UA-50457385-1

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Μελισσοκομώντας μήνα με τον μήνα. Η μάχη του Αυγούστου

 

 Σήμερα μια που είμαι σε αποθεραπεία και ξεκούραση από την τελευταία μέρα τρύγων στο πρώτο χέρι του πεύκου, και πριν αρχίσω το απολέπισμα και απομέλισμα των τελευταίων 500 πλαισίων που υπάρχουν στο μελισσοκομικό μου εργαστήρι, ευκαιρία για μια τσακ μπαμ ανάρτηση της σειράς μελισσοκομώντας μήνα με τον μήνα που αφορά τις μελισσοκομικές μου εργασίες του μήνα Αυγούστου. Μικρή και περιεκτική μεν, άκρως ενδιαφέρουσα όσο αφορά την στρατηγική μεταφορών δε.

 Δεδομένα που είχα πριν από την μεταφορά στα πεύκα. Τρεις διαφορετικές τοποθετήσεις στα μελίσσια μου. Μια στο βουνό για βελανίδι με τα δυνατότερα μελίσσια μου. Και δύο στην πεδιάδα όπου υπήρχαν στην μια ένα μείγμα δυνατών μελισσιών (εικοσάρια) και πιο αδύνατων (δεκάρια), και μια δεύτερη όπου υπήρχαν οι παραφυάδες μου που είχαν σχεδόν όλες δεκαρίσει, και μάλιστα ορισμένες από αυτές είχαν πάρει και όροφο.

 Άλλο δεδομένο ήταν ότι η μελιτωέκκριση στο βουνό είχε τελειώσει πλέον και μπορούσε απλώς αυτή η τοποθέτηση να συντηρήσει τα μελίσσια με λίγη μελούρα, αλλά και αρκετή γύρη, που πρόσφεραν στα μελίσσια ικανοποιητικούς γόνους.

 Αντίθετα τα μελίσσια στην πεδιάδα είχαν πολύ δυνατή νεκταροέκκριση και αφθονία γύρης και κρατούσαν πολύ μεγάλους αριθμούς γόνων. 


 Επίσης είχα αποφασίσει να κατεβάσω σχεδόν όλα τα μελίσσια μου στα πεύκα (εκτός από τα πολύ αδύναμα  - ελάχιστα στο σύνολο- που θα τα χρησιμοποιούσα για να πιάσω μέρος για ξεχειμώνιασμα), αλλά επίσης να μην τιγκάρω το φορτηγό με κυψέλες μέχρι τα μπούνια (32 διπλές ή 48 μονές), για να μην ρισκάρω πάλι μπελάδες με υπερθερμάνσεις του κινητήρα.

 Αλλά και πάλι θα χρειάζονταν 7 δρομολόγια (των 300 χιλιομέτρων πάνε, έλα, προς και από την Χαλκιδική) για να μεταφερθεί αυτός ο αριθμός κυψελών! Οπότε μέρος των κυψελών θα έπρεπε να πάει στην Χαλκιδική πριν αρχίσει να δίνει καλά το πεύκο (γιατί εάν ξεκινήσεις τις μεταφορές μόλις ξεκινήσει το πεύκο να δίνει θα χάσεις 7 μέρες στις 21 που δίνει μέχρι να μεταφερθεί όλος αυτός ο όγκος κυψελών).

 Οπότε και αποφάσισα να μετακινηθούν πρώτα τα μελίσσια του βουνού στην Χαλκιδική από το μέρος που τα είχα κάνει τοποθέτηση, γιατί μπορούσε απλώς να τα συντηρεί, και να περιμένω να δώσει καλά το πεύκο για να μετακινήσω τα μελίσσια της πεδιάδας, που στην αρχή του δοσίματος του πεύκου θα έπαιρναν έτσι και αλλιώς αντίστοιχες ποσότητες μελιού στην πεδιάδα, οπότε και δεν θα υπήρχαν σημαντικές απώλειες στο τι μέλια θα έχαναν από την καθυστέρηση τους στην μεταφορά (μάλιστα αυτά τα μελίσσια ουσιαστικά πήγαν τα περισσότερα ατρύγητα στα πεύκα με  πάρα πολλά μέλια μέσα τους!).

 
 Και διαμόρφωση πεδίου μάχης από τον Αρκούδα! Με την βοήθεια κόσας κόψαμε τα αγκάθια από την μια τοποθέτηση μας στα πεύκα για να μπορούμε άνετα να δουλέψουμε τις κυψέλες που θα τοποθετούσαμε εκεί.

  Οπότε τέλη Ιουλίου (30-31 Ιουλίου) έγιναν τρεις μετακινήσεις σε δύο μέρες των μελισσιών του βουνού. Πως έγινε αυτό? Απλό! Το βράδυ της 29 Ιουλίου φόρτωσα το φορτηγό μόνος μου και ξεκίνησα το πρώτο δρομολόγιο για Χαλκιδική το πρωί της 30 Ιουλίου, το απόγευμα της 30 Ιουλίου φόρτωσα το δεύτερο φορτίο για Χαλκιδική και πρωί της 31 Ιουλίου έκανα μαζί με τον αδερφό μου που ήρθε να βοηθήσει την μεταφορά του δευτέρου δρομολογίου (οδηγός πλέον αυτός), και στο απόγευμα της 31 Ιουλίου φορτώσαμε μαζί με τον αδερφό μου το φορτηγό και φύγαμε αμέσως για Χαλκιδική όπου ξεφορτώσαμε το τρίτο δρομολόγιο. Έτσι μόνο μπορεί να γίνει διπλό μακρινό δρομολόγιο την ίδια μέρα ( με δεύτερο και ξεκούραστο άτομο).

 Το τέταρτο δρομολόγιο έγινε μετά από 14 μέρες, όταν άρχισε να δίνει σιγά, σιγά, το πεύκο καλά και πήγαν τα μελίσσια στην δεύτερη τοποθέτηση που είχα στα πεύκα (η γνωστή απουλιάνα που τόσα προβλήματα μου είχε προκαλέσει με την λάσπη της τις προηγούμενες χρονιές - Βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις του blog Μα δεν είναι υπέροχη η  Μελισσοκομία! Οργώνοντας ξένα χωράφια μέσα στην νύχτα , και Μελισσοκομικό Μένος, καθώς και Τρίτη και 13-). 

 Και αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο έγιναν τρεις μετακινήσεις σε τρεις διαδοχικές μέρες στην δεύτερη τοποθέτηση, που είχα ήδη κάνει την τοποθέτηση του τέταρτου φορτίου κυψελών.

 Διαδοχικές μετακινήσεις σε διαδοχικές μέρες, αλλά και διπλές μετακινήσεις την ίδια μέρα! Όχι και  άσχημα από δύο αδέρφια που το άθροισμα των ηλικιών τους μας δίνει σχεδόν έναν αιώνα χρόνια! 

 Τσιμπήστε και μια αρκουδοσοφία με την ευκαιρία τσακαλάκια μου. Στην πραγματικότητα δεν μας γερνάν τα χρόνια, αλλά αυτοί που μας γερνάν είναι οι εαυτοί μας!

 


 Και αμέσως μετά από τις μετακινήσεις στα πεύκα το πρόγραμμα είχε ανίχνευση για νέο μέρος για ξεχειμώνιασμα για να μην αντιμετωπίσω τα προβλήματα της περσινής χρονιάς (θα ακολουθήσει στο μέλλον ανάρτηση σχετικά με αυτά τα προβλήματα). 120 χιλιόμετρα ανιχνεύσεων, μια μέρα χαμένη, και το νέο μέρος που θα φιλοξενήσει τα μελίσσια τον χειμώνα βρέθηκε (επίσης και εντονότατο τρέμουλο χεριών γιατί οδηγούσα για 1,5 χιλιόμετρο σε κατηφορικό χωματόδρομο με ένα νεροφάγωμα που απείχε 1-2 πόντους από τις ρόδες του Τ4  (1-2 πόντους ταυτόχρονα και από τις δύο ρόδες του Τ4!), σπασμένα νεύρα γιατί έπρεπε να περάσω 2 φορές από μια κοίτη ποταμού, βρισίδι αβέρτα μπροστά από τον κατεστραμμένο δρόμο από την δεύτερη κοίτη του ίδιου ποταμού, καθώς και μισή ώρα οδήγηση σε σπαστήρι αναρτήσεων σε χωματόδρομο που οι βροχές του είχαν αφαιρέσει όλο το χώμα και έμειναν μόνο πέτρες επάνω του!).

 Αλλά πλέον το μεγαλύτερο στοίχημα της χρονιάς είχε πλέον τεθεί, σχεδόν 2 εκατοντάδες κυψέλες είχαν κάνει τοποθέτηση για τους κόκκινους τρύγους της χρονιάς, ελπίδες, όνειρα, προσδοκίες έτοιμα να πραγματοποιηθούν ή να καταστραφούν. 

 Ένας μήνας αγωνιάς πλέον εμπρός μας, ένας μήνας προσδοκίας εμπρός μας. 

 Alea Jacta Est*



*Ο Κύβος Ερρίφθη


Adios Amigos Locos




Σειρά Μελισσοκομώντας μήνα με τον μήνα.









 Λάζαρος Μότσανος

 Σοχός 03/10/2020


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου