UA-50457385-1

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα Πέμπτη (11/4/2020 έως 17/4/2020)

 Και συνεχίζουμε με την νέα σειρά αναρτήσεων σε αυτό το blog που θα έχει αποκλειστικά θεματολογία της την επιδημία του Covid-19, όπου και θα υπάρχουν συγκεντρωμένα το καθημερινό ημερολόγιο καραντίνας που τηρώ πλέον στο προφίλ μου στο Facebook, αλλά και οι αναρτήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό που έχουν γραφτεί (και θα γραφτούν στο μέλλον) στο blog μου.

 Σκοπός είναι να παρουσιαστεί μια σοβαρή (καλά λέμε τώρα! Χα χα χα), λογική και τεκμηριωμένη ματιά και άποψη σχετικά με την αναγκαιότητα να τηρηθεί η καραντίνα από όλους μας, για να μην ξεφύγει η κατάσταση όπως σε γειτονικές μας χώρες. 

 Δυστυχώς υπάρχει εκεί έξω πολύς ανορθολογισμός, θεωρίες συνωμοσιών, και ωχαδερφισμός που μπορεί να κάνει τεράστιο  κακό. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι όσοι εκπροσωπούν τα παραπάνω και έχουν πολύ δυνατότερη φωνή μέσα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από όλους, και οι απόψεις τους έχουν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τον κορονοϊό, αλλά και η καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν είναι και αυτή μεγαλύτερη επίσης από οποιαδήποτε καταστροφή μπορεί να προκαλέσει η ίδια η επιδημία!

 Σε όσους ξενιστούν (νέοι αναγνώστες μου) από το ύφος της γραφής μου διευκρινίζω ότι όσο πιο άμεσο το μέσο μετάδοσης του μηνύματος τόσο πιο αποτελεσματική και η επικοινωνία ανάμεσα σε πομπό  και δέκτη. Οπότε τα κείμενα μου έχουν την φυσική ροή και μορφή που έχει και ο πηγαίος προφορικός λόγος μου. Όσο για το χιούμορ μου? Ε! Ας πούμε ότι υπάρχει  και αυτό! Χα χα χα.

 Πολλά είπαμε, θα τα λέμε κάθε εβδομάδα σε κάθε νέα ανάρτηση των Ημερολογίων καραντίνας, καθώς και των αντίστοιχων αναρτήσεων στο blog για την επιδημία.

 Καλή δύναμη να έχουμε όλοι μας.

 Θα νικήσουμε! 


Αναρτήσεις του blog για την επιδημία του Covid-19




Κομμουνιστής μέχρι να πλουτίσεις..

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα πρώτη (13/3/2020 έως 20/3/2020)

Η λεπτή γαλάζια γραμμή

Επιδημία Κορωνοϊού και Ελλάδα: Τέσσερις αισιόδοξες υποθέσεις

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα Δεύτερη (21/3/2020 έως 27/3/2020)

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα Τρίτη (28/3/2020 έως 03/4/2020)

Ημερολόγια Καραντίνας: Εβδομάδα Τέταρτη (04/4/2020 έως 10/4/2020)

Οι άγγελοι του Λέτσε


Ημερολόγιο Καραντίνας

11/04/2020


 Γυρίζω πίσω στα Ημερολόγια καραντίνας για να διαβάσω τι ακριβώς έγραφα πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, και με εκπλήσσει το πόσο μικροί μου φαίνονται οι αριθμοί απωλειών που με είχαν συγκλονίσει τότε κυριολεκτικά, σε σχέση με τους αριθμούς απωλειών που έχουν τα αντίστοιχα κράτη σήμερα!

 Αλλά πιο πολύ με συγκλονίζει το παρακάτω απόσπασμα από το ημερολόγιο καραντίνας της 20/3/2020 που γράφει:

 « Άλλος Έλληνας διαδικτυακός σχολιαστής σε προφίλ φίλου μου έγραφε για το κλίμα που επικρατεί για τον Κορωνοϊό ως «ΥΣΤΕΡΙΑ! Καθαρή ΥΣΤΕΡΙΑ» (ΦΥΣΙΚΆ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ!), και αυτό γιατί έχουμε ακόμα κάτω από 10 νεκρούς στην Ελλάδα. Ναι ρε μεγάλε αλλά πήρες χαμπάρι ότι οι νεκροί στην Ισπανία ξεπέρασαν ήδη τους 1.000? 3.400 στην Ιταλία και δεν έχουμε μάθει ακόμα τον απολογισμό για την σημερινή ημέρα? Στην Γαλλία ήδη ξεπέρασαν τους 500***! Και έχουμε διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς θανάτου σε όλες τις χώρες. Το πήρατε χαμπάρι ότι οι νεκροί παγκοσμίως ξεπέρασαν σήμερα τους 10.000? Έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε λιγότερο από μία εβδομάδα! Το αντιλαμβάνεστε ότι σε μια εβδομάδα από τώρα θα είναι υπερδιπλάσιοι? Και το ίδιο την επόμενη, και την μεθεπόμενη? Ξέρετε τι σημαίνει αυτό? Τρείς υπερδιπλασιασμοί σε 3 εβδομάδες? Κοντά στους 100.000 νεκρούς! Σε τρεις εβδομάδες!».

 Έχουν περάσει ακριβώς 3 εβδομάδες από τότε, και οι νεκροί από την επιδημία έχουν ξεπεράσει τους 100.000 (συγκεκριμένα αυτή την στιγμή το κοντέρ του Covid-19 Traker της Microsoft καταμετρά 102.136 νεκρούς παγκόσμια. Χθες αργά το βράδυ ξεπεράστηκε το ορόσημο των 100.000 από όπου και η φωτογραφία που σας αναρτώ σήμερα). Μια πρόβλεψη που όσο και εάν δεν το ήθελα ήταν ακριβέστατη! Μου προκαλεί μεγάλη λύπη αυτό, και δεν με ευχαριστεί καθόλου το ένστικτο μου επάνω στο να «νιώθω» τους αριθμούς, πραγματικά θα ήθελα να κάνω λάθος πάνω σε αυτό, αλλά…..

 Κοιτάζω τους αριθμούς νεκρών και από τις τρείς χώρες που αναφέρω εδώ και συνειδητοποιώ ότι και οι τρείς αυτές χώρες πλέον ανήκουν στο καθόλα μη τιμητικό κλαμπ των 10.000 νεκρών ( Ισπανία 16.353, Ιταλία 18.849, Γαλλία 13.197), επίσης σε αυτό το κλαμπ ανήκει και οι Η.Π.Α. με 18.763 νεκρούς! Μια χώρα που ούτε καν μας απασχολούσε η καταμέτρηση της επιδημίας εκεί πριν από 3 εβδομάδες, και πιθανότατα αύριο θα είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από την επιδημία (ήδη είναι η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον κόσμο με 504.780 κρούσματα στα 1.684.833 που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Η δε Νέα Υόρκη έχει περισσότερα κρούσματα από την δεύτερη χώρα στον κόσμο (Νέα Υόρκη 170.512 κρούσματα έναντι της Ισπανίας με 161.852 κρούσματα, επίσης η Νέα Υόρκη καταμετρά και 7.847 νεκρούς!)). Η δε ημερήσια αύξηση των θανάτων παγκοσμίως έχει φτάσει στις 7.500 νεκρούς!

 Απογοητευτικοί αριθμοί που επιβεβαιώνουν την απόφαση μου να ασχοληθώ με την καταγραφή της επιδημίας, και στην προειδοποίηση για τις συνέπειες εάν χαλαρώσουμε τις άμυνες μας. Δεν ξέρω τι επιρροή μπορεί να είχαν τα γραπτά μου, αλλά νιώθω μια ικανοποίηση για αυτή την προσπάθεια μου. Για το ότι δεν άφησα αυτό το ζήτημα να πέσει κάτω αδιαφορώντας για αυτό, το ότι πήρα θέση και πολεμική ενάντια στον ανορθολογισμό εκεί έξω που γελοιοποιούσε το όλο ζήτημα, το υποβάθμιζε, το συκοφαντούσε, και έκανε το οτιδήποτε για να σαμποτάρει την Εθνική προσπάθεια για περιορισμό της επιδημίας.

 Και κοιτάζω τους αριθμούς για την χώρα μας και λένε μέχρι τώρα που γράφω αυτό το κείμενο 93 νεκροί! Ναι πριν από 3 εβδομάδες ήταν κάτω από 10, ναι σχεδόν έχουν δεκαπλασιαστεί, τεράστια αύξηση, αλλά δεν είναι τετραψήφιος ο αριθμός! Θα μπορούσε να ήταν! Βλέπω στατιστικές από χώρες με κοντινούς πληθυσμούς σε εμάς όπως το Βέλγιο με 3.346 νεκρούς στους 11.460.000 κατοίκους, ή την Ολλανδία με 2.643 νεκρούς στους 17.280.000 κατοίκους, ή την Ελβετία με 1.016 νεκρούς στους 8.570.000 κατοίκους και λέω «φτηνά την γλυτώσαμε! Θα μπορούσαμε να είμαστε στην θέση τους» και αμέσως μετά μου έρχεται και η δεύτερη σκέψη «Όχι! Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε στην θέση τους, θα ήμασταν πολύ χειρότερα!». Και αισθάνομαι σαν ένα μικρό λιθαράκι πάνω στην προσπάθεια όλων μας να έβαλα και εγώ με την ατομική μου στάση, αλλά ίσως και με τα γραπτά μου. Πιθανότατα να μην είναι και ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά μου, αλλά με κάνει να αντέχω ευκολότερα την καραντίνα αυτή η σκέψη. Κάτι είναι και αυτό.

 Επίσης βλέπω τις χώρες που είχα σταμπάρει ως τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της επιδημίας το πόσο υποφέρουν, και τι Γολγοθάς τους περιμένει εξαιτίας των επιλογών των λαών τους να δώσουν την εξουσία σε τελείως ακατάλληλους ανθρώπους! Για αυτό και με προκαλεί λύπη ο πόνος που περνάνε τώρα, και ακόμα περισσότερο με θλίβει ο πόνος που θα περάσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

 Αρνητικοί πρωταγωνιστές όπως η Μεγάλη Βρετανία που έχει τον πρωθυπουργό της να έχει μόλις βγει από την εντατική λόγου κορωνοϊού (όπου μας πληροφορούν τα (πραγματικά ξεφτιλισμένα και πεταμένα) ΜΜΕ της νησιωτικής χώρας ότι περνά τον καιρό του βλέποντας άρχοντα των δαχτυλιδιών και λύνοντας σοντόκου! Υπέροχες επιλογές όσο ο λαός σου αποδεκατίζεται! Δεν μπορώ να πω! Εύγε!) ενώ το κοντέρ σε αυτή την χώρα ήδη γράφει 8.958 νεκρούς, και με τον ρυθμό των 1000 νεκρών την ημέρα (980 χθες) πιθανότατα και αυτή η χώρα σήμερα θα μπει και αυτή στο κλαμπ των 10.000 νεκρών!

 Εξίσου αρνητικός πρωταγωνιστής η Βραζιλία με τις δεκάδες παλινωδίες του τραγικού προέδρου της που σχεδόν του έχουν αποστερήσει όλες τις εξουσίες οι υφιστάμενοι του, αντιδρώντας στην προοπτική σφαγής του πληθυσμού της χώρας τους από την εγκληματική ανεπάρκεια του εκλεγμένου (δυστυχώς!) ηγέτη της. Βραζιλία που ήδη μετρά 1.074 νεκρούς και κοντά στα 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ πριν από 3 εβδομάδες ήταν σχεδόν μηδενικοί αυτοί οι αριθμοί, και είχε την μεγάλη ευκαιρία εάν έπαιρνε τα αναγκαία μέτρα τότε να μην κινδύνευε ιδιαίτερα από την επιδημία. Δυστυχώς δεν τα πήρε και το μέγεθος του πληθυσμού της Βραζιλίας όπως και οι αδυναμίες της ως οικονομία αλλά και δημόσιου συστήματος υγείας προμηνύουν τεράστιους αριθμούς από απώλειες.

 Ένας ακόμα αρνητικός πρωταγωνιστής που υπέπεσε στην αντίληψη μου ήταν και η Τουρκία του παλαβού γεράκου που ενώ πιθανότατα είχε καταλάβει την σοβαρότητα της απειλής προτίμησε γιατροσόφια και επικοινωνιακά παιχνίδια για να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αλλά καταστάσεις όπως επιδημίες δεν μπορούν να λυθούν με στρατηγικές του «απλώς κλοτσάω το τενεκεδάκι για να πάει λίγο παρακάτω». Πλέον η γειτονική χώρα μετρά 1.006 νεκρούς και 47.029 επιβεβαιωμένα κρούσματα που την κατατάσσει στην 9η θέση παγκοσμίως σε κρούσματα. Και δυστυχώς τα επικοινωνιακά κόλπα και μόνο συνεχίζουν, όπως το απρόβλεπτο lockdown για δύο μέρες το Σαββατοκύριακο αυτό, που προφανώς έγινε σε μη εργάσιμες μέρες και για να μην χαθεί παραγωγή αλλά και για να μπορεί ο γεράκος να λέει ότι εφάρμοσε και αυτός ένα lockdown (και μάλιστα το ανακοίνωσε 3 ώρες πριν την επιβολή του!!! Με αποτέλεσμα όλοι οι Τούρκοι να βγουν πανικόβλητοι να ψωνίσουν και να τιγκάρουν σε κόσμο τα μαγαζιά, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες της Γείτονος χώρας να λένε ότι τα πράγματα σχετικά με την μετάδοση της επιδημίας  χειροτέρευσαν εξαιτίας αυτού του lockdown!).

 Για το τέλος θα κρατήσω ως τον αρνητικότερο πρωταγωνιστή όλων, την Σουηδία που εσκεμμένα διάλεξε την στρατηγική της ανοσίας της αγέλης, και παρόλο που αναγνωρίζει ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίασε παρόλα αυτά κωλυσιεργεί και χρησιμοποιεί παρελκυστικές τακτικές για να μην πάρει την γενναία (πλέον!) απόφαση για lockdown!

 Για να εμποδίσει τους ακροδεξιούς να κερδίσουν πολιτικό έδαφος και κέρδος από ένα lockdown  που θα είχε επιπτώσεις στην οικονομία, αποφάσισε η κεντροσοσιαλιστική κυβέρνηση να ρισκάρει και να αφήσει την επιδημία να εξελιχθεί χωρίς να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Με αποτέλεσμα η Σουηδία πλέον να μετρά 887 νεκρούς (78 νεκρούς μόνο χθες!) καθώς και 10.151 επιβεβαιωμένα κρούσματα, και αυτό σε έναν πληθυσμό 10.200.000 και με πυκνότητα πληθυσμού τέσσερις φορές μικρότερη από την Ελλάδα! Αλλά επίσης και με ένα πληθυσμό που έχει την κοινωνική απομόνωση μέσα στα χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης του ως λαός! Και δυστυχώς η σφαγή θα συνεχιστεί, όπως και θα έρθει και εκεί η οικονομική ύφεση που θα σαρώσει όλο τον πλανήτη. Και εν μέσο ύφεσης θα μετρούν χιλιάδες νεκρούς και άντε μετά να σταματήσεις την επέλαση των ακροδεξιών στην πολιτική αρένα! Μεγαλύτερη πολιτική μυωπία δεν νομίζω να έχω γνωρίσει ποτέ στην ζωή μου, και έχω δει παρόμοιες γκέλες μόνο στα βιβλία της Ιστορίας!

 Για τις Η.Π.Α. τι να πω? Αρνητικότατος πρωταγωνιστής και αυτός όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσα στην αρχή του κειμένου, αλλά εκείνο που προκαλεί τεράστιο πόνο και αμφιβολία για το μέλλον  αυτού του έθνος είναι οι ομαδικοί τάφοι στην νήσο Hart των θυμάτων από κορωνοϊό, όπου τους θάβουν ανά 24τραδες κάθε μέρα (παλιά έθαβαν εκεί όσους νεκρούς δεν τους διεκδικούσαν οι συγγενείς τους, αλλά γίνονταν μια ταφή τέτοια κάθε 1 εβδομάδα, πλέον λόγου κορωνοϊού γίνονται 5 την εβδομάδα!) μέσα σε ξύλινα φέρετρα, το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε τεράστια χαντάκια. Το έβλεπες αυτό να γίνεται στις ταινίες με θέμα τον μαύρο θάνατο στην Ευρώπη του μεσαίωνα, και δεν φανταζόσουν ότι θα το έβλεπες ποτέ στην ζωή σου να γίνεται πραγματικότητα! Και όμως, έγινε!

 Δεν περίμενα ότι η ηγεσία (ή το έλλειμμα της) μπορεί να προκαλέσει τέτοια καταστροφή και σφάλματα που να έχουν τόσο τραγικές επιπτώσεις! Βλέπετε ζούσαμε με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που υποεκτιμά την ατομική ευθύνη, και τις επιπτώσεις της πάνω στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. Μαθαίναμε από μικροί ότι οι δυνάμεις της οικονομίας ορίζουν το μέλλον, τις προοπτικές, τις δυνατότητες, τις επιδιώξεις, και στο τέλος και τις κατευθύνσεις που θα πάρει αυτή η κοινωνία. Διαμορφώνουν επίσης και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και γενικώς δημιουργούν ένα πλέγμα όπου οι ατομικές ενέργειες, συμπεριφορές, και στρατηγικές δεν έχουν μεγάλη σημασία και δεν επηρεάζουν σε ιδιαίτερο βαθμό το οικονομικοπολιτικό γίγνεσθαι! Πόσο λάθος αποδεικνύεται αυτό όταν όμως αντιμετωπίζουμε τέτοιες ακραίες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσουν οι αποφάσεις μεμονωμένων ατόμων ολόκληρες κοινωνίες, πληθυσμούς, και οικονομίες, όταν μια και μόνο απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε ένα σχετικά ασφαλές λιμάνι ή στην άβυσσο των άστοχων και αλόγιστων επιλογών.

 Τι μας περιμένει από εδώ και πέρα?

 Δεν τολμώ να κάνω προβλέψεις γιατί θα επιβεβαιωθούν φοβάμαι και θα μου προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη λύπη. Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των νεκρών (αλλά εξακολουθεί να αυξάνει ο ημερήσιος αριθμός νεκρών!) αλλά με 7.500 νεκρούς ημερησίως σημαίνει ότι θα έχουμε 15.000 νεκρούς σε δυο και μόνο μέρες. Επίσης σημαίνει ότι σε 5 με 6 μόνο μέρες ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού θα ξεπεράσει τους νεκρούς όλης της χρονιάς από την γρίπη (135.470 αυτή την στιγμή!)
 - Πηγή Worldometer -
(https://www.worldometers.info/?fbclid=IwAR0jvheQh0wjYMUZjbKAxnyBeBdDnmPDM1b3WNHVezWQ-Bd-W8Oa8DxO1_0  )
                                         
 και θα συνεχίζει να αυξάνει το μερτικό της σε νεκρούς πολύ ταχύτερα από την απλή γρίπη, και έτσι μια ακόμα πρόβλεψη μου να κάτσει βαριά στους κουφιοκεφαλάκηδες που ακόμα χρησιμοποιούν αυτή την ανόητη σύγκριση ως το απόλυτο επιχείρημα (φυσικά είπαμε ότι ανεβάζουν και τους νεκρούς από αυτή την αιτία στα 10-12 δισεκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνια!!).

 Είμαστε στο μεταίχμιο, μια εποχή πεθαίνει και μια νέα γεννιέται αυτή ακριβώς την στιγμή, η επιδημία μπορεί να είναι το γεγονός αυτής της εκατονταετίας, όπως ήταν οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι την προηγούμενη. Νέες δυνάμεις που εδώ και καιρό ήταν έτοιμες να αναλάβουν τον ηγετικό τους ρόλο θα αναδυθούν. Παλιές δυνάμεις θα χάσουν τα πρωτεία τους στην ηγεσία, όπως την έχασαν και κραταιές αυτοκρατορίες πριν από αυτές. Μπλοκ κρατών έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαλυθούν εξαιτίας της μυωπικής ηγεσίας των μεγαλύτερων δυνάμεων μέσα σε αυτά. Ο κόσμος θα γίνει περισσότερο πολυπολικός, θα αναδυθούν περισσότερα τείχη, θα αυξηθούν οι διαμάχες. Τα ζοφερά σενάρια του Μάθιους, του Σμιθ, του Ρικάρντο και του Μαρξ για το μέλλον είναι πιο επίκαιρά από ποτέ, ελπίζω το μέλλον μας να μην περιοριστεί στις δυστροπίες που προβλέπουν οι παραπάνω πατέρες της οικονομικής επιστήμης. Θέλω να πιστεύω σε κάτι ανώτερο για τον πολιτισμό μας από ότι είναι απλώς το άθροισμα της ηλιθιότητας των ανθρώπων που αποτελούν την ανθρωπότητα. Θέλω να πιστεύω στον Άνθρωπο. 

 Στα δικά μας τώρα, βλέπω τα κανάλια να ασχολούνται με τις attention whore της Ελληνικής πολιτικής σκηνής που δεν δέχονται ελέγχους καθώς πάνε στα εξοχικά τους στα νησιά, ή διαβάζω από πολλές πλευρές στα κοινωνικά δίκτυα το ερώτημα «Γιατί στα τζαμιά έχουν μεγάφωνα? Και γιατί όχι στις εκκλησίες?  Και και και και» (τι να πεις πάνω σε αυτό? Αρχίζω να καταλαβαίνω γονείς που έχουν παιδιά, και ενώ το ένα έχει καεί βάζοντας το χέρι του στην φωτιά, όταν λες το άλλο να μην το κάνει αυτό να σου ανταπαντά «Μα αφού ο άλλος το έβαλε στην φωτιά!!!! Γιατί να μην το βάλω και εγώ??????» και σκέφτομαι ότι εκείνη την στιγμή ο κάθε γονέας θα νιώθει κάποια συμπάθεια και κατανόηση προς τον Ηρώδη!) και μου φεύγει η πίστη για τον άνθρωπο με την ίδια ταχύτητα που φεύγει γυναικοπαρέα από το μπαρ με το που τους έρχεται από δίπλα της παρέα από μπάκουρους (μάλλον παρέα από μπάκουρους φτωχούς, και άσχημους!). Δεν θα τα σχολιάσω τα παραπάνω, δεν το καταδέχομαι καν ως νοήμον άνθρωπος!!!

 Πάμε στην αναφορά Τάγματος τώρα. Λίγα περισσότερα τα κρούσματα, ελαφρώς λιγότεροι οι διασωληνωμένοι, σταθερός ο αριθμός από τους νεκρούς.


Η λεπτή Γαλάζια γραμμή κρατά ακόμα γερά! Μην χαλαρώνετε, θα νικήσουμε! 


12/04/2020


 Σήμερα θα κάνω κάτι που συνήθως δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω σε φυσιολογικές συνθήκες. Θα απαντήσω σε αρκετά από τα ερωτήματα από τους διάφορούς ψεκασμένους, συνομοσιολόγους, και αμόρφωτους εκεί έξω. Ερωτήματα που τα έχω δει τον τελευταίο μήνα να τα διατυπώνουν ξανά, και ξανά, και παρόλο που υπάρχουν κάποιοι χαζοί που «τσιμπάνε» και απαντούν, αυτοί που τα έχουν θέσει αγνοούν τις απαντήσεις τους και εξακολουθούν να τα κάνουν ξανά και ξανά. Οπότε μια που βλέπω ότι υπάρχει προφανέστατα πρόβλημα επικοινωνίας θα τα απαντήσω μεν, αλλά θα τα απαντήσω δύο φορές!

 Ναι την κάθε απάντηση θα την δώσω δύο φορές! Την πρώτη φορά στην γλώσσα που μιλώ εγώ και ο περισσότερος από τον φυσιολογικό κόσμο εκεί έξω, και την δεύτερη φορά θα απαντήσω ακριβώς όπως αρμόζει και καταλαβαίνουν οι χοντροκομμένοι κουτοπόνηροι χωριάτες εκεί έξω, που δυστυχώς ανακαλύπτοντας τα κοινωνικά δίκτυα ξεφύγανε από τα στενά όρια των καφενείων όπου δείχνανε μόνο εκεί την μόστρα τους, και τους έχουμε φορτωθεί όλοι πλέον εδώ μέσα να τους τρώμε στην μάπα, και να μας πρήζουν τα………

 Μια διευκρίνιση όμως, δεν πιστεύω ιδιαίτερα στον διάλογο! Δεν έχω ιδιαίτερα ψιλά αυτή την διαδικασία ανταλλαγής απόψεων στο σύστημα αξιών μου. Και αυτό γιατί ξέρω ότι οι περισσότεροι δεν είσαστε ικανοί για να κάνετε διάλογο! Ικανοί είσαστε για να κάνετε μονόλογους, δεν ξέρετε να ακούτε τον άλλον, δεν έχετε την κριτική σκέψη για να κρίνετε την ορθότητα των επιχειρημάτων του, δεν έχετε την διάθεση και να αλλάξετε τις απόψεις σας εάν ο άλλος που θα συζητήσετε μαζί του έχει δίκιο και οι απόψεις του είναι σωστές!

Οι περισσότεροι από σας έχετε ένα «πακέτο» ιδεών καρφωμένο στο κεφάλι σας, και πιο εύκολα θα χάσετε το κεφάλι σας παρά το παραπάνω «πακέτο». Το κακό είναι ότι αυτό το πακέτο ιδεών δεν στηρίζεται πάντα στον ορθολογισμό και στα σκληρά δεδομένα, αλλά σε στερεότυπα, ιδεοληψίες, αμάθεια ή και ημιμάθεια. Εάν κάποιος έχει διαμορφωμένη άποψη για την πραγματικότητα λόγου ιδεολογίας, πολιτικών και θρησκευτικών τοποθετήσεων, έχει επίσης χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, όπως και χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις διάλογο με αυτόν! Σαν να προσπαθείς να κάνεις διάλογο με ένα σκύλο (όχι κομματόσκυλο σαν αυτό που περιγράφω παραπάνω!), ότι και να του πεις θα πάει στράφι! Το πολύ, πολύ, να πάει να σου φέρει την εφημερίδα όταν θα τον μαλώνεις γιατί για ακόμα μια φορά κατούρησε μέσα στο σπίτι!

 Οπότε εδώ θα έχετε τις απαντήσεις σε ερωτήματα που σας καίνε (μόνο εσάς όμως!) αλλά σε δύο γλώσσες, σε αυτή που καταλαβαίνω εγώ, αλλά και σε αυτή που καταλαβαίνετε εσείς, αλλά επειδή είναι ευγενικοί οι συνομιλητές σας δεν σας μιλούν έτσι μπας και στρώσετε χαρακτήρα! Και φυσικά όποιος παρεξηγηθεί μπορεί άνετα στα όργανα μου να γραφτεί, όπως έλεγε και ο Βασιλάκης στον μαύρο γάτο.

 Πάμε!

 «Γιατί ενώ το Aids ή η ελονοσία ή η κοινή γρίπη ξεκληρίζουν (μέχρι στιγμής! Σε μερικούς μήνες μπορεί να μην ισχύει αυτό!) περισσότερους από τον κορωνοϊό γίνεται τόσο νταβαντούρι για αυτόν? Δεν είναι πανδημίες τα άλλα? Γιατί δεν παίρνουμε μέτρα? Πως γίνεται να σκοτώνουν και αυτά τόσους πολλούς?»

 Ζήτημα ημερών και μόνο (5-6) η επιδημία του κορωνοϊού να ξεπεράσει τους θανάτους της επιδημίας της κοινής γρίπης. Ναι και οι δύο είναι επιδημίες και μάλιστα και οι δύο είναι πανδημίες, δηλαδή επιδημίες που έχουν παρουσία και στις 5 Ηπείρους του πλανήτη. Απλώς η επιδημία του κορωνοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτική (μια τουλάχιστο τάξη μεγέθους δηλαδή Χ10) από την κοινή γρίπη, αλλά επίσης και πολύ πιο θανατηφόρα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με 0,69% θνησιμότητα εάν μολυνθεί το σύνολο του ανθρωπίνου πληθυσμού θα έχουμε 7 δισεκατομμύρια Χ0,69% = 48.300.000 άτομα! Για να το γράψουμε αυτό και με λέξεις μπας και το καταλάβετε καλύτερα Σαράντα οκτώ εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες νεκροί*!

 Δυστυχώς ο κορωνοϊός έχει την μεταδοτικότητα να μολύνει το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού. Εάν θεωρείτε το 0,69% ως υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σας πληροφορώ ότι αυτό είναι το ποσοστό που έχει υπολογιστεί βάση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως. Δυστυχώς όμως στα κράτη που έχει καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας λόγου τεράστιου αριθμό κρουσμάτων τα αντίστοιχα ποσοστά ανεβαίνουν στο 5%, ή στο 7%, αλλά ακόμα και πάνω από το 10%! Και δυστυχώς εάν αφήσουμε την επιδημία να συνεχιστεί χωρίς μέτρα περιορισμού όλες οι χώρες θα δούνε τα συστήματα υγείας τους να καταρρέουν και να έχουν παρόμοια ποσοστά θνησιμότητας! Όλα αυτά τα μέτρα παίρνονται και για να μην καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας, αλλά και για να προλάβουμε να βρούμε φάρμακα ή και εμβόλιο και για τον κορωνοϊό για να περιορίσουμε την ζημία. Φάρμακα και εμβόλιο που έχουμε αντίστοιχα για τον ιό της κοινής γρίπης.

 Επίσης φάρμακα και εμβόλιο έχουμε και για την ελονοσία, αλλά μόνο φάρμακα έχουμε και για το Aids, όχι φυσικά για να θεραπευτείς αλλά για να μπορέσεις να ζήσεις 20-25 ίσως και 30 χρόνια με αυτή την ασθένεια. Γιατί δεν παίρνουμε τέτοια μέτρα και για αυτές τις ασθένειες? Γιατί δεν μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο (το ένα με κουνούπια, το άλλο κυρίως με την σεξουαλική επαφή) και όχι με την ανάσα, την χειραψία, το φτέρνισμα. Κανένας δεν θα μπει σε μια εκκλησία έχοντας Aids  ή Ελονοσία και στα 45 λεπτά που θα είναι εκεί μέσα θα έχει κολλήσει 10-20-50 άτομα όπως θα γίνει με κάποιον που έχει κορωνοϊό!

 Γιατί πεθαίνουν από αυτά τόσοι πολλοί? Από την ελονοσία και το Aids  πεθαίνουν πολλοί γιατί παρόλο που υπάρχουν φάρμακα και εμβόλιο είναι τραγικά υπερβολικά φτωχοί για να το έχουν! Άνθρωποι από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, Λατινικής  Αμερικής, Μέσης ανατολής, νοτιοανατολικής Ασίας, απλούστατα δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν τα ακριβά φάρμακα και εμβόλια (όπου υπάρχουν) για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ασθένειες, και για αυτό εξακολουθούν να πεθαίνουν σαν τις μύγες δεδομένου και ότι υπάρχει ήδη εδώ και δεκαετίες με εκατονταετίες ευρύτατες πληθυσμιακές ομάδες ανθρώπων μολυσμένων με αυτές τις ασθένειες, και δεν είναι ασθένειες που έχουν μόνο μερικούς μήνες ύπαρξης και ήδη έχουν ξεκληρίσει πάνω από 100.000 κόσμο όπως ο κορωνοϊός!

 Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θανατικό? Με το να δώσεις λεφτά εσύ, εγώ, όλοι μας στις αναπτυγμένες χώρες ή να δεχθούμε να φορολογηθούμε με ένα μικρό φόρο έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για να έχουν φάρμακα και εμβόλια οι τραγικά φτωχοί άνθρωποι του πλανήτη .

 Γιατί δεν το κάνουμε? Γιατί είμαστε υποκριτές! Γιατί θα δείξουμε μια στατιστική με νεκρούς από αυτές τις ασθένειες, αλλά δεν θα βάλουμε ποτέ το χέρι στην τσέπη μας για να πληρώσουμε για την σωτηρία αυτών των ανθρώπων!

 Για να προσαρμόσουμε και την απάντηση και στην γλώσσα των «έτσι» για να την καταλάβουν.

«Αι ααααα! Τι τσαμπούνας αααα εκεί? Το ίδιου είναι? Δεν γουστάρεις να κολλήσεις Aids? Δεν πας στις βρουμιάρες στον Βαρδάρη! Βάζεις που και που καμιά καπότα εάν πάς για καμιά ξεπέτα! Ελονοσία? Που την θυμήθηκες? Έχεις ακούσει κανένα στην Ελλάδα να πεθαίνει από ελονοσία από τότε που βγήκε το ΠΑΣΟΚ? Πας καλά? Αν έχεις τόσο γκαϊλέ για την Ελονοσία γιατί δεν δίνεις λεφτά στην Γιούνισεφ? Αλλά ξέχασα εάν είναι να δώσεις κανένα φράγκο αρχίζεις να γκαρίζεις σαν γαιδούρ «Εδώ δεν έχουν οι Έλληνες να φάνε θα τα δώσουμε στους αράπηδες και στους τζιχαντιστές? Τα Ισλαμοπιθίκια!». Και μην μου πεις για πείνα στον κόσμο, με αυτή την μπάκα σου τουλάχιστο 15 παιδάκια στην  Αιθιοπία έχουν μείνει χωρίς φαγητό!»

 Πάμε παρακάτω.

«Γιατί να είναι κλειστές οι εκκλησίες ενώ είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ? Στα σούπερ μάρκετ δεν κολλάς τον κορωνοϊό και τον κολλάς στις Εκκλησίες? Γιατί να μην έχουν μεγάφωνα οι εκκλησίες και να μεταδίδουν την Θεία λειτουργία? Γιατί να μην μας κάνουν ντελίβερι το Άγιο φως ενώ κάνουν ντελίβερι στα σουβλάκια? Γιατί έχουν μεγάφωνα στα τζαμιά και όχι στις εκκλησίες?».

 Και η απάντηση πρώτα στα νεοελληνικά.

 Γιατί επιτρέπεται να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και όχι στην εκκλησία? Γιατί απλούστατα εάν δεν πας στο σούπερ μάρκετ σε 2-3 εβδομάδες θα πεθάνεις από την πείνα! Πόσο πιο απλό από αυτό? Δεν ισχύει το ίδιο με το να μην πας στην Εκκλησία! Ναι κολλάς και στο σούπερ μάρκετ, κολλάς και στην Εκκλησία, αλλά εξακολουθεί να ισχύει το παραπάνω, χωρίς φαγητό θα πεθάνεις σε 2-3 εβδομάδες, χωρίς Θεία λειτουργία θα πεθάνεις σε 60-70 χρόνια!

 Πάμε παρακάτω στα ντελίβερι. Γιατί να μην κάνουν νετλίβερι το Άγιο φως οι δήμοι όπως κάνουν νετλίβερι τα σουβλάκια οι παπάκηδες? Γιατί πρώτα από όλα ο ένας φέρνει κάτι βασικό για την ύπαρξη σου δηλαδή φαγητό, ενώ ο άλλος δεν φέρνει κάτι βασικό για την ύπαρξη σου (και ανοίγω παρένθεση εδώ, το Άγιο φως έρχεται απόγευμα Μεγάλου Σαββάτου στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα κατά τις 8-9 είναι στο αεροδρόμιο Αθηνών από τα Ιεροσόλυμα, πότε αυτό το Άγιο φως προλαβαίνει μέσα σε 2-3 ώρες να βρεθεί σε 13.000 εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα? Και άντε στις εκκλησίες  του Νομού Αττικής και Θεσσαλονίκης (?!?!) να μπορεί να πάει. Στο Βροντερό στα Ελληνοαλβανικά πως προλαβαίνει να πάει? Στην Νέα Βίσσα στα Ελληνοτουρκικά πως προλαβαίνει να πάει? Στους Λειψούς έξω από την Ικαρία πως προλαβαίνει να πάει? Υπάρχει και άλλο Άγιο φως σε κάθε εκκλησία ξεχωριστά?  Κάποιο Θαύμα? Ή ένας αναπτήρας απλώς  για να τηρηθεί και το τελετουργικό της εκκλησίας? Απορία μου από την εποχή του Κατηχητικού που ακόμη περιμένει απάντηση). Ο ένας που σου φέρνει το φαγητό σου το κάνει με ρίσκο της ζωής του  γιατί είναι υποχρεωμένος λόγου ανάγκης για να μπορέσει να βγάλει ένα μεροκάματο για να επιζήσει, ενώ εάν σου φέρει το Άγιο φως ο δημοτικός υπάλληλος με ρίσκο της ζωής του δεν είναι υποχρεωμένος να υποστεί το συγκεκριμένο ρίσκο για να μπορέσει να μαζέψει από τους βλαμμένους ψήφους ο δήμαρχος!

 Δεύτερη διαφορά, στο ντελίβερι για να εξυπηρετήσεις εσύ συγκεκριμένα μια βασική σου ανάγκη παίρνεις ένα ρίσκο να καλέσεις τον ντελιβερά για να σε εξυπηρετήσει, ο οποίος όμως ντελιβεράς δεν θα πάει σε όλα τα σπίτια εκεί έξω (οπότε κάποια στιγμή θα περάσει και από μολυσμένους από τον κορωνοϊό!), σε αντίθεση με το ντελίβερι του Άγιου φως που θα είναι υποχρεωτικό να περάσει από παντού γιατί αλλιώς θα μπουν σε τεράστιους μπελάδες οι υπάλληλοι και ο ίδιος ο δήμαρχος (Γιατί δήμαρχε δεν πέρασαν οι υπάλληλοι να μου φέρουν το Άγιο φως? Τι είμαι φακελωμένος ως Άθεος? Δεν είμαι χριστιανός εγώ? Ή μόνο η Θεία χάρη είναι για τους ψηφοφόρους σου!!!). Υποχρεωτικό μεν να περάσει από όλους, αλλά αρκετοί θα έχουν υπολογίσει το ρίσκο μιας τέτοιας ενέργειας και δεν θα θέλουν να εκτεθούν σε αυτό, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν την πόρτα τους για να πάρουν το Άγιο φως (απλούστατα για να μην «φακελωθούν» ως Άθεοι στα καλά καθούμενα ενώ αυτοί απλώς φοβούνται την μόλυνση!).

 Γιατί δεν υπάρχουν μεγάφωνα στις εκκλησίες? Γιατί απλούστατα δεν σας εμπιστεύεται το κράτος! Γιατί με το που κάνεις αυτό το ερώτημα καταλαβαίνει ότι η πρόθεση σου είναι να μετέχεις στην Θεία λειτουργία έξω από την Εκκλησία μαζί με εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλους! Και απλούστατα εάν επιτρέψει κάτι τέτοιο έχει δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα που στάνταρ θα σκάσει. Και φυσικά μετά οποιοσδήποτε θα θέλει να ικανοποιηθούν αντίστοιχα αιτήματα (γιατί να μην κάνουμε και μια πορεία στην πόλη και εμείς οι Αναρχικοί, παοκτσίδες, αγρότες, οποιοσδήποτε? Γιατί να μην δω την συναυλία που θέλω? Γιατί να μην ψωλάρω αβέρτα στην παραλία με χιλιάδες άλλους? Ξέρετε ανάγκες δεν έχουν μόνο οι πιστοί!). Γιατί έχουν στα τζαμιά μεγάφωνα? Πρώτα από όλα δεν έχουν μεγάφωνα στα τζαμιά, δεύτερον δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα πολλά τζαμιά (μόνο στα πομακοχώρια στην Ξάνθη και στην Ροδόπη, μην ξεχνάτε δεν υπάρχουν τζαμιά στις μεγάλες πόλεις μας! Τώρα θα κάνουν το πρώτο στην Αθήνα!). Τρίτον ακόμα και εάν μαζεύονται στα τζαμιά οι πιστοί αυτής της θρησκείας απλώς κάνουν ένα θανάσιμο λάθος, κινδυνεύουν να κολλήσουν κορωνοϊό και να πεθάνουν! Θέλετε το ίδιο και εσείς? Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα λογικής εδώ?

 Και η απάντηση στην γλώσσα των «έτσι».

«Αι αααααα! Σε έπιασε ο γκαϊλές για την εκκλησία τώρα ρε σβαρνιάρ’? Τι λες α χαϊλιασι? Πότε μου έγινες καλός χριστιανός εσύ? Όταν βάζεις τις βυζαρούδες στο φεις το μπουκ τότε που είναι η θρησκεία σου? Όταν πετάς αισχρά  κάθε 1-2 μέρες για τις γυναίκες δεν νιώθεις αμαρτία? Το ότι δεν πας στην εκκλησία για 1-2 μήνες σε πείραξε? Λαθροπιθίκια και προδότες, ψόφος και κρεμάλες, διαρκώς φωνάζεις στο προφίλ σου, τώρα μας έγινες και καλός χριστιανός? Φα’ ένα πούστη!».

 Και συνεχίζουμε.

 «Πόσο θα κρατήσει αυτή η καραντίνα? Πριν από δύο εβδομάδες λέγανε για δύο εβδομάδες, και πάλι σήμερα για δύο εβδομάδες μας λένε! Βαρέθηκα, θέλω να πάω για Πάσχα να φάω αρνί στην σούβλα, ποιοι είναι αυτοί που μου το απαγορεύουν?».

 Η καραντίνα θα κρατήσει όσο χρειασθεί ή όσο μπορούμε να αντέξουμε ως οικονομία χωρίς να γίνει ανεπανόρθωτη ζημία! Κανονικά για να αρχίσουν τα μέτρα περιορισμού να αίρονται θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα κρίσιμο αριθμό κρουσμάτων ανά ημέρα, και μάλιστα να υπάρχει σταθερότητα αυτού του αριθμού κρουσμάτων για πολλές συνεχόμενες ήμερες (στην πραγματικότητα πρέπει για πολλές συνεχόμενες μέρες να έχουμε κάτω από 50 κρούσματα την ημέρα για να υπάρξει αυτή η σκέψη!). Όσο δεν βλέπουμε αυτή την μείωση δεν θα αρθεί η καραντίνα.

 Όσο δεν υπακούν οι Έλληνες στα μέτρα περιορισμού με το να βολτάρουν σε παραλίες, να χορεύουν όλοι μαζί στις ταράτσες των σπιτιών στο Μενίδι ακούγοντας Πάολα, όσο κάποιοι θα πηγαίνουν στα χωριά τους για να χλαπακίζουν την αρνάρα ή την κατσικάρα παρόλο που ο γιατρός τους το αγόρευσε γιατί μπορεί να είναι καρδιακοί, όσο ο καθένας μας δεν αλλάζει τον εαυτό του για να προστατεύσει τους άλλους τόσο θα καθυστερεί η άρση της καραντίνας. Σε αυτήν την κατάσταση είμαστε όλοι μας, όλοι μας περιορίζουμε τις ελευθερίες μας, και τα θέλω μας, και κυρίως τις ζωές μας, για να τελειώσει όλο αυτό μια ώρα αρχύτερα. Τα μέτρα ισχύουν για όλους μας διαρκώς, και όχι μόνο για τους άλλους, και μόνο όταν μας συμφέρει!

 Δυστυχώς ίσως χρειασθεί ακόμα και πριν αυτό το σημείο να σταματήσουμε την καραντίνα εάν δούμε ότι πλέον δεν έχουμε την δυνατότητα για lockdown μέχρι να ξεριζωθεί η επιδημία από την χώρα μας, για να μπορέσουμε να δούμε λίγους τουρίστες να έρχονται, μπας και λαδώσει λίγο το αντεράκι και από όσους Έλληνες ζούνε από τον τουρισμό και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, ή αγρότες! Με όποιο κόστος θα μας έρθει επίσης  ακριβώς εξαιτίας αυτής της έλλειψης επιλογών μας.

 Και σε ελεύθερη μετάφραση για τους «έτσι».

 «Αί ααααα! Και τι θα κάνεις που θα τελειώσει η καραντίνα? Θα τρέξεις σαν τον Κουσϊά μαραθώνιο και γκρινιάζεις? Α βα γκάλιο πάλι θέλεις να χλαπακιάσεις κοψίδια να χορτάσεις την λόπκα σου? Βα κοίτα πως έγινες ααααα! Σαν μπαούλο με χέρια είσαι α! Όλο λόπκα, λόπκα, θα σκάσ’ αααααα! Αϊπτουρ ρε λουπουρτζού! Άντε μην πρήζεις αρχίδια, θα έρθει η ώρα να πλένεις και εσύ τις βρωμοποδάρες σου στην Καλικράτεια, να χλαπακιάσεις και τα κατσικάκια και τα μπριζολιακά συστήματα στα «βρόμικα» στην Χαλκιδική, ααααα ρε λίξουρ!».

 Τι λέει? Σας τα απάντησα όλα? Μέχρι εδώ, ήδη έχω δαπανήσει πολύ περισσότερο χρόνο από όσο αξίζατε! Σας μίλησα και στην γλώσσα μου, σας μίλησα και στην γλώσσα που σας αξίζει να σας μιλάνε, σήμερα το μαγαζί έκανε πρόγραμμα μόνο για σας! Μην ακούσω γκουκ μουκ!

 Και πάμε στα της χώρας μας τώρα.

 Εμφανέστατα λιγότερα νέα κρούσματα σήμερα, ελαφρά περισσότεροι οι διασωληνωμένοι, αλλά δυστυχώς αυξήθηκαν οι νεκροί.

 Μια ακόμα Νίκη που μπορεί να φέρει ακόμα πιο κοντά το φως στο τέλος του τούνελ. Αλλά είναι ακριβώς αυτή η στιγμή που με τίποτα δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, η προσήλωση μας θα πρέπει να είναι στον στόχο, και είμαστε σε μια επικίνδυνη εβδομάδα για να κάνουμε το λάθος. Οπότε και θα πρέπει διαρκώς όλη την εβδομάδα να σας θυμίζω το διακύβευμα!


 Δικό σας!   

* Ακόμα και εάν θεωρήσουμε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 10% των πραγματικών κρουσμάτων εκεί έξω οι  απώλειες από τον κορωνοϊό έχουν την δυναμική να φτάσουν στα 4.830.000! Ας το γράψουμε και ολογράφως αυτό, Τέσσερα εκατομμύρια Οκτακόσιες Τριάντα χιλιάδες νεκροί! Ένα τεράστιο νούμερο ακόμα και έτσι! Και αυτό εάν δεν παρθούν μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας! 


13/4/2020


 Ένα καλό ερώτημα είναι εάν η επιδημία του κορωνοϊού έχει ταξικό πρόσημο, εάν δηλαδή χτυπάει περισσότερο κάποιες οικονομικές τάξεις σε σχέση με κάποιες άλλες. Και η απάντηση είναι εύκολη. 

 Φυσικά!

 Ήδη έχουμε αναπτύξει, σε προηγούμενο κείμενο μας, το πόσο δυσκολότερα θα περάσουν την επιδημία τα φτωχά, και με αδύναμα δημόσια συστήματα υγείας, υποανάπτυκτα και αναπτυσσόμενα κράτη. Αλλά ακόμα και στα πλουσιότερα κράτη οι φτωχότεροι κάτοικοι αυτών των κρατών είναι που θα πληρώσουν και το βαρύτερο τίμημα σε κρούσματα και θανάτους.

 Και είναι σχεδόν αυτονόητο! Εργαζόμενοι όπως εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, ανατροφοδότες ραφιών, ταμίες, καθαριστές, εργαζόμενοι σε φαρμακεία, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (νοσηλευτές και καθαριστές, αλλά ακόμα και νέοι ιατροί), οδηγοί ταξί αλλά και αστικών συγκοινωνιών, οδοκαθαριστές, εργαζόμενοι σε οικοδομές (που δεν έχουν σταματήσει!), αστυνομικοί, πυροσβέστες, οδηγοί φορτηγών εφοδιαστικής αλυσίδας, πωλητές, βενζινοπώλεις, ντελιβεράδες και εργαζόμενοι στην εστίαση (αρτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, take away), κρεοπώλες, μανάβηδες, δηλαδή ο όγκος των εργαζομένων που ακόμα εργάζονται για να μην παραλύσει κράτος και εφοδιαστική αλυσίδα, όλοι αυτοί είναι χαμηλόμισθοι, και ανήκουν στις κατώτερες οικονομικά τάξεις.

 Επίσης σε χώρες που δεν έχει επιβληθεί πλήρης παύση εργασίας στα εργοστάσια και είναι ακόμα εν λειτουργία, εκεί έχουμε ακόμα μεγαλύτερους όγκους εργαζομένων που δουλεύουν ως εργάτες και αυτοί φυσικά ανήκουν στις κατώτερες οικονομικά τάξεις. Και φυσικά για τους περισσότερους από αυτούς δεν αποτελεί καν επιλογή να κάτσουν στο σπίτι τους, και να μην πάνε για εργασία για να προστατευτούν από τον κορωνοϊό, μια που τα οικονομικά τους είναι πολύ στενά και είναι αναγκαίο να δουλεύουν διαρκώς για να μπορούν απλώς να τα φέρνουν βόλτα! Επιβίωση μέρα με την μέρα δηλαδή!

 Οπότε λόγου της εργασίας τους είναι εκτεθειμένοι διαρκώς στην πιθανότητα να κολλήσουν τον κορωνοϊό και να νοσήσουν από αυτόν. Γίνεται διαρκώς λόγος για εργασία από το σπίτι, αλλά για όλα τα παραπάνω επαγγέλματα αυτό είναι αδύνατο!

 Τηλεργασία μπορεί να κάνουν στελέχη επιχειρήσεων (λογιστές και οικονομικά στελέχη, πληροφορικάριοι, διευθυντές πωλήσεων και προσωπικού κ.α.), καθηγητές και συνήθως στα ανώτερα κλιμάκια (πανεπιστημίου), γραφίστες, διαφημιστές, δημοσιογράφοι, χρηματιστές, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κ.α. Επαγγέλματα που συνήθως σε οδηγούν και στην κοινωνική ανέλιξη, και σε αυξημένες οικονομικές απολαβές, οπότε και σε οδηγούν σταδιακά σε ανώτερες οικονομικές τάξεις. Ναι αλλά όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι τους ήδη έχουν κάνει ένα σημαντικότατο βήμα για να προστατευτούν από τον κορωνοϊό!

 Φυσικά δεν αναφέρω καν μεγάλο-στελέχη επιχειρήσεων, μεγαλομετόχους και ιδιοκτήτες τους, μεγαλοεισοδηματίες, εφοπλιστές, εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφους, τραπεζίτες, μεγαλοχρηματιστές, οι οποίοι δεν χρειάζεται καν να δώσουν παρόν στους χώρους εργασίας τους ή ακόμη καν και να χρειάζεται να εργάζονται από τα σπίτια τους!

 Άλλη παράμετρος είναι ότι οι φτωχότεροι μέσα σε μια οικονομία ζούνε και σε αντίστοιχες φτωχότερες και λιτότερες κατοικίες. Μικρά διαμερίσματα στα κέντρα των πόλεων (που μπορεί να μην έχουν καν πρόσβαση σε παράθυρα! Και να μην μπορούν να αερίζονται σωστά όπως προτείνουν ως μέτρο ενάντια στον κορωνοϊό οι επιστήμονες) χωρίς αυλές, με κοινόχρηστες εισόδους και στενές προσβάσεις προς αυτά (εσωτερικές σκάλες, μικρά ασανσέρ). Και μάλιστα πολλές φορές να γίνεται και συγκατοίκηση με άλλους για να επιμερισθεί το κόστος κατοικίας. Με άλλους που συνήθως θα ανήκουν σε παρεμφερείς οικονομικές τάξεις και εισοδήματα, οπότε και θα εργάζονται και αυτοί σε παρεμφερή επαγγέλματα, και έτσι θα αυξάνει και ο κίνδυνος μόλυνσης εξαιτίας αυτού του γεγονότος!

 Μια σχετική ιστορία πάνω σε αυτό (τα γράφω αυτά για τους μελλοντικούς αναγνώστες που θα ψάχνουν πηγές για το τι συνέβη στην μεγάλη επιδημία του 2020! Στα υπόψη και αυτό!) είναι και το κράξιμο που έχουν δεχθεί τις προηγούμενες εβδομάδες οι διάφοροι διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, μοντέλα, τηλεπερσόνες, που βγάζουν ιστορίες από την καραντίνα τους στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα προτρέποντας τους πάντες να μείνουν μέσα στα σπίτια τους.

 Και είναι αδύνατο για τους φτωχότερους πολίτες σε κάθε χώρα να μην παρατηρήσουν ότι οι συγκεκριμένες διασημότητες ζούνε σε σπίτια με πολλαπλάσια τετραγωνικά μέτρα από τα δικά τους, γεμάτα με πισίνες, τεράστιες τηλεοράσεις με πλαίστεισιον και στερεοφωνικά συστήματα (μέχρι και εσωτερικούς κινηματογράφους!), γεμάτα ψυγεία που έχουν το μέγεθος μεγάλων δωματίων, αβέρτα οικιακές συσκευές όπως παγωτομηχανές, βαφλίερες, μηχανές ποπ κόρν, αποχυμωτές, κελάρια με κρασιά, διπλά και τριπλά κρεβάτια, πολυθρόνες με μασάζ, τραπέζια του μπιλιάρδου, ποδοσφαιράκια, φλιπεράκια, γυμναστήρια με πολλαπλά όργανα και διαδρόμους γυμναστικής, καθώς και τεράστιες αυλές (εξωτερικές αλλά και εσωτερικές!!!) όπου μπορούν να κάνουν ότι δραστηριότητα γουστάρουν!
Και δικαιολογημένα τους έρχεται η αγανάκτηση του «Σε ένα τέτοιο σπίτι μεγάλε και εγώ μπορώ να κάνω καραντίνα για χρόνια! Έλα στο δικό μου που είναι 40-45 τετραγωνικά, η μόνη πρόσβαση σε εξωτερικό φως είναι από τον φεγγίτη, όταν κάθομαι στην τουαλέτα δεν αναπνέω για να μπορέσω να χωρέσω μέσα σε αυτή, και όταν ξυπνώ χτυπώ στην κουζίνα γιατί η κρεβατοκάμαρα είναι ενιαία με την κουζίνα, και όχι γιατί είναι αισθητική μου επιλογή αλλά αναγκαιότητα λόγου του μικροσκοπικού μεγέθους του σπιτιού που μένω!».

 Ένα ακόμα μεγαλύτερο και ακόμα πιο δικαιολογημένο παράπονο των φτωχών που παρακολουθούν αυτή την προκλητική επίδειξη πλούτου, αλλά και μη κατανόησης της πραγματικότητας που βιώνουν εκατομμύρια φτωχοί συνάνθρωποι μας από τους εν λόγο διάσημους είναι και το «Φίλε, εγώ δεν μπορώ να μείνω σπίτι γιατί δεν έχω δεκάρα σε λογαριασμούς στην τράπεζα, και μου έρχονται διαρκώς λογαριασμοί για να πληρώσω, εάν είμαι τυχερός και έχω ακόμα δουλειά θα τους πληρώσω αλλά μόνο με το να βγαίνω από το σπίτι μου και να δουλεύω στις ελάχιστες εργασίες που ακόμα επιτρέπεται να λειτουργούν εκεί έξω. Σε περίπτωση που όμως δεν δουλεύω γιατί έχω μπει σε αναστολή εργασίας, ή έχω ήδη απολυθεί έχω σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα και δεν θα μπορώ να πληρώσω για όλα τα παραπάνω, και το χειρότερο από όλα δεν θα ξέρω καν εάν θα έχω εργασία και όταν όλα αυτά τελειώσουν! Οπότε έλα εσύ στην θέση μου και πες μου πως θα σου φαίνονταν κάποιος που σου πουλούσε «μούρη» και «σοφία» εκ του ασφαλούς!?!?».

  Και έχουν απόλυτο δίκιο!

 Άλλο που μπορεί να διαφοροποιήσει την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού ανάμεσα στις διάφορες οικονομικές τάξεις είναι ακόμα και το κόστος εξετάσεων (ή και νοσηλείας σε κράτη όπως οι Η.Π.Α. όπου η ασφάλιση είναι ιδιωτική και πληρώνεις εσύ τα νοσήλια σου, και σε περίπτωση που έχεις απολυθεί χάνεις και την ασφάλιση σου, κάτι που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στα εκατομμύρια άνεργους που χάσανε τις δουλειές τους κατά την διάρκεια της επιδημίας κορωνοϊού που μένουν ξαφνικά και ξεκρέμαστοι και από αυτή την πλευρά!). Στην Ελλάδα αυτό το κόστος στα ιδιωτικά εργαστήρια είναι 270 ευρώ! Πολλοί που ξαφνικά έχουν μείνει χωρίς δουλειές ή ακόμα και όσοι δουλεύουν αλλά είναι χαμηλόμισθοί δεν μπορούν να επωμιστούν ένα τέτοιο κόστος.

 Ναι αλλά (όπως μου επισήμανε φίλος μου, και είναι κάτι που δεν συζητούν ιδιαίτερα τα κύρια ΜΜΕ!) για να μπεις για νοσηλεία για κορωνοϊό είναι απαραίτητη η διάγνωση σου πάνω σε αυτό (στην πραγματικότητα θέλει 2 θετικά τεστ), αλλιώς θα πρέπει να εισαχθείς σε μονάδες με ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού όπου ακόμα και να μην έχεις (και απλώς να ανησυχούσες με αυτή την πιθανότητα και κάποια συμπτώματα που είχες να τα αντιστοίχησες σε συμπτώματα του κορωνοϊού) προσβολή από κορωνοϊό θα μπορούσες ανετότατα να τον κολλήσεις εκεί! Γενικά υπάρχει μεγάλο θέμα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τα ύποπτα περιστατικά με κορωνοϊό στην Ελλάδα, και οι μαρτυρίες δεν μας δίνουν μια εικόνα οργανωμένη (ή έστω λογική!). Είναι κάτι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση γιατί είναι το επόμενο πεδίο μάχης που θα πρέπει να νικήσει, ιδίως εάν θα έχουμε και δεύτερο κύμα επιδημίας!!!

 Μια ακόμα σχετική παράμετρος που θα πρέπει να εξεταστεί είναι το ότι περιστατικά παχυσαρκίας, καρδιοπαθειών, διαβήτη, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και ακόμα αρκετές άλλες ασθένειες έχουν και αιτία το στιλ ζωής των ανθρώπων, είναι δε πολύ συχνότερες στις φτωχότερες οικονομικές τάξεις όπου είναι δυσκολότερο (και πολύ ακριβότερο!) να υιοθετήσουν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής (πχ καθημερινή εκγύμναση, βιολογικά ή light προϊόντα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μόνιμή και επαρκή βάση κ.α.).

 Αυτό συντελεί να έχουν και ανεβασμένα ποσοστά εμφάνισης αυτών των ασθενειών οι κατώτερες οικονομικές τάξεις. Ασθένειες όμως που συνδυαστικά με την δράση του κορωνοϊού είναι ο λόγος της υψηλής θνησιμότητας που παρουσιάζει σε σχέση με την κοινή γρίπη! Ιδίως εάν σκεφτούμε ότι την τελευταία δεκαετία ύφεσης αρκετοί φτωχοί πολίτες μας πήγανε σε ακόμα φτηνότερες λύσεις διατροφής με ακόμα κατώτερη ποιότητα (πχ λευκά προϊόντα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ) μπορεί να έχει το τίμημα της αυτή η επιλογή και στην γενική υγεία των ατόμων με χαμηλότερα εισοδήματα!

 Υπάρχει τώρα κάτι σχετικό με «σκληρά» δεδομένα επάνω σε όλα αυτά? Από την χώρα μας κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, δύσκολο ακόμα και για ευρωπαϊκές χώρες να έχουν τέτοια στατιστικά όταν τα πάντα γύρω τους καταρρέουν και οι νεκροί μετριούνται σε χιλιάδες. Αλλά για ακόμη μια φορά την διαφορά την κάνουν οι Η.Π.Α.! Όπου παρόλο τις ελλείψεις τους σε ιατροφαρμακευτικό υλικό η συγκέντρωση και επεξεργασία τέτοιων στοιχείων πάντα είναι το φόρτε τους. Αλλά δεν έχουμε (ακόμη!) στοιχεία για γενικά τους φτωχούς των Η.Π.Α. και τον βαθμό που είναι περισσότερο ευάλωτοι στην επιδημία κορωνοϊού, αλλά για μια ειδικότερη κατηγορία του πληθυσμού τους, και συγκεκριμένα τους μαύρους στις Η.Π.Α!

 Γενικά στοιχεία που έχουμε σχετικά είναι τα εξής:

 Ποσοστό φτώχειας στους μαύρους Αμερικάνους  (20,8%),  και τους λευκούς Αμερικάνους (10,1%), με όριο φτώχειας τα 20.212 δολάρια για μια οικογένεια 2 ατόμων με ένα παιδί, σύμφωνα με την υπηρεσία απογραφής των Η.Π.Α.

 Και ταυτόχρονα έχουμε και τα παρακάτω στοιχεία που είναι τρομερά ενδιαφέροντα σχετικά με το πόσο ευάλωτη είναι στην επιδημία του κορωνοϊού η συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων (που στην πραγματικότητα είναι μια σχετικά καλή μέτρηση και του πόσο οι φτωχοί είναι ευάλωτοι στην επιδημία του κορωνοϊού)

 Ποσοστά θανάτου των μαύρων στο σύνολο των θανάτων από κορωνοϊό σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό σε διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α.

Μίσιγκαν: θνησιμότητα 40% ενώ το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό είναι 14%

Πόλη του Σικάγο, Ιλλινόι: θνησιμότητα 67% ενώ το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό είναι 32%

Ιλλινόι: θνησιμότητα 42% ενώ το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό είναι 14%

Μιλγουώκι: θνησιμότητα 73% ενώ το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό είναι 26%

Λουιζιάνα: θνησιμότητα 70% ενώ το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό είναι 32%

Ουάσινγκτον DC: θνησιμότητα 58% ενώ το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό είναι 46%

Βόρεια Καρολίνα: θνησιμότητα 38% ενώ το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό είναι 21%

Φλόριντα: θνησιμότητα 16% ενώ το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό είναι 15%

Κονέκτικατ: θνησιμότητα 16% ενώ το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό είναι 10%


 Ως αρχικά στοιχεία (μια που ακόμα δεν έχουμε άλλα) νομίζω ότι δείχνουν ξεκάθαρα μια συσχέτιση ανάλογα την οικονομική σου επιφάνεια και το πόσο αυτή επηρεάζει την ευαλωτότητα σου στην επιδημία του κορωνοϊού. Ιδίως σε μια χώρα όπου η δημόσια κοινωνική ασφάλιση όπως την γνωρίζουμε στην Ευρώπη είναι μια έννοια άγνωστη για αυτούς, και τα πράγματα είναι στον συγκεκριμένο τομέα περισσότερο οξυμένα από ότι εδώ. Επιφυλασσόμεθα για περεταίρω συμπεράσματα περιμένοντας αντίστοιχα «σκληρά» δεδομένα και από τα ευρωπαϊκά συστήματα καταγραφής της επιδημίας.

 Αρκετά! Πάμε τώρα και στα της χώρας μας.

 Πολύ λιγότερα κρούσματα σήμερα, λιγότεροι οι διασωληνωμένοι, και πολλοί λιγότεροι οι θάνατοι! Μάλιστα και χωριά που ήταν σε αυστηρή καραντίνα πλέον βγαίνουν από αυτή! Μια πολύ καλή ημέρα και το φως στην άκρη του τούνελ διακρίνεται καθαρότερα, στο χέρι μας να τα καταφέρουμε, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση.


 Οπότε μια ακόμα εικόνα από την ταξική πλευρά της επιδημίας για να μην χαλαρώνουμε.  


14/04/2020


 Για να εξετάσουμε πόσο μερικές φορές οι αριθμοί μπορούν να «ψεύδονται» και να κρύβουν την αλήθεια που υπάρχει μεν μπροστά μας, αλλά εμείς είμαστε ανίκανοι να την αντιληφθούμε με την πρώτη ματιά.

 Και έχουμε τρεις περιπτώσεις χωρών που έχουν χτυπηθεί από την επιδημία. Η Ιταλία με 20.515 νεκρούς, η Ισπανία με 18.150 νεκρούς και το Βέλγιο με 4.157 νεκρούς.

 Με μια πρώτη ματιά σε απόλυτους αριθμούς την βαρύτερη καταμέτρηση σε νεκρούς έχει η Ιταλία, έπειτα η Ισπανία και στο τέλος με μεγάλη διαφορά το Βέλγιο. Σωστά! Ναι!

 Αυτό όμως σημαίνει ότι η Ιταλία έχει χτυπηθεί πιο βαριά από όλους από την επιδημία όσο αφορά τους νεκρούς, έπειτα η Ισπανία, και στο τέλος το Βέλγιο που την έχει βγάλει πιο καθαρή από όλους? Σωστά? Ναι? Λάθος!

 Στην πραγματικότητα την μεγαλύτερη αναλογία νεκρών ανά εκατομμύριο την έχει η Ισπανία με 387,74 μετά το Βέλγιο με 362,74 και στο τέλος είναι η Ιταλία με 338,31!

 Ναι αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας είναι με την σειρά που είναι και οι απόλυτοι αριθμοί θανάτων με την Ιταλία πρώτη, την Ισπανία μετά, και στο τέλος το Βέλγιο ε? Σωστά? Ναι? Λάθος!

 Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (θάνατοι /επιβεβαιωμένα κρούσματα) το έχει το Βέλγιο με 13,36%, ακολουθεί η Ιταλία με 12,85%, και στο τέλος είναι η Ισπανία με 10,51%!

 Ναι αλλά στους θανάτους ανά τετ χιλ (ή το ίδιο ακριβώς στο αντίστροφο του νεκροί ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο!)  θα είναι Ιταλία πρώτη, Ισπανία αμέσως μετά, και στο τέλος το Βέλγιο ε? Σωστά? Ναι? Λάθος!

 Στην πραγματικότητα το Βέλγιο έχει 0,1355 νεκρούς ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ή έναν νεκρό ανά 7,49 τετ. χιλιόμετρα, Η Ιταλία έχει 0,0681 νεκρούς ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ή έναν νεκρό ανά 14,69 τετ. χιλιόμετρα, και στο τέλος η Ισπανία έχει 0,036 νεκρούς ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ή έναν νεκρό ανά 27,80 τετ. χιλιόμετρα!

 Και σας παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία με τα οποία έγιναν οι υπολογισμοί.

 Βέλγιο: πληθυσμός 11,46,  πυκνότητα 377,5 ανά τετ χιλ, κρούσματα 31.119, θάνατοι 4.157,  θάνατοι ανά εκατομμύριο 362,74, ποσοστό θνησιμότητας 13,36%,  έκταση σε τετ. χιλ 30.689, θάνατοι ανά τετ χιλ 0,1355, Τετ. χιλ ανά νεκρό 7,49

 Ιταλία: πληθυσμός 60,64,  πυκνότητα 200 ανά τετ χιλ, κρούσματα 159.628, θάνατοι 20.515,  θάνατοι ανά εκατομμύριο 338,31, ποσοστό θνησιμότητας 12,85%. έκταση σε τετ. χιλ 301.338, θάνατοι ανά τετ χιλ 0,0681, Τετ. χιλ ανά νεκρό 14,69

 Ισπανία: πληθυσμός 46,81, πυκνότητα 93,3 ανά τετ χιλ, κρούσματα 172.655, θάνατοι 18.150,  θάνατοι ανά εκατομμύριο 387,74, ποσοστό θνησιμότητας  10,51%, έκταση σε τετ. χιλ 504.645, θάνατοι ανά τετ χιλ 0,036, Τετ. χιλ ανά νεκρό 27,80

Για να το δούμε αυτό και σε κάποια υποθετικά σενάρια για να κατανοήσουμε καλύτερα την κρυμμένη αλήθεια των αριθμών, και ας πούμε ότι το Βέλγιο είχε τον πληθυσμό πρώτα της Ιταλίας και έπειτα της Ισπανίας, για να δούμε το πόσο θα ήταν η καταγραφή των νεκρών του.

 Βέλγιο με πληθυσμό Ιταλίας νεκροί 21.996!

 Βέλγιο με πληθυσμό Ισπανίας νεκροί 16.979!

 Πάμε σε μια άλλη υπόθεση και θα εξετάσουμε το πόσοι θα ήταν οι νεκροί σε Ιταλία και Ισπανία εάν είχαν την θνησιμότητα που έχει το Βέλγιο.

 Ιταλία με θνησιμότητα Βελγίου νεκροί  21.326 δηλαδή 811 νεκροί παραπάνω!

 Ισπανία με θνησιμότητα Βελγίου νεκροί 23.066 δηλαδή 4916 νεκροί παραπάνω!

 Και για το τέλος ένα ακόμα παράδειγμα για να αντιληφθούμε καλύτερα τα μεγέθη της επιδημίας με κάτι κοντινό στην πραγματικότητα μας.

 Οπότε το Βέλγιο έχει έναν νεκρό για μια έκταση αντίστοιχη του δήμου Παπάγου – Χολαργού (7,3) ή της Καισαριανής (7,8), η Ιταλία έχει έναν νεκρό για έκταση αντίστοιχη του δήμου Περάματος (14,7), και η Ισπανία έχει έναν νεκρό για έκταση αντίστοιχη του δήμου Σπετσών (27,1) ή Παλλήνης (29,4)!

 Ελπίζω αυτό να σας έβαλε την αριθμητική της επιδημίας στα σωστά της μεγέθη.

  Μια κριτική σε αυτά που μόλις είπαμε.

 Ακόμα και στα φώτα της δημοσιότητας η επιδημία είναι άκρως άδικη! Τα μεγάλα κράτη μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας λόγου των τεράστιων απόλυτων αριθμών σε κρούσματα και θανάτους, αλλά πολλές φορές τα βαρύτερα χτυπήματα η επιδημία μπορεί να τα δώσει σε μικρότερα κράτη και αυτό να περάσει απαρατήρητο.

 Όπως η περίπτωση του Βελγίου που έχει μια πολύ υψηλή αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο, έχει ένα τεράστιο ποσοστό θνησιμότητας, και μεγάλη πυκνότητα θανάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αλλά στην πραγματικότητα κανένας δεν ασχολείται με αυτή την χώρα! Ψέματα! Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκια των γιατρών χωρίς σύνορά πήγαν εσπευσμένα στο Βέλγιο για  να οργανώσουν τα νοσοκομεία του χάρη στις μεγάλες γνώσεις και εμπειρίες που διαθέτει αυτή η οργάνωση, και οι γιατροί της, πάνω στην αντιμετώπιση επιδημιών (οργάνωσαν την καταπολέμηση πολλών επιδημιών όπως έμπολα, χολέρας κ.α. στις υποανάπτυκτες χώρες, οπότε έχουν μεγάλο γνωστικό κεφάλαιο πάνω σε αυτό το θέμα!). Προφανέστατα είχαν αντιληφθεί το που πήγαινε το ζήτημα και πήγαν να βοηθήσουν τους Βέλγους που πελαγοδρομούσαν, και μάλιστα από την αρχή τους επισήμαναν πολλά ζητήματα που είδαν ότι τα χειρίζονταν λάθος!

 Αυτή η είδηση ήταν που μου έκανε να χτυπήσουν καμπανάκια στο κεφάλι μου, και να αρχίζω να ελέγχω και να μελετώ πιο εντατικά την περίπτωση του Βελγίου (Στην πραγματικότητα μέχρι τότε είχα επικεντρώσει στην γειτονική Ολλανδία και στις επιδόσεις της! Και μάλιστα η Ολλανδία είχε περισσότερους νεκρούς μέχρι εκείνη την στιγμή από το Βέλγιο (αλλά όχι και αναλογικά), την τελευταία εβδομάδα όμως η Ολλανδία κατόρθωσε και περιόρισε τις απώλειες κοντά στους 100 περίπου νεκρούς την ημέρα, ενώ το Βέλγιο εκτινάχθηκε με 300-400 νεκρούς την ημέρα, και πλέον είναι στους 1300 νεκρούς περισσότερους από την Ολλανδία!). Και τότε άρχισα να βλέπω ότι αυτή η χώρα έχει χτυπηθεί σκληρότερα από όλες αλλά δεν έχει υποπέσει στην προσοχή κανενός!

 Και δείχνει το πώς θα μπορούσε να υποφέρει και η δική μας χώρα (που έχει αντίστοιχο πληθυσμό με το Βέλγιο) και που θα μετρούσε χιλιάδες νεκρούς, αλλά θα αντιμετώπιζε την αδιαφορία σχεδόν όλου του κόσμου!

 Γιατί τώρα το Βέλγιο έχει τόση μεγάλη ζημία? Μάλλον επειδή είναι πολύ πυκνοκατοικημένο, είναι στο κέντρο της Ευρώπης, και μάλιστα όλη η Ευρωπαϊκή διπλωματία της Ε.Ε. έχει εκεί την έδρα της (και όχι μόνο, και ένα σωρό ακόμη διεθνείς οργανισμοί και δικαστήρια!). Και ταυτόχρονα όπως αναφέρθηκε παραπάνω το Βέλγιο δεν είχε εμπειρία στην καταπολέμηση επιδημιών, με αποτέλεσμα να κάνει πολλά λάθη στον χειρισμό των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία (αλλά επίσης το Βέλγιο έχει 16,5 ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να είναι στα 11,5, και ο αντίστοιχος αριθμός για την χώρα μας ήταν στα 6 – τώρα με τις δωρεές και τις αγορές από το κράτος πιστεύω ότι θα έχει ανέβει σε σημαντικό ποσοστό σε σχέση με αυτό που είχαμε-). Μια υπενθύμιση του τι γλυτώσαμε.

 Αύριο θα σας έχω μια άλλη τέτοια ανάλυση ανάμεσα σε εμάς και στους αγαπημένους μας γείτονες!

 Υπομονή!

 Στα της επιδημίας τώρα. Μειώθηκαν πολύ τα νέα κρούσματα, αυξήθηκαν ελαφρά οι διασωληνωμένοι, και είχαμε μια μικρή αύξηση των νεκρών, αλλά και ξεπεράσαμε σήμερα το όριο των 100 νεκρών! Επίσης ανακοινώθηκε ότι ο ρυθμός αύξησης της επιδημίας στην χώρα μας είναι πλέον κάτω από την μονάδα (Ρ(0)<1) οπότε έχουμε πλέον φθίνουσα πορεία της επιδημίας!


 Μια ακόμη Νίκη! Και μάλιστα η πορεία του πολέμου άλλαξε και βαδίζουμε προς το νικηφόρο τέλος του! Αλλά θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και να μην χαλαρώσουμε καθόλου, αλλιώς η Ήττα μπορεί να έρθει ξαφνικά και πολύ γρήγορα. Οπότε μια εικόνα από το λησμονημένο Βέλγιο για να μας θυμίσει το πόσο λίγο απέχει η Νίκη από την Ήττα! 


15/04/2020


 Και σήμερα ήρθε η ώρα για να εξετάσουμε την «παράδοξη» περίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία, και το πώς τα νούμερα που δίνει σχετικά με τα κρούσματα και νεκρούς η γείτονας χώρα είναι αρκετά ύποπτά, και εγείρουν βάσιμες υποψίες ότι είναι «μαγειρεμένα». Και συγκεκριμένα η Τουρκία ενώ είναι δίπλα στο Ιράν μια από τις πρώτες χώρες που εκδήλωσαν την επιδημία του κορωνοϊού, δεν δήλωνε κρούσματα και νεκρούς από την επιδημία για πολύ καιρό, μάλιστα έφτασε πρώτα να αρχίσει να δηλώνει κρούσματα και νεκρούς η Ελλάδα και έπειτα η Τουρκία. Μάλιστα μπορώ  να οριοθετήσω και χρονικά τον πρώτο νεκρό της Τουρκίας!

 Στις 18 Μαρτίου 2020 είχα γράψει στο προφίλ μου με αφορμή την πρώτη αναφορά νεκρού από κορωνοϊό  στην Τουρκία (εμείς  εκείνη την ημέρα είχαμε 5).

“Το έλυσα το μυστήριο με τον Κορωνοϊό στην Τουρκία!
 Από εδώ και πέρα θα ξέρουμε με ακρίβεια πόσους νεκρούς θα έχουν στην Τουρκία από την επιδημία!
 Οπότε έχουμε και λέμε:
 Πάντα ο αριθμός νεκρών της Τουρκίας θα είναι 4 λιγότεροι από αυτούς της Ελλάδας!
 5 εμείς? 1 αυτοί!
 500 εμείς? 496 αυτοί!
 5000 εμείς? 4996 αυτοί!
 Για να μπορούν πάντα να λένε "Τουλάχιστο δεν είμαστε μπουρδέλο σαν την Ελλάδα! Με 8 φορές περισσότερο πληθυσμό και πάλι έχουμε λιγότερους νεκρούς από αυτούς!"
 Χα χα χα.

 Από τότε ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί και είναι από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί στον κόσμο, αλλά δεν συμβαδίζουν αντίστοιχα και οι θάνατοι με αυτή την αύξηση. Για αυτό θα εξετάσουμε τρεις περιπτώσεις κρατών γειτονικών ανά δύο μεταξύ τους για να δούμε αυτή την «παραδοξότητα» των στατιστικών της επιδημίας στην Τουρκία. Και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Τουρκία, και το Ιράν (για την Ελλάδα και το Ιράν έχουμε καταγεγραμμένους μέχρι στιγμής και τους θανάτους της ημέρας, ενώ το αντίστοιχο στατιστικό της Τουρκίας είναι το χθεσινό, πάγια τακτική της Τουρκίας είναι να ανακοινώνει πολύ αργά τα στατιστικά της επιδημίας, μάλλον για να μην τα παρακολουθεί ο πληθυσμός τους, ή να μην παρουσιάζονται στα βραδινά δελτία ειδήσεων τους).

 Για να έχουμε και στο αρχείο μας θα αναφέρω και τα χθεσινά στατιστικά και από τις τρεις χώρες.

 Ελλάδα 14/4/2020 νέα κρούσματα 25, νέοι θάνατοι 2

 Τουρκία 14/4/2020 νέα κρούσματα 3.220, νέοι θάνατοι 107

 Ιράν 14/4/2020 νέα κρούσματα 1.574 , νέοι θάνατοι 98

 Οπότε και βλέπουμε ότι τα νέα κρούσματα της Τουρκίας είναι 128,8 φορές περισσότερα από της Ελλάδας, αλλά και οι νέοι θάνατοι είναι 53,5  φορές περισσότεροι από της Ελλάδας, και εδώ φαίνεται να υπάρχει μια «λογική» αναλογία ανάμεσα σε κρούσματα και θανάτους, η οποία όμως ισχύει μόνο για την συγκεκριμένη μέρα όπου είχαμε εμείς απλώς 2 θανάτους, άλλες φορές που εμείς έχουμε 3-4-5-7 θανάτους η Τουρκία είχε «βολικά» θανάτους πάντα κάτω από τους 100 (χθες ήταν η πρώτη φορά που είχε τριψήφιο αριθμό νέων θανάτων)!

 Και πάμε για να κάνουμε μια σύγκριση ανάμεσα στις τρεις χώρες, παραθέτοντας πρώτα τα επίσημα δεδομένα που έχουμε (Τουλάχιστο αυτά που παρουσιάζουν ως «επίσημα» στην Τουρκία –Ίσως και στο Ιράν να είναι υποτιμημένα τα δεδομένα τους!-) και να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις στις σχέσεις ανάμεσα στα  κρούσματα και τους θανάτους σε αυτές τις τρείς χώρες.

 Ελλάδα: πληθυσμός 10,72,  πυκνότητα 81,97 ανά τετ χιλ, κρούσματα 2.170, θάνατοι 102,  θάνατοι ανά εκατομμύριο 9,51, ποσοστό θνησιμότητας 4,7%,  έκταση σε τετ. χιλ 132.049, θάνατοι ανά τετ χιλ 0,00077, Τετ. χιλ ανά νεκρό 1294,60

 Τουρκία: πληθυσμός 83,15,  πυκνότητα 104,7 ανά τετ χιλ, κρούσματα 65.111, θάνατοι 1.403,  θάνατοι ανά εκατομμύριο 16,87, ποσοστό θνησιμότητας 2.15%,  έκταση σε τετ. χιλ 708.562, θάνατοι ανά τετ χιλ 0,00198, Τετ. χιλ ανά νεκρό 505,03

 Ιράν: πληθυσμός 82,91,  πυκνότητα 50,3 ανά τετ χιλ, κρούσματα 76.389, θάνατοι 4.777,  θάνατοι ανά εκατομμύριο 57,61, ποσοστό θνησιμότητας 6,25%,  έκταση σε τετ. χιλ 1.642.195, θάνατοι ανά τετ χιλ 0,0029, Τετ. χιλ ανά νεκρό 343,77

 Ποσοστιαίο μέγεθος πληθυσμού της Τουρκίας σε σχέση με της Ελλάδας 775,65%

 Ποσοστιαίο μέγεθος πληθυσμού του Ιράν σε σχέση με της Ελλάδας 773,41%

 Κρούσματα της Τουρκίας σε σχέση  με τα κρούσματα της Ελλάδας 3.000,51%

 Κρούσματα του Ιράν σε σχέση  με τα κρούσματα της Ελλάδας 3.520,23%

 Προσαρμοσμένη αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό κρουσμάτων της Τουρκίας σε σχέση με τα κρούσματα της Ελλάδας 386,84%

 Προσαρμοσμένη αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό κρουσμάτων του Ιράν σε σχέση με τα κρούσματα της Ελλάδας 455,15%

 Θάνατοι της Τουρκίας σε σχέση με τους θανάτους της Ελλάδας 1.375,49%

 Θάνατοι του Ιράν σε σχέση με τους θανάτους της Ελλάδας 4.683,33%

 Προσαρμοσμένη αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό Θανάτων της Τουρκίας σε σχέση με τους Θανάτους της Ελλάδας 177,33%

 Προσαρμοσμένη αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό Θανάτων του Ιράν σε σχέση με τους Θανάτους της Ελλάδας 605,54%


 Ελλάδα (1 νεκρός ανά 1294,60 τετ χιλ) ένας νεκρός σε μια έκταση λίγο παραπάνω από το άθροισμα του Νομού Κεφαλονιάς (904 τετ χιλ) συν τον Νομό Λευκάδας (356 τετ χιλ)

 Τουρκία (1 νεκρός ανά 505,03 τετ χιλ) ένας νεκρός σε μια έκταση ανάμεσα στον Νομό Ζακύνθου (406 τετ. χιλ) και στον Νομό Κέρκυρας (641 τετ χιλ)

 Ιράν (1 νεκρός ανά 343,77 τετ χιλ) ένας νεκρός σε μια έκταση ανάμεσα στον Νομό Αγίου όρους (336 τετ. χιλ) και στον Νομό Λευκάδας (356 τετ χιλ)

 Και εδώ βλέπουμε κάποιες εκπληκτικές διαφορές όσο αφορά το ποσοστό των κρουσμάτων (προσαρμοσμένο αναλογικά με τους πληθυσμούς) και των θανάτων. Έτσι ενώ η Τουρκία έχει «δηλωμένα» 386,84% παραπάνω κρούσματα οι θάνατοι είναι μόνο 177,33% αυξημένοι με την χώρα μας, και το ποσοστό θνησιμότητας στην Ελλάδα είναι 4,7% ενώ στην Τουρκία 2,15%! Αντίστοιχα στο Ιράν οι αριθμοί είναι 455,15% περισσότερα κρούσματα και 605,54% περισσότεροι θάνατοι με ποσοστό θνησιμότητας στο Ιράν 6,25%! Επίσης η πυκνότητα του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 81,97 στην Τουρκία 104,7 και στο Ιράν 50,3 και ωστόσο η Τουρκία παρόλο που έχει μειονέκτημα απέναντι και στις δύο χώρες σε αυτό το μέγεθος πάλι δεν φαίνεται αυτό το μειονέκτημα όσο αφορά τους αριθμούς!

 Η επίσημη δικαιολογία της Τουρκίας για τα παραπάνω είναι ότι κάνει περισσότερα τεστ, και ότι χορηγεί φάρμακα σε όλους όσους νοσηλεύονται και όχι μόνο σε όσους είναι στην εντατική ή διασωληνωμένοι. Εγώ θα έλεγα ότι κάνει και θαύματα η κολόνια λεμόνι! Χα χα χα.

 Για να πάμε και σε μια άλλη λεπτομέρεια.

 Μέλος Επ. τουρκικού Υπ. Υγείας: Θα ασθενήσει το 60% του πληθυσμού

 Η Κωνσταντινούπολη έχει το 65% των κρουσμάτων του συνόλου της Τουρκίας  σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Κωνσταντινούπολής στις 14/4/2020, οπότε ο αριθμός κρουσμάτων στην Κωνσταντινούπολή θα είναι περίπου 35.811 κρούσματα.

 Οπότε εδώ θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε ακόμα μια σύγκριση, φυσικά δεν έχουμε τα δεδομένα των θανάτων της Κωνσταντινούπολης (υπάρχει εντονότατο φιλτράρισμα όλων των δεδομένων που βγαίνουν από την Τουρκία, και αυτό είναι ένα γεγονός ύποπτο από μόνο του!). Αλλά πάλι μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο πιο περίπλοκο μπορεί να είναι το πρόβλημα μιας επιδημίας. Και θα πάρουμε την περίπτωση της Κωνσταντινούπολής που έχει ένα δεδομένο πληθυσμό,  καθώς και ένα δεδομένο αριθμό κρουσμάτων, και θα την συγκρίνουμε με μια χώρα με κοντινό πληθυσμό, καθώς και κοντινό αριθμό κρουσμάτων. Και θα την συγκρίνουμε με το πολύ άσχημα χτυπημένο από την επιδημία Βέλγιο που εξετάσαμε χθες!

 Κωνσταντινούπολη: πληθυσμός 10.018.735,  πυκνότητα 1875,11 ανά τετ χιλ, κρούσματα 35.811, θάνατοι ?,  θάνατοι ανά εκατομμύριο ?, ποσοστό θνησιμότητας ?%,  έκταση σε τετ. χιλ 5.343, θάνατοι ανά τετ χιλ ?, Τετ. χιλ ανά νεκρό ?

 Βέλγιο: πληθυσμός 11,46,  πυκνότητα 377,5 ανά τετ χιλ, κρούσματα 31.119, θάνατοι 4.157,  θάνατοι ανά εκατομμύριο 362,74, ποσοστό θνησιμότητας 13,36%,  έκταση σε τετ. χιλ 30.689, θάνατοι ανά τετ χιλ 0,1355, Τετ. χιλ ανά νεκρό 7,49

 Οπότε η Κωνσταντινούπολή (χωρίς τα περίχωρά) έχει ένα πληθυσμό λίγο μικρότερο του Βελγίου (14%  μεγαλύτερο πληθυσμό το Βέλγιο) αλλά περισσότερα κρούσματα από αυτό (15% περισσότερα κρούσματα η Κωνσταντινούπολή) και η πυκνότητα του πληθυσμού είναι 496,72% μεγαλύτερη από του Βελγίου.

 Τι μας λέει αυτό? Τίποτα ή και πάρα πολλά! Κυρίως μας λέει ότι τα στατιστικά που δίνει η Τουρκία δεν είναι και τόσο άξια εμπιστοσύνης (είναι η ίδια χώρα που μιλούσε ότι πέρασαν από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα  στον Έβρο 130.000 πρόσφυγες/ μετανάστες τον προηγούμενο μήνα ενώ είχαν περάσει (και συλληφθεί) μερικές δεκάδες, είναι η ίδια χώρα που κάθε μέρα τον προηγούμενο μήνα έλεγε ότι προκαλούσε χιλιάδες απώλειες καθημερινά στον στρατό του Ασαντ, είναι η ίδια χώρα που έχει βάλει κοντά στις 100.000 πολιτικούς αντιπάλους της στις φυλακές ως Γκιουλενιστές, είναι η ίδια χώρα που έχει ένα εμφύλιο πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους Κούρδους και δεν ακούγεται τίποτα για αυτά, είναι η ίδια χώρα που δεν δίνει στοιχεία για τους αγνοούμενους Ελληνοκύπριους του 1974, είναι η ίδια χώρα που δεν αναγνωρίζει τις γενοκτονίες Αρμενίων, και φυσικά Ελλήνων! Χρειάζεται να πω παραπάνω?).

 Φτάνει τόσο θα σκάσουν τα μυαλά σας, μπορεί και να έρθει και η ΜΙΤ και να με εκτελέσει εάν  συνεχίσω! Χα χα χα.

 Αλλά προτού πάμε στα της χώρας μας μια ακόμα παράκαμψη. Βλέπετε ότι υπάρχουν χώρες που πάνε να κρύψουν κρούσματα και θανάτους από τον κορωνοϊό, και όχι να τους παρουσιάζουν αυξημένους! Γιατί συμφέρει να δείχνεις καλύτερη εικόνα από άποψη επιδημίας, μπας και πάρεις μεγαλύτερο μερίδιο από τους τουρίστες που φέτος θα είναι ιδιαίτερα μειωμένοι παγκοσμίως!

 Επίσης κανένας δεν έβγαλε την επιδημία του κορωνοϊού για να μην μπορεί ο Αποστολάκης να φάει κατσίκι ή αρνί στην σούβλα, να μην μπορεί η Ελένη να πάει στις 11:50 το Μεγάλο Σαββάτο στην Εκκλησία με μια λαμπάδα στο χέρι για να φύγει από αυτήν στις 12:01 με την λαμπάδα αναμμένη για να πάει να ντερλικώσει μαγειρίτσα, να μην μπορεί και ο Αρτέμης να πάει τα μελίσσια του στην Θάσο ή στην Εύβοια για το πεύκο που δίνει!

 Δεν πάει να καταστραφεί όλη η παγκόσμια οικονομία για να σου βάλουν τσιπάκια στο χέρι ή στο πόδι ή στον κώλο! Δεν υπάρχουν ούτε Ιλουμινάτι, ούτε Ναίτες, ούτε Μασόνοι, ούτε Νεφελίμ που θέλουν να τσακίσουν την ορθοδοξία ή τον Ελληνισμό και ξαποστέλνουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο (παντού εκτός από την Ελλάδα! Πως θα χτυπήσουν την Ελλάδα όταν εμείς έχουμε από τις λιγότερες απώλειες?!?!)! 

 Σκοπός αυτής της καραντίνας είναι να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτός ο εφιάλτης για να μπορέσουμε να γλύψουμε τις πληγές μας, και να ξαναστήσουμε τις ζωές μας όσο καλύτερα μπορούμε. Ήδη έχουμε τραβήξει πολλά και είμαστε σχεδόν στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (γιατί πιθανότατα θα υπάρξει και δεύτερο!) και είμαστε σε νικηφόρο αποτέλεσμα. Είναι κρίμα για μερικούς ξεροκέφαλους και χοντροκέφαλους που θα σπάσουν την καραντίνα να έχουμε καμία έξαρση της επιδημίας, και να χρειαστεί να ξαναμηδενίσουμε το κοντέρ της καραντίνας και να περιμένουμε για άλλες 4-6-8 εβδομάδες για να ξαναφτάσουμε στο ίδιο σημείο). Γιατί ξέρετε κάποιοι από μας έχουμε μόνο εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα (πχ επαγγελματίες μελισσοκόμοι μόνο!) και δεν έχουμε εισοδήματα από το δημόσιο (κύρια ή συμπληρωματικά) ή από συντάξεις! Και κάθε μέρα που είμαστε στην καραντίνα βλέπουμε τις πωλήσεις μας να πέφτουν και οι τσέπες να αδειάζουν, και δεν υπάρχει ένα τσεκ κάθε μήνα να μπαίνει στους λογαριασμούς μας βρέξει χιονίσει!

 Υπάρχει μια Εθνική προσπάθεια από όλους μας για να μην φτάσουμε στα χάλια της Τουρκίας! Που ήδη πάει πολύ χειρότερα από μας, και θα γίνεται μέρα με την μέρα όλο και χειρότερη η κατάσταση εκεί, γιατί δεν έχουν σοβαρά μέτρα περιορισμού όπως εμείς. Είναι παράλογο κάποιοι να το παίζουν «υπερπατριώτες» και «υπερχριστιανοί» και να σαμποτάρουν αυτή την Εθνική προσπάθεια λες και είναι βαλτοί από τον «αγαπημένο» μας γείτονα, για να τα θαλασσώσουμε και εμείς όπως και αυτός.

 Σοβαρευτείτε!


 Στα δικά μας τώρα, πτώση και στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων, και στους διασωληνωμένους, και στους νεκρούς! Νίκη και σήμερα, και για να σας κρατήσω σε εγρήγορση και μια σχετική φώτο από τους γείτονες που είναι στην κοσμάρα τους. Μην είσαστε και εσείς σε αντίστοιχες κοσμάρες!


16/04/2020


 Σήμερα  και τις επόμενες μέρες δεν θα έχει στατιστικές για την επιδημία, δεν θα έχει στοιχεία για αυτή, δεν θα έχει καν και επιχειρηματολογία γιατί θα πρέπει να κρατηθεί η καραντίνα. Ήδη έχω γράψει πόσα κείμενα πάνω στις παραπάνω θεματολογίες, όσοι με διαβάζουν και έχουν έστω λίγη λογική, σωφροσύνη,  και κυρίως νοημοσύνη θα έχουν καταλάβει την σοβαρότητα του ζητήματος, οι υπόλοιποι? Οι υπόλοιποι ότι και να τους πεις, ότι στοιχεία και να τους παρουσιάσεις, όποια και να είναι η επιχειρηματολογία σου, είναι απλούστατα χαμένες περιπτώσεις.

 Χαμένες περιπτώσεις που μπορούν να σαμποτάρουν τον Εθνικό Αγώνα? Δεν το νομίζω! Όσο και να παραλογίζονται νομίζω θα υπακούσουν στην κοινή λογική του να μην πάνε φανερά ενάντια στην θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Να μην στιγματιστούν στα μάτια όλων των γνωστών τους ως εγκληματικά επικίνδυνοι και κοινωνικά απροσάρμοστοι, ως ασυνείδητοι επιπόλαιοι, και δογματικά παρτάκιδες. Υπάρχει και το ένστικτό της επιβίωσης σε όλους μας, όσο και να είσαι στην κοσμάρα σου αντιλαμβάνεσαι ότι διαρκώς ,ιδίως σε καταστάσεις ανάγκης, οι συμπεριφορές σου κρίνονται. Το χάσιμο ορισμένων συνηθειών σου θα είναι προσωρινό, το να σε έχουν όλοι οι υπόλοιποι για βλακέντιο θα είναι όμως μόνιμο!

 Επίσης θα είναι και άσχημο για το σώμα της εκκλησίας να χαρακτηριστεί τελείως αρνητικά ως σύνολο από ελάχιστες εξαιρέσεις. Όλης της Ελληνικής κοινωνίας η προσοχή θα είναι  στραμμένη τις επόμενες μέρες στο πως θα συμπεριφερθεί αυτή η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Εάν υπακούσει στις εντολές της ιεραρχίας (της Ιεραρχίας της Εκκλησίας! Που η Ιεραρχία στην Εκκλησία είναι κάτι με τεράστια βαρύτητα!) θα έχει περάσει θετικά ένα τεστ στην αντίληψη όλων μας, και θα μπορέσει στην συνείδηση των περισσοτέρων μας να συνεχίσει ως δομικό  στοιχείο του Έθνους μας και στο μέλλον. Αλλά εάν αποτύχει  θα είναι μια αποτυχία που θα κοστίσει πολύ! Εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια Έλληνες θα απομακρυνθούν από την εκκλησία, θα την θεωρήσουν ένα απομεινάρι του παρελθόντος, έναν αναχρονισμό, μια ανάμνηση του Μεσαίωνα. Είναι τρομερά άδικο να στιγματιστεί τόσο άσχημα η εκκλησία από μερικούς ανεγκέφαλους φανατικούς, που ίσως και να έχουν και πολιτικές βλέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού τους!

 Έχω γνωρίσει πολλές περιπτώσεις ιερωμένων που τις τελευταίες μέρες έχουν δώσει αγώνα για να καταλάβουν όλοι οι πιστοί το τι διακυβεύεται για το Έθνος και την δημόσια υγεία. Μου έχουν δώσει μια εικόνα ενός αγαθού ποιμήν που αγωνιά για τον ποίμνιο του. Μην καταστρέψετε αυτή την εικόνα, αλλάζοντας της με μια εικόνα θηριοδαμαστή τον οποίον αγνοούν τελείως τα θεριά δίπλα του, και είναι έτοιμα ακόμα και  να τον κατασπαράξουν! Γιατί αυτοί θα εξακολουθούν να μείνουν δίπλα σας, αλλά όχι και εγώ, και ούτε εκατοντάδες χιλιάδες με εκατομμύρια ακόμα Έλληνες! 

 Έχουν τεθεί απαγορεύσεις στους οπαδούς των ομάδων, τις αποδέχθηκαν! Έχουν τεθεί απαγορεύσεις στους εξαρτημένους στο αλκοόλ, τις αποδέχθηκαν! Ακόμα και η εγκληματικότητα τις τελευταίες μέρες έχει πέσει! Θέλετε να θυμούνται οι περισσότεροι την εποχή όπου οι Χουλιγκάνοι, οι Αλκοόλες, ακόμα και οι Εγκληματίες συνετιστήκαν και υπάκουσαν στην κοινή λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ικανοί να το κάνουν οι πιστοί! Πιο χούλιγκαν ακόμα και από τους χούλιγκαν? Πιο αλκοολικοί και από  τους αλκοολικούς? Πιο εγκληματίες και από τους εγκληματίες? Για αυτό έδωσε την ζωή του στον σταυρό Εκείνος? Έτσι θα τιμήσετε την Θυσία του?

 Δεν το νομίζω, ο Αγώνας είναι Εθνικός, ο Αγώνας είναι νικηφόρος, ο Αγώνας είναι και στο τέλος του σχεδόν. Δεν το νομίζω κάποιοι να τον προδώσουν σαν εφιάλτες, δεν το νομίζω κάποιοι να φέρουν την καταστροφή από ξεροκεφαλιά, δεν νομίζω κάποιοι να ανοίξουν για ακόμη μια φορά κερκόπορτες.

 Από την άλλη θα μου πεις ότι ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις! Ναι ισχύει και αυτό. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι έχει γίνει κατανοητό από τους περισσότερους εκεί έξω το ότι τα πράγματα είναι σοβαρά, ότι για μια φορά στην ζωή μας έχουμε γίνει το θετικό παράδειγμα, η δικιά μας η γενιά! Ξανά θετικό παράδειγμα όπως στο έπος της Αλβανίας, όπως στην Επανάσταση του 1821! Θετικό παράδειγμα όπως και οι πρόγονοι μας οι αρχαίοι! Δεν μπορούμε να το καταστρέψουμε αυτό τις επόμενες μέρες!

 Δεν μπορεί να το αντέξει καν η ψυχή του Έθνους αυτό! Το περίμενε πολλές δεκαετίες, και είναι στα πρόθυρα για να το επιτύχει! Να έχει να λέει «Το ‘20 ως Έθνος αποφασίσαμε να μην θυσιάσουμε τις ζωές των πιο ευάλωτων από εμάς ως αντιστάθμισμα στην οικονομική ασφάλεια, παρόλο που ερχόμασταν από μια δραματική δεκαετία που πραγματικά πέσαμε στα γόνατα μας, αλλά δεν τέθηκε καν το δίλημμα, ανάμεσα στα χρήματα και στις ανθρώπινες ζωές διαλέξαμε το δεύτερο, σε αντίθεση με πολύ πλουσιότερα Έθνη εκεί έξω, και πετύχαμε! Όλοι μας ως σύνολο τηρήσαμε την καραντίνα σε σημείο που γίναμε σημείο αναφοράς για όλους τους υπόλοιπους, και  μετά από μια δεκαετία μπορούσαμε να περπατάμε με το κεφάλι ψιλά, και τα πόδια μας δύο πήχες πάνω από το έδαφος, και αυτό ήταν και θα είναι ένα κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού και του Ελληνικού φιλότιμου». Δεν μπορούμε να του το στερήσουμε αυτό! Γιατί όποιος πάει να το στερήσει αυτό από το Έθνος δεν δικαιούται να ονομάζεται κομμάτι αυτού του Έθνους. Δεν θα έχει δικαίωμα να μετέχει σε αυτό, θα είναι απόβλητος και έκπτωτος στα μάτια όλων!

 Δεν θα γίνει! Θέλω να το πιστεύω αυτό, κανένας δεν μπορεί να δώσει μια τόσο πισώπλατη μαχαιριά στο Έθνος, όχι τουλάχιστο αυτή την στιγμή!

 Αρκετά! Στα της επιδημίας τώρα. Πολύ λιγότερα κρούσματα, πολύ, πολύ, λιγότερα! Το αντιλαμβάνεστε ότι φτάνουμε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου? Στις καθυστερήσεις του είμαστε πλέον! Λιγότεροι οι διασωληνωμενοι και σήμερα, και μόνο αγκάθι στο ρόδο η αύξηση των νεκρών!


 Νίκη και σήμερα, έχουμε ένα μακρύ σερί από νίκες τις τελευταίες μέρες, το τέλος του πολέμου δείχνει να είναι κοντά, μην το απομακρύνετε με τις πράξεις σας!   


17/04/2020





 Το θυμάστε αυτό? Δεν μπορεί να μην το θυμόμαστε αυτό! Γιατί είχαμε τον τελευταίο μήνα τον κάθε ψεκασμένο να μας το σερβίρει στις αρχικές  μας σελίδες! Μια ανούσια και άτοπη σύγκριση ανάμεσα στους νεκρούς από διάφορες αιτίες σε σχέση με τους νεκρούς από τον κορωνοϊό στην αρχή της πορείας του, όταν ακόμα οι αριθμοί των νεκρών από αυτή την επιδημία ήταν ακόμα πολύ χαμηλοί! Και εδώ είχαμε την μόνιμη επωδό των ψεκασμένων ότι «οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι πολλοί λιγότεροι από τους νεκρούς από την απλή γρίπη!».

 Αν θυμάστε καλά στις 11/4/2020, πριν από 6 μόλις μέρες, είχα γράψει στα ημερολόγια καραντίνας το εξής:

 «Δεν τολμώ να κάνω προβλέψεις γιατί θα επιβεβαιωθούν φοβάμαι και θα μου προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη λύπη. Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των νεκρών (αλλά εξακολουθεί να αυξάνει ο ημερήσιος αριθμός νεκρών!) αλλά με 7.500 νεκρούς ημερησίως σημαίνει ότι θα έχουμε 15.000 νεκρούς σε δυο και μόνο μέρες. Επίσης σημαίνει ότι σε 5 με 6 μόνο μέρες ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού θα ξεπεράσει τους νεκρούς όλης της χρονιάς από την γρίπη (135.470 αυτή την στιγμή!) - Πηγή Worldometer -

(https://www.worldometers.info/?fbclid=IwAR0jvheQh0wjYMUZjbKAxnyBeBdDnmPDM1b3WNHVezWQ-Bd-W8Oa8DxO1_0 

 Σήμερα οι νεκροί από τον κορωνοϊό παγκοσμίως ανέρχονται στους 146.291 νεκρούς

Πηγή


 Αντίστοιχα η μέτρηση που δίνει η αντίστοιχη σελίδα από την οποία πήραν τα στοιχεία του πίνακα που σας παράθεταν δίνει ως καταμέτρηση για τους νεκρούς της απλής γρίπης 143.492 νεκρούς!

Πηγή



 Σήμερα δηλαδή ήταν η μέρα που οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν παγκοσμίως τους νεκρούς της απλής γρίπης φέτος! Και συμφωνεί  απόλυτα με την πρόβλεψη που είχα κάνει πριν από 6 ημέρες!
Και μάλιστα θα δώσω εδώ και μια απάντηση σε κάποιους που ρωτούσαν ποια είναι η πηγή των στοιχείων που παράθετε η σελίδα Worldometer, από την οποία μάλιστα έγινε και ο πίνακας που μας σερβίριζαν οι ψεκασμένοι. Και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει! Είναι απλώς μια εξίσωση σε κάθε μέγεθος που μετράει αυτή η σελίδα, που ανάλογα τον χρόνο που έχει περάσει βγάζει την θεωρητική τιμή που θα έπρεπε να έχει αυτό το μέγεθος, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που δημιούργησαν για να δείξουν την εξέλιξη του κατά την διάρκεια του έτους. Αντίθετα οι μετρήσεις του Covid-19 Tracker βασίζονται στις καθημερινές (πραγματικές) αναφορές απωλειών που δηλώνουν όλα τα κράτη!

 Και τώρα τι? Δεν νιώθετε σαν ηλίθιοι όσοι μας το μοστράρατε το παραπάνω τον τελευταίο μήνα?  Δεν αντιλαμβάνεστε το πόσο λάθος είχατε που κάνετε αυτή την άτοπη και άχρηστη σύγκριση? Δεν έχετε καταλάβει σε πόσο κουτσό άλογο είχατε ποντάρει μια που τα μεγέθη ανάμεσα  στις δύο επιδημίες ήταν τελείως διαφορετικά και μάλιστα σε τάξη μεγέθους (Χ10 παραπάνω για τον κορωνοϊό!)? Δεν νιώθετε το πόσο μεγάλο έλλειμμα γνώσεων και ικανοτήτων έχετε που δεν καταλάβατε την δυναμική πίσω από τους αριθμούς των δύο μεγεθών? Δεν νομίζετε ότι μας χρωστάτε σε όλους μια συγνώμη για αυτή την δημόσια επίδειξη της ανικανότητας σας να αντιληφθείτε την πραγματικότητα λόγου ημιμάθειας και ξεροκεφαλιάς? Δεν νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη σε όλους εκείνους τους επαγγελματίες (ιατρούς, νοσοκόμους, αστυνομικούς, οδηγούς ασθενοφόρων, καθαριστές και τραπεζοκόμους σε νοσοκομεία κ.α.) που ρισκάρουν την ζωή τους νύχτα και μέρα για να χαλιναγωγήσουν αυτό το θεριό, και εσείς υποτιμάτε την προσπάθεια τους λέγοντας ηλιθιότητες και κρετινισμούς δημοσίως?

 Είχα πει ότι τις Άγιες αυτές μέρες δεν θα προβάλω στατιστικά της επιδημίας χθες, αλλά αυτό το χρωστούσα σε πολλούς που βλέπω ότι εξακολουθούν να είναι βλακέντιοι ακόμα και αυτές τις μέρες! Και με ελαφρά πηδηματάκια έκαναν την γαργάρα για το παραπάνω πίνακα που μέχρι πριν από μια εβδομάδα το είχαν κάνει σημαία (τώρα πλέον άλλαξαν το μέτρο σύγκρισης και πήγαν στους νεκρούς από AIDS και ελονοσία, και τους έχω και ικανούς στο τέλος να πάνε και να μετρούν νεκρούς και από θάνατο! «Ναι τόσοι οι νεκροί από κορωνοϊό αλλά από Θάνατο πέθαναν ακόμα περισσότεροι!»).  Εσείς γραφικοί κακομοίρηδες μπορεί να το έχετε «ξεχάσει» το παραπάνω φιάσκο σας, αλλά εμείς όχι! Και περισσότερο δεν ξεχάσαμε την ασέβεια  σας προς άτομα που έχουν μοχθήσει και έχουν ρισκάρει τα πάντα για να μην μας πάρει παραμάζωμα η νέα επιδημία.

 Και σε αυτούς είναι αφιερωμένο αυτό το κείμενο. Είναι έναν κείμενο του στιλ «Ναι έχουμε καταλάβει το τι ακριβώς κάνετε, το πόσο είναι επικίνδυνο για όλους σας, το πόσο σκληρός και δύσκολος είναι ο αγώνας σας, και σας το αναγνωρίζουμε, τουλάχιστο η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων εκεί έξω, οι υπόλοιποι? Οι υπόλοιποι είναι ένα μάτσο γραφικοί και κακόμοιροι καραγκιόζηδες που τους έχουμε κάθε μέρα στην γωνία παραθέτοντας απέναντι στις κραυγές τους και τα ουρλιαχτά τους στοιχεία και δεδομένα».

  Αλλά μην  μασάτε ψεκασμένοι μου, σας έχω αποστολή μπερεκέτι για σήμερα, Το λοιπόν θα πάτε οι μισοί στο Ρίο, και οι άλλοι μισοί στο Αντίρριο, και θα χτίσετε ξανά την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που την έριξε η κυβέρνηση για να μην μπορούν οι χωρικοί από την Αθήνα να πάνε στα χωριά τους στην Πελοπόννησο!

 Καλά μιλάμε πιο γραφικός πεθαίνεις! IQ ραδικιού! Αν είναι δυνατόν να το πιστέψανε αυτό οι τραχανοπλαγιάδες! Χα χα χα. Αυτό να το προσέξουν οι μελλοντικοί ερευνητές της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα! Πραγματικά υπήρξαν άτομα που το παραπάνω το πίστεψαν και έβγαζαν και Φιλιππικούς ενάντια στην κυβέρνηση! Δεν είναι αστείο! Έγινε στην πραγματικότητα! Χα χα χα. 

 Αρκετά ας αφήσουμε τους ψεκασμένους να βρουν καμία άλλη φωτογραφία «κάτσε καλά» να ανεβάσουν από τις ψεκασμενοσελίδες τους και τα ψεκασμενοblogs τους και ας πάμε στα της χώρας μας.

 Σήμερα  έχουμε ελαφρά περισσότερα κρούσματα αλλά εξακολουθούν να είναι υπερβολικά χαμηλά, ίδιο αριθμό θανάτων (οι οποίοι θάνατοι από κορωνοϊό και στην Ελλάδα σήμερα ξεπέρασαν τους θανάτους από την απλή γρίπη 108 με 105!) και λιγότεροι διασωληνωμένοι!

 Μια ακόμη Νίκη, αλλά με τίποτα δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, ιδίως τις αμέσως επόμενες μέρες, το διακύβευμα υψηλό και το κόστος της Ήττας τεράστιο!





 Adios Amigos Locos


















Λάζαρος Μοτσανος

Σοχός 17/4/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου