UA-50457385-1

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Μέθοδοι περιορισμού των γόνων για περισσότερα μέλια, η περίπτωση του βελανιδιού

 


 Μπορεί ακόμα να απομελώνω τα τελευταία πλαίσια από το πρώτο χέρι του πεύκου, και να προετοιμάζομαι από την επόμενη εβδομάδα να αρχίσω τους τρύγους του δεύτερου χεριού του πεύκου, αλλά όταν μου γίνονται μελισσοκομικές ερωτήσεις νιώθω υποχρεωμένος να απαντήσω στο άτομο που μου έκανε την ερώτηση, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι θα γράφω μέχρι αργά την νύχτα. Έχω δώσει μια υπόσχεση πάνω σε αυτό το θέμα, και δεν είμαι διατεθειμένος να την αθετήσω. Πολλά είπαμε,  ας πάμε στο ερώτημα που μου έγινε, και στην απάντηση που έδωσα, και μερικές ακόμα παρατηρήσεις για την περίπτωση του βελανιδιού. 


 Καλημέρα Λάζαρε

 Είμαι μελισσοκόμος στην περιοχή της Καστοριάς και μιας και μπαίνουμε σιγά, σιγά στον χειμώνα, εκτός από τις απαραίτητες εργασίες γίνεται σιγά, σιγά και ο σχεδιασμός για την επόμενη άνοιξη.

 Ως μελισσοκόμος εδώ στην περιοχή ο στόχος είναι η βελανιδιά( αν κάτσει και κάνα ανθομελο δεν θα πω όχι). Οπότε από τις αρχές Απρίλη το μελισσοκομείο ετοιμάζεται για τις 25 Ιουνίου περίπου που αρχίζουν να φαίνονται τα σημάδια ότι η βελανιδιά ξεκίνησε.

 Ακριβώς μετά τον μεγάλο τρύγο της βελανιδιάς (20-25 Ιουλίου) ξεκινώ να κάνω βασιλοτροφια με σκοπό την αντικατάσταση όλων των μανών του μελισσοκομείου (+ κάποιες παραφυάδες).

 Αυτό που με απασχολεί είναι αν υπάρχει κάποιος τρόπος η αλλαγή μανών (και με αντικατάσταση ακόμα) μπορεί να γίνει στις αρχές τις μελιτοφορίας την βελανιδιάς, με σκοπό την αλλαγή της μάνας φυσικά, αλλά και την μείωση του γόνου στο μελίσσι μέχρι την γονιμοποίηση των καινούργιων μανών, ώστε να μείνει παραπάνω μέλι στα μελίσσια.

 Η αφαίρεση της μάνας από το μελίσσι (και η δημιουργία καινούργιας από ορφάνια) θα έχει αποτέλεσμα ή θα αποσυντονίσει τα μελίσσια (και στην τελική θα προκαλέσει και σμηνουργίες);

 Με εκτίμηση

****** ********


Bear's Nest: Γεια σου *******, για να δούμε τι έχουμε εδώ! Ουυυυυυυυ! Πολύ ενδιαφέρον ερώτημα! Αλλά και πάρα πολλά λάθη μαζεμένα σε έναν μελισσοκομικό σχεδιασμό!!! Θα σε μαλώσωωωω, που λέει και ο Μάρκος!

 Για να αρχίσουμε να βρίσκουμε τα μεγαλύτερα λάθη σε αυτόν τον μελισσοκομικό σχεδιασμό, και σιγά, σιγά, να απαντήσουμε και στις ερωτήσεις που κάνεις, και που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

 Πρώτο και βασικότερο ο μελισσοκομικός σχεδιασμός σου με τίποτα δεν πρέπει να έχει βασικό στόχο το βελανίδι (και απρόβλεπτό, και δεν μπορεί να σου αποδώσει τόσο όσο χρειάζεται για να μπορέσεις κάποια στιγμή να ασχοληθείς επαγγελματικά με την μελισσοκομία), και αυτό το λέει  κάποιος που έχει πάθος με το βελανιδόμελο, και έχει κάνει ακόμα και έρευνα για αυτό (Ο μόνος! Χα χα χα). Ακόμα και εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως «Πευκάς» γιατί όλος ο μελισσοκομικός μου σχεδιασμός έχει ως στόχο το πεύκο και όχι το βελανίδι (εάν έρθει και το βελανίδι καλώς, αν όχι δεν θα βάψουμε τα πανιά μας μαύρα,  αλλού είναι το κύριο στοίχημα). Το 70% της παραγωγής μου (και μερικές φορές και ακόμα περισσότερο!) είναι από πεύκο. Οπότε και εδώ είναι το πρώτο σου λάθος, η λάθος μελισσοκομική στόχευση!

 Θα μου πεις είσαι στην Καστοριά, και Χαλκιδική, Εύβοια, Θάσος, είναι μακριά από σένα, δίκιο έχεις αλλά….. Έχω γνωρίσει φέτος μελισσοκόμους νέους από την Κοζάνη που πήγανε στο πρώτο χέρι στην Θάσο, και στο δεύτερο χέρι στην Χαλκιδική! Εγώ ήδη από την δεύτερη χρονιά μου είχα κατεβάσει με το Vitara και το τρέιλερ 80 μελίσσια στην Χαλκιδική, ενώ μέχρι τότε η μακρύτερη διαδρομή με εμένα ως οδηγό ήταν μέχρι τον Λαγκαδά 35 χιλιόμετρα μακριά μόνο με το Vitara! Κάνεις βασιλοτροφία οπότε στάνταρ είσαι παλιότερος στην μελισσοκομία από ότι εγώ όταν έκανα τις πρώτες μεταφορές μου στην Χαλκιδική, οπότε εδώ έρχεται η πρώτη συμβουλή που την δίνω ακόμα και σε παιδιά που βρίσκονται σε νομούς της Ηπείρου. Πάνε στα πεύκα! Χωρίς αυτά ξέχνα την μελισσοκομία (τουλάχιστον την επαγγελματική!)!

 Πάμε παρακάτω, βασιλοτροφία μετά την βελανιδιά με αντικατάσταση όλων των μανών? Μα γιατί? Υποτίθεται ότι οι βασίλισσες πιάνουν το Peak της γέννας τους την δεύτερη χρονιά, εσύ γιατί τις τερματίζεις από την πρώτη χρονιά?

 Θα μου πεις κάνοντας βασιλοτροφία αμέσως μετά την βελανιδιά που είναι ο στόχος σου την επόμενη χρονιά που έρχεται η βελανιδιά εσύ λογίζεις την βασίλισσα ως δεύτερης χρονιάς! Χμμμμμμ! Όχι! Ετοιμάζεις νέες βασίλισσες αμέσως μετά την βελανιδιά γιατί θεωρείς ότι δεν θα χάσεις τίποτα από παραγωγικές ανθοφορίες ή μελιτωφορίες (λάθος αυτό, και μεγάλο μάλιστα!), οπότε είναι «νεκρός» χρόνος ο χρόνος αντικατάστασης της βασίλισσας, και απλώς γεννάει η μάνα τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες για να δημιουργήσει ένα ξεκούραστο μελίσσι (επειδή δεν θα έχει πάει και στα πεύκα), και θα φορτσάρει αυτό τους μήνες της άνοιξης, και θα είναι δυνατό στο βελανίδι που στοχεύεις, κάπου εκεί θα ήταν και το τεράστιο πλεονέκτημα σου (μόνο) εάν πήγαινες στο πεύκο (ή στο βαμβάκι)  μια που το μελίσσι θα είχε την μάνα του στα παραγωγικότερα της, αλλά εσύ την φευγατίζεις!

  Στην πραγματικότητα δεν φτάνει ποτέ στο peak της, και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της υπολειτουργεί γιατί ζει κυρίως σε μήνες με χαμηλή γέννα (τέλος καλοκαιριού, όλο το φθινόπωρο, και ο χειμώνας), το πλεονέκτημα που θα είχες με την βασιλοτροφία το σβήνεις πλήρως με τον λάθος μελισσοκομικό σχεδιασμό!

 Μάλιστα η καλύτερη εποχή για την βασιλοτροφία έτσι ώστε να σου δώσει πλεονεκτήματα είναι νωρίς την άνοιξη, έτσι ώστε να παρουσιαστούν παραγωγικά τα μελίσσια στον ξέρεις ποιο στόχο! Χα χα χα.

 Επίσης από πλευράς ποιότητας οι καλύτερες μάνες βγαίνουν στην Ελαιοκράμβη (λόγου τεράστιας νεκταροεκκρισής αλλά και άφθονης γυρεοπαραγωγής), στο Παλιούρι, και στην Καστανιά (και στα δύο λόγου καλής ποιότητας γύρης), και στην Σουσούρα (λόγου νεκταροέκκρισης και γυρεοπαραγωγής, αλλά αυτά στον Νότο. Όχι στον Βορρά! Το να κόβεις παραφυάδες στην Σουσούρα στον Βορρά λίγο πριν ξεγονεύσουν τα μελίσσια είναι αυτοκτονικό!).

 Πάμε στην ερώτηση σου τώρα, τα ορφανά μελίσσια υποαποδίδουν! Γνωστό αυτό, δεν μαζεύουν μέλια, δεν μαζεύουν γύρη, δεν χτίζουν κερί, τίποτα, απλώς περιμένουν (στην πραγματικότητα το κατενάτσιο που κάνουν τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που τους είναι αναγκαία γιατί μέχρι να γεννήσει η μάνα, να βγει ο νέος πληθυσμός από τον γόνο, και να αναλάβει καθήκοντα – και κυρίως να βγουν οι νέες συλλέκτριες - εάν δεν ήταν στο κατενάτσιο ο παλιός πληθυσμός και δούλευε αβέρτα – και ζούσε εξαιτίας αυτού του γεγονότος 20-25 μέρες ως ιπτάμενες συλλέκτριες- δεν θα υπήρχε ούτε μια από τις παλιές μέχρι να βγουν οι νέες ιπτάμενες συλλέκτριες! 150 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και βουαλά η σοφία του μελισσιού!). Οπότε το να μην έχεις μάνα μέσα για να περιορίσεις τον γόνο για να μπλοκάρει έτσι το μελίσσι σε μέλια ξέχνα το!

 Αλλά από την άλλη υπάρχει εύκολη απάντηση στο ερώτημα σου, και υπαρκτές λύσεις, ακριβώς σε αυτόν τον προβληματισμό. Και οι λύσεις είναι το κάθετο πλαισιοδιάφραγμα (όπου περιορίζεις την μάνα και τον γόνο της σε 4 πλαίσια ή σε 3 ή σε 2 ή ακόμη και σε 1!) όπως και ο κλωβός της βασίλισσας που μπορείς να περιορίσεις την βασίλισσα σε ένα πολύ μικρό μέρος ενός πλαισίου. Μάλιστα είχα δει και κλωβούς 1-2 πλαισίων (μεταλλικούς που χωρούσαν 1 ή 2 πλαίσια και μπορούσαν να περάσουν από αυτούς οι εργάτριες αλλά όχι οι βασίλισσες) σε έναν προμηθευτή μου όταν είχα πάει και υπήρχε μια μαζική παραγγελία για αυτούς (20 με 30 κομμάτια) που μου προκάλεσε απορία! Και η απάντηση για αυτό ήταν ότι ο μελισσοκόμος που είχε παραγγείλει αυτούς τους κλωβούς «νοίκιαζε» τα μελίσσια του σε μια εταιρία που ήθελε να δοκιμάσει μελισσοκομικά σκευάσματα, και ήθελαν  να δουν την αποτελεσματικότητα τους σε σχεδόν ξεγονευμένα μελίσσια!!! Άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά και τελείως εξειδικευμένη περίπτωση!

 Οι παραπάνω λύσεις που σου αναφέρω εφαρμόζονται από τους Νότιους μελισσοκόμους στην ανθοφορία του θυμαριού (το οποίο πιάνει και πολύ, πολύ, πολύ καλές τιμές και έτσι συμφέρει να πάρεις πολύ καλή παραγωγή με τέτοιους τρόπους, και ας αποδυναμώσεις τα μελίσσια για όλες τις υπόλοιπες παραγωγικές ανθοφορίες και μελιτωφορίες. Επίσης στον Νότο τα μελίσσια είτε δεν ξεγονεύουν καθόλου τον χειμώνα, ή ξεγονεύουν αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οπότε το ρίσκο με τέτοιες μεθόδους δεν είναι τόσο τεράστιο όσο είναι στον βορρά (αυτές οι μέθοδοι μπορεί να αποβούν καταστροφικές στον βορρά που τα μελίσσια ξεγονεύουν για μήνες!)).   

 Βλέπεις που υποφέρει ο μελισσοκομικός σου σχεδιασμός, και γιατί δείχνει όλο το ερώτημα σου ως ένα μεν ερώτημα που σκοπό έχει να μεγιστοποιήσει ως εργαλείο την βασιλοτροφία, αλλά σε ποιο έμπειρα μελισσοκομικά μάτια δείχνει μια οπτική όπου τα πάντα περιστρέφονται με άξονα την βασιλοτροφία (Pivot) μόνο και μόνο για την Βασιλοτροφία!

 Η βασιλοτροφία είναι ένα καλό εργαλείο για να σου χαρίσει δυο εβδομάδες ταχύτερα βασίλισσες (που τις θέλεις όμως στις αρχές της άνοιξης για να σου δώσουν πιο παραγωγικά μελίσσια),όπως και για να διασφαλίσεις ότι δεν θα μείνουν χωρίς μάνα μελίσσια σε ακατάλληλες περιόδους και μέχρι να βγάλουν νέα να πάψουν να είναι παραγωγικά (πχ καλοκαίρι ή φθινόπωρο, και φυσικά μελίσσι που χάνει μάνα τον χειμώνα στον Βορρά αρρενοτοκεί!). Αλλά επίσης τα μελίσσια δεν πρέπει να αλλάζουν κάθε χρονιά μάνες μια που peakαρουν την δεύτερη χρονιά  στις γέννες τους (οι μόνοι που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πλεονεκτήματα στον να αλλάζεις ΟΛΕΣ τις μάνες κάθε χρονιά είναι βασιλοτρόφοι που πωλούνε μάνες στους μελισσοκόμους, για ευνόητους φυσικά λόγους! Χα χα χα). Στόχος σου δεν θα πρέπει να είναι η βασιλοτροφία (που απλώς είναι ένα εργαλείο στα χέρια ενός μελισσοκόμου) αλλά η παραγωγή του μελιού!

 Θα μου πεις «Και το ερώτημα μου δεν είχε αυτόν τον σκοπό?» Ναι τον είχε, αλλά διάλεξες το λάθος εργαλείο για αυτό (αντί για κάθετο πλαισιοδιάφραγμα ή κλωβό βασίλισσας, διάλεξες την βασιλοτροφία ή την αντικατάσταση της βασίλισσας), αλλά  κυρίως την λάθος στοχοποίηση της βασικής μελιτωφορίας – στόχου (στο πεύκο έτσι και αλλιώς αυτό που θέλεις εσύ να το πετύχεις με τεχνητούς τρόπους το κάνει από μόνο του το μελίσσι με φυσικό τρόπο! Και φυσικά μην ξεχνάς ότι αυτό μπορεί να γίνει και στο βελανίδι, αρκεί να βρεις ένα τεράστιο βελανιδοδάσος χωρίς καθόλου ξέφωτα, όπου θα  μπορούσε να  υπάρχει χορτονομή –άγριο τριφύλλι, βάτος, αγριορίγανη, φλώμος κ.α.- οπότε  θα ξεγόνευε το μελίσσι σχεδόν πλήρως και θα έπαιρνες ίσως περισσότερα μέλια και από τα πεύκα (γιατί όταν δίνει το βελανίδι δίνει περισσότερο και από το πεύκο, απλώς στο βελανίδι συνήθως ακόμα κρατούν τα μελίσσια πολλούς  γόνους σε σχέση με το πεύκο)).

 Οπότε η συμβουλή μου είναι να αλλάξεις τον μελισσοκομικό σου σχεδιασμό όσο αφορά τον στόχο του (πεύκο αντί για βελανίδι), οπότε θα αλλάξεις και το πότε κάνεις την βασιλοτροφία σου (αρχές άνοιξης και όχι τέλη καλοκαιριού),  και θα σου έρθουν με φυσικό τρόπο όλα όσα θέλεις εσύ να αναγκάσεις το μελίσσι να κάνει. Σκέψου το λίγο όσα σου έγραψα, και όπου έχεις απορία εδώ είμαι για να σε βοηθήσω να την λύσεις, εάν μπορώ. Ενδιαφέρον το ερώτημα σου,  θα το ξαναδείς.    



 Για να κάνουμε τώρα μερικές παρατηρήσεις πάνω στο θέμα των περιορισμών των γόνων στην βελανιδιά και μάλιστα στον Βορρά. Το πρόβλημα στις τοποθετήσεις στην βελανιδιά είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό το θέμα που πραγματευόμαστε παραπάνω, δηλαδή το να διατηρήσουν τους γόνους τους για να μην αποδυναμωθούν για τις επόμενες μελιτωφορίες (πχ πεύκο πρώτο, και δεύτερο χέρι) ή νεκταροεκκρίσεις (πχ βαμβάκι). Και αυτό γιατί μπορούν είτε να μπλοκάρουν από τα μέλια (γιατί οι μέλισσες βάζουν το μέλι στα πλαίσια με τον γόνο και δεν προλαβαίνει να γεννήσει εκεί η βασίλισσα), είτε γιατί δεν υπάρχουν αρκετές γύρες για να συνεχίζει να γονεύει το μελίσσι. Οπότε και τακτικές όπως το να βάζεις γυρεόπιτες στα μελίσσια στα βελανιδοδάση για να κρατηθεί σε καλό επίπεδο η γέννα της βασίλισσας είναι αποδεκτές μελισσοκομικές τακτικές και κόστη. 

 Δεύτερο σημείο που πρέπει να προσεχθεί στις μεθόδους περιορισμού των γόνων είναι το για πόσο ξεγονεύουν τα μελίσσια στα μέρη που κάνει τοποθετήσεις ο μελισσοκόμος, πόσο βαρύς είναι ο χειμώνας στα μέρη του, το πόσο σκληρά θα δοκιμαστούν τον χειμώνα τα μελίσσια. 

  Μην ξεχνάτε ότι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο του μελισσοκόμου (μετά από το γνωστικό του κεφάλαιο) είναι το ζωικό του κεφάλαιο! Μπορεί το πάγιο κεφάλαιο  (αποθήκες, μελισσοκομικά εργαστήρια., φορτηγό κ.α. ) και ο εξοπλισμός (μελιτοεξαγωγείς, θερμοθάλαμοι, ζυμωτήρια, ίσως και αυτόματα απολεπιστήρια κ.α.) να έχουν μεγαλύτερη χρηματική αξία από το ζωικό κεφάλαιο, αλλά μην ξεχνάτε ότι όλα τα παραπάνω δεν σας βοηθούν να πάρετε μέλι, σας βοηθούν μόνο στο να είσαστε αποτελεσματικότεροι στην μελισσοκομική σας δραστηριότητα, μέλι θα σας φέρουν μόνο τα μελίσσια σας, και για αυτό είναι τόσο μεγάλη η αξία του. 

  Οπότε μέθοδοι που μπορούν να σας οδηγήσουν σε τεράστια ρίσκα σχετικά με το πόσα μελίσσια θα χαθούν εξαιτίας αυτών των μεθόδων θα πρέπει να σας χτυπάνε καμπανάκια με που τίθενται υπόψη σας. 

  Καλές οι σχετικές κουβέντες στις μελισσοκομικές ομάδες, αλλά το πιθανότερο είναι όσοι μιλούνε εκεί για τέτοιες μεθόδους με μεγάλη ευκολία να μην έχουν αντικρίσει απώλειες εκατοντάδων μελισσιών σε μερικές εβδομάδες, είτε λόγου αποδυνάμωσης από ξεγονεύματα, ή ασθένειες, ή και από συνδυασμό τους! Μέθοδοι που μπορεί να μην είναι υπερεπικίνδυνοι στον Νότο της Ελλάδας (Αλλά και πάλι ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι ακόμα και εκεί), στον Βορρά της Ελλάδας μπορεί να φέρουν  τεράστια καταστροφή! 

 Οι μέθοδοι περιορισμού των γόνων εφαρμόζονται κατά κύριο λόγο από τους θυμαράδες μελισσοκόμους του Νότου γιατί οι συνάδελφοι εκεί μπορεί να έχουν μόνο μια κύρια ανθοφορία (πχ εάν είναι στα νησιά), ή απλούστατα το θυμάρι εκεί πιάνει πολύ καλές τιμές (π.χ. 1,5 με 3 φορές μεγαλύτερη τιμή από το πευκόμελο) και οποιοδήποτε απώλεια σε ζωικό κεφάλαιο γίνεται ευκολότερα αποδεκτή, αλλά ταυτόχρονα δεν ξεγονεύουν τόσο τα μελίσσια στον Νότο, οπότε τα ρίσκα είναι μειωμένα με αυτές τις μεθόδους ( Σε σχέση με τον Βορρά). 

 Είναι δε τόσο σπάνιες οι μέθοδοι περιορισμού του γόνου στον Βορρά (γιατί στον Βορρά προσπαθείς διαρκώς να έχεις γόνους και όχι να τους περιορίζεις) που ο δάσκαλος μου δεν τους ήξερε! Εγώ τον είχα ενημερώσει ότι υπάρχει η χρήση τους από τους Νότιους μελισσοκόμους (και εδώ είναι η δύναμη του διαδικτύου, μέθοδοι που θα ήταν παντελώς άγνωστοι και τους εφαρμόζουν μόνο οι Νότιοι και δεν τους ξέρουν οι Βόρειοι, και τούμπλαλιν, πλέον είναι γνωστοί μέσω αυτού του μέσου - να βλέπατε μάλιστα και την έκπληξη του όταν του είπα με ποιον τρόπο μπορούν οι Νότιοι μελισσοκόμοι να κάνουν (παράνομη) τροφοδοσία και ταυτόχρονα να αυξάνουν τον γυρεόκοκκο του Θυμαριού στο μέλι! Χα χα χα-) και είδα ολοκάθαρα στο πρόσωπο του την πλήρη αποδοκιμασία του!

 Οπότε προσοχή με αυτές τις μεθόδους, μπορεί να φαίνονται "ωραίες" και "έξυπνες" στις διαδικτυακές μελισσοκομικές συζητήσεις, αλλά δεν υπάρχει τίποτα "ωραίο" και "έξυπνο" σε ένα άδειο μελίσσι τον Γενάρη! 

 




Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII


Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών


Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!


Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών


Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I




ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΒΕΛΤΙΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ


Χτίζοντας ημέρα με την ημέρα, απάντηση στην απάντηση, την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπο σου


Για να μιλήσουμε λίγο σχετικά με το τι είναι τα "γλυκά" και τα "πικρά" μελίσσια


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVIIl


Βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIX


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol L


Οδηγός για την σταθερή μελισσοκομία μέσα από την οπτική ενός νομάδα μελισσοκόμου

Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ο κανόνας του 50%

Μελισσοκομία και υψηλές προσδοκίες: Ανταγωνισμός ή αλλιώς Βρε καλώς τα παιδιά

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIII

Δεν αποδίδουν πράγματι τα μελίσσια που είχαν τοποθετήσεις στο βελανίδι στο πεύκο? 

Τα όρια της γνώσης μας πάνω στην Μελιτωέκκριση του Βελανιδιού

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol LV





 Adios Amigos Locos

 

 

 

 

Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 10/10/2020

2 σχόλια:

  1. ωραίο κείμενο για προβληματισμους ας πω μερικούς
    επαγγελματιας μελισσοκόμος σημαίνει οτι ζω απο την μελισσοκομία και επιπλέον θα έχω κεφάλαιο για ανάπτυξη και αποταμίευση για τις κακές η μέτριες χρονιές που θα ερθουν τα έχει πει. ας κάνω υποθέσεις εργασίας:
    σίγουρα αυτό μπορει να γίνει από το πεύκο και λοιπες νομές αν βγάλω 5 τόνους και δώσω 1 λιανική και 4 χονδρική
    μπορεί να γίνει αν βγάλω πρόπολη βασιλικό πολτό γύρη για λιανική και φυσικά πολύ λιγότερο μέλι;
    μπορεί να γίνει αν πουλήσω παραφυάδες και μέλι;
    μπορεί να γίνει αν βγάλω 2 τόνους μέλι και δώσω έμφαση σε στρατηγικές μαρκετινγκ για ηλεκτρονικές πωλησεις;

    σχετικά με την βασιλοτροφία οταν κάποιος αλλάζει βασίλισσες κάθε χρόνο αυτος το χρόνος και κάτι περιλαμβάνει 2 φόρες άνοιξη που είναι πιθανό κάποιες να κλατάρουν και να πρέπει να αλλαχθούν, δεν σημαίνει μπαίνω στο μελισσοκομείο κόβω ότι περσινό υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, σωστοί και οι προβληματισμοί, πολλές οι στρατηγικές, πολλές οι επιλογές, μια ολόκληρη επιστήμη (και τέχνη) η μεγιστοποίηση της ωφέλειας από την κάθε μια, πάντα φυσικά σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δυνατότητες, και ικανότητες του καθενός μας.

      Διαγραφή