UA-50457385-1

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πατεντιάρης





ἄνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον (Τον άντρα τον πολυμήχανο τραγούδησε, Μούσα )*
*Οδύσσεια Ραψωδία Α΄ στίχος α΄



Για να κάνουμε  μια ακόμα κάτσε καλά ανάρτηση!

θυμάστε που είχα αναφέρει τον ξάδερφο Ζαχαρία στην ανάρτηση μου Trust Me, I m an Engineer που με είχε βοηθήσει στο να βελτιώσω το τρέιλερ μου ε?

Φοβερό παιδί, διαμάντι, είμαι τυχερός που τον έχω.

Γεννημένος μέσα σε αγροτική οικογένεια από τοσοδούλης μέσα σε όλα, δενδροκόμος, αγρότης, χτίστης, κτηνοτρόφος, χειριστής βαρέων μηχανημάτων, αυτοδίδακτος μηχανικός, υλοτόμος (και λοκατζής!!! χαχαχα). 

Άτομο με δύο δεξιά χέρια (σε αντίθεση με μένα που έχω δύο αριστερά! χα χα χα). Ικανότατος σε μια τεράστια γκάμα αντικειμένων, πανέξυπνος, επιδέξιος, χωμένος σε όλα.

Είχα αναφέρει στην ανάρτηση μου Επιστροφή στην φύση για το πόσο δύσκολο θα είναι για ένα νέο άτομο που δεν έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα  να ανταγωνισθεί ένα άτομο που γεννήθηκε μέσα σε αυτόν, ε τον ξάδερφο μου είχα στο νου μου όταν έγραφα αυτή την φράση! 

Δεν φτάνει που είναι ακούραστος,είπαμε είναι και πανέξυπνος, και όταν του μπαίνει κάτι στο στο μυαλό θα το κάνει ότι και να γίνει.

Και του μπαίνουν πολλά μέσα στο μυαλό του!

Θα κάνουμε μια αρχή με αυτή την ανάρτηση για να δείξουμε τι χρειάζεται στην πραγματικότητα ο πρωτογενής τομέας από έμψυχο υλικό για να μπορέσει πραγματικά να ξελασπώσει αυτή την χώρα. 

Πατέντα Νο 1.

Κλαδευτικό.

Ανακύκλωση τα πάντα, ένα λεωφορείο που θα πήγαινε για σκραπ, δεν χρειάζονταν τις 6 μπουκάλες του, ένα Audi που θα πήγαινε και αυτό για σκραπ, δεν χρειάζονταν τον άξονα του, ένα μοτέρ συμπιεστή ξεχασμένο από εδώ και εκεί, μέταλλο που βρέθηκε και αυτό, ώρες ηλεκτροκόλλησης και φαντασίας, 150 ευρώ για το κλαδευτήρι αέρος (ε καλά μην τα θέλουμε όλα!), και βουαλά, ένα μηχάνημα που θα έκανε χιλιάδες ευρώ και βγάζει δουλεία για αρκετούς άντρες είναι έτοιμο!

Κερασιές και κλάδεμα! Μια πονεμένη ιστορία.





Μανόμετρο, βαλβίδα εκτόνωσης, ξέστρο σπάτουλα για να καθαρίζει το κλαδευτήρι από τα υπολείμματα κοπής. 




Κίνηση από το παρτικοφ. 




Ζαχαρίας!




Τσουκ αυτό δεν το έφτιαξε αυτός.




Να μην κάπνιζε και τόσο που λέει και η θεία Φανή!



Νεροπαγίδα και φίλτρο λαδιού.




Μερικές φορές στο κλάδεμα χρειάζεται και το βαρύ πυροβολικό, Αλυσοπρίονο!




Επί το έργο.



Εκτός από πατέντες στα μηχανήματα πατέντες και σε εργαλεία ταράκι - καλλιεργητής! Καθαρίζει τα κλαδιά από κάτω μάνι μάνι.



Κλάδεμα και ταυτόχρονα Ντάνιασμα των κλαδιών σε σειρές για να τα φευγατίσει με το τρακτέρ που έχει κουβά (και αυτό το έκανε από το τίποτα! σε επόμενη ανάρτηση και αυτό). Είπαμε ότι είναι και τελειομανής ε? 



Πατέντα Νο 2.

Εργάτης.

Ένα ανεβατόρι οικοδομικό για τσιμέντο ξεχαρβαλωμένο από δεκαετίες πριν (του πατέρα μου όπως με περηφάνια λέει) δανείζει το βαρούλκο του, σιδηροδοκοί και σιδηρογωνίες που ηλεκτροσυγκολληθήκανε αφού είχαν κοπεί με προσοχή με σιδεροπρίονο, ραούλα και ρουλεμάν που βρέθηκαν από εδώ και εκεί, συρματόσκοινο και ναυτικοί γάντζοι, κάτι που θυμίζει γαλλικό γλυκό με το όνομα Φερμουίτ χαχαχα, και ο εργάτης είναι έτοιμος. Χρήση παντού, τον δοκιμάσαμε για ξυλεία (πάντα μέσα στις νόμιμους χρονικούς περιορισμούς του τοπικού δασαρχείου και του προβλεπόμενης ξυλείας από τις νόμιμες διατάξεις του).

Κόκκινο της φωτιάς!



Μοχλός μονής ενέργειας (στοπ και κίνηση, η διεύθυνση δίνεται από το τρακτέρ, πρώτη τραβάει, όπισθεν δίνει). Ραούλα και ρουλεμάν περιορίζουν τις γωνίες που μπορεί να πάρει το συρματόσκοινο. Κίνηση μέσα από το παρτικοφ του τρακτέρ.Μαχαίρι από γκρέϊντερ για να σταθεροποιείται στο χώμα! 



Στήριξη στα υδραυλικά του τρακτέρ.



Μέτρα και μέτρα από συρματόσκοινο, και ρυθμιστής διεύθυνσης τυλίγματος του συρματόσκοινου στο βαρούλκο.



Από την την θεωρία στην πράξη. 




Ξερό ξύλο και άγιος ο Θεός. 




Ξύλο που δεν το πλησιάζει κανένας! Ξερό μεν όπως επιτρέπει το δασαρχείο αλλά μέσα σε ρεματιές που δεν τολμά κανένας να το πάρει (άσκηση για γλουτιαίους τέλεια, πάρε ένα κομμάτι ξύλο 50-70 κιλών φόρτωσε το στον ώμο σου, κουβάλησε το σε εδάφη με κλίση 50-75%, καλυμμένα με υγρά φύλλα και λάσπη για 30 μέτρα και όταν τελειώσει η κόλαση επανέλαβε το 20-30 φορές ακόμα!) Κουτσούρια και ξερά ξύλα που περιμένουν για δεκαετίες πλέων είναι προσιτά.



Μερακλής! Θήκη για τσεκούρι, αλυσοπρίονο, και δοχείο πυρομαχικών που συγκολλήθηκε για να αποτελέσει θήκη για σφήνες, εφεδρικό συρματόσκοινο, ναυτικούς γάντζους, πυρούς, και ότι παρελκόμενο θα χρειασθεί.



Κουτσούρια και ξερό ξύλο, προβλεπόμενοι πλήρως!



Πατέντα Νο3.

Υδραυλική αντλία.

Μια υδραυλική αντλία κατεστραμμένη και φρακαρισμένη κατάλληλη μόνο για παλιοσίδερα, αμέτρητες ώρες λυσίματος, καθαρισμού, επιδιόρθωσης, δεσίματος της, πλαίσιο στήριξης της με σιδηροδοκούς, μετατροπή της να παίρνει κίνηση από παρτικοφ. Καλλωπισμός της και προστασία με αστάρι και "Νέο μηχάνημά? Καλορίζικο!!!"


Ο καλλιτέχνης πάντα υπογράφει τα έργα του. 


Αιρετικός μεν ο χρωματισμός αλλά μου αρέσει!



Για αυτή την πατέντα θα κάνω διεξοδική ανάλυση σε άλλη ανάρτηση, βλέπετε είναι μόνο ένα μέρος ενός συστήματος άρδευσης που σχεδίασε και υλοποίησε μόνος του! Με δεξαμενή ύδρευσης, ένα φράγμα, 1,3 χιλιόμετρα υπόγειου σωλήνα, και δίκτυο διανομής μέσα στο φυτώριο! Αξίζει να τις δοθεί μια ανάρτηση από μόνη της και θα της δοθεί στο προσεχές μέλλον.


Πατέντα Νο 4.

Σχιστικό Ξύλων.

Μια μπουκάλα με έμβολο από όχημα για απόσυρση, ένα κομμάτι από μαχαίρι για γκρέϊντερ, άφθονοι σιδηροδοκοί και σιδηρογωνίες διαμορφωμένοι με σιδεροπρίονο, ηλεκτροκόλληση αβέρτα, πίνακας ελέγχου διπλής κίνησης (το μόνο που αγοράστηκε) που συνδέεται με τα υδραυλικά του τρακτέρ (όχι αυτό δεν παίρνει κίνηση από το παρτικοφ χα χα χα, παίρνει κατευθείαν κίνηση από τα υδραυλικά). 

Αριστούργημα!



Πίεση 20 τόννων από την μπουκάλα, δουλειά για σαράντα μπουνταλάδες!



Μεταβαλλόμενο ύψος κοπής



Στήριξη στο φιτίλι και στα υδραυλικά του τρακτέρ.



Είπαμε ο καλλιτέχνης πάντα υπογράφει τα έργα του, εδώ μάλιστα δεν τσιγκουνεύτηκε με την ηλεκτροκόλληση και το έγραψε ολόκληρο το όνομα του.



Και εδώ μας έπιασαν οι ντροπές!



Έτσι έτσι!!!

Βλέπετε δεν δόθηκαν σε κάποιους τα πάντα, δεν έχουν επιδοτηθεί για τίποτα, είναι αναγκασμένοι όλα να τα κάνουν με τον δύσκολο τον τρόπο. 

Δεν πειράζει.

Ο δύσκολος ο τρόπος είναι ο μόνος τρόπος που αξίζει!

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 19/2/2014


Υστερόγραφο

Προσθέτω εδώ μερικές φωτογραφίες από την λειτουργία του σχιστικού για να μην μου είσαστε παραπονεμένοι μια που βλέπω από τις αναζητήσεις σας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο. Στο σχιστικό έγιναν κάποιες τροποποιήσεις (και θα γίνουν και στο μέλλον) κυρίως στο εργαλείο κοπής του, βγήκε το φαρδύ κοπίδι και (πρόχειρα) μπήκε ένα κεφαλάρι από τσεκούρι και ταυτόχρονα ενισχύθηκαν ορισμένα σημεία του με πρόσθετες ηλκεκτροκολλήσεις. Στο μέλλον θα αποκτήσει και το κοπίδι και "αυτιά" για να λειτουργεί περισσότερο ως σφήνα για ανοίγουν ακόμα πιο εύκολα τα ξύλα.



Δουλεία επίπονη και εξαντλητική και χρονοβόρα, τώρα γίνεται μέσα σε ελάχιστες ώρες και χωρίς κούραση είπαμε δουλεύουμε εξυπνότερα και όχι σκληρότερα.. Ο τάκος είναι για να σχίζεις ξύλα μικρότερου μεγέθους (ορθογώνιος παραλληλόγραμμος για να έχεις πολλές διαμορφώσεις ύψους).


Στα μεγάλα ξύλα δεν τον χρησιμοποιείς τον τάκο.


Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος.


Ο καλός ο Μύλος όλα τα αλέθει, κανένα ξύλο δεν μπορεί να γλιτώσει, από αμυγδαλιά και ελιά σε μεσέ, οξιά, και βρούβα, ακόμα και τα κούτσουρα που έχουν μείνει δεκαετίες κομμένα δεν μπορούν να αντισταθούν σε τόσους τόνους πίεσης. Λεπτομέρεια η κεφαλή του τσεκουριού που αντικατέστησε το φαρδύ κοπίδι (θα επέλθουν βελτιώσεις εδώ).


Φυσικά λίγη δύναμη χρειάζεται για να ξεχωρίσεις απόλυτα τα κομμάτια που διχοτόμησε (για αυτό θα προστεθούν και τα "αυτιά" στο κοπίδι, για να πετάνε τα δυο κομμάτια μακριά αμέσως).


Ούτε το μέγεθος αποτελεί πρόβλημα αρκεί να μπορείς να το σηκώσεις μέχρι το έμβολο και εκεί θα μαρτυρήσει χα χα χα.


No mercy no Forgiveness!




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 05/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου