την "Η μέθοδος του Αρκούδα"!!! Πιο χαζή μέθοδος δεν είναι πιστεύω από τα εννιαόροφα μελίσσια με τις αντιστηρίξεις με συρματόσκοινο!!!! Χα χα χα.

 Αυτό μπορεί να συνδυαστεί ακόμη καλύτερα με τον μελισσοκομικό χειρισμό να δίνεις στα μελίσσια σου 20 μέρες πριν την ανθοφορία/μελιτωφορία που σε ενδιαφέρει να εκμεταλλευτείς (συνήθως είναι χειρισμός του πεύκου αυτός, και κυρίως του δεύτερου χεριού του πεύκου) κόκκινους γόνους, έτσι ώστε όταν αρχίζει η παραγωγική ανθοφορία/μελιτωφορία (λέγε με πεύκο! Χα χα χα) να έχουν προλάβει να εκκολαφθούν οι γόνοι, αλλά και να έχουν γίνει και ιπτάμενες οι μέλισσες τους που θα φέρνουν αβέρτα μέλι.

 Δεύτερη χρήση τους που πιθανότατα ήδη να την χρησιμοποιούν και (όλοι! Χα χα χα) άλλοι, είναι στο κόψιμο παραφυάδων σε δύο στάδια, πρώτο στάδιο αφαιρείς βασίλισσα και 1-2 γόνους, ταΐζεις το ορφανό μελίσσι, σε μια εβδομάδα κόβεις το μελίσσι με τα βασιλικά κελιά χωρίς να ψάχνεις για βασίλισσα! Εδώ με τα τρικυψελίδια έχεις αβέρτα Slots για να τοποθετείς τις βασίλισσες με τους γόνους που θα παίρνεις στο πρώτο στάδιο! Και με αυτές αμέσως μετά τις έχεις για να τροφοδοτείς με κόκκινους γόνους. Ακριβώς όπως περιγράφω παραπάνω!

 Τρίτη χρήση Τράπεζα βασιλισσών. Εύκαιρές βασίλισσες αλλά και πληθυσμοί για να κάνεις συνενώσεις σε όσα μελίσσια κάτι πάει στραβά! Τι να εξηγήσεις εδώ? Ισχύει ότι στην εισαγωγή βασίλισσας σε ορφανό, αλλά πολύ πιο δυνατά, γιατί προσθέτεις και 2-3 πλαίσια πληθυσμού, αλλά και 1-2 πλαίσια γόνου.

 Τέταρτη χρήση είναι ακριβώς η συνένωση αδύνατων μελισσιών το φθινόπωρο,  αλλά και η ύπαρξη πολλών αδύναμων μελισσιών στο ίδιο υλικό για να προσφέρουν ζέστη το ένα στο άλλο τον χειμώνα, που περιγράφω στην αρχή της ανάρτησης.

 Αυτά μου έρχονται στο μυαλό μου, πιθανότατα μπορείς να κάνεις και αβέρτα τσακαλίκια με αυτά σε θέματα βασιλοτροφίας, αλλά δεν είμαι ο κατάλληλος μελισσοκόμος εγώ για να βασιστείτε επάνω μου σε αυτό (Βασιλοτροφία! Μπλιάχ! Λιάκ! Κακά! Χα χα χα).

 Πάμε παρακάτω! Ρε μάγκα! Πολύ μπερεκέτι βλέπουμε! Όλα καλά με αυτή την μέθοδο? Μόνο μπερεκέτια θα βλέπουμε?

 Εσύ δεν είσαι που μας τα πρήζεις με την "απλοποιημένη όσο το δυνατόν μελισσοκομία! Μην προσθέτετε περιπλοκότητα στους μελισσοκομικούς σας χειρισμούς! Κρατήστε τα όλα όσο το δυνατόν πιο απλά! Ο Πολλαπλασιασμός είναι άτιμο πράμα! Μην κάνετε την ζωή σας δύσκολη κάνοντας όλα περιπλοκότερα!".

 Ναι! Αυτό είναι το τεράστιο μειονέκτημα στην λύση που παρουσιάζω με την εισαγωγή ενός τόσο εξειδικευμένου υλικού! Χάνεται σε μεγάλο βαθμό η απλότητα που πρεσβεύω στο κάθε τι! Ήδη μιλώ για υποστηρικτικά μελίσσια, για κόψιμο δύο σταδίων, για τράπεζα βασιλισσών, για συνενώσεις, ή για διατήρηση μη παραγωγικών μελισσιών, και συνύπαρξη τους στο ίδιο υλικό!

 Δυστυχώς εδώ πέφτουμε σε νόμο της Πραγματικότητας. Είναι αδύνατο να κερδίσεις κάπου και να μην χάσεις κάπου αλλού!

 Το τίμημα εδώ είναι η απλότητα! Προσθέτεις μια ακόμη παράλληλή γραμμή παραγωγής! Μια γραμμή παραγωγής που θα την διατηρήσεις για πολύ περισσότερο χρόνο από μια αντίστοιχη παράλληλη γραμμή παραγωγής βασιλοτροφίας! Το μόνο καλό είναι ότι η αντίστοιχη παράλληλη γραμμή που περιγράφω είναι και πιο ευέλικτη, και πιο χρήσιμη, από μια γραμμή βασιλοτροφίας! 

 Και πολύ πιο μπελαλίδικη, και κουραστική επίσης!

 C'est la Vie!

 Αυτά το λοιπόν παιδάκια μου, είδατε επιτέλους και εμένα να πετάω μια τρελή μελισσοκομική θεωρία για να επιβεβαιωθεί το "20,000 μελισσοκόμοι, 20,001 θεωρίες" και να μπορείτε να πείτε και για μένα "Α καλά! Ο μπάρμπας έχει κάψει φλάντζα! Είσαι πανηλίθιος, αυτό είναι μελισσοκομικά αδύνατο! Πού έμαθες μελισσοκομία άσχετε!".

 Χα χα χα.

 Η επόμενη ανάρτηση είναι το θρυλικό (που ελάχιστοι το έχουν ακούσει, κανένας δεν ασχολείται να δουλέψει! Χα χα χα) τετρακυψελίδιο!

 Και μετά έχουμε γενέθλια!

 10 Χρόνια Blogging!

 Τόσο μου χρειάσθηκε για να εκδηλωθώ και εγώ με την σειρά μου,  και να πετάξω και εγώ μια γκαζαγκούγκου μελισσοκομική μέθοδο!

 Χα χα χα.

 Adios Amigos Locos


Σειρά Το παιδί με τα δύο αριστερά χέρια - Κατασκευές - Πατέντες- Χόμπι (Hobby)











































Σειρά: Κουλά και Φευγάτα μέρη που βρήκε ο Αρκούδας Αφεσμούς


 Στις Παγίδες Αφεσμού


 Έξω από τις παραφυάδες


 Σε Χαράδρες


 Σε σημάδια 


 Συνήθως χαμένα στο πουθενά 


 Που και που στα παρθεναγωγεία 


 Μερικές φορές στον Θεό


 Ακόμα και στο Youtube!

 Σύλληψη αφεσμού σε βίντεο By Αρκούδας

 Που και που του έρχονται και στο πιάτο

 Εάν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό

 Υπάρχουν και φορές που μαθαίνει και στους άλλους να τους "ψαρεύουν"

 Προθέρμανση για κόψιμο παραφυάδων

 Αλλά εκτιμά και τις προσπάθειες των άλλων επί του θέματος


 Που και που του κάνουν και δώρο και κανένα αφεσμό. 


Μερικές φορές επιδιώκει και τους αφεσμούς 


Του κόβει και για πατέντες στους αφεσμούς


Πιάνει αφεσμούς και σε όλες τις εποχές


Μερικές φορές γίνεται του αφεσμού το κάγκελο 

Αφεσμοί, αφεσμοί, αφεσμοί 

Που και που, το γαμάει, και ψοφάει




Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 24/1/2024




























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου