UA-50457385-1

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα Τέταρτη (04/4/2020 έως 10/4/2020)

Και συνεχίζουμε με την νέα σειρά αναρτήσεων σε αυτό το blog που θα έχει αποκλειστικά θεματολογία της την επιδημία του Covid-19, όπου και θα υπάρχουν συγκεντρωμένα το καθημερινό ημερολόγιο καραντίνας που τηρώ πλέον στο προφίλ μου στο Facebook, αλλά και οι αναρτήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό που έχουν γραφτεί (και θα γραφτούν στο μέλλον) στο blog μου.

 Σκοπός είναι να παρουσιαστεί μια σοβαρή (καλά λέμε τώρα! Χα χα χα), λογική και τεκμηριωμένη ματιά και άποψη σχετικά με την αναγκαιότητα να τηρηθεί η καραντίνα από όλους μας, για να μην ξεφύγει η κατάσταση όπως σε γειτονικές μας χώρες. 

 Δυστυχώς υπάρχει εκεί έξω πολύς ανορθολογισμός, θεωρίες συνωμοσιών, και ωχαδερφισμός που μπορεί να κάνει τεράστιο  κακό. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι όσοι εκπροσωπούν τα παραπάνω και έχουν πολύ δυνατότερη φωνή μέσα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από όλους, και οι απόψεις τους έχουν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τον κορονοϊό, αλλά και η καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν είναι και αυτή μεγαλύτερη επίσης από οποιαδήποτε καταστροφή μπορεί να προκαλέσει η ίδια η επιδημία!

 Σε όσους ξενιστούν (νέοι αναγνώστες μου) από το ύφος της γραφής μου διευκρινίζω ότι όσο πιο άμεσο το μέσο μετάδοσης του μηνύματος τόσο πιο αποτελεσματική και η επικοινωνία ανάμεσα σε πομπό  και δέκτη. Οπότε τα κείμενα μου έχουν την φυσική ροή και μορφή που έχει και ο πηγαίος προφορικός λόγος μου. Όσο για το χιούμορ μου? Ε! Ας πούμε ότι υπάρχει  και αυτό! Χα χα χα.

 Πολλά είπαμε, θα τα λέμε κάθε εβδομάδα σε κάθε νέα ανάρτηση των Ημερολογίων καραντίνας, καθώς και των αντίστοιχων αναρτήσεων στο blog για την επιδημία.

 Καλή δύναμη να έχουμε όλοι μας.

 Θα νικήσουμε! 


Αναρτήσεις του blog για την επιδημία του Covid-19




Κομμουνιστής μέχρι να πλουτίσεις..

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα πρώτη (13/3/2020 έως 20/3/2020)

Η λεπτή γαλάζια γραμμή

Επιδημία Κορωνοϊού και Ελλάδα: Τέσσερις αισιόδοξες υποθέσεις

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα Δεύτερη (21/3/2020 έως 27/3/2020)

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα Τρίτη (28/3/2020 έως 03/4/2020)


Ημερολόγιο Καραντίνας

04/04/2020


 Καθώς ξεκινάω και αυτό το κείμενο ο Χαράλαμπος, η Μαρία, και ο Νώντας, μου αρχίζουν την διάσπαση προσοχής. Αλλά συνηθισμένος ο Αρκούδας από πειρασμούς τους αγνοεί, και συνεχίζει το καθημερινό παραλήρημα του. Οπότε μια που αποθανατίσαμε τους σαμποτέρ για πάντα στα αρχεία μας, συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε την τελευταία φορά τα ημερολόγια καραντίνας. Και θα εξετάσουμε περιπτώσεις φτωχών (ή σχετικά φτωχών) χωρών που δεν έχουν μεγάλα περιθώρια να προστατεύσουν τους πολίτες τους, δεδομένου ότι τα περιθώρια ελιγμών τους επηρεάζονται άμεσα από τα οικονομικά τους.

 Φυσικά μερικές από αυτές είναι θύματα επιλογών τους, ενώ άλλες απλούστατα είναι θύματα της ιστορίας τους, και των παγκόσμιων δομών του εμπορίου, που ορισμένες χώρες τις πλουτίζουν υπερβολικά (συνήθως σε βάρος άλλων χωρών) και κρατούν άλλες σε σχεδόν μόνιμες καταστάσεις υπανάπτυξης. Οπότε πάμε στις χώρες φτωχοδιάολους εξετάζοντας ορισμένες περιπτώσεις από αυτές.

 Περίπτωση Πρώτη

 Τουρκία

 Η γείτονας χώρα της Ελλάδας που έχει εξελιχτεί για πολλοστή φορά στην ιστορία της στον ταραχοποιό της περιοχής. Στο θέμα της επιδημίας τα μέτρα που είχε λάβει μέχρι χθες αφορούσαν κυρίως απλώς στην απαγόρευση των άνω των 65 χρονών πολιτών της να κυκλοφορούν ελεύθερα, καραντίνες σε άτομα που ερχόταν από το προσκύνημα από την Μέκκα, και απαγορεύσεις σε πτήσεις από ορισμένα κράτη. Και φυσικά πολύ κολόνια λεμόνι, πετμέζι, κρεμμύδια, σκόρδα, τουρσί, και αβέρτα προσευχή! Χθες μόλις αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία από και προς 31 κύριες πόλεις της (από και προς? Δηλαδή μέσα στις πόλεις επιτρέπεται να κυκλοφορούν? Το έχουν αντιληφθεί ότι η Κωνσταντινούπολη (και όχι Ισταμπούλ!) έχει όσο πληθυσμό και η Ολλανδία?), αλλά υπάρχει και απαγόρευση κυκλοφορίας και για τους κάτω των 18 πλέον (Τέλεια! Και αφήνεις έτσι όλο το παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού να συγχρωτίζεται αβέρτα σε εργοστάσια, μέσα μαζικής μεταφοράς, κέντρα εστίασης ε? Μιλάμε θα είναι αποτελεσματικότατο αυτό το μέτρο!).

 Η Τουρκία είναι  μια  ιδιάζουσα περίπτωση χώρας, με νέο πληθυσμό, αναπτυσσόμενη με  ραγδαίους ρυθμούς, αλλά με επεκτατικές βλέψεις και τεράστια εσωτερικά προβλήματα (που φτάνουν ακόμα και στο επίπεδο του εμφυλίου πολέμου!).

 Επίσης έχει ένα ιδιόρρυθμο ηγέτη θρησκόληπτο, αμετροεπή, χαμηλού επιπέδου (σαν αυτούς που τον ψηφίζουν!), μεγαλομανή σε βαθμό τόσο που έχει καταστεί πλέον επικίνδυνος, ίσως  και πλέον να έχει ξεφύγει και ψυχολογικά! Πιστός σε ένα όραμα για τον εαυτό του προσπαθεί ταυτόχρονα να εξισλαμίσει πάλι  την Τουρκική κοινωνία, και επίσης να της δώσει την ισχύ και ίσως και το μέγεθος που είχε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 Επίσης τα δομικά υπαρξιακά προβλήματα του τουρκικού κράτους (μια τεράστια κουρδική μειονότητα μέσα του που διεκδικεί, δικαιώματα, αυτονομία, και γιατί όχι ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση) τον έχει αναγκάσει να εισβάλει στην Συρία για να προλάβει εκεί καταστάσεις αυτονομίας και ανεξαρτησίας του εκεί κουρδικού στοιχείου (το ίδιο έχει κάνει και στο Ιράκ). Ταυτόχρονα έχει αρχίσει να συμμετέχει  και  στον εμφύλιο στην Λιβύη  για να μπορέσει να ορίσει με την εκεί κυβέρνηση ΑΟΖ ανάμεσα τους (το όραμα του 2023, όπου θέλει για τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας να δείξει ότι έχει ξεπεράσει τον άλλο μεγάλο πολιτικό άντρα της γείτονας χώρας, όσο αφορά την ενίσχυση της Τουρκίας).

 Ένα δόγμα των δυόμιση ταυτόχρονων πολέμων (ένας στα δυτικά τους, ένας στα ανατολικά τους, και μισός στο εσωτερικό τους. Αντιγραφή του δόγματος των 2 πολέμων της Αμερικής (ένας στην Ευρώπη, ένας στην Άπω Ανατολή))  που έχουν θέσει στην στρατηγική τους οι επικεφαλείς του Τουρκικού κράτους ώθησε στην γιγάντωση της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, των Τουρκικών ένοπλών δυνάμεων αλλά και ασφαλείας, και την ύπαρξη πολλαπλών πολεμικών μετώπων με την συμμετοχή του στρατού τους ή μέσω αντιπροσώπων. Ταυτόχρονα η επένδυση σε πλοία γεωτρύπανα (με κόστος λειτουργίας 300.000 δολάρια την ημέρα έκαστο!) έχουν μαζί με όλες τις άλλες δαπανείς του Τουρκικού κράτους (που και αυτό λυμαίνεται από τους «ημετέρους») σε προβλήματα δημοσιονομικά, που οδήγησαν σε επιθέσεις στο νόμισμα τους, και σε κατασπατάληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους για να κρατήσουν το νόμισμα (και ταυτόχρονα πληθωρισμό, και ανεργία, και φυγή εξωτερικών επενδύσεων,  και οτιδήποτε μπορεί να κλονίσει μια οικονομία) σε αργή απομείωση του.

 Αυτή η κατάσταση όμως κρατάει από το 2018, οπότε σε μια τελευταία ανάλυση που δημοσιεύθηκε διαπιστώνει ότι εάν βγει ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της Τουρκίας από τον υπολογισμό τότε τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της ανέρχονται στο ύψος του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων (τρίχες δηλαδή! Ιδίως για μια χώρα 80 εκατομμυρίων ατόμων!).

 Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν έχουν παρθεί σοβαρά μέτρα περιορισμού της επιδημίας. Μέτρα περιορισμού που θα έστελναν δεκάδες εκατομμύρια άτομα στην ανεργία (ήδη υπάρχουν 4.000.000 άνεργοι στην Τουρκία εξαιτίας της επιδημίας και ανεβαίνουν τάχιστα!)  τα οποία δεν θα μπορούσαν να έχουν κάποια οικονομική ενίσχυση από το κράτος (γιατί με 1,5 δισεκατομμύριο δεν μπορείς να προσφέρεις τίποτα, και ο δανεισμός στην περίπτωση της Τουρκίας γίνεται με ένα πολύ επίπονο επιτόκιο! Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, τα αρχικά μέτρα της Ελλάδας για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας  ήταν στο μέγεθος των 9,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (ευρώ! Όχι δολάρια!), και πήγαν σε μια χώρα των 10,8 εκατομμυρίων! Φανταστείτε το τι χρηματοδότηση θα ήθελε η Τουρκία αντίστοιχα!

 Οπότε και για αυτό πιθανότατα απέκρυψαν στην αρχή την ύπαρξη κρουσμάτων επιδημίας στην χώρα τους (εάν γίνει ανάλυση στους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, και των θανάτων, στην Τουρκία θα φανεί ότι είναι υπερβολική η εκθετική αυτή αύξηση εάν πράγματι η επιδημία ξεκίνησε εκεί όταν λένε  οι αρχές!) και για  αυτό τα μέτρα περιορισμού και έρχονται αργά (μόλις χθες!), και είναι καταδικασμένα σε αποτυχία!

  Είναι δύσκολο και να ονειρεύεσαι αυτοκρατορίες διεξάγοντας πολέμους, και να έχεις  τον πληθυσμό σου ασφαλή από έκτακτες καταστάσεις όπως μια επιδημία, έχοντας μια οικονομία που δεν μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες μεγαλομανίες και φαντασιώσεις με τίποτα! Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα η Τουρκία θα μας ξεπεράσει ακόμα και αναλογικά με τον πληθυσμό της σε νεκρούς, και θα έχει αναλογικά με τον πληθυσμό της 80-90% περισσότερα κρούσματα από μας, μέσα σε πολύ λιγότερες μέρες που «υποτίθεται» υπάρχει η επιδημία εκεί, και φυσικά βρίσκεται ήδη στην 9η θέση παγκοσμίως σε κρούσματα (εμείς είμαστε 42η και πέφτουμε θέσεις διαρκώς)! Προφανέστατα η σύγκριση που έκανε ο τζατζεμένος παππούκας όταν έλεγε «Εμείς είμαστε καλά αναλογικά με τον πληθυσμό μας σε σχέση με άλλες χώρες» και δεν έπαιρνε μέτρα αφορούσε μάλλον την περίπτωση της Ελλάδος. Μόλις φάνηκε ότι πλέον δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η σύγκριση με την χώρα  μας αναγκάστηκε να πάρει την πρώτη δέσμη μη μέτρων! Ελπίζω να μην ξεπεράσει τους αριθμούς της Ιταλίας για να πάρει την πρώτη δέσμη αποτελεσματικών μέτρων, γιατί τότε εκτός από το δράμα του με την επιδημία ο Τούρκικος λαός δεν υπάρχει περίπτωση να γλυτώσει και μια σφοδρότατη οικονομική κρίση  (πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ήδη τον περιμένει!).

 Περίπτωση Δεύτερη

 Βραζιλία

 Δεν ξέρω πόσο άσχημη ήταν η διακυβέρνηση της Βραζιλίας πριν από τον Μπολσονάρο, αλλά για να βγάλει ο λαός της Βραζιλίας ένα τέτοιο άτομο στην κορυφή της διακυβέρνησης του πρέπει να τα πήγαν τραγικά άσχημα!

  Λαϊκιστής, απολυταρχικός, ακροδεξιός (όταν λένε ακροδεξιός στην περίπτωση του δεν εννοούμε περιπτώσεις Πλεύρη (γέρου!) και Χρυσής Αυγής  ακροδεξιού, αλλά σε «πετώ από το ελικόπτερο αλυσοδεμένο στον ωκεανό 400 χιλιόμετρα από  τις ακτές» ακροδεξιό!). Μια ακόμα τραγική επιλογή ενός συμπαθέστατου κατά τα άλλα λαού.

 Η αντιμετώπιση του προς την επιδημία ήταν ακριβώς η ίδια και με τις φωτιές στον Αμαζόνιο. Πρώτα δεν αναγνώριζε το πρόβλημα (παρόλο που ήταν από τους πρώτους που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην χώρα του!!!), μετά μιλούσε για fake news και απλή «γριπούλα» βγαίνοντας στους δρόμους να δίνει χειραψίες στους περαστικούς, μετά έκανε αντιπολίτευση στους υπουργούς της κυβέρνησης του που λέγανε στον κόσμο να περιορίσει τις εξόδους του, και τώρα που έχει ξεπεράσει τις 8.000 κρούσματα και  τους 350 νεκρούς η Βραζιλία ανέφερε ότι «η επιδημία του κορωνοϊού θα είναι η πρόκληση της ζωής τους!»!

  Αν εξαιρέσουμε το φολκλόρ και το τσίρκο που προσφέρει ο αδαής πρόεδρος τους η Βραζιλία έχει σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισης της επιδημίας για οικονομικούς λόγους. Το εισόδημα των περισσοτέρων κατοίκων της είναι ελάχιστα πάνω από το όριο της φτώχιας, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ζει στις φαβέλες των μεγαλουπόλεων. Ένα lockdown της οικονομίας θα αφήσει εκατομμύρια άτομα χωρίς εισοδήματα, και χωρίς επίσης οικονομική ενίσχυση από το κράτος τους (λόγου αδυναμίας του οικονομικής? Λόγου ιδεοληψιών της κυβέρνησης τους? Οτιδήποτε! Το αποτέλεσμά θα είναι το ίδιο!). Αυτός και ο λόγος που δεν έχουν ληφθεί ακόμα σοβαρά μέτρα.

 Επίσης ακόμα και η πεποίθηση ότι τα θερμότερα μέρη δεν κινδυνεύουν τόσο από τον κορωνοϊό δοκιμάζεται καθημερινά στην πράξη, βλέποντας να ανεβαίνουν διαρκώς τα κρούσματα και οι θάνατοι και σε μέρη με υψηλότερες θερμοκρασίες. Φυσικά πλέον το νότιο ημισφαίριο μπαίνει και στο φθινόπωρο και έχει αυτό την σημασία του (Ισημερία είχαμε στις 21 Μάρτη, η αντίστοιχη Ισημερία του φθινοπώρου είναι στις 21 Σεπτέμβρη, έχουν περάσει 15 μέρες από τότε, οπότε αυτή την στιγμή στο νότιο ημισφαίριο έχουν την αντίστοιχη ημέρα που έχουμε εμείς στις 6 Οκτώβρη).

 Θα είναι τεράστια τραγωδία εάν μια χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων περάσει μια σφαγή αντίστοιχη με αυτή που περνούν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη και οι Η.Π.Α. (και η Κίνα και το Ιράν!) γιατί είναι αδύναμη οικονομικά. Ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία θα είναι να περάσει αυτή την σφαγή λόγου ιδεοληψιών και ανικανότητας των κυβερνόντων της!

 Περίπτωση Τρίτη

 Ινδία, Νότιος Αφρική, Αναπτυσσόμενες και Υποανάπτυκτες χώρες.


 Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα σχετικά με τα κίνητρα που δεν παίρνονται μέτρα ενάντια στην επιδημία, ή όταν παίρνονται είναι και αδύναμα και αναποτελεσματικά, αλλά δεν τηρούνται και από τους πληθυσμούς που τους αφορούν.

 Πάμε πρώτα στην περίπτωση της Ινδίας, μιας χώρας που έχει πλέον τον μεγαλύτερο σε αριθμούς πληθυσμό της Γης. Μια πολύ φτωχή χώρα που μόνο οι αριθμοί της  δίνουν ισχυρή παρουσία στο διεθνές γίγνεσθαι. Το κατά κεφαλή εισόδημα είναι τρομερά χαμηλό, και παρόλο που μπορεί κάποιος εκεί να εργάζεται διαρκώς πάλι να εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας, και διαρκώς στο φάσμα του λοιμού! Σε τέτοιες χώρες το πλήρες lockdown της οικονομίας είναι απλούστατα αδύνατο! Η ζημία που θα γίνει από τα χαμένα εισοδήματα (που ήδη δεν φτάνουν για να μπορέσει να ζήσει κάποιος!) απλούστατα θα οδηγήσουν σε πολύ περισσότερους θανάτους από πείνα από ότι η ίδια η επιδημία!

 Ήδη από ένα αρχικό μερικό lockdown που επιχειρήθηκε στην χώρα εκατομμύρια άτομα μείνανε άνεργα, αλλά και δεν έχουν την δυνατότητα να γυρίσουν πίσω στα χωρία τους για να επιζήσουν όπως, όπως, εκεί. Με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστιοι αριθμοί αστέγων στις πόλεις που κοιμούνται ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (η ειρωνεία είναι ότι σε αυτές τις χώρες κατασκευάζονται πολλές από  τις μάσκες  που ζητούν τόσο επίμονα οι δυτικές χώρες, και δεν θα μπορούν καν να τις χρησιμοποιήσουν τα άτομα που τις παράγουν γιατί θα είναι τρομερά ακριβές  για αυτούς που τις παράγουν! Να το σκεφτείτε αυτό όσοι γκρινιάζετε σχετικά με το «Που είναι οι μάσκες, και πρέπει πάση θυσία και με οποιοδήποτε κόστος να τις προμηθευτούμε, όχι μόνο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά για όλους μας»! ‘Ότι κερδίζουμε εμείς το χάνουν αυτοί!), και περιμένουν απλώς τα χειρότερα! Τις τελευταίες μέρες άρχισαν να φαίνονται μεγάλες ποσοστιαίες ημερήσιες αυξήσεις σε κρούσματα και νεκρούς, αλλά φυσικά τα στατιστικά στοιχεία σε τέτοιες χώρες μόνο αξιόπιστα δεν είναι. Ευχόμαστε τα καλύτερα και  καλή τύχη για μια αρχαία χώρα και έθνος, θα την χρειασθεί.

 Αντίστοιχη περίπτωση και η Νότιος Αφρική, εκεί παρατηρείται το φαινόμενο στις πλούσιες συνοικίες των λευκών να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση. Κάτι που είναι παντελώς αδύνατο στα γκέτο και στις παραγκουπόλεις των μαύρων, όπου δεν υπάρχει πόσιμο νερό σε κάθε υποτυπώδη κατοικία, ή τουαλέτα, και ζούνε σε αυτές δεκάδες άτομα. Είναι τελείως αδύνατο να εφαρμοσθούν σε αυτά τα μέρη μέτρα περιορισμού, όταν για απλές βασικές σου ανάγκες θα πρέπει να βρίσκεσαι σε ουρές για ώρες (για νερό, για τουαλέτα, για τρόφιμα) στους κοινόχρηστους χώρους που εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες άτομα!

 Αντίστοιχες συνθήκες ισχύουν σε σχεδόν όλες τις υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες (υποσαχάρια Αφρική, σχεδόν όλη η λατινική Αμερική, Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Υεμένη κ.α.), χώρες τόσο τραγικά φτωχές που δεν υπάρχει καν η σκέψη για πλήρες  (ή ακόμα και μερικό) lockdown των οικονομιών τους, γιατί οι επιπτώσεις σε τόσο οριακές καταστάσεις επιβίωσης μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ περισσότερους θανάτους από τις ίδιες τις επιδημίες. Επιδημίες που εάν γιγαντωθούν δεν θα μπορούν με τίποτα να αντιμετωπισθούν από δημόσια συστήματά υγείας (όπου υπάρχουν!) που είναι πολλές φορές υποδεέστερα και από το χειρότερο δημόσιο σύστημα υγείας των αναπτυγμένων χώρων!

 Και δυστυχώς και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές σε αυτές τις χώρες,  και γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες που να προσφέρουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, αλλά ούτε θα είναι στραμμένοι οι προβολείς της δημοσιότητας σε αυτές τις χώρες, και στις απώλειες τους, από τα Δυτικά ΜΜΕ που θα είναι πλήρως απασχολημένα με τις εκατόμβες των χωρών τους.

 Δυστυχώς όπως είπε ένας μελετητής (και εφαρμοστής) του θανάτου «Ο θάνατος ενός παιδιού είναι μια τραγωδία, ο θάνατος 100.000 παιδιών είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο».

 Και από τα βάθη της ιστορίας για ακόμη μια φορά αχνοακούγεται το “Vae Victis”*.

 *Vae Victis = Ουαί τοις ηττημένους, αλίμονο τους ηττημένους.   


 Στα της χώρας μας τώρα, μειωμένος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αλλά νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων, επίσης οι διασωληνωμένοι μένουν σταθεροί σε υψηλό αριθμό. Εάν θυμάστε σας είχα αναφέρει ότι υπεραισιόδοξες προβλέψεις από μαθηματικά μοντέλα εξέλιξης της επιδημίας προβλέπανε ως μέρα κορύφωσης την 4 Απρίλη, δηλαδή σήμερα. Ναι έχουμε σήμερα  μια κορύφωση, απομένει να δούμε εάν πάμε για σταθεροποίηση (ή κάμψη) ή θα εξακολουθούμε να βλέπουμε και άλλες κορυφώσεις που δεν θα είναι μέσα στις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων.
 Υπομονή, ούτε αισιοδοξία, ούτε απαισιοδοξία, απλώς ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!

 Και κοιτάξτε να μην σκοτωθείτε εκεί έξω μεταξύ σας, αλλά ούτε και να δείξετε την χειρότερη δυνατή εικόνα του εαυτού σας, ο σεβασμός μπορεί να αποκτηθεί πολύ δύσκολα, χάνεται τρομερά εύκολα.

 Σήμερα σας έχω μια υπενθύμιση του πόσο τραγική μπορεί να είναι η κατάσταση σε χώρες που είναι πραγματικά φτωχές, και χωρίς στον ήλιο μοίρα, για να συνειδητοποιήσετε το πόσο μοιάζει με γρίνια κακομαθημένου παιδιού η καθημερινή φθορά που παρατηρώ στις συμπεριφορές αρκετών από σας!

 Σοβαρευτείτε!  

05//04/2020


 Μπαίνουμε σε μια παράξενη εβδομάδα που μπορεί να κρίνει πολλά πάνω στην αντιμετώπιση της επιδημίας, αλλά και της μετέπειτα οικονομικής ύφεσης (Οικονομική ύφεση είναι το μετά. Οικονομική κρίση έχουμε τώρα! Η Οικονομική κρίση κρατά μερικές εβδομάδες με μήνες το πολύ, όπου γίνεται η μεγάλη καταστροφή, το επόμενο διάστημα μέχρι την επόμενη ανάκαμψη ονομάζεται οικονομική ύφεση) από την χώρα μας, καθώς και κρίνεται η ύπαρξη κάποιων μπλοκ κρατών στα οποία ανήκει.

 Και συγκεκριμένα αυτή η εβδομάδα που μας έρχεται θα αποφασιστεί το τι μέτρα θα παρθούν συνολικά από την  Ε.Ε. σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και των οικονομικών επιπτώσεων του, και κυρίως ο τρόπος χρηματοδότησης αυτών των μέτρων. Εκτός εάν για ακόμα μια φορά λειτουργήσει η παρελκυστική τακτική ορισμένων μελών της Ε.Ε. (λέγε με Γερμανία) και έχουμε ακόμα μια αναβολή για ακόμα πιο αργά των αποφάσεων, για να έχουν τον χρόνο να μετρήσουν ακόμα μερικές  χιλιάδες  νεκρούς και μερικά ακόμα εκατομμύρια άνεργους!

 Τα στρατόπεδα για ακόμα μια φορά γνωστά, αλλά μερικά από αυτά ιδιαίτερα ενισχυμένα. Από την μία πλευρά το Μπλοκ των 9 χωρών που ζητούν ευρωομόλογο ή κορώνομόλογο (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο) που εκπροσωπούν και το 53% του Α.Ε.Π. της Ε.Ε.

 Στην άλλη πλευρά όπως πάντα Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία, που δεν θέλουν καν να συζητήσουν αυτή την έννοια γιατί θεωρούν ότι θα αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν  αυτοί μέρος του δανεισμού των χωρών του Νότου (στην πραγματικότητα απλώς θα αλλάξει λίγο η αξιολόγηση του δικού τους χρέος, Θα αυξηθεί λίγο το επιτόκιο τους, και δεν θα βγάζουν κέρδος δανειζόμενοι χρήματα άλλων λειτουργώντας ως ανάποδοι τοκογλύφοι (γιατί επιστρέφουν, νόμιμα, λιγότερα χρήματα από όσα δανείζονται λόγου αρνητικών επιτοκίων!).

 Και από την τρίτη πλευρά χώρες που θέλουν να δουν που θα καθίσει η μπίλια για να δουν τι κέρδη θα έχουν, κυρίως οι ανατολικές χώρες (αυτές που ο Λοχαγός Μπομπόνης θα τις έλεγε «Κουνέλες Λουμπίνες!» με χορταστικό το λ! Χα  χα χα).

 Θα είναι μια δύσκολη μάχη γιατί πρέπει να πειστούν χώρες που κρατούν εδώ και μια δεκαετία την ίδια στάση για τα ευρωομόλογα (δεν θέλουν καν να τα σκέφτονται! Παρόλο που ανήκουμε όλοι σε μια οικονομική ένωση, και στις οικονομικές ενώσεις η έννοια των οικονομικών μεταφορών για ενίσχυση των πιο αδύναμων μελών είναι εκ ορισμού υπαρκτή! Αλλιώς δεν είναι οικονομική ένωση!) να αλλάξουν θέσεις. Χώρες που θεωρούν ότι πρέπει να δανειστούν οι χώρες που έχουν πρόβλημα από τους ήδη υπάρχοντες ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοδότησης, και φυσικά με όρους που συνιστούν αυτό που είναι γνωστό στην χώρα μας ως μνημόνιο!

 Αντίθετα το μπλοκ των 9 κρατών δεν αποδέχονται καν κάτι τέτοιο και επιζητούν χρηματοδότηση χωρίς όρους, μια που δεν είναι ευθύνη των κρατών η καταστροφή που έφερε η επιδημία. Ορθότατο επιχείρημα και δύσκολα μαχητό!

 Θα υπάρξει μια πάλη ισχυρών δυνάμεων αυτή την φορά (γιατί στην κρίση του 2008 ήταν στην μέση 5 φουκαράδες –Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος- και τις σφυροκοπούσαν όλοι οι υπόλοιποι!)  και όχι μόνο σε επίπεδο κρατών.

 Απώλειες σε ζωές μετράει και η Γερμανία (96.108 κρούσματα, 1.446  νεκροί) και η Ολλανδία (17.851 κρούσματα, 1.766  νεκροί, και ιδίως εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η Ολλανδία έχει 17 εκατομμύρια κατοίκους αντιλαμβάνεται ότι οι απώλειες της είναι σχεδόν αντίστοιχες με της Γαλλίας των 67 εκατομμυρίων -7.560  νεκροί-) και η Αυστρία (11.831 κρούσματα, 204  νεκροί), (οι Φιλανδοί δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα ώστε να τους επηρεάζει σε πολλούς τομείς) και έχουν και μια εσωτερική πίεση (κοινή γνώμη, ΜΜΕ, αντιπολίτευση) για να πάρουν μέτρα. Πίεση η οποία θα αυξάνει μέρα με την μέρα όσο ανεβαίνουν και οι  αριθμοί νεκρών.  Και μάλιστα μια πιθανή άρνηση για συμβιβασμούς από την πλευρά τους θα τους στιγματίσει και ηθικά (σε κοντινό επίπεδο με τον στιγματισμό από  τα κρεματόρια του B παγκοσμίου πολέμου). Δυστυχώς (ευτυχώς!) ο πόλεμος των δημοσίων σχέσεων και της εικόνας δεν μπορεί αυτή την φορά να κερδηθεί από αυτό το στρατόπεδο!
 Αλλά ούτε και στην πλευρά της οικονομίας τους οι απώλειες δεν θα είναι ασήμαντες. Πιθανότατα αυτή η κρίση να επισκιάσει ακόμα και την κρίση του 2008, και δεδομένου ότι αυτές οι χώρες έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό στις οικονομίες τους δεν προμηνύονται καλά τα μαντάτα.

 Από την άλλη πλευρά οι μεγάλες χώρες του μπλοκ των 9 αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες σε νεκρούς, τρομερά προβλήματα ήδη στις οικονομίες τους, και δεν υπάρχει περίπτωση να φέρουν στις κοινές τους γνώμες οικονομική βοήθεια με όρους μνημονίου!

 Εάν δεν θέλουν να υπάρξει την επόμενη χρονιά μια σοβιετική δημοκρατία των ενωμένων δημοκρατιών, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας (μην χαίρεστε! Εξίσου εύκολα θα μπορούσε να υπάρξει και ένας «άξονας» ακροδεξιών καθεστώτων στην θέση του παρά πάνω! Δεν ξέρετε που μπορεί να κάτσει η μπίλια όσο αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και ισορροπίες σε κάθε χώρα!) κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

 Είναι επίσης μεγάλες δυνάμεις (καλά είμαστε και εμείς από δίπλα να βοηθάμε, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που θα κάνουμε είναι να προσέχουμε απλώς να μην σκοντάψουν επάνω μας τα βουβάλια! Χα χα χα) και δεν είναι του κλότσου και του μπάτσου όπως κάποιοι άλλοι (Αααα δεν τους ξέρετε! Είναι από το χωριό! Χα χα χα). Το γνωρίζουν αυτό, το γνωρίζουν επίσης και οι αντίπαλοι τους. Και κυρίως έχουν την παγκόσμια κοινή γνώμη μαζί τους πάνω στο δράμα που ζούνε, και δεν είναι υπεύθυνοι για αυτό. Οποιαδήποτε ακραία απόφαση τους σε περίπτωση που πάνε όλα στραβά θα υποστηριχθεί από όλο το έθνος τους (το γνωστό «Άαααντε να πάνε να γαμηθούν οι κωλογερμανοί! Και πολύ τους φάγαμε στην μάπα! Θέλετε όρους? Τσιμπήστε δύο αρχίδια για αρχή, και άντε γεια! Χαιρετισμούς στην γυναίκα σου και φιλήστε τα παιδιά μου! Τι πάει να πει είναι δικά σου τα παιδιά? Τα βλέπεις για ιδιαίτερα ξανθά? Κερατούκλη! Είσαι και αγαθιάρης!»! Αρκουδοdiplomacy  εν τη γενέσει  της! Χα χα χα).

 Και θα έχουν (έχουμε!) δίκιο! Τους (μας!) κρέμασε η Ε.Ε. στην οικονομική κρίση του 2008, τους (μας!) κρέμασε η Ε.Ε. στην προσφυγική κρίση, εάν πάει να τους (μας!) κρεμάσει και στην υγειονομική και οικονομική κρίση του 2020 θα είναι το τέλος! Τέλος! Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πλέον με τίποτα! Δεν υπάρχουν επιλογές άλλες εκτός και από το να κολλήσουμε στο τζάμι το χαρτί κηδείας της Ε.Ε., και να πάμε για ένα καφέ και μπισκοτάκι, και «Θεός σχωρέστον τον μακαρίτη»!

 Αυτό θα ήταν το άσχημο σενάριο και θα γινόταν εάν ο Αρκούδας ήταν ο κάτοικος στα Ηλύσια πεδία στο Παρίσι και όχι η ποντικομαμή ο Μακρόν. Και επειδή ο φυσιολογικός κόσμος δεν σου τρατάρει τα αρχίδια του με το καλημέρα, το πιθανότερο είναι να προσπαθήσουν να έρθουν σε συμβιβασμό πάση θυσία! Οι βόρειοι για να μην χάσουν τα πελατάκια τους, οι νότιοι για  να μην μπουν σε πολύ χειρότερους μπελάδες από αυτούς που ήδη είναι μέσα.

 Ίσως και να κάνουν ένα ταμείο ενάντια στον κορωνοϊό για να χρηματοδοτούν τα κράτη της Ε.Ε. αλλά δεν θα το ονομάσουν ούτε κορωνοομόλογο, ούτε ευρωομόλογο  (η υποκρισία της Γης!), μπορεί να αυξήσουν την χρηματοδότηση από τους ήδη υπάρχοντες χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και η εποπτεία για τα δάνεια να είναι του επιπέδου που υπήρχε στην χώρα μας όταν μπήκε η Ελλάδα στην Ε.Ε. «με το σπαθί της, και άξια!». Ή μπορεί να στυλώσουν τα πόδια τους οι βόρειοι, και η Ε.Ε. να ξεκινά από το χωρίο του Αι Βασίλη και  να τελειώνει στο χωρίο της Χαίντι! Ας είναι! Άμα δεν τσουλήσει και αυτή την φορά το σαράβαλο το βάφουμε μπλε και το πετάμε στην θάλασσα!

 Για την χώρα μας τώρα? Μπορεί να έχουμε ένα ευνοϊκό σενάριο στην μάχη των βουβαλιών και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε υπερπολύτιμο χρήμα με μικρό κόστος (επιτόκιο), και θα μπορέσουμε να κλείσουμε πολλές τρύπες εκεί έξω χωρίς να σπαταλήσουμε το υπερπολύτιμο χρηματικό απόθεμα που έχουμε στην άκρη (το οποίο είναι και δανεισμένο και πρέπει και αυτό να το ξεπληρώσουμε! Αλλά μας δίνει σχετικά περιθώρια ελιγμών σε πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που μας αφορούν πλέον!), και ίσως και να μην είναι με όλη αυτή την ενίσχυση τόσο βαριά η φετινή απώλεια (με αυτό εννοούμε να είναι μονοψήφια η ζημία στο ΑΕΠ!), και να πάμε ίσως και για ανάκαμψη του χρόνου. Αλλιώς βαδίζουμε σε άγνωστα νερά, και με πολύ μεγάλες πιθανότητες και έξω από την Ε.Ε.!

 Δεν πειράζει, δεν θα είμαστε μαζί με τους ευρωπαίους! Αλλά τις ευρωπαίες θα τις διπλάρουμε και πάλι κάθε χρονιά στις παραλίες, φορώντας σπίντο και χρυσή αλυσίδα στο δασύτριχο στέρνο μας, έχοντας μαύρα γυαλιά στο πρόσωπο μας και μαλλί Χουάν Ραμόν Ρότσα, και θα τις λέμε ατάκες όπως «Σόρρυ ματμουαζελ ντου γιου χαβ φαιαρ?» ή « Ντου γιου γοντ το τουγκέδερ?» ή ακόμη και «Που γαμώτο! Πάλι σε Ελληνίδα έπεσα!».

 Το ελαφρώσαμε το κλίμα? Ωραία!  Το είχαμε ανάγκη όλοι μας αυτό το διάλειμμα από την μιζέρια.

 Πάμε στα δικά μας τώρα. Λιγότεροι νεκροί από χθες, σχεδόν ίδιος αριθμός από  κρούσματα, σχεδόν σταθερός και ο αριθμός από διασωληνωμένους. Δεν είχαμε καμία απότομή αύξηση στους αριθμούς, μια ακόμα καλή ημέρα  και αυτή.

 Αφιερωμένη η φώτο για τα παιδιά που θα χτίζουν πεδία δόξης λαμπρά σε όχι και τόσο νέα επαγγέλματα και ενασχολήσεις του καλοκαιριού. 


06/04/2020


 Ακόμα ένα 2 σήμερα στο 13033 και μετακίνηση για ψώνια, αλλά στην πραγματικότητα κυρίως για να πάω μέλια στην Θεσσαλονίκη (γιατί για να μπορείς να κάνεις ψώνια και εσύ θα πρέπει και κάποιοι άλλοι να κάνουν ψώνια από σένα!). Οπότε πρώτα επίσκεψη σε βενζινάδικο για να φουσκώσω και ένα από τα λάστιχα που η ακινησία της τελευταίας εβδομάδας σαν να το χαλάρωσε λίγο, μικρή καθυστέρηση και στο να πάρει μπρος το Τ4, ένδειξη μπαταρίας, έκανε και υπερβολικό κρύο λογικό να ξεφορτίσει. Στο βενζινάδικο ευκαιρία και για μια απρόβλεπτη πώληση, θα πρέπει να ξαναγυρίσω στον Σοχό για να αναπληρώσω την παραγγελία της Θεσσαλονίκης. Πάλι είκοσι ευρώ καύσιμα, με 1,158 το λίτρο 17,27 λίτρα, πριν από 1,5 μήνα 20 ευρώ σε πετρέλαιο ήταν 14 λίτρα.

 Με παραξενεύει η σχετικά πυκνή κίνηση σήμερα, λόγου δευτέρας? Χαλάρωσαν ήδη οι Έλληνες λόγου υπερβολικής αισιοδοξίας, ο ή του ύψους ή του βάθους χαρακτήρας τους? Φτάνω σε προάστιο της Θεσσαλονίκης, πετυχαίνω μια οικογένεια να έχει βγει για βόλτα. Πατέρας, μάνα, παιδί, και οι τρεις με μάσκα στο πρόσωπο. Λίγη κίνηση στους δρόμους από πεζούς, ίσως τα αυτοκίνητα να είναι περισσότερα σε κίνηση στους δρόμους από τους ανθρώπους. Φτάνω στον πελάτη μου, ψιλή κουβεντούλα, σχετική απαισιοδοξία στα λόγια, καθίζηση στην αγορά το κεντρικό νόημα, φεύγω μετά από λίγο, «έχω του κόσμου τις δουλειές σήμερα, ψώνια, μελίσσια», τον αποχαιρετώ.

 Ξεκινώ για τον Λαγκαδά, εξακολουθεί και με εντυπωσιάζει το πόσα αυτοκίνητα σήμερα κυκλοφορούν! Δυστυχώς όμως σαν να έχουν ξεχάσει να οδηγούν οι οδηγοί τους, ιδίως επαγγελματίες οδηγοί που οδηγούν στην μέση του δρόμου, και μάλιστα  και αρκετά βαθιά στο δικό σου ρεύμα, αλλάζουν πορεία μόνο την τελευταία στιγμή, ακολουθεί η καθιερωμένη κίνηση με την έντονη παλινδρόμηση του δεξιού χεριού για να αντιληφθούν ποια είναι η γνώμη μου για αυτούς.

 Φτάνω στον Λαγκαδά, πολύς κόσμος στους δρόμους, ελάχιστοι φορούν μάσκες,  ακόμα λιγότεροι γάντια, περπατώ στους δρόμους βλέπω πεταμένες μάσκες και γάντια εδώ και εκεί! Κακώς! Κάποιος θα πρέπει να τα μαζέψει αυτά, λίγο σεβασμός και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα! Μια γυναίκα προσπαθεί να αδιαβροχοποιήσει με ένα νάιλον την στέγη από ένα σκυλόσπιτο στο πεζοδρόμιο που είναι το σπιτάκι ενός αδέσποτου, η ζωή για αρκετούς προφανώς συνεχίζεται ή γίνεται η ανάλογη προσπάθεια, καλώς!

 Φτάνω στον Γερμανό για να πληρώσω τον λογαριασμό για το σταθερό μου τηλέφωνο και την σύνδεση μου στο διαδίκτυο (για να μην χάσετε την τρομερή σοφία μου!), μέσα πάλι δύο εργαζόμενοι αλλά και τρεις πελάτες ταυτόχρονα (την προηγούμενη φορά ήταν δυο και δύο), δεν υπάρχουν ούτε μάσκες ούτε γάντια. Από πίσω μου δημιουργείται ουρά από 2 γυναίκες, γνωρίζονται, χαιρετιούνται, «από ουρά σε ουρά» λέει η μία, η άλλη φοράει μάσκα «Ήρθα εδώ γιατί ο ΟΤΕ είναι κλειστός», «ναι τον έχουν διαρκώς κλειστό», «Α δεν είναι κλειστός γιατί πήγα στις 1 η ώρα?», «Όχι τον έχουν κλειστό και δεν σηκώνουν και τηλέφωνα», βγαίνει ένας πελάτης μπαίνω εγώ, μόνο αντισηπτικό στο ταμείο, βάζω στα χέρια μου, πληρώνω τον λογαριασμό, τουλάχιστο βάζει αντισηπτικό και ο εργαζόμενος πριν μου δώσει ρέστα.

 Πηγαίνω αμέσως μετά στο σούπερ μάρκετ, στην διαδρομή ακόμα περισσότερος κόσμος, μόνο μια κοπέλα φοράει μάσκα. Προχωρώ μέσα στο κατάστημα, η πελάτης ακριβώς μπροστά μου προχωράει ίσια μπροστά χωρίς να βάλει αντισηπτικό στα χέρια της (παρόλο που υπάρχει πινακίδα στην είσοδο που παρακαλεί τους πελάτες να χρησιμοποιούν αντισηπτικό κατά την είσοδο τους), δεν ακολουθώ το παράδειγμα της, βάζω αντισηπτικό παίρνω και το τελευταίο ζευγάρι γάντια από το κουτί, δεν βλέπω κάποιον να σπεύδει να το αντικαταστήσει. Προχωρώ λίγο μέσα, 2 ταμίες, ο άντρας που είναι και πιο ηλικιωμένος φοράει μάσκα, η νεαρή  κοπελιά όχι, και οι δύο φοράνε λευκά γάντια. Οι πελάτες δεν κρατούν αποστάσεις, τους το επισημαίνει ο άντρας ταμίας «Σας παρακαλώ κρατάτε αποστάσεις!».

 Προχωράω για να κάνω τα ψώνια μου, παρατηρώ τους πελάτες, κανένας δεν φοράει μάσκες, οι μισοί από αυτούς φοράνε γάντια, και οι μισοί από όσους φοράνε γάντια έχουν μπλε γάντια και όχι λευκά σαν αυτά που υπήρχαν στην είσοδο, μπορεί να τα φόρεσαν από το σπίτι τους ή με την είσοδο τους σε άλλο κατάστημα. Ένας προμηθευτής παρατηρεί τα ράφια για να ετοιμάσει την παραγγελία του καταστήματος, βάζει σε ένα καροτσάκι όσα έχουν λήξει, δεν φορά μάσκα, δεν φορά γάντια! Το κάνει αυτό σε κάθε κατάστημα που θα επισκεφτεί στο δρομολόγιο του? Κίνδυνος υπερμεταφοράς του ιού αυτό!

 Φτάνω στο ράφι για τον καφέ (ΚΑΦΕΕΕΕΕΕΕΕΕ! Που θα έλεγε και το μωράκι η Ντερέν*! Χα χα χα), παρατηρώ τους εργαζόμενους που τοποθετούν προϊόντα στα ράφια, γάντια φορούν μεν, όχι μάσκες όμως αυτή την φορά. Τι συμβαίνει? Χαλάρωσαν ή δεν μπορούν πλέον να επωμιστούν ένα καθημερινό κόστος για 2-3 μάσκες (για τους πελάτες) ή μέχρι και 8-10 (μάσκες για τους εργαζόμενους στο κατάστημα). Κάνω γρήγορα τα ψώνια μου, πολλοί πελάτες σχετικά για αυτό το κατάστημα, δεν ήταν έτσι την προηγούμενη εβδομάδα! Σταντ με υγρά σαπούνια σε πιο ευτελές συσκευασίες και σε μεγαλύτερο μέγεθος, προφανέστατα κάποια εταιρία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και έκανε φασόν παρτίδες με υγρό σαπούνι, κόκκινο, άρωμα τριαντάφυλλο, λες και είμαστε στην δεκαετία του 60, μου έρχεται η παρόρμηση να κοιτάξω αριστερά και δεξιά από το σταντ για να βρω κολόνιες Μυρτώ λεμόνι ή Τόσκα  4711!

 Φτάνω στο ταμείο, προτιμώ να πάω στον ταμία άντρα με την μάσκα (και όχι στην βρωμιάρα! Χα χα χα. Είδατε για πότε μπορώ να σπάσω την πολιτική ορθότητα? Αυτό φίλοι μου λέγεται χιούμορ, και είναι αποτελεσματικό μόνο όταν δεν αυτολογοκρίνεσαι!), ευγενέστατος, φεύγοντας του απευθύνω τον χαιρετισμό που θεωρώ πρέπων για τέτοιες περιπτώσεις «Καλή δύναμη», «σε όλους μας» ανταπαντά.

 Βγαίνω από το κατάστημα με προσπερνά μια γυναίκα, καθώς μπαίνει μέσα ακούω ήχους από φιλιά, ματς μουτς! Γυρνώ με αγριεμένο το βλέμμα, δύο γυναίκες μόλις έχουν ανταλλάξει το σταυρωτό φιλί στο πρόσωπο (το χαζό που κάνουν οι γυναίκες και άρχισαν και κάποιοι άντρες να το κάνουν επίσης! Σας προειδοποιώ, όποιος πάει ποτέ να με φιλήσει στα μάγουλα θα αρπάξει στάνταρ κεφαλιά στο πρόσωπο, και είτε με μύτη, είτε με σαγόνι σπασμένο θα φύγει αιμορραγώντας από κοντά μου! Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα! Χα χα χα).

 Αχχχχχ χαλαρώσαμεεεεεεε βλέπω. Το βουλώνω αλλά άρχισα να χαλιέμαι, ναι είμαστε εμφανέστατα πιο χαλαροί πλέον! Η χαλαρότητα που άρχισαν να δείχνουν κάποιοι στα κοινωνικά δίκτυα και γκρινιάζουν για φραπεδιές στην παραλία, γεμάτα χοληστερίνη αρνάκια στην σούβλα , πιστοί εθισμένοι κυριολεκτικά στην κυριακάτικη ρουτίνα τους, και γενικώς επαγγελματίες γκρινιάρηδες (και ψεκασμένοι!) ίσως να έχουν και τις αντίστοιχες συμπεριφορές και εκεί έξω. Δεν έχει μετατραπεί η Ελλάδα σε σφαγείο και κάποιοι νομίζουν ότι ήδη ο κίνδυνος είτε έφυγε, είτε δεν υπήρξε ποτέ!

 Συνεχίζω σκεπτικός, περνώ έξω από ένα κρεοπωλείο, νέος ο κρεοπώλης  μιλάει στο τηλέφωνο, ούτε μάσκα, ούτε γάντια, ελπίζω με που θα κλείσει το τηλέφωνο να απολυμάνει τα χέρια του. Μπαίνω σε έναν φούρνο, έχει σχεδόν ξεπουλήσει, λίγες ταχινόπιτες μόνο, θα πάρω δύο γιατί αμέσως μετά θα πρέπει να πάω για ανιχνεύσεις στα μελίσσια, φορά μπλε γάντια, ομιλητική, αισιόδοξη, δεν συμμερίζομαι την τόση αισιοδοξία  της, επικεντρώνει με χρονικό ορίζοντα το τέλος της επιδημίας, δεν είμαι σίγουρος ούτε καν για το πότε θα είναι αυτό, αλλά κυρίως το βλέμμα μου είναι στραμμένο στο αμέσως μετά, «καλή δύναμη» και την αφήνω να καθαρίσει τους πάγκους της.

 Ανοίγω την καμπίνα του Τ4,κοιτώ το κινητό μου, 2:04, κόσμος πηγαινοέρχεται διαρκώς, συνήθως αυτό το σημείο του Λαγκαδά τέτοια ώρα δεν έχει τόσο κόσμο! Χαλαρώσαμε. Περνά μια πιτσιρίκα στα 23-24, αμυγδαλωτά καστανά μάτια, μακρύ καστανό μαλλί, φάτσα σαν ινδιάνα λατινικής Αμερικής, ψιλομοιάζει της Τζένιφερ Λόπεζ στα ντουζένια της, εξωτικά όμορφη, σωστές αναλογίες στο σώμα, με κοιτά για μια στιγμή, της ανταποδίδω το βλέμμα, με προσπερνά και το κεφάλι μου ακολουθεί την κίνηση της, ασπρόμαυρό ριγέ παντελόνι με τις ρίγες να προσεγγίζουν όλες ένα σημείο στην βάση της μέσης της, καλλίπυγος!

 «Χαλάρωσες και εσύ λύκο μου» ακούω μια γνωστή περιεχτική φωνή πίσω από το αυτί μου, «Το μεν πνεύμα πρόθυμο ή δε σαρξ ασθενής» ανταπαντώ με κλειστά μάτια, ένα γυναικείο γέλιο ακούγεται από το ίδιο σημείο «Έλα  μην ντρέπεσαι ξανακοίτα! Στο δίνω το ελεύθερο, ήσουν και κλεισμένος τόσες μέρες, μακριά και από τα μελίσσια σου! Σήκωσε τα ματάκια σου και κοίτα!», χαμογελώ σαρκαστικά «Είχε τα μάτια σου» σιγομουρμουρίζω , καινούρια γελάκια  πίσω από το αυτί μου «Είχε τα οπίσθια μου χαζό μου θέλεις να πεις! Τα μάτια μου δεν τα είχε, θλιμμένα γλυκά μου μάτια, σατανά συνήθιζες  να μου λες!», «γέλα!» γρυλίζω «σύντομα, σύντομα, θα πέσεις στα χέρια μου και θα σε τσουρομαδήσω!», «Το χάσαμε το κορμί πατριώτττττ! Άντε δεν πειράζει, πάνε στις κυρές σου, στις μόνες θηλυκές που ποτέ πραγματικά αγάπησες, άντε χαζέ άργησες ήδη» και τα γέλια ακόμα εντονότερα «Αχχχχ παραπονιάρα κόκκινη!». Το κλειδί στην μίζα, ώρα να πάω εκεί που είναι πραγματικά η καρδιά μου!
    
 Αφιερωμένο!

 Στα δικά μας τώρα, ναι έχετε χαλαρώσει! Εάν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα σταυρώσει 4-5 χιλιάδες  από σας  κατά το μήκος της Εγνατίας Οδού για παραδειγματισμό, δυστυχώς δεν είμαστε στην αρχαία Ρώμη και για αυτό καπαρντίζεστε! Μην χαλαρώνετε, δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο τέλος! Υπομονή.
 Από κρούσματα είχαμε πολύ λιγότερα σήμερα! Λίγο περισσότερους θανάτους, μια μικρή μείωση και στους διασωληνωμένους γύρω από έναν σταθερό αριθμό άξονα. Σε σχέση με όλο τον άλλον πλανήτη τα πάμε πολύ καλά, ήδη έχουμε πέσει και στην 46η θέση στα κρούσματα (33η στους θανάτους) από την 25η που ήμασταν πριν από ένα μήνα! Μια χαρά.

 Οπότε Νίκη και σήμερα, και μια υπενθύμιση του ποιο κόστος πληρώνει ο κάθε ένας από μας, αλλά εξακολουθεί να μην τρώει τα άντερα του και να τηρεί όσα πρέπει. 



07/04/2020


 Σιγά, σιγά, οι καταχωρίσεις στα ημερολόγια καραντίνας θα γίνονται όλο και μικρότερες, μια που ο όγκος της εργασίας μου θα εκτοξευθεί εκθετικά τις επόμενες μέρες, και χρόνος καθώς και διάθεση θα είναι όλο και πιο λειψά. Ήδη σήμερα όλη την ημέρα την έφαγα σε ανιχνεύσεις σχετικά με το που είναι καλύτερα να πάνε τα μελίσσια, και έχουμε γλυκά διλλήματα και μόνο. Αλλά η κούραση είναι κούραση, αύριο θα πάω για επιθεωρήσεις (για να δω ποια μελίσσια θα πάρουν ορόφους δεκαρωμένους) και ανιχνεύσεις πάλι. Μπήκε πολύ ξαφνικά η άνοιξη και εργασίες που θα είχαν ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες, και τις έκοψε ο καιρός, θα πρέπει να γίνουν στις επόμενες 1-2 εβδομάδες (και ναι, ο μελισσοκόμος ούτε από γιορτές ξέρει, ούτε από Μεγάλες εβδομάδες, φέτος θα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε την ζωή του! Αλλά εσείς θα χάσετε την μεγάλη εβδομάδα μέσα στα σπίτια σας, ενώ οι μελισσοκόμοι μέσα στα λαγκάδια  και στα βουνά).

 Όσο όμως και να υπάρχει αυτό το βουνό που με περιμένει αμέσως τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσω να υπάρχει καθημερινά και μια καταγραφή της πραγματικότητας που ζω, καθώς και της εξέλιξης της επιδημίας εκεί έξω. Ίσως να είναι και καλύτερα έτσι, να σας ανοίξω ένα παράθυρο της καθημερινότητας μου, για να σπάζει η μιζέρια της απλής καταγραφής θανάτων, καθώς και της επιτακτικής ανάγκης να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Οπότε μην ξενιστείτε εάν σας μιλώ τις επόμενες μέρες για ανεβάσματα ορόφων, μετακινήσεις, κόψιμο παραφυάδων, αυτή θα είναι η καθημερινότητα της καραντίνας μου, αυτό και θα σας γράφω στο αντίστοιχο ημερολόγιο.

 Στα της επιδημίας τώρα. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας από χθες βρίσκεται στην εντατική από τον κορωνοϊό, το ίδιο άτομο που υποστήριζε στην αρχή την στρατηγική της ανοσίας της αγέλης και ανέκρουσε πρύμναν όταν άρχισε να φαίνεται ότι η καταστροφή θα ήταν τεράστια για το κράτος του. Τώρα αυτός είναι στην εντατική, ο γραμματέας του υπουργικού του συμβουλίου είναι θετικός στον κορωνοϊό, και ο αντικαταστάτης του υπουργός των εξωτερικών εθεάθη να βήχει επίμονα κατά την έξοδο του από το υπουργικό συμβούλιο!

 Ενδέχεται να μείνει πλήρως ακέφαλη η βρετανική κυβέρνηση την πιο κρίσιμη ώρα! Μακάρι να πάνε όλα καλά για τους ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να δοθούν πολλές εξηγήσεις για την λάθος στρατηγική, αλλά και το έλλειμμα ηγεσίας όταν οι αριθμοί των νεκρών αυξάνονταν εκθετικά. Θα μου πείτε τι φταίει που κόλλησε ο άνθρωπος? Θα ανταπαντήσω ότι ο ίδιος άνθρωπος θέλοντας να υποβαθμίσει την σοβαρότητα της επιδημίας στην αρχή της πήγαινε και έδινε χειραψίες στους θετικούς στον κορωνοϊό χωρίς μέτρα προφύλαξης! Κόλλησε ο ίδιος, κόλλησε και το στενό του περιβάλλον που εργάζονταν κοντά του, αλλά και όχι μόνο (και η έγκυος γυναίκα του είναι θετική στον κορωνοϊό!). Ένας ηγέτης κυβερνά και με το παράδειγμα του, και εδώ το παράδειγμα που έδωσε ήταν ενός ψεκασμένου μπαρόβιου Άγγλου που τα έχει γραμμένα όλα και όλους και κάνει ότι γουστάρει αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Στάνταρ όχι το παράδειγμα του Εγγλέζου Τζέντλεμάν επί βικτωριανής εποχής ή ακόμα και του μεσοπολέμου!

 Αλλά και εδώ υπάρχει ένα Ηθικό δίδαγμά. Εάν κάποιος είναι ψεκασμένος, επιπόλαιος, αδαής, ακόμα και πρωθυπουργός να είναι σε μια από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη εξακολουθεί να είναι παντελώς τρωτός και αδύναμος μπροστά στον κορωνοϊό. Αν ισχύει αυτό για κάποιον τέτοιο φανταστείτε πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για τον κάθε ψεκασμένο, επιπόλαιο και αδαή εκεί έξω που τυγχάνει να μην είναι και πρωθυπουργός οπουδήποτε!

 Στην Βραζιλία τώρα που συναντάμε τον έτερο Καππαδόκη του Τζόνσον, τον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρο που έχοντας περάσει από όλα τα στάδια της γελοιότητας σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού από την άρνηση, την γελοιοποίηση του θέματος, στην αργή και απρόθυμη αποδοχή του ότι υφίσταται θέμα, μέχρι να φτάσει σε σημείο να βάζει ευαγγελιστές ιερείς να κάνουν επίκληση στον Θεό για να τους προστατεύει από την επιδημία (Που? Στην καθολική Βραζιλία αυτό!), πλέον είναι σε μια αμήχανη θέση όπου σχεδόν έχει μείνει χωρίς συμμάχους και στηρίγματα στην κυβέρνηση και στον στρατό, αλλά και με όλο το πολιτικό σύμπαν ενάντια του, φυσικά και η κατάσταση ακόμα χαμηλότερα δεν είναι καλύτερη!

 Πιο συγκεκριμένα 24 στους 27 κυβερνήτες της Βραζιλίας (αντίστοιχο αξίωμα και αρμοδιότητες με τους κυβερνήτες των Η.Π.Α.) έχουν εναντιωθεί στην θέση του ενάντια στον κορωνοϊό και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ (παγκόσμιου οργανισμού υγείας) πάνω στο θέμα της επιδημίας. Επίσης ο υπουργός υγείας τον κοντράρει ανοιχτά,  και σε προσπάθεια καθαίρεσης του το προηγούμενο σαββατοκύριακο βρήκε συμμάχους στο υπουργικό συμβούλιο σχεδόν όλους τους υπουργούς, με τον υπουργό δικαιοσύνης  να έχει ιδιαίτερο ρόλο υποστήριξης του, καθώς και του συμβούλου ασφαλείας  (υποθέτω αυτό είναι το αξίωμα του υπουργού αμύνης). Μάλιστα υπάρχουν φήμες ότι ο στρατός δεν υποστηρίζει πλέον τον πρόεδρο της χώρας και του έχουν αφαιρεθεί όλες οι αρμοδιότητες και εξουσίες επί του συγκεκριμένου θέματος. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να επιβληθεί στους κυβερνήτες του, δεν μπορεί να επιβληθεί στο υπουργικό του συμβούλιο, δεν μπορεί να επιβληθεί και στον στρατό. Περισσότερη περιθωριοποίηση και απαξίωση για έναν αρχηγό κράτος από αυτή δεν μπορεί να συμβεί!

 Αλλά και εδώ υπάρχει ένα Ηθικό δίδαγμα. Το οποίο είναι, εάν είσαι ψεκασμένος, κουκουρούκου και γκαζαγκούκου ταυτόχρονα, δεν έχεις επαφή με την πραγματικότητα, και οι πράξεις σου μπορεί να είναι επικίνδυνες για όλους, ακόμα και εάν είσαι ο πρόεδρος μιας χώρας, ζήτημα χρόνου είναι να σε περιθωριοποιήσουν, να σε απαξιώσουν, και να σε αγνοήσουν πλήρως. Αν ισχύει αυτό για κάποιον τέτοιο φανταστείτε πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για τον κάθε ψεκασμένο, κουκουρούκου και γκαζαγκούκου ταυτόχρονα, που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, και οι πράξεις του μπορεί να είναι επικίνδυνες για όλους εκεί έξω, που τυγχάνει να μην είναι και πρόεδρος χώρας οπουδήποτε!

 Οπότε με αυτή την νέα σοφία που  αποκτήσαμε ας πάμε και στα δικά μας.

 Λιγότεροι νεκροί σήμερα, περισσότερα κρούσματα, σταθεροί οι διασωληνωμένοι. Θα πηγαίνουμε μια κρύο μια ζέστη για πολύ καιρό ακόμη, αλλά αυτό είναι καλό, όσο δεν ξεφεύγουμε προς τα πάνω έχουμε ελπίδες  να κατέβουμε προς τα κάτω. Και αυτό είναι μια Νίκη!

Οπότε δωράκι και σήμερα από την παραλία της Κοπακαπάνα! 


08/04/2020


 Τον τελευταίο καιρό μου έκαναν μερικές ωραίες ερωτήσεις σχετικά με ποιες θαρρώ ότι θα είναι οι επιπτώσεις από την επιδημία πάνω στην οικονομία? Τι θα ακολουθήσει?  Τι μας περιμένει από εδώ και πέρα? Ποιες αλλαγές μας περιμένουν? Υπέροχες ερωτήσεις, και τρομερά εύκολο να απαντηθούν.

 Και η απάντηση είναι η εξής.

 Δεν ξέρω!

 Κανένας δεν ξέρει!

 Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις εάν απαντηθούν σωστά σου χαρίζουν είτε Νόμπελ Οικονομικών, είτε μια μεγάλη περιουσία στα χρηματιστήρια!

 Χα χα χα.

 Και όμως είναι σοβαρότατες ερωτήσεις που όμως δεν έχουμε ούτε τα αρχικά δεδομένα για να τα απαντήσουμε με κάποιο βαθμό αξιοπιστίας, αλλά επίσης η οικονομική επιστήμη δεν είναι «σκληρή» επιστήμη όπως τα μαθηματικά και η φυσική. Στην οικονομική επιστήμη ο παρατηρητής μπορεί να επηρεάσει τρομερά το αποτέλεσμα της παρατήρησης του (θυμίζει έντονα Κβαντομηχανική αυτό ε?).
Πχ είσαι κάποιος δογματικός καγκελάριος (λέμε ένα τυχαίο αξίωμα τώρα! Έτσι τυχαία! Χα χα χα) με την δημοσιονομική πειθαρχία και θεωρείς ως μόνο όπλο την νομισματική πολιτική για το οτιδήποτε? Θα επιμένεις μέχρι θανάτου σε αυτά ακόμα και εάν αυτό σημαίνει μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή στην συγκεκριμένη περίπτωση και φυσικά την καταστροφή της Ε.Ε. (μην κρύβουμε λόγια! Η Ε.Ε. τις επόμενες μέρες είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας! Μεταξύ σφύρας και άκμονα. Είτε θα επιζήσει, είτε Finito la musica passato la fiesta όπως θα πει ο λατινικός Νότος στον προτεσταντικό βορρά).

 Είσαι αντίθετα Κεϋνσιανος (Καγκελάριος! Χα χα χα)? Υποστηρίζεις την αβέρτα δημοσιονομική μόχλευση ακόμα και με την τύπωση νέου χρήματος? Θα επιμένεις μέχρι θανάτου σε αυτά και πιθανότατα αυτή θα είναι η λύση για να μην είναι τεράστια και παρατεταμένη η οικονομική κρίση, και θα διασωθούν μπλοκ κρατών σαν την Ε.Ε., αλλά μακροπρόθεσμα όλο αυτό θα έχει το κόστος του. Αλλά φυσικά όπως είπε ο Τζον Μέυναρτ Κέυνς όταν του είχαν επισημάνει αυτό το «αδύναμο» σημείο στην θεωρία του «Μακροπρόθεσμα όλοι θα είμαστε νεκροί!».

 Εάν είσαι κουμουνιστής μπορείς να περιμένεις μια Επανάσταση, ενώ εάν είσαι χριστιανός μια ανάσταση νεκρών, αλλά τώρα μιλάμε για θεωρίες που έχουν και κάποια πιθανότητα να συμβούν εκεί έξω! Χα χα χα.

 Οπότε ήδη υπάρχει το βασικό πρόβλημα της οικονομικής επιστήμης που μπορεί η ίδια η θεωρία να επηρεάζει τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων. Αλλά υπάρχουν ακόμα βασικότερα προβλήματα για τις οικονομικές προβλέψεις στο επόμενο διάστημα.

 Πρώτα από όλα ποια είναι η οικονομική ζημία από την επιδημία? Δεν την ξέρουμε! Άλλη ζημία θα υπάρχει εάν το lockdown κρατήσει μέχρι μέσα Μαΐου,  άλλη εάν κρατήσει μέχρι μέσα Ιούνη, και άλλη εάν φτάσει ακόμα πιο βαθιά στο καλοκαίρι. Θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιδημίας το φθινόπωρο με αντίστοιχο lockdown? Θα ανακαλυφθεί γρήγορα σε πρώτο βαθμό φάρμακο (ή σχήμα φαρμάκων), και σε δεύτερο βαθμό εμβόλιο? Πόσος θα είναι ο τελικός απολογισμός νεκρών της επιδημίας? Ποίοι θα πληγούν περισσότερο? Πώς θα αντιδράσουν οι χώρες? Ρίχνοντας λεφτά ατομικά στις οικονομίες τους και υψώνοντας τείχη στις άλλες χώρες? Θα αντιδράσουν μέσω συλλογικών προσπαθειών? Πόσες ετοιμόρροπες οικονομίες θα καταρρεύσουν δεχόμενες χαριστική βολή από την επιδημία (πχ Τουρκία!)?Ποιοι είναι αυτοί που θα κινηθούν γρήγορα και θα μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία αλλάζοντας τις παραγωγικές τους δομές για να παράγουν αγαθά ενάντια στην επιδημία (πχ Κίνα, με μάσκες, φόρμες, αναπνευστήρες κ.α.)? θα επηρεαστεί τελικά και η εφοδιαστική αλυσίδα από όλη αυτή την αναταραχή (ελλείψεις σε εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα που θα οδηγήσουν και στην μείωση της αγροτικής παραγωγής)?

 Και εκατοντάδες ακόμα τέτοια ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν γιατί δεν έχουμε ακόμα κατασταλάξει στο μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζουμε (Η επιδημία του κορωνοϊού είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης, αυτή θα κρατήσει για 2-4 μήνες! Το αποτέλεσμα της θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση για 1 με 3 χρόνια μέχρι την ανάκαμψη. Καλό είναι να γνωρίζετε την ορολογία και τις έννοιες της οικονομικής επιστήμης, γιατί έχω βαρεθεί να ακούω για κρίση και κρίση τα τελευταία δέκα δώδεκα χρόνια ενώ στην πραγματικότητα το περισσότερο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουμε οικονομική ύφεση! Εμμμμ εάν μου μάθατε οικονομικά διαβάζοντας εφημερίδες, βλέποντας τηλεόραση, και ψεκασμένους στο διαδίκτυο, αυτά θα έχουμε! Θα ανοίγετε το στόμα σας σε  κάποιον που δεν είναι χθεσινός θα πετάτε ένα «οικονομική κρίση» και θα σας κατατάσσει αμέσως ο γνώστης στους «Ααααα ακόμα ένας οικονομολόγος του διαδικτύου! Χα χα χα).

 Οπότε εάν δεν έχεις όλα αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση να δώσεις στα αρχικά ερωτήματα μια σοβαρή απάντηση που να είναι αξιόπιστη. Ακούτε πχ για την χώρα μας πτώση του ΑΕΠ 3-4-5% συνήθως από κυβερνητικούς, ή πτώση 8-9% από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς  ή ακόμα και 18-25-35% από διάφορους αναλυτές σε τράπεζες ή οίκους αξιολόγησης! Γιατί τέτοιες αποκλίσεις? Γιατί απλούστατα δεν ξέρουν! Πετούν απλώς νούμερα στο αέρα!

 Ας ξαναπάρουμε την περίπτωση της χώρας μας, κύριο εξαγωγικό μας προϊόν είναι ο τουρισμός, ανάλογα με ποιον θα ακούσεις η συνεισφορά του στο ΑΕΠ μας είναι από 12% έως 25% (ούτε σε αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά το πιθανότερο είναι να βρίσκεται κοντά στο 18% με 21%). Δυστυχώς με την επιδημία θα πληγεί τρομερά αυτός ο τομέας (επίσης και η ναυτιλία σε μικρότερο βαθμό, αλλά και αυτός είναι ένας βασικός και ζωτικός κλάδος της Ελληνικής οικονομίας). Πόσο όμως θα πληγεί? Ανάλογα την διάρκεια της επιδημίας η μια παράμετρος. Η καραντίνα θα λήξει τον Μάιο? Ιούνιο? Έπειτα δεν είναι μόνο το πότε θα λήξει η καραντίνα από μέρος μας, αλλά και πότε θα λήξει και από την πλευρά της χώρας των τουριστών! Επόμενο, ψυχολογία! Πόσοι θα είναι αυτοί μετά από ένα τέτοιο σοκ που θα θέλουν να πάνε για διακοπές? Επόμενο, από αυτούς που θα θέλουν να πάνε διακοπές πόσοι θα έχουν και χρήματα (ή δουλειά) για να πάνε?

 Μια ακόμα βασική παράμετρος που  όμως στην δική μας περίπτωση μπορεί να έχει θετικό πρόσημο είναι το πώς θα χαρακτηριστεί μια χώρα ως ασφαλής ή όχι από την επιδημία! Η χώρα μας έχει κατορθώσει να μετριάσει τρομερά την επιδημία, και αυτό το έχουν παρατηρήσει όλοι εκεί έξω, διθυραμβικά σχόλια σε όλο τον διεθνή τύπο καθημερινά λέγονται για την χώρα μας.

 Αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο από πλευράς προσέλευσης τουριστών που έχουν και διάθεση για διακοπές και χρήματα για να ξοδεύουν. Δυστυχώς ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμα και η Γαλλία και κυρίως η Τουρκία (μην κοιτάτε τις παπαριές στατιστικά της επιδημίας που βγάζουν όπου δεν υπάρχει καμία λογική αντιστοίχηση ανάμεσα στον αριθμό κρουσμάτων και νεκρών! Η Τουρκία ένα συνεχίσει μερικές ακόμα μέρες να μην παίρνει σκληρά μέτρα περιορισμού την κυκλοφορίας θα καταντήσει σφαγείο πραγματικό!).

 Αυτή είναι μια βασική παράμετρος που μπορεί να απαλύνει σε κάποιο βαθμό το χτύπημα στον τουρισμό (φυσικά υπάρχει ήδη ένα τεράστιο κύμα ακυρώσεων των τουριστικών πακέτων, απλώς ίσως αντιστραφεί αυτό το κλίμα τους δυο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού και τους πρώτους του φθινοπώρου, μπας και διασωθεί κάτι).

 Επίσης έχουμε ένα lockdown που θα επηρεάσει μισθούς, εισοδήματα, θέσεις εργασίας. Ναι ισχύει! Εάν μπορέσει η Ε.Ε. να δώσει λύσεις πάνω στην χρηματοδότηση των μέτρων ενάντια στην κρίση, μέρος αυτής της ζημίας μπορεί να αντιμετωπισθεί με άφθονο και φθηνό χρήμα. Αλλιώς με το «μαξιλαράκι» ρευστότητας που έχουμε θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε όποια τρύπα μπορεί να κλείσει. Βασικό εδώ είναι ότι ο παραγωγικός τομέας της χώρας δεν θα πληγεί τόσο (πρωτογενής παραγωγή- εκτός από οπωροκηπευτικά σε ορισμένες περιοχές  της χώρας- και δευτερογενής παραγωγή -τα λίγα εργοστάσια μας, οικοδομή-), αντίθετα ο τομέας των υπηρεσιών θα χτυπηθεί περισσότερο (εμπόριο και υπηρεσίες).

 Για επιχειρήσεις «αεριτζίδικες» που δεν παράγουν κάτι βασικό (πχ προποτζίδικα, καφετέριες, μπαράκια, μπουζουξίδικα και κλαμπ, καζίνο, ανθοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κ.α.) η ζημία θα είναι μόνο στα εισοδήματα των εργαζομένων εκεί (και στα κέρδη των επιχειρηματιών) αλλά η απώλεια από τις υπηρεσίες που πρόσφεραν μπορεί να είναι και κέρδος για πραγματικά παραγωγικούς τομείς της οικονομίας (πχ κάποιος που δεν θα φάει 120 ευρώ για μια φιάλη ουίσκι στα σκυλάδικα μπορεί με αυτά τα λεφτά να αγοράσει φαγητό, ή έστω χαρτί υγείας για την οικογένεια του, το ίδιο με τις φραπεδιές και τα λόττο, τα περμανάντ και τα μανικιούρ, που μπορούν να ξοδευτούν σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας, ή σε φόρους, ή ακόμη και σε μερικές μέρες διακοπών –εσωτερικός τουρισμός- με την λήξη της καραντίνας, και έτσι να μειωθεί η ζημία στον τουρισμό).

 Φυσικά υπάρχουν και ευκαιρίες και σε αυτή την κατάσταση πχ δενδροκόμοι με πορτοκαλιές ή λεμονιές που είδαν τιμές και πωλήσεις να ανεβαίνουν για τα προϊόντα τους λόγου της βιταμίνης C που έχουν αυτά!

 Οπότε το ζήτημα είναι τρομερά πολύπλοκο (όπως και όλα τα ζητήματα της μακροοικονομίας! Το αντικείμενο της οικονομικής επιστήμης είναι από τα πολυπλοκότερα που μπορεί να συναντήσει κάποιος εκεί έξω, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα με επιπολαιότητα, πολύ εύκολα μπορείς να βρεθείς προ εκπλήξεων στις προβλέψεις σου εάν έχουν σαθρό υπόβαθρο), και δεν χρήζει εύκολων απαντήσεων. Τουλάχιστον όχι από κάποιον που ζει με ένα καπνιστήρι στο ένα χέρι, και ένα ξέστρο στο άλλο.

 Αλλά μην βιάζεστε μακριά δεν είναι η νύχτα, θα δούμε τι μας περιμένει. Μπορεί δύσκολες μέρες, μπορεί όμως και ευκολότερες από ότι φανταζόμαστε. Αλλά μην ξεχνάτε το βασικότερο, εμείς ζούμε 12 χρόνια σε ύφεση, την ξέρουμε, την συνηθίσαμε, έχουμε προσαρμοσθεί σε αυτή! Οι άλλοι θα έχουν το πρόβλημα της προσαρμογής σε τέτοιες καταστάσεις. Μετά από 12 τουλάχιστον χρόνια παίζουμε επιτέλους εντός έδρας, και το δικό μας γήπεδο είναι πάντα κατηφορικό όσο αφορά τους γηπεδούχους! Χα χα χα.

 Στα δικά μας τώρα, σταθερός ο αριθμός των νεκρών (στο ίδιο χαμηλό χθεσινό επίπεδο), μείωση στα νέα κρούσματα, μικρή μείωση και στους διασωληνωμένους! Και εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλά! Νίκη και σήμερα.

 Δωράκι κερασμένο!  


09/04/2020


 Σήμερα θα έχουμε λίγο μπλα, μπλα, στην ημερήσια καταχώρηση των ημερολογίων καραντίνας. Και αυτό γιατί με περιμένει σήμερα διπλή μετακίνηση έτσι ώστε να είναι όλα τα μελίσσια μου σε ένα ενιαίο μελισσοκομείο κοντά μου. Προσμένοντας την ισχυρή ανθοφορία της ελαιοκράμβης για να κόψω και αβέρτα παραφυάδες. Δυστυχώς αυτή την στιγμή το καλύτερο μέρος από άποψης νεκταροέκκρισης της ευρύτερης περιοχής είναι στο σημείο που είναι ήδη τα μελίσσια μου, αλλά όταν βλέπεις ανοιχτές κυψέλες δεν μπορείς να τα κρατήσεις σε αυτό το σημείο. Έφυγα από ένα σημείο πριν από 2 εβδομάδες γιατί μου ανοίξανε δύο φορές τα μελίσσια μου (καθώς αρκετές φορές και στους άλλους μελισσοκόμους της περιοχής), και χθες άνοιξαν και μελίσσια ενός φίλου μου που έχει το δικό του μελισσοκομείο δίπλα στο δικό μου (στο δεύτερο από τα τρία ξεχωριστά μελισσοκομεία μου)!

 Οπότε χθες λίγο μετά από την δημοσιοποίηση της χθεσινής καταχώρησης των ημερολογίων καραντίνας ήρθε το παιδί και μου έδειξε σε βίντεο την κατάσταση που αντίκρισε το πρωί όταν πήγε στο κοινό μελισσοκομείο μας! Οπότε αμέσως ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε τα μελίσσια του με το Τ4 σε άλλο μέρος, και σήμερα θα είναι η σειρά να μεταφέρω τα δικά μου μελίσσια.

 Δεύτερη φορά που αφήνω μέρος εξαιτίας του ίδιου λόγου φέτος και με έχει χαλάσει τρομερά! Και γιατί αφήνεις την καλύτερη νεκταροέκκριση της περιοχής για ένα μέρος που θα έχει αντίστοιχα την καλύτερη νεκταροέκκριση σε 10 μέρες από τώρα, αλλά κυρίως γιατί κάποιοι βάζουν χέρι στα μελίσσια μας! Μελίσσια που είναι η περιουσία μας αλλά όχι μόνο, μελίσσια που είναι η οικογένεια μας. Και φυσικά δημιουργεί προβληματισμό για τις μελλοντικές τοποθετήσεις. Ένας νέος κίνδυνος υπάρχει πια για τα μελίσσια μας, και δυστυχώς έτσι όπως το υπολογίζω είναι πιο πιθανός από κλοπές μελισσιών από τους άλλους μελισσοκόμους. Ήδη εγώ μετρώ απώλειες 3 μελισσιών σε δύο διαφορετικά περιστατικά. Και έχω υλικό φωτογραφικό ακόμα και από τους δράστες! Θα το δημοσιοποιήσω στο μέλλον σε μια μελισσοκομική ανάρτηση όταν θα έχει χαλαρώσει λίγο και το τρέξιμο από το κόψιμο των παραφυάδων.

 Επίσης κατά την χθεσινή μεταφορά πέτυχα στον δρόμο μέσα στην νύχτα (με πανσέληνο όμως και αρκετή ορατότητα) ένα ζαρκάδι! Το πέτυχα στην μέση του δρόμου και αμέσως φρενάρισα για να κόψω ταχύτητα και να μην το χτυπήσω, και αυτό μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου έκανε ένα άλμα και χάθηκε από το οπτικό μου πεδίο! Δεύτερη φορά που πετυχαίνω ζαρκάδι στον δρόμο, την πρώτη φορά ήταν ψιλά στην καρδιά του βουνού, αυτή την φορά όμως το πέτυχα στην πεδιάδα! Δεν ήταν κάτι που το περίμενα αυτό, ποτέ δεν είχα ακούσει για ζαρκάδια τόσο χαμηλά (στο βουνό ήξερα ότι υπάρχουν ζαρκάδια αλλά βαθιά μέσα του!), ίσως να πήραν θάρρος μια που μειώθηκε η κυκλοφορία λόγου της καραντίνας και να επεκτάθηκαν χαμηλότερα και νοτιότερα από τα καταφύγια τους.

 Αααα ναι! Μην ρωτήσει κανείς που το είδα! Δεν υπάρχει περίπτωση να το πω και μάλιστα δημόσια! Αυτό έλειπε, σε αυτό το υπέροχο πλασματάκι να ξέρουν όλοι το τελευταίο σημείο θέασης του για να πάνε να το κυνηγήσουν! Με τίποτα!

 Είπαμε καθημερινές ματιές στην ζωή ενός μελισσοκόμου κατά την διάρκεια της καραντίνας και όχι μόνο θεωρία αβέρτα, και τίποτα από πράξη! Πολλά είπαμε ήδη, πρέπει να πάω να ετοιμάσω ιμάντες, φακούς, νερά, καρότσι (επειδή θα είμαι μόνος και θα τιγκάρω το  Τ4 με 48 κυψέλες στο ένα δρομολόγιο, και μάλιστα από σημείο που θα έχει αρκετό περπάτημα με την κυψέλη αγκαλιά), καπνιστήρι, και οτιδήποτε άλλο θα χρειασθεί.

 Αλλά πριν φύγω η καθημερινή αναφορά στα της επιδημίας στην χώρας μας.

 Μικρή αύξηση στα κρούσματα, επίσης μια μικρή αύξηση και στους νεκρούς, αλλά για δεύτερη μέρα μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων! Μια ακόμα καλή ημέρα! Καλά πάμε!

 Και για όσους ρωτήσουν πως μοιάζει ένα ζαρκάδι μέσα στην νύχτα, Βουαλά!


10/04/2020




 Βαρετή και μονότονη η ρουτίνα για τους περισσότερους από σας, ακόμα πιο βαρετή και μονότονη η ρουτίνα της καραντίνας που σας έχει επιβληθεί από εξωτερικούς και ανεξάρτητους παράγοντες από σας. Ένας κινέζος αντί να πάει να τα στάξει στα Μακ Ντόναλτς για ένα απλό χάμπουργκέρ και επιδόρπιο μάγκο, που θα τον έστελνε αμέσως στην τουαλέτα με έντονα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, προτίμησε να φάει ένα τοπικό σνακ από τηγανητή νυχτερίδα, που είχε πιει το αίμα παγκολίνου, ο οποίος είχε φάει μυρμήγκια, που είχαν πιεί νερό από τα απόβλητα του εργαστηρίου βιολογικών όπλων της Γιουχάν, και ο κυρ Μήτσος θα πρέπει να ζήσει αναγκαστικά επί 24 ώρες την ημέρα, για 5-6 εβδομάδες ,στο ίδιο σπίτι με έναν άγνωστο! Την γυναίκα του!

 Ναι σπαστικό! Το αναγνωρίζω! Δίκιο έχετε! Αλλά πριν προλάβετε να σπάσετε στο ξύλο αυτόν τον άγνωστό μέσα στο σπίτι σας από τα νεύρα σας (όπως άρχισε να γίνεται υπερβολικά συχνά τις τελευταίες μέρες!) ας σας πω πρώτα μια ιστορία. Και συγκεκριμένα από την χθεσινή μου μέρα.

 Χθες είχα προγραμματίσει να κάνω διπλή μετακίνηση στα μελίσσια μου (για όποιον αναρωτιέται πόσο μου πήρε, θα του πω ότι ξεκίνησα από Σοχό στις 6,30 το απόγευμά και γύρισα στο σπίτι μου στις 1,21 το βράδυ! Και αυτές είναι οι κοντινές μετακινήσεις, μέσα στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης δηλαδή). Γιατί προχθές ανοίξανε μια κυψέλη από το παιδί που είχε μελίσσια δίπλα στα δικά μου. Φυσικά όλη την νύχτα δεν είχα κοιμηθεί καθόλου από την αγωνία. Το πρωί πήγα με το φορτηγό μου στο μέρος που ήθελα να πάω τα μελίσσια για να δω εάν  θα μπορούσε να περάσει το φορτηγό από τις λάσπες που είχαν δημιουργηθεί στον δρόμο μετά από 7 μέρες χιονιού και βροχής. Και αμέσως μετά πήγα στο μελισσοκομείο που θα έκανα το βράδυ την μετακίνηση για να δω εάν μου άνοιξαν και σε μένα κυψέλες κατά την διάρκεια της νύχτας. Ευτυχώς δεν είδα ανοιχτές κυψέλες, και πήγα πίσω στον Σοχό για να ετοιμαστώ για την μεταφορά (όπως σας είχα αναφέρει και χθες).

 Ξεκινώ το απόγευμα από τον Σοχό για να πάω στο μελισσοκομείο μου, φτάνω εκεί, και ξαφνικά καθώς είμαι επάνω στο Τ4 βλέπω μια κυψέλη ανοιχτή, αμέσως χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα κατεβαίνω από το φορτηγό οπλισμένος με έναν σιδηρολοστό (Τι? Σοκαριστήκατε? Γιατί? Ο μελισσοκόμος είναι  ένας επαγγελματίας που δουλεύει κυρίως την νύχτα, μόνος του, σε μέρη που δεν πατάει κανείς! Τι νομίζετε? Ο πραγματικός κίνδυνος της μελισσοκομίας  για έναν μελισσοκόμο είναι οι  μέλισσες? Χα!) και αρχίζω να ψάχνω τον έναν που μου άνοιξε την κυψέλη, ή τους πολλούς που μπορεί να ήταν μαζί του. Δεν τους βρήκα γιατί μάλλον μόλις άκουσαν τον θόρυβο από το φορτηγό το έσκασαν.

 Πάω στην ανοιχτή κυψέλη, ένα από τα λίγα αδύναμα μελίσσια σε αυτό το μελισσοκομείο (ο δράστης είχε αντίληψη μελισσοκομική! Και στο δικό μου «έπιασε» το πιο ήταν το ποιο αδύναμο από όλα, και στον φίλο μου! Τέτοια αντίληψη μελισσοκομική δεν χρειάζεται να σας πω ότι την έχουν μόνο μελισσοκόμοι! Ημεδαποί ή και αλλοδαποί!), με ανοιχτό το καπάκι και βγαλμένο το κερόπανο, μπρος από την κυψέλη ένα κομμάτι από ξύλο γκορτσιάς τυλιγμένο με πράσινη σακούλα που λειτουργούσε μάλλον ως πυρσός και καμένα στάχια για να δημιουργήσουν καπνό (οι μελισσοκόμοι φυσικά έχουν καπνιστήρια,  θα σας πω σε μελλοντική ανάρτηση μου τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση) για να αποσυντονίζουν το μελίσσι έτσι ώστε να κλέψουν από αυτό τα πλαίσια με μέλι, και συνήθως μετά από αυτό αφήνουν ανοιχτή και την κυψέλη και το κρύο αποτελειώνει το μελίσσι (δεν φτάνει σου κλέβουν το μέλι, αλλά για 2-3 κιλά μέλι σου κάνουν ζημία πάνω από εκατό ευρώ στην αξία του μελισσιού, και ακόμα μεγαλύτερη από την αξία του μελιού που θα χάσεις επειδή έχασες ένα μελίσσι που θα παρήγαγε πολύ περισσότερο μέλι από αυτό που του κλέψανε!). Αλλά αυτή την φορά τους έπιασα επί το έργο, μόλις είχαν ανοίξει την κυψέλη και δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα άλλο!

 Όσους ενδοιασμούς καθώς και αμφιταλαντεύσεις, και να είχα σχετικά με το να μετακινήσω αυτό το μελισσοκομείο ή όχι (γιατί το σημείο που είχα τα μελίσσια έδινε καλύτερα από το σημείο που τα πήγα) μόλις είδα αυτή την εικόνα μου έφυγαν αμέσως, ανάβω καπνιστήρι και αρχίζω να κλείνω κυψέλες, να τις φορτώνω, και να δένω το φορτίο με ιμάντες. Ξεκινώ για την επιστροφή μου μέσα σε τρελά νεύρα αλλά κάπως κρατώ την ηρεμία μου για να μην κάνω καμία γκέλα πάνω στο τιμόνι και φτάνω στο μέρος που θα τοποθετούσα τα μελίσσια.

 Αρχίζω να ξεφορτώνω δίπλα στο φορτηγό τις κυψέλες και να προχωρώ σιγά, σιγά, αλλά σε μέρος με μεγάλη κλίση (35-40 μοίρες! Ναι ξέρω, λάθος! Αλλά εάν θέλεις να είναι οι κυψέλες κρυμμένες από παντού μερικές φορές κάνεις τοποθετήσεις που είναι προφανέστατα λάθος όσο αφορά την πρόσβαση σε αυτές), είπαμε τρελά νεύρα ούτε κατάλαβα πότε τελείωσα, ανοίγω και τις κυψέλες και πάω να φύγω. Αμ δε! Το Τ4 δεν μπορούσε να προχωρίσει με τίποτα μπροστά! Σπινάριζε σαν τρελό αλλά δεν πήγαινε ούτε 10-20 πόντους μπροστά! Δεύτερο λάθος μου! «Κοιμισμένε έβρεχε και χιόνιζε μια ολόκληρη εβδομάδα συνεχόμενα, ναι μεν τις τελευταίες μέρες έκανε καλό καιρό αλλά στην πραγματικότητα το έδαφος είναι τελείως υγρό κάτω από την επιφάνεια! Και η κλίση του είναι τεράστια! Τσίμπα τώρα δύο για να στανιάρεις!» η μόνη σκέψη  μου.

 Ούτε τα ζικ ζακ του τιμονιού δεν έχουν αποτέλεσμα. Και μου έρχεται η ιδέα να δοκιμάσω την όπισθεν! Το Τ4 αμέσως αρχίζει να κινείται και μάλιστα εύκολα, «Όπα» λέω «μπας και αυτή είναι η λύση? Να το πάω λίγο πιο πίσω και να δοκιμάσω να ανέβω από άλλο σημείο?», αυτή η σκέψη μου, αλλά με τα ζικ ζακ το φορτηγό είχε πλησιάσει υπερβολικά τις κυψέλες (που ήδη ήταν κοντά στις κυψέλες στο ξεφόρτωμα το Τ4, για να είναι ευκολότερο), ακούω ξαφνικά ένα γδούπο! «Την κάτσαμε την βάρκα!» σκέπτομαι «και πρόλαβες και τις άνοιξες έ κάγκουρα?» η δεύτερη σκέψη μου! Βγαίνω έξω, βλέπω ότι έχω πάρει παραμάζωμα 3-4 κυψέλες (και με μόνο μια σανίδα πτήσης σπασμένη ως απώλεια!) , οι μέλισσες δε να έχουν βγει έξω και να ψάχνουν τον ηλίθιο που θα συναντήσει πολύ σύντομα τον δημιουργό του!

 Δεν καθυστερώ καθόλου και αρχίζω να τραβώ τις κυψέλες από κάτω από το φορτηγό και να προσπαθώ να τις πάω όσο περισσότερο πίσω ώστε σε δεύτερο χρόνο να έχω χώρο για ελιγμούς με το φορτηγό. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι οι μέλισσες με έκαναν κουκλάκι βουντού από τα τσιμπήματα (και όχι, το να βάλεις την στολή δεν είναι το σωστό! Μέχρι να την βάλεις θα έχουν βγει ακόμα περισσότερες μέλισσες και θα σε σκίσουν! Υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας όταν γίνεται η γκέλα όπου εάν έχει αρκετό κρύο έξω το σωστότερο είναι να δράσεις γρήγορα χωρίς στολή για να αρπάξεις λιγότερο ξύλο, δυστυχώς χθες η πανσέληνος ήταν η παράμετρος που δεν μου χαρίστηκε στον πόνο!). Αλλά ελευθέρωσα το φορτηγό από τις κυψέλες, και δημιούργησα τον απαραίτητο χώρο.

 Ανεβαίνω στο Τ4 και αμέσως βάζω όπισθεν για να απομακρύνω το φορτηγό από τις κυψέλες αλλά πλέον είμαι τελείως εξαγριωμένος από τα νεύρα, και τον πόνο, και δεν σταματώ το φορτηγό στο σημείο που ήθελα για να βάλω πρώτη και να προσπαθήσω να το βγάλω πάλι μετωπικά, αλλά με την όπισθεν αρχίζω να γκαζώνω έχοντας την καρότσα μπροστά και αρχίζω να ανεβαίνω την ανηφόρα! Μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι αυτό δεν ήταν το αρχικό μου σχέδιο αντιλαμβάνομαι ότι το φορτηγό δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να ανέβει την ανηφόρα έτσι. Μάλιστα την ανέβαινε εκπληκτικά εύκολα. Θες το πιο μεγάλο και αργό γρανάζι της όπισθεν που το κάνει να ροπάρει δυνατότερα? Το ότι έτσι το βάρος του κινητήρα με την κλίση της ανηφόρας έδιναν περισσότερη πρόσφυση στους μπροστινούς τροχούς του Τ4 (είναι μπροστινοκίνητο)? Απέκτησα ξαφνικά από το αμόκ που με έπιασε τηλεκίνηση και έσπρωχνα το φορτηγό μόνο με την δύναμη του μυαλού μου? Δεν ξέρω γιατί, αλλά το φορτηγό βγήκε πανεύκολα από το δύσκολο σημείο! Και αυτή την φορά αυτή η περιπέτεια μου άρχισε στις 10,00 και τελείωσε στις 10,13! Πετάει η ομάδα!

 Τρέμοντας από την αδρεναλίνη, τον πόνο, και το κρύο, ένα φυσιολογικό άτομο θα σκέφτονταν «Ουφφφ καθαρή την βγάλαμε και σήμερα! Ξέχνα το δεύτερο δρομολόγιο, πάνε στο σπίτι να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς, να φας, και να πας για ύπνο». Ένα φυσιολογικό άτομο θα σκέφτονταν ακριβώς έτσι. Οι μελισσοκόμοι δεν είναι φυσιολογικά άτομα. Τουτέστιν? Αμέσως μετά ξεκίνησα για το δεύτερο δρομολόγιο καπάκι! Φυσικά δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες και από αυτό, σας είπα ήδη πολλά.

 Ας πάμε και στο ηθικό δίδαγμα. Μισείτε την ρουτίνα και την μονοτονία του τα ίδια και τα ίδια, σας αρρωσταίνει, το σιχαίνεστε, σας κάνει να θέλετε να ουρλιάξετε καθώς θα βγάζετε τα μάτια σας με τα δάχτυλά σας!

 Ναι σας καταλαβαίνω, αλλά επίσης σας ζηλεύω! Ναι πραγματικά σας ζηλεύω! Θα ήθελα και εγώ μια τέτοια ρουτίνα, μια αδιάκοπή μονοτονία, το κάθε τι να είναι ίδιο και ίδιο, η κάθε μέρα μου να είναι ίδια με την προηγούμενη!

 Θα ήθελα να πηγαίνω στα μελίσσια μου κάθε μέρα και να μην φοβάμαι εάν θα είναι λιγότερα, εάν θα είναι ανοιχτά, εάν θα τα έχουν ψεκάσει, εάν θα είναι καμένα ή θα τα έχει παρασύρει το ρέμα.

 Θα ήθελα να βάζω το κλειδί στην μίζα και το φορτηγό απλώς να τσουλάει μπροστά, να μην χρειάζεται να ξέρω τις ιδιότητες του χώματος και πόσο γρήγορα με την παρουσία νερού μετατρέπεται σε λάσπη, να μην είμαι αναγκασμένος να σκέπτομαι πως μπορούν οι νόμοι της φυσικής να εφαρμοστούν στο κιβώτιο ταχυτήτων και στο κέντρο βάρος του φορτηγού έτσι ώστε να μην είμαι αναγκασμένος να κοιμηθώ μέσα στην καμπίνα του φορτηγού, μόνος, μέσα στην ερημία.

 Θα ήθελα να μην είμαι αναγκασμένος να υπερασπιστώ το εαυτό μου χρησιμοποιώντας εργαλεία ως αυτοσχέδια όπλα γιατί κάποιοι μπορεί έχοντας την αριθμητική υπεροχή, και ενώ έχουν αδικοπραγεί ενάντια μου, στο τέλος και να με επιτεθούν.

 Θα ήθελα να μην χάνω στην ψυχραιμία μου με την παράλογη και δυσμενή πραγματικότητα που αντιμετωπίζω διαρκώς εκεί έξω και μέσα στο αμόκ μου να αποκτώ το θάρρος μιας αρκούδας, την λύσσα ενός λύκου, και τα ένστικτα μιας τίγρης!

 Και το κυριότερο όλα τα παραπάνω να μου τα επιβάλουν εξωτερικοί και ανεξάρτητοί παράγοντες από μένα!

 Αγαπήστε την ρουτίνα σας και την μονοτονία σας, να είσαστε μακάριοι για αυτό! Μην ξεχνάτε και την κινέζικη ευχή αλλά συνάμα και κατάρα «Είθε να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς!».

 Στα της επιδημίας τώρα. Τι κοινό έχουν οι Gipsy Kings, οι πιστοί, και οι ψεκασμένοι? Και οι τρείς κατηγορίες ατόμων πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν σχετικά με την επιδημία και να την βγάλουν καθαρή χωρίς συνέπειες. Τι άλλο κοινό έχουν και οι τρείς? Και οι τρείς έχουν λάθος πάνω σε αυτή την εικασία τους! Οπότε τσιμπήστε 20 έξτρα κρούσματα από τον καιρό των τσιγγάνων γιατί δεν ισχύουν οι νόμοι για αυτούς, απλώς κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει ότι άλλοι οι νόμοι της κοινωνίας και άλλοι της βιολογίας! Στους δεύτερους πολλές μαγκιές δεν παίζουν!

 Οι υπόλοιποι τι? Είδατε μετά από πόσες μέρες ήλιο και σαν τα πρόβατα σκεφτήκατε ταυτόχρονα να βγείτε όλοι μαζί? Εύγε! Φροντίστε να τα θαλασσώσετε στο τέλος!

 Και μια που κρατάμε και σκορ, λίγο περισσότεροι οι νεκροί σήμερα, αλλά λιγότερα και τα κρούσματα (ας όψονται και οι Gipsy Kings που τα αυξήσανε αρκετά από μόνοι τους!) αλλά κυρίως λιγότεροι διασωληνωμένοι.

 Κανονικά θα το χαρακτήριζα αυτό ως νίκη αλλά βλέπω χαλαρότητα μεγάλη από όλους σας την τελευταία εβδομάδα. Οπότε για να σας τονίσω ξανά τα πλεονεκτήματα της ρουτίνας και της μονοτονίας μια εικόνα από την χθεσινή μου μέρα, μια που πολλές φορές ένα κείμενο δεν αρκεί από μόνο του για να αποδώσει πλήρως την πραγματικότητα.

Δικό σας.   




Adios Amigos Locos












Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 11/04/2020
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου